Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
18-01-2012
Leve de gele kiwi!
Leve de gele kiwi!
Gezonde 65-plussers hebben er alle baat bij om elke dag een gele kiwi te eten Dat besluiten onderzoekers van Plant & Food Research in Nieuw-Zeeland. Het zal waarschijnlijk louter toeval zijn dat de gele kiwi hét exportproduct vanNieuw-Zeeland is .
De onderzoekers volgden gedurende 20 weken een groep van 37 gezonde 65-plussers. De eerste vier weken moesten ze elke dag een gele kiwi binnenspelen, de laatste vier weken kregen ze elke dag een banaan. De periodes werden telkens afgewisseld door een fruitvrije periode. Tijdens het onderzoek werden de vrijwilligers onderworpen aan bloedstalen waarin gezocht werd naar antioxidanten en weerstandreacties. De deelnemers moesten ook zelf aangeven hoe ze zich fysiek voelden.
Eerste vaststelling: de vrijwilligers rapporteerden minder verkoudheidssypmtomen tijdens de kiwiperiode dan tijdens de banaanperiode en als ze keelpijn hadden, dan duurde de pijnlijke periode half zo lang. Een hoofdverkoudheid duurde geen 4,7 dagen meer. In minder dan een dag voelden de vrijwilligers zich weer kiplekker. In het bloed werden hogere concentraties vitamine C en antioxidanten tijdens de kiwiperiode gemeten.
De onderzoekers concluderen dan ook dat het dagelijks eten van gele kiwis de klachten en de ernst van verkoudheden aanzienlijk verminderen. Dat kiwis gezond zijn, wisten we echter al langer. Kiwis zijn echte vitamine C-bommen en ze zijn een bron van kalium. Ze bevatten ook cholesterolverlagende stoffen en ze zijn bovendien vetarm. Maar als u in de winkel enkel groene kiwis vindt, dan zullen die het ongetwijfeld ook zeer goed doen!
www.medicalfacts.nl Auteur: Marie Collin bron; knack.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:kiwi,
19-12-2011
Zijn gekweekte zalmen gifbommetjes?
Zijn gekweekte zalmen gifbommetjes?
Terwijl zalm vroeger vooral een feestelijk visje was dat enkel op borden verscheen voor speciale gelegenheden, is het vandaag bijna doordeweeks geworden: gerookt, als filet, in slaatjes voor op de boterham of verwerkt in sushi...
Ze worden echter op grote schaal gekweekt in tanks op het land en tegenstanders van deze zalmkweek beweren dat kweekzalmen nog veel meer dan wilde vissen, echte gifbommen zijn. Dat meldt Gezondheid.be vandaag.
Kweekzalm Aangezien gekweekte vissen vaak gevoed worden met vismeel en visolie zou de blootstelling aan schadelijke stoffen als zware metalen, dioxines, PCB's en pesticiden hoog en misschien zelfs groter zijn dan bij wilde vissen. Zeker voor zalm zou dit het geval zijn. Omdat het een vette vis is worden deze schadelijke stoffen sneller en in grotere hoeveelheden opgeslagen in de vetcellen.
Daarbij zouden viskwekers ook te veel antibiotica en kleurstof gebruiken. In het wild krijgen zalmen hun mooie roze kleur namelijk door het eten van onder andere plankton en garnaaltjes. Consumenten zijn echter geen fan van witte zalm, dus krijgt het visvoer vaak toevoegingen als astaxanthine (verwant aan caroteen).
Nuancering Hoewel deze astaxantine een synthetisch aangemaakte kleurstof is, heeft ze geen enkel nadelig effect op onze gezondheid. Verder worden Nederlandse en Belgische zalmen met weinig medicijnen gekweekt, waardoor ook het antibiotica-argument niet echt van toepassing is. Bovendien wordt vaker gekozen voor vaccinaties.
Verder blijft de hoevelheid PCB's in gekweekte zalmen meestal ver onder de normen van de Europese Unie en ook de pesticiden zouden volgens meerdere onderzoeken beneden de aanvaardbare dagelijkse dosis liggen. Geen gevaar dus voor de volksgezondheid. Pesticiden zijn vooral schadelijk bij (wilde) zoetwatersoorten en dus niet zozeer bij vis uit de zee of zout water.
Zware metalen (lood, kwik, cadmium) zijn schadelijk voor onder andere nieren, hersenen en het zenuwstelsel. Ze verlagen bovendien het ijzergehalte in onze bloedstroom. Toch is de blootstelling hieraan via visconsumptie helemaal niet zo dramatisch als vaak gedacht wordt.
De Europese Voedsel en Warenautoriteit (EPSA) heeft een onderzoek uitgevoerd naar de schadelijke effecten van kwik in onze voeding. Hieruit blijkt dat er geen gezondheidsrisico's zijn voor mensen die 1 à 2 keer vis eten per week. Van alle vissoorten lopen zwaardvis, haai en tonijn op kop wat betreft kwikverontreining omdat ze andere vissen eten en zo extra veel kwik verzamelen.
Zalm bevat dus veel lagere gehaltes kwik en kan in principe zorgeloos geconsumeerd worden, hoewel uiteraard met mate. Ook een specifiek onderzoek van het Nederlands Insituuut voor Visserij meldt dat in zalm geen verontrustende waarden gevonden werden.
Biologische zalm Voor wie het toch allemaal niet zo vertrouwt, is er goed nieuws! Steeds meer kwekerijen brengen biologische vis op de markt. Deze kweekvissen leven met genoeg ruimte en worden dus niet op een hoop gepropt binnen 1 kubieke meter. Verder krijgen ze ook voldoende voer, wordt het water niet verrijkt met zuurtstof en worden geen medicijnen of groeimiddelen toegepast. De voortplanting wordt tot slot niet geforceerd, maar gebeurt 100 procent natuurlijk.
(lf)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Zalm,
12-12-2011
Je favoriete fruit ook tijdens de winter, maar dan anders!
Je favoriete fruit ook tijdens de winter, maar dan anders!
Je hebt ongetwijfeld al ontelbaar vaak gehoord dat je best seizoensgebonden fruit koopt. Dat wil echter niet zeggen dat je je favoriete fruit moet laten tijdens de winter... Het komt er gewoon op aan te kiezen voor de gezondste en meest smakelijke versie. Hier volgen alvast enkele tips om de juiste keuze te maken.
Het is een feit dat in de winter diepgevroren of gedroogde varianten de verse fruitsoorten overtreffen als het aankomt op smaak en voedzaamheid. In andere seizoenen is vers natuurlijk nog altijd de beste keuze!
Bosbes Koop ze diepgevroren want vers betaal je je blauw tijdens de winter en door het lange transport kunnen ze veel sneller schimmelen. Bovendien stellen wetenschappers dat de diepvriesvariant in dit winterse seizoen zelfs meer goede antioxidanten bevat dan de verse tegenhangers. Dit telt uiteraard ook voor andere lekkere bessen!
Appel Ook in de winter: vers, vers en nog eens vers. Ze zijn een topbron van quercetine, een sterke antioxidant die risico's op kanker zou verminderen. Zelfs wanneer appels maanden geleden geplukt werden en opgeslagen in koelruimtes, blijven de levels van quercetine hoog.
Bijna alle antioxidanten en vezels zitten in de schil, die je niet zal verkrijgen bij gedroogde varianten. Vergeet wel de wasbeurt niet om pesticiden geen kans te geven.
Perzik Net als bij de bosbesjes koop je deze sappige fruitsoort tijdens de winter best diepgevroren. Gekweekte varianten kunnen voor geen meter tippen aan de zomerse perzik. Ze verliezen namelijk een berg voedingsstoffen tijdens het verschepen.
