Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    09-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempura van vis en groenten


    Tempura van vis en groenten

    voor 4 personen:

    150 gram gekookte mosselen, 4 gepelde gamba's,
    150 gram roodbaarsfilet, 1 rode paprika, 1 grote ui,
    12 shii-take paddestoelen (gedroogde paddestoelen eerst weken),
    8 sperziebonen, 150 gram tempuramix,
    1 liter zonnebloemolie om te frituren.

     Tempura van vis en groenten

    Bereiding; ca 35 min.

    Rijg telkens 5 mosselen aan cocktailprikkers strak tegen elkaar. Spoel de gamba’s en de roodbaarsfilet af en dep ze droog. Snijd de roodbaarsfilet
    in 4 stukjes. Snijd de paprika's elk in 8 stukken en verwijder de zaadlijsten.
    Pel de ui, snijd hem in 8 dikke plakken en prik de plakken horizontaal vast
    met cocktailprikkers, zodat ze niet in ringen uit elkaar kunnen vallen.
    Verwijder de steeltjes van de paddestoelen. Haal de boontjes af.
    Verhit de olie tot 170° C.

    Bereid de tempuramix volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de stukken paprika, de ui, de shii-take paddestoelen, de sperzieboontjes, de gamba's, de mosselspiesjes en de roodbaars door het beslag en frituur ze
    (niet teveel tegelijk in de hete olie) tot ze goudbruin zijn, laat ze op
    keukenpapier uitlekken. Leg de tempura op gevouwen servetjes op 4 bordjes.

    Tip; Lekker met een sojadip gemaakt van 1 dl sojasaus, 3 eetlepels mirin (Japanse kookwijn) of sherry en een mespunt wasabi
    (groene Japanse mosterd) of mierikswortelpasta.

    Tip: De tempura van vis is ook geschikt voor visfondue.

    bron; visrecepten.nl


    Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
    Tags:tempuramix,mossel,gamba,roodbaars,paprika,ui,paddestoelen,bonen,olie,ui,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zarzuela van vissen en zeevruchten


    Zarzuela van vissen en zeevruchten 

    Voor 4 personen:
    800 g vis (zeeduivel, dorade, schorpioenvis…) ,3 teentjes knoflook, 2 uien
    16 kokkels, 16 mossels, 10 cl witte wijn, olijfolie, 1 bouquet garni, 2 tomaten
    2 el gehakte platte peterselie, bloem, 16 gamba’s
    1 scheut cognac, 1 scheut xeresazijn, 1 capsule saffraan, 1 citroen
    150 g schoongemaakte inktvis

                        

    Bereidingswijze
    Maak de vissen schoon en snij in moten. Bewaar graten en koppen. Pel een teentje knoflook en een ui, snij fijn. Was de schelpdieren, kook ze met de witte wijn tot ze openstaan. Zeef het sap, hou de schelpdieren opzij.

    Stoof de gesnipperde ui en knoflook in olie en voeg het visafval toe. Voeg 40 cl water, sap van een citroen, het schaaldiervocht en het kruidentuiltje toe. Laat 20 minuten pruttelen. Zeef en laat nog wat inkoken.

    Pel de tomaten, snij in blokjes. Pel 1 ui en 2 teentjes knoflook, hak fijn en stoof in wat olie. Doe er de tomaten en de helft van de peterselie bij, laat 10 minuten afgedekt stoven.

    Bestrooi de vis met bloem, bak 1 minuut aan elke kant in olie. Kruid en leg in een grote pan. Bak de gamba’s met de rest van de peterselie 2 minuten in olie, flambeer met cognac. Doe met de tomaten bij de vis. Overgiet met xeresazijn en fumet, kruid met saffraan en peper. Laat 10 minuten zacht koken.

    Bak de versneden inktvis 1 minuut in olie en voeg met de schelpen toe aan de zarzuela. Laat nog 5 minuten koken onder deksel. Dien op met schijfjes citroen en rijst.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:vis, look, uien, kokkels, mossels, wijn, olijfolie, kruiden, tomaat, peterselie, cognac, xeresazijn, gamba, saffraan, inktvis,
    08-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier originele sangriarecepten


    Vier originele sangriarecepten

    Sangria is het zomerdrankje bij uitstek en is heel makkelijk klaar te maken.
    Organiseer jij binnenkort een tuinfeest of barbecue? 
    Je gasten zullen deze smakelijke verrassing op prijs stellen.

  • Shutterstock

    Voor vier tot zes personen
    Sangria Barcelona

    - 1 citroen, in schijfjes gesneden, 1 sinaasappel, in schijfjes gesneden
    - 3 eetlepels bruine suiker, 45 ml wodka
    - 45 ml cointreau of triple sec, 45 ml jenever, 60 ml limonade (met prik)
    - 60 ml fruitsap (zoals Minute Maid), 180 ml ananassap
    - 180 ml vers sinaasappelsap, 1 schep ijsklontjes,1 fles droge rode wijn

    Bereiding
    1. Doe de schijfjes citroen en sinaasappel samen met de bruine suiker in een grote serveerkom.
    2. Giet de wodka, cointreau, jenever, limonade, fruitsap, ananassap en het sinaasappelsap erbij.
    3. Voeg ijsklontjes en de rode wijn toe.
    4. Roer goed om tot alle suiker is opgelost en je een smakelijk mengsel bekomt.

