Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
02-08-2011
Aalbessengelei met een beetje dragon
Aalbessengelei met een beetje dragon
Voor ong. 4 potten: 1 kg aalbessen, 2 dl water fijne suiker, enkele takjes dragon
Bereidingswijze
Spoel de bessen en doe ze in een pan met water. Breng aan de kook en laat 15 min. koken terwijl u de bessen met een houten lepel door elkaar roert. Giet het fruit en het sap in een schone doek en laat een nacht uitlekken in een kom.
Meet de hoeveelheid uitgelekt sap en giet in een pan. Voeg per dl sap 75 g suiker toe. Laat zachtjes koken tot de massa na 15 tot 20 minuten indikt. Haal de pan van het vuur en schep het schuim weg met een lepel. Giet de gelei is een schone glazen pot, strooi er dragon op en laat afkoelen voor u de pot sluit.
5 zongedroogde tomaten op olie (pot), 250 g groene olijven
3 takjes basilicum, 1 dl extra vergine olijfolie
Bereiding< 15min.
Pel de knoflook. Laat de ansjovis en tomaten uitlekken.
Hak de olijven met de knoflook, basilicumblaadjes, ansjovis en tomaten in de keukenrobot fijn. Voeg langzaam de olijfolie toe, zodat je een smeuïge tapenade krijgt. Breng op smaak met peper.
Gezond uit blik Vraag je je wel eens af of vis uit blik net zo gezond is als verse vis? Het zal je misschien verbazen, maar het antwoord hierop is 'Ja'. De voedingswaarde van vis verandert in blik nagenoeg niet. Door het snelle productieproces blijven alle goede voedingswaarden van vis uit blik bewaard en is dus net als verse vis erg gezond. Tegenwoordig is vis uit blik verkrijgbaar in olie, water en zelfs in smaakvolle sauzen, zodat je geen kruiden meer hoeft toe te voegen. Makkelijker een maaltijd bereiden kan bijna niet! Op vakantie? Neem wat blikjes mee, dan ben je verzekerd van een gezond en makkelijk gerecht op tafel.
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, 75 ml olijfolie
100 ml Griekse yoghurt, 1 eetlepel pesto, citroensap
Bereiding; Doe de krab in een kom. Verhit de boter in een pan en voeg ui, bleekselderij en paprika toe en bak 5 minuten of tot de groenten zacht zijn. Meng de groenten met de krab en breng op smaak met zout en peper.
Meng het broodkruim, de peterselie, Parmezaanse kaas en de eieren goed met het krabmengsel. Vorm er 12 platte koekjes van en wentel door nog wat broodkruim. Verhit de olie in een koekenpan en bak de koekjes in 10 min. goudbruin.
Meng voor de dip de yoghurt met de pesto. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Zin om je eigen confituur te maken? Vandaag maken we confituur van vijgen en noten is eens iets anders dan de doorsneeconfituur, maar overheerlijk. Met dit recept maak je 6 tot 12 potten afhankelijk van hoe groot ze zijn.
Nodig; 2 kg vijgen, een 20-tal hele noten, 1,4 kg suiker, 2 citroenen, 2 vanillestokjes.
Bereiding;
Maak de vijgen schoon en dompel ze 3 minuten onder in kokend water nadat je kleine gaatjes hebt geprikt in hun schil. Laat ze schrikken in koud water en laat uitlekken.
Dompel ook de noten even in kokend water, zo kan je ze makkelijker pellen.
Neem een confituurpan, breng 1 l water aan de kook en doe er de suiker in. Laat koken tot een dikke siroop. Doe daar de gepelde en gehakte vijgen en de noten bij.
Voeg daar de in schijfjes gesneden citroenen en de vanillestokjes aan toe en verhit dit mengsel 30 minuten. Het moet zachtjes koken.
Giet de bereiding in de potten en dek daarna af met paraffine of bakpapier dat je eerst in fruitalcohol hebt gedrenkt. Sluit hermetisch af.