Diegevroren perziken worden meteen na de oogst in volle rijpheid snel bevroren om vitaminen, antioxidanten en uiteraard ook de smaak goed in te sluiten.
Aardbei Hier geldt dan weer dat je ze doorheen het hele jaar beter vers koopt. Aardbeien zijn zowel vers als diepgevroren een rijke bron van vitamine C, maar laat ons eerlijk zijn: de textuur van een ontdooide aardbei is niet bepaald smakelijk, tenzij je een lekkere smoothie wil maken natuurlijk!
Bovendien blijft de prijs van de verse variant in tegenstelling tot bijvoorbeeld frambozen en bosbessen nog redelijk. Aangezien aardbeien behoren tot het lijstje van fruitsoorten waarbij niet spaarzaam wordt omgesprongen met pesticiden, is het belangrijk ze altijd goed te wassen.
Pruim Hier is de gedroogde variant dan weer de beste keuze want tegen dat winterpruimen hun weg vinden naar Europese winkelschappen hebben ze vaak onsmakelijke weke plekken en schimmel ligt eveneens al snel op de loer.
Gedroogde pruimen bevatten in tegenstelling tot de verse wintervariant ook meer vezels en vitamine K, beter bekend als de bloedstollingsvitamine. Het eten van pruimen zou verder ook goed zijn voor de kracht van je botten en uiteraard ook voor je darmwerking.
(lf) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:pruimen, aardbei, perzik, appel, bosbes,
06-12-2011
De imagocrisis van onze geliefde boterham
De imagocrisis van onze geliefde boterham
Overgewicht, opgeblazen gevoel, darmproblemen en zelfs hoofdpijn zijn tegenwoordig allemaal de schuld van ... BROOD! Of dat is toch wat we zouden moeten geloven. Brood, dat eeuwenlang dé basis was van onze voeding, wordt vandaag overladen met negatieve kwaliteiten.
De verkoop van brood is al aan het dalen sinds de jaren '70. In Groot-Brittannië alleen al eet de gemiddelde Brit vandaag 700 gram brood per week tegenover meer dan 1 kilogram in 1974.
Imagocrisis De reden hiervoor moeten we hoofdzakelijk zoeken in de gedachte dat heel veel mensen overtuigd zijn dat ze lijden aan een tarwe-intolerantie of een glutenallergie. Een studie vorig jaar meldt zelfs dat 1 op 5 volwassen Britten gelooft dat ze allergisch zijn aan iets van voedsel. Tarwe staat dan ook overtuigend op kop.
Daarbij komen nog eens de oneindige stroom aan diëten (denk maar aan Atkins en Dukan) die koolhydraten bijna integraal uit het eetpatroon verbannen omdat ze de hoeveelheid suiker in het bloed in die mate zouden doen stijgen, dat je vetverbranding zou worden tegengegaan. Hierdoor laten heel wat mensen hun geliefde boterham voor wat hij is.
Verlangen Ondanks de opgebouwde slechte reputatie blijft brood het voedsel bij uitstek waar mensen naar verlangen. Vraag aan eender welke diëter wat zijn/haar zwakste plek is en ze zullen naar grote waarschijnlijkheid overtuigend zeggen dat het de toast bij het ontbijt is of het onweerstanbare mandje warme stukjes brood die op restaurant voor je neus worden geschoven.
Vraag & antwoord Maar is brood nu eigenlijk wel echt zo slecht voor ons en waarom is onze relatie tot dit basisvoedsel zo bemoeilijkt en ronduit gehandicapt geworden?
* Waarom zijn onze hersenen zo ingesteld op brood? Wanneer de koolhydraten uit onze boterham worden omgezet naar glucose, stimuleren ze de productie van het 'happy' hormoon serotine in onze hersenen. Of nog simpeler: we voelen ons gewoonweg beter door brood.
Daarom dus dat een lekkere toast of een muffin zo fantastisch smaakt, zeker rond 4u. Dank krijgt ons lichaam namelijk een natuurlijke serotinedip en brood zal altijd een goede manier zijn om een boost te geven.
* Waarom geeft brood ons zoveel buik- en darmproblemen? Experten stellen dat het moderne bakproc eigenlijk de grote schuldige is. Vaak wordt veel meer gist (en een berg additieven) gebruikt om het hele proces een stuk te versnellen. Hierdoor kan een brood in minder dan 1 uur gebakken worden en blijft het ook langer vers op de plank. Ongeveer 76 procent van al het brood wordt op deze manier gemaakt.
Helaas zorgt dit versneld proces er voor dat gist veel minder goed wordt afgebroken en het al snel het delicate evenwicht van onze darmbacteriën zal verstoren, waardoor we alles een stuk slechter gaan verteren.
* Zorgt brood nu eigenlijk echt voor overgewicht? Onder invloed van populaire diëten als Dukan en Atkins, zijn velen er van overtuigd dat brood de grote vetophoper is. Nieuwe studies proberen het imago van brood echter opnieuw in een goed daglicht te plaatsen. Zo zou het zetmeel in brood net kleine hongertjes kunnen doen verdwijnen, suiker in het bloed op pijl houden en je metabolisme een boost geven.
Zetmeel wordt niet geabsorbeerd in de bloedstroom, maar wordt langzaam verteerd waardoor we langer een vol gevoel kunnen behouden. Je kan het zien als een langdurige en evenwichtige stroom van energie. Wanneer je dit wegneemt is het geen wonder dat je verlangt naar een snack.
Daarnaast is brood ook een goede bron van vitale voedingsstoffen als calcium en zal het op zichzelf niet zorgen voor overgewicht (tenzij je er natuurlijk kilo's van wegwerkt). De echte boosdoeners zijn de verschillende soorten beleg die je op de onschuldige boterham smeert of legt. Denk maar aan de bergen kaas, mayonaiserijke salades of vette vleesjes.
(lf) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Brood,
21-11-2011
Granaatappel sleutel tot eeuwige jeugd?
Granaatappel sleutel tot eeuwige jeugd?
Granaatappel staat al langer bekend als 'superfood', maar nu blijkt dat de stoffen in granaatappel het verouderingsproces van ons lichaam afremt.
Foto: Flickr.com Here's Kate
Eerder bleek al dat granaatappel goed is voor je hart en seksleven en bovendien stressverlagend werkt. Uit recent onderzoek is gebleken dat het misschien ook wel dé antiveroudering oplossing is...
Vertraging schade in DNA cellen
Onderzoekers ontdekten dat de granaatappel een groot effect heeft op het niveau van celbeschadiging in je lichaam, de aantasting door schadelijke chemicaliën van buitenaf (vrije radicalen). Deze stoffen kunnen verstoorde hersen-, spier-, lever en nierfuncties veroorzaken. In grote hoeveelheden kunnen ze zelfs op celniveau je DNA beschadigen.
Proefpersonen die dagelijks een dosis granaatappel namen, hadden een enorme vermindering aan celschade in hun lichaam. De sleutel ligt bij het extract 8-Oxo-DG, wat lichaamszuiverend werkt. Dit vertraagt oxidatie in de DNA cellen - waardoor we langer jong kunnen blijven. Het extract verminderde bij de proefpersonen de verouderingseffecten van het hele lichaam, inclusief de huid.
Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door dokter Sergio Streitenberger in het private laboratorium van ProbelteBio in Murcia, Spanje. Hij liet zestig proefpersonen een maand lang een capsule innemen met het extract van de hele vrucht: inclusief pit, steel en zaadjes. Na deze periode werd de hoeveelheid 'vrije radicalen' vergeleken met deelnemers die een placebo innamen.