    Rosé sangria

    - ½ fles rosé tequila, ½ fles witte wijn, 30 ml sinaasappelsap
    - 60 ml veenbessensap, 125 gr suiker
    - 2 sinaasappels, in schijfjes gesneden, 1 citroen, in schijfjes gesneden
    - 1 limoen, in schijfjes gesneden, een paar druiven, doormidden gesneden
    - ½ appel, in stukjes gesneden, ½ liter spuitwater

    Bereiding
    1. Meng alle ingrediënten in een grote serveerkom.
    2. Leg enkele stukjes fruit – niet te veel – in het glas net voor je opdient.

    Originele Spaanse sangria

    - 2 sinaasappels, 1 appel, 1 citroen, in dunne schijfjes gesneden
    - 100 gr verse aardbeien,1 stokje kaneel, 1 fles rode Spaanse wijn
    - 1 dl cognac of Grand Marnier, 3 eetlepels suiker
    - spuitwater (naar eigen smaak)

    Bereiding
    1. Was de vruchten en snijd ze in schijfjes of kleine stukjes.
    2. Doe de vruchten en het stokje kaneel in een kan en strooi er de suiker over.
    3. Giet vervolgens de wijn, cognac en een beetje spuitwater erover.
    3. Plaats de kan gedurende minstens een uur in de koelkast en serveer de zomerse drank fris bij het eten.

    Peersangria

    - 2 peren, in stukjes gesneden, 10 schijfjes citroen, 1 fles pinot gris
    - 250 ml triple sec, 250 ml brandewijn, flinke scheut ginger ale

    Bereiding
    1. Doe alle ingrediënten in een grote kom en plaats deze vervolgens enkele uren in de koelkast.
    2. Schenk de drank in glazen, gevuld met enkele ijsblokjes.
    3. Garneer met een muntblaadje of twijgje rozemarijn en dien op.


    vwh bron; nieuwsblad.be 
    Bron: cosmopolitan.com, allrecipes.com, Smulweb.nl


  • Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Tags:Wodka, cointreau, jenever, limonade, fruitsap, wijn, suiker, fruit, spuitwater, cognac, pinot gris, triple sec, brandewijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.S.O.S. Regen op de barbecue


    S.O.S. Regen op de barbecue

    Shutterstock

    De groenten zijn gesneden, het vlees gemarineerd en je vrienden zijn onderweg. En dan begint het te regenen....

    Toegegeven, een barbecue is leuker wanneer de zon zich laat zien, maar panikeer vooral niet bij druppels. De leukste feestjes ontstaan immers dankzij een onverwachte wending en wedden dat je vrienden elkaar beter leren kennen wanneer ze met z’n allen in je living staan?

    Begin met je gasten te ontvangen alsof het weer Californische allures heeft: zet ramen en deuren open zolang het niet binnen regent en sleep de planten van je terras naar binnen. Hang slingers of vrolijke tuinlampjes op en schenk zonnige sangria.

    De logische oplossing is dat je de barbecue onder een beschut plekje zet en je meest waterbestendige vrienden het vlees laat omdraaien. De rest van de gasten breng je onder in een buitentent, de living of – als het echt niet anders kan - de garage. Valt de regen met bakken uit de lucht en is barbecueën uitgesloten, snijd het vlees dan in kleine stukjes en haal de gourmetpannen boven. Om op veilig te spelen, kan je investeren in de elektische barbeque, waarmee het hele jaar door binnen gebarbecued kan worden.

    Regen of geen regen, een barbecue staat of valt nog steeds met de omkadering. Wie voldoende zomerse salades voorziet, oogst altijd succes. Twee tips:

    Couscoussalade in drie kleuren:

    Nodig:
    - 200 g couscous, 1 blokje groentebouillon, handvol rucola
    - 250 gram kerstomaatjes, in twee gesneden
    - 2 avocado’s, gepeld, ontpit en in stukjes gesneden
    - 150 gram mozzarella, uitgelekt en in stukjes gesneden

    Voor de dressing:
    1 theelepel rode pesto, 1 theelepel citroensap, 3 theelepels olijfolie

    Giet 300 ml kokend water over de couscous in een kom en voeg de bouillon bij. Laat vijf minuten trekken.
    Mix de pesto met het citroensap en meng er geleidelijk de olie door. Giet over de couscous en meng met een vork. Meng er de tomaten, mozzarella en avocado door.


