Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    02-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aalbessengelei met een beetje dragon

    Aalbessengelei met een beetje dragon

    Voor ong. 4 potten:
    1 kg aalbessen, 2 dl water
    fijne suiker, enkele takjes dragon

                      

    Bereidingswijze
    Spoel de bessen en doe ze in een pan met water. Breng aan de kook en laat 15 min. koken terwijl u de bessen met een houten lepel door elkaar roert. Giet het fruit en het sap in een schone doek en laat een nacht uitlekken in een kom.

    Meet de hoeveelheid uitgelekt sap en giet in een pan. Voeg per dl sap 75 g suiker toe. Laat zachtjes koken tot de massa na 15 tot 20 minuten indikt. Haal de pan van het vuur en schep het schuim weg met een lepel. Giet de gelei is een schone glazen pot, strooi er dragon op en laat afkoelen voor u de pot sluit.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:aalbessen, suiker, dragon,
    29-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijventapenade


    Olijventapenade

    Heerlijk zuiders bijgerechtje op tafel.

    Voor 4 personen

    • 2 teentjes knoflook, 4 ansjovisfilets

    • 5 zongedroogde tomaten op olie (pot), 250 g groene olijven

    • 3 takjes basilicum, 1 dl extra vergine olijfolie

      Olijventapenade

           Bereiding< 15min.

    Pel de knoflook. Laat de ansjovis en tomaten uitlekken.

    Hak de olijven met de knoflook, basilicumblaadjes, ansjovis en tomaten in de keukenrobot fijn. Voeg langzaam de olijfolie toe, zodat je een smeuïge tapenade krijgt. Breng op smaak met peper.

    Serveer de tapenade met brood

    bron; yunomi.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:look, olijven, ansjovis, tomaten, basilicum, olijfolie,
    22-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krabkoekjes met yoghurtdip

     

    Gezond uit blik
    Vraag je je wel eens af of vis uit blik net zo gezond is als verse vis?
    Het zal je misschien verbazen, maar het antwoord hierop is 'Ja'. 
    De voedingswaarde van vis verandert in blik nagenoeg niet. Door het snelle productieproces blijven alle goede voedingswaarden van
    vis uit blik
    bewaard en is dus net als verse vis erg gezond. Tegenwoordig is vis uit blik verkrijgbaar in olie, water en zelfs in smaakvolle sauzen, zodat je geen kruiden meer hoeft toe te voegen. Makkelijker een maaltijd bereiden kan bijna niet! Op vakantie? Neem wat blikjes mee, dan ben je verzekerd van een gezond en makkelijk gerecht op tafel.

    Krabkoekjes met yoghurtdip

     
    Voor 12 koekjes
    • 2 blikjes krabstukken 170g, uitgelekt, 4 eetlepels boter
    • 1 ui, fijngehakt, 1 stengel bleekselderij, in blokjes
    • 1/2 paprika, in blokjes, 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
    • 100 gram gekruimeld oud witbrood of panko (kant-en-klaar Japans broodkruim) + extra
    • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt, 2 eieren, losgeklopt
    • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, 75 ml olijfolie
    • 100 ml Griekse yoghurt, 1 eetlepel pesto, citroensap
                              Krabkoekjes met yoghurtdip
    Bereiding;
    Doe de krab in een kom. Verhit de boter in een pan en voeg ui, bleekselderij en paprika toe en bak 5 minuten of tot de groenten zacht zijn. Meng de groenten met de krab en breng op smaak met zout en peper.

    Meng het broodkruim, de peterselie, Parmezaanse kaas en de eieren goed met het krabmengsel. Vorm er 12 platte koekjes van en wentel door nog wat broodkruim. Verhit de olie in een koekenpan en bak de koekjes in 10 min. goudbruin.

    Meng voor de dip de yoghurt met de pesto.
    Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

     
    bron; visrecepten.nl


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:krap, ui, selderij, paprika, peterselie, eieren, parmezaanse kaas, olijfolie, yoghurt, pesto, citroen,
    02-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen gemaakte vijgenconfituur

    Eigen gemaakte vijgenconfituur

    Zin om je eigen confituur te maken?
    Vandaag maken we confituur van vijgen en noten is eens iets anders
    dan de doorsneeconfituur, maar overheerlijk.
    Met dit recept maak je 6 tot 12 potten afhankelijk van hoe groot ze zijn.