"Het anti-aging effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het 8-Oxo-DG extract dat oxidatie, of ook wel het 'roesten' van het DNA in cellen, vertraagt. Dit komt van nature voor in ons lichaam. Deze stofjes zijn in kleine hoeveelheden te vinden in het sap van de granaatappel, maar zitten vooral in de niet-eetbare schil, het steeltje, en witte kern," aldus dokter Streitenberg
Wat is granaatappel?
Granaatappel is een vrucht die boordevol vitamine A, C en E en ijzer zit. Bovendien is het dus een antioxidant, wat schadelijke chemische troffen in je lichaam helpt te neutraliseren. Door deze vrije radicalen te bestrijden wordt de schade van bijvoorbeeld uitlaatgassen en nicotine geminimaliseerd.
bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Granaatappel,
15-11-2011
De voordelen van aardpeer
De voordelen van aardpeer
De aardpeer is aan een ware comeback bezig. De verloren groente heeft dan ook de nodige gezondheidsvoordelen.Hier enkele van de weldadige effecten voor jullie op een rijtje.
De aardpeer is stoelgangbevorderend en helpt bij het verteringsproces. Daarnaast stimuleert het de gal, drijft het het vocht af uit het lichaam, is het libidostimulerend en, mooi samenhangend, verbetert het de kwaliteit van het sperma.
Doordat aardpeer bomvol koolhydraten zit die de bloedsuikerspiegel niet verhogen is het bijzonder weldadig voor diabeten. De groente zou ook helpen bij reuma en jicht.
Beeld: Ambiance bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Aardpeer,
01-11-2011
Het nut van noten
Het nut van noten
Herfst is niet alleen pompoenen en witloof, maar ook massa's verse noten. Vol proteïnen en andere voedingsstoffen... maar welke noten doen wat voor je gezondheid? Dit is het nut van noten:
1) Walnoten verlagen de cholesterol Een voedingspatroon rijk aan walnoten kan de cholesterol met gemiddelde 0,3 doen dalen. Dat bleek na een analyse van 13 studies bij in het totaal 365 mensen. 30 gram per dag geven al goede resultaten na één maand.
2) Cashewnoten verdrijven vermoeidheid Cashewnoten bevatten dubbel zoveel ijzer als gehakt rundsvlees. IJzer is nodig om zuurstof door het lichaam te transporteren, een tekort geeft een vermoeid gevoel en slechte concentratie. Het bevat ook veel proteïnen en zink.
3) Pecannoten bevechten verkoudheid en de griep 30 pecannoten leveren het aantal zink nodig per dag en helpt zo de witte bloedcellen met het bevechten van virussen en bacteriën. 4) Pindanoten helpen gewicht verliezen Het vet, de proteïnen en de vezels in pinda's geven een verzadigd gevoel en doen je minder naar snacks grijpen. Een eetpatroon dat gematigd vet is en veel pinda's bevat bleek ook gemakkelijker te volgen dan een eetpatroon met weinig vet en evenveel calorieën. 5) Pistachenoten verlagen de bloeddruk Een handjevol pistachenoten bevatten meer kalium dan een banaan. Omdat het de slechte effecten van zout tegengaat, heeft dat meteen een goede invloed op de bloeddruk.
6) Paranoten voorkomen kanker In paranoten (brazil nuts) bevindt zich veel selenium, een voedingsstof die cellen beschermt en de kans op bepaalde kankers verlaagt, zoals blaas- en prostaatkanker. Twee noten per dag volstaan.
7) Amandelnoten helpen diabetici Amandelen bevatten veel vezels, maar geen koolhydraten waardoor ze de glycemische index verlagen van de maaltijd waar ze toe behoren. Dat betekent dat de suikers minder snel worden losgelaten in de bloedsomloop. Bovendien zitten amandelen vol magnesium, wat helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
8) Hazelnoten: goed voor alles Goed voor het hart, vol vitamine E, vezels, calcium, magnesium, zink, foliumzuur en biotine: hazelnoten zijn goed voor het hele lichaam.
(edp) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:noten,
29-10-2011
De gezonde wereldkeuken
De gezonde wereldkeuken
Sushi, falafels, paella, colombo, kerrie... Exotische gerechten brengen ons niet alleen in gedachten naar verre oorden, ze kunnen ook prima zijn voor onze gezondheid.
Waarom exotische gerechten vaak lekker én gezond zijn, heeft met hun samenstelling te maken. Ze bevatten tal van ingrediënten en specerijen die bulken van de vitamines, de antioxidantia, polyfenolen en oligo-elementen. Gaat u mee op reis naar de Chinees en de Japanner? En leest u mee de kaart in de oosterse en de mediterrane keuken?
DE JAPANSE KEUKEN
Weinig borstkanker
De Japanse keuken is méér dan sushi's overgoten met sake! Meer bepaald de Okinawa-archipel is vermaard - en wordt benijd... - omdat de inwoners er blaken van gezond-heid. Qua levensverwachting kloppen ze hier alle records (87 jaar voor de vrouwen!), nog beter dan de Kretenzers. De eilandengroep kan niet alleen prat gaan op de grootste concentratie honderdjarigen ter wereld, zij blijken ook nog eens in topvorm te zijn: abnormaal hoge hormonengehaltes, opvallend weinig gevallen van borst- en prostaatkanker, een verbluffende cardiovasculaire gezondheid, een ijzersterk beendergestel en een resoluut positieve kijk op het leven. Logisch dat vorsers en gerontologen van over de hele wereld in de ban zijn van dit fenomeen en het al bijna twintig jaar bestuderen. Hun conclusies? Mirakels zijn er niet mee gemoeid, wel goede genen, een voeding met veel groenten en groene thee, lichte lichaamsbeweging en een positieve ingesteldheid... Helaas zijn ook op Okinawa intussen de eerste fastfoodzaken opgedoken...
Veel vis, weinig suiker
Dierlijke eiwitten krijgen de bewoners van Okinawa uitsluitend binnen via vis, en dan nog niet eens elke dag. Vlees en zuivelproducten eten ze uiterst zelden. Plantaardige eiwitten (granen, peulvruchten, algen) komen wel bij elke maaltijd op tafel. Het resultaat: vetten vertegenwoordigen er slechts 25% van de voeding, tegenover 35 tot 40% bij ons. Een ander geheim? Geen zoetigheid als dessert, tenzij op feestdagen. En bakken ze al eens taartjes, dan doen ze dat nooit met boter of eieren maar met kidneybonen, rijst of fruit.
Algen op het menu
Algen mogen in Azië dan al present zijn bij elke maaltijd, elders blijven ze miskend. Nochtans werken algen ontgiftend en leveren ze massa's jodium, kalium en calcium (de drie mineralen waarvan wij vaak een tekort hebben). Bovendien beschermen ze het hart en behoeden ze voor een te hoog cholesterolgehalte. Anders dan u wellicht denkt, smaken algen niet altijd naar de zee. Zout met algen of fijngehakte algen zijn prima om langzamerhand te wennen aan de smaak... Probeer daarna ook een keer hele algen, die als groenten worden opgediend (te koop in de supermarkt of bij de visboer).
Te vermijden
Sommige sojasauzen die te veel zout en glutamaat bevatten, gerechten met veel vlees en noedels en weinig groenten, gebakken rijst en gebakken deegwaren.
U denkt dat couscous rampzalig is voor uw lijn? Klopt niet! Couscous met gestoomd griesmeel en op basis van gevogelte en groenten is zeker geen dikmaker. Meer zelfs: de combinatie van tarwe en kikkererwten levert het gros van de aminozuren die essentieel zijn voor onze gezondheid. De oriëntaalse keuken heeft ook een boontje voor langzaam gegaarde stoofpotjes (met name tajines) die bulken van de seizoensgroenten en weinig vet bevatten. In het Oosten gebruikt men traditioneel olijfolie. En iedereen weet intussen waar die allemaal goed voor is.