    Salade met mango en rode ui
    Nodig:

    - 1grote rijpe mango, gepeld en in lange schijfjes gesneden
    - 100 gram rucola, 1 rode ui in dunne schijfjes
    - 250 gram kerstomaatjes in twee gesneden, sap van een halve citroen
    - handvol muntblaadjes, fijngesnipperd, olijfolie
    - een halve theelepel garam masala

    Doe alle ingrediënten samen in een grote kom

     tib
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:mango, rucola, ui, tomaat, citroen, munt, olijfolie, garam masala, couscous, avocado, mozzarella,
    07-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak zelf Ardense specialiteiten

    Maak zelf Ardense specialiteiten


    De Ardense keuken bestaat vooral uit rustieke gerechten met nauwelijks bewerkte boerenproducten. De regio biedt ook hoogstaande ingrediënten die zich moeiteloos lenen voor simpele en smaakvolle recepten.

                       

    De natuur zet de toon in de Ardense keuken. Vroeger, in het begin van de twintigste eeuw, was het vooral zalm wat de klok sloeg. Inmiddels heeft hij plaatsgemaakt voor de forel, die vers of als lekker gerookte filets wordt geserveerd. Het najaar blijft het seizoen van wild en paddenstoelen uit de vele bossen die Ardennen rijk is. De minder vruchtbare gronden worden gebruikt
    als weiden voor het vee. En op de akkers en in de moestuinen heeft de aardappel het ook nu nog voor het zeggen.

    Als dagelijkse kost is de Ardense keuken niet zo rijk, maar de streek heeft ook wel bijzondere specialiteiten zoals de Ardeense ham, de Ardeense worst en de Gaume-worst. In deze laatste streek is ook nog een heerlijke vleestaart te vinden, de pâté gaumais.

    Als het om lekker eten gaat, vervagen de grenzen al snel. Daarom zijn er in de Ardennen ook klassiekers uit andere streken te vinden, zoals de (Luikse) perensiroop of de vermaarde Herve-kaas, de lieveling van de kaaskenners.
    Aan de slag met de lekkerste streekspecialiteiten voor echte Ardense bereidingen. 

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:forel, paddestoelen, aardappels, ardeense ham, ardeense worst, Gaume-worst, vleestaart, pâté gaumais, Herve kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardense specialiteit Ardens kruidenkommetje

    Ardense specialiteit; Ardens kruidenkommetje

    Voor 4 personen
    100 g volrijpe Hervekaas (mild, scherp of van beide wat)
    3 tot 4 eetlepels room, 2 eetlepels zachte ongezouten boter
    1 eetlepel mosterd (van het type Bister), peper
    3 tot 4 eetlepels gesnipperde bieslook
    2 tot 3 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
    4 sneetjes zuurdesemstokbrood (± 12 cm)


                                      

    Bereidingswijze

    Verwijder de dunne korst en snij de kaas in plakjes. Stop samen met de room, de boter en de mosterd in een vijzel of een kom. Bestrooi met peper
    (geen zout – de kaas is al hartig genoeg) en meng goed door elkaar met een stamper of een vork. Voeg op het laatst de kruiden toe. Serveer op het licht geroosterde stokbrood.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:Hervekaas, room, boter, mosterd, bieslook, peterselie, stokbrood,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardense specialiteit Aardappelen met karnemelk

    Ardense specialiteit; Aardappelen met karnemelk

    Voor 4 personen
    500 g aardappelen, 1 dl karnemelk, 40 g verse boter, peper en zout
    1 bosje bieslook, 200 g zalm in flinterdunne plakjes

                     

    Bereidingswijze

    Kook de aardappels in water, giet af en pureer. Zet de pan weer op het vuur en meng de licht opgewarmde karnemelk en de in blokjes verdeelde boter erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Mix en voeg de gesnipperde bieslook toe. Leg de zalm erop en dien meteen op.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappelen, karnemelk, boter, bieslook, zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardense specialiteit Preitaart met gerookte forel

    Ardense specialiteit; Preitaart met gerookte forel

    Nodig voor een taartvorm van 22 cm
    1 rond vel bladerdeeg, 4 tot 5 preiwitten, 4 jonge uien
    2 tot 3 gerookte forelfilets, 1,5 dl room, 4 eieren, peper en zout


                             

    Bereidingswijze

    Leg het deeg in een vorm met vetvrij papier op de bodem. Vouw de randen omhoog. Beprik met een vork en bedek met aluminiumfolie of vetvrij papier. Leg hier droge bonen op en bak 15 min. blind op 200°C.

