Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    29-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti met garnalen en kappertjes


    Spaghetti met garnalen en kappertjes



    Voor 4 personen:
    400 g spaghetti, 400 g grote garnalen, gepeld 3 el olijfolie
    3 teentjes knoflook, fijngehakt 1 à 2 el fijngehakte peterselie
    4 el kappertjes, 60 à 80 g geraspte parmezaan

                                   

    Bereidingswijze;

    Kook de pasta al dente in gezouten water.

    Fruit de knoflook in de olie. Voeg de garnalen toe en laat 1 à 2 minuten warmen op een zacht vuur. Doe er de helft van de kappertjes bij en vervolgens ook de peterselie.

    Meng de pasta met de saus en de parmezaan. Kruid met peper en zout. Versier met de rest van de kappertjes en dien meteen op.


    bron; weeekend.knack.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:spaghetti, garnalen, look, kappertjes, kaas, parmezaan,
    17-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puree met asperges


    Puree met asperges

    Voor 4 personen;
    • 4 aardappelen, 1 bot groene asperges, 1 bot witte asperges
      frambozenazijn, 4 kwarteleitjes, 1 el groentenbouillon
      olijfolie, 1 el sesamzaadjes, zure room
    Video: Puree met asperges

    Bereiding; 15-30 min.

    1. Schil de asperges en snijd de topjes eraf en hou apart. Snijd de rest van de asperges heel fijn.

    2. Schil de aardappelen en kook deze gaar samen met de fijngesneden asperges met een eetlepel groentenboullion.

    3. Giet ze af en pureer ze met olijfolie breng op smaak met pepermix en zout.

    4. Bak de fijngesneden aspergekopjes in wat olijfolie met de sesamzaadjes. Blus met frambozenazijn.

    5. Bak de kwarteleitjes als een spiegeleitje.

    6. Schik de puree op het bord met daarop een sl zure room, de gebakken asperges en het eitje.





    Recept; P.Huysentruyt
    bron; zesta.be
     


    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:aardappels, asperges, kwarteleitjes, zure room,
    15-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vietnamese kipsalade



    Vietnamese kipsalade

     
    Voor 4 personen;
    • 600 gr kippenfilets, 1 handjevol sojascheuten
      1 Chinese kool, fijngesneden, peper, 2 el plantaardige olie
      1 handjevol Thaise basilicum (of gewone basilicum)
      1 handjevol Vietnamese muntblaadjes
      3 wortelen, in julienne gesneden, zeezout

            Dressing;

    • 3 Aziatische rode sjalotten, in fijne schijfjes
    • 1 el extra fijne suiker,2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
    • 60 ml limoensap, 2 el rijstazijn
      2 kleine rode pepertjes, zeer fijn gehakt, 60 ml vissaus
        
    • Vietnamese kipsalade
      © Ann Vertriest


      Bereiding; 15-30 min.

      1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet een braadpan op een middelhoog vuur en laat ze heet worden.

      2. Strijk ondertussen de kippenborst in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de kip met de velkant naar beneden in de pan en laat 2 minuten dichtschroeien.

      3. Keer om en laat nog een minuut dichtschroeien.

      4. Leg de kip op een bakplaat en zet 8 à 10 minuten in de oven. Laat 20 minuten rusten.

      5. Scheur de kip met je handen in dunne reepjes en doe ze in een grote kom. Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles door elkaar.

      6. Vietnamese dressing: Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer tot de suiker opgelost is.





                                     bron; zesta.
                                     be bill's food.

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:kip, wortelen, sojascheuten, chinese kool,
    14-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige cake
     

      
    Hartige cake

    Quiches, hartige taarten en cakes zijn prima lunchgerechten, die steeds
    vaker een plekje krijgen op de menukaarten van trendy zaken. 

    Dit is een lekkere cake zonder suiker.
     

