Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    04-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoomkip met peultjes paprika en vinaigrette

     

    Stoomkip met peultjes, paprika en vinaigrette.   

    Zoonlief kwam er ooit mee thuis, had hij van een Chinees vriendinnetje geleerd, kip stomen.        
    Dagje van te voren stomen, dan rustig laten afkoelen en kip is zacht, glad en mals.
    Dit is zo’n echte koude kip, met lekker mooi weer buiten en een flesje rosé. 

      voor 2 personen:

      1 dubbele kipfilet, 1 paprika, 200 gr peultjes, 1 sjalotje fijn gesneden. 

      voor de vinaigrette

      2 eetl vers sinaasappelsap, 1 eetl hoisinsaus, 1 eetl sojasaus

      2 eetl rijstazijn, ½ theel donkere sesamolie, 1 sjalotje, gehakt

      1 eetl versie koriander,1 theel geraspte gember, vers gemalen zwarte peper.

       
      Foto: Frank van der Vleuten

      Bereidingswijze:

      Stomen is heel eenvoudig. Je hebt natuurlijk een stoompan, maar mocht
      dat niet het geval zijn, dan hang je een vergiet in een grote pan en
      leg je daar een grote deksel op.

      Stoom de kipfilet zo’n dertig minuten. Laat afkoelen. Snij in reepjes.
      Stoom ook de peultjes. Snij de paprika in mooie dunne reepjes,
      doe het sjalotje erbij.Meng door elkaar en giet er de dressing op.

      tip; Ook heerlijk als je er pasta doormengt, of blokjes gekookte aardappel.

      Felix Wilbrink
      bron; etenengenieten.nl
      telegraaf.nl

      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Tags:kip, paprika, peultjes, vinaigrette, sjalot,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bros gefrituurde kippenvleugels

      Bros gefrituurde kippenvleugels

      Nodig voor vier :

      1,5 kg kippevleugels,2 kopjes bloem
      2 kopjes fijne, droge broodkruimels (paneermeel)
      2 eieren,zout en peper, frituurvet/olie

      Bereidingswijze;< 25 min.

      Stort de bloem en het paneermeel op twee verschillende bladen ovenpapier. Breek de eieren in een kom, voeg 2 soeplepels water toe en klop het mengsel los. Zet de kom met eiermengsel naast de bergjes bloem en paneermeel. Kruid de vleugels met zout en peper. Haal de vleugels één voor één eerst door de bloem, vervolgens door het eiermengsel en tot slot door het paneermeel. Controleer of ze aan alle kanten zijn bedekt.

      Vul de frituurmand zo dat de vleugels elkaar niet raken. Frituur de gepaneerde vleugels langzaam in olie van 160 graden tot ze mooi bruin zijn (10 tot 15 minuten). Haal de vleugels uit het vet en laat ze uitlekken op ovenpapier. Dien de brosse kippenvleugeltjes onmiddellijk op met dipsaus. Bij deze gefrituurde vleugels past een dipsaus van zure room met geraspte mierikswortel.
       

      bron;knackweekend.rnews.be

      Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
      Tags:kippevleugels, eieren,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ajuintaart op z'n Pissaladières


      Ajuintaart op z'n Pissaladières

      • voor 4 personen
      • 4 uien , boter, 1 klontje suiker,2 eieren

      • 200 ml kookroom, 12 sneedjes Parmaham ,100 g kerstomaten

      • 1 rol kant-en-klare kruimeldeeg

      • 1 potje gedroogde tomaten, 100 g rucola

        Ajuintaart op z'n Pissaladières

      Bereiding< 25 min.

      Verwarm de oven voor op 220°C.

      Pel de uien en snij ze in schijven. Verhit 2 eetlepels boter in een pan en voeg een klontje suiker en de uien toe. Bak de uien 3 minuten.

      Klop de eieren en meng ze met de kookroom, uien en de in stukjes gescheurde Parmaham. Vet een taartvorm in met boter, ontrol het kruimeldeeg erin en garneer het deeg met dit mengsel. Laat gedurende 25 minuten bakken in de oven.

      Serveer dit gerecht met wat rucola en zongedroogde tomaten. Werk de taart af met een sneetje Parmaham en gehalveerde kerstomaatjes.