    Maak intussen de preien en de uien schoon en stoom ze. Verdeel de ontbladerde preien, de jonge uien en tot slot de in reepjes gesneden forelfilets op het voorgebakken deeg. Kluts de room samen met de 4 eieren. Bestrooi met peper en zout en schenk in de vorm. Zet circa 25 min. op 200°C in de oven en dien warm of lauw op.


    bron, knackweekend.rnews.be

    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:bladerdeeg, prei, uien, forel, room, eieren,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel met lam en perziken


    Recepten uit de Provence 

    De kruiden uit de Provençaalse keuken verspreiden een heerlijk aroma.
    Ontdek dit recept om te bereiden in de zon en te degusteren met
    een lekker glaasje rosé wijn

    Ovenschotel met lam en perziken

    Voor 4 personen:

    • 4 grote, stevige perziken, 4 tomaten
    • 400 gr lam (ontbeend schouderstuk), 8 takjes tijm
    • 3 soeplepels olijfolie, 1 soeplepel vloeibare honing
    • Peper, Fleur de sel



      Bereiding:
    1. De oven voorverwarmen op 170°.
    2. De perziken schillen en ze in schijfjes van ongeveer 1 cm dik snijden.
    3. De tomaten wassen en ze in schijfjes snijden.
    4. Het lamsvlees in dunne plakjes snijden. 8 takjes tijm spoelen en laten drogen.
    5. 2 soeplepels olijfolie mengen met de vloeibare honing.
    6. De schijfjes lam, perzik en tomaat rangschikken in een lichtjes met olie ingesmeerde ovenschotel. Peper, zout en de tijmtakjes toevoegen en het geheel overgieten met het mengsel van olijfolie en honing.
    7. De schotel in de oven plaatsen en gedurende 40 minuten laten bakken. Meteen opdienen.

    bron; plusmagazine.rnews.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:perziken, tomaten, lamsvlees, olijfolie, honing, tijm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pissaladière


    Pizza recept uit de Provence

    Pissaladière

    Voor 6 personen:

    • 500 gram bloem (type 45), 15 gram biergist, 1 koffielepel zout
    • 5,5 dl lauw water, 0,5 dl olijfolie, 100 gram zwarte olijven
    • 150 gram verse en ongezouten ansjovis, uien



      Bereiding:
    1. Gisting: 2h15.
    2. De gist verkruimelen, een beetje lauw water toevoegen en gedurende 5 minuten laten mousseren.
    3. De gist op een hoopje voegen en er een putje in maken; giet daarin het lauwe water en de olijfolie, en voeg het zout toe.
    4. Alle ingrediënten mengen en kneden tot u een soepele en elastische massa krijgt.
    5. De massa tot een bal vormen en afdekken met een doek; gedurende 2 uur laten rijzen.
    6. De massa opnieuw kneden gedurende 1 tot 2 minuten.
    7. Het deeg in 4 stukken verdelen en nog een kwartier laten rusten.
    8. Het deeg plat maken (ongeveer 5 mm) en versieren met de olijven en de ansjovis.
    9. De Pissaladière op een ovenplaat leggen, die u lichtjes met olie bestrijkt.
    10. De oven voorverwarmen op 190° en gedurende 15 minuten laten bakken.

    bron; plusmagazine.rnews.be

    Categorie:PIZZA'S,
    Tags:bloem, gist, olijolie, olijven, ansjovis, uien,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geglaceerde amandelgebakjes


    Nog een lekker recept uit de Provence

    Geglaceerde amandelgebakjes


    voor een 30-tal gebakjes):
    • 250 gram amandelpoeder, 250 gram poedersuiker
    • 2 soeplepels oranjebloesemwater
    • 500 gram gekonfijte meloen in stukken
    • 50 gram gekonfijte sinaasappel in stukken
    • ½ wit van ei, 150 gram poedersuiker
    • Blaadjes ongezuurd brood (paasbrood) (of rijst) (30 cm / 30 cm)

    Bereiding:

    1. De amandelpoeder, de poedersuiker en de oranjebloesem in een kom doen.
    2. Zachtjes laten koken gedurende 8 minuten (uw bereiding mag niet meer aan de vingers plakken).
    3. De verkregen massa mixen (op volle snelheid) met de gekonfijte meloen en de gekonfijte sinaasappel. U moet een fijn en relatief stevig deeg bekomen.
    4. De blaadjes ongezuurd brood op uw werktafel leggen, een vierkant kader erop plaatsen bijvoorbeeld een kader voor fruitdeeg) en vullen met de bereiding. Indien nodig kunt u gladstrijken met een licht vochtige spatel.
    5. 48 uur laten rusten.
    6. 2 dagen later…
    7. Het halve wit van ei kloppen met de poedersuiker tot u een soepel en vrij vloeibaar mengsel verkrijgt.
    8. Dit “koninklijk glazuur” over uw koekjesdeeg gieten en gladstrijken met een spatel. 1 uur laten rusten.
    9. De amandelgebakjes uitsnijden met behulp van een doorslag (die u regelmatig moet bevochtigen want het deeg is kleverig). Als u geen doorslag bezit, snij dan de gebakjes uit met behulp van een heel dun mes, in de vorm van ruitjes (2 cm hoogte, 4 cm breedte).
    10. Uw gebakjes op een ovenplaat plaatsen en in een warme oven laten bakken gedurende 5 minuten op 130°. Dit zal het glazuur doen verharden, zonder dat het van kleur verandert.
    11. Laten afkoelen en heerlijk genieten!

    bron; plusmagazine.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:amandelpoeder, poedersuiker, orajebloesemwater, gekonfijnte meloen, gekonfijte sinaasappel, ei, ongezuurd brood,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenrug met beaufort


    Konijnenrug met beaufort

    Voor 4 personen:
    2 ontbeende rugstukken van jong konijn, 8 takjes rozemarijn,
    200 g beaufort (harde kaas uit de Savoie) 
    30 g boter , 1 kl olie, 1 takje verse tijm
     

                                  
    Bereidingswijze

    Laat de konijnenruggen ‘en portefeuille’ ontbenen door de slager en vraag om ze heel te laten. Leg ze plat op het werkvlak en kruid met peper. Schik de plakjes beaufort erop en voeg één of twee takjes rozemarijn toe. Rol het vlees op met de kaas in het midden en maak vast met keukentouw. Verwarm de oven voor op 180°C.