Tip; Koop je confituur (of een andere bereiding die bewaard wordt in een bokaal) in de supermarkt, bewaar dan de glazen pot. Je kan hem altijd hergebruiken voor je eigen confituur.
Heerlijk fris glaasje op de eettafel als tussengerechtje met verfrissend fruit. Voor 6 personen
3 roze pompelmoezen,2 avocado's,250 g verse frambozen 1 citroen,3 munttakjes,peper van de molen
Bereiding; < 15 min.
Schil de pompelmoezen tot op het vruchtvlees.
Maak de partjes van elkaar los door met een getand mesje tussen de vliesjes te gaan die de partjes van elkaar scheiden. Doe dit boven een grote kom om het sap op te vangen.
Pers het citroensap.
Giet het bij het opgevangen pompelmoessap en breng op smaak met peper.
Schil de avocado's, verwijder de pit en snij ze in fijne schijfjes.
Overgiet ze met het sap van het citrusfruit.
Was en droog de munt, trek de blaadjes eraf en knip ze tot fijne snippers.
Meng voorzichtig de pompelmoespartjes, de avocadoschijfjes, de frambozen en de gesnipperde munt.
Verdeel het slaatje over zes glazen en dien onmiddellijk op.
Niets zo handig als boter met een smaakje om vis, vlees, garnalen of kip overheerlijk te laten smaken. Net dat ietsje méér
Basis
Als basis gebruik je telkens zo'n 125 gram zachte roomboter die je voor een extra romig effect goed mixt. Daarna voeg je er gewoon de smaakmakers aan toe! Afkruiden met peper en zout kan altijd, volg gewoon je eigen smaak.
Limoenboter
Bij garnalen, kip of Thaise gerechten in het algemeen kan je limoenboter maken, door er 1 el fijngehakt citroengras, 1tl geraspte limoenschil en 1 el limoensap aan toe te voegen. Wil je het extra spicy? Dan kan je er nog wat rode chilipeper bijdoen.
Zouter, zoutst
Hak 20 g kappertjes en 20 g ansjovis fijn en zet die allebei onder de boter. Voeg daar eventueel nog een tl fijngehakte verse dille aan toe en... Smakelijk!
Geitenkaas en waterkers
Neem 120 g verse geitenkaas op kamertemperatuur en vermeng die met de boter, samen met 240 g fijngehakte waterkersblaadjes. Karaktervol, en vooral heel lekker!
Zoete botervariatie
Omdat het niet altijd hartig moet zijn, en omdat we graag afsluiten met iets zoets, ten slotte dit receptje. Meng eens 1 el kaneel, 1 el honing en 20 g poedersuiker onder de boter. Serveer dat bij een stukje cake, frangipane of croissants... Genieten!
bron; yunomi.be
Categorie:BIJGERECHTEN, Tags:boter,
09-05-2011
Courgette-aspergetaart
Hartverwarmde courgette-aspergetaart
Voor 2 personen:
2 kleine courgettes, grof geraspt, 1 à 2 teentjes knoflook, fijn gehakt goede olie, zout, peper, 300 g asperges, 4 eieren 100 geraspte kaas, scheutje witte wijn, nootmuskaat
gebruik evt.per persoon een siliconen hartvorm van 15 cm.
Fruit in een braadpan de knoflook in de olie en bak daarna de grof geraspte courgettes mee en roer er wat zout en peper door. Laat ze ietsje afkoelen in een vergiet en knijp dan voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit.
Leg de courgettes in de bakvorm en maak er een bodempje van. Snijd de asperges in stukken en kook ze heel kort beetgaar. Leg zoveel asperges op de courgettebodems als je wilt.
Klop de eieren los met een scheutje wijn, roer de kaas en wat nootmuskaat erdoor en verdeel het mengsel over de harten. Zet de harten ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde (200 graden) oven.
Met maïs uit blik zijn de pannenkoekjes bijna even lekker. Je kunt ze ook, met of zonder groenten, als bijgerecht serveren, bijvoorbeeld bij gegrild vlees, kip, kalkoen.