Peulvruchten aan de macht
Peulvruchten - een van de andere pijlers van de oriëntaalse keuken - leveren veel plantaardige eiwitten, mineralen en oplosbare vezels. Die zijn interessant omdat ze geen glykemische piek veroorzaken (een bruuske stijging van de bloedsuikerspiegel die kort daarna leidt tot een te lage bloedsuikerspiegel). Hierdoor kan ook het cholesterolgehalte worden verlaagd, om nog te zwijgen van het feit dat peulvruchten erg lekker zijn... Bent u bang dat u ze moeilijk zult verteren, dan kunt u ze een nachtje laten weken in koud water met een eetlepel natriumbicarbonaat. Tijdens het koken voegt u nog een extra eetlepel natriumbicarbonaat toe. Of een stukje kombu, een alg die de kooktijd van peulvruchten vermindert, ze meer smaak geeft en ook de kans op flatulentie vermindert.
Arganolie, een geschenk van de goden
De arganboom (Argania Spinosa) is een erg gegeerde boom die wellicht miljoenen jaren oud is en enkel in het zuidwesten van Marokko groeit. Uitzonderlijk is dat hij zich aan de meest extreme omstandigheden weet aan te passen en de vrucht bevat een amandel die bijzonder voedzame olie levert. Vandaar dat deze arganolie - waar hoe dan ook een gepeperd prijskaartje aan vasthangt - al even gewild is in de cosmetica (ze voorkomt huidveroudering en brengt ze opnieuw in topconditie) als in de dieetleer. Deze olie beschermt tegen hart- en vaatziekten en zou zelfs kankerwerende eigenschappen hebben. Net als olijfolie bevat ze 80% onverzadigde vetzuren. Maar ze levert meer linolzuur, een essentieel vetzuur dat we via onze voeding moeten binnenkrijgen. Arganolie bevat ook een fikse dosis vitamine E, bekend om zijn antioxiderende werking. Gebruik argan-olie bij de bereiding van een tajine of een vinaigrette, puur of gemengd met een andere plantaardige olie. Spring er wel spaarzaam mee om want de smaak is verre van neutraal.
Te vermijden
Gefrituurde falafels, gerechten op basis van gefrituurde groenten (bloemkool, aubergines, enz.), desserts met veel suiker, honing, pistaches of noten.
Kenners herhalen veel en graag dat de Chinese keuken een van de meest gastronomische ter wereld is en dat ze de vergelijking met de Italiaanse en de Franse perfect kan doorstaan. Helaas serveren de meeste Chinese restaurants in onze contreien ons daar maar een flauw afkooksel van. Qua voedingswaarde hebben Aziatische gerechten nochtans heel wat troeven. En dat in China procentueel maar weinig mensen vroegtijdig aan hart- en vaatziekten of aan kanker sterven, gaat ook niet ongemerkt voorbij. Dat heeft wellicht te maken met de zeer korte bereidingstijden, met name in de wok. Wie in zo'n brede en diepe pan wil koken, moet zijn ingrediënten in kleine stukjes snijden en ze dan kort aanbakken op een hoog vuur. Zo blijven de nutriënten maximaal bewaard en is weinig vetstof nodig.
Naast de wok is de stoomkoker in China erg populair. Ook artsen van bij ons zijn enthousiast over deze kooktechniek omdat er geen vetstof nodig is en de vitamines en mineralen optimaal bewaard blijven. Maar de Chinese keuken heeft ook een minpuntje: glutamaat, een smaakversterker waar in Chinese gerechten kwistig mee wordt omgesprongen. Bij mensen die er overgevoelig voor zijn, kan die hoofdpijn en misselijk-heid veroorzaken... Dit Chineserestaurantsyndroom zou circa 2% van de bevolking treffen. U kunt het counteren door veel rijst te eten.
De weldaden van soja
Soja bevat veel isoflavonen, maakt hart en bloedvaten gezonder en beschermt tegen sommige vormen van kanker (Aziatische vrouwen krijgen bijna nooit borstkanker en dat zou komen doordat ze elke dag soja eten). Het stabiliseert ook de bloedsuiker-spiegel, maakt de darmen gezonder en voorkomt osteoporose...
Bij ons wordt soja vaak op een grimas onthaald wegens te taai en te smakeloos. Soja is evenwel in de meest uiteenlopende vormen verkrijgbaar (melk, shoyu, tofoe), waardoor regelmatig soja eten makkelijker én lekkerder wordt. Begin met levensmiddelen die nauw aansluiten bij onze westerse voorkeuren: sojamelk of -yoghurt, sojasteak...
Thee tegen vrije radicalen
Volgens recente wetenschappelijke studies zou thee best wel eens prat kunnen gaan op dezelfde heilzame werking als (een matige consumptie van) rode wijn: thee bevat namelijk polyfenolen, zeg maar: antioxidantia die in staat zijn om de strijd aan te binden met de vrije radicalen. Maar thee bevat ook catechines (vooral in groene thee), theaflavines (vooral in zwarte thee), flavonolen... Elementen die efficiënter zijn dan vitamine C en E! Dankzij deze antioxidantia vermindert thee de kans op hart- en vaatziekten en op kanker. Meer nog dan koffie en warm water, zo bleek uit tal van studies: die noteerden een verbetering van de bloeddruk, van het hartritme en van het cortisolgehalte in het speeksel (een stressindicator) nadat gezonde proefpersonen meerdere kopjes per dag hadden gedronken! Vooral groene en zwarte thee zouden beschermen tegen borst- en prostaatkanker.
Thee zou ook de kans op hartaandoeningen terugdringen omdat hij de obstructie van de slagaders en de vorming van klonters - de belangrijkste boosdoeners bij infarcten - tegengaat. Wat de bewezen kankerwerende werking betreft, moet gezegd worden dat het meestal gaat om proeven op dieren, die dus niet noodzakelijk zonder slag of stoot kunnen toegepast worden op de mens. Overigens heeft thee niet alleen voordelen: te veel thee remt de ijzerabsorptie in de darmen. En wie minder ijzer opneemt, riskeert bloedarmoede die - zelfs in een lichte vorm - leidt tot vermoeidheid en een verminderde weerstand tegen infecties... Drink uw cup of tea dus niet meteen na de maaltijd.
Te vermijden
Zoete sauzen (met pruimen of kersen), zuurzoete bereidingen, nems, gebakken noedels en gebakken rijst.
Lectuur: Wynnie Chan, De verse chinese keuken, uitg. Veltmans, 12,50 (isbn: 978 90 592 0324 2). Ching-He Huang, Veel lekkers uit China, uitg. Fontaine 2009, 19,95 (isbn: 978 90 595 6234 9)
DE MEDITERRANE KEUKEN
Groenten maken het mooie weer
Waarom Italianen, Grieken, Kretenzers en andere kinderen van de zon in topvorm zijn? Omdat ze zweren bij massa's (rauwe) groenten, pasta, olijf-olie en vis. Voedingsdeskundigen blijven herhalen hoe gezond dit voedingspatroon wel is: minder zwaarlijvigheid, minder hart- en vaatziekten, minder kanker. Al moeten we er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ook de mediterrane levensstijl - weinig stress en elke dag een siësta- wellicht een belangrijke rol speelt.
