Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
23-07-2011
Zwart is het nieuwe groen...als het over thee gaat
Zwart is het nieuwe groen...als het over thee gaat
De mythe dat groene thee gezonder is dan om het even welke andere theesoort, wordt door een recent onderzoek doorprikt. Onderzoekers menen nu dat een 'gewoon' kopje thee even goed is voor onze gezondheid.
Een Brits rapport stelt dat wie dure groene thee aankoopt omdat het 'goed is voor de gezondheid', geld verspilt. Een reguliere 'zwarte' kop thee met een wolkje melk zou even goed zijn voor het hart en de bloedsomloop.
Thee is goed voor elk Het rapport werd opgesteld door een adviescommissie uit de Britse thee-industrie zelf. Zij vergeleken de gunstige effecten van groene en reguliere thee.
Dokter Carrie Ruxton is voedingsdeskundige en meent dat zwarte thee, net als de groene variant, het risico op kanker, beroertes, diabetes en tandziektes kan verminderen. "Studies die de beide theesoorten bestudeerden, bevestigen verbeteringen in de bloedsomloop", concludeert zij.
Zowel groene als zwarte thee stammen af van dezelfde plant en bevatten gelijkaardige bestanddelen. In 2001 wees een soortgelijke studie nog aan dat het risico op een hartaanval met 11 procent lager lag bij personen die elke dag drie kopjes thee dronken. Thee is goed voor elk en het maakt bijgevolg niet uit welke kleur het warme drankje heeft.
(id) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Eet zeewier en verklein de kans op een hartaanval
Eet zeewier en verklein de kans op een hartaanval
Echt aantrekkelijk lijkt het misschien niet op je bord, maar zeewier zou de kans op een hartaanval verkleinen. Wetenschappers ontdekten recent stoffen in de plant die de bloeddruk verlagen en vergelijkbaar zijn met bepaalde medicijnen.
Zeewieren bevatten een rijkdom aan bepaalde proteïnen, die ook in melk voorkomen. Deze stoffen hebben een effect dat vergelijkbaar is met verschillende medicijnen die worden voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen. Op die manier kunnen ze het risico op hartaanvallen en beroertes verkleinen.
"Onontgonnen bron" De studie baseert zich op 100 eerder verschenen rapporten, waarin de gunstige effecten van de plant werden onderzocht. Dokter Maria Hayes voert onderzoek naar het groene goedje in Dublin en zegt dat zeewier een "onontgonnen bron aan gezonde en weldoende ingrediënten" is.
Verder onderzoek De wetenschappers roepen nu op tot verder onderzoek naar de ontdekte stoffen en "de mogelijkheid om deze in andere voedingsmiddelen te verwerken".
Vooral de variëteit aan wieren, de overvloedige aanwezigheid en de gemakkelijke teelt zijn argumenten die ter promotie worden aangehaald. "Er zijn meer inspanningen nodig om het potentieel van wieren en hun integratie in ons voedingspatroon te integreren", zo luidt het.
Twee wieren in één klap Een extra troef: zeewier bevat weinig calorieën en zou aan te raden zijn voor vrouwen op dieet. Bepaalde wetenschappers beweren dat de wieren gewichtsverlies opmerkelijk zouden bevorderen, doordat ze vet absorbeert.
(id) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Zeewier,
21-07-2011
Mosselen zijn lekker en gezond
Mosselen zijn lekker en gezond
Mosselen zijn lekker en gezond tegelijk. Mosselen bevatten veel eiwitten en weinig vet. Bovendien hebben mosselen een hoog jodiumgehalte en bevatten zij fosfor, seleen, koper en ijzer.
En hoe zit het met de cholesterol?
Jarenlang werd beweerd dat mosselen geweerd moesten worden uit het dieet van mensen met een hoge cholesterol. Intussen weet men dat mosselen gemiddeld niet meer cholesterol bevatten dan andere dierlijke producten.
Van een normale portie van 1 kg blijft na het koken ongeveer 250 g mosselvlees over, goed voor ongeveer 220 kcal en 177 mg cholesterol per 250 g of 71 mg cholesterol per 100 g. Ter vergelijking: 100 g gekookte kabeljauw levert 60 mg cholesterol, 100 g mager rundvlees 70 mg en 100 g Gouda 98 mg. Een gemiddeld ei van 60 g levert ongeveer 200 mg cholesterol. 100 g garnalen bevatten zelfs 240 mg cholesterol.
Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het vooral de vetzuren in de voeding zijn die het bloedcholesterolgehalte beïnvloeden en niet zozeer de cholesterol die rechtstreeks via de voeding wordt opgenomen. In mosselen, garnalen en andere vissoorten komen weinig verzadigde vetzuren voor die het bloedcholesterolgehalte kunnen verhogen en veel zogenaamde meervoudig onverzadigde n-3 vetzuren waaraan gunstige invloeden op hart- en vaatziekten worden toegeschreven.
Het probleem zijn dus niet de mosselen, wel de frieten en sausjes die erbij worden gegeten.
Mag je alleen mosselen eten in maanden met een r?
Ook dat is een fabel die dateert uit de tijd toen er nog geen gekoeld transport over de weg was. Nu zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop. Daarna (van half april, mei, juni tot begin juli) is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van haar voortplanting. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich lekker rond kan eten. Om in de 'stille' maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.
Moet men mosselen die bij aankoop open staan meteen weggooien?
Ook dat wordt vaak beweerd. Een verse mossel is in principe gesloten. Maar tegenwoordig blijven de mosselen in de lekvrije verpakkingen allemaal licht openstaan omdat ze ontspannen zijn in hun beschermde omgeving (verpakking). Wanneer u de mosselen uit de verpakking haalt, zullen zich in principe sluiten. Sommige mosselen reageren echter bijzonder traag. Houd de mosselen die open blijven met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. De mossel lijkt wakker te worden en zal zich sluiten. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kunt u beter weggooien.
Mogen mosselen die dicht blijven na het koken opgegeten worden?
Inderdaad. Bij heel wat mensen belanden deze mosselen ongeopend bij de lege schelpen. Nochtans zijn deze dichte mosselen gewoon geschikt voor consumptie. Zij hebben enkel een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dichtblijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open. U zult zien dat deze mosselen net veel vlees bevatten. Heel af en toe kan het om een slikmossel gaan, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Maak daarom de mossel nooit open boven de mosselpot. Een slikmossel is te herkennen aan de matte schelp en ze is iets zwaarder.
Hoe worden mosselen het best bewaard?
Mosselen bewaart u het beste onderin uw koelkast (niet boven de 7 graden). Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld, maar u eet ze best zo vers mogelijk.
Let op;
In rauwe schaal- en schelpdieren kan listeria voorkomen. Daarom is het veiliger schaal- en schelpdieren altijd eerst voldoende te verhitten. Dat geldt vooral voor risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen.
Schaaldieren bevatten sterke allergenen. Sommige mensen die hier overgevoelig voor zijn, kunnen na het eten van een kleine hoeveelheid heftige allergische reacties ontwikkelen.
Een pseudo-allergische reactie komt vaak slechts tot uiting na het eten van een grote portie. Ze uit zich door huidirritatie, misselijkheid... Mensen die hier last van hebben, ondervinden vooral last bij het begin van het seizoen (juli en augustus) als de mosselen veel eiwit bevatten. In de maanden met een r neemt het percentage eiwit lichtjes af.
Leen Baekelandt bron; plusmagazine.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:mosselen,
06-07-2011
Voedselverpakkingen worden duidelijker en informatiever
Voedselverpakkingen worden duidelijker en informatiever
De verpakkingen van voedingsproducten worden beter leesbaar en zullen meer informatie geven over de aanwezige stoffen. De nieuwe regels moeten het de consument gemakkelijker maken om tijdens het winkelen gezonde keuzes te maken.
Het debat over de voedseletikettering woedt al drie jaar. Pas twee weken geleden raakten het parlement en de lidstaten van de Europese Unie het eens.
De belangrijkste vernieuwing is dat de energiewaarde van een product en de aanwezige hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, proteïnen, suiker en zout in een duidelijk leesbare tabel aangebracht moeten zijn op de verpakking. De verplichting geldt niet voor onverpakte producten en voor voedsel dat door privépersonen wordt verkocht, bijvoorbeeld tijdens een actie voor het goede doel.
Land van herkomst Stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, zullen moeten opvallen in de ingrediëntenlijst. De vermelding van het land van herkomst wordt verplicht voor vers vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte, zoals dat nu al het geval is voor rundvlees en kalfsvlees. Vervangproducten-voedsel dat bijvoorbeeld lijkt op kaas maar uit andere stoffen is samengesteld -moeten duidelijk aangeduid worden, om te voorkomen dat de consument misleid wordt.