    Nodig; 2 kg vijgen, een 20-tal hele noten, 1,4 kg suiker,
    2 citroenen, 2 vanillestokjes.

                     Eigen confituur

    Bereiding; 

    • Maak de vijgen schoon en dompel ze 3 minuten onder in kokend water nadat je kleine gaatjes hebt geprikt in hun schil. Laat ze schrikken in
      koud water en laat uitlekken.
    • Dompel ook de noten even in kokend water, zo kan je ze makkelijker pellen.
    • Neem een confituurpan, breng 1 l water aan de kook en doe er de
      suiker in. Laat koken tot een dikke siroop.
      Doe daar de gepelde en gehakte vijgen en de noten bij.
    • Voeg daar de in schijfjes gesneden citroenen en de vanillestokjes aan
      toe en verhit dit mengsel 30 minuten. Het moet zachtjes koken.
    • Giet de bereiding in de potten en dek daarna af met paraffine of bakpapier dat je eerst in fruitalcohol hebt gedrenkt. Sluit hermetisch af.

    Tip;
    Koop je confituur (of een andere bereiding die bewaard wordt in een bokaal)
    in de supermarkt, bewaar dan de glazen pot.
    Je kan hem altijd hergebruiken voor je eigen confituur. 

    bron; yunomi.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:vijgen, noten, suiker, citroenen, vanille,
    01-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompelmoesslaatje met avocado en frambozen


    Pompelmoesslaatje met avocado en frambozen

    Heerlijk fris glaasje op de eettafel als tussengerechtje met verfrissend fruit.

    Voor 6 personen
    3 roze pompelmoezen, 2 avocado's, 250 g verse frambozen
    1 citroen, 3 munttakjes, peper van de molen


    Pompelmoesslaatje met avocado en frambozen 















    Bereiding; < 15 min.

    1. Schil de pompelmoezen tot op het vruchtvlees.
    2. Maak de partjes van elkaar los door met een getand mesje tussen de vliesjes te gaan die de partjes van elkaar scheiden. Doe dit boven een grote kom om het sap op te vangen.
    3. Pers het citroensap.
    4. Giet het bij het opgevangen pompelmoessap en breng op smaak met peper.
    5. Schil de avocado's, verwijder de pit en snij ze in fijne schijfjes.
    6. Overgiet ze met het sap van het citrusfruit.
    7. Was en droog de munt, trek de blaadjes eraf en knip ze tot fijne snippers.
    8. Meng voorzichtig de pompelmoespartjes, de avocadoschijfjes, de frambozen en de gesnipperde munt.
    9. Verdeel het slaatje over zes glazen en dien onmiddellijk op.

    bron; solo.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:pompelmoezen, avocado's, frambozen, citroen, munt,
    12-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boter met een smaakje

    Boter met een smaakje

    Niets zo handig als boter met een smaakje om vis, vlees, garnalen
    of kip overheerlijk te laten smaken. Net dat ietsje méér


    Boter beter

    Basis

    Als basis gebruik je telkens zo'n 125 gram zachte roomboter die je voor
    een extra romig effect goed mixt. Daarna voeg je er gewoon de
    smaakmakers aan toe!
    Afkruiden met peper en zout kan altijd, volg gewoon je eigen smaak.

    Limoenboter

    Bij garnalen, kip of Thaise gerechten in het algemeen kan je limoenboter maken, door er 1 el fijngehakt citroengras, 1tl geraspte limoenschil
    en 1 el limoensap aan toe te voegen. Wil je het extra spicy?
    Dan kan je er nog wat rode chilipeper bijdoen.

    Zouter, zoutst

    Hak 20 g kappertjes en 20 g ansjovis fijn en zet die allebei onder de boter.
    Voeg daar eventueel nog een tl fijngehakte verse dille aan toe en...
    Smakelijk!

    Geitenkaas en waterkers

    Neem 120 g verse geitenkaas op kamertemperatuur en vermeng die met
    de boter, samen met 240 g fijngehakte waterkersblaadjes. Karaktervol,
    en vooral heel lekker!