Voor 4 personen: 1 groot ei, 150 ml melk, 100 g bloem, 50 g versgeraspte oude kaas 300 g verse, gekookte maïskorrels( 8a10 min) of 1 blikje crispy maïskorrels olijfolie, 500 g dunne, verse groene asperges 300 g kerstomaatjes, gehalveerd, 1 theel. gemalen komijn 1 bosje lente-ui, schoongemaakt, in ringetjes, tabasco 1 bosje koriander, fijngehakt
Maak het beslag: klop ei, melk, een forse snuf zout en peper door elkaar. Klop daar de bloem door en roer er ten slotte de geraspte kaas en de (uitgelekte) maïskorrels doorheen. Laat afgedekt op kamertemperatuur staan. Snijd intussen zo'n 3 cm onderaan de asperges af en halveer ze in de lengte. Snijd de helften daarna in stukken van ca. 4 cm, houd de topjes apart.
Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan, roer het beslag nog een keer om en bak, met drie tegelijk, in totaal 12 kleine pannenkoekjes. Houd ze warm. Verhit een scheut olijfolie in een wok en roerbak de asperges 5 tot 6 minuten op hoog vuur, voeg de topjes na een minuut toe. Doe de tomaatjes met de komijn erbij, roerbak nog 1 minuut en ten slotte de lente-ui nog 1 minuut.
Maak de groenten pittig op smaak af met zout en tabasco. Verdeel de pannenkoekjes over warme borden en schep het tomaat-aspergemengsel er half op. Bestrooi met koriander. Geef er veldsla bij.
200 ml kookroom, 12 sneedjes Parmaham ,100 g kerstomaten
1 rol kant-en-klare kruimeldeeg
1 potje gedroogde tomaten, 100 g rucola
Bereiding< 25 min.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Pel de uien en snij ze in schijven. Verhit 2 eetlepels boter in een pan en voeg een klontje suiker en de uien toe. Bak de uien 3 minuten.
Klop de eieren en meng ze met de kookroom, uien en de in stukjes gescheurde Parmaham. Vet een taartvorm in met boter, ontrol het kruimeldeeg erin en garneer het deeg met dit mengsel. Laat gedurende 25 minuten bakken in de oven.
Serveer dit gerecht met wat rucola en zongedroogde tomaten. Werk de taart af met een sneetje Parmaham en gehalveerde kerstomaatjes.
Tip; je kan de suiker weglaten of vervangen door honing. Ook lekker met bladerdeeg en gemalen kaas.
- 250 g dunne witte asperges - 1 plak gekookte achterham van 100 g , in kleine reepjes - 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid, 1,5 el groene pesto - 1 el fijngesneden basilicum, 2 el pijnboompitten, geroosterd - 2 el geraspte Parmezaanse kaas, zout
Bereiding - Schil de de asperges en kook ze beetgaar. - Snijd ze in schuine stukken van ongeveer 2 centimeter. Schep de aspergestukjes en de ham door elkaar. - Steek uit elk plakje bladerdeeg 3 rondjes en druk ze in ingevette vormpjes. Bestrijk ze met de pesto en verdeel hierover de aspergestukjes met de ham. - Bak de taartjes 15-20 minuten in een oven van 200*C goudbruin. - Haal de taartjes uit de oven en bestrooi ze met basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
Tip; Lekker bijgerechtje maar kan ook als hapje vooraf of bij de lunch.
Baby mozzarella en mini tomaten taartje met pesto verde
Baby mozzarella en mini tomaten taartje met pesto verde
Gemakkelijk en lekker bijgerechtje
voor 4 personen
1 pak kant en klaar kruimeldeeg, 250 gram cherry tomaatjes
2 zakjes mozzarellabolletjes (bocconcini)
1.5 eetlepel extra vergine olijfolie, 1 potje Pesto Verde,
verse basilicum blaadjes om te garneren, 4 kleine vormpjes.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit op een schoon ondergrond. Steek met behulp van de vormpjes het deeg uit, maar zorg dat er ook deeg aan de zijkanten zit.
