Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
08-06-2011
De beste en slechtste diëten op een rijtje
De beste en slechtste diëten op een rijtje
Het zogenaamde DASH-dieet is het beste eetpatroon, terwijl Weight Watchers het efficiënst is om af te vallen, dat blijkt uit een Amerikaanse rapport dat diëten rangschikt van goed naar slecht.
Naast Weight Watchers is het dieet van 'Jenny Craig' en 'Raw Food' het beste om de kilo's kwijt te spelen. Wat algemene gezondheid betreft is het eetpatroon tegen hoge bloeddruk genaamd DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) het beste, het mediterraan dieet komt op de tweede plaats.
Een jury van 22 dieetexperts concludeert na een studie van 20 populaire diëten: "Onze analyse ondersteunt de theorie dat geen enkel dieet ideaal is voor iedereen. We gaven scores in zeven verschillende categorieën: gewichtsverlies op korte termijn, gewichtsverlies op lange termijn, gemakkelijkheid om te volgen, voedingswaarde, de mogelijkheid om diabetes en hartziekten te voorkomen of te bestrijden."
DASH bleek ook het beste bij diabetes te zijn, gevolgd door het eetpatroon ontwikkeld door de Mayo Clinic, het Ornish dieet is het beste voor het hart.
Verlies 9 kilo in 6 weken: eet babyvoeding zoals deze celebs
Babyvoeding nieuwste dieetrage
Verlies 9 kilo in 6 weken: eet babyvoeding zoals deze celebs
Cheryl Cole in Cannes
Zowel Lady Gaga, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Cheryl Cole beweren het ultieme afslankmiddel te hebben gevonden: babyvoeding. Het bijzondere dieet zet steeds meer vrouwen in Engeland aan om massaal de babyvoeding uit de rekken te plukken.
Cijfers geven aan dan de verkoop van babyvoeding in Engeland 20 procent hoger ligt vergeleken met 2010. Met de zomer in aantocht, trekken vrouwen alle registers open om er op hun paasbest uit te zien in bikini. Babyvoeding lijkt een makkelijke manier om die klus te klaren, temeer omdat zovele Hollywoodsterren er rotsvast in geloven.
Wondermiddel? Echte 'believers' beweren dat het mogelijk is, zolang het eten van babyvoeding in combinatie met sporten gebeurt. Op die manier kan op zes weken tijd meer dan 9 kilo worden weggewerkt. De potjes babyvoeding bevatten slechts tussen de 100 tot 150 calorieën met minder zout, suiker en andere additieven. Jennifer Aniston zou haar eigen versie hebben ontwikkeld: ze eet 14 potjes per dag op om de honger te stillen, enkel als avondmaaltijd eet ze vis met gestoomde groenten.
Spijsvertering Bedenker van het nieuwste dieet is Tracy Anderson, de personal trainer van onder meer Madonna en Gwyneth Paltrow. "Vloeibare reinigingkuren helpen ook om gewicht te verliezen maar doen de kilo's nadien makkelijker aanzwengelen. Ik wilde iets vaster waarbij je spijsverteringsstelsel ook nog zijn werk kan doen".
Groot worden Britse voedingsdeskundigen geven aan dat het dieet zeker geen kwaad kan, maar suggereren toch gezonde voedingsgewoonten en meer beweging als een betere manier. "Wie zich tot babyvoeding richt, moet dringend groot worden", aldus de British Dietic Association.
Begin de dag met muesli en perziken om te vermageren
Begin de dag met muesli en perziken om te vermageren
Professor Emma Stevenson aan de universiteit van Nottingham bestudeerde een groep jonge vrouwen. De ene periode kregen ze een ontbijt met een hoge glycemische index (GI), dit zorgt voor een grote piek van de bloedsuikerspiegel. Ze begonnen dan de dag met ontbijtgranen, melk, wit brood, confituur en een suikerrijke frisdrank. Een andere periode kregen ze een ontbijt met lage GI, dat bestond uit muesli, melk, perziken, yoghurt en appelsap. Ze bevatten beide wel evenveel calorieën, koolhydraten, vetten en proteïne.