Marianne Thyssen (CD&V), die in de commissie volksgezondheid van het Europees Parlement zetelt, is opgelucht dat de taalvoorschriften niet gewijzigd zijn. "Pogingen om enkel nog het Engels te vragen als een product uit een ander land komt, konden gelukkig worden weggestemd".
Alcohol Test-Aankoop is blij met de nieuwe regels, maar heeft toch een aantal bemerkingen. Zo betreurt de organisatie dat er geen melding moet worden gemaakt van de aanwezigheid van transvetzuren. Test-Aankoop begrijpt ook niet waarom de nieuwe etiketteringsregels niet werden opgelegd voor alcoholische dranken.
De consumentenorganisatie belooft erop toe te zien of de bedrijven de vooropgestelde termijn naleven en of de Commissie zich aan haar belofte houdt om tijdig de vermelde guidelines en verslagen op te stellen.
(belga/sps) bron; de morgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:voedselverpakking, voedingsproducten,
05-07-2011
Welk drankje bestelt u op het terras?
Welk drankje bestelt u op het terras?
Heerlijk op een terras de zomer een koele drankje bestellen. Een roseetje, een biertje of misschien wel een ijsthee. Maar weet wat u drinkt. Dan wordt het een mooie en gezonde zomer.
Dorst is een nuttig alarmsignaal van het lichaam. Alarmsignaal? Jazeker. Want een dorstgevoel komt eigenlijk al te laat, als het lijf snakt naar vocht. Het is beter te drinken voor u dorst krijgt. Een mens verliest dagelijks ongeveer twee liter vocht, door transpiratie, ademhaling, urine en ontlasting. En dat moet continu aangevuld worden.
Calorieëndrankjes Elk drankje heeft zijn voors en tegens. Behalve water. Dat is en blijft de beste dorstlesser, al vanaf de oertijd is dat zo. Maar ja, veel mensen vinden water saai. Ze geven de voorkeur aan frisdranken, vruchtensappen, zuivel, alcoholische dranken, koffie en thee. De meeste van deze dranken leveren ons calorieën.
Wetenschappers denken dat deze vloeibare calorieën overgewicht in de hand werken, omdat je ongemerkt veel calorieën naar binnen krijgt zonder dat ze verzadiging bieden. Zeker met frisdranken (gemiddeld 95 kcal en 5 suikerklontjes per longdrinkglas) of alcohol (al snel 100 kcal per glas) tikt het aan. Alcohol onttrekt bovendien juist water aan het lichaam en is daarom niet geschikt om de dorst te lessen.
Gebit En dan is er nog het effect op het gebit. Niet alleen suiker, ook zuur is een vijand. Met name het tandglazuur is daarvan het slachtoffer. Ook light frisdrank en zelfs bruisend bronwater bevatten zuur en zijn daardoor schadelijk voor het gebit.
Wel doen Drink na elke frisdrank of vruchtensap of alcoholische versnapering minstens één glas water. Dit is tevens de beste manier om een kater te voorkomen. Of doe zoals onze oosterburen, die half water-half wijn drinken en dat Schörle noemen. Ook kunt u kiezen voor light frisdrank, zoals b.v. cola light of Rivella light. Alcoholvrij bier is ook een optie, vooral als u de `bob` bent, maar deze bevat nog wel 55 calorieën per 250 ml. Zet bij het eten een grote kan water met wat ijsklontjes, schijfjes citroen of limoen of muntblaadjes op tafel. Heerlijk bij een barbeque.
Liever niet doen Poets niet direct na een glas vruchtensap of frisdrank de tanden. Het tandglazuur heeft tijd nodig om te herstellen van de zuuraanval. Spoel eerst even met water of wacht een half uur.
Zelf ijsthee maken Zet een grote pot van uw lievelingsthee. Laat deze afkoelen en voeg ijsklontjes, citroensap en evt. zoetstof naar smaak toe. Ook kunt u op deze manier (ijs)thee maken van verse muntblaadjes.
Bron:gezondheid.plusonline.nl (MB) dieet.blog.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:ijsthee, wijn, bier, vruchtensap, koffie,
25-06-2011
Bijwerkingen curry
Bijwerkingen curry
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van curry's een wel heel aparte bijwerking heeft. De Indische schotel verhoogt het libido van mannen!