Tomaten à gogo
In het Middellandse Zeegebied zijn tomaten alomtegenwoordig. Zij leveren lycopeen, een belangrijke antioxidant die we ook aantreffen in andere groenten (wortelen, broccoli, spinazie) en in citrusvruchten, maar hoofdzakelijk in tomaten, bereid met een beetje olijfolie en in verwerkte tomaten: ketchup, tomatensap, tomatensoep, tomatenpuree, tomatensaus! In die vorm wordt het lycopeen zelfs 2,5 keer beter geabsorbeerd door ons organisme! Want door de tomaten op te warmen, verandert de chemische structuur van het lycopeen, waardoor ons lichaam er makkelijker mee aan de slag kan. Uiteraard moeten deze levensmiddelen kaderen in een gezonde voeding met elke dag min-stens 300 gram groenten en 2 stukken fruit. Om gezondheidsproblemen te vermijden, zouden we elke dag 25 tot 30 mg lycopeen moeten opnemen. Twee maaltijden per week op basis van tomaten zouden al volstaan om de kans op ziektes terug te dringen. Opmerkelijk is dat tomaten in blik soms de voorkeur genieten boven verse. Tomaten uit de supermarkt komen namelijk uit zonnige streken: ze werden geplukt lang vóór ze rijp waren, kregen onvoldoende zon, hebben te lijden gehad onder het tran-sport en liggen soms dagenlang uitgestald in de supermarkt. Als ze uit-eindelijk op ons bord belanden, bevatten ze dus niet veel vitamines of nutriënten meer...
Vis met veel omega 3
Zalm, makreel, sardines, tonijn en ansjovis zijn aanraders voor wie slank wil blijven en zichzelf wil beschermen tegen kanker. Zelfs cardiologen raden aan de hoeveelheid verzadigde vetzuren (in eieren, kaas, vlees) te beperken ten voordele van onverzadigde vetzuren (in vis en plantaardige olie). Dit zijn de beroemde omega 3-vetzuren die ons beschermen tegen de kwalijke gevolgen van cholesterol, op voorwaarde althans dat we wekelijks minstens 300 gram vis uit koude wateren eten (zalm, tonijn, haring...). Dat is redelijk! Tot slot beginnen ook de psychiaters zich te interesseren voor deze goede vetzuren omdat een tekort aan omega 3 aan de basis zou liggen van neerslachtigheid.
Toch is het geen goednieuwsshow over de hele lijn: soms brengen analyses alarmerende hoeveelheden dioxines en pcb's (afkorting van polychloorbifenyl) in vis aan het licht. Stoffen die in grote doses kankerverwekkend zijn. Toch blijven de Europese instanties voor volksgezondheid (waaronder het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) geruststellende woorden spreken: de aangetroffen doses liggen nog altijd lager dan de doses die de WGO als schadelijk beschouwt. Ondanks de regelmatige controles werd er nog nooit een probleem van vergiftiging vastgesteld. Wie extra kwetsbaar is - kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die de borst geven - eet even wat minder vis of kiest biologische vis en haalt het vet en het vel weg, want daar stapelen de schadelijke stoffen zich op.
Te vermijden
Pizza met kaas en vette vleeswaren (salami, chorizo), net als roomsauzen, gepaneerd vlees, gefrituurde vis.
Dagelijks een glas alcohol vermindert risico op dementie
"Dagelijks een glas alcohol vermindert risico op dementie"
Af en toe een glas alcohol vermindert het risico op dementie. Zowel bier, wijn als sterke drank zijn heilzaam, met lichte voorkeur voor wijn. Vrouwen mogen echter niet meer dan één glas per dag drinken en mannen twee, want anders verhoogt het risico. Dat schrijft Bodytalk.Het gezondheidsmagazine baseert zich op recent onderzoek waarin 143 studies over de invloed van matige alcoholconsumptie op het cognitief functioneren geanalyseerd werden.
Volgens de onderzoekers remt lichte tot matige alcoholconsumptie het verminderen van de cognitieve functies bij ouderen af, waardoor dementie ietwat wordt uitgesteld. Bij mannen en vrouwen werd dezelfde impact vastgesteld, terwijl vrouwen toch andere drinkgewoonten hebben. Ze drinken doorgaans minder en verkiezen wijn boven bier. Bij jonge mensen die af en een glaasje drinken heeft alcohol nog geen invloed op de hersenwerking.
Bodytalk wijst er echter op dat het gunstige effect van matig alcoholgebruik relatief beperkt is en vergelijkbaar met de gunstige invloed van andere factoren waaronder een mediterraan eetpatroon (veel groenten, fruit, granen, vis, olijfolie), een hoge opleiding, een actieve, sportieve levensstijl en zelfs tuinieren.
"Dat matige drinkers een iets kleiner risico lopen op dementie dan geheelonthouders mag voor die laatsten dus geen reden zijn om te gaan drinken", aldus Bodytalk. Matige alcoholconsumptie heeft overigens ook een vergelijkbare gunstige invloed op hart en bloedvaten zodat het risico op hartinfarct licht daalt.
(belga/kve) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:alcohol, bier, wijn,
11-10-2011
Aardappelen zijn goed voor hart en bloeddruk
Aardappelen zijn goed voor hart en bloeddruk
Paarse aardappelen verlagen de bloeddruk. Dat blijkt uit een onderzoek aan de University of Scranton in Pennsylvania.
Heel wat mensen laten aardappelen links liggen omdat ze volgens hen koolhydraten bevatten en calorierijk zijn. Volgens onderzoeker Joe Vinson is dat een fout beeld. Een gekookte aardappel zonder boter of saus bevat maar 110 calorieën. Bovendien zijn ze goed voor het hart.
Voor het onderzoek moesten 18 deelnemers tweemaal per dag zes tot acht kleine aardappelen eten. Hun bloeddruk werd met 3 tot 4 procent verlaagd. Cholesterol en gewicht werden niet beïnvloed door het eten van de aardappelen. De onderzoekers noemen de studie veelbelovend. 14 deelnemers namen namelijk al medicatie om hun bloeddruk te verlagen. Een aardappeldieet zou hen nog meer kunnen helpen.
Aardappelen bevatten ook heel wat vitaminen en gezonde stoffen, namelijk net zoveel als broccoli, spinazie en spruitjes. De antioxidanten werken wel alleen bij gekookte aardappelen. Frituren vernietigt de 'gezonde' ingrediënten.
Het onderzoek werd gevoerd met paarse aardappelen, maar witte of rode aardappelen zouden evenveel effect hebben.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Aardappelen,
30-09-2011
Zes eieren per week niet ongezond
Zes eieren per week niet ongezond
Cholesterol uit eieren draagt slechts beperkt bij aan de verhoging van het cholesterol in het bloed. Bij gezonde mensen hoeft de consumptie van 6 eieren per week daarom niet te worden afgeraden. Dat moet althans blijken uit een literatuurstudie 'het effect van Eiconsumptie op de gezondheid van mensen' van de Universiteit Wageningen in opdracht van het Nederlandse Productschap voor Pluimvee & Eieren.
De resultaten van het onderzoek laten zien dat eieren een hoge nutritionele kwaliteit hebben. Per energie-eenheid bevatten eieren hoge waarden voor zowel een aantal micronutriënten als alle essentiële aminozuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Eieren zijn rijk aan (hoog kwalitatief) eiwit, vitamine
B12 en selenium en zijn een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, vitamine D, vitamine E, fosfor, ijzer, zink en jodium. Ook bevatten eieren onverzadigde vetzuren en zijn ze een goede bron van zowel luteïne en zeaxanthine als choline.
De gemiddelde bijdrage van eieren aan het cholesterolgehalte van het bloed is 17,6 procent, terwijl dat van vlees 35,9 procent en melkproducten 23,2 procent is. De wetenschappelijke literatuur onderschrijft eenduidig dat het cholesterol uit eieren niet of nauwelijks van invloed is op de cholesterolwaarden in het bloed en dat er geen sterk verband is met het risico op hart- en vaatziekten.
