Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    11-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Misleid je brein voor minder kilo’s


    Misleid je brein voor minder kilo’s

    Vrouwen die vlot gewicht wil verliezen, kunnen zichzelf wijsmaken dat ze alleen maar calorierijk voedsel eten. Die tactiek onderdrukt het hongergevoel, zo blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Yale.

    De wetenschappers lieten een groep van 46 proefpersonen een milkshake drinken van 380 calorieën. Aan sommigen vertelden ze dat het drankje slechts 120 calorieën bevatte, terwijl anderen te horen kregen dat de lekkernij 620 calorieën bevatte. De vorsers bestudeerden ghreline, het hormoon dat een hongergevoel opwekt. Het ghreline-niveau piekt net voor de maaltijd en wordt weer stabiel na het eten. Indien het echter hoog blijft, neemt de kans op overeten toe.

    Bij proefpersonen die ervan overtuigd waren dat de milkshake een caloriebom was, daalde het ghreline-niveau aanzienlijk. Degenen die dachten dat ze een caloriearm drankje hadden gedronken, bleven zitten met een knagend hongergevoel.

    Ali Crum leidde het onderzoek en meent dat deze resultaten mensen op dieet kunnen helpen. “Je kunt je brein heel makkelijk in de maling nemen. Door jezelf ervan te overtuigen dat je iets heel ongezonds eet of drinkt, wordt je hongergevoel getemperd en verklein je het risico op extra kilo’s“, klinkt het.


    vwh bron; nieuwsblad.be
    newscientist.com
      

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:caloriearm,
    10-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsfilet met asperges en aardappelwafeltjes



    Lamsfilet met asperges en aardappelwafeltjes

    Voor 4 personen

    600 g lamsfilet, 200 g punten van asperges, 1 dl room
    2 teentjes knoflook

    Voor de saus:
    1 sjalot, 3 dl lamsfond, 200 g asperges zonder punten

    Voor de aardappelwafeltjes:
    375 g bloem , 3 eieren, 60 g gist, opgelost in 1 dl lauwe melk
    1/2 teentje knoflook, gedroogde tijm, 375 g gesmolten boter
    nootmuskaat, 500 g aardappelpuree, ‘nat’ gekookt


                          

    Bereidingswijze

    Maak de saus : kook de asperges in zo weinig mogelijk melk en pureer. Versnipper het sjalotje, stoof het, voeg de lamsfond toe, laat inkoken en meng met de gepureerde asperges. Kruid met peper en zout. 

    Bak de punten van de asperges in wat vetstof. 

    Kruid het vlees en schroei dicht aan beide kanten. Laat het vlees met de teentjes knoflook 10 minuten verder garen in een oven van 180°C. Laat het vlees kort rusten en versnij. 

    Meng de ingrediënten voor de wafeltjes en laat het beslag 45 minuten rusten. Bak de wafeltjes met behulp van een wafelijzer. 

    Dien het vlees, de aspergesaus, de punten van de asperges en de wafeltjes op warme borden op.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:lamsvlees, asperges, room, knoflook, sjalot, eieren, bloem, melk,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommerschuitjes met haring en lente-uisalade



    Komkommerschuitjes met haring en lente-uisalade

      Voor 4 personen;
      3 zoute haringen, 1 tomaat, 4 lente-uitjes
      4 eetlepels tuinkruiden yoghurtdressing
      1 komkommer, paprikapoeder

                           Komkommerschuitjes met haring en lente-uisalade
    Bereidingtijd;<20 min.

    Verwijder de pitjes uit de tomaat en snijd deze in dunne reepjes.
    Snijd de lente-uitjes in lange schuine plakjes.
    Verwijder de staarten van de haringen en snijd de haringfilets in dunne reepjes. Meng de tomaten met de lente-uitjes, de haring en de dressing.
    Was de komkommer, snijd deze in de lengte doormidden en schep de pitjes eruit. Snijd de komkommerhelften in 6 stukken.
    Vul elk komkommerschuitje met de haring en lente-uisalade. Bestrooi de schuitjes met wat paprikapoeder en verdeel ze over 4 kleine bordjes.

    Lekker met roggebroodrondjes.

    Tip:
    Maak de dressing zelf met 4 eetlepels yoghurt, 1 eetlepel citroensap,
    ½ eetlepel tuinkruiden (gedroogd of vers), zout en peper.