Door het eten van zaadjes van fenegriek kan de seksdrift van een man met wel een kwart verhoogd worden. Dit blijkt uit studie gedaan aan de universiteit van Queensland. Deze fenegriekzaadjes worden heel veel gebruikt in Indische curry's.
Onderzoek 60 mannen kregen twee keer per dag gedurende zes weken een extract van 600ml van de boonachtige plant. Ook was er een groep mannen dat een placebo kreeg. Na zes weken was het libido van de eerste groep mannen gestegen van 16,1 naar 20,6. Een toename van 28%. Bij de tweede groep mannen was juist een daling te zien in hun score.
bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:curry,
16-06-2011
Olijfolie is goed voor hart
Olijfolie is goed voor hart
Foto: Frank van der Vleuten
Mensen die regelmatig olijfolie gebruiken, zouden 41 procent minder kans hebben op een hartaanval dan mensen die nooit met olijfolie koken.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bordeaux onder 7625 Fransen van 65 jaar en ouder. Andere factoren als diëten, sporten en gewicht werden meegerekend.
De positieve werking van olijfolie op het menselijk lichaam is al langer bekend. Olijfolie beschermt tegen hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hartziekten.
bron,telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:olijfolie,
11-06-2011
Gedroogde vruchten zijn net zo gezond als vers fruit
Gedroogde vruchten zijn net zo gezond als vers fruit
Gedroogde vruchten zoals rozijnen, dadels en vijgen blijken net zo gezond te zijn als vers fruit. Ze zijn een even grote bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen én helpen ons in de strijd tegen kanker en hartproblemen.
Veel mensen op dieet proberen zoveel mogelijk vers fruit te eten, omdat ze denken dat de gedroogde varianten minder gezond zijn. Maar volgens dr. Daniel Gallaher van de universiteit van Minnesota "zijn gedroogde vruchten uitstekende bronnen voor voedingsvezels en helpen ze bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen."
Kanker Volgens dr. Andriana Kaliora van de Harokopio universiteit in Athene helpt gedroogd fruit bovendien in de strijd tegen kanker. "We weten nog niet precies waarom, maar de extracten uit gedroogde vruchten lijken de aanmaak van kankercellen tegen te gaan en de reeds bestaande cellen te doden."
Vruchtensap Wat daarentegen wel erg ongezond is, zijn gesuikerde vruchtensappen. "Ouders moeten hun kinderen water geven in plaats van schijnbaar gezonde vruchtendrankjes die veel te zoet zijn", zegt Hans-Peter Kubis van de Bangor universiteit in Noord-Wales. "Het wordt tijd dat vruchtensapjes niet meer gepromoot worden als gezonde alternatieven."
(lbs)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:gedroogd fruit,
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Haring, Maatjes,
Vitamine C haal je best uit kiwi's
Vitamine C haal je best uit kiwi's
Wil je je vitamine C-gehalte op peil houden. Dan grijp je best niet naar de supplementen. Een dagelijkse kiwi is genoeg.
Vitamine C helpt onze gezondheid een handje vooruit en verslaat de ergste vermoeidheid. Spijtig genoeg maakt ons lichaam die stoffen echter niet zelf aan. Nu blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Otago echter dat al die vitaminetabletjes niet afdoende zijn om het vitamine C-gehalte op peil te houden. Meer zelfs: een kiwi bevat meer van de vitamine dan een vitamine C-tabletje.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Kiwi,
08-06-2011
Kwart van vis op je bord is niet wat je denkt
Kwart van vis op je bord is niet wat je denkt
Uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd in Europa en Noord-Amerika blijkt dat 20 tot 25 procent van vis en zeevruchten op je bord, niet is wat je denkt dat het is. Dat meldt het Amerikaanse New York Times.
Wetenschappers zijn met speciale DNA-toestellen nagegaan of de vis die op de verpakking staat of je in een restaurant besteld hebt, ook effectief die vissoort is. De onderzoekers tekenden overal min of meer dezelfde resultaten op. Goedkopere vissoorten werden massaal verpakt of opgediend als duurdere soorten. Zo krijgt nijlbaars een haaienlabel opgekleefd en vervangt gewone makreel de veel duurdere goudmakreel. Tilapia valt dan weer in voor quasi alle andere vissoorten.