De 'misvatting' die er in de jaren '60 en '70 werd gemaakt is dat er werd aangenomen dat het cholesterol uit de voeding direct werd omgezet in serumcholesterol, wat niet zo blijkt te zijn. Het effect van verzadigde vetzuren op het serumcholesterol is vele malen hoger. In de internationale voedingsadviezen heeft er daarom een verschuiving plaatsgevonden en is er voor gezonde mensen veelal geen maximum voor de hoeveelheid voedingscholesterol, maar wel voor de hoeveelheid verzadigde vetzuren.
De onderzoeken waarbij gezonde mensen langdurig (6-12 weken) zijn blootgesteld aan zeer hoge hoeveelheden (tot 640 mg/dag extra) cholesterol (2-3 eieren/dag) laten nauwelijks effecten zien op de serum cholesterolwaarden. Op enkele studies na laat het merendeel van de recente studies in gezonde mensen naar het (acute) hart- en vaatziekterisico en het risico op overlijden geen verband zien tot en met een consumptie van 6 eieren/week. Het niet vinden van een hoger risico komt waarschijnlijk omdat de ei-consumptie naar het verhogen van het LDL (slecht) cholesterol ook het HDL (goed) cholesterol in het bloed verhoogd.
Diabetici lijken echter wel een verhoogd risico te hebben op hart- en vaataandoeningen en er zijn wat aanwijzingen dat er een verband zou kunnen bestaan tussen een hogere ei-consumptie en het krijgen van diabetes.
De auteurs concluderen daarom dat er onvoldoende bewijs is om voor gezonde mensen, die zich houden aan de voedingsadviezen, een consumptie tot en met 6 eieren per week te ontraden.
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Eieren,
23-09-2011
Soms meer zout in snee brood dan in zakje chips
Soms meer zout in snee brood dan in zakje chips
Dat chips zout zijn, is geen nieuws. Maar ook brood bevat veel te veel zout. Zoveel zout zelfs, dat één snee brood in een kwart van de gevallen meer zout bevat dan een zakje chips. Dat blijkt uit een gezondheidssteekproef van de Britse organisatie Consensus Action on Salt and Health.
"Mensen beseffen vaak niet dat brood zoveel zout bevat, omdat het niet echt zout smaakt. Maar er zit dus wel degelijk veel zout in, en dat zou moeten vermeld worden op de verpakking", aldus de organisatie. "Hoe kunnen consumenten er anders voor zorgen dat ze minder dan 6 gram per dag eten?"
Uit het onderzoek bleek ook nog dat brood de grootste bijdrage levert aan de dagelijkse inname van zout (18 procent). De organisatie vraagt dat de bakkers het zoutgehalte in hun brood halveren.
Te veel aan zout doet de bloeddruk stijgen en kan op termijn leiden tot fatale beroertes of hartaanvallen. Minder zout in brood zou volgens de organisatie drieduizend sterftegevallen per jaar in Groot-Brittannië kunnen voorkomen.
(edp)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Zout,
22-09-2011
7 voedingsmiddelen die de veroudering afremmen
7 voedingsmiddelen die de veroudering afremmen
Tegenwoordig vind je in de winkelrekken supervoedsel dat ons zogezegd helpt om onze huid jong te houden. Nochtans zijn er ook heel wat 'gewone' voedingsmiddelen die de veroudering tegengaan, zonder dat je een euro meer moet uitgeven! Enkele tips!
Volgens voedingsdeskundige Amanda Ursell is het heel simpel om je lichaam te behoeden tegen veroudering. "Er zijn een heleboel gewone groenten en fruit die ons kunnen helpen én bovendien erg lekker zijn."
1. Tomaat Onlangs werd een nieuw supervoedingsmiddel ontdekt in tomaten: FNA. Die stof is 10 keer krachtiger dan vitamine C en zelfs 14 keer sterker dan de antioxidant in rode wijn, die volgens onderzoekers de veroudering van ons lichaam tegengaat.
Bovendien bevatten tomaten ook lycopeen, die ons helpen in de strijd tegen gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Lycopeen wordt overigens beter opgenomen als de tomaten gekookt werden, dus ook tomaten uit blik zijn een goede optie!
2. Wortel Wortelen krijgen hun mooie oranje kleur doordat ze bètacaroteen bevatten. Volgens wetenschappers verzamelt deze stof zich onder onze huid, waardoor ze een natuurlijke bescherming tegen de zon bieden.
Als je regelmatig wortelen en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen (zoals sinaasappels, zoete aardappelen, abrikozen en perziken) eet, zal je huid daar zeker van profiteren. Ook hier geldt: gekookte wortelen zijn beter dan rauwe, want dan kan ons lichaam het bètacaroteen makkelijker opnemen.
3. Appel Het lijkt misschien ongelofelijk, maar appels bevatten maar liefst 150 goede voedingsstoffen! Eén van de antioxidanten, quercetine, zou helpen om virussen af te wenden. Let wel op dat je de appels volledig opeet, want de stof bevindt zich vlak onder de schil.
4. Bananen Dit fruit is perfect om de honger te bestrijden, maar bevat toch slechts 100 calorieën, veel minder dan de meeste graanrepen. Bovendien zijn bananen rijk aan kalium, dat helpt om overtollig water af te scheiden. In combinatie met een zoutarm dieet, kan een dagelijkse banaan helpen om gezwollen enkels en polsen te doen krimpen en om dat opgeblazen gevoel in je buik te doen verdwijnen.
5. Groene bonen Groene bonen bevatten een belangrijk sporenmineraal, silica, dat zich opstapelt in onze huid. Wetenschappers denken dat het de samenhang tussen het collageen in onze huid en de elastinevezels handhaaft.
6. Aardappelen Hoewel je deze groente waarschijnlijk niet meteen zou bestempelen als 'supervoedsel', bevat een gemiddelde portie van 175 gram gekookte aardappelen toch zo'n 15 milligram vitamine C! Bovendien helpen aardappelen ook bij het opnemen van belangrijke voedingsvezels.
7. Sinaasappelsap Eén glas versgeperst sinaasappelsap bevat minstens 170 voedingsmiddelen. Bovendien bezit het drankje ook de huidvriendelijke vitamine C, het waterafscheidende kalium, de belangrijke vitamine B én een heleboel immuniteitsverhogende vitamines.
Daarnaast bieden sinaasappels ons ook genoeg luteïne, een gele antioxidant die onze huid beschermt tegen schade door de zon.
Italiaanse en Spaanse wetenschappers hebben een nieuw type pasta met gerst ontwikkeld dat de kans op hartziekten verlaagt. Ze roepen deze soort uit tot 'superspaghetti'.
De Italiaanse wetenschapper Vito Verardo en de Spaanse Ana Maria Gomez-Caravaca werkten ontwikkelden meel van gerst dat het meest voedzame deel van het graan bevat. Hiermee maakten ze spaghetti die meer vezels en antioxidanten dan de traditionele pasta bevat. Door gluten toe te voegen wordt de kwaliteit nog beter. De ingrediënten van gerst, als vezels, antioxidanten, vitamine E, stimuleren de gezondheid van het hart en het spijsverteringsstelsel.
Gerst is een harde graansoort dat bier zijn sterkte en smaak geeft. De markt van de 'superfoods' groeit snel en is enorm winstgevend. Hieronder verstaan we voedingsmiddelen die verrijkt zijn met 'gezonde bestanddelen', zoals melk verrijkt met vitamine D.