      Tip; je kan de suiker weglaten of vervangen door honing.
             Ook lekker met bladerdeeg en gemalen kaas.

      bron; yunomi.be


      Categorie:BIJGERECHTEN,
      Tags:ui, eieren, parmaham, tomaten, kruimeldeeg, rucola,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene aspergesoep met ricotta en zwarteolijvencroutons


      Groene aspergesoep met ricotta, basilicum
      en zwarteolijvencroutons

      Voor 4 personen:

      1 bussel groene asperges, 50 g boter, 5 dl kippenbouillon,
      125 g ricotta, ½ bosje basilicum,
      extra vergine olijfolie, voor de afwerking

      Voor de croutons:
      250 g Griekse zwarte olijven, 3 el olijfolie, 4 sneden toastbrood 

            

      Bereidingswijze
      Verwarm de oven voor op 180°C. Maak eerst de croutons: ontpit de zwarte olijven en pureer met de olijfolie tot een pasta. Snij de korsten van het brood en snij het brood in blokjes. Wentel in 1 el olijvenpasta (bewaar de rest voor een ander recept) en bak goudbruin in een antikleefpan.

      Breek de taaie uiteinden van de asperges, was de stengels en hak ze fijn.
      Smelt de boter in een grote pan en fruit de asperges lichtjes.
      Voeg de kippenbouillon toe en kook de asperges gaar.

      Mix de asperges met hun kookvocht, de ricotta en basilicum. Kruid met peper en zout. Giet in soepborden en werk af met de croutons en een straaltje extra vergine olijfolie.

      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
      Tags:asperges, ricotta, olijven, brood, olijfolie,
      03-05-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een hoofdrol voor het ei



         Een hoofdrol voor het ei


            Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

      De kleur van het eigeel is afhankelijk van de voeding van de kip, en is om precies te zijn gelinkt aan het gehalte aan carotine (dat rijk is aan pigmenten). Wordt er tarwe gevoerd, dan wordt de dooier lichtgeel. Wordt er maïs gevoerd, dan krijgt de dooier een donkere kleur. Dat kippen die buitenlopen donkerdere dooiers maken door de zon, is larie en apekool.

      Intrigerend is de schaal. Die is op een vernuftige wijze opgemaakt. De eierschaal sluit het ei naar buiten toe af. De schaal is doorlatend en bevat ongeveer 10.000 poriën. Die zorgen bij het broed voor luchtuitwisseling tussen inhoud en buitenwereld. Daarnaast verdringt de schaal het binnendringen van rottingsbacteriën en schimmelsporen.

      De opperhuid van het ei, de ‘eihuid’, ligt vlak onder de schil en beschermt het ei tegen infecties. Wordt die bijvoorbeeld bij het schoonmaken verstoord, dan kunnen kiemen het ei binnendringen. Koop dus nooit eieren waarvan de schaal gebroken is.

      bron; knackweekend.rnews.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Tags:eieren,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tortilla de patatas met sla en bravas-saus


      Tortilla de patatas met sla en bravas-saus

       Voor 4 personen:

      2 grote aardappelen, 1 kleine ui, olijfolie
      6 losgeklopte eieren, gemengde sla, mayonaise
      pimentonpoeder (scherpe Spaanse paprika)

                          

      Bereidingswijze

      Snij de aardappelen in dobbelstenen en snij de ui fijn. Bak samen in olijfolie tot ze licht beginnen te kleuren. Haal uit de pan en meng met de losgeklopte eieren. Kruid met peper en zout en doe in dezelfde pan. Bak de onderkant van de tortilla goudbruin.

      Draai de tortilla met behulp van een bord om en doe opnieuw in de pan. Bak nu de andere kant goudbruin. Serveer warm of koud als tapas.
      Geef gemengde sla erbij en bravas-saus
      (mayonaise naar smaak gemengd met pimentonpoeder).

      Tip: Bravas-saus is de saus die in Spanje traditioneel geserveerd wordt bij patatas bravas, gefrituurde aardappelen met pikante mayonaise.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
      Tags:aardappelen, ui, olijfolie, eieren, sla, bravas-saus,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepocheerd ei met aardappelpuree, spinazieroom en spek


      Gepocheerd ei met aardappelpuree, spinazieroom en spek

      Voor 4 personen:

      Benodigdheden voor aardappelpuree
      500 g spinazie, boter, 2 dl room, peper en zout, nootmuskaat,
      4 dikke sneden gezouten spek, witte azijn, 4 grote eieren.
       
