Joseph Joseph maakt ergonomisch design voor een vrolijke kok. De firma tracht met hun keukengerei tweemaal een glimlach op het gezicht van de gebruiker te toveren. De eerste keer omwille van het speelse ontwerp met vrolijke kleuren, de tweede keer om de hoge kwaliteit.
De tweelingbroers Richard en Antony Joseph zijn het zakelijke en creatieve brein achter het merk, dat een van de snelst groeiende binnen de sector is. Ze worden internationaal erkend en geprezen voor hun innovatieve producten. Hun producten zijn al meerdere keren in de prijzen gevallen. Zo hebben ze in de lente van dit jaar nog de Housewares Industry Award 2009, kitchenware category en de Red Dot Design Award gewonnen.
Een greep uit het aanbod Eerst en vooral is er hun laatste nieuwe keukenhulpje, een citruspers voor manueel gebruik. In de ene hand houdt u de pers, in de andere de citrusvrucht. Het ongewenste vruchtvlees en de pitten blijven op de schep liggen. Het is wel nog eventjes wachten tot de citruspers in de winkel, of op de website, verkrijgbaar is.
Ook voor de klassieke groenten- en pureestamper heeft het duo een inventief alternatief ontworpen. Hun 'smasher' werkt dankzij een veer tussen het handvat en de stamper effectiever en sneller dan de klassieke pureestamper. De Salad Bowl is een schaal met opscheplepel en vork, ideaal voor alle pastas en salades. De schaal is verkrijgbaar in het wit, zwart of groen. Het best verkochte product is Nest. Het is een collectie van kommen, maatbekers, een zeef en een pers. Alle delen passen perfect in elkaar, en u kiest zelf hoe uitgebreid uw set is. De mogelijkheden zijn drie, vijf, zes, of acht stuks.
Erik Verdonck is freelance journalist en fotograaf en werkt onder meer voor Culinaire AMBIANCE, Touring Explorer en Grande. Hij is de auteur van boeken als Just Baking, Puur Bru, Upignac, Kasteelkeuken met Felix Alen en Brood en spelen.
Met mes en vork, met stokjes of uit het vuistje: in Antwerpen vindt u altijd iets heerlijks en verrassends om de kleine honger of grote trek te stillen. Dit boek gaat buiten de platgetreden paden en kleurt buiten de lijntjes van de jongste hype. Proef Antwerpen duikt de meest typische (volks)wijken in en gaat op zoek naar specifieke culinaire tradities.
Bekijk dit boek niet als een culinaire gids, wel als een bron van inspiratie. Proef Antwerpen geeft u zin om de minder bekende wijken te exploreren. Dat kan perfect te voet of met de fiets, omdat Antwerpen nu eenmaal 'een groot dorp' is. Proef Antwerpen is een boek over eten en drinken, over kleurrijke buurten, over mensen en over samenleven.
Auteur; Erik Verdonk Uitgever; Linkeroever Uitgevers NV bron; linkeroeveruitgevers.be
Eveline Hoorens, mevrouw Panamerenko en zaakvoerster van koofiebranderij Hoorens, brengt een gelimiteerde reeks porselein op de markt, opgefleurd met een creatie van haar man.
Pedalo Amphibie Het is niet de eerste keer dat Eveline haar man aanzet om espressotasjes te decoren. In 2006 en 2007 was dat al het geval, dit jaar kiest ze voor een melkkannetje en een dessertbord, opgefleurd met Panamarenko's Dobberman Pedalo Amphibie.
De "Dobberman Pedalo Amphibie" is het laatste speelgoedje van Panamarenko en Eveline. Terwijl iedereen deze zomer op vakantie was naar Tenerife of de Caraïben, maakten Panamarenko en Eveline de Oudenaardse meren onveilig met hun Pedalo Amphibie. Het vaartuig wordt voortgestuwd door een luchtschroef, die manueel wordt aangedreven door twee avonturiers. Het tuig glijdt wonderbaarlijk voort op het water met een gemiddelde snelheid van 25 km/u.
Op je eentje genieten van een goed glaasje wijn is vaak onmogelijk. Je bent al snel gedwongen om ofwel de hele fles op te drinken ofwel ze weg te gooien. Tot nu.
Vergeet die hermetisch afsluitbare wijnknoppen. Ze kosten vaak honderden euro's en hun resultaat laat te wensen over. Speciaal daarom ontwikkelde een wijnproducent de Longiwine, een spuitbus met een natuurlijk, onschadelijk gas.
