Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    11-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honingkoekschotel met appels en walnoten



    Honingkoekschotel met appels en walnoten



    Ingrediënten

    Voor 4
    4 zure appels
    4 cl rum
    sap van ½ citroen
    250 g honingkoek
    4 eieren
    100 g boter
    80 g suiker
    400 g kwark
    3 el grofgehakte walnoten
    2 el vloeibare honing

    Bereidingswijze

    Schil en snij de appels ze in vieren, verwijder het klokhuis en snij de appelpartjes in dunne plakjes. Meng met de rum en het citroensap. Snij de honingkoek in niet al te kleine blokjes. Splits de eieren. Roer 80 g boter romig met de suiker en meng er geleidelijk aan de eierdooiers onder. Voeg ook de kwark toe en roer glad. Klop de eiwitten stijf en spatel onder het botermengsel.

    Schik de honingkoek, appels en het eiermengsel in laagjes in een vuurvaste schotel. Eindig met eiermengsel en strooi er de grofgehakte walnoten over. Leg er de resterende boter in klontjes op en bedruppel met de honing. Bak 35 à 40 min. in een voorverwarmde oven van 180°C.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    10-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petit-beurretaartje met amaretto



    Petit-beurretaartje met amaretto


    beurre
    Ingrediënten voor 6 personen:
    • 2 kopjes sterke koffie
    • 2 eetlepels amaretto
    • 12 petits-beurres
    • 6 cl vloeibare room
    • 200 g witte banketbakkerschocolade
    • 30 g witte hagelslag
    • olie

    1. Meng de koffie en de amaretto in een diep bord. Dompel zes petits-beurres snel langs één zijde in dit mengsel en leg de koekjes met de droge kant naar beneden op een schotel met een vel boterhampapier.

    2. Giet de vloeibare room in een kom en breng aan de kook. Haal de kom van het vuur en voeg de in stukken gehakte witte chocolade toe en roer tot hij gesmolten is. Houd echter 50 g chocolade apart voor de versiering.

    3. Giet een beetje van dit mengsel op elk vochtig koekje. Dompel de zes overige koekjes vervolgens snel in het mengsel van koffie en amaretto (ditmaal langs beide zijden). Leg deze koekjes boven op de eerste laag ganache van witte chocolade en giet er daarna de rest van de ganache over.

    4. Bestrooi met hagelslag en zet koel weg tot het opdienen.

    5. Wrijf de wanden van enkele stervormige uit-steekvormpjes in met olie.

    6. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie en giet hem in de uitsteekvormpjes die u op een vel boterhampapier hebt gezet. Haal de sterretjes uit de vormpjes wanneer de chocolade gestold is en versier er de taartjes mee.

    bron; plusmagazine.be
    Auteur: Françoise Plume

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    09-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubbel varkensribstuk met zwarte pens, ganzenlever, appel en gekonfijte aardappel



    Dubbel varkensribstuk met zwarte pens, ganzenlever,
    appel en gekonfijte aardappel


    dubbel varkensribstuk met zwarte pens ganzenlever appel en gekonfijte aardappel 

    Ingrediënten voor 4 personen:

    2 dubbele ribstukken met been van 600 g elk
    2 zwarte pensen van artisanale kwaliteit
    1 appel
    4 aardappelen type bintje
    500 g smout met kaantjes (stukjes vlees die nog aan het vet vastzitten)
    1 eetl boter
    1 eetl arachideolie
    1 dl pistache-olie of andere aromatische olie
    1 theel aromatische wijnazijn
    peper en fijn zeezout

    Bereiding :

    1 Was de aardappelen. Schil ze niet, maar versnijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dikte en gaar ze in de schil in het smout. Doe dit eerst op een zacht vuur en plaats ze daarna, bestrooid met wat grof zout, gedurende 10 minuten in een matige oven tot de volledige gaarheid is bereikt.

    2 Bak de ganzenlever zonder vetstof in een antikleefpan en laat rusten.

    3 Bak het ribstuk op een hoog vuur, laat schroeien en plaats nadien gedurende 3 minuten in een oven op 200 °C en laat gedurende 20 minuten rusten; het vlees moet aan de binnenzijde nog licht roze zien.

