Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    24-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Profiteroles met ijs en chocoladesaus


    Profiteroles met ijs en chocoladesaus

     Een echte golden oldie. Helemaal niet moeilijk om te maken, al vereist het wel een paar stevige forsballen. Succes ermee... en een smakelijk kerstfeest!

     Voor 4 personen
     de soesjes:

    • 5 eieren, 100 g boter, 180 g bloem (patisseriebloem),
    • 2 dl water, 1 vanillestokje, een snuifje zout.

    de chocoladesaus:

    • 200 g donkere chocolade, 100 g suiker, een klontje boter, 1 dl water.

    de afwerking:

    • 1⁄2 l vanille-ijs.

                                                                                                           Foto's van Dagelijkse kost
    bereiding<60 min.

    de soesjes:

    • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt.
    • Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
    • Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
    • Voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
    • Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
    • Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant.
    • Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
    • Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
    • Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen.
      Tip: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.

    de chocoladesaus:

    • Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.
    • Breek de chocolade in stukken en smelt ze in de siroop. Roer voortdurend met een garde, tot je een glanzende saus krijgt.
    • Meng tenslotte een klontje koude boter door de saus.

    de afwerking:

    • Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes).
    • Leg op elk half soesje een bolletje vanilleijs. Plaats er de hoedjes op, en serveer de profiteroles met een flinke lepel warme chocoladesaus.

      bron; een.be

    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:profiteroles,ijs,chocolade,saus,ei,boter,bloem,suiker,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tournedos Rossini


    Tournedos Rossini

     voor 4 personen

    4 stukken filet pur van Witblauw van elk 180 g,100 g eendenlever (in een stuk),
    6 aardappelen (nicolas),1 takje tijm,1 teentje knoflook,
    3 dl kippenfond,1 dl truffelsap,8 stronkjes witloof uit volle grond,
    snuifje muskaatnoot,6 sneetjes eekhoorntjesbrood,boter,peper en zeezout.

    Voor de truffelsaus:
    3 dl runderbouillon,4 eetl truffelsap,1 eetl gehakte wintertruffel,
    5 cl madera,1 blaadje laurier,1 blaadje salie,boter,peper en zeezout.

                                       

    Bereidingswijze

    Schil de aardappelen en steek ze uit met een ronde vorm. Laat een klontje boter uitsmelten in een pan. Voeg de aardappelen toe en overgiet met de kippenfond en het truffalsap. Voeg ook een teentje knoflook en een takje tijm toe. Laat de inhoud volledig inkoken. Houd apart.
    Snijd het witloof in twee. Leg in een beboterde ovenschotel. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Bedek het witloof met beboterd bakpapier. Laat 25 minuten garen in de voorverwarmde oven van 200°C. Houd het witloof dan apart.
    Giet de runderbouillon en het truffelsap in een pannetje. Laat inkoken tot een mooie licht gebonden saus is ontstaan.

    Peper de biefstukken met zwarte peper uit de molen. Laat een braadpan heet worden op het vuur. Laat er een klontje boter in uitsmelten. Kleur vlug het vlees langs beide kanten in de boter. Zet het vlees vervolgens gedurende 3 minuten in de oven van 200°C. Haal de pan uit de oven. Leg een rooster op de pan. Leg hierop het vlees. Overgiet met de braadjus. Houd de pan warm op een zeer zacht vuurtje. Laat het vlees daar minimum 5 minuten rusten.
    Laat de aardappelschijven langs beide kanten een bruin kleurtje krijgen.
    Bak vlug de schijfjes eekhoorntjesbrood in een hete pan met boter. Peper.
    Laat een pan met antikleeflaag warm worden op het vuur. Bak hierin kort het stuk eendenlever zonder toevoeging van vetstof.
    Bak het witloof snel aan om te laten kleuren in een pan met boter.