    Energie: 115 kCal | 475 kJ


    bron; visrecepten.nl

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:haringen, tomaat, lente-ui, tuinkruiden, yoghurtdressing, komkommer,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde makreel met venkelsalade


    Gemarineerde makreel met venkelsalade

    Een verrassende combinatie die bovendien erg gezond is.


    Voor vier personen:

    -  ciabattabrood (4 sneetjes)
    - 4 verse makreelfilets (ontdaan van het vliesje en de graten)
    - voor de venkelsalade: 1 stuk venkel, 1 soeplepel witte balsamico,
    2 soeplepels olijfolie, zeezout, peper van de molen
    - als garnituur: radijsjes, fijne krulandijvie, bieslookstaafjes, kervel,
    enkele partjes zongedroogde tomaat in fijne reepjes
    - voor de marinade: 3 dl water, 1,5 dl azijn, 10 g zout, 50 g suiker, kleine chilipeper, 2 citroengrasstengels, 1 cm gember, zwarte peper, citroenschil
    - voor de rillette van makreel: 100 g gerookte makreelfilet (verbrokkeld en zonder graten), 60 g platte kaas, 20 g zongedroogde tomaten (in fijne blokjes), versnipperde sjalot, 10 g fijngesneden bieslook, zout en peper, citroensap

                                                        


    Tip: De toast met rillette kan ook geserveerd worden als hapje.
     

    Frederik Hoorne
    André Peeters
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:makreel, venkel, olijfolie, radijs, tomaat, plattekaas, bieslook,sjalot, gember, citroen, andijvie, kervel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DASH is het beste dieet


    DASH is het beste dieet

    Niet de Weight Watchers of Atkins, maar wel het zogenaamde DASH-dieet
    is volgens een Amerikaans rapport de beste methode om af te vallen.
    DASH staat voor 'Dietary Approaches to Stop Hypertension' en is oorspronkelijk bedoeld om een hoge bloeddruk zonder medicatie weer
    omlaag te krijgen. Op het boodschappenlijstje staan alleen producten
    met een hoge voedingswaarde, zoals groenten, fruit, volkorengranen,
    vetarme zuivelproducten, vis, kip en noten. Ook kleine porties rood vlees, snoepjes en suikerrijke dranken worden oogluikend toegestaan.

    Volgens voedingsdeskundige Amandine de Paepe is DASH een bekende methode, maar ze noemt het liever geen dieet: 'Eigenlijk is DASH zoveel
    als een gezonde voeding: je telt geen calorieën en er worden geen voedingsstoffen weggelaten. Maar omdat zoveel mensen niet weten wat
    gezond eten is, vallen ze af wanneer ze volgens deze principes eten.
    Toch vind ik de benaming 'dieet' niet helemaal juist: een dieet schrikt
     mensen af, terwijl je soms met enkele gezonde aanpassingen aan je
    eetpatroon al enkele kilo's kan afvallen'.

    Het U.S News and World Report prijst het DASH-dieet omwille van de voedingswaarde, evenwichtigheid en veiligheid. Daarnaast is dit
    eetprogramma geschikt voor diabetici en hartpatiënten.
    DASH kan ook gevolgd worden door jongeren tussen
    negen en negentien jaar, waardoor ze hun BMI onder controle
    houden zonder zich essentiële voedingsstoffen te ontzeggen.

    Het Mediterraans dieet eindigde tweede in het rapport: dit dieet baseert
    zich op de theorie dat wie in de buurt van de Middellandse Zee woont,
    gezonder zijn omdat ze meer fruit, groenten, vis en olijfolie eten.
     De Weight Watchers werden dan weer geprezen omwille van hun efficiëntie.

    Meer info en recepten: http://dashdiet.org/


    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:DASH, dieet, gezonde voeding,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenbouten met kerrie


    Kippenbouten met kerrie

    De simpelste kipkerrie om klaar te maken 

     Voor 4 personen:

    700 gr. kippenbillen, 2 rode uien,  1/2 appel, geraspt

    6 flinke theel kerriepoeder, scheutje room, 2 bouillonblokjes, kip

    3 eetl. bloem, 50 gr. boter,  8 dl. water,  peper/ zout.