    4 Versnijd de appel in partjes en bak deze in boter, kruid met peper en zout.

    5 Doe de aardappelplakken in een warme pan met antikleeflaag, zonder vetstof en laat even aankorsten.

    6 Laat de zwarte pens in de oven bakken, gedurende 3 minuten in een oven van 220 °C.

    7 Afwerking. Snijd het ribstuk in plakken, snijd de pensen in plakjes. Dresseer de plakjes ribstuk, afgewisseld met plakjes pens op het bord. Werk af met de gebakken ganzenlever. Vorm een lichte saus door de aromatische olie en azijn te mengen tot een emulsie en dresseer op het bord. Voeg de gebakken appelpartjes en de gekonfijte aardappel toe.

    Dit artikel komt uit Ambiance.
    bron; gva.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vlees en vis mogelijk giftig



    vlees en vis mogelijk giftig



    Europa heeft voor het eerst de veiligheid van elf veelgebruikte synthetische rookaroma's onderzocht. Die aroma's geven vis, vlees en kaas een 'gerookte' smaak. Ze kunnen ook gebruikt worden als smaakstof in soepen, sauzen, dranken en snoep. Een van die rookaroma's is mogelijk giftig.
     
    Lijst
    Het onderzoek werd gevoerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Op die basis zal de Europese Commissie een lijst opstellen van rookaroma's die voortaan nog gebruikt mogen worden in voeding.
     
    2 veilig, 8 minder veilig
    Concreet vroeg de EFSA de producenten van elf verschillende rookaroma's om gegevens over de samenstelling en de toxiciteit van hun product en hoe het gebruikt wordt. Bij twee rookaroma's blijkt de veiligheidsmarge meer dan groot genoeg. Acht andere producten zijn minder veilig voor de volksgezondheid, één is mogelijk zelfs giftig.

    Te weinig gegevens
    Dat aroma wordt ook "Primary Product AM 01" genoemd en wordt gewonnen uit beukenhout. Van een laatste rookaroma werden onvoldoende gegevens doorgestuurd om het te kunnen analyseren. Het is niet duidelijk waarom het product toch een verdacht label opgeplakt kreeg, terwijl er niet genoeg gegevens voor handen waren om een conclusie te trekken. (belga/edp)

    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    08-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundvlees op japanse wijze



    Rundvlees op japanse wijze


    rundvlees op japanse wijze

    Ingrediënten voor 4 personen:

    400 à 500 g rundvlees (bv. filet pur)
    1 wortel
    4 lente-uitjes
    200 g shii-takes
    150 g sojascheuten
    100 g sluimererwten
    6 minimaïs
    2 eetl arachideolie
    1 mespunt vers geraspte gember
    1 fijngesnipperd teentje knoflook voor de teriyakimarinade
    120 ml mirin (zoete japanse rijstwijn)
    75 ml sojasaus
    3 eetl suiker
    2 cl sake (japanse rijstwijn)

    Bereiding :

    1 Meng alle ingredïënten voor de marinade en bewaar in de koeling.

    2 Marineer het rundvlees 20 à 30 minuten in de teriyakimarinade.

    3 Schil en snijd de wortel in fijne schijfjes.

    4 Snijd de shiitakepaddenstoelen in stukjes.

    5 Blancheer de minimaïs 10 minuten in kokend gezouten water.

    5 Dep het rundvlees af en verhit een antikleefpan of teppan yaki (hete bakplaat), bak het rundvlees ongeveer 2 à 3 minuten aan elke zijde, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees en bestrijk het vlees met de marinade om het mooi te doen glanzen.

    6 Verhit de arachide-olie in een wokpan en wok de groenten samen met de gember en de knoflook.

    7 Versnijd het rundvlees in fijne plakjes.

    8 Verdeel de gewokte groenten over de borden en schik er de plakjes rundvlees op. Serveer met rijst of noedels.

    Chef : Philippe van den Bulck
    Dit recept komt uit Ambiance.
     
    bron; gva.be 


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidig varkenshaasje met gildenbier



    Kruidig varkenshaasje met gildenbier


    Kruidig varkenshaasje met gildenbier


    Het varkenshaasje overlangs insnijden. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
    De sjalot en de champignons stoven in een weinig boter.
    Het broodkruim of het paneermeel mengen met de peterselie en de mosterd. Deze vulling aan de binnenkant van het varkenshaasje smeren. Terug dichtvouwen en opbinden met keukengaren.