    Zoete botervariatie

    Omdat het niet altijd hartig moet zijn, en omdat we graag afsluiten met
    iets zoets, ten slotte dit receptje. Meng eens 1 el kaneel, 1 el honing en
    20 g poedersuiker onder de boter. Serveer dat bij een stukje cake,
     frangipane of croissants... Genieten!


    bron; yunomi.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:boter,
    09-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette-aspergetaart


    Hartverwarmde courgette-aspergetaart

    Voor 2 personen:

    2 kleine courgettes, grof geraspt, 1 à 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
    goede olie, zout, peper, 300 g asperges, 4 eieren
    100 geraspte kaas, scheutje witte wijn, nootmuskaat

    gebruik evt.per persoon een siliconen hartvorm van 15 cm.  

                                      
                                                                                                                                © getty
    Bereiding;

    Fruit in een braadpan de knoflook in de olie en bak daarna de grof geraspte courgettes mee en roer er wat zout en peper door. Laat ze ietsje afkoelen in een vergiet en knijp dan voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit.

    Leg de courgettes in de bakvorm en maak er een bodempje van. Snijd de asperges in stukken en kook ze heel kort beetgaar. Leg zoveel asperges op de courgettebodems als je wilt. 

                   

                                                              
    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Klop de eieren los met een scheutje wijn, roer de kaas en wat nootmuskaat erdoor en verdeel het mengsel over de harten. Zet de harten ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde (200 graden) oven.


    Pay-Uun Hiu
    bron; volkskrant.nl

     

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:courgettes, look, asperges, eieren, kaas,
    08-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maïspannenkoekjes met tomaat en groene asperges


    Maïspannenkoekjes met tomaat en groene asperges

    Met maïs uit blik zijn de pannenkoekjes bijna even lekker. Je kunt ze ook, met of zonder groenten, als bijgerecht serveren, bijvoorbeeld bij gegrild vlees, kip, kalkoen.

    Voor 4 personen:
    1 groot ei, 150 ml melk, 100 g bloem, 50 g versgeraspte oude kaas
    300 g verse, gekookte maïskorrels( 8a10 min) of 1 blikje crispy maïskorrels
    olijfolie, 500 g dunne, verse groene asperges
    300 g kerstomaatjes, gehalveerd, 1 theel. gemalen komijn
    1 bosje lente-ui, schoongemaakt, in ringetjes, tabasco
    1 bosje koriander, fijngehakt

    © getty

    bereiding;

    Maak het beslag: klop ei, melk, een forse snuf zout en peper door elkaar. Klop daar de bloem door en roer er ten slotte de geraspte kaas en de (uitgelekte) maïskorrels doorheen. Laat afgedekt op kamertemperatuur staan. Snijd intussen zo'n 3 cm onderaan de asperges af en halveer ze in de lengte. Snijd de helften daarna in stukken van ca. 4 cm, houd de topjes apart.

    Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan, roer het beslag nog een keer om en bak, met drie tegelijk, in totaal 12 kleine pannenkoekjes. Houd ze warm. Verhit een scheut olijfolie in een wok en roerbak de asperges 5 tot 6 minuten op hoog vuur, voeg de topjes na een minuut toe. Doe de tomaatjes met de komijn erbij, roerbak nog 1 minuut en ten slotte de lente-ui nog 1 minuut.

    Maak de groenten pittig op smaak af met zout en tabasco. Verdeel de pannenkoekjes over warme borden en schep het tomaat-aspergemengsel er half op. Bestrooi met koriander. Geef er veldsla bij.

    Loethe Olthuis
    Bron; volkskeuken.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:maïs, melk, kaas, asperges, tomaten, lente-ui,
    04-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ajuintaart op z'n Pissaladières


    Ajuintaart op z'n Pissaladières

    • voor 4 personen
    • 4 uien , boter, 1 klontje suiker,2 eieren

    • 200 ml kookroom, 12 sneedjes Parmaham ,100 g kerstomaten

    • 1 rol kant-en-klare kruimeldeeg

    • 1 potje gedroogde tomaten, 100 g rucola

      Ajuintaart op z'n Pissaladières

    Bereiding< 25 min.

    Verwarm de oven voor op 220°C.

    Pel de uien en snij ze in schijven. Verhit 2 eetlepels boter in een pan en voeg een klontje suiker en de uien toe. Bak de uien 3 minuten.

    Klop de eieren en meng ze met de kookroom, uien en de in stukjes gescheurde Parmaham. Vet een taartvorm in met boter, ontrol het kruimeldeeg erin en garneer het deeg met dit mengsel. Laat gedurende 25 minuten bakken in de oven.

    Serveer dit gerecht met wat rucola en zongedroogde tomaten. Werk de taart af met een sneetje Parmaham en gehalveerde kerstomaatjes.