     
    Foto: Frank van der Vleuten

    Bereidingswijze:

    Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook, doe de kip erin en
    laat de kip 30 minuten zachtjes koken. Haal de kip uit de bouillon en
    laat de kip en bouillon wat afkoelen. Snij de kip in stukken.

    Snij de uien en bak deze glazig. Voeg de kerriepoeder toe en bak even mee.
    Roer dan de bloem erdoor en bak de bloem ook even mee zonder bruin
    te laten worden. Doe de afgekoelde bouillon erbij en roer tot het
    mengsel glad is, en laat het aan de kook komen.

    Voeg tot slot de kip, appel en een flinke scheut room toe.
    Maak het met peper en zout op smaak.

    Tip; Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld verse( diepvries)doperwtjes.


    Felix Wilbrink

    bron; telegraaf.nl


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:kip, ui, appel, room, kerreie, bloem, boter,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade - Patissier-geheimen



    Patissier-geheimen

    Chocoladegebak, we zijn er allemaal verzot op.
    En het hoeft echt niet moeilijk te zijn!

    Het prachtboekje Chocolade - De geheimen van de patissier vertelt je alles over chocoladegebak,
    van ingrediënten en keukengerei tot het bakken zelf en eenvoudige maar heerlijke recepten.

           Patissier-geheimen

    Boordevol weetjes

    Dit boekje is klein, maar ontzettend fijn. De eerste 30 pagina's worden volledig besteed aan handige weetjes, tips & tricks rond alle ingrediënten die je nodig hebt om chocoladegebak van de bovenste plank op tafel te zetten. Chocolade, ei, suiker, meel, bakpoeder, gist, de bakvorm, de oven... Het komt allemaal aan bod, aangevuld met honderden nuttige do's en don'ts, informatieve wist-je-datjes, gebruiksaanwijzigingen voor ingrediënten en kookgerei en op het einde van het eerste hoofdstuk, dat toepasselijk ‘van alles wat' heet, een onderdeel interessante vragen. Om duimen en vingers bij af te likken!

    Boordevol lekkers

    De andere twee hoofdstukjes bestaan uit recepten, een onderdeel
    van recepten die niet kunnen mislukken en een onderdeel alternatieven.
    Zacht gebak, moussegebak, fondant, mi-cuit, brownies, cake, génoise,
    truffel, parfait, fudge... Het komt allemaal aan bod.
    En het ene ziet er nog lekkerder uit dan het andere!

    Chocolade – de geheimen van de patissier, Victoire Paluel-Marmont
    Terra Lannoo, 112 pagina’s, gebonden.
    Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789089893673


    bron; yunomi.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Chocolade, de geheimen van de patissier, Victoire Paluel-Marmont,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde lamsburgers



    Gemarineerde lamsburgers

    Voor 4 personen:

    4 lamsburgers, 1 sjalotje, ½ komkommer, 2 limoenen

    3 eetlepels olie, ¾ eetl kerriepoeder, 2 eetl mayonaise

    2 eetl yoghurt, 1 teentje knoflook, 1 theel tuinkruiden

    4 pitabroodjes, 1 bosje rucola, snufje peper en zout.

     
    Foto: Frank van der Vleuten

    Bereidingswijze:

    Pel het sjalotje en snipper het heel fijn. Snijd de komkommer in plakjes.
    Rasp de schil van een limoen en snijd de andere limoen in 4 partjes.

    Roer de olie, het sjalotje, de koriander, de limoenrasp, het kerriepoeder en versgemalen peper in een kom door elkaar. Giet het mengsel in een diep bord, en leg hier de lamsburgers in. Drie kwartier laten marineren voor iedere kant.

    Rasp de komkommer, knijp uit, strooi er een beetje zout over en laat in een vergiet een half uur staan. Dan weer uitknijpen. Maak een knoflooksaus door de mayonaise, de yoghurt, het uitgeperste teentje knoflook en de tuinkruiden te mengen. Doe er op het laatst de komkommer door.

    Op de bbq, onder de gril of in de grillpan, het maakt allemaal niets uit, maar een hamburger mag best wat sappig van binnen zijn. Haal de lamsburgers uit de marinade. Grill de lamsburgers aan beide zijden in ± 8 minuten prachtig bruin. En blijf er steeds wat van de marinade overheen doen.