    Afbakken en blussen met de helft van het bier. Gedurende 10 minuten laten braden in een warme oven. Het vlees uit de braadpan halen.
    De gehakte wortel stoven in de braadpan, de ingekookte fond (demi-glace) toevoegen, opkloppen met de rest van de boter en op smaak brengen.

    Serveren met gestoofd witloof, gestoofde rodekool, geglaceerde worteltjes en geblancheerde jonge peultjes.

    Ingrediënten
    Voor 4 personenen:

    600 g varkenshaasje
    8 wortelen
    4 stronkjes witloof
    50 g champignons
    250 g rodekool
    200 g peultjes
    1 sjalotje
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    snufje nootmuskaat
    0.5 eetlepel mosterd (Gentse mosterd)
    20 g paneermeel
    peper
    zout
    75 g boter (bakboter)
    25 cl Haechts gildenbier
    2.5 dl demi-glace (ingekookte fond)

    bron;flandria.vlam.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolslaatje (met rode of witte kool)

     

    Aanhoudend winterweer zorgt voor prijsstijgingen.


    Alle wintergroenten kenden deze week een opvallende prijsstijging. Vooral de prijzen van groenten zoals prei, spruiten en savooikolen stegen zeer fors. Absolute aanraders zijn bij dit gure winterweer rode en witte kolen aan schappelijke prijzen.

     
     Prijzen van alle slasoorten blijven vrij stabiel en correct.

     De Chinese kool blijft aanwezig in het gamma, maar de prijzen zijn gestegen. De aanvoer van witloof zit op topniveau! Veel vraag bij dit koude weer; prijzen zijn dan ook licht gestegen. Ruim voldoende aanbod van prei; maar een geweldige vraag. Prijzen zijn dan ook zeer, zeer fors gestegen (meer dan verdubbeld op één week). De aanvoer van savooikool wordt bij dit vorstweer kleiner. 

    Ook spruiten werden veel duurder door de grote vraag; aanbod zal schaarser worden bij aanhoudend winterweer.
     

    Koolslaatje (met rode of witte kool)
     

    Rode en witte kolen zijn ook lekker in een slaatje.
    Snipper ze fijn, marineer ze in een lekkere dressing met geurige olie en azijn. Voeg er stukjes appel en rozijntjes aan toe.


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Rodekool met mignonnettes


                                  Rodekool met mignonnettes

                                    Rodekool met mignonnettes

    Eerst de rodekool bereiden. Hiervoor de buitenste bladeren verwijderen, de kool halveren en vervolgens in fijne reepjes snijden. Wassen en laten uitlekken.

    De boter met de ui eventjes laten stoven. De kool met azijn, water en zout eraan toevoegen en gedurende een half uur laten stoven. Daarna de geschilde en in stukken gesneden appelen toevoegen en in een afgedekte kookpan laten gaar worden gedurende 1 tot 2 uur. Vervolgens de suiker toevoegen. Nog even zonder deksel laten stoven om het overtollige vocht te laten verdampen.

    De mignonnettes gaarbakken in boter en kruiden met peper en zout. Ze op goed voorverwarmde borden plaatsen en ze napperen met Luikse siroop en beleggen met sneetjes Hervekaas. Even onder de grill zetten tot de kaas smeuïg wordt.
    Garneren met rodekool en in boter gebakken aardappeltje

    Ingrediënten
    Voor 4 personen:

    20 g boter (bakboter)
    0.5 ui
    1000 g rodekool
    1 cl azijn
    0.2 dl water
    4 appelen (Boskoop)
    75 g suiker
    4 mignonnettes
    2 theelepels Luikse siroop
    2 Hervekaasjes (van 120 gram)
    4 aardappelen (Charlotte)
    100 g boter (bakboter)
    peper
    zout

    bron; flandria.vlam.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    07-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heston Blumenthal is Britse kok van het decennium



    Heston Blumenthal is Britse kok van het decennium


    Heston Blumenthal is in Groot-Brittannië uitgeroepen tot chef van het decennium. Hij haalde het voor Gordon Ramsay en Raymond Blanc.