                             

      Bereidingswijze

      Maak smeuïge aardappelpuree. Hou warm. Reinig de spinazie, stoof net gaar in boter. Voeg de room toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Snij het spek in repen en bak krokant in een droge pan. Breng lichtgezouten water met een flinke scheut azijn aan de kook. Breek de eieren een voor een in een kop, maak met een lepel een draaiende beweging in het water en laat per keer één ei zacht in de draaikolk glijden.

      Pocheer gedurende 2 tot 3 min. en geef het ei regelmatig vorm met een lepel. Lepel daarbij het stollend eiwit over de dooier. De dooier moet helemaal omgeven zijn met gestold eiwit, maar moet vloeibaar blijven. Laat nadien uitlekken op een keukenhanddoek en herhaal voor de andere eieren. Serveer met de puree, spinazie en spek.

      Tip: De azijn in het water doet het eiwit sneller stollen, en geeft een frisse smaak aan de bereiding.

      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:eieren,aardappelpuree, spinazie, room, spek,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verloren brood met donkere kandijsuiker en vanille-ijs

       

      Verloren brood met donkere kandijsuiker en vanille-ijs

       Voor 4 personen:

      3 eieren, 4 dikke sneden witbrood (2 cm), 3 dl volle melk
      boter, mespunt kaneelpoeder, mespunt vanillepoeder
      donkere kandijsuiker,  vanille-ijs.

                                      

      Bereidingswijze

      Klop de eieren los in een kom. Leg het brood eerst in de melk en dompel het nadien langs beide kanten in de eierstruif.

      Smelt boter in een pan en bak het verloren brood langs beide kanten goudbruin. Kruid licht met kaneel en vanille.

      Schik op borden, bestrooi royaal met donkere kandijsuiker en serveer met vanille-ijs.

      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:eieren, brood, melk, suiker, ijs,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinaasappelijs


      Sinaasappelijs

      Diep je ijsmachine op uit je machines-opbergplek.
      Lees de gebruiksaanwijzing en kijk goed hoe lang welk deel in de
      diepvries moet, en hoeveel ijs je maximaal in een keer kan maken.

      Ingrediënten voor 700 cc ijs:

      80 gram rietsuiker, 1 eidooier, 350 cc zelfgeperst sinaasappelsap
      sap van een halve limoen, 250 cc (soja)melk

       
      © getty
      bereiding

      Roer eidooier en rietsuiker goed door elkaar, bijvoorbeeld in de blender.
      Voeg het sap toe, en blijf goed roeren tot de suiker wat oplost. Melk erbij,
      weer roeren. Zet de ijsmachine aan, giet het mengsel erin, eet rustig je avondmaaltijd op. Na ongeveer 45 minuten is het ijs klaar.
      Meteen opeten, dat is het allerlekkerst.

      Heb je geen ijsmachine? Zet je vriezer op z'n koudst. Maak je ijsmengsel,
      giet het in een ruime diepvriesbak en roer om het half uur goed,
      zodat het ijs smeuïg blijft. Na een paar uur is het klaar.

      Tallina den Hoed 
      Bron; volkskrant.nl

      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Tags:ijs, rietsuiker,ei, sinaasappelsap, limoen, melk,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentecurry met kokosnoot


      Groentecurry met kokosnoot

       Voor 2 personen:
      6 uitjes, 2 eetlepels geklaarde boter
      5 okra's (o.a. verkrijgbaar in Afrikaanse en Aziatische winkels)
      1 aubergine, 1 grote wortel, 2 tomaten, 120 g basmatirijst

      Voor de saus:
      2 witte uien, 1 koffielepel geklaarde boter, 1 stukje gember
      1 teentje knoflook, 1 koffielepel kerriepoeder
      1/2 koffielepel fenegriek, 1 koffielepel kurkuma
      1/2 koffielepel cayennepeper, 1 koffielepel zout
      200 ml kokosmelk, 100 ml citroensap, peper en zout

                                             
      Bereidingswijze:

      Snipper de uitjes en fruit ze ongeveer 8 minuten in de boter. Haal ze uit de pan en bak dan de okra's gedurende 3 minuten. Doe ze bij de uitjes. Snijd de aubergine in blokjes en bak die in dezelfde pan gedurende ongeveer 5 minuten. Haal de aubergine uit de pan. Schil de wortel en snijd in fijne plakjes.
      Bak ze ongeveer 3 minuten.