Prik een paar gaatjes in de bodem en bak ze 10 minuten in de oven. Was ondertussen de tomaatjes en laat de mozzarellabolletjes uitlekken. Doe de tomaatjes met de mozzarellabolletjes in een kom en meng met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens een paar eetlepels pesto toe en meng goed door.
Haal na 10 minuten de taartjes uit de oven en schep daarin het tomaat-mozzarella mengsel. Bak het geheel nog 5 minuten zodat de tomaatjes zacht worden en mozzarella bolletjes een beetje smelten.
Serveer de taartjes op een bord en garneer met nog wat tomaatjes en garneer met een blaadje basilicum.
De afgelopen dagen heb ik in Extremadura doorgebracht, een prachtig stuk Spanje. Naar rechts moet je, meer richting Portugal, mega groot, mega stil en op iedere hoek wel wat bijzonders en lekkers. Olijfolie natuurlijk maar dan heel zacht en het Iberico varkens waar ze heel veel lekkere ham van maken. En ze maken worst. Chorizoworst.
Dit is zon uiterst simpel maar misschien juist wel daarom, zon heerlijk klein recept waar je knapperige stukken brood bij eet en een glaasje wijn bij drinkt.
Gebakken Chorizo
Nodig:
1 eetl olijfolie ,500 gr chorizo in plakken van 2 cm dik
1 rode ui in grove stukken ,1 teen knoflook, gehakt
blaadjes van een takje tijm of een ¼ theel gedroogde tijm
2 dl droge cider ,2 dl kippenbouillon.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
Verhit de olie in een koekenpan, niet te heet en bak de plakken chorizo zon tien minuten. Daar komt veel vet bij vrij en daarvan schep je de helft er uit. Voeg ui, knoflook en tijm toe en bak dat 5 minuten mee. Nu mag de cider erbij, alweer 5 minuten pruttelen tot de alcohol weg is en dan de bouillon erbij gieten. Nog even, heel laag, 10 minuten. Breng op smaak met zout, vooral peper. Scheur dat brood maar vast in stukken.
4 grote vastkokende aardappelen, gekookte kastanjes (in blik of vacuümverpakt), 2 eetlepels boter,150 g geraspte kaas,peper en zout,
Bereidingswijze
Was de aardappelen grondig en snijd ze overlangs in twee. Niet schillen, wel kruiden met peper en zout. Zet ze 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C. Hak de voorgekookte kastanjes (in blik of vacuümverpakt te verkrijgen in warenhuizen of speciaalzaken) in stukjes. Wanneer de aardappelen bijna gaar zijn, verdeel je de kastanjes, de stukjes boter en de kaas over de aardappelhelften. Zet de aardappelen vervolgens nog 2 à 3 minuten in de oven.
Dit recept heeft de juiste verhouding selder en aardappel. Meestal wordt er teveel aardappel aan knolselderpuree toegevoegd.
Voor 4 personen
1 knolselder, 1 grote aardappel, boter, 2 dl room, selderijzout, peper en zout.
Bereidingswijze
Schil de aardappel en de knolselder. Snijd de groenten in grote stukken. Als je te kleine stukken kookt, wordt de smaak waterachtig en verliezen de groenten al hun zetmeel aan het water. Kook alles goed gaar in gezouten water. Giet de knolselder af en maal alles fijn door een passevite. Kook intussen de room in tot hij begint te dikken. Warm de puree in de room op. Kruid af met peper en selderijzout en leg er een klontje boter op.
Recept: Geert Van der Bruggen bron; mijnflandria.be
Krop ijsbergsla halveren en helften in repen van 4 cm breed snijden. Stoneleeks in stukken van 5 cm snijden. In wok olie verhitten. Stoneleeks 1 minuut roerbakken. Sla in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend in 4-5 minuten laten slinken, de sla moet wel helder groen blijven. Op smaak brengen met peper. Overdoen in warme schaal en oestersaus erover scheppen. Lekker bij visgerechten.