Dopingtesten Stefano Mariani, een onderzoeker aan het University College van Dublin, zegt dat er veel meer controle op zeevruchten en vissoorten moet komen. "Bepaalde DNA-methodes om vissoorten op te sporen zijn zo geavanceerd dat ze evenveel gebruikt kunnen worden als bijvoorbeeld dopingtesten in het wielrennen." De testen kosten ook niet veel meer. Een lab dat het materiaal heeft, kan het doen voor een euro per staal.
Routinecontroles De Food and Drug Administration, het Amerikaanse agentschap voor voedselveiligheid zegt in een mededeling dat het testmachines heeft aangekocht. Het agentschap werkt nu samen met wetenschappers om voor het einde van het jaar te beginnen met routinecontroles.
Regelgeving In Europa is de regelgeving omtrent de verpakking wel strenger dan in de Verenigde Staten. Zo moet er hier op de verpakking van vis en zeevruchten staan in welke visserij het dier gevangen werd. In Amerika is dat enkel het land van herkomst. Maar deze regelgeving verhelpt niet alle problemen.
Dana Miller, een doctoraatstudent van Dr. Mariani, zegt dat het in Europa wel iets beter gesteld is dan in de Verenigde Staten. Al moet dit ook met een korreltje zout genomen worden. Uit haar eigen onderzoek bleek dat 25 procent van de verse kabeljauw en 80 procent van de gerookte kabeljauw in Ierland eigenlijk een andere vissoort was.
(sg)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:vis, kabeljauw, makreel, Goudmakreel, Tilapia,
Chocolade is gezonder dan vele fruitsappen
"Chocolade is gezonder dan vele fruitsappen"
Chocolade is gezonder dan veel fruitsappen en mag het nieuwste superfruit genoemd, aldus een Amerikaanse studie door een chocoladefabrikant.
Antioxidanten Supervoeding bevat veel antioxidanten en bestanddelen die schade aan gezonde cellen voorkomen. De onderzoekers vergeleken verschillende soorten donkere chocolade, cacao en warme chocolademelk met fruitsappen van onder meer acai-, veenbes en granaatappel. Zo ontdekten ze dat chocolade in poedervorm meer antioxidanten en polyfenolen bevat. Ook zijn is dit rijker aan flavanolen dan fruit en vertonen ze meer activiteit van antioxidanten. Daarom zou deze lekkernij ons beschermen tegen kanker en hartaandoeningen.
Het onderzoek werd wel verricht door Hershey's, een belangrijke Amerikaanse chocoladeproducent, waardoor de objectiviteit van het onderzoek in twijfel getrokken kan worden. Onderzoekster Debra Millar: "Chocolade zou het nieuwe superfruit genoemd moeten worden."
(ep) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:chocolade,
07-06-2011
Slechts 2 op 5 Vlamingen drinkt elke dag kraantjeswater
Slechts 2 op 5 Vlamingen drinkt elke dag kraantjeswater
Slechts 41 procent van de Vlamingen drinkt dagelijks kraantjeswater. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
De rondvraag werd uitgevoerd bij 1.000 Vlamingen. Minder dan de helft van de ondervraagden (41 procent) drinkt dagelijks leidingwater. Dat percentage neemt wel toe met de leeftijd. Zo drinkt de helft van de 50-plussers dagelijks leidingwater, terwijl dat in de leeftijdscategorie van 20 tot 34 jaar slechts 36 procent is.
Niet lekker Bijna een kwart van de deelnemers (23 procent) beweert dan weer nooit kraantjeswater te drinken. Als belangrijkste reden daarvoor geeft de meerderheid (26 procent) aan altijd flessenwater in huis te hebben. Daarnaast vindt 15 procent dat kraantjeswater niet lekker smaakt. Nog anderen vertrouwen het niet (11 procent) of vinden dat het te veel kalk bevat (11 procent).
Kostprijs Uit de enquête blijkt ook dat de Vlaming niet echt begaan is met zijn watervoorziening. Zo weet slechts de helft (49 procent) bij welke watermaatschappij hij aangesloten is. Bovendien geeft 75 procent aan de kostprijs van een liter water niet te kennen. Als de ondervraagden zich toch aan een poging wagen, schatten ze de prijs veel te hoog in. Ter info: een liter water kost 0,00347 euro. De meerderheid (70 procent) was er zich wel van bewust dat de waterprijs in 2005 omhoog ging.