    Verwarm intussen de pitabroodjes.
    Serveer de burgers in een pitabroodje met rucola,
    een eetlepel knoflooksaus en een partje limoen.


    Felix Wilbrink 
    bron; telegraaf.be

    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:lamsvlees, sjalot,komkommer, limoen,olie,mayonaise, yoghurt, knoflook, pittabroodjes, rucolasla,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien in sinaasappelgelei en geklopte frisse room


    Aardbeien in sinaasappelgelei en geklopte frisse room

     Ingrediënten :

    1/4 l zoete witte wijn • 1/4 l sinaasappelsap (bv.‘appelsientje’) •
    40 ml cointreau • 25 g gelatine • 50 g suiker •
    250 g aardbeien uit wépion ( of kleine bosaardbeien )•
    250 g debic gesuikerde room •
    geraspte schil van 4 gewassen citroenen • sap van 3 citroenen •
    enkele muntblaadjes

               aardbeien in sinaasappelgelei en geklopte frisse room

    Bereiding :

    • Week de gelatine in fris water gedurende 10 minuten.
    Verwarm de wijn, sinaasappelsap. Knijp de gelatine uit, neem een
    beetje van het warme mengsel en los de gelatine er in op.
    Voeg dit toe aan het wijnmengsel in de pan.

    • Was de aardbeien, ontdoe van groen en laat ze uitlekken.
    Houd 12 aardbeien apart.

    • Spoel 4 vormpjes van een inhoud van 250 ml om met water, bekleed
    ze met plasticfolie en zorg dat de folie net over de randen hangt.

    • Giet wat wijnmengsel in de vormpjes en laat opstijven.
    Verdeel de aardbeien hierin, giet er weer wat vloeistof op en laat opstijven.
    Ga zo door tot de gelei en de aardbeien zijn opgebruikt.
    Eindig met de gelei en vouw de folierand erover.
    Laat enkele uren opstijven en stort uit op een dessertbord.

                                aardbeien in sinaasappelgelei en geklopte frisse room

    • Afwerking.
    Klop de Debic Gesuikerde room op samen met de rasp en het sap van de citroenen.
    Dresseer deze met behulp van een spuitzak langs de gelei op
    het dessertbord. Versier met een muntblaadje en enkele aardbeien.


    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:sinasappelsap, wijn, cointreau, gelatine, suiker, aardbeien, room, citroen,
    09-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsgebraad met salie, uitjes en prei


    Kalfsgebraad met salie, uitjes en prei 

     Ingrediënten :

    1 kalfsgebraad van ± 2 kg, 1 busseltje salie, 150 g kleine uitjes
    3 preistengels, 4 plakken dungesneden ontbijtspek, 1 dl witte wijn,
    2 dl blanke kalfsfond of gevogeltebouillon, 30 g boter,
    5 cl arachideolie, peper van de molen, zeezout. 

                               kalfsgebraad met salie uitjes en prei
    Bereiding :

    1 Snijd het donkergroene gedeelte van de prei en was de prei grondig. Snijd de prei in gelijke stukken van ongeveer 2,5 cm.

    2 Breng een pan water aan de kook en leg hier de ongepelde uitjes 2 minuten in. Giet af en pel de uitjes (dit gaat nu veel eenvoudiger).

    3 Smelt een weinig boter in een grote kookpan, voeg de uitjes en de prei toe en stoof ze kort gaar. Laat ze lichtjes kleuren en blus met de blanke fond.

    4 Kruid het kalfsvlees met peper en zout. Braad het mooi aan op een middelhoog vuur in de olie met een klontje boter, 2 à 3 min. aan elke zijde. Leg het gebraad in een ovenschaal. Bak het spek in dezelfde pan en bewaar.

    5 Giet het overtollige vet weg en blus de pan met de witte wijn. Laat alle braadsappen loskoken en voeg dit toe aan de kalfsfond. Schik de uitjes, de prei en het spek bij het kalfsgebraad en giet de fond erover. Bestrijk het kalfsgebraad met de resterende boter, schik wat blaadje salie over het kalfsgebraad en verdeel de rest van de salie naar smaak bij de groenten. Kruid het geheel met enkele draaien van de pepermolen en een weinig zeezout (over de groenten). Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 170°C en laat het kalfsgebraad zachtjes garen, 20 tot 25 minuten. Dek het vervolgens af met aluminiumfolie en laat het vlees nog 10 minuten rusten.

