Voor 4 personen:

4 verse pladijs, tuinkers, 1 citroen, boter, peper, zout,
1 kg aardappel (loskokend, bv. bintje), 2 dooier, 1 1⁄2 dl melk,
3 eetlepels olijfolie, 2 hardgekookte eieren, 4 kleine augurk (op azijn),
1 eetlepel kappertje, 1 eetlepel verse dragon, 2 eetlepels fijngesneden peterselie, 2 eetlepels fijngesneden bieslook, 3 eetlepels mayonaise. 

        
                                 Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

bereiding;

Begin met de bereiding van de tartaarsaus. Een verse mayonaise is de basis van de saus. Kook alvast de eieren hard. (min. 8 minuten koken)

Mayonaise:
Klop met een garde de dooiers los, samen met de mosterd, een scheutje azijn, het citroensap, lauw water en wat zout. (Het lauw water fixeert de binding en gaat het schiften tegen.)

Voeg geleidelijk de arachideolie toe en roer rustig zodat het mengsel kan binden tot een mayonaise. (Wanneer de mayonaise te dik wordt, dan kan je een beetje extra azijn, citroensap of zelfs water toevoegen.)

Tijd voor de kruiden en garnituren! Snij de verse dragon, peterselie en bieslook samen met de sjalot in fijne snippers. Snij ook de augurken en de kappertjes zeer fijn.

Plet de hardgekookte eieren.

Voeg alles toe aan de mayonaise en meng goed.

Kruid de tartaarsaus met peper en zout. Zet de saus in de koelkast.

Puree:
Bij dit gerecht hoort een smeuïge puree. Kook daarvoor de aardappelen gaar in gezouten water, en draai de aardappelen door een passevite.

Breng de melk samen met de boter en de olijfolie aan de kook, en haal deze van het vuur. Meng hiermee de gepureerde aardappelen.

Meng de dooiers onder het geheel en voeg wat zout toe naar eigen smaak.

Pladijs bakken:
Verwarm een klont boter in een hete pan.

Bak de pladijs op het vel, zo’n 3 à 4 minuten aan elke zijde.
(Tip: Voeg tijdens het bakken regelmatig een klein beetje verse boter toe.)

Kruid met peper van de molen.

Serveer de pladijs op een groot bord, samen met een flinke schep puree en een lepel tartaarsaus.

weetjes;

Verse kruiden bewaren in de koelkast het best als je ze in keukenpapier wikkelt en een klein beetje bevochtigt.

bron; www.een.be