      Maak een kruis in de bovenkant van de tomaten, dompel ze onder in kokend water en ontvel ze. Ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe ze bij de wortel. Voeg er de rest van de groenten aan toe.

      Kook de rijst gaar.

      Snipper de uien voor de saus en fruit ze in de geklaarde boter.
      Hak de gember fijn en snipper de knoflook. Doe ze samen met alle kruiden bij de uien.
      Doe er de groenten bij en blus alles met de kokosmelk.

      Laat alle groenten gaar worden en breng op smaak met citroensap, peper en zout. Serveer met de gekookte basmatirijst.

      bron; nina.be

      Categorie:VEGETARISCH,
      Tags:uitjes,okra's, aubergine, wortel, tomaten, rijst, ui, gember, look, kokosmelk, citroen,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minipizza met kaas


      Minipizza met kaas


      voor 8 personen:

                       100 g Pas de Bleu, 100 g Wynendale, 100 g Damse mokke,
             
        1 teentje knoflook, 4 grote vleestomaten,  1 eetl.tomatenpuree,
                        olijfolie, 1 bosje verse bacilicum, gedroogde oregano, 

               
               gemengde sla met rucola,
      peper en zout.

      Voor het deeg:

      • 450 g bloem, 300 g koud water, 5 g verse gist,
      • 1 koffielepel suiker, 1 eetlepel olijfolie, zout. 

        afbeelding recept
         

      bereiding

      Doe voor het deeg het water en de olijfolie bij de bloem en brokkel er de gist bij. Kneed tot alles goed gemengd is. Doe er dan pas het zout en de suiker bij. Als je zout of suiker rechtstreeks in contact brengt met gist, verliest die veel van zijn kracht. Kneed verder op het werkvlak tot een mooi elastisch deeg.
      Verdeel het deeg in porties van 35 tot 40 gram. Rol er bolletjes van en leg die in een bebloemde schaal. Dek af met plasticfolie en zet minstens 6 uur in de koelkast. Zo krijgt de gist mooi de tijd om zijn werk te doen. Deegbolletjes van deze grootte zijn ideaal voor kleine pizza’s.

      Verwarm de oven zo heet mogelijk voor, bij voorkeur op 250 °C.
      Pel de tomaten, snijd ze in vieren en haal er de pitjes uit. Meng er de tomatenpuree en de gesneden knoflook door. Pureer, maar niet te glad. Het mag wat structuur hebben. Werk de saus af met 2 eetlepels olijfolie, wat basilicum, oregano, zout en peper.
      Ontkorst de kazen en snijd ze in stukjes.

      Haal het deeg uit de koelkast en vorm er tussen de vingertoppen platte schijfjes mee. Prik het deeg in tegen het rijzen. Bestrijk met wat saus en verdeel de kaas erover.
      Bak de pizza’s 5 minuten in de hete oven.
      Maak een slaatje van hoofdzakelijk vers basilicum met wat gemengde sla, opgewerkt met olijfolie, peper en zout. Serveer het slaatje op de gebakken pizza.
      tips;
      Wie dat wil, kan ook nog wat chorizo of kleine stukjes chilipeper toevoegen
      voor wat meer pit. Je kunt uiteraard ook andere kazen kiezen, zolang er
      maar een blauwgeaderde en een romige, goed smeltende kaas bij zit.

      In de handel vind je speciale pizzastenen. Die zijn een echte aanrader.
      Als je de steen op voorhand opwarmt in de oven en daarop je pizza’s bakt,
       krijg je een extra krokante bodem.