    6 Schik de uitjes, prei en spek op de borden. Snijd het kalfsgebraad in fijne plakjes en overgiet het geheel met wat jus. Mocht de jus nog te vloeibaar zijn, dan kan je deze eerst een beetje binden met wat aardappelzetmeel.

    7 Serveer met bijvoorbeeld verse aardappelkroketjes of pommes dauphine!

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:kalfsgebraad, salie, uitjes, prei, spek, wijn, bouillon,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar zijn de maatjes weer!



    Daar zijn de maatjes weer! 


    daar zijn de maatjes weer


    daar zijn de maatjes weer

    De haringsector maakt zich op voor een nieuw maatjesseizoen. Dat werd door het slechte weer in Scandinavië een tijdje vertraagd.

    De eerste ladingen maatjesharingen zijn van goede kwaliteit, waardoor er met licht positivisme naar de gehele vangst mag gekeken worden. "Er is veel plankton in de buik van de haring aanwezig, wat duidt op veel voedsel in de zee en onlosmakelijk verbonden is met een vettere haring van betere kwaliteit", laat een haringinkoper weten.


    bron; gva.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Haring, Maatjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maatjes met pompelmoes en gembervinaigrette


    Maatjes met pompelmoes en gembervinaigrette

    Heerlijk, op het terras in de vroege avond, met dikke toast en
    een fris glaasje manzanilla. 
    Voor 4 personen;

    6 maatjesharingen, 1,5 theelepel versgeraspte gember
    1 fijngehakte teen knoflook, 2 dl arachideolie, 4 eetlepel sherryazijn
    1 gele of roze pompelmoes, bieslook, koriander, peper en zout

                              image

    Bereidingswijze : ( + 15 minuten) 

    Meng de versgeraspte gember, knoflook, olie en azijn onder elkaar.
    Kruid met peper en zout.

    Schik de maatjes naast elkaar op 4 borden.

    Schil de pompelmoes tot op het vruchtvlees en snij de partjes vantussen de vliezen. Schik deze tussen de maatjes.

    Lepel de vinaigrette over de maatjes en werk af met bieslook en koriander. Eindig met een draai van de pepermolen.

    Tip :
    Maatjes zijn alleen verkrijgbaar bij de start van het nieuwe haringseizoen,
    deze vindt meestal begin juni plaats. Haring is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Dit komt omdat haring direct na de vangst gekaakt en
    ingevroren wordt.
    bron; visinfo.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:haring, gember, knoflook, sherreyazijn, pompelmoes, bieslook, koriander,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine C haal je best uit kiwi's


    Vitamine C haal je best uit kiwi's


    vitamine c haal je best uit kiwi s
     
    Wil je je vitamine C-gehalte op peil houden. Dan grijp je best niet naar de supplementen. Een dagelijkse kiwi is genoeg.

    Vitamine C helpt onze gezondheid een handje vooruit en verslaat de ergste vermoeidheid. Spijtig genoeg maakt ons lichaam die stoffen echter niet zelf aan. Nu blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Otago echter dat al die vitaminetabletjes niet afdoende zijn om het vitamine C-gehalte op peil te houden. Meer zelfs: een kiwi bevat meer van de vitamine dan een vitamine C-tabletje.

    Beeld: Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Kiwi,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade met knolselder


    Aardappelsalade met knolselder

     Ingrediënten :

    1 kg aardappelen • 500 g knolselder • 2 dl droge witte wijn • 1 eetlepel witte alcoholazijn • 1 bussel lente-uitjes • 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie voor de vinaigrette • 1 eetlepel mosterd • 1 eetlepel mierikswortelpasta • 1/2 citroen • 10 cl room • peper en zout

                                 aardappelsalade met knolselder
    Bereiding :

    1 Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en snijd de warme aardappelen in kleine blokjes. Overgiet de nog warme aardappelen met de witte wijn.

    2 Schil de knolselder en versnijd in kleine blokjes. Doe de selder in een pot, overgiet met water en wat witte alcoholazijn. Zout. Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht koken.