    Tip; je kan de suiker weglaten of vervangen door honing.
           Ook lekker met bladerdeeg en gemalen kaas.

    bron; yunomi.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:ui, eieren, parmaham, tomaten, kruimeldeeg, rucola,
    21-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taartjes met asperges


    Taartjes met asperges


    voor 12 stuks;


    - 250 g dunne witte asperges
    - 1 plak gekookte achterham van 100 g , in kleine reepjes
    - 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid, 1,5 el groene pesto
    - 1 el fijngesneden basilicum, 2 el pijnboompitten, geroosterd
    - 2 el geraspte Parmezaanse kaas, zout

                           Taartje met asperges

    Bereiding
    - Schil de de asperges en kook ze beetgaar.
    - Snijd ze in schuine stukken van ongeveer 2 centimeter. Schep de aspergestukjes en de ham door elkaar.
    - Steek uit elk plakje bladerdeeg 3 rondjes en druk ze in ingevette vormpjes. Bestrijk ze met de pesto en verdeel hierover de aspergestukjes met de ham.
    - Bak de taartjes 15-20 minuten in een oven van 200*C goudbruin.
    - Haal de taartjes uit de oven en bestrooi ze met basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

    Tip; Lekker bijgerechtje maar kan ook als hapje vooraf of bij de lunch.


    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:asperges,ham,bladerdeeg,pijboompitten,kaas,
    18-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby mozzarella en mini tomaten taartje met pesto verde

    Baby mozzarella en mini tomaten taartje met pesto verde

                                    
                                    Gemakkelijk en lekker bijgerechtje

    voor 4 personen

    • 1 pak kant en klaar kruimeldeeg, 250 gram cherry tomaatjes

    • 2 zakjes mozzarellabolletjes (bocconcini)

    • 1.5 eetlepel extra vergine olijfolie, 1 potje Pesto Verde,

      verse basilicum blaadjes om te garneren, 4 kleine vormpjes.

    • Baby mozzarella en mini tomaten taartje met pesto verde

      Bereiding

    Verwarm de oven voor op 200°C.
    Rol het deeg uit op een schoon ondergrond. Steek met behulp van de vormpjes het deeg uit, maar zorg dat er ook deeg aan de zijkanten zit.

    Prik een paar gaatjes in de bodem en bak ze 10 minuten in de oven. Was ondertussen de tomaatjes en laat de mozzarellabolletjes uitlekken.
    Doe de tomaatjes met de mozzarellabolletjes in een kom en meng met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens een paar eetlepels pesto toe en meng goed door.

    Haal na 10 minuten de taartjes uit de oven en schep daarin het tomaat-mozzarella mengsel. Bak het geheel nog 5 minuten zodat de tomaatjes zacht worden en mozzarella bolletjes een beetje smelten.

    Serveer de taartjes op een bord en garneer met nog wat tomaatjes en garneer met een blaadje basilicum.

    Bron;yunomi.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:kruimeldeeg,tomaat,mozzarella,pesto,basilicum,
    28-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken Chorizo


                                           Chorizoworst

    De afgelopen dagen heb ik in Extremadura doorgebracht, een prachtig stuk Spanje. Naar rechts moet je, meer richting Portugal, mega groot, mega stil en op iedere hoek wel wat bijzonders en lekkers. Olijfolie natuurlijk maar dan heel zacht en het Iberico varkens waar ze heel veel lekkere ham van maken. En ze maken worst. Chorizoworst.

    Dit is zo’n uiterst simpel maar misschien juist wel daarom, zo’n heerlijk klein recept waar je knapperige stukken brood bij eet en een glaasje wijn bij drinkt. 

    Gebakken Chorizo

    Nodig:

    1 eetl olijfolie ,500 gr chorizo in plakken van 2 cm dik

    1 rode ui in grove stukken ,1 teen knoflook, gehakt

    blaadjes van een takje tijm of een ¼ theel gedroogde tijm

    2 dl droge cider ,2 dl kippenbouillon.

              
                                                                                                                   Foto: Frank van der Vleuten

    Bereidingswijze:

    Verhit de olie in een koekenpan, niet te heet en bak de plakken chorizo zo’n tien minuten. Daar komt veel vet bij vrij en daarvan schep je de helft er uit. Voeg ui, knoflook en tijm toe en bak dat 5 minuten mee. Nu mag de cider erbij, alweer 5 minuten pruttelen tot de alcohol weg is en dan de bouillon erbij gieten. Nog even, heel laag, 10 minuten. Breng op smaak met zout, vooral peper. Scheur dat brood maar vast in stukken.