(belga/ep) bron; demorgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:water,
Maatjes: lekker en gezond
Maatjes: lekker en gezond
Vandaag gaat het nieuwe maatjesseizoen van start! Het wordt weer heerlijk genieten van deze 'maagdelijke' vette vis die rijk is aan omega-3 vetzuren.
Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring - zo'n 200 miljoen haringen - verwerkt tot maatjes. Zo'n 15 miljoen haringen worden elk jaar in ons land verkocht. Dit jaar zijn de maatjes van zeer goede kwaliteit, zeggen de specialisten. Ze zijn lekker mals en heerlijk zilt.
Hollandse Nieuwe
Wat wij in België 'maatjes' noemen, omschrijven onze noorderburen als 'Hollandse Nieuwe'. Dat heeft niets te maken met de nationaliteit van de vissers die de vis aan land hebben gebracht of plaats waar hij gevist werd, maar wel met het verwerkingsproces aan land. Zes jaar lang (van 1977 tot 1983) werd de Noordzee gesloten voor de haringvisserij. In die periode is het vissen en verwerken van Hollandse Nieuwe nagenoeg volledig naar Denemarken en Noorwegen verhuisd.
Een haring doorloopt ieder jaar een cyclus. In de winter is de haring mager door het beperkte voedselaanbod in zee. In het voorjaar , wanneer de hoeveelheid plankton toeneemt, wordt hij steeds dikker. Ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kan uit vet bestaan. Haringen leven in scholen met honderdduizenden samen en voeden zich met plankton en de allerkleinste zeediertjes. Na twee tot drie jaar is een haring volwassen.
Vrijwel het hele jaar door wordt er op haring gevist. Echter, alleen de haring die tussen half mei en eind juni wordt gevangen, wordt gebruikt voor maatjes. In deze periode heeft de haring al het nodige vet opgebouwd, maar nog geen hom of kuit geschoten. De naam 'maatje' is dan ook een verbastering van 'maagdje', de vis is nog 'maagdelijk' omdat hij zich die cyclus nog niet heeft voortgeplant. Een maatje is evenwel pas echt die naam waardig, als de haring op traditionele wijze gekaakt, gezouten en gefileerd is.
Haring die later in het jaar wordt gevangen, wordt gebruikt voor gerookte, gemarineerde of ingemaakte haring.
De verwerking
In de meeste gevallen wordt de haring aan boord ijskoud gekoeld en aan wal gekaakt en vervolgens droog gezouten of gepekeld.
Bij het kaken worden de kieuwen, de ingewanden en de keel van de haring verwijderd. De alvleesklier blijft ter plaatse. Deze produceert een enzym dat de haring helpt om zijn voedsel te verteren. na de dood van de haring verandert dit enzym de eiwitten van de vis. Zo komt de rijping op gang die de Hollandse Nieuwe zijn eigen smaak, geur en textuur geeft.
Het pekelen gebeurt in een zoutoplossing waarvoor zeewater met extra zout wordt gebruikt. Het zoutgehalte wordt bepaald door de grootte van de vis, het vetgehalte, de temperatuur van de vis en de smaak van de afnemers. Met het pekelen begint gedurende een aantal uren een gecontroleerde rijping, die de uiteindelijke smaak van de maatjes bepaalt.
Vervolgens gaan de haringen met de pekel de diepvries in. Haringen kunnen namelijk parasieten bevatten, waarvan de haringworm de bekendste is. Voor de mens is deze worm, die zout en zuur enkele weken kan overleven, ook de gevaarlijkste. Hij kan immers ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Om die reden moet haring voor consumptie verplicht eerst ingevroren zijn geweest. Dit invriezen overleeft de haringworm namelijk niet.
Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor we haast het hele jaar door maatjes kunnen eten. Door het uiterst trage rijpingsproces in de vriezers is de smaak vaak iets voller.
Ook buiten het maatjesseizoen wordt op haring gevist. De minder vette haring die na het seizoen gevangen wordt, wordt op een andere manier verwerkt.
Rolmops: haring die als eerste na het maatjesseizoen wordt gevangen en gemarineerd.
Panharing: gebakken haring, die daarna wordt opgelegd in azijn.
Bakharing: licht gerookte, gefrituurde haring.
Bokking: warm of koud gerookte haring.
Kipper: opengevouwen gerookte haring, die zowel warm als koud wordt gerookt.