    Ingrediënten;

    50 g zongedroogde tomaten op olie, 60 g artisjokharten uit blik
    150 g bloem, ½ zakje bakpoeder, 3 eieren, 1 dl melk
    4 eetlepels olijfolie, 150 g gemalen gruyère, 25 g pistachenoten
    1 eetlepel fijngehakte salie, cayennepeper, boter, bloem, zout

                                                       hartiggebak


    bereiding;
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Laat de tomaten en de artisjokharten uitlekken. Snijd ze in blokjes.
    • Zeef de bloem in een ronde kom.
    • Meng de bloem met het bakpoeder. Kruid met cayennepeper en zout.
    • Klop de eieren los met de melk en de olijfolie.
    • Roer het eimengsel beetje bij beetje door de bloem.
    • Meng de tomaten, de artisjokken, de kaas, de pistachenoten en de salie onder het beslag.
    • Bestrijk een cakevorm met boter.
    • Strooi er wat bloem over.
    • Giet het beslag in de cakevorm.
    • Bak de cake 30 minuten in de oven.



    bron; knack.be  


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:tomaten, artisjokken, gruyerekaas, kaas, noten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samosa’s



    Samosa’s
    Lekker, gezond en snel klaar.

    Nodig voor 12 stuks

    1 pakje brikdeeg, 1 aardappel, 50 g bloemkool, 50 g wortelblokjes
    2 eetlepels erwtjes, 2 teentjes knoflook, 1 chilipepertje, 3 lente-uitjes
    1 kl. geraspte gember, ¼ koffielepel kurkuma,1 kl. garam masala,
    1 eetlepel citroensap, olie of gesmolten boter, zout

                                         
    Werkwijze;
    • Schil de aardappel en kook hem gaar. Blancheer de bloemkool, de
    wortelblokjes en de erwtjes apart.
    • Verwarm de oven voor op 220°C.
    • Pel de knoflook en snipper fijn. Verwijder de zaadlijsten van het chilipepertje en snipper het fijn. Hak de lente-uitjes fijn. Snijd de aardappel in blokjes. Snijd de bloemkool in stukjes.
    • Meng de aardappelblokjes, de wortelblokjes en de bloemkoolstukjes met de knoflook, de chilipeper en de lente-uitjes.
    • Roer de gember, de kurkuma, de garam masala en het citroensap eronder. Kruid met zout.
    • Snijd de brikvellen doormidden.
    Vouw elke helft in tweeën in de lengte.
    • Bestrijk het opgevouwen brikvel met olie en gesmolten boter.
    • Leg de ronde zijde van het deeg naar boven.
    • Schep ongeveer 1 eetlepel vulling op het deeg en vouw tot een driehoek volgens de instructies op de verpakking.
    • Bak de samosa’s ongeveer 8 minuten in de oven.



    bron; knack.be


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:brikdeeg, aardappel, bloemkool, lente-ui, look, chili, gember, kurkuma,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartig gebakken zin in meer?


    Zin in meer?

    Dan is het boek 'Hartig gebakken' van Livia Claessen, waaruit deze recepten komen, zeker een aanrader! In dit boek staan meer dan 70 quiches, groentetaarten, pizza's, flapjes en rolletjes met hartige vulling, prachtig in beeld gebracht door Frank Croes. Alle recepten zijn door iedereen gemakkelijk te maken. Ook voor de verschillende deegsoorten die als basis dienen voor de recepten, vindt u de basisrecepten in het boek.

    Hartig gebakken, Livia Claessen, Standaard Uitgeverij, ISBN 978 90 02 25183 2, € 22,50








    auteur L.b.
    bron; knack.be


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Hartig gebakken, Livia Claessen,
    13-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde courgettebloemen



    Gevulde courgettebloemen

      
    Zonnig recept een gezonde, verantwoorde maaltijd op tafel brengen, betekent rekening houden met de seizoenen. Om nu van te genieten!
    De essentie van lekker eten reikt verder dan de smaakpapillen op uw tong.
    Lekker eten gaat terug tot de oorsprong.
    Handig om restjes van gekookte rijst van de vorige dag voor te gebruiken

    75 gram rijst,12 courgettebloemen, 2 tomaten, 2 bosuien
    scheut olijfolie, 2 takjes munt, 3 takjes dille, 1 citroen
    zout en peper uit de molen.