    Verdeel het witloof over de borden. Snijd het vlees in dikke plakken. Bestrooi met grof zeezout. Schik het vlees op het witloof. Leg eekhoorntjesbrood en de in schijfjes gesneden eendenlever op het vlees. Bestrooi met een beetje grof zeezout. Leg de aardappelparten naast het vlees.
    Voeg de fijngehakte truffel en de madera toe aan de kokende saus. Leg op elke aardappel een beetje truffel uit de saus. Trek een paar streepjes saus naast het vlees. Serveer. Zet de rest van de saus apart op tafel.
     

    foto: Roos Mestdagh
    bron;mijnflandria.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:tournedos,eendenlever,aardappel,tijm,look,kippenfond,truffelsap,witlof,eekhoorntjesbrood,madera,filetpuur,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelgratin met ansjovis

     
    Aardappelgratin met ansjovis

    voor 4 personen

    • 750 gram vastkokende aardappels, 2 eetlepels olijfolie,
    • 1 blikje ansjovisfilets in olijfolie 50 gram,
    • 750 gram uien, in dunne ringen, 250 ml room,
    • 100 gram geraspte Gruyèrekaas,

      Aardappelgratin met ansjovis

      Bereiding < 35 min. of meer

    Schaaf de aardappels zo dun mogelijk. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en smelt hierin de helft van de ansjovis op laag vuur. Voeg de uien toe en bak 7-8 minuten. mee. Breng de room op smaak met peper. Verwarm de oven voor op 165°C.

    Leg een laagje aardappels in een ingevette ovenschaal, beleg met een laagje ui en ga zo door tot alles op is. Overgiet met de room. Bestrooi de gratin met de kaas en verdeel de overgebleven ansjovisjes erover. Bak de gratin 55-60 minuten tot deze goudbruin en gaar is. Lekker bij gebraden kip.

    bron; visrecepten.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:Aardappel,gratin,ansjovis,ui,room,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Runderstoof met bier en krieltjes


    Runderstoof met bier en krieltjes

    Voor 4 personen;

    • 2 uien, 1 kg runderriblappen, in blokjes van ca. 2 cm,
    • 2 el bloem, 75 g boter, 1 winterpeen (250 g), in blokjes,
    • 2 tenen knoflook, fijngesneden, 4 stengels bleekselderij, in stukjes,
    • 1 flesje bruin kasteelbier (330 ml), 2 laurierblaadjes,
    • 1 runderbouillontablet, aardappelen kriel, 500 g.

      Runderstoof met bier en krieltjes
    1. Bereiden< 20 min, wachten 180 min

      1. Snipper 1 ui en snijd de andere ui in halve ringen. Bestrooi het vlees met de bloem en peper en zout. Verhit de helft van de boter in een ruime braadpan, bak het vlees op hoog vuur in 3 min. rondom bruin, neem het uit de pan en houd apart.

      2. Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en bak de peen, de ui, de knoflook en de helft van de bleekselderij 4 min. Voeg het vlees, het bier en de laurier toe. Schenk 500 ml heet water erbij en voeg het bouillontablet toe. Laat met de deksel op de pan op heel laag vuur 2 1/2 uur stoven.

      3. Boen de krieltjes schoon en snijd ze doormidden. Neem de deksel van de pan en voeg de krieltjes toe. Laat nog 30 min. zacht stoven zonder deksel tot de krieltjes gaar zijn. Bestrooi met de rest van de bleekselderij en serveer.

      Tip;U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Laat na het stoven afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de stoofschotel op de dag van serveren ca. 15 min. op laag vuur op.

      bron ah.nl


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:vlees,Runderstoof,bier,krieltjes,wortel,boter,look,selderij,aardappel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier: Gouden Carolus Christmas


    Bier: Gouden Carolus Christmas

    Enkele weken geleden kon u al lezen over Gouden Carolus Christmas, misschien wel het beste kerstbier dat we dit jaar proefden. Omdat het bijna Kerstmis is, staan we er wat langer bij stil. 

     Dit bier wordt beter als je het een jaar laat liggen  

                                    

    Het bier dat we tijdens een recente kerstbierproeverij aan de lippen zetten was één jaar oud. En misschien is dat wel het geheim van het succes. Brouwer Charles Leclef van Het Anker beaamde het: ze waren er zelf achtergekomen dat het bier beter wordt als je het een jaar laat liggen. Hij verkoopt trouwens nog zijn voorraad van vorig jaar. Hoe dat komt? "De tijd zorgt ervoor dat de mout en kruiden zich beter 'zetten'", aldus Leclef. Dit jaar haalde hij nog goud op de World Beer Awards in Londen, met zijn Gouden Carolus Classic, het bier waarop de Christmas is gebaseerd. Volgens de Britse bierauteur Tim Webb is dit bier "a clear, beefy dark brown ale gaining a touch of the Rocheforts about it."