Gezonde vis
In Nederland kent men het gezegde 'Haring in het land, dokter aan de kant'. Haring bevat in de eerste plaats hoogwaardige eiwitten en bovendien bestaat het vet voor een groot deel uit onverzadigde omega 3-vetzuren. Aan deze omega 3-vetzuren worden tal van gunstige invloeden toegeschreven zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en een gunstige invloed op de hersenen en het zenuwstelsel.
Per 100 gram bevat een haring gemiddeld 16 gram vet en 18 gram eiwitten. Het vetgehalte hangt af van het moment van de vangst. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 % vetter eten. Uiteindelijk kan een kwart van zijn gewicht uit vet bestaan.
Met welk drankje?
De romige, zilte smaak van maatjes laat zich niet gemakkelijk combineren met dranken. Graanjenever, gewone jenever, wodka en aquavit zijn het meest populair. Ook witbier laat zich goed met haring combineren. Droge sherry en cider kunnen eveneens geschikte begeleiders zijn. Wijnen liggen iets moeilijker. Een muscadet uit de Loire doet het nog het best.
Leen Baekelandt bron; plusmagazine.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Haring, Maatjes,
01-06-2011
Wortels voor Nieuw-Zeelandse gevangenen om te stoppen met roken
Wortels voor Nieuw-Zeelandse gevangenen om te stoppen met roken
Gevangenen in Nieuw-Zeeland krijgen geen sigaretten maar repen wortel om van hun nicotineverslaving af te raken. Vanaf 1 juli moeten alle gevangenissen rookvrij zijn en de detentiecentra hopen de rokers met twee stukken wortel per dag van de sigaretten af te helpen. Dat bericht de krant de Southland Times.
In een gelekte memo over de landelijke richtlijn staat dat van een grote wortel zestien sticks kunnen worden gesneden.
Proberen waard Volgens de voorzitter van de vakbond voor gevangenisbewaarders gaat het erom dat de rokers iets in hun mond hebben en dus geen sigaret opsteken. "Ik vind het niet het beste idee maar het is het proberen waard", aldus Beven Hanlon in de krant.
Smokkelwaar Ongeveer 70 procent van de circa 8.700 gevangenen rookt. Ze mogen al geen sigaretten meer kopen. Vanaf volgende maand gelden die als smokkelwaar.
(anp/adha) bron; demorgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:wortels,
24-05-2011
Boter en kaas toch niet schadelijk voor je hart
Boter en kaas toch niet schadelijk voor je hart
Het eten van zuivelproducten verhoogt je risico op je hartaanval niet. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Voedingsexperts volgden 3.630 mannen uit Costa Rica. Daaruit blijkt dat de zuivelopname bij mensen die een hartaanval kregen niet anders was dan bij mensen die dit niet meemaakten. Er bestaat geen verband tussen de consumptie en het risico op een hartaanval, zelfs bij degenen die meer dan 593 gram per dag opnamen. De onderzoekers geloven niet dat de verzadigde vetten in zuivelproducten onschuldig zijn, maar andere bestanddelen als calcium, vitamine D en kalium kunnen beschermen tegen hartziekten bij degenen die hier het meeste van aten.
Eerdere studies hadden er namelijk voor gezorgd dat verzadigd vet tot een hartaanval kan leiden. Onderzoekster Stella Aslibekyan: "Voedingsmiddelen als melk en kaas zijn erg complex."
(ep) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:boter, kaas,
21-05-2011
Havermoutpap is terug
Havermoutpap is terug
Het waren Amerikaanse boeren - quakers - die in 1850 de kwaliteiten van havermoutpap als ontbijtgraan ontdekten. De vlokken werden de jongste decennia verdrongen door de samengestelde mueslis, maar zijn nu weer terug.
Nooit eerder werden er wereldwijd meer havermoutvlokken verkocht als nu. In het Verenigd Koninkrijk verdubbelde de verkoop van havermout in één jaar tijd. Ook in België stijgt de verkoop. Studies wijzen uit dat havermout een positief effect heeft op het cholesterolgehalte. Bovendien geeft haver zijn energie maar langzaam vrij.
Quaker is marktleider en lanceert nieuwe, individuele zakjes voor mensen die snel en gezond willen ontbijten. De hoeveelheid melk hoef je niet meer af te meten. Quaker voegt met Quaker Oats Express twee smaken toe: Quaker Oats Express Cassonade en Quaker Oats Express Multifruit. Beide varianten kan je zowel koud als warm eten. Prijs: 2,69 euro.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:havermoutpap, havermout,
20-05-2011
Man eet 25.000 Big Macs
Man eet 25.000 Big Macs
Een gepensioneerde Amerikaanse gevangenisbewaker heeft dinsdag zijn 25 duizendste Big Mac gegeten. Precies 39 jaar eerder at hij de eerste, waarna hij verknocht raakte aan de hamburger van McDonald's. De prestaties van Dan Gorske (57) werden drie jaar en tweeduizend hamburgers geleden reeds onderkend door Guinness World Records.