    Blumenthal is de chef van het beroemde restaurant 'Fat Duck'. Hij staat bekend voor zijn ongewone menu met bijvoorbeeld ijs op basis van spek en eieren. Jamie Oliver werd in de bloemetjes gezet voor zijn campagne om de Britse regering meer te laten investeren in gezonde maaltijden op school.

    Bosbessen werden uitgeroepen tot het Britse ingrediënt van de voorbije tien jaar. Kerstomaten en chorizo vervolledigen het podium.
     
    De prijzen werden bepaald door de lezers van 'Sainsbury's Magazine'. Hieronder een overzichtje van de winnaars.

    De Britse culinaire prijzen van het decennium
    Beste kok Heston Blumenthal
    Beste kookboek Delia's how to cheat at cooking (Delia Smith)
    Beste tv-programma Masterchef
    Nationale ingrediënt Bosbessen
    Beste campagne Schoolcampagne Jamie Oliver
    Beste gerecht Gesmoorde lamsschenkel



     (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Granaatappel voorkomt borstkanker



    Granaatappel voorkomt borstkanker



    Chemische stoffen in granaatappels stoppen de groei  van borsttumoren, dat blijkt uit een recente studie.

    Veelbelovend

    Het eten van granaatappel of het sap ervan drinken kan de borstkanker voorkomen of de groei van tumoren vertragen, aldus wetenschappers. Uit labtests blijkt namelijk dat een groep van fytochemische stoffen die je in overvloed in granaatappels vindt, de groei van borstkanker voorkomt. Volgens hen moet er nog meer onderzoek gebeuren, maar zijn de resultaten wel veelbelovend.

    Superfood
    "Fytochemische stoffen onderdrukken de productie van oestrogeen wat het ontstaan van borsttumoren kan voorkomen. We waren erg verrast door de resultaten", aldus de onderzoekers. Uit eerdere studies bleek al dat druiven dezelfde eigenschappen hebben. Granaatappels zijn volgens experts het nieuwste 'superfood' omdat ze niet alleen kanker bestrijden, maar ook hartziekten voorkomen doordat ze zoveel antioxidanten bevatten. (ep)

    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Heilbot met clementines



     
    Heilbot met clementines




    Benodigdheden : - voor 4 personen –

    600 g verse heilbotfilet
    6 clementines
    50 g gepelde sjalotten
    2 rode paprika
    100 g koude boter
    peper en zout



    Bereidingswijze : (20 + 20 minuten)

    1. Pel drie clementines en verdeel in partjes. Snijd de witte vliesjes zoveel mogelijk weg. Pers de resterende clementines uit. Schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in ruitjes.
    2. Verdeel de heilbot in 4 porties, kruid met peper en zout, schik in een vuurvaste schaal en plaats15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Zet de laatste minuten de grill aan voor een mooi bruin korstje.
    3. Blancheer de paprikaruitjes 1 minuut in kokend gezouten water.
    4. Giet het vruchtensap met de gehakte sjalotjes in een pannetje, breng aan de kook en laat op zacht vuur inkoken. Klop vervolgens 75 g koude boter, klontje na klontje, door de saus. Houd warm.
    5. Leg de heilbotfilets aan één kant van een voorverwarmd bord en schik aan de andere kant een waaier van clementinepartjes. Overgiet een deel van de heilbot met de saus en lepel rondom de clementines druppels saus.

    bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn voor homo's: chardongay

     

    Wijn voor homo's: chardongay



    Wijnkenners van over de hele wereld kennen de chardonnay-druif vooral van de heerlijke witte wijn voor bij visgerechten. Voortaan kunnen de homowijnliefhebbers van hun eigen wijn nippen: de chardongay, al heeft die homowijn niets met de echte chardonnay te maken.

    De wijn is een initiatief van het Nederlandse wijnhuis Vinamis. Wijninkoper Richard Bruijne bedacht Chardongay tijdens de jaarlijkse grachtenparade door Amsterdam. "Chardonnay rijmt op gay en zo werd het idee geboren", zegt hij in De Telegraaf.