      Recept: Geert Van Der Bruggen
      bron; kazenvanbijons.be

      Categorie:PIZZA'S,
      Tags:kaas, look, tomaten, olijfolie, rucola, basilicum, tomatenpuree, pizza,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte asperges op z'n Vlaams met grijze garnaaltjes

            Witte asperges op z'n Vlaams met grijze garnaaltjes

              voor 4 personen

      • 4 eieren, 16 grote, witte asperges,4 el margarine vloeibaar,

        nootmuskaat, 2 el gehakte platte peterselie

        200 g grijze garnalen, liefst handgepelde.

        Witte asperges op z'n Vlaams met grijze garnaaltjes

      Bereiding

      Kook de eieren hard (6 minuten) en laat ze afkoelen. Pel ze vervolgens en prak ze met een vork.

      Kook de asperges gedurende 4 minuten in kokend, gezouten water (opgelet: ze moeten krokant blijven!).

      Verhit de boter in een hete pan. Voeg hier de eieren, zout, peper en nootmuskaat aan toe. Laat alles warm worden en voeg dan de gehakte peterselie toe.

      Dresseer de asperges en overgiet met de eierbereiding. Werk af met de grijze garnaaltjes.

      Variaties

      Een alternatief voor dit gerecht buiten het aspergeseizoen is preiwit. Dat heeft ook een verfijnde smaak en smaakt lekker af tegenover het ei en de garnaaltjes.

      In dit gerecht kan zalm perfect de plaats van de garnaaltjes innemen.

      bron; yunomi.be

      Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
      Tags:asperges, eieren, garnalen,
      02-05-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten gevuld met kippengehakt en rijst


      Tomaten gevuld met kippengehakt en rijst

       voor 2 personen:

      2 grote tomaten (coeur de boeuf of vleestomaten)
      1 sneetje volkorenbrood, 1 sjalot, verse tijm, verse oregano
      verse rozemarijn, 200 g kippengehakt (of kalkoengehakt)
      2 el gekookte rijst, afgekoeld, 60 g Parmezaanse kaas, geraspt
      een mespunt knoflookpasta, peper en zout
      bouillon van 250 ml water met 1/2 blokje vetarme kippenbouillon

                            

      Bereidingswijze:
      Snijd de top van de tomaten en houd het hoedje apart. Lepel de tomaten leeg en snijd het vruchtvlees met de pitjes fijn.

      Verwijder de korst van het brood en verkruimel het brood.

      Snipper de sjalot en enkele takjes tijm, oregano en rozemarijn fijn. Meng ze met het gehakt, het broodkruim, de rijst, de kaas en de knoflookpasta. Breng op smaak met peper en zout.

      Vul de tomaten met de gehaktvulling, plaats het hoedje er weer op en zet ze in een ovenschaal.

      Schenk er de kippenbouillon bij en zet een klein uur in een
      voorverwarmde oven op 200 °C.

      Bevochtig de tomaten regelmatig met de kippenbouillon.

      bron; nina.be

      Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
      Tags:tomaten, sjalot, gehakt, rijst, kaas, bouillon,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poffertjes voor volwassen


      Poffertjes voor volwassen

      Op weg naar huis kreeg ik ineens trek in poffertjes, geen zoet kindereten,
      maar iets dat vult. Zeg maar aperitiefpoffertjes.

      Ingrediënten

      3 eieren, 2 eetlepels gebroken lijnzaad, 100 gr. amandelmeel
      3 eetlepels water, 3 eetlepels fijngesneden platte peterselie
      flinke scheut olijfolie, zout, kokosolie, zure room, 100 gr. gerookte zalm,
      wat stengeltjes bieslook ter garnering, eventueel: wat kaviaar

      © thinkstock
       
      Bereiding;
       
      Klop de eieren los en voeg daarna lijnzaad, amandelmeel en water toe. Snijd de peterselie fijn en voeg die bij het beslag. Doe er wat zout bij en giet er een flinke scheut olijfolie overheen. Blijf kloppen.

      Verdeel daarna in een poffertjespan een eetlepel kokosolie en laat smelten. Giet beslag in de kuiltjes, laat lichtbruin worden en keer om, of bak zes poffertjes in een koekenpan aan beide zijden lichtbruin. Laat ze een beetje afkoelen op een stuk bakpapier. Smeer er vervolgens een beetje zure room op, leg er wat gerookte zalm op, een stengeltje bieslook of wat dille en eventueel wat rode kaviaar.