    Tim Webb is zowat de Jeremy Clarkson van de bierwereld, hij durft wel eens een brouwer tegen de schenen schoppen. Maar hier heeft hij toch gelijk. De Gouden Carolus is een absolute klassieker onder de Belgische bieren, eigenlijk is het zelfs een echt cultbier. Het is er altijd geweest, zelfs in de periode dat de Belgen alleen maar pils dronken en hun speciale bieren van weleer links lieten liggen, in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw.

    De Mechelse brouwerij Het Anker gaat terug tot 1369 (dat kan je aflezen op de fles). De Begijnhofbrouwerij zoals ze er nu nog altijd staat in hartje Mechelen dateert van 1872 en heeft een heus koelschip op de hoogste verdieping. Van daaruit heb je een prachtig zicht op de Sint-Romboutstoren. De brouwerij kwam ooit in vreemde handen terecht, maar sedert 1997 is ze opnieuw de eigendom van een telg van de Van Breedam-familie, Charles Leclef, een veertiger die de brouwerij volledig moderniseerde en er zelfs een hotel bij aanbouwde.

    Je kan er dus 'slapen bij de brouwer', en sinds eind september kan je weer terecht in de eigen brasserie, na grondige renovatiewerken. Je kan er ook een tasting met vrienden organiseren in een speciale proefruimte op de hoogste verdieping. Beneden is er ook een winkeltje waar je de Carolus-bieren kan kopen, waaronder de Gouden Carolus Classic in een drieliterfles. Alvast een ideetje om een bierliefhebber met kerst gelukkig te maken. Bier in een grote fles smaakt bovendien nog beter. Hoe groter de recipiënt, hoe minder contact met lucht en dus hoe puurder het bier.

    Het Carolus-bier werd genoemd naar de gouden munten uit de zestiende eeuw met de beeltenis van Keizer Karel. Mocht hij nog leven, dan zou hij hier zeker langskomen om het te proeven. Wij scharen ons gezellig om de open haard en ontkurken een heerlijke Gouden Carolus Christmas in zijn plaats.

    Ben Vinken
    bron; demorgen.be

    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Tags:kerstbier,Gouden Carolus Crismas,classic,
    23-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tarbot met spruitjes, spek en mosterdsaus



    Tarbot met spruitjes, spek en mosterdsaus

    voor 4 personen ;

    4 tarbotmoten van 200 g,250 g spekblokjes,1 kg spruiten,
    3 sjalotjes,bloem,boter,olijfolie,peper en zout.

    voor de mosterdsaus:
    250 g boter, 2 eierdooiers, 2 eetlepels witte wijn,
    1 koffielepel mosterd, peper en zout.

                                  image

    Bereidingswijze : (15 + 30 minuten)

    1. Kook de spruitjes beetgaar in gezouten water en laat ze schrikken onder koud water voor een frisgroene kleur.
    2. Haal de tarbotmoten lichtjes door de bloem, bak ze gaar in wat boter en olijfolie en houd warm.
    3. Verwijder het vet uit de pan en bak de spekblokjes krokant. Doe er een klontje boter en de spruitjes bij. Laat alles even stoven en breng op smaak met peper en zout.
    4. Saus: smelt de boter, schep het schuim af en verwijder het bezinksel. Klop de eierdooiers met de witte wijn, peper en zout op tot schuim. Meng er geleidelijk de geklaarde boter onder en werk af met de mosterd.
    5. Leg de tarbotmoten centraal op het bord, schik de spruitjes langs beide kanten en lepel de saus over de vismoten. Serveer met duchesse- of natuuraardappelen.

    bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:vis,tarbot,spruitjes,spek,mosterdsaus,sjalotboter,olie,bloem,mosterd,wijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bietensap houdt je langer actief


    Bietensap houdt je langer actief

     
    bietensap houdt je langer actief

     Bietensap helpt je om een actief leven te blijven leiden. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Exeter.