    Misleidend
    Maar helaas is de naam toch wat misleidend. Want de homowijn heet dan wel chardongay, maar ís géén chardonnay. De witte versie is een mengsel van chenin blanc en colombard en de rode is een cabernet sauvignon. ",We konden geen goede chardonnay vinden in dit segment van de markt", verontschuldigt collega-inkoper Peter Pirovano zich.

    Rosé
    Er is nog meer op komst, de wijn met het typische homokleurtje, inderdaad: de rosé. "Die komt later", zegt de wijninkoper. En wie had gehoopt op een stijlvolle torso op het etiket, komt ook van een kale reist terug. Het woord 'gay' prijkt prominent op de fles, maar er staan verder enkel letters op het label. "Misschien is de wijn lekker, maar dit lijkt door hetero's bedacht", reageert een wijndrinkende homo. "En waar zijn de bubbels? Die missen we ook."

    33 euro voor 6 flessen
    Geïnteresseerd om een paar flesjes in te slaan? Surf dan naar chardongay.nl . Voor 33 euro koop je daar zes flessen van de witte of de rode chardongay.

    (hlnsydney/kh) bron; hln.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen kennen geen maat met alcohol

     

    Vrouwen kennen geen maat met alcohol



    Omdat vrouwen niet goed kunnen inschatten hoeveel alcohol ze inschenken, drinken ze ze meer dan ze beseffen, dat blijkt uit een recent Brits onderzoek.

    Foute inschatting
    Mannen zijn beter in het inschatten bij het drinken van wijn, maar scoren dan weer slechter bij de consumptie van sterke drank, dat meldt styletoday.nl. De onderzoekers vroegen aan mannen en vrouwen een glas van 25 ml in te schenken. 38 ml was de gemiddelde hoeveelheid die geschonken werd, maar één persoon slaagde er in tot 182 ml te gaan. Verder bleek uit het onderzoek dat mensen thuis zichzelf het dubbele van een portie sterke drank op café geven.

    Verontrustend
    Professor Carol Cooper: ''Dit onderzoek bewijst dat mensen niet beseffen hoeveel ze drinken, wat erg verontrustend is." Als je meer drinkt dan aanbevolen, dat is twee glazen voor vrouwen, drie voor mannen, loop je meer risico op hartproblemen en verschillende kankers.

    (ep) bron; hln.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwen jezelf met een chocoladewrap

     

    Verwen jezelf met een chocoladewrap



    Is er een betere manier om te bekomen van kou, stress en de donkere dagen, dan met een zalige wellnessbehandeling? Een chocoladewrap bijvoorbeeld. Niet alleen ontspannend, maar ook weldadig, ontgiftend, hydraterend en 'helemaal bevredigend'. Extra voordeel: je raakt doordrongen van chocolade zonder dat je de extra calorieën opneemt, en het zou werken als antidepressivum. Wie kan daar nu tegen zijn?

    Drie massages
    De chocoladewrap is een twee uur durende behandeling, die opgebouwd is uit verschillende massages. Een eerste massage dient om te ontspannen, dan wordt de huid gescrubd met ontgiftende zouten en wordt nog een langere, diepere massage gegeven.

    Tot slot wordt de huid ingesmeerd met een zachte chocoladecrème en ingepakt. Terwijl de chocolade alle giffen uit het lichaam opneemt en de huid verzorgt, krijg je ook nog een deugddoende gezichtsbehandeling. Na een douche, komt nog een derde afsluitende massage.

    Waar?
    Klinkt goed? Je moet er voorlopig wel voor naar het Britse Knightsbridge bij salon Neville. Goedkoop is het ook al niet: zon' 250 euro. Wie met minder ook genoegen neemt, krijgt een 20 minuten-wrap voor bijna 50 euro.