    3 Giet de knolselder af en spoel de blokjes onder de koudwaterkraan. Laat goed uitlekken.

    4 Meng de aardappelblokjes en de knolselder voorzichtig.

    5 Maak de vinaigrette. Meng de mosterd, de mierikswortelpasta en citroensap met een garde. Giet er de room bij en meng opnieuw. Peper en zout.

    6 Doe de vinaigrette bij de groenten en meng opnieuw voorzichtig.

                             aardappelsalade met knolselder
    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappel,knolselder, wijn, lenteui, citroen,room, peterselie, mosterd, mierikswortelpasta,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balletjes in tomatensaus


    Balletjes in tomatensaus
    Voor 4 personen :

    500 g gehakt • 2 sneetjes wit belegen brood • 1 ei (kip) 6 hardgekookte kwarteleitjes • 1 fijngehakte ui • 2 eetlepels fijngehakte peterselie • 1 eetlepel fijngesneden bieslook • zwarte peper paprikapoeder kerriepoeder • muskaatnoot • 6 tomaten 2 fijngehakte sjalotten • 4 blaadjes basilicum enkele druppels tabasco • peper en zout • schilfers parmezaanse kaas • enkele gefruite uiringen • olijfolie

                                         balletjes in tomatensaus vertolkt door geert van hecke 2
    Bereiding :

    1 Meng het gehakt goed door mekaar, samen met de fijngehakte en in boter gestoofde ui, het ei, de fi jngehakte peterselie en bieslook, peper en zout, snuifje muskaatnoot, wat kerriepoeder en paprikapoeder.

    2 Kook de kwarteleitjes tot ze hard zijn.

    3 Verdeel het gekruide gehakt in zes gelijke delen, strijk het vlees goed open en omhul het hardgekookte kwarteleitje met het gehakt.

    4 Tip: maak gebruik van wat water om het gehakt rond het kwartelei te wikkelen. Door het water wordt het vlees wat kleverig en zal het gemakkelijker aan het kwartelei blijven kleven.

    5 Blancheer het kwartelei en gehakt gedurende een tiental minuten in kokend water.

    6 Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in fi jne blokjes. Meng de blokjes met de fi jngehakte sjalotten en breng op smaak met olijfolie, peper en zout en tabasco (eventueel wat chilipeper).

                            balletjes in tomatensaus vertolkt door geert van hecke 2

    7 Schik de tomatentartaar op het bord met behulp van een serveerring. Leg de in twee helften gesneden balletjes er bovenop.

    8 Bestrooi met schilfers parmezaanse kaas, gefruite uiringen en broodcroutons (in de pan en in boter gebakken stukjes brood), werk af met een blaadje basilicum.


    Geert van Hecke
    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:gehakt, brood, kwartelei, ui,peterselie, bieslook, tomaten, sjalot, parmezaansekaas, olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeekraal met tomaat en coquilles



    Zeekraal met tomaat en coquilles
    Groenten uit de zee

    Voor 4 personen:
    2 sjalotten, 2 tomaten, 200 g zeekraal
    sap van 1/2 limoen, 30 g boter
    12 sint-jakobsschelpen, witte peper van de molen
     
                           
    Bereidingswijze

    Hak de sjalotten fijn. Pel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Stoof de sjalotten in de helft van de boter. Voeg de zeekraal toe en verwarm kort( ca.3 min.) Haal van vuur. Voeg limoensap en tomaat toe. Roer even om.

    Bak de coquilles kort op hoog vuur in boter. Kruid met peper.
    Dresseer ze op het bord met de groenten eromheen.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:sint-jakobsschelpen, sjalot, tomaat, zeekraal, limoen, boter,
    08-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Hollandse op de wijze van Nice



    Nieuwe Hollandse op de wijze van Nice

    Voor 4 personen:
    6 maatjes, 2 rijpe vleestomaten , 10 cl zachte olijfolie
    enkele takjes tijm, 2 teentjes knoflook, 1 kl suiker
    zwarte peper van de molen , 50 g kleine, zwarte olijven (petites niçoises)
    20 g grote, gezouten kappers , 200 g fijne prinsessenboontjes
    1 venkel, raketsla, 1 onbespoten citroen
    fijn zeezout, 0,5 g saffraandraadjes

                         

    Bereidingswijze
    Dompel de tomaten in kokend water, verfris en verwijder de schil. Snij de tomaten in vier stukken en verwijder de zaden. Schik de partjes met de bolle kant op een vuurvaste plaat en besprenkel met olijfolie, bestrooi met suiker en peper van de molen en leg de gekneusde knoflook en de tijm tussen de partjes. Schuif de plaat in een voorverwarmde oven (120°C), laat de temperatuur net onder de 100°C dalen en konfijt de tomaten gedurende twee uren.
    Neem de tomaten uit de oven, schik ze omgedraaid op een grill en laat ze afkoelen.