                                         zomers

    1. Kook de rijst volgens de verpakking en laat deze afkoelen.
    2. Was de courgettebloemen voorzichtig. Was de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Snij de tomaten en de bosuien heel fijn en hak de munt en dille grof. Fruit de tomaten en de bosuien een paar minuten samen met de kruiden.
    3. Voeg de rijst toe, bak enkele minuten mee en blus af met het sap van de citroen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
    4. Vul de bloemen voor driekwart met het mengsel en vouw dicht tot een pakketje.
    1. Plaats de gevulde bloemen in een pan en bedek met een bodempje water.
      Plaats de deksel erop (zo blijven de pakketjes dicht) en laat ongeveer 7 minuten zachtjes koken totdat het water is verdampt.



      Bron; knack. be
     

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:rijst, courgettebloemen, tomaten, lente-ui, citroen, dille,
    12-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazievenkelsalade met zalm



    Spinazievenkelsalade met zalm

     

    Voor 4 personen;

    500 gram verse spinazie, 2 rode uien, 4 el. kappertjes
    1 citroen, 1 bosje tijm, 6 el. extra vierge olijfolie
    400 gram gerookte, wilde zalm, zout en peper uit de molen

    Voor de zoetzure venkel;

    3 venkelknollen, 500 ml droge, witte wijn
    250 ml witte wijnazijn, 5 takjes tijm, 90 gram kristalsuiker          

                                            

    1. Bereiding;
      Was de venkel en snij in dunne ringen (bewaar het venkelgroen voor de garnering).
    2. Breng de wijn, azijn, tijm en suiker aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes inkoken.
      Voeg als het te zuur is, nog wat suiker toe.
    3. Voeg de venkelringen toe en zorg dat ze goed onderstaan. Laat 20 minuten zachtjes koken en vervolgens afkoelen.
    4. Was ondertussen de spinazie en laat goed uitlekken. Snij de uien in ringen. Doe de spinazie, ui, kappertjes en zoetzuur venkel (zonder het kookvocht) in een grote kom.
    5. Maak de dressing: pers de citroen uit, voeg de tijmblaadjes en 6 eetlepels van het zoetzure venkelvocht toe en zout en peper naar smaak. Voeg al roerende de olijfolie toe. Giet de dressing over het spinazie-venkelmengsel en hussel goed.
    6. Bedek vier borden met een kleine laag salade. Leg er vervolgens enkele plakken gerookte zalm op en daarna weer een laag salade. Herhaal dit totdat de borden mooi gevuld zijn, breng op smaak met zout en peper en garneer met stukjes venkelgroen.

                      bron; knack.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:spinazie, ui, kappertjes, tijm, zalm, venkel, wijn, tijm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met krokante broodsalsa en postelein

    Kip met krokante broodsalsa en postelein

     Voor 4 personen:
    2 sneetjes oud (zuurdesem)brood, 4 takjes basilicum, 1,5 el. kappertjes
    1 teen knoflook, 1 tl. mosterd, 4 el. extra vierge olijfolie
    4 kipfilets, scheut olijfolie, 300 gram postelein, zout en peper uit de molen
             
                                           

    1. Bereiding;
      Verwarm de oven voor op 175°C.
    2. Verwijder de korst van het brood, scheur het brood in stukjes en verdeel de stukjes brood gelijkmatig over een bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in circa 6-8 minuten goudbruin en krokant.
    3. Hak intussen de basilicum en de kappertjes fijn en doe ze in een ruime kom. Pers de knoflook erboven uit, roer de mosterd en 4 eetlepels olijfolie erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe.
    4. Haal de krokante broodstukjes uit de oven en schep ze door deze ‘salsa’.
    5. Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Bak de kipfilets op matig vuur in olijfolie ongeveer 5 minuten op de velkant en nog circa 3 minuten op de andere kant goudbruin en gaar. Snij de kipfilets in stukken.
    6. Maak de postelein goed schoon en roerbak het in 30 seconden zodat het slinkt.
    7. Verdeel de postelein en kip over de vier borden en schep de broodsalsa ernaast.