      Tip; Serveer als hapje of voorgerechtje.

      Marie Louise Schipper
      bron; vokskrant.nl

      Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
      Tags:eieren, lijnzaad, amandelmeel, room, zalm, peterselie,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstsalade met Ganda Ham


      Rijstsalade met Ganda Ham

      Voor 4 personen:

      1 portiebuiltje (62,5 g) Bosto 8 Min. Snelkookrijst
      1 blik (850 g) Doperwtjes extra fijn, uitgelekt (of verse dopertjes) 
      150 g Ganda Ham , 6 eetlepels olijfolie,1 eetlepel wijnazijn
      2 eetlepels fijngehakte peterselie , 1 koffielepel vloeibare honing
      12 zwarte olijven , 6 kerstomaatjes , peper en zout, citroen. 

                                        

      Bereidingswijze

      Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking en laat hem afkoelen. Snijd de ham in reepjes. Roer een sausje van de olie, azijn, honing, peper, zout en de peterselie. Schep de ham, de doperwtjes en de dressing door de rijst. Garneer de salade met de olijven en gehalveerde kerstomaatjes.
      Enkele druppels citroen/limoen over de salade sprenkelen. 

      Tip:
      Om het slaatje nog kleuriger te maken kan je ook half om half erwtjes en Bonduelle Maïs Crispy gebruiken.

      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
      Tags:rijst, dopertjes, ham, olijfolie, honing, olijven, tomaten,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe zeegroente op de markt



      Nieuwe zeegroente op de markt

       


      Afgelopen weekend konden Vlaamse topchefs voor het eerst experimenteren met zeekoolspruiten.

      Zeekoolspruiten zijn bleke, twintig centimeter lange spruiten met een zachte koolsmaak. Ze zijn vers te consumeren, en passen perfect als toefje op een vis- of lamsschotel. De nieuwe groente is het resultaat van de forcerie van zeekoolwortels.

      De zeekoolspruit is momenteel enkel voor het betere horecasegment beschikbaar. De kostprijs van een kistje van 600 gram (goed voor 120 tot 160 stuks) schommelt tussen 60 en 65 euro.

      Door het intensieve karakter van de teelt was het cultuurgewas sinds de 19e eeuw in de vergetelheid geraakt. In het West-Vlaamse Gullegem is nu een kleinschalige productie van de nieuwe groente op gang getrokken. Vanaf november wordt er overgestapt naar de intensievere teelt van vollegrondszeekool. Vlaanderen treedt daarmee in de voetsporen van Nederland, Frankrijk en Engeland.

      D.B.
      bron; knackweekend.rnews.be


      Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
      Tags:zeekoolspruit,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslever met balsamico, uitjes en asperges


      Kalfslever met balsamico, uitjes en asperges

      voor 4 personen: 
      • 4 stukken kraakverse kalfslever van +/- 180 g
      • 4 eetlepels boter, 2 middelgrote uien, 12 witte asperges
        2,5 dl geconcentreerde kalfsbouillon, 1 dl porto
        1 eetlepel balsamico, 1 koffielepel bruine suiker
        2 eetlepels bloem, grof zout en peper

       


      Bereidingstijd: <30 minuten

      Snij de uien in flinterdunne ringen. Schil de asperges en kook ze ‘al dente’ in gezouten water.

      Haal de lever door de bloem, en kruid met zout en peper.

      Bak de uiringen in een eetlepel boter, strooi er de suiker over en kruid met zout.

      Bak de asperges in een eetlepel boter. Verhit de resterende boter in een ruime pan en bak de lever 'rosé' op een hoog vuur. Haal de lever uit de pan en giet het vet weg.

      Blus de pan met porto, laat kort inkoken en voeg de balsamico toe.

      Giet er vervolgens de bouillon bij en laat opnieuw inkoken tot een lichte jus.

      Breng op smaak met zout en peper, en giet de jus nadien door de zeef.

      Schik de lever op warme borden, lepel er de jus over en garneer met de gebakken ui en de asperges.


      bron; kwaliteitsvlees.be

      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Tags:kalfslever, ui,asperges, porto, balsamico,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkig van eten


       Gelukkig van eten

      Gelukkig van eten  

      Eten maakt misschien niet gelukkig, maar het helpt wel.We zouden ons geluksgevoel kunnen vergroten door te letten op wat we eten.