    (edp) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte ravioli met kreeft en chop suey van fijne groenten

     

    Zwarte ravioli met kreeft en chop suey van fijne groenten


    zwarte ravioli met kreeft en chop suey van fijne groenten 


    Ingrediënten :

    1/4 chinese kool
    4 roma-tomaten
    150 g oesterzwammen
    1/4 busseltje koriander
    2 dl bouillon
    80 g boter
    3 à 4 eetl extra vierge olijfolie
    1 à 2 eiwitten
    voor het raviolideeg
    350 g bloem
    3 grote eieren
    30 g inktvisinkt
    voor de raviolivulling
    1 sjalot
    1 knoflookteentje
    300 g kreeftenvlees
    1/4 busseltje koriander
    1 à 2 eetl extra vierge olijfolie
    1 dl room
    peper van de molen
    zeezout
    cayennepeper

    Bereiding :

    1 Maak een kuiltje in de bloem en breek de eieren in het kuiltje, voeg de inktvisinkt toe aan de eieren en werk de bloem door de eieren tot je een elastisch, niet-kleverig deeg bekomt, je moet hiervoor minstens 10 minuten kneden, voeg indien nodig wat bloem toe als het deeg te vochtig blijft, doe dit met een eetlepel bloem per keer.

    2 Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast.

    3 Snipper de sjalot en de knoflook fijn. Hak het kreeftenvlees grof. Meng het kreeftenvlees, de sjalot, look en de fijngesnipperde koriander en 1 à 2 eetlepels olijfolie met de room en breng op smaak met peper van de molen, cayennepeper en zeezout. Bewaar de vulling in de koelkast.

    4 Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Bestuif het werkblad en de pasta machine met wat bloem en rol een deel van het deeg uit m.b.v. een pastamachine op de laagste stand (= grootste opening). Plooi het deeg weer samen en rol het weer uit. Draai het deeg telkens 90 graden voor je het uitrolt en herhaal deze bewerking 3 tot 4 maal. Rol het deeg nu door de pastamachine waarbij je telkens een stand hoger gaat (= dunner) en blijf deeg, werkblad en de pastamachine bestuiven met bloem om kleven te voorkomen. Bedek het uitgerolde deeg met huishoudfolie en herhaal de volledige bewerking voor het tweede deel van het deeg.

    5 Verdeel de vulling op gelijke en voldoende afstand over het eerste vel deeg, bestrijk het deeg rondom met wat losgeklopt eiwit en leg er voorzichtig het tweede vel deeg over. druk het deeg rondom de vulling stevig aan waarbij je ervoor zorgt dat alle lucht eruit geperst wordt. Wees hierbij voorzichtig om geen scheurtjes te maken.

    6 Steek de ravioli uit met een steekvorm of met een raviolisnijder. Schik de ravioli op een met bloem bestoven plaat.

    7 Breng een ruime hoeveelheid gezouten water met een scheutje olijfolie aan de kook en houd het water tot tegen het kookpunt aan. Gaar hierin de ravioli per 2 à 3 stuks, wanneer de ravioli komt bovendrijven laat je ze nog 1 minuut liggen alvorens ze er voorzichtig uit te scheppen met behulp van een schuimspaan. Leg ze op een ingeöliede schaal.

    8 Snijd de Chinese kool en de oesterzwammen in fijne reepjes en stoof de groenten aan in een weinig olie, voeg de in fijne reepjes gesneden tomaten toe en laat nog 1 minuut verder garen, kruid met peper en zout en voeg eventueel 2 eetlepels room toe (optioneel).

    9 Warm de ravioli op in wat bouillon met een flinke klont boter.

    10 Voeg de fijngesnipperde koriander toe aan de groenten en verdeel ze over de borden. Schik er de warme ravioli op en dien meteen op.

    Tip
    Als je de ravioli op voorhand maakt, kan je ze best voor het garen goed afgedekt met huishoudfolie in de koelkast bewaren.

    Chef : Philippe van den Bulck
    Dit recept komt uit Ambiance.
    bron; gva.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit nog aangebrande toast!

     

    Nooit nog aangebrande toast!


    nooit nog aangebrande toast


    Aangebrande toast is vanaf nu definitief verleden tijd. Het bedrijf Magimix heeft namelijk een transparante broodrooster op de markt gebracht. Met de 'Toast Vision' bepaal je zelf hoe bruin je brood wordt.

    Het lijkt heel simpel, maar de ingenieurs van Magimix hebben maar liefst 15 jaar nodig gehad om de Toast Vision te perfectioneren. Het toestel is uitgerust met twee glazen wanden waardoor je de toast perfect in de gaten kan houden en ingrijpen indien nodig. De tijd van aangebrande toast lijkt dus voorbij. Bovendien biedt het apparaat voldoende ruimte om stokbrood te roosteren.