Een shot van deze longiwine in de fles zorgt voor een tapijtje op je wijn, waardoor deze beschermt blijft tegen bederving en de smaken niet verloren gaan.
Longiwine is in de meeste wijnwinkels beschikbaar vanaf 18 euro
De Franse keuken omarmd door de warmte van Marokko
De Franse keuken omarmd door de warmte van Marokko
Het eerste boek over de bijzondere keuken van de Marokkaans-Nederlandse sterkok El Harouchi. El Harouchi combineert in zijn gerechten de traditionele Franse keuken met de keuken van zijn geboorteland, Marokko.
Dit boek geeft naast vele recepten tevens een kijkje achter de schermen van zijn drukbezochte restaurant Solo in Gorinchem.
De carrière van de Marokkaans-Nederlandse Mohamed El Harouchi mag ronduit spectaculair worden genoemd. Zijn leermeesters waren onder andere Robert Kranenborg, Cees Helder en Pascal Jalhaij. Na te hebben gewerkt bij gerenommeerde restaurants als Parkheuvel, La Rive en Vermeer kookt hij sinds 2006 in zijn eigen restaurant Solo te Gorinchem. Hij ontving één jaar na opening van zijn restaurant al een Michelinster en werd in datzelfde jaar door GaultMillau uitgeroepen tot kookbelofte van het jaar.
De keuken van El Harouchi is inmiddels een onderscheidende keuken geworden door zijn verrassende, vernieuwende keus, de kwaliteit van de ingrediënten en de eenvoud van de opmaak. Daardoor is de finishing touch elke keer weer spannend.
De recepten in El Harouchi bestaan uit basisreceptuur en haute cuisine en zijn bijzonder goed maakbaar voor iedereen. De receptuur is uitgebreid omschreven en de ingrediënten zijn vrijwel overal verkrijgbaar. De chef geeft zelf uitgebreide tips alvorens te beginnen met zijn recepten en een duidelijke omschrijving van (Marokkaanse) kooktermen en technieken.
Als 4-jarig jongetje kwam Mohamed El Harouchi met zijn familie naar Nederland, waar zijn vader al geruime tijd werkte. Aanvankelijk voelde Mohamed zich helemaal niet aangetrokken tot koken, maar hij hield wel enorm van lekker eten. Om wat bij te verdienen tijdens zijn periode op de huishoudschool, begon hij op zijn veertiende als afwasser in een restaurant in Gorinchem. In een mum van tijd werkte hij zich op als kok.
Claudio Dell'Anno heeft kookboek klaar én mag verder verbouwen
Claudio Dell'Anno heeft kookboek klaar én mag verder verbouwen
'Eindelijk kan ik écht beginnen'
NVT - De kommer en kwel lijkt voorbij in Dell'Anno, het populairste restaurant van Kortrijk. Het restaurant van Claudio en Gaëlle is ontzegeld, de verbouwingswerken worden hervat en vanaf 24 oktober tovert de jonge chef weer kunstwerkjes op het bord. Voor wie thuis zelf Dell'Anno'tje wil spelen, maakte Claudio zijn eerste kookboek.
Claudio blijft de onrustigste jongen van de wereld. Tussen twee interviews door sprint hij naar een feestzaal wat verder in Kortrijk, waar hij met zijn team een diner verzorgt. Daarna rinkelt zijn gsm vijf keer: de wasserij wil weten wanneer de schorten en handdoeken moeten worden opgehaald, een nerveuze klant vraagt zich af wanneer hij eindelijk een etentje in zijn agenda kan inplannen. Maar het wordt binnenkort rustiger. 'Jeroen Meus heeft me gezegd dat ik me moet concentreren op mijn keuken en dat ik niet met 1001 dingen mag bezig zijn. Dus werk ik voortaan samen met zijn twee managers.'
Je restaurant is nog maar een paar maanden open, en je hebt al een kookboek geschreven. De meeste chefs moeten daar veel langer op wachten.