    Laat de boter smelten en voeg de olie toe in een stoofpan die in de oven mag. Bak de konijnenruggen rondom aan op een hoog vuur. Neem de pan vervolgens van het vuur. Kruid lichtjes met peper en zout, bestrooi met verse tijm en rozemarijn en leg enkele plakjes beaufort op de rugstukken. Dek af en zet de stoofpan 10 minuten in de oven. Haal de rugstukken uit de oven, snij in stukken en dien op met kruidige aardappelkoekjes.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:Konijn, rozemarijn, beaufort, kaas, boter, olie, tijm,
    06-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin van aardappel en geraspte kaas

    Gratin van aardappel en geraspte kaas

    Voor 4 personen
  • 10 kleine vastkokende aardappelen, 40 g gekookte ham
  • 1/2 ui, 30 g geraspte kaas, 40 g boter
  • 1/2 teentje knoflook, 1 el bieslook, peper en zout

                                  

    Bereiding;
    Borstel de ongeschilde aardappelen schoon en kook ze gaar in licht gezouten water.
    - Hak de ui, knoflook en ham fijn. Stoof de ui in de boter met de knoflook en meng met de gesneden bieslook en ham.
    - Giet de gare aardappelen af. Haal er 8 leeg en prak de inhoud samen met de 2 overgebleven aardappelen fijn. Meng dit met het ham/uimengsel en breng op smaak met peper en zout.
    - Vul de uitgehaalde aardappelen opnieuw met de puree en strooi er de geraspte kaas over.
    - Laat kort gratineren onder een hete grill op 220°C gedurende 7 à 10 minuten.

    bron; aardappel.be

  • Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappelen, ham, ui, kaas, boter, look, bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penne met courgette, garnalen en verse pesto

    Penne met courgette, garnalen en verse pesto

    Voor 4 personen
    • 400 g penne, 1 courgette,1 sjalot,1 teentje knoflook
    • 100 g gepelde grijze garnalen, 1 tomaat, olijfolie, peper en zeezout
    -
    voor de pesto
    • 1 bussel basilicum, 3 teentjes knoflook, 2 eetlepels pijnboompitten
    • 10 cl olijfolie, 2 eetlepels fijn gemalen parmezaan
    • peper en grof zeezout


                                      Penne met courgette, garnalen en verse pesto

    Bereiding
    1 Maak eerst de pesto: doe de blaadjes van de basilicum, de grof gesneden knoflook, de pijnboompitten, peper en een klein beetje zeezout in een potje. Overgiet met de olijfolie. Mix met de staafmixer tot een dikke pap in ontstaan. Meng de gemalen Parmezaan onder de pap. Overgoten met een beetje olijfolie, blijft dit mengsel een vijftal dagen goed in de koelkast.
    2 Maak de courgette schoon: snijd in de lengte in 4 en verwijder het pittige hart. Snijd het vruchtvlees met schil van de courgette in blokjes van een halve cm.
    3 Giet een stevige scheut olijfolie in een wok. Voeg de courgettes toe en laat bakken op stevig vuur gedurende 10 minuten. Voeg dan de zeer fijn gehakte sjalot en de geperste knoflook toe. Laat nog 2 minuten verder bakken op zacht vuur.
    4 Kook ondertussen de penne in gezouten water waaraan een scheutje olijfolie werd toegevoegd. Het koken gebeurt zonder deksel op de pot. De kooktijd staat aangegeven op het pakje.
    5 Snijd de tomaat in 4 en hal er de pitjes uit. Versnijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
    6 Giet de penne die al dente zijn gekookt, af. Doe de pasta bij de courgette in de wok. Meng grondig.
    7 Voeg de garnalen en de tomatenblokjes toe en meng. Laat niet te sterk verhitten.
    8 Breng de pasta over in een serveerschotel of in de warme borden. Overgiet met een fikse streep pesto.


    bron; skynet.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:penne, courgette, sjalot, look, garnalen, tomaat, olijfolie, pijnboompitten, basilicum, parmezaan,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedselverpakkingen worden duidelijker en informatiever


    Voedselverpakkingen worden duidelijker en informatiever


    De verpakkingen van voedingsproducten worden beter leesbaar en zullen meer informatie geven over de aanwezige stoffen. De nieuwe regels moeten het de consument gemakkelijker maken om tijdens het winkelen gezonde keuzes te maken.