Pel de tomaten, snijd in plakken. Pel de knoflook en wrijf er een kom mee in. Doe de tomaat in de kom en bestrooi met fijngehakte sjalot. Meng olie met azijn, peper en zout en giet over de tomaten. Laat 20 minuten staan en serveer met de kaas en de radijsscheuten.
Zowel okkernoten als hazelnoten kan je mengen met hete vloeibare karamel. Giet het geheel uit op een ovenplaat die je eerst ruim met olie hebt ingesmeerd. Afgekoeld kan je er nadien stukjes afhakken om bijvoorbeeld te mengen met roomijs of een dessert te versieren.
Kastanjes pel je het makkelijkst als je ze even kookt. Maak met een mes een kruis in de bovenkant en dompel de kastanjes een kleine 5 minuten onder in kokend water. Haal ze uit het water, laat even afkoelen en pel ze wanneer ze nog warm zijn.
Kastanjes kan je in de oven poffen. Maak een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Verwarm de oven op zo'n 200°C en leg de kastanjes op een bakplaat tot ze openbarsten.
Kastanjepuree: overgiet gepelde kastanjes (ongeveer anderhalve kilo ongepeld) met 8 deciliter melk. Laat drie kwartier zachtjes koken met het deksel op de pan. Giet af en bewaar de melk. Pureer de kastanjes en zet opnieuw op het vuur. Voeg er 50 ml slagroom en 50 gr. boter aan toe en de benodigde hoeveelheid melk om een romige puree te verkrijgen. Je kan gepelde kastanjes ook koken in bouillon, dan pureren en met boter, peper en zout op smaak brengen.
Maak je eigen chocopasta. Maal 200 gr. gepelde hazelnoten zo fijn mogelijk. Smelt 200 gr. pure chocolade au bain-marie, voeg 100 gr. roomboter toe en roer tot het geheel zacht is. Haal van het vuur af en mix met de gemalen hazelnoten en een blik gecondenseerde gesuikerde melk.
Ovenschotel van slakken met champignons en Chablis
Ovenschotel van slakken met champignons en Chablis
Voor 4 personen:
40 wijngaardslakken,
200 g boschampignons: eekhoorntjesbrood, cantharellen, ,
80 g terrine van ham (jambon persillé),2 dl Chablis, 2 tomaten, 20 walnoten en hazelnoten, 2 dl room, 50 g dragon, peterselie, koriander, 120 g bladerdeeg.
Kastanjes kan men gebruiken als groente, als puree, om te poffen, om er likeur van te maken, als vulling voor desserts.
Confituur maak je zo :
Kook de gepelde kastanjes in water tot ze beginnen uiteen te vallen.
Wrijf de kastanjes door een zeef en weeg de puree.
Maak een siroop met 100 gram water en 350 gram suiker voor een halve kilo kastanjepuree.
Laat deze siroop een paar minuten koken samen met enkele vanillestokjes. Voeg de kastanjepuree toe en laat koken tot de puree donkerbruin wordt in plaats van bleek beige. ( Let op dit spat geweldig...) Verwijder de vanillestokken en giet de confituur in goed uitgewassen potjes. Dek af met paraffine en bewaar de confituur op een koele plaats.
Bij gebakken aardappelgerechten 1 minuut voor het serveren een gesnipperd sjalotje meebakken en eventueel vers gesneden peterselie toevoegen.
Serveer een dipsaus, barbecuesaus of andere koude, hartige saus met een zeer fijn gesnipperd sjalotje erin. De saus krijgt een fris, pittig karakter en tevens een knapperig mondgevoel. Lekker bij bijvoorbeeld chips of patat met mayonaise, een in ringen gesneden bosui of ketchup.
Een gepofte aardappel met een saus van crème fraîche, fijngesnipperd sjalotje, bieslook of bosuitje en zout en peper.