    Felix Wilbrink
    bron; telegraaf.nl

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:chorizo,olijfolie,look,tijm,cider,bouillon,
    29-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelhelftjes à la châtaigne


    Aardappelhelftjes à la châtaigne

    voor 4 personen

    4 grote vastkokende aardappelen,
    gekookte kastanjes (in blik of vacuümverpakt),
    2 eetlepels boter,150 g geraspte kaas,peper en zout,

                               

    Bereidingswijze

    Was de aardappelen grondig en snijd ze overlangs in twee. Niet schillen, wel kruiden met peper en zout.  Zet ze 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C. Hak de voorgekookte kastanjes (in blik of vacuümverpakt te verkrijgen in warenhuizen of speciaalzaken) in stukjes. 
    Wanneer de aardappelen bijna gaar zijn, verdeel je de kastanjes, de stukjes boter en de kaas over de aardappelhelften. Zet de aardappelen vervolgens nog 2 à 3 minuten in de oven. 

    bron; mijnflandria.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:aardappel,kastanjes,boter,kaas,
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselderpuree


    Knolselderpuree

    Dit recept heeft de juiste verhouding selder en aardappel.
    Meestal wordt er teveel aardappel aan knolselderpuree toegevoegd.

    Voor 4 personen

    1 knolselder, 1 grote aardappel, boter,
    2 dl room, selderijzout, peper en zout.

                               

    Bereidingswijze

    Schil de aardappel en de knolselder. Snijd de groenten in grote stukken. Als je te kleine stukken kookt, wordt de smaak waterachtig en verliezen de groenten al hun zetmeel aan het water. Kook alles goed gaar in gezouten water.
    Giet de knolselder af en maal alles fijn door een passevite.
    Kook intussen de room in tot hij begint te dikken. Warm de puree in de room op. Kruid af met peper en selderijzout en leg er een klontje boter op.

    Recept: Geert Van der Bruggen
     bron; mijnflandria.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Knolselderpuree,knolselder,aardappel,boter,room,selderijzout,
    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsbergsla met oestersaus


    IJsbergsla met oestersaus

      voor 4 personen

    • 1 krop ijsbergsla,1 zakje stoneleeks (8 stuks),
      2 eetlepels sesamolie of roerbakolie,
      zwarte peper, versgemalen, 2-3 eetlepels oestersaus.

                       IJsbergsla met oestersaus

     Bereiden>15 min.

    1. Krop ijsbergsla halveren en helften in repen van 4 cm breed snijden. Stoneleeks in stukken van 5 cm snijden. In wok olie verhitten. Stoneleeks 1 minuut roerbakken. Sla in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend in 4-5 minuten laten slinken, de sla moet wel helder groen blijven. Op smaak brengen met peper. Overdoen in warme schaal en oestersaus erover scheppen. Lekker bij visgerechten.

      bron;ah.nl


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:ijsgergsla,olie,oestersaus,stoneleeks,
    16-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensalade met parmezaan en radijsscheuten


    Tomatensalade met parmezaan en radijsscheuten

    Voor 4 personen:

    12 trostomaten, parmezaankaas, 50 gram radijsscheuten,
    2 sjalotten, knoflook, 4 eetlepels olijfolie,
    2 eetlepels wittewijnazijn, peper en zout.

    Bereidingswijze;

    Pel de tomaten, snijd in plakken. Pel de knoflook en wrijf er een kom mee in. Doe de tomaat in de kom en bestrooi met fijngehakte sjalot. Meng olie met azijn, peper en zout en giet over de tomaten. Laat 20 minuten staan en serveer met de kaas en de radijsscheuten.

    bron; knackweekend.rnews.be 

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:tomaten,parmezan,radijsscheuten,
    06-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noten:Maak je eigen chocopasta lekker.

     

                        Noten:maak je eigen chocopasta lekker.


    Kastanjes
    Zowel okkernoten als hazelnoten kan je mengen met hete vloeibare karamel. Giet het geheel uit op een ovenplaat die je eerst ruim met olie hebt ingesmeerd. Afgekoeld kan je er nadien stukjes afhakken om bijvoorbeeld te mengen met roomijs of een dessert te versieren.