Claudio Dell'Anno: 'Misschien ben ik er te jong voor, ja. Maar ze hebben me de kans gegeven en dan zou ik dom moeten zijn om die kans niet te grijpen. Ik heb dit boek vooral voor het publiek willen maken. Heel veel kijkers van Mijn Restaurant zijn geïnteresseerd in wat ik doe, maar zullen misschien nooit komen eten. Met het boek kunnen ze Dell'Anno naar hun eigen keuken verhuizen. Veel gerechten uit het boek zijn gebaseerd op wat er in Kortrijk op de kaart staat. Ik heb ze wat eenvoudiger gemaakt zodat de mensen er thuis mee aan de slag kunnen.'
Heb je zelf veel kookboeken?
'Heel veel, de meeste gaan over patisserie. Ik heb bijvoorbeeld een boek dat énkel over makarons gaat. En mijn favoriete boek is dat van Maze, een restaurant van Gordon Ramsay waar Jason Atherton chef is. Hij is vroeger nog sous-chef geweest bij El Bulli. Soms verlies ik me echt in een kookboek. Ik gebruik ze niet alleen in de keuken, ik kan zo'n boek ook echt lezen zoals een roman. Dan probeer ik me de smaken écht voor te stellen in mijn mond.'
Je bent voor de foto's naar de vroegmarkt in Rungis, bij Parijs, geweest. Het walhalla, voor een productfreak als jij?
'Het is de grootste vroegmarkt van de wereld, ontzettend indrukwekkend. De vismarkt alleen al is denk ik zo groot als de Expohallen van Kortrijk. Ik loop ontzettend graag op zo'n markt. Daar zie je aan de producten in welk seizoen we zitten.'
In het boek is er een hoofdstuk gereserveerd voor Kortrijk, je nieuwe stad. Terwijl de stad je de duivel aan doet met allerlei regeltjes.
'Ik neem de stad Kortrijk niets kwalijk. De Vlaamse Gemeenschap heeft nu eenmaal regeltjes voor beschermde monumenten. Misschien hadden de programmamakers destijds wat meer moeten nadenken toen ze voor het pand in Kortrijk kozen. Want eigenlijk leent het zich niet voor een horecazaak. Maar langs de andere kant is het natuurlijk een prachtige locatie. En de miserie is nu achter de rug. Het gebouw is nu ontzegeld, we mogen verder werken en gaan op 24 oktober weer open. We zitten nu goed voor tien, vijftien jaar. Ik ben blij dat ik eindelijk écht kan beginnen. Het was de eerste maanden écht niet leuk werken in onze zaak. Met die keuken lukte het niet. Gevolg: de mensen moesten te lang op hun eten wachten. Dat mag nu niet meer.'
Je bent nog graag in Kortrijk?
'Kortrijk is een superstad, vind ik. Ons restaurant past hier ook. Het centrum bruist, dankzij jonge en vernieuwende zaken. Ik mis Knokke hier helemaal niet. Deze stad leeft. In Knokke loopt er op weekdagen niemand op straat. In augustus ben ik definitief naar hier verhuisd. Gaëlle woont tijdens de week op haar kot in Gent, in het weekend is ze bij mij.'
Veronique Branquinho met venusschelpen, Mathias Schoenaerts met een pata negra en Xavier Lust met marrons glacés: het zijn maar enkele van de vele culinaire duos in Portret met garnaalkroket van de Spaanse fotografe Isabel Miquel Arques.
De fotografe kwam drie jaar geleden in Antwerpen wonen, na haltes in Amsterdam en Londen. In haar boek levert Miquel Arques 47 portretten van bekende persoonlijkheden af, telkens in combinatie met hun favoriete voedingsproduct. Van slagerszoon Tom Lanoye met kalfshersenen en een zeewier breiende Kathleen Missotten tot Bart Moeyaert in een vestje van lamsvacht en met een wolvenmasker. Of hoe je de bourgondische eetcultuur en de creatieve faam van de Belgen in één portrettengalerij giet.
De fotografe deelde het boek op in voedingscategorieën van groenten en vis tot desserts en stoffeerde elk portret met haar eigen, soms ontroerende herinneringen aan de ontmoeting.
Zo blijken de frambozen van Lieve Blancquart verband te houden met visites aan een inmiddels overleden vriend. Stephan Vanfleteren, verantwoordelijk voor de garnaalkroket in de titel van het boek, draagt ondertussen een jas van zijn overleden vader. De fotograaf, van wie weinig portretten in omloop zijn, poseert hier trouwens met zijn rug naar de camera.
Wim Denolf
Portret met garnaalkroket (39,90 euro) is verschenen bij Ludion, ISBN 978 90 5544 798 5. Info: www.ludion.be