      Neurotransmitters

      Wil je altijd blij rondlopen? Dan eet je best dingen die je neurotransmitters stimuleren. Die zorgen ervoor dat je hersencellen goed functioneren en maken dat onze hersenen vlot kunnen communiceren met ons lichaam en emoties kunnen opwekken, bijv. geluk.

      Hoe werkt het?

      Wil je je gelukkiger voelen, dan moet je:

      - Neurotransmitters aanmaken: daar heb je precursoren voor nodig, die je vindt in vetzuren, die op hun beurt in proteïnen zitten (vlees, gevolgelte, eieren, soja, vis, enz.).

      - Zo goed mogelijk neurotransmitters aanmaken: om deze neurotransmitters te consolideren, heb je cofactoren nodig (handige helpers), die je haalt uit bepaalde minerale zouten en vitamines.

      - Omega 3-vetzuren zorgen dat alles vlot verloopt. Je vindt ze o.a. in plantaardige oliën, vis en groene groenten.

      Suiker

      Suikers zijn de brandstof van onze hersenen. Op basis daarvan wordt serotonine aangemaakt, een neurotransmitter die doorwerkt op je humeur en je een goed gevoel geeft. Interessant - maar wel te eten met mate als je de kilootjes er af wil houden!


      Kortom eet met mate, gezond en maak het lekker klaar.Gelukkig zijn hangt
      van veel factoren af.

      bron; yunomi.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:geluk, voeding,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarberkoek

       Nu bakken heerlijke Rabarberkoek

       Een smakelijke taart met stijfgeklopt eiwit en suiker er boven op.

      Benodigdheden

      125gr suiker, 100gr suiker, 3 eieren,50gr boter
      125gr zelfrijzende bloem, 50gr maïsbloem (maizena)
      3 lepels melk, 3 stokken rabarber (400g)

                       Rabarberkoek
      Bereiding
      Klop de 125gr suiker samen met de boter,2 eierdooiers en een volledig ei tot een homogeen mengsel.
      Meng de de zelfrijzende bloem en de maïsbloem onder.
      Voeg er de 3 lepels melk erbij.
      Doe het deeg in een ingevette springvorm,en beleg met rabarber stukken van ongeveer 1cm.
      Oven voor verwarmen op190° en bak 35à40 min.

      Klop de 2 eiwitten tot sneeuw en voeg al kloppend de 100gr suiker erbij.
      Neem de taart uit de oven en bedekt met het geklopt eiwit,en schuif nog 10 min terug in de oven,tot het eiwit opgesteven en licht gebruind is.
      Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.

      Tip; rabarbertaart is ook lekker als je er abrikozen onder mengt.



       

      door andrea_a
      bron; yunomi.be

      Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
      Tags:suiker, eieren, boter, bloem, melk, rabarber,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penne met courgette en walnoten



      Penne met courgette en walnoten

      • voor 4 personen
      • 2 rode uien, 1 grote courgette of 2 kleine courgettes

      • 75 g walnoten, 400 g penne of andere korte geribbelde pasta

      • 1 Bouillonketeltje Groenten, 1 el margarine vloeibaar

      • 100 ml room, 2 tl verse tijmblaadjes

      • 50 g geschaafde Parmezaanse kaas

        Penne met courgette en walnoten

      Bereiding

      Pel de uien en snijd in dunne halve ringen. Was en snijd de courgette schuin in lange dunne schijfjes. Hak de walnoten fijn.
      Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met het bouillonketeltje gaar.
      Verhit ondertussen de margarine in een pan en fruit de ui en courgette 3 minuten, tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de kookroom en de tijmblaadjes toe en laat het geheel enkele minuten zachtjes koken.
      Giet de penne af en meng de courgette met de ui en de walnoten door de pasta. Breng de pasta op smaak met vers gemalen zwarte peper en geschaafde Parmezaanse kaas.

      tip; voeg er event. 2 knoflookteentjes (fijn geperst) doorheen.
          - vervang de courgette door aubergine en garneer de pasta
             met verkruimelde  geitenkaas.

      bron; yunomi.be


      Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
      Tags:ui, pasta, courgette, walnoten, room, kaas,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!