    Wanneer je dagelijks 2 of meer glazen bietensap drinkt, ben je langer verzekerd van een actief leven. Dankzij de nitraten in het sap verwijden je bloedvaten namelijk. Hierdoor heb je minder zuurstof nodig om je spieren actief te houden.

    Volgens de onderzoekers zou het bietensap wel eens de gedroomde oplossing kunnen zijn voor ouderen. Die zijn een pak minder mobiel omwille van het verminderde zuurstofgehalte in het bloed.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Bietensap,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thee is écht goed voor alles


    Thee is écht goed voor alles

    thee is echt goed voor alles

     Eerdere studies wezen reeds uit dat het drinken van thee gunstige effecten op het tegengaan van kanker en de sterkte van je botten heeft. Maar nu blijkt thee ook weldadig voor tal van andere gezondheidszaken te zijn.

    Wanneer je thee drinkt heeft het eten van vet voedsel minder invloed op je lichaam. Thee zorgt er met andere woorden voor dat je minder snel bijkomt. Bovendien vermindert het de kans op buikvet wat tot voor kort als een van de grootste indicatoren van een ongezonde levensstijl werd beschouwd.

    Maar daar stopt het lijstje van voordelen niet. Zo zou het ook een gunstig effect op je bloed hebben: het verlaagt de cholesterol en het weerhoudt een te hoge bloedglucose en insulineresistentie.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Thee,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gordon Ramsay is meest ongezonde kok van 2010


    Gordon Ramsay is meest ongezonde kok van 2010


    gordon ramsay is meest ongezonde kok van 2010
     

    Tv-kok Gordon Ramsay is uitgeroepen tot meest ongezonde chef van 2010. Die eer heeft hij te danken aan zijn meest recente kookboeken, die volgens voedingsexperts een regelrechte aanslag op je hart en aders zijn.

    Gordon Ramsay zijn kookboeken staan vaak vol recepten die tonnen boter, room, spek, en andere vette vleessoorten vereisen. Wanneer je zijn gerechten religieus volgt, betekent dat een gegarandeerd gezondheidsrisico. Zo concludeert de Amerikaanse waakhond 'Physicians Committee for Responsible Medicine'. Maar niet alleen Gordon Ramsay's kookboeken scoren slecht. "Het is erg pover gesteld met alle kookboeken. Ofwel zijn ze bijzonder mager, en kan je hun receptenkuur bijna niet volgen. Ofwel zijn ze supervet. Er is geen middenweg meer."

    bron; gva.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Gordon Ramsay,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagnesandwich met zalm en basilicumdressing


     
    Lasagnesandwich met zalm en basilicumdressing

    voor 4 personen; 
    • 300 gram gerookte zalm (plakjes),8 plakjes lasagne,
      1 avocado (dunne plakjes),1 eetlepel citroensap,
      2 bosuitjes (dunne ringetjes),
    • voor de basilicumdressing:
    • 100 ml olijfolie extra vierge, 50 ml limoen- of citroensap,
    • 12 basilicumblaadjes of 4 eetlepels gehakte basilicum.

     Lasagnesandwich met zalm en basilicumdressing

    Bereiding < 20 min.

    Kook de lasagnevellen beetgaar in ruim kokend water. Laat de pasta uitlekken, spoel er koud water over en dep de velletjes droog met keukenpapier. Besprenkel de avocadoplakjes met citroensap. Pureer de ingrediënten voor de basilicumdressing met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng de dressing op smaak met zout en peper.

    Leg 2 plakken lasagne op een plank en beleg ze met de helft van de zalm. Sprenkel er iets basilicumdressing over. Bedek de vis met een plak lasagne met daarop de avocado. Dek af met lasagne met daarop weer zalm, een beetje dressing en de laatste plakken pasta. Snijd elk lasagnetorentje met een scherp mes (diagonaal) doormidden. Zet de lasagnesandwiches met een spatel op 4 borden. Strooi de bosuitjes erover en besprenkel met de dressing.

    bron;visrecepten.nl


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Lasagne,sandwich,zalm,basilicum,dressing,avocado,citroen,bosuitjes,
    22-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gamba's met mango


    Gamba's met mango
     
      

          


    voor 2 personen
    1 sjalotje,1 teentje look, kruiden, gamba's, kort wokken.
    Visbouillon bijvoegen,binden met maïzena of iets anders.
    1
    Rijpe mango in blokjes snijden, met het mes van u af snijden)
    en er bij voegen, mengen en nog lichtjes verwarmen.