    Het debat over de voedseletikettering woedt al drie jaar. Pas twee weken geleden raakten het parlement en de lidstaten van de Europese Unie het eens.
     
    De belangrijkste vernieuwing is dat de energiewaarde van een product en de aanwezige hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, proteïnen, suiker en zout in een duidelijk leesbare tabel aangebracht moeten zijn op de verpakking. De verplichting geldt niet voor onverpakte producten en voor voedsel dat door privépersonen wordt verkocht, bijvoorbeeld tijdens een actie voor het goede doel.
     
    Land van herkomst
    Stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, zullen moeten opvallen in de ingrediëntenlijst. De vermelding van het land van herkomst wordt verplicht voor vers vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte, zoals dat nu al het geval is voor rundvlees en kalfsvlees. Vervangproducten-voedsel dat bijvoorbeeld lijkt op kaas maar uit andere stoffen is samengesteld -moeten duidelijk aangeduid worden, om te voorkomen dat de consument misleid wordt.
     
    Marianne Thyssen (CD&V), die in de commissie volksgezondheid van het Europees Parlement zetelt, is opgelucht dat de taalvoorschriften niet gewijzigd zijn. "Pogingen om enkel nog het Engels te vragen als een product uit een ander land komt, konden gelukkig worden weggestemd".

    Alcohol
    Test-Aankoop is blij met de nieuwe regels, maar heeft toch een aantal bemerkingen. Zo betreurt de organisatie dat er geen melding moet worden gemaakt van de aanwezigheid van transvetzuren. Test-Aankoop begrijpt ook niet waarom de nieuwe etiketteringsregels niet werden opgelegd voor alcoholische dranken.

    De consumentenorganisatie belooft erop toe te zien of de bedrijven de vooropgestelde termijn naleven en of de Commissie zich aan haar belofte houdt om tijdig de vermelde guidelines en verslagen op te stellen.


    (belga/sps)
    bron; de morgen.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:voedselverpakking, voedingsproducten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langoustines tzatziki

    Langoustines tzatziki

    Om thuis een lekker vakantiesfeertje te c
    reëren  

    Voor 4 personen


    1.2 kg langoustines,  ½ citroen (sap daarvan), 500 ml yoghurt,

    1 komkommer, 1 el azijn,  2 dl olijfolie,  2 el peterselie,

    1 tl rozemarijn, gedroogde, 1 el oregano gedroogde,

    6 teentjes knoflook, 1 tl tijm gedroogde, witte peper,

    grove peper van de molen, zeezout, zout,


                    Langoustines tzatziki
       
    Bereidingswijze
    1 Voorbereiding: Rasp de komkommer grof boven een vergiet.
    Laat uitlekken en druk er het vocht uit. 

    2
    Tzatziki: Pers 4 teentjes knoflook bij de yoghurt.
    Vermeng met de komkommer, azijn, peper en zout.
    Roer er de olijfolie door. Zet minstens 1 uur in de koelkast. 

    3
    Roer een marinade van de olijfolie, het citroensap,
    alle kruiden en 2 geperste teentjes knoflook. 

    4
    Snij de langoustines overlangs doormidden.
    Verwijder het maagje (blaasje in kopgedeelte) en het darmkanaal.
    Verdeel de marinade over de helften. Kruid met peper en zout. 

    5
    Gril de langoustinehelften in ongeveer 8 minuten gaar.
    Serveer ze met de tzatziki en geroosterd stokbrood. 


    bron; libelle.be

    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:langoustines, citroen, komkommer, olijfolie, peterselie, rozemarijn, oregano, look, tijm, yoghurt,
    05-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Caesarsalade met ansjovis

    Caesarsalade met ansjovis

    Deze salade dankt zijn naam aan zijn bedenker, de Mexicaans-Italiaanse kok Caesar Cardini.
    Hij creëerde de salade begin jaren 1920.


    Voor 4 personen:

    1 krop Romeinse sla, 4 sneden witbrood zonder korst, boter
    1 teen knoflook, 10 ansjovisfilets op olie (uitgelekt)
    1 afgestreken tl mosterdpoeder, sap van 1 citroen, 2 el worcestersaus
    2 eierdooiers, versgemalen zwarte peper en grof zout
    1,5 dl olijfolie, 5 el schilfers Parmezaanse kaas

                                

    Bereidingswijze

    Maak de sla schoon en snij in reepjes van 1 cm dik. Doe deze in een kom en zet koel weg, dat maakt de sla extra knapperig. Snij het brood in blokjes van 1 cm x 1 cm en bak deze krokant in boter. Laat uitlekken op keukenpapier. Schil de knoflook en wrijf er de wanden van een slakom mee in. Plet de knoflook tegelijkertijd fijn met een vork. Haal de grootste stukken knoflook uit de kom.