    Ontpit de olijven. Ontzilt de kappers door ze even onder koud stromend water te houden en dan een uurtje in een ruime kom met koud water te laten weken. Verwijder de draadjes en uiteinden van de boontjes en kook de groente beetgaar in lichtgezouten water. Giet het kookwater af, verfris de boontjes in ijswater en laat uitlekken.

    Verwijder de graat van de maatjes en snij de zijkanten schoon. Verwijder de buitenste bladen van de venkel en verwijder met een scherp mesje een weinig van de kern. Snij vervolgens met een groot mes de venkel dwars in dunne plakken. Leg deze in een kommetje met ijswater en enkele druppels citroensap.

    Verwijder de harde stelen van de raketsla en was de sla kort. Schil de citroen tot op het vruchtvlees, snij de partjes los en snij deze in dobbelsteentjes.
    Schik alles op de borden en werk de bereiding af met de saffraan,
    citroensap, olijfolie en gemalen zwarte peper.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Maatjes, haring, tomaat, olijfolie, tijm, knoflook, olijven, kappers, boontjes, venkel,rakersla, citroen, saffraan,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste en slechtste diëten op een rijtje



    De beste en slechtste diëten op een rijtje



    Het zogenaamde DASH-dieet is het beste eetpatroon, terwijl Weight Watchers het efficiënst is om af te vallen, dat blijkt uit een Amerikaanse rapport dat diëten rangschikt van goed naar slecht.

    Naast Weight Watchers is het dieet van 'Jenny Craig' en 'Raw Food' het beste om de kilo's kwijt te spelen. Wat algemene gezondheid betreft is het eetpatroon tegen hoge bloeddruk genaamd DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) het beste, het mediterraan dieet komt op de tweede plaats.

    Een jury van 22 dieetexperts concludeert na een studie van 20 populaire diëten: "Onze analyse ondersteunt de theorie dat geen enkel dieet ideaal is voor iedereen. We gaven scores in zeven verschillende categorieën: gewichtsverlies op korte termijn, gewichtsverlies op lange termijn, gemakkelijkheid om te volgen, voedingswaarde, de mogelijkheid om diabetes en hartziekten te voorkomen of te bestrijden."

    DASH bleek ook het beste bij diabetes te zijn, gevolgd door het eetpatroon ontwikkeld door de Mayo Clinic, het Ornish dieet is het beste voor het hart.

    (ep)
    bron; hln.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:diëten, DASH, Weight Watchers, Jenny Craig, Raw Food,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwart van vis op je bord is niet wat je denkt


    Kwart van vis op je bord is niet wat je denkt



    Uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd in Europa en Noord-Amerika blijkt dat 20 tot 25 procent van vis en zeevruchten op je bord, niet is wat je denkt dat het is. Dat meldt het Amerikaanse New York Times.

    Wetenschappers zijn met speciale DNA-toestellen nagegaan of de vis die op de verpakking staat of je in een restaurant besteld hebt, ook effectief die vissoort is. De onderzoekers tekenden overal min of meer dezelfde resultaten op. Goedkopere vissoorten werden massaal verpakt of opgediend als duurdere soorten. Zo krijgt nijlbaars een haaienlabel opgekleefd en vervangt gewone makreel de veel duurdere goudmakreel. Tilapia valt dan weer in voor quasi alle andere vissoorten.

    Dopingtesten
    Stefano Mariani, een onderzoeker aan het University College van Dublin, zegt dat er veel meer controle op zeevruchten en vissoorten moet komen. "Bepaalde DNA-methodes om vissoorten op te sporen zijn zo geavanceerd dat ze evenveel gebruikt kunnen worden als bijvoorbeeld dopingtesten in het wielrennen." De testen kosten ook niet veel meer. Een lab dat het materiaal heeft, kan het doen voor een euro per staal.