    Het boek Over (h)eerlijk eten van De Groene Garde is een echte bron van kennis en inspiratie!

    De Groene Garde, over (h)eerlijk eten, Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken en Anouk Wentink, Keff & Dessing Publishing ism Prometheus,
    verdeeld door Standaard Uitgeverij,


    bron; knack.be


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:zuurdesembrood, kip, postelein, look, mosterd, basilicum,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met maatjes/haringen en gemarineerde rode ui
     

    Bruschetta met haring en gemarineerde rode ui

    Voor 4 personen;

    • 4 nieuwe maatjes/haringen, 2 rode uien, in dunne ringen
      100 ml witte wijnazijn, 1 sinaasappel
      4 grote, dikke sneden (donker) vloerbrood, 25 g zachte boter
      2 eetlepels grove mosterd, 50 g veldsla
      6 uien, in vieren, 1-2 eetlepels kappertjes

                                      Bruschetta met haring en gemarineerde rode ui
      Bereiding; 35 min.

      Leg de uiringen in een schaaltje en schenk de azijn erover. Laat de uiringen zo minstens 30 minuten staan tot ze wat zachter zijn en dieproze van kleur.
      Schil de sinaasappel dik, snijd ook de witte velletjes weg.
      Snijd de partjes tussen de vliezen uit en laat ze op keukenpapier uitlekken.
      Snijd de haringen in lange repen. Rooster de sneden brood in een grillpan tot er mooi bruine strepen op komen. Bestrijk de sneden met boter en mosterd en verdeel de veldsla erover. Leg de repen haring erop met de partjes sinaasappel ertussen. Verdeel de uiringen, uien en kappertjes erover.
      Serveer de bruschette op borden.




                    bron; visrecepten.nl

     


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:haring, maatjes, ui, sinaasappel, brood, veldsla, kappertjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papillot van pladijs




    Papillot van pladijs


    Laat pladijs nooit te lang garen. Deze vis heeft zeer teer visvlees waardoor hij bij het bereiden in filets makkelijk uit elkaar durft te vallen. Hele grote pladijs kan in moten gesneden worden. Deze pladijsmoten laten zich ook heerlijk grillen.

    Voor 4 personen;

    4 grote pladijsfilets, 2 kleine courgettes, 1 onbespoten citroen
    2 el. fijn gehakte bieslook, een stevige klont boter, peper en zout

                                     image
    Bereidingswijze :

    1. Was de citroen en snijd er de gele schil af met een dunschiller. Hak de schil in kleine stukjes.
    2. Was de courgettes en snijd in dunne schijfjes.
    3. Boter 4 grote stukken aluminiumfolie goed in.
    4. Leg de schijfjes courgette elkaar overlappend op de aluminiumfolie.
    5. Leg er de ingepeperde en gezouten pladijsfilets op.
    6. Bestrooi de vis met citroenschil. Laat over elke vis een fijn straaltje citroensap lopen. Leg een stevige klont boter op elke visfilet.
    7. Plooi de folie volledig dicht. Schuif dan de papillotten gedurende 8 minuten in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 210°C.
    8. Open de papillotten en bestrooi met fijn gehakte bieslook. Serveer.

      bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:pladijs, courgette, citroen, bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.heerlijk verse ananassalade

     

    Heerlijke verse ananassalade

    Voor 4 personen:

    1 kleine ananas, 2 onbespoten sinaasappelen,
    100 g frambozen en/of braambessen, 1 eetlepel suiker.