    Doe de ansjovisfilets in de slakom en roer ze met een lepel rond in de kom. Voeg het mosterdpoeder, citroensap, de worcestersaus en eierdooiers toe. Meng goed onder elkaar en kruid met peper en zout. Giet er de olijfolie straalsgewijs en al kloppend onder, zodat een gebonden saus ontstaat. Voeg de reepjes sla, de croûtons en Parmezaanse kaas toe. Meng alles voorzichtig en luchtig onder elkaar en serveer meteen.

    Tip
    De smaak van de salade wordt gedragen door de ansjovis en worcestersaus.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:romeinsesla, brood, look, ansjovis, citroen, eieren, parmezaanse kaas, worcestersaus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linzenburger met cashewnoten en mango-komkommerrelish
     

    Linzenburger met cashewnoten en mango-komkommerrelish

    Voor 4 personen:
    plantaardige olie, 1 rode ui, 2 tenen knoflook, 1 rode chilipeper
    2 tl gemalen koriander, ½ tl bruin mosterdzaad, ½ tl geel mosterdzaad
    150 g groene linzen, groentebouillon, 1 el kerriepasta (mild of pikant)
    1 el mangochutney, 25 g cashewpasta (bioshop),1 ei, ½ bosje koriander
    50 g geroosterde cashewnoten, 4 el kikkererwtenbloem (Aziatische winkel)
    naanbrood, om te serveren

    Relish:
    ½ mango, ½ komkommer, 1 tl sambal oelek
    1 tl suiker, sap van ½ limoen, zout

    Korianderroom:
    1 blik kokosroom, 1 bosje koriander

                         

    Bereidingswijze

    Maak de relish een dag vooraf: schil de mango en ontpit de komkommer (maar schil deze niet). Rasp beide en meng met de overige ingrediënten. Zet een nacht koel weg.

    Verhit olie in een steelpan. Hak de ui, knoflook en chilipeper fijn. Fruit met de koriander en het mosterdzaad. Spoel de linzen, voeg toe aan de pan en zet onder met groentebouillon. Kook beetgaar. Laat uitlekken, maar vang het vocht op. Pureer de linzen met de volgende 6 ingrediënten en 2 lepels bloem. Voeg tot 6 lepels kookvocht toe voor een smeuïge puree. Zet 1 uur koel weg.

    Korianderroom: open het blik kokosmelk, schep de vaste massa die op de vloeibare melk ligt af. Mix hiervan 4 eetlepels met de koriander. Zet koel weg.

    Vorm 4 burgers van het linzenmengsel en wentel in 2 eetlepels bloem. Bak de linzenburgers in olie in een antiaanbakpan op middelhoog vuur.

    Snij het naanbrood doormidden, schik er de burgers op.
    Laat de mangorelish goed uitlekken en schep over de burgers.
    Werk af met korianderroom. Serveer meteen.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:rode chilipeper, linzen, groentebouillon, mangochutney, noten, kokosroom, koriander,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassoufflé


    Kaassoufflé

    Voor 4 personen:
    80 g boter ,5 eieren ,150 g geraspte kaas (gruyère, emmentaler)
    4 el vloeibare room ,2 el verse room ,2 el bloem
    1/2 kl paprikapoeder ,1 snuifje fijngeraspte nootmuskaat
    boter en paneermeel voor de vorm.

                             

    Bereidingswijze
    Breek de eieren en scheid de eiwitten van de dooiers. Meng de boter en de dooiers, de paprika en de nootmuskaat tot een schuimig mengsel. Voeg de geraspte kaas, vervolgens de vloeibare room en ten slotte de verse room toe. Klop de eiwitten stijf en meng ze door het vorige mengsel, samen met de bloem. Voeg een snuifje zout toe.

    Smeer vier vuurvaste schaaltjes in met boter en bestrooi ze met paneermeel. Giet de bereiding in de schaaltjes en bak 10 à 15 minuten op 200°C, tot de soufflés goudbruin zijn. Dien meteen op.

    Tip; De paprikapoeder is een extra smaakgever en kan weggelaten worden, zeker als de kaas sterk van smaak is.

    Bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:Kaas, Eieren, Room, Paprikapoeder, Nootmuskaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse smoothies barsten van de vitamines

                                     Zomerse smoothies

    Smoothies - heerlijke drankjes op basis van vers fruit of groenten, met
    gestampt ijs en/of karnemelk - barsten van de vitamines.
    En experimenteren mag tot in het oneindige... 

    Smoothie met komkommer en citroensorbet
    Voor twee personen

    1/2 komkommer, 1 takje citroenmelisse, 1 takje munt, 1 mespunt gember in poeder, zout, witte peper, 2 bollen citroensorbet, ijsblokjes.

                                            

    1. Vooraleer u de komkommer in tweeën snijdt, haalt u er vier fijne schijfjes af voor de versiering. Schil de rest van de komkommer, haal de zaadjes eruit en snijd hem in kleine blokjes.

    2. Haal de blaadjes van de citroenmelisse en de munt, houd er enkele voor de versiering en hak de rest fijn. Meng de komkommer met de gehakte kruiden, mix alles fijn en haal (als u dat wenst) de puree door een zeef.

    3. Voeg de gember toe, plus zout en peper. Doe er de citroensorbet bij en mix heel snel. Doe ijsblokjes in de glazen en giet de smoothie er-overheen. Versier met de schijfjes komkommer en enkele kruidenblaadjes

    Smoothie met kiwi, meloen en peer

    Voor twee personen

    1 kiwi, 150 g groene meloen, 1 kleine maar rijpe peer, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels fijngestampt ijs, poedersuiker volgens smaak.

                                             


    1. Schil de kiwi en de meloen en snijd ze in stukjes. Schil de peer, snijd ze in tweeën, haal het klokhuis eruit en snijd het vlees in kleine stukjes.

    2. Leg de stukjes kiwi, de meloen en de peer met het citroensap en het fijngestampte ijs in een blender (of een mixer) en pureer. Voeg poedersuiker toe volgens smaak en dien onmiddellijk op

    Smoothie met passievrucht en selder

    Voor twee personen

    2 passievruchten, 1 kiwi, 2 stengels jonge selder, 75 ml ananassap, 2 koffielepels esdoornstroop, sinaasappelschijfjes voor de versiering, ijsblokjes. 
                                                  

    1. Snijd de passievruchten in tweeën, lepel het vlees eruit en duw het door een zeef om de graantjes eruit te halen.

    2. Schil de kiwi en snijd hem in kleine stukjes. Was de selderstengels en droog ze af. Snijd de bladuiteinden met een stukje stengel van ongeveer 5 cm af en leg die apart. Snijd de rest van de stengels in kleine stukjes.

    3. Pureer de kiwi en selder met het ananassap en de passievruchten. Zoet volgens uw smaak met de esdoornstroop. Giet de smoothie in twee glazen met enkele ijsblokjes. Versier met sinasappelschijfjes en zet er een stengel selder in.


    Smoothie met kervel

    Voor twee personen

    1 bosje kervel, 150 ml seldersap, zout en peper van de molen, 150 ml karnemelk, kervel voor de versiering.

                                             

    Was, droog en hak de kervel. Mix met het seldersap en voeg zout en peper toe. Voeg nu ook de karnemelk toe en mix goed. Giet in glazen en versier met toefjes kervel

    Smoothie met rode vruchten

    Voor twee personen

    100 g aardbeien, 50 g braambessen, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel honing, 150 ml koude karnemelk, 2 aardbeien voor de versiering.

                                             

    1. Was de aardbeien en de braambessen en snijd ze in stukjes. Mix de vruchten met het citroensap en de honing. Voeg beetje bij beetje de karnemelk toe terwijl u verder mixt.

    2. Giet de smoothie in twee glazen, versier elk glas met een aardbei en steek er een dik rietje in. Dien koel op.

    Melk van duindoornsap met sinaasappel (voor diabetici)

    Voor twee personen

    1 grote (niet-behandelde) sinaasappel, 300 ml koude karnemelk, 4 eetlepels duindoornsap (dieetwinkel), zoetmiddel volgens uw smaak, 1/4 koffielepel vanillepoeder, 1/4 koffielepel gemberpoeder

                                           

    1. Was de sinaasappel met warm water en droog hem af. Snijd 2 lange spiralen van de schil met een dunschiller en pers de rest van de sinaasappel.

    2. Mix de karnemelk en het duindoornsap. Voeg zoetstof toe naar uw smaak. Giet het oranjesap in de blender. Voeg de vanille en de gember toe en giet het geheel in twee glazen. Versier met de sinaasappelschil

    Tips;

    • De smoothies kunnen worden gepureerd met een mixer (het hulpstuk dat u gebruikt om soepen te mixen). Het resultaat zal echter minder romig zijn dan wanneer u een blender gebruikt, hét ideale hulpstuk voor smoothies. Bovendien kunnen in een blender ijsblokjes toegevoegd worden tijdens de bereiding.
    • Ingevroren vruchten (framboos, zwarte en rode bessen) kunnen in alle seizoenen voor variatie zorgen.
    • Voor uw groentesmoothies kunt u fijne kruiden toevoegen: basilicum, koriander, munt,...
    • Melk kunt u vervangen door sojamelk, yoghurt, karnemelk of kefir.
    • Voor een ijskoude smoothie voegt u ijsblokjes, roomijs of sorbet toe.
    • Uiteraard kunt u natuurlijke suikers zoals honing en esdoornstroop gebruiken.
    • Met kruiden als gember en kaneel springt u voorzichtig om. Zij hebben de neiging, de smaak van de vruchten te verdringen.
    • Drink uw smoothies bij voorkeur meteen: vers en boordevol vitamines.


    Françoise Plume 
    Foto's Stockfood
    bron; plusmagazine.be


    Categorie:SMOOTHIE, FRUITDRINK,
    Tags:komkommer, sorbet, kiwi, meloen, peer, citroen, selder, ananas, passievruchten, kervel, karnemelk, aardbeien, braambessen, sinasappel,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!