"Ik ben van plan Big Macs te eten tot mijn laatste snik", zei Gorske, die doorgaans twee hamburgers per dag eet. Tweemaal per week rijdt hij langs McDonald's om een voorraadje voor enkele dagen in te slaan. Thuis vriest hij ze in en warmt ze op wanneer hij trek heeft.
Gorske verwierf bekendheid in de documentaire Super size me, waarin de uitwerking van fastfood op het menselijk lichaam tegen het licht wordt gehouden. De man lijkt in niets op het stereotiepe beeld van een fastfood-verslaafde. Hij is dun en wandelt om in conditie te blijven. Een medisch onderzoek wees onlangs uit dat hij in goede gezondheid verkeert en een laag cholesterolgehalte heeft.
Tara Gidus, diëtist in Florida, zegt het dieet van Gorske niet aan te raden. Een Big Mac bevat zo'n 540 kilocalorieën, bijna een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor een volwassen man. Hoewel de hamburger granen en proteïnen bevat, voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, bevat de burger ook veel vet en zout. Gidus zegt zich echter 'minder zorgen te maken over het slechte spul in een Big Mac dan over het goede spul dat hij mist', zoals fruit en groente.
Dat weerhoudt Gorske er niet van iedere dag hetzelfde maal tot zich te nemen. "Ik geniet echt van elke Big Mac", zei hij.
bron; nieuws.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Big Mac,
19-05-2011
Soyjoy: de eerste en enige sojareep vol fruit
Soyjoy: de eerste en enige sojareep vol fruit
Met de lancering van Soyjoy op de Belgische markt, krijgen de tussendoortjes er een concurrent bij: de eerste en enige sojareep boordevol fruit. Laat je verrassen door de kleurrijke repen en ontdek één voor één de verschillende smaken.
Soyjoy werd geboren in Japan. Het vernieuwende recept op basis van soja viel meteen in de smaak en won snel aan populariteit in Azië en Amerika. Nutrition & Santé, een belangrijke Europese speler in gezondheidsvoeding, lanceert de fruitige sojareep nu ook in België.
Soyjoy is dan ook de eerste en enige fruitreep op basis van sojameel, gewonnen uit de sojaboon. De reep zit boordevol vezels, eiwitten en fruit. Een gezonde bron van energie dus (130 kcal), zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen. Elke reep bevat minstens 34% zachte en malse vruchten met een intense smaak.
Soyjoy is er in 7 smaken: bosbes, banaan, appel, pruim, gojibes, sinaasappel en aardbeien.
bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Soyjoy, soja, fruit,
11-05-2011
Mega-allergische vrouw overleeft op gekookte rijst
Mega-allergische vrouw overleeft op gekookte rijst
Een Britse vrouw is allergisch voor zoveel voedsel dat ze enkel nog rijst kan verdragen. De 53-jarige Micaela Stafford uit Loughborough doet haar verhaal in de Daily Mail en Metro, en hoopt zo dat iemand haar kan helpen. De medische wereld weet immers geen raad met de allergische reacties van de vrouw.
Stafford is allergisch voor zuivel, gluten, olie, tarwe, suikers en vetten. De symptomen begonnen zo'n elf jaar geleden, en werden steeds erger. "Als ik iets eet dat ik niet zou mogen eten, lig ik een week in bed. Mijn lichaam blokkeert," zegt ze.
Nu blijft enkel nog rijst over, waardoor de vrouw te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te zijn. Gevreesd wordt dan ook dat Stafford afstevent op zware gezondheidsproblemen.
De vrouw zegt dat ze altijd een gebrek aan energie heeft, en dat ze haar werk als cateraar heeft moeten opgeven. Ze komt amper nog buiten, en neemt een gasvuurtje en rijst mee wanneer ze dat toch doet. Ook in restaurants kan ze immers niet eten, daar de meeste zaken zelfs rijst klaarmaken met olie.
(hlnsydney/sam) bron;hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:rijst,