    Serveer op verwarmde borden.

    Tip; met fijne pasta,rijst,of grof brood.


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:gamba,mango,look,sjalot,visboillon,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Millefeuille van hoevekip, ganzenlever en wintertruffel


    Millefeuille van hoevekip, ganzenlever en wintertruffel


    voor 4 Personen

    1 hoevekip,1 ganzenlever1 wintertruffel (circa 50gr),
    4 lapjes bladerdeeg,1/2 fond brun,2 eierdooiers,1 el room,

                         

    bereiding;

    Been de kip uit en versnijd het borstvlees in grove stukken. Draai het vlees van de kippenboutjes door de vleesmolen, samen met de helft van de truffel.
    Meng het borstvlees, het boutenvlees en de ganzenlever, in stukken gesneden, samen met 2 eierdooiers en een scheutje room en kruid af.
    Vorm een bolletje van het gehakt en pak het in met het bladerdeel. Steek een kleine opening uit in de bladerdeeg om de jus te laten ontsnappen.
    Smeer het deeg in met een losgeklopt ei en bak het in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20 minuten.
    Laat de bruine fond inkoken met de rest van de truffel en kruid af.

    bron; vt4.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:Millefeuille,kip,ganzelever,truffel,bladerdeeg,ei,room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tomaat, mozzarella en basilicum in glaasjes



    Tomaat, mozzarella en basilicum in glaasjes

     

    bicchiere_caprese.jpg

    Ingrediënten voor de gelatine met tomaat
    . 500 g rijpe tomaten, 1 vel gelatine, een mespuntje zout,

    Bereiding van de gelatine met tomaat
    Ontdoe de tomaten van hun pitten, maar recupereer de pitten en het nat. (Hou het vruchtvlees van de tomaten voor andere doeleinden.) Doe pitten en nat door een puntzeef zodat enkel nog het sap overblijft. Verwarm het sap lichtjes in een kleine pan en voeg er de zacht geworden gelatine bij. Giet de glaasjes halfvol met deze jus.

    Ingrediënten voor de mozzarellamousse
    . 3 dl groentenbouillon,100 g mozzarella,0,5 dl melk,
    . 1,5 vel gelatine,1 dl vloeibare verse room,wat zout.

    Bereiding van de mozzarellamousse
    Laat de groentenbouillon inkoken tot er nog de helft overblijft. Laat afkoelen. Voeg er de melk en de mozzarella (in kleine stukjes) aan toe. Alles mixen en dan door een puntzeef halen. Lichtjes verwarmen, de gelatine en de opgeklopte room er onder mengen. Giet dit mengsel over de gelatine met tomaat wanneer dit laatste stevig is geworden. Koel bewaren.

    Ingrediënten voor een pesto met basilicum
    . 1 handvol verse basilicum, 1 soeplepel pijnboompitten,
    . 1 soeplepel geraspte parmigiano, 1 soeplepel geraspte pecorino,
    . 1 teentje knoflook, 1 mespuntje zout,  olijfolie.

    Bereiding van de pesto
    Haal de mixer door de basilicum, de getoaste pijnboompitten, de parmigiano, de pecorino, de knoflook en het zout. Voeg er olijfolie aan toe tot de saus een goede consistentie krijgt. Werk elke glaasje af met een soeplepel van deze pestosaus.

    Versier met een blaadje basilicum.

    bron; sensum.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:tomaat,mozzarella,basilicum,gelatine,room,broentenboillon,melk,kaas,
    21-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trilogie van oesters

    Veelzijdige oesters - Trilogie van oesters

    Ben je nog op zoek naar een lekker hapje voor de feestdagen? Denk dan eens aan oesters. Met deze lekkernij maak je van je diner of borrel iets speciaals. Zeker met een glaasje champagne komt de verfijnde smaak van oesters goed tot zijn recht. Oesters worden veelal rauw gegeten met een snufje peper en een paar druppels citroensap, maar ook gegratineerde of gestoomde oesters zijn een culinair genot.