(ep) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Spaghetti, Pasta,
15-08-2011
Bescherm jezelf tegen vet: eet kruiden
Bescherm jezelf tegen vet: eet kruiden
Dat vetrijke voeding niet het meest gezonde is, weten we ondertussen allemaal. Maar je jezelf beschermen tegen die vetten door ze met de juiste voeding te combineren. Kruiden met antioxidanten bijvoorbeeld zouden het lichaam voor 30 procent kunnen beschermen tegen fysieke schade door vette voeding.
De Amerikaanse professor Sheila West (Penn State University) bereide twee maaltijden op twee dagen voor zes gezonde maar te dikke mannen tussen 30 en 65.
De eerste maaltijd telde twee theelepels kruidenmix met rozemarijn, oregano, kaneel, zwarte peper, look en paprika, de tweede maaltijd was identitiek aan de eerste maar dan zonder de kruiden. Na het eten van de maaltijden werd elk halfuur bloed getrokken, drie uur lang.
Meer antioxidanten, minder insuline Na de kruidenrijke maaltijd was het aantal oxidanten in het bloed verhoogd met 13 procent, en de insulinerespons gedaald met zo'n 20 procent. Een hoog niveau insuline kan gevaarlijk zijn als het lang aanhoudt omdat het de aderen doet dichtslibben.
"Antioxidanten kunnen een belangrijke rol spelen in het verminderen van oxidatiestress, en zo het risico op chronische ziekten verminderen", concludeert professor West.
Vetgehalte daalt De voeding die we opnemen, wordt enerzijds omgezet in energie en anderzijds in triglycerides, die worden opgeslaan in de vetcellen 'voor later'. Hoe vetrijker de voeding, hoe meer triglyceriden er worden opgeslagen en hoe meer vet in het bloed. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de kans op hartziekten. Antioxidanten kunnen dit vetgehalte in het bloed met zo'n 30 procent doen dalen.
Vele experten geloven dat oxidatiestress, wat kan gecounterd worden door antioxidanten, een belangrijke factor is in het ontstaan van artritis, reuma en hart- en vaatziekten.
(edp) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Kruiden,
13-08-2011
Voorzichtig met rauwkost
Voorzichtig met rauwkost
Van de meest exotische rauwkost als sushi en carpaccio tot de meest courante als geraspte worteltjes: rauwkost hoort thuis op ons bord, lekker en gezond. Vergeet echter niet dat rauwkost... rauw is en dat het risico op een infectie dus groter is dan bij gekookte voedingsmiddelen.
Onze omgeving is verre van steriel. Overal tref je micro-organismen aan: op onze handen, op messen en vorken, in de voedingsmiddelen zelf... Sommige zijn onschadelijk, andere zijn zelfs nuttig, maar nog andere spelen een minder fraaie rol. Infecties via de voeding kunnen zowel veroorzaakt worden door bacteriën (salmonellose, campylobacteriose, listeriose...), als door parasieten (toxoplasmose, anisakiase...) en virussen (gastro-enteritis, hepatitis A).
Een strenge hygiëne
U bent net thuis - 10 minuten geleden zat u nog op de tram - en u begint met het raspen van de worteltjes. De keukentafel is niet kraaknet, maar dat merkt u nauwelijks, uw handen bent u vergeten te wassen en de rasp heeft ook haar beste tijd gehad...
Een overdreven en vergezocht rampscenario? Helaas niet. Uw keuken is de meest evidente plek waar de besmetting kan gebeuren. Voor voedingsmiddelen die worden verwarmd tot boven de 70°C is er geen probleem want dan worden de meeste bacteriën vernietigd. De koude daarentegen doodt ze niet, ze vertraagt alleen hun ontwikkeling. Maakt u rauwkost klaar, wees dan dubbel op uw hoede!
Gebruik uw vaatdoeken niet als handdoeken, en vice versa. Laat ze goed drogen na gebruik en neem regelmatig verse.
Was uw handen gedurende 20 seconden met warm water en zeep vooraleer u begint te kokkerellen, en ook tussen de verschillende ingrediënten.
Reinig ten minste tweemaal per maand uw koelkast met een detergent. De ideale koeltemperatuur bedraagt 4°C.
Houd uw hond, kat of hamster zoveel mogelijk buiten de keuken.
Breng rauwe en gekookte voedingsmiddelen (of die zonder voorbereiding kunnen worden geconsumeerd) zo weinig mogelijk in contact met elkaar.
Was uw keukengerei - messen, snijplanken,... - na elk gebruik. Snijd brood niet op de plank waarop u net groenten hebt schoongemaakt.
Ontdooit u een kip? Het vocht dat eruit sijpelt is hypergevoelig voor bacteriële besmettingen. Leg de kip in een diepe schaal, zodat het vocht niet in contact kan komen met het vlees (of met andere voedingsmiddelen in de koelkast).
Restjes? Laat ze niet te lang buiten de koelkast staan. Dek ze af met aluminiumfolie of cellofaan en bewaar ze op een frisse plek.
Bereidt u sushi of carpaccio van rund, tonijn, zalm... let dan bij de aankoop op de versheid van de ingrediënten.
Verscheidene vissoorten kunnen drager zijn van een parasiet (de larve van een worm) die verteringsproblemen kan ver-oorzaken. Bent u van plan de vis rauw te consumeren, vries hem dan gedurende 72 uur in tot -20°C.
Sommige schelpdieren (oester, venus-schelp, sint-jacobsschelp, mossel) kunnen rauw gegeten worden. Ze dienen wel levend te worden aangekocht (met gesloten schelp). Wanneer de schelp openstaat, werpt u ze beter weg. Ze moeten leven tot ze geconsumeerd worden. Bewaar ze niet langer dan 48 uur en in de groentebak van de koelkast, in een propere en vochtige doek gewikkeld.
Vooraleer niet-geschilde groenten en fruit te eten, spoelt u ze zorgvuldig af met water. Was ook uw salades blad voor blad, en liefst in drie opeenvolgende baden.
Focus op eieren
Eieren kunnen schadelijke bacteriën bevatten, zoals de salmonella. Deze kiemen bevinden zich in principe op de schaal maar ze kunnen ook het ei zelf besmetten wanneer er contact is tussen de twee. Rauwe eieren worden verwerkt in diverse bereidingen als mayonaise, tiramisu, chocolademousse...
Gebruik voor rauwe bereidingen enkel zeer verse eieren.
Bewaar eieren altijd in de koelkast, bij voorkeur in de deur.
Is een ei gebarsten of vuil? Werp het weg.
Is uw mayonaise of tiramisu klaar, dek hem dan af en plaats hem in de koelkast.
Een halve eierschaal als versiering op de filet americain? Nooit meer! Contact tussen de eierschaal en de ingrediënten die u straks zult opeten, is uit den boze!
Een schaal breken is een kunst!
Het lijkt poepsimpel en toch is het breken van de eierschaal heel belangrijk om besmetting te voorkomen.
Het principe: vermijd elk contact tussen de schaal en de inhoud van het ei.
De eerste stap: breek het ei op de rand van een kom en laat de dooier en/of het eiwit in een andere, propere kom glijden.
De klassieke fout: wilt u de dooier scheiden van het wit, hevel hem dan niet van de ene halve schaal over in de andere! Schep de dooier liever met een soeplepel uit het wit.
De goede reflex: leg de lege schalen op een bord, niet op het aanrecht. En werp ze zo vlug mogelijk weg.
De kroon op het werk: was uw handen vooraleer u verdergaat met de bereiding.
Een antwoord op elke vraag
Ik laat rauwe vis altijd marineren in citroensap om besmetting te voorkomen. Is dat veilig?
Nee. Citroensap beschikt niet over bacteriedodende eigenschappen.
Als ik rauwe producten eet, blijven de voedingseigenschappen dan bewaard?
Dit is zeker zo voor groenten en fruit, want rauw behouden zij meer vitamines en mineralen dan gekookt. Wat de andere voedingswaren betreft, maakt het niets uit.
Zijn carpaccio en sushi gezond?
Jazeker! Of u die producten rauw eet, lichtgebakken of gekookt, dat is een kwestie van mode en smaak.
Hoeveel rauwkost moet ik eten?
Een goed gemiddelde is één groot bord rauwkost en twee stukken fruit per dag.
Kan rauwkost de ingewanden irriteren?
Ja. Een zwak maag-darmstelsel verteert moeilijker de vezels van groenten en fruit.
Is rauwkost aangewezen voor iedereen?
Nee. Vanwege het verhoogde risico op besmetting wordt kinderen, zwangere vrouwen en mensen op leeftijd aangeraden extra voorzichtig zijn.
Hoe kunnen gekiemde granen een salmonellabesmetting doorgeven?
Het graan kan besmet zijn op de plant, door dierlijke uitwerpselen, door de aarde of door sproeiwater.
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Rauwkost,
12-08-2011
Geitenvlees: lekker, gezond én goedkoop
Geitenvlees: lekker, gezond én goedkoop
Geitenkaas en geitenmelk worden al langer gesmaakt, maar nu blijkt ook geitenvlees aan een opmars bezig te zijn. In Groot-Brittannië is er een steeds grotere vraag, vooral omdat het gezonder én goedkoper is dan andere vleessoorten.
Vooral het vlees van de Zuid-Afrikaanse Boergeit is tegenwoordig erg populair. Deze geit werd speciaal geselecteerd omdat het vlees erg mager en gezond is en bovendien weinig cholesterol bevat.
Lekker De smaak van de Boergeit is te vergelijken met lamsvlees, maar doet ook denken aan wild, zoals hertenvlees. Andere mensen vinden dan weer dat de smaak van geitenvlees ergens tussen lams- en rundsvlees ligt. Vroeger liet men het vlees van de geit meestal links liggen, omdat men dacht dat het taai was en een te overheersende smaak had. Nochtans is het al lange tijd een hoofdproduct in Indiase gerechten.
Gezond Ook vanuit gezondheidsperspectief is geitenvlees een goed alternatief voor de traditionele vleessoorten, want het bevat weinig cholesterol, maar wel veel ijzer. Bovendien is het vetgehalte van geitenvlees veel lager dan dat van bijvoorbeeld kip, maar bevat het wel evenveel noodzakelijke calorieën.
Goedkoop Volgens Britse geitenkwekers is er een steeds grotere vraag naar geitenvlees. In tijden van economische crisis is dat ook niet zo raar, want het vlees is vrij goedkoop. Voor één kilo betaal je in Groot-Brittannië zo'n 9 pond (ongeveer 10 euro). Bovendien is het vlees ook op verschillende manieren klaar te maken: stomen, bakken, grillen, op de barbecue, als gehakt, verwerkt in worsten, ... Door het lage vetgehalte is het vlees ook uitermate geschikt voor stoofpotten en curry's. Proberen maar!
(lbs)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Geitenvlees,
11-08-2011
Appelstroop van suikerbieten
Appelstroop van suikerbieten
Foto: Frank van der Vleuten
Je ziet 'appelstroop' op een label staan. Dan ga je er van uit dat de substantie in het potje gemaakt is van appels en veel ijzer bevat. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet
Suikerbieten
Want van de 21 door de Consumentenbond geteste appelstropen bevat slechts 1 merk geen toegevoegde suikerbieten. 20 potten stroop bevatten 70 procent suikerbieten en slechts 30 procent appels. De reden? Niet alleen zijn suikerbieten goedkoper, ook geven ze de van zichzelf zure appels een zoetere smaak.
Fabeltjes over appelstroop
De Consumentenbond ontkracht tevens het fabeltje dat stroop ijzerrijk is. De hoeveelheid ijzer in de stropen verschilt veel van de hoeveelheid ijzer op het label. Bovendien is het een soort ijzer dat slecht wordt opgenomen door het lichaam, zogenaamd 'non-heemijzer'.
bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Stroop, Appelstroop,
Zo slecht is de invloed van rood vlees op diabetes
Zo slecht is de invloed van rood vlees op diabetes
Rood vlees heeft tal van gezondheidsnadelen: het verhoogt de cholesterol en de kans op hart- en vaatziekten en verschillende kankers bijvoorbeeld. Uit nieuw onderzoek blijkt ook dat het de kans op diabetes type 2 spectaculair vergroot.
Het Engelse ontbijt geeft je alvast niet zo'n lekker gespierd lichaam.
Wat als een normale portie wordt beschouwd, is meestal veel te veel.
100 gram rood vlees per dag, veel minder dan wat als een 'normale' portie wordt beschouwd, vergroot de kans met 19 procent. Bewerkt vlees, gemalen vlees en charcuterie hebben een nog meer uitgesproken effect: 50 gram per dag vergroot de kans met 51 procent. Dat is het equivalent van twee repen spek, een worstje of een kleine hamburger.
Dat bleek na een analyse van gezondheidsdata van 440.000 mannen en vrouwen door onderzoekers verbonden aan de universiteit van Harvard. De data werd gedurende een periode van 14 tot 28 jaar opgevolgd.
Slechte invloed counteren Er is een manier om de slechte invloed van vlees te verminderen, zonder het van het dieet te moeten schrappen: andere proteïnen opnemen. Wie zowel vlees als noten, bruine rijst of magere kaas eet, ziet de kans op diabetes met één vijfde dalen.
Niet schrappen, wel minder Algemeen wordt aangeraden om niet meer dan een halve kilo rood vlees per week te eten. Het vlees hoeft dus niet noodzakelijk van het menu te verdwijnen, maar de porties moeten wel kleiner. Rood vlees vervangen door kip, kalkoen, lam of vis is een andere gezonde(re) optie.
Diabetes type 2 is goed op weg om een epidemie te worden: het aantal lijders stijgt pijlsnel. De ziekte is goed te behandelen, maar zet een domper op de levensstijl: vele voeding moet geschrapt worden of in beperkte mate worden genuttigd. Toch is diabetes niet zonder risico: het kan serieuze complicaties veroorzaken, zoals blindheid, nierfalen, hartaanvallen en beroertes.
(edp) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Rood vlees,
05-08-2011
Linzen en bonen doen het risico op darmkanker dalen
Linzen en bonen doen het risico op darmkanker dalen
Het eten van peulvruchten, bruine rijst, bladgroenten en gedroogd fruit doet het risico op darmkanker dalen. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Loma Linda universiteit in Californië.
De onderzoekers stelden vast dat het eten van peulvruchten (zoals linzen of bonen) de kans op poliepen met één derde doet dalen. Deze gezwellen kunnen kanker veroorzaken wanneer ze zich in de buurt van de darmen ontwikkelen.
Onderzoek De studie gebruikte de gegevens van zo'n 3.000 mensen die 25 jaar geleden hun voedingsgewoonten begonnen op te tekenen. Bij een recent opvolgingsonderzoek werd gefocust op het ontstaan van poliepen, die zich bij ongeveer één zesde van de deelnemers ontwikkelden. Het opvallendste resultaat was dat peulvruchteneters minder snel poliepen kregen en dus minder vatbaar waren voor darmkanker.
Gedroogd fruit Er werd ook vastgesteld dat één keer per week bruine rijst eten het risico op darmkanker met één vijfde doet dalen. Gekookte bladgroenten en gedroogd fruit bleken dan weer goed te zijn voor een daling van het risico met één vierde. Volgens onderzoeksleidster dr. Tantamango is het hoge vezelgehalte in deze voedingsmiddelen een ideaal wapen in het gevecht tegen darmkanker. (lbs)