    Routinecontroles
    De Food and Drug Administration, het Amerikaanse agentschap voor voedselveiligheid zegt in een mededeling dat het testmachines heeft aangekocht. Het agentschap werkt nu samen met wetenschappers om voor het einde van het jaar te beginnen met routinecontroles.

    Regelgeving
    In Europa is de regelgeving omtrent de verpakking wel strenger dan in de Verenigde Staten. Zo moet er hier op de verpakking van vis en zeevruchten staan in welke visserij het dier gevangen werd. In Amerika is dat enkel het land van herkomst. Maar deze regelgeving verhelpt niet alle problemen.

    Dana Miller, een doctoraatstudent van Dr. Mariani, zegt dat het in Europa wel iets beter gesteld is dan in de Verenigde Staten. Al moet dit ook met een korreltje zout genomen worden. Uit haar eigen onderzoek bleek dat 25 procent van de verse kabeljauw en 80 procent van de gerookte kabeljauw in Ierland eigenlijk een andere vissoort was.


    (sg)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:vis, kabeljauw, makreel, Goudmakreel, Tilapia,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf decadente Eurotripjes voor chocoholics


    Vijf decadente Eurotripjes voor chocoholics


    Chocoladetoerisme is in volle opmars. Bonbons, pralines, gebakjes,
    koekjes, mousses en andere zaligheden op basis van chocolade spelen
    steeds vaker de hoofdrol in de reissector. Verzot op dit lekkers?
    Deze vijf Europese plaatsen moet je gezien hebben.


    1.    Eurochocolade Festival en Casa  Del Cioccolato - Perugia, Italië

    Het jaarlijkse chocoladefestival, in het hart van het historische centrum,
    vindt plaats vanaf 14 tot 23 oktober. Chocoladepasta, -salami en andere ongeziene creaties doen elke liefhebber watertanden, net als de eetbare sculpturen, gesneden uit ware blokken van het donkere goedje.
    Een kort ritje door de stad brengt je vervolgens naar het
    Perugina Museum, volledig in het teken van de Baci chocalade.
    Ook biedt het museum de mogelijkheid om je één dag een echte
    chocolatier te wanen.
    Workshops worden gegeven door medewerkers van The Chocolate School.

    2.    De hoofstad van chocolade: Brussel

    In Brussel kan je niet omheen de chocolade. Heel wat chocolatiers,
    waaronder Godiva, hebben er hun hoofdzetel.  Bezoekers kunnen
    zonder problemen inschrijven op een heleboel uitstappen
    gaande van chocoladedemonstraties, workshops om je
    eigen praline te maken tot proefsessies.
     Neem een kijkje op visitbelgium.com voor meer info.

    3.    Chocolademuseum van Keulen

    Alles wat er over Chocolade te vertellen valt, is te vinden op deze unieke locatie, gesitueerd in het oude stadsdeel. Van de cacaoboom tot het
    gebruik van chocolade bij de Maya's, van films tot fabrikanten:
    nog meer valt te bezichtigen in de verschillende tentoonstellingsruimtes.
    Meer info: www.chocolatemuseum-cologne.com

    4.    Reizen met de chocoladetrein in Zwitserland
    Kaas, chocolade en betoverende landschappen, wat moet een mens nog meer? Met de trein vertrek je in het Zwitserse Montreaux en reis je naar Gruyere, de bakermat van de bekende kaas. Na een bezoek aan de kaasfabriek en een rondleiding in het Gruyeres Castle, reis je verder naar de Cailler-Nestle chocoladefabriek. Onderweg kan je genieten van de idyllische en betoverende vergezichten in de Alpen. De excursies vinden van maandag tot en met vrijdag plaats in de maanden Juli en Augustus.

    5. Watertanden in Harrods te Londen

    Ook bij Harrods in Londen valt er van chocolade te genieten. Van chocoladefonteinen tot donkere chocolademartinis, zelfs het  chocolademenu is ongezien.. Eindigen doe je met een rustig en welverdiend namiddagdutje!


    (lvl) Bron; hln.be

    Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
    Tags:chocolade, Londen, Zwitserland, Keulen, Brussel, Italië,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!