    Er is wel een minpuntje: de Toast Vision is enkel in GrootBrittannië verkrijgbaar. Het toestel komt hoogstwaarschijnlijk ook naar België, maar over een prijskaartje is nog niets bekend.

    Beeld: The Telegraph
    bron; gva.be

    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yakitori van finettes

     

    Yakitori van finettes


    yakitori van finettes

     

    Ingrediënten voor 10 stuks:

    500 g finettes
    1 dl sake (japanse drank op basis van rijst)
    2 dl donkere sojasaus (japans)
    2 dl mirin (japanse kookwijn)
    1 eetl suiker
    1 kleine bussel koriander of lente-ui
    10 brochettestokjes

    Bereiding :

    1 Laat de brochettestokjes 20 minuten weken in water.

    2 Breng in een kleine kookpot sake, sojasaus, mirin en suiker aan de kook. Zet apart.

    3 Verdeel de Finettes over de brochettestokjes. Leg ze op een met folie bekleed rooster en bak ze onder een voorverwarmde grill in 8 à 10 minuten gaar. Draai ze geregeld om en bestrijk ze tijdens het grillen regelmatig met de saus.

    4 Bestrooi de brochettes met fijngesnipperde koriander of lente-ui en serveer.

    Chef : Christer Elving
    Dit recept komt uit Ambiance
     bron; gva.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    06-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte chocolademousse met mandarijntjes en zwarte peper

     

    Witte chocolademousse met mandarijntjes en zwarte peper


    witte chocolademousse met mandarijntjes en zwarte peper


    Ingrediënten :

    4 mandarijntjes
    1 dl vers sinaasappelsap
    40 g suiker
    200 g witte chocolade
    2 dl room van 35%
    3 eiwitten (van grote eieren)
    1 snuifje zout
    zwarte peper van de molen
    1 gelatineblaadje (laat dit weg als je een héél luchtige mousse wil bekomen of doe er 1 blaadje extra bij voor een luchtige maar stevige mousse)

    Zorg voor 1 goed ontvette en gekoelde mengkom, een warmwaterbad (bain-marie), een ontvette garde of kloppers als je een mixer gebruikt.

    Bereiding :

    1 Hak de witte chocolade heel fijn en verwarm deze in een warmwaterbad samen met 1 dl van de room.

    2 Week ondertussen het gelatineblaadje in ijskoud water en pers het stevig uit. Roer het gelatineblaadje door de warme chocolade en zorg ervoor dat het volledig opgelost is.

    3 Klop inmiddels de rest van de room 3/4 stijf.

    4 Doe de eiwitten in de koude, ontvette mengkom (let op dat er zeker geen dooier bij zit, anders moet je opnieuw beginnen) en klop ze samen met het snuifje zout tot stijve pieken met de ontvette garde (of kloppers).

    5 Spatel de opgeklopte room voorzichtig door de chocolade en schep er vervolgens de opgeklopte eiwitten onder, doe dit voorzichtig en snel, hoe langer je in de mousse roert hoe meer luchtigheid je verliest!

    6 Zet de chocolademousse in de koelkast voor minimum 2 uur.

    7 Pel de mandarijntjes en verwijder zoveel mogelijk de witte vliesjes.

    8 Laat het sinaasappelsap zachtjes inkoken met de suiker tot een lichte siroop. Verwarm hierin de mandarijntjes. Neem van het vuur en kruid met zwarte peper van de molen.

    9 Verdeel de mandarijntjes met de jus over de borden en schep telkens 2 mooie lepels witte chocolademousse op de borden.

    Tip

    Een scheutje Mandarine Napoléon bij de mandarijntjes maakt het extra lekker.