    Trilogie van oesters

    voor 4 personen
    12 verse Zeeuwse oesters,1 volle eetlepel oude kaas, geraspt,
    1 eetlepel gepelde,pistachenootjes gehakt,1 eetlepel bieslook, 
    fijngeknipt,2 eetlepels crème fraîche,1 bolletje gember, fijngehakt,
    ½ bosuitje, in ringetjes,½ rode peper, in piepkleine blokjes,
    Japanse sojasaus,1 kleine trostomaat,
    2 eetlepels verse koriander of(platte) peterselie, grof gehakt,½ limoen.

    Trilogie van oesters

    Bereiding<20 min.

    Steek de oesters een voor een open door ze in een hand tussen een dubbelgevouwen doek vast te houden, met een (oester)mes de schelpen open te wrikken en de sluitspier door te snijden. Snijd de oesters los uit de schelpen. Schenk de schelpen leeg en leg de oesters in de diepe schelphelften terug. Verwarm de ovengrill voor.

    1Meng de kaas, pistachenootjes en bieslook. Leg vier oesters in de schelp op een bakplaat. Verdeel de crème fraîche erover en strooi het kaasmengsel erover. Schuif de oesters 10 cm onder het hete grillelement
    en laat ze in 3-4 minuten licht kleuren.

    2 Leg 4 oesters in de schelp in een stoommandje en verdeel de gember, bosui en rode peper erover. Druppel er wat sojasaus over en hang het stoommandje boven een pan met kokend water. Stoom de oesters afgedekt in 3-4 minuten gaar.

    3 Snijd de tomaat in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Verdeel de tomaatreepjes over de laatste vier oesters. Strooi de koriander erover en knijp er wat limoensap boven uit. Strooi op vier bordjes een laagje zeezout en zet de drie verschillende oesters erop.

    Dit gerecht doet het ook leuk als hapje bij een glaasje champagne.

    Wijn; Bijvoorbeeld een Crémant d'Alsace

    bron; visrecepten.nl


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:oesters,kaas,bieslook,gember,sojasaus,tomaat,koriander,
    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolaardappelen



    Bloemkoolaardappelen

     voor 4 personen:

    60 g boter, 8 aardappelen (Bintje), 1 bloemkool, 6 sneetjes

     spek (gezouten), 40 g bloem (tarwebloem), 5 dl melk (halfvol),
     
    1 dl room, 150 g gemalen Herbie, peper, zout en nootmuskaat


                                          afbeelding recept



    Bereiding

    Een roux maken met gesmolten boter en bloem. De melk

    toevoegen en al roerend aan de kook brengen. Op smaak

    brengen met peper en zout. Van het vuur nemen, er de room

    doorroeren, samen met de helft van de gemalen kaas.

    De geschilde aardappelen, het gewassen lof van de bloemkolen

    en de sneetjes spek samen gaarkoken.

    De gekookte aardappelen en het lof mixen. Het spek fijnsnijden

    en samen met enkele vlokjes boter bij de aardappelen voegen.

    Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Alles goed

    mengen.

    Een schotel beboteren en het aardappelmengsel hierin brengen.

    De schotel moet voldoende groot zijn zodat met dit mengsel

    slechts de helft van de schotel gevuld is.

    De bloemkool verdelen in roosjes en koken in gezouten water.

    De bloemkoolroosjes op het aardappelmengsel leggen,

    overgieten met de kaassaus en bestrooien met de rest van de

    gemalen kaas.

    Gratineren in de oven en zeer warm serveren.

    bron; kazenvanbijons.be


    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:aardappel,bloemkool,spek,bloem,melk,room,kaas,boter,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romig witloofsoepje afgewerkt met een vleugje geuze


    Romig witloofsoepje afgewerkt met een vleugje geuze

    1 ajuin,3 stronkjes witloof,100 gr boter,1 dl room,
    1 staaf wit van prei,1 l gevogeltefond,50 gr bloem,1 dl Geuze.