    Voor de saus;

    10 cl vers sinaasappelsap, 10 cl muskaatwijn, 1 eetlepel suiker.


    ananassalade

    Bereiding :

    1 Bereid de saus. Meng het sinaasappelsap, de muskaatwijn en de suiker. Roer grondig en zet een paar uur weg in de koelkast.

    2 Verwijder met een fijnschiller de oranje schil van een van sinaasappelen. Snijd de schil in fijne reepjes.

    3 Breng een klein beetje water met een eetlepel suiker erin aan de kook. Doe de schilletjes in dit sopje. Laat 3 minuten koken, giet af en houd de schilletjes bij.

    4 Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in fijne schijfjes. Verdeel over mooie dessertcoupes.

    5 Schil de sinaasappelen en snijd met een scherp mes het vruchtvlees weg tussen de tussenschotjes. Verdeel de sinaasappel tussen de ananas.

    6 Meng de bessen en/of frambozen voorzichtig tussen het andere fruit.

    7 Overgiet met de saus. Werk af met wat sinaasappelschilletjes en serveer.

    Tip;

    Liefhebbers van groen snipperen er nog wat verse munt over.


    Chef : Dirk de Prins

    Dit recept komt uit Ambiance.
    bron; gva.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:sinaasappel, munt, ananas, frambozen, muskaatwijn,
    10-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van welk voedsel word je vrolijker?



    Van welk voedsel word je vrolijker?


    Van welk voedsel word je vrolijker?

    Elke ochtend een lepel goed humeur kunnen nemen om meer pit te krijgen. Dat zou pas geweldig zijn, zeker als we het eens wat moeilijker hebben. Jammer genoeg bestaat dat niet!

    Maar we kunnen wel bepaalde levensmiddelen bovenaan op ons menu zetten die ons geven wat nodig is om onze stemming een duwtje in de juiste richting te geven.

    Goed humeur: een kwestie van serotonine, koolhydraten, tryptofaan en vitamine C!

    · Volkorenbrood, pasta, kaas en pompoenpitten

    · Vette vis, brood met lijnzaad en postelein

    · Paprika’s, peterselie, tomaten, aardbeien

    · Chocolade

    Volkorenbrood, pasta, kaas en pompoenpitten

    De eerste twee producten leveren ons koolhydraten, de twee andere tryptofaan.

    Koolhydraten kent u vast, maar wat is tryptofaan?

    Dat is een aminozuur (een bouwstof van de eiwitten) dat niet vaak vermeld wordt. Het is nochtans heel belangrijk, want het is de precursor of voorloper van serotonine.

    Serotonine is een neurotransmitter, een stof die in uw hersenen van het ene neuron naar het andere neuron hopt en heel wat rollen vervult. Het oefent onder meer een positieve invloed uit op onze stemming.

    De productie van serotonine is vrij ingewikkeld. Naast tryptofaan zijn er ook koolhydraten nodig, want tryptofaan zet zich maar om in serotonine als er koolhydraten bij te pas komen.

    Maar niet alle koolhydraten deugen daarvoor. Ze mogen niet uit gesuikerde producten of dranken komen. Die komen heel snel in ons bloed terecht en hebben net het omgekeerde effect.

    Er zijn goede - dat wil zeggen complexe - koolhydraten nodig en die vinden we in volkorenbrood, liefst met zemelen, in pasta, rijst en gedroogde peulvruchten, maar ook in erwten, kersen (het seizoen is bezig!) en chocolade!

    Kaas is een van de producten met het hoogste gehalte aan tryptofaan.

    Neem bij elke maaltijd een stukje, ook bij het ontbijt.

    Hetzelfde geldt voor pompoenpitten. Plet ze wat in een vijzel en doe ze bij uw salades. Ze zijn overheerlijk, zeker als u ze vooraf wat roostert. U vindt er in elke biologische winkel.

    Ook in wit vlees, gevogelte, eieren zit tryptofaