- 4 grote aardappels (van ongeveer 365 g elk),
- 4 plakken prosciutto, 310 g maïskorrels uit blik, uitgelekt,
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden, 100 g verse jonge spinazie

Dressing
- 2 ½ eetlepel tomatensap, 1 ½ eetlepel rodewijnazijn, 2 eetlepels olijfolie

                          Gepofte aardappelen gevuld met salade
Bereiding
1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Borstel de aardappels goed af en prik ze hier en daar in met een vork. Leg ze op een bakplaat en bak 1 uur tot ze gaar zijn. Als je haast hebt kun je de aardappels in de magnetron garen, op een hoge stand, in ongeveer 20 minuten. Leg 1 aardappel middenin de magnetron en de andere eromheen.
2. Klop intussen de dressingingrediënten in een kleine kom goed door elkaar. Breng de dressing op smaak met zout en peper en zet apart.
3. Zet een koekenpan op een hoog vuur. Doe de prosciutto erin en bak deze gedurende een paar minuten droog aan beide kanten, tot hij knapperig is. Breek de ham in kleine stukjes en zet apart.
4. Leg de aardappels op een snijplank en snijd er met een scherp mesje een kruis in, zodat ze in vier parten openvallen. Snijd niet helemaal door, de schil moet van onderen heel blijven.
5. Doe de maïs, selderij en spinazie in een kom, schenk twee derde van de dressing eroverheen en schep alles luchtig om en om. Vul elke aardappel met een royale lepel salade, bestrooi met de prosciutto en dien meteen op.

Salade van garnalen en rijstnoedels

Voor 4 personen

  • - 700 g rauwe garnalen, schoongemaakt en gepeld, met behoud van de staartjes, 1 eetlepel olijfolie, 250 g rijstnoedels
    - 1 wortel, in dunne stokjes gesneden (julienne)
    - ½ komkommer, ontdaan van het zaad en in dunne stokjes gesneden
    - 2 ½ royale handvol verse korianderblaadjes
    - 80 g geroosterde, ongezouten pinda's, gehakt
    - 50 g krokant gebakken uitjes

    Dressing
    - 125 ml rijstazijn, 1 eetlepel geraspte palmsuiker
    - 1 teen knoflook, fijngehakt, 2 rode chilipepertjes, fijngehakt
    - 2 eetlepels vissaus, 3 eetlepels limoensap, 2 eetlepels pindaolie

    Salade van garnalen en rijstnoedels

    Bereiding
    1. Doe de noedels in een grote vuurvaste schaal, schenk er kokend water overheen en laat ze 10minuten wellen. Laat ze uitlekken, spoel af onder de koude kraan en laat opnieuw uitlekken. Doe de noedels in een grote dienschaal.
    2. Steek intussen de barbecue aan of verwarm een grillplaat of -pan tot ze heet is. Bak de garnalen al schuddend in de olie ongeveer 2-3 minuten tot ze net niet meer doorschijnend zijn. Neem de pan van het vuur en meng de garnalen met de noedels, de wortel, de komkommer en de koriander.
    3. Maak de dressing door de azijn, suiker en knoflook in een steelpannetje aan de kook te brengen. Zet het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes inkoken. Doe de dressing in een kom met de chilipepertjes, de vissaus en het limoensap. Klop er geleidelijk aan de pindaolie doorheen en breng
    op smaak met zout en peper.
    4. Hussel de salade en de dressing goed door elkaar en strooi er op het laatst de pinda's en uitjes overheen.

    Tip: Krokant gebakken uitjes zijn in strooidoosjes verkrijgbaar bij
    de meeste supermarkten.

Salade van sint-jakobsschelpen

Voor 4 personen

- 300 g sint-jakobsschelpen, zonder de kuit
- olie om de pan mee in te smeren, 100 g verse jonge spinazie
- 1 kleine rode paprika, in dunne reepjes gesneden, 50 g taugé

Sakedressing
- 25 ml sake, 1 eetlepel limoensap, 1 theelepel vissaus
- 2 theelepels palmsuiker, geschaafd, of bruine basterdsuiker

                        Salade van sint-jakobsschelpen

Bereiding

1. Snijd de sint-jakobsschelpen bij en verwijder eventuele harde spiertjes of velletjes. Spoel ze af en dep ze droog. Klop alle dressingingrediënten in een kommetje tot de suiker is opgelost.
2. Verwarm een grillplaat of -pan tot ze heet is en bestrijk ze licht met olie.
Bak de sint-jakobsschelpen 1 minuut aan elke kant tot ze net gaar zijn.
3. Verdeel de spinazie, paprika en taugé over vier borden. Schik de sint-jakobsschelpen erbovenop, schenk er dressing overheen en dien de salade onmiddellijk op.

Oosterse salade van gegrilde zalm

Voor 4 personen

- 700 g zalmfilets,1 eetlepel olijfolie,2 eetlepels limoensap
- 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels vloeibare honing
- 2 rijpe mango's, geschild en in dunne plakjes gesneden
- 200 g taugé, 1 kleine krop sla (liefst romaine of bindsla)
- 1 handje verse koriander

Oosterse dressing
- 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel vissaus, 2 eetlepels limoensap
- 1 kleine rode chilipeper, fijngehakt, ½ theelepel suiker

        Oosterse salade van gegrilde zalm

Bereiding

1. Verwijder eventuele graten uit de zalm en leg de filets in een ondiepe schaal (geen metalen). Klop in een kommetje olie, limoensap, sojasaus en honing door elkaar. Schenk het mengsel over de zalm en zorg ervoor dat hij er goed mee bedekt is. Dek de schaal af en zet 30 minuten in de koelkast.
2. Klop intussen alle ingrediënten voor de oosterse dressing door elkaar.
Zet de kom apart.
3. Verhit een grillplaat of -pan tot ze heet is. Als je ervan houdt dat de zalm nog een beetje roze is vanbinnen, bak de filets dan 5 minuten aan één kant en
4 minuten aan de andere kant. Laat ze anders nog een minuut langer grillen nadat je ze hebt omgedraaid. De baktijd hangt af van de hitte van de grill en de dikte van de filets. Laat de zalmfilets even afkoelen en breek ze dan in stukjes.
5. Leg de mango, taugé en slablaadjes in een dienschaal, voeg de zalmstukjes toe en hussel alles voorzichtig door elkaar. Schenk de dressing erover en bestrooi met korianderblaadjes.

Tip: Voeg de dressing pas vlak voor het opdienen toe, anders gaat het knapperige van de taugé en de sla eraf.



Foto's Credits: *
Supersalades,terra
Bron; nieuwsblad.be