    Chef : Philippe van den Bulck
    Dit recept komt uit Ambiance.
    bron; gva.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wontonsoep



    Wontonsoep


    wontonsoep


    Ingrediënten voor 4 personen:

    200 gr. varkensgehakt
    2 fijngesnipperde lente-uitjes
    2 eetl sojasaus
    1 eetl rijstazijn of droge sherry
    1 eetl maïszetmeel
    1 koffiel suiker
    1 koffiel sesamolie
    12 wontonravioli’s (aziatische speciaalzaak)
    2 l verse kippenbouillon
    1 kleine broccoli
    1/4 chinese kool

    Voor de kippenbouillon

    1 soepkip
    4 lente-uitjes schoongemaakt
    50 g gember in schijfjes
    4 teentjes knoflook
    1/2 soepselder schoongemaakt
    2 eetl rijst azijn of droge sherry

    Bereiding :

    Kippenbouillon

    1 Snijd de kip in grote stukken en breng deze tot aan het kookpunt in koud, licht gezouten water. (Je kan ook 1 à 2 eetlepels sojasaus in plaats van zout gebruiken). Laat de stukken kip ongeveer 3 à 4 minuten koken en giet vervolgens af. Spoel ze onder koud stromend water en doe ze weer in de pot. Zet ze onder met water en voeg de rijstazijn toe. Neem de lente-uitjes samen en draai ze 1 à 2 maal om met beide handen om de smaak beter te doen vrijkomen (uitwringen). Doe de lente-uitjes, gemberschijfjes, soepselder en knoflook bij de bouillon en laat alles 1 tot 1,5 uur zachtjes trekken. Schuim de bouillon regelmatig af. De bouillon blijft helder zolang deze niet kookt !

    2 Zeef de bouillon door een fijne zeef met een vochtige doek.

    3 In de koeling bewaart deze bouillon ongeveer 4 à 5 dagen, je kan hem ook invriezen voor later gebruik.

    Wontonsoep

    1 Meng het gehakt met de lente-uitjes, de sojasaus, de rijstazijn, maïszetmeel, suiker en de sesamolie.

    2 Leg de wontonvelletjes open op het werkblad en leg telkens een lepel gehakt in het midden van de wontonvellen. Bevochtig 2 aan elkaar grenzende zijden lichtjes met water en plooi het deegvel dubbel door twee hoeken naar elkaar te brengen. Pers voorzichtig de lucht uit de wontons en druk de naden stevig vast. Schik de wontons op een schaal en dek af met huishoudfolie

    3 Snijd de broccoli in kleine roosjes.

    4 Snijd de Chinese kool in reepjes.

    5 Breng 1 liter kippenbouillon aan de kook (houd de 200 ml apart), en houd de bouillon tot net tegen het kookpunt aan. Leg er de wontons in en zorg dat ze niet aan elkaar of aan de bodem van de pan gaan kleven, breng de bouillon weer zachtjes aan de kook en voeg, wanneer de bouillon kookt, de rest van de bouillon toe.

    6 Schep de wontons uit de pan na 1 minuut wanneer ze zijn komen bovendrijven en verdeel ze over voorverwarmde soepkommen.

    7 Kook nu de broccoliroosjes en Chinese kool in 2 à 3 minuten beetgaar in de bouillon en lepel de bouillon en de groenten in de soepkommen. Druppel wat sesamolie in de bouillon en dien heet op.

    Chef : Philippe van den Bulck
    Dit recept komt uit Ambiance
    bron; gva.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haal het maximum uit je eten

     

    Haal het maximum uit je eten


    haal het maximum uit je eten


    In de winter mogen we ons immuunsysteem dan wel proberen verbeteren met voedingssuplementen, het staat toch niet op hetzelfde niveau als 'echt eten'. Wij geven enkele tips om het maximum uit je voeding te halen.

    Kies zoveel mogelijk voor seizoensgroenten en laat ze niet te lang in de koelkast liggen. Hierdoor behoud je alle smaken en spaar je het milieu een beetje. Kies voor verschillende kleuren groenten en fruit. De kleur geeft niet alleen aan dat ze andere vitaminen bevatten, maar is ook oppeppend voor je humeur.

    Kies zoveel mogelijk voor plantaardige oliën, deze bevatten meestal vetoplossende vitaminen en geven je lichaam de nodige bouwstoffen. Kook je groenten zo kort mogelijk en voeg nadien pas zout toe. Zo voorkom je dat al die heerlijke vitaminen verdampen of door het zout worden opgenomen.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!