Meer vet verbranden Drie uur na het ontbijt wandelden de vrouwen gedurende een uur op de loopband. De proefpersonen aten wel dezelfde lunch. De onderzoekers namen tijdens de dag bloedstalen en bekeken de samenstelling van hun adem. Daaruit blijkt dat het niveau van glucose in het bloed hoger was na het ontbijt met een hoge GI dan bij het andere. Dit daalde naar een normaal niveau tegen de tijd dat de vrouwen begonnen te sporten. Daarnaast bleek dat de hoeveelheid vet die verbrand werd voor energie begon te stijgen twee uur na het ontbijt met een laag GI. Sport leidde tot een snelle stijging van de hoeveelheid verbrande vetten in beide groepen, maar de concentratie was hoger bij de muesli. Appetijt Professor Stevensson: "We concludeerden dat de consumptie van een ontbijt met een lage GI de oxidatie van vet verhoogt in zowel rusttoestand als tijdens het sporten. Dit heeft ook een impact op de appetijt, deze personen hadden langer een vol gevoel nadat ze deze types van eten hadden opgenomen. Wat je eet voor het sporten kan dus een directe impact op je gezondheid hebben."
150 g gemengde groene sla, 1 citroen, 1 teen knoflook
4 eetlepels Extra Vergine olijfolie, 600 g scampi
Bereiding
Was de slablaadjes en citroen. Rasp wat reepjes van de citroenschil en pers het sap uit een halve citroen. Hak de knoflook fijn.
Meng de olijfolie met de knoflook, het citroensap, een snuifje zout en een gulle draai peper. Smeer de garnalen in met de helft van deze marinade.
Verhit een pan en bak ze op een middelmatig vuur enkele minuten aan beide zijden. Schik ze meteen op een bord samen met de sla.
Giet de overblijvende marinade over de garnalen. Strooi er de gehakte citroenschil over en dien meteen op.
Tip;
Een limoen zal een iets zoetere en geuriger smaak aan deze sla geven en een ietsje exotischer ook. Voor net dat beetje extra kun je enkele blaadjes tijm en 1 versneden lente-uitje toevoegen, net voor het opdienen. Als je over citroentijm beschikt, gebruik die dan in plaats van de gewone tijm.
Veel mensen op dieet doen onbewust al hun harde werk teniet door bij hun maaltijd hun favoriete drank te nemen. Uit een recente enquête blijkt namelijk dat twee op de drie Britten geen idee heeft hoeveel calorieën er in hun favoriete drankje zitten, hoewel velen proberen af te vallen.
Drie vierde van de 2.000 Britse ondervraagde volwassenen wilde de komende maand afvallen. De helft van hen lette hierbij niet op wat ze drinken, aldus de organisatie Drinkaware die het onderzoek liet uitvoeren. Slechts een op de tien is van plan bij te houden hoeveel alcohol ze drinken. Alcohol bevat bijna evenveel calorieën als puur vet, maar de meeste beseffen niet hoeveel hun favoriete drankje bevat. Koffiekoek Minder dan een derde beseft niet dat er in een glas van 175 ml wijn 134 calorieën zitten, dat is bijna de helft van wat een cheeseburger bevat. Een glas bier met vier procent alcohol staat gelijk aan een koffiekoek. Een glas champagne is goed voor 95 calorieën, dat is evenveel als een stukje taart. Geen besef Recent onderzoek bracht drinken in verband met obesitas aan de buik, wat bijdraagt tot een verhoogde kans op hartziekten en diabetes. Chris Sorek van Drinkaware: "Veel mensen op dieet beseffen niet dat enkele drankjes hen dik kunnen maken. Hoewel ze gezonde keuzes in levensstijl kunnen maken, weten ze niet dat ze door hun glas wijn evenveel calorieën binnenkrijgen als door een stuk kaastaart te eten."
1 bosje peterselie, enkele zwarte olijven, 4 preistengels
300 g erwtjes, 3 eetlepels boter, 8 kleine stukken zeeduivel
Bereiding< 30 minuten
Hak de peterselie fijn. En snij ook de olijven in stukjes. Verwijder de donkergroene bladeren van de prei en snij het overgebleven gedeelte fijn. Spoel grondig af onder stromend water.
Bak de prei samen met de erwtjes en wat zout in een pan met boter. Laat zo'n 15 minuten sudderen terwijl je vaak omroert. Leg nu de stukken vis in de pan en laat nog 5 minuten garen.
Voeg er tenslotte de peterselie, zwarte olijven en wat peper aan toe. Dien onmiddellijk op.
Schil en snij de tomaten in blokjes. Spoel de mosselen in ruim water. Haal de mosselen die drijven, wijd openstaan of kapot zijn eruit, want die zijn slecht. Verhit de margarine in een hete pan. Voeg de schoongemaakte mosselen toe en roer om tot ze openen. Voeg alle kruiden, specerijen en de tomatenblokjes toe. Kruid naar smaak met peper en zout en dien ten slotte op in kleine kommetjes.
Tips; Kies voor trostomaten. Laat je neus je daarbij leiden, want ze moeten sterk geparfumeerd zijn. Geen mosselliefhebber? Vervang door zalm, met een witte-wijnsaus erbij.
Aardbeien zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook supergezond én ze helpen je afvallen. Uit recent onderzoek blijkt dat in aardbeien stoffen zitten die je metabolisme stimuleren en je hongergevoel onderdrukken.
Een bakje aardbeien van een halve kilo heeft minder dan 100 calorieën. Wie 100 gram aardbeien eet, heeft bovendien z'n hoeveelheid vitamine C voor één dag binnen. Er zit ook maar 7 gram koolhydraten in 100 gram aardbeien.
Het ellaginezuur en de anthocyanen die ontdekt zijn in aardbeien helpen ook nog eens bij het afvallen. Op drie manieren zelfs: ze werken als een ontstekingsremmer, en deblokkeren zo de hormonen die je gewicht doen verliezen. Ze stimuleren bovendien de aanmaak van het hormoon adiponectine, dat je metabolisme stimuleert en je hongergevoel onderdrukt. En ze vertragen de opname van zetmeel, en gaan zo de stijging van je bloedsuikerspiegel tegen. Dat laatste maakt dat aardbeien een goeie keuze zijn voor mensen met diabetes type 2.
Ellaginezuur voorkomt ook de binding van carcinogenen aan DNA en versterkt bindweefsel, wat de verspreiding van kankercellen kan voorkomen.
Het aardbeienseizoen loopt van eind april tot augustus. Smullen maar!
Ultieme vermageringstruc: snufje zeewier bij ontbijt
Ultieme vermageringstruc: snufje zeewier bij ontbijt
Het toevoegen van een zeewierextract aan een chocoladeshake onderdrukt later op de dag het hongergevoel, dat blijkt uit een experiment.
Minder hongerig Onderzoekers bij de voedingsproducent Unilever voegden algenextracten en calcium toe aan de maaltijdvervangende chocoladeshake van Slim-Fast. Ze gaven dit mengsel aan gezonde vrijwilligers in plaats van het ontbijt. Degenen die het meest van dit extract in hun ontbijt hadden, voelden zich vijf uur later tot 30 procent minder hongerig. Daarnaast getuigden de deelnemers dat de smaak van het drankje niet anders was, het smaakte even aangenaam als zonder extract.
Onderzoeker Harry Peters: "Door het hongergevoel na het consumeren van een maaltijd uit te stellen, kunnen we consumenten aanmoedigen langer hun dieet vol te houden."
Voor 4 personen: 300 g puylinzen , 200 g ingemaakte rode paprika's , 2 tenen knoflook 5 el olijfolie , 2 el balsamicoazijn, peper van de molen en zout een handvol rodebietenloof of jonge spinazieblaadjes.
Voor de toastjes: 12 dunne sneetjes stokbrood , 60 g geitenkaas kant-en-klare pesto, voor de afwerking.
Bereidingswijze
Week de linzen een nacht in koud water. Kook ze de volgende dag gaar in ongeveer 30 min. Laat goed uitlekken. Snij de paprika's in reepjes. Schil en hak de knoflook fijn. Verhit 3 el olijfolie in een braadpan en bak de paprika's en knoflook. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen. Maak een vinaigrette met 2 el olijfolie, de balsamicoazijn, peper en zout. Schep onder de linzen. Was de slablaadjes en zwier goed droog.
Rooster de sneetjes stokbrood goudbruin in de oven op 220°C. Haal uit de oven, verdeel er de geitenkaas over en bak nogmaals tot de kaas begint te smelten. Haal nogmaals uit de oven en druppel er een beetje pesto over. Verdeel de linzen, paprika's en slablaadjes over 4 borden. Leg er de geitenkaastoastjes op en serveer meteen.
Snij in kegelvorm de stam uit het witloof. Stoom het witloof gaar gedurende 10 minuten. Laat (Becel) margarine bakken en braden smelten in een pan en voeg de bloem toe. Roer om en laat even doorkoken. Voeg nu (Becel pro.activ) melk en (Becel) koffiemelk toe en breng al roerend aan de kook. Laat de saus indikken en voeg van het vuur de gemalen kaas toe. Kruid met nootmuskaat en peper. Rol de ham rond het witloof en plaats de rolletjes in een vuurvaste schotel. Overgiet het geheel met de kaassaus en laat nog 20 minuten in de oven garen op 200°C.
Tip; Serveer met gestoomde natuuraardappelen of puree.
bron, becel.be
Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, Tags:witlof, ham, kaas,
06-05-2011
Mechelse asperges in de wok met grijze garnalen
Mechelse asperges in de wok met grijze garnalen
Voor 4 personen 1 bussel mechelse asperges, 250 g grijze garnalen 2 busseltjes waterkers, 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels arachide-olie
Bereiding
1 Schil de asperges en kook ze beetgaar in kokend gezouten water, verfris onder koud stromend water en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm. 2 Snijd de waterkers wat bij onderaan de steeltjes en spoel onder koud water. 3 Verhit de olie in een wokpan en bak hierin de asperges goudbruin, voeg de waterkers toe en wok 10 seconden mee. Blus met de sojasaus en neem de wokpan van het vuur. 4 Schep er de garnalen onder en serveer meteen!
Tip; geef er witte rijst of gebakken nieuwe aardappeltjes bij.
Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?
Of je nu een dipsausje als een informeel voorafje bij de borrel geeft of als tussendoortje, bij "een dieet" zorgen ze hoe dan ook voor lekkere extra voeding en vooral: variatie! Slimme, makkelijke ideeën om van dagelijks koken een écht feest te maken...
Flink wat yoghurt door je mayonaise zorgt ervoor dat hij verantwoord blijft in je eetplan!
Zelfgemaakte mayonaise blijft de allerlekkerste! Variëren kan je bovendien ook makkelijk... Zo krijg je met dezelfde basis telkens weer een ander sausje!
Enkele ideeën: Meng onder de mayonaise een paar soeplepels yoghurt of wat geprakt hardgekookt eigeel. Een paar lepels sherry, kappertjes of sojasaus geven ook extra smaak!
En natuurlijk kan je experimenteren met knoflook, exotische kruiden, fijngehakte rauwe of in azijn ingemaakte groenten...
Elke dag twee tot drie koppen groene thee drinken is goed voor de lijn. Door het dagelijks drinken van de thee vallen mensen zonder iets extra's te doen gemiddeld 1,3 kilo af in vier tot twaalf weken. De drank zorgt er ook voor dat mensen die al afgevallen zijn, niet zo snel opnieuw aankomen.
Onder lijners had groene thee al een positief imago, maar het gunstige effect is nu voor het eerst door biomedicus Rick Hursel van de Universiteit Maastricht wetenschappelijk vastgesteld.
Hursel promoveert op 15 april op een analyse van lijnen met behulp van natuurlijke ingrediënten. Volgens Hursel is ook het eiwitdieet, zoals het bekende van Dr. Frank, effectief. Het volgen van een eiwitdieet in combinatie met groene thee drinken leidt echter niet tot extra veel gewichtsverlies, aldus de promovendus. Goed slapen helpt weer wel. Catechine en cafeïne De combinatie van twee stofjes in de thee, catechine en cafeïne, veroorzaakt het stimulerende effect op de vetverbranding, aldus Hursel. Cafeïne zit ook in koffie, maar veel koffiedrinken heeft niet hetzelfde effect op de lijn, omdat koffie geen catechine bevat. Veel eiwit eten is wel positief, omdat eiwit moeilijk door het lichaam wordt afgebroken en tegelijk snel een verzadigd gevoel geeft, waardoor de lijner vanzelf minder gaat eten. "Geen wondermiddel" Groene thee mag onbeperkt worden gedronken, maar volgens de promovendus bewerkstelligt meer theedrinken niet ook meer gewichtsverlies. Hursel: "Het is geen wondermiddel. Wie echt wil afvallen, moet natuurlijk meer doen dan groene thee drinken. Maar wie elke dag deze thee drinkt en verder niks doet, verliest gemiddeld 1,3 kilo aan lichaamsgewicht in een tot drie maanden.'' (anp/mvdb)
De oorspronkelijk Aziatische drank lijkt een echte 'gezondheidsbevorderaar' te zijn, zegt Hursel. ,,Er zijn positieve effecten gevonden voor hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. In Maastricht gaan we nu uitzoeken of het drinken van groene thee ook helpt om te voorkomen dat vet in het lichaam wordt opgeslagen. Dat is dus een stap voor de verbranding van vet als energieleverancier.''
400 g (rode) mulfilet , 200 g gepelde en gekookte grote
garnalen of rivierkreeftjes ,250 g noedels (eiermie) 1 l visbouillon (van tablet of visfond) ,250 g groene asperges 150 g diepvries doperwten ,2 eetlepels arachideolie of olijfolie 125 ml zure room ,150 ml yoghurt ,1 eetlepel verse dille, gehakt peper, versgemalen ,2 vleestomaten, in blokjes
uit: kookboek "Over Vis & Vis"
Bereidings; 20 - 30 min.
Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking in visbouillon. Giet de noedels daarna af en laat goed uitlekken. Verwijder de onderkanten van de asperges en snijd de stengels in schuine stukken van 5 cm. Kook ze samen met de doperwten 5 minuten. Spoel de groente in een zeef af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de mulfilets ca. 2 minuten per kant. Schep de laatste minuut aan een kant in de pan de garnalen erbij. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Meng intussen de zure room, yoghurt, dille en peper en zout. Schep deze dressing met de doperwten, asperges en tomatenblokjes door de noedels. Verdeel de vis erover. Lekker met cassavekroepoek.
Tip; Vervang 1 tomaat door 1 appel en neem in plaats van noedels, mihoen of een fijne pastasoort. Wijn;Lekker makkelijk met een ronde maar tegelijkertijd frisse Chardonnay Vin de Pays d'Oc.
Per 100 gram onbereid product: 491 kJ , 117 kCal, 4 g vet, 19 g eiwit.
Er zijn maar enkele zonnestralen nodig of we denken al aan onze bikini... En dus ook aan alle diëten die we zouden kunnen volgen om die overtollige kilo's kwijt te raken.
Ik had jullie graag willen vertellen dat ik een mirakeloplossing had, een klein pilletje en hop, we lopen rond in het lichaam van Gisèle Bundchen, maar dat is jammer genoeg nog niet aan de orde en dus overlopen we de verschillende methodes die er op de markt zijn nog eens.
Dit is het dieet dat alle modetrends overleeft. Sinds de indrukwekkende resultaten van hun laatste gezicht, actrice en zangeres Jennifer Hudson, gaan we opnieuw punten tellen en trekken we naar de wekelijkse meetings die blijkbaar hun vruchten afwerpen. En nu de gespecialiseerde producten ook in de winkelrekken van de grote winkels ligt, is het berekenen van punten per maaltijd nog makkelijker.
Je moet wel tijd hebben om de vergaderingen bij te wonen en gedisciplineerd genoeg zijn om op te schrijven wat je allemaal eet, want anders werkt het niet.
Er bestaat nu trouwens ook een online versie die automatisch je verbruikte punten telt. Nu nogwachten op een smartphone applicatie en dan zou het helemaal perfect zijn !
Het dieet van Dr Dukan maakt al enkele maanden furore en zorgde voor een comeback van het proteïnedieet. De nadruk wordt gelegd op natuurlijke proteïnen, namelijk vlees, eieren en vis. Dokter Dukan is de eerste die het regelamtig volgen van een gezond en doeltreffend dieet aanbeveelt.
Wil je meer weten over zijn techniek, dan kan je een van de vele boeken over het onderwerp lezen.
Het boek van Anne Dufour doet eveneens van zich spreken. Het principe zit vol gezond verstand: gezond en lokaal eten. De laatste studies hebben aangetoond dat de oudste honderdjarigen in de landen van het Hoge Noorden wonen en niet aan de Middellandse Zee of in Japan. Dit was voldoende om zich over hun levensstijl te buigen (ze doen veel aan sport) en hun eten. Veel bessen, granen (het bekende roggebrood), wortelgroenten (aardappelen, wortels), wild en vis (en levertraan).
Het voordeel? Dit lijkt heel erg op wat er momenteel lokaal in België ontstaan is, namelijk gezond eten en minder betalen door seizoens- en lokale groenten te gebruiken. Maar het doel is voornamelijk een goede gezondheid en niet zozeer een lager gewicht. Als je natuurlijk ook suikers en bloem van je menu schrapt, zal je ook wel gewicht verliezen. Maar het is vooral belangrijk om evenwichtig te eten.
Het is Dr Peter J. dAdamo die deze weg insloeg en enkele boeken publiceerde omtrent het onderwerp. De theorie is eenvoudig: we hebben een verschillende bloedgroep, die verantwoordelijk zou zijn voor de manier waarop ons metabolisme werkt. Zo moet een O bijvoorbeeld niet hetzelfde eten als een A om op te nemen wat hij nodig heeft.
In een tijd waarin allergieën steeds vaker voorkomen kan dit dieet een goede basis zijn. Melkproducten, gluten, eieren, citrusvruchten, chocolade of rode vruchten, je overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen (die zich soms gewoon kan vertalen in een opgeblazen gevoel na het eten of een tragere transit) kunnen op die manier beheerd worden, waardoor gewichtsverlies makkelijker wordt.
Om het voorbeeld te nemen van gluten: als je lichaam dit niet kan verwerken (voor wie een bloedgroep O heeft), gaat hij het ontbinden in onherkenbare stukjes voor de rest van het organisme, die het vervolgens niet correct zal kunnen elimineren en het gaat opslaan. Dus zal ook het dieetbrood of de granenpasta ervoor zorgen dat je verdikt...
Vergeten we vooral ook de soepdiëten, het mediterane dieet of het Okinawadieet niet. In ieder geval, wat je ook beslist te doen, het is in ieder geval het goede moment om te starten: de komst van de lente en de bikini's in de etalages van winkel zijn zeker een motivatie.
Wat je ook doet, vergeet niet dat een dieet best onder medische begeleiding gebeurt, vooral wanneer je veel gewicht wil verliezen. Neem de tijd om te analyseren hoe je lichaam werkt, wat je het meest frustreert en bespreek met je dokter een doeltreffende en duurzame oplossing...
bron; skynet.be
Tip van Josephine;Vegetarische soep is een prima maagvuller (gezond en kalorie-arm) en helpt je zeker om je ochtend- of middagdip door te komen zonder dat je naar de snoepkast gaat. Probeer zeker s'avonds licht en een beperkte hoeveelheid te eten.
Du Puylinzen deze linzen vallen tijdens het koken niet uit elkaar. Dit zijn kleine, donkergroene linzen van Franse origine. Sinds 1996 hebben deze het A.O.C.-predicaat (Appellation d'Origine Contrôlée), net als de wijn. Aan voedingsmiddelen met dit label zijn strenge productievoorwaarden verbonden.Ze zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of delicatesssenzaken. Ze passen in vrijwel ieder afslankdieet: rijk aan eiwit, ijzer en vezels.
Benodigheden;
200 gram Du Puylinzen,1 ui, in blokjes,1 puntpaprika, in blokjes 1 teen knoflook uit de knijper 1 Spaans pepertje, fijngesneden 1 scheut olijfolie,blikje tomatenpuree 1 mespunt korianderpoeder,3 eetlepels verkruimelde feta 3 eetlepels tarwebloem,verse koriander ter garnering
Was de linzen zorgvuldig en week ze twee uur voor gebruik. Kook ze vervolgens 20 minuten in het weekwater. Verdeel de gekookte linzen over twee schalen en laat afkoelen. Snijd het uitje, de paprika en het pepertje fijn en bak die in een scheut olijfolie aan. Voeg de knoflook toe. Doe er vervolgens een portie linzen bij, en zorg ervoor dat het een stevig geheel wordt. Voeg tomatenpuree en korianderpoeder toe en roer goed door.
Pureer de andere helft van de linzen met een staafmixer tot een gladde massa en voeg bij de rest. Maak er een stevig mengsel van. Doe de verkruimelde feta erbij. Laat afkoelen en maak er daarna met behulp van een dessertlepel golfballetjes van die u door de bloem wentelt.
Bak de balletjes in een scheut olijfolie bruin en garneer met verse koriander. Lekker met tomatencoulis als dip.
2 eetlepels sesamzaad, 1 citroen, schoongeboend 1 eetlepel Thaise vissaus, 2 kipfilets, gehalveerd 200 g broccoli, in roosjes,1 cm verse gember, in dunne plakjes 2 eetlepels chilisaus.
Materialen
bakpapier, stoommandje (of vergiet)
Bereiden;< 25 minuten
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze lichtbruin kleuren en gaan geuren en leg ze daarna op een bordje. Snijd de citroen doormidden. Pers het sap uit de ene helft en snijd de andere helft in dunne plakjes. Roer het sap en de vissaus door elkaar. Wrijf hiermee de kipfilets in en marineer ze in 15 min. Breng water in een pan aan de kook.
Knip uit het bakpapier een cirkel die iets groter is dan de stoommand. Prik er gaten in. Leg in het stoommandje en verdeel de broccoli erover. Leg de kipfilets erop en daarop de plakjes citroen en gember.
Stoom het geheel in 20 min. gaar en schep op 4 borden. Schenk de chilisaus erover en bestrooi met het sesamzaad. Lekker met pandanrijst.
Tip; Houdt u van beetgare broccoli? Stoom de groente dan wat korter (5-10 min.) in een apart mandje boven de kip.
Energie 185 kcal- Eiwit 32 g- Vet 4 g- Koolhydraten 5 g (per eenpersoonsportie)
Een zo licht mogelijke versie van Garnaalkroketten
Een zo licht mogelijke versie van Garnaalkroketten
voor 8 kroketten;
350 g ongepelde garnalen ,3 dl halfvolle melk ,25 g light sojaboter, 25 g bloem ,3 gelatineblaadjes, geweekt in koud water ,peper, een paar druppels citroensap ,een schaaltje bloem een schaaltje eiwitten ,een schaaltje paneermeel ,plantaardige frituurolie peterselie,1 tl olie voor de peterselie ,citroen (een paar druppels per kroket)
Bereiding; - Pel de garnalen. Doe de garnaalkoppen in de melk en breng ze tegen het kookpunt. Haal van het vuur en laat even afkoelen. Zeef de melk. - Warm de boter en de bloem op een zacht vuurtje. Blijf roeren tot het lekker begint te ruiken, dan is de bloemsmaak verdwenen. Voeg de 'garnalenmelk' er beetje bij beetje bij en laat telkens indikken. Voeg de geweekte gelatineblaadjes en ten slotte de garnalen toe. Werk af met peper en een paar druppels citroensap. Giet de vulling in een ovenschotel en laat een nacht of minimaal een paar uur opstijven in de koelkast. - Vorm kroketjes, de warmte van je hand zorgt ervoor dat je ze mooi kan vormen. Maak ze zo glad mogelijk en rol ze door de bloem. Gooi de kroketten wat heen en weer van je ene naar je andere hand zodat het teveel aan bloem eraf valt, haal ze door het eiwit en rol ze ten slotte door het paneermeel. Doe dat zorgvuldig, zodat de kroketten een egaal korstje krijgen. - Besprenkel de peterselie met olie en gaar hem ongeveer 4 minuten in de oven op 180 °C. - Frituur de kroketjes ongeveer 4 minuten goudbruin op 180 °C. Serveer de kroketten met de peterselie en wat citroen als voorgerecht of met een salade als hoofdgerecht.
Weetje; Dit is een zo licht mogelijke versie van garnaalkroketten. Gebruik geen room, geen kaas, alleen een beetje light sojaboter en bloem. Deze kroketten bevatten 120 kcal/100 g, terwijl een gemiddelde diepvriesgarnaalkroket 180 kcal/100 g bevat. Beide getallen gelden voor nog niet gefrituurde kroketten. Frieten bereid in een friteuse bevatten ongeveer drie keer meer calorieën dan frietjes uit de oven of de Actifry. Het vet kan namelijk in de hele aardappel dringen, maar bij kroketten is dat anders: het gepaneerde korstje van kroketten zorgt ervoor dat het vet niet binnen kan. Eén kroket neemt 'maar' 2 gram vet op, per kroket levert dat 15 calorieën extra. Kies voor plantaardige frituurolie, die bevat minder verzadigde vetten. De peterselie besprenkelen we met een beetje olie en garen we in de oven.