     Bereidingswijze

    Versnijd de groentjes zeer fijn en laat ze even stoven in de boter. Bestrooi met de bloem en giet hierop vervolgens de fond. Laat gedurende 30 minuten zachtjes sudderen. Mix de soep en werk af met de halfopgeklopte room en de geuze. Wanneer de geuze toegevoegd is, mag de soep niet meer koken.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:ui,wilof,boter,room,prei,bier,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongrolletjes met zalmeieren


    Tongrolletjes met zalmeieren

    Voor 4 personen:
    4 tongfilets, 200 ml witte wijn, 1 laurierblad, 1 kl peperkorrels,
    200 g zalm in fijne plakjes gesneden, 4 kl zalmeitjes,
    2 takjes dille, 1 onbespoten citroen.

    Voor de saus :
    1 sjalot, 200 ml witte wijn,
    200 ml vloeibare room, 4 eierdooiers.

                               

    Bereidingswijze

    Was de tongfilets en de zalm en dep droog. Schik twee plakjes zalm op elke tongfilet, bestrooi met dille en rol op. Maak vast met een houten prikker. Snij de citroen in schijfjes.

    Verdeel de citroenschijfjes over de bodem van een stoommandje, leg de visrolletjes erop en bestrooi met zout. Dek af en laat 8 à 9 minuten stomen op een matig vuur boven de witte wijn met daarin het laurierblad en de peperkorrels.

    Voor de saus : pel de sjalot, hak fijn en laat koken in de witte wijn. Laat voor de helft inkoken en haal door een zeef. Meng de gefilterde wijn met de room en de eierdooiers.

    Doe alles opnieuw in de kookpan en verwarm al roerend tot de saus lichtjes begint in te dikken, zonder aan de kook te brengen. Voeg zout toe en bestrooi met witte peper. Giet wat saus in borden, schik de tongrolletjes in de saus en verdeel de zalmeitjes over de vis. Dien onmiddellijk op met rijst met boter. Geef de saus er apart bij.

    Zeer fijn gerechtje. gemakelijk en lekker.



    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:tong,wijn,zalm,zalmeitjes,citroen,sjalot,room,ei,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thee beperkt gezondheidsschade door junkfood

     

    Thee beperkt gezondheidsschade door junkfood



    Het drinken van thee kan gewichtstoename als gevolg van een vetrijk eetpatroon voorkomen, dat ontdekten vorsers na onderzoek op muizen.

    Minder buikvet

    Het onderzoek bracht ook nog andere gezondheidsvoordelen van het drinken van thee aan het licht. Een deel van de dieren volgden voor de studie een vetrijk dieet, anderen hadden een normaal eetpatroon. Beide groepen werden nog in kleinere eenheden opgedeeld, ze kregen elk gedurende 14 weken water, zwarte of groene thee.

    Daaruit blijkt dat beide soorten thee de gewichtstoename beperkten, ook verlaagden ze de opstapeling van buikvet dat in verband gebracht wordt met een ongezond eetpatroon. Zwarte thee ging ook de schadelijke effecten voor het bloed, een toename van cholesterol, een hoge bloedglucose en insulineresistentie tegen.  

    Voordelen
    Professor Carrie Ruxton: "Hoewel de resultaten nog bevestigd moeten worden door onderzoeken op mensen, toont deze studie aan dat thee gewichtstoename helpt te voorkomen. Thee drinken werd eerder al in verband gebracht met een lager risico op hartziekten, kanker en de ziekte van Parkinson. Als je regelmatig thee drinkt gedurende meer dan tien jaar, zou je ook sterkere botten krijgen."

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:thee,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikervrij snoep belooft mooi gezicht

     
    Suikervrij snoep belooft mooi gezicht


    Het eerste snoepje dat je belooft mooier te maken ligt vanaf volgend jaar in de winkel. Daarnaast zou het je energieniveau, gezondheid een boost geven en het verouderingsproces vertragen.