    Kastanjes pel je het makkelijkst als je ze even kookt. Maak met een mes een kruis in de bovenkant en dompel de kastanjes een kleine 5 minuten onder in kokend water. Haal ze uit het water, laat even afkoelen en pel ze wanneer ze nog warm zijn.

    Kastanjes kan je in de oven poffen. Maak een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Verwarm de oven op zo'n 200°C en leg de kastanjes op een bakplaat tot ze openbarsten.

    Kastanjepuree: overgiet gepelde kastanjes (ongeveer anderhalve kilo ongepeld) met 8 deciliter melk. Laat drie kwartier zachtjes koken met het deksel op de pan. Giet af en bewaar de melk. Pureer de kastanjes en zet opnieuw op het vuur. Voeg er 50 ml slagroom en 50 gr. boter aan toe en de benodigde hoeveelheid melk om een romige puree te verkrijgen. Je kan gepelde kastanjes ook koken in bouillon, dan pureren en met boter, peper en zout op smaak brengen.

    Kastanjes1Maak je eigen chocopasta. Maal 200 gr. gepelde hazelnoten zo fijn mogelijk. Smelt 200 gr. pure chocolade au bain-marie, voeg 100 gr. roomboter toe en roer tot het geheel zacht is. Haal van het vuur af en mix met de gemalen hazelnoten en een blik gecondenseerde gesuikerde melk.




    bron; creativefamily.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:noten,chocopasta,kastanjepuree,
    31-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel van slakken met champignons en Chablis

     

    Ovenschotel van slakken met champignons en Chablis

     Voor 4 personen:
    • 40 wijngaardslakken,
    • 200 g boschampignons: eekhoorntjesbrood, cantharellen, …,
    • 80 g terrine van ham (jambon persillé),2 dl Chablis,
      2 tomaten, 20 walnoten en hazelnoten, 2 dl room,
      50 g dragon, peterselie, koriander, 120 g bladerdeeg.

      Philippe Godard
      © Philippe Godard 

    Bereiding

    Doe alle ingrediënten in kleine ovenschotels. Dek ze af met bladerdeeg en verwarm 25 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.   Smakelijk!

    Kok: Philippe Godard
     (Hôtel de Paris et de la Poste)
    bron; weekvandesmaak.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:wijngaardslakken,boschampions,eekhoorntjesbrood,cantharellen,terrine ham,chablis,walnoten,bladerdeeg,
    17-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kastanje Confituur



    Kastanje Confituur

    Kastanjes kan men gebruiken als groente, als puree, om te poffen,
    om er likeur van te maken, als vulling voor desserts.

    Confituur maak je zo :

    Kook de gepelde kastanjes in water tot ze beginnen uiteen te vallen.

    Wrijf de kastanjes door een zeef en weeg de puree.

    Maak een siroop met 100 gram water en 350 gram suiker voor een halve kilo kastanjepuree.

    Laat deze siroop een paar minuten koken samen met enkele vanillestokjes. Voeg de kastanjepuree toe en laat koken tot de puree donkerbruin wordt in plaats van bleek beige. ( Let op dit spat geweldig...) Verwijder de vanillestokken en giet de confituur in goed uitgewassen potjes. Dek af met paraffine en bewaar de confituur op een koele plaats.

    bron; seniorennet.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Kastanjes,suiker,vanillestok,confituur,
    25-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sjalotjes zijn erg lekker bij aardappelgerechten.


     Sjalotjes zijn erg lekker bij aardappelgerechten.

    Hieronder enkele voorbeelden:

    Bij gebakken aardappelgerechten 1 minuut voor het serveren een
    gesnipperd sjalotje meebakken en eventueel vers gesneden peterselie toevoegen.



     

    Serveer een dipsaus, barbecuesaus of andere koude, hartige saus met een zeer fijn gesnipperd sjalotje erin. De saus krijgt een fris, pittig karakter en tevens een knapperig mondgevoel. Lekker bij bijvoorbeeld chips of patat met mayonaise, een in ringen gesneden bosui of ketchup.

     

     

     


    Een gepofte aardappel met een saus van crème fraîche, fijngesnipperd sjalotje, bieslook of bosuitje en zout en peper.

    bron; www.sjalot.nl


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:sjalot,bieslook,peper,room,chips,dipsaus,bosui,peterselie,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!