    Van binnenuit

    Het snoepgoed Beauty Candy zou geen vet, bewaarmiddelen, suiker of zout bevatten, zitten er weinig calorieën maar veel collageen en vitamines in om de schoonheid van binnenuit te stimuleren. Het product is al te koop in Brazilië, Britse fabrikanten willen dit nu in het Verenigd Koninkrijk introduceren. De Braziliaanse socialite Cristiana Arcangeli lanceerde het product, de voormalig tandarts uit Sao Paulo zegt dat de lijn een nieuwe dimensie binnen de wereld van beautyproducten zal brengen. Naast de voordelen voor het uiterlijk zou het de 'bereidheid' stimuleren.

    Kritiek
    Het product zorgt voor heel wat ophef in het Verenigd Koninkrijk. Chocoladeproever Angus Kennedy: "Als ouder zou ik niet willen dat mijn dochters dit eten om mooier te worden. Snoep en chocolade moeten een verwennerij zijn en niet gebruikt worden om gezondheid en schoonheid te stimuleren. Het is immoreel om dit te promoten." Om te bewijzen dat het product niet werkt, eet Angus gedurende minstens drie weken minstens 80 van deze snoepjes per dag.  "De makers beloven heel wat door te zeggen dat je mooier en meer bereid, wat dat ook mag betekenen, kunt worden door te snoepen. Dus daarom test ik de beweringen zelf.

    Het snoep is verkrijgbaar in vier verschillende smaken, waaronder aardbei en kost ongeveer 9 euro. De lijn wordt aangevuld door een schoonheidsdrankje, dat verkrijgbaar is in 8 smaken, dit moet koud geserveerd en meteen gedronken worden.
     
    (ep)bron; nina.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:snoep,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levende kreeften bellevue zelf koken


    Levende kreeften bellevue zelf koken
     

     

    Voor 4 personen;

    2 kreeften van ca.700 gram,
    (1/2 als voorgerecht , een volledige als hoofdgerecht),
    4 liter water, 2 grote ajuinen, ½ groene selder,1 grote wortel,
    Tijm, laurier, peper, zout, 12 Peperbolletjes, 1 potje visbouillon,
    1 eetlepel geconcentreerde kreeftenbouillon om de smaak nog te versterken, 
    1 kg mosselen, Koppen en graten van vis, Garnaalpellen.

    Nodig;een grote kookpot 8 a 10 liter, zeef of vergiet. 





    photo; Hobbyfotografie J & G

     

    Bereidingswijze;

    Reinig en bereid de mosselen met alle kruiden , die je gebruikt voor mosselen. Haal ze uit de schelp en gebruik ze bvb voor een aperitiefhapje of de volgende dag lichtjes bakken met een sausje in de oven. Houd het kookvocht apart.

    Neem de 4 liter water in een grote kookpot en kook daarin het visafval , de scampipellen. Zeef dit kookvocht en voeg daarna hieraan het kookvocht van de mosselen toe met de groenten erin.
    Snijd nu alle groenten in kleine stukjes (belangrijk), voeg alle kruiden en het potje visbouillon toe. Laat dit een kwartiertje koken.
    Contoleer de kruiding, eventueel aanpassen.

    Op het moment van goed doorkoken de kreeft erin laten zakken met de kop eerst en onmiddellijk het deksel erop zetten , even wachten , dan kijken of de bouillon al terug goed doorkookt. Bij doorkoken , het vuur lichtjes verminderen en de timer instellen op 8 a 9 minuten. Uit het vocht halen en doorsnijden zeker niet vergeten verwijder het maagzakje en het darmkanaal.

    Serveertips

    Opdienen met slaatje van jonge sla, een hardgekookt ei, versgemaakte mayonaise, goede boter en Frans brood.

                                 

                                                                          photo; Hobbyfotografie J & G


    De kreeft doorsnijden;

    je legt de kreeft volledig plat op een snijplank en neemt een scherp mes met punt. Achter de kop druk je met de punt van het mes door de schaal en druk dan het mes plat tot aan de staart, dan draai je de kreeft in de andere richting en snijd je de kop door. De grote scharen kan je met een kreeftenschaar of met een notenkraker lichtjes breken en verder met de hand openen.


    bron;smulweb.nl en aangepast naar eigen keuken

     


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Kreeften,ui,selder,wortel,tijm,laulier,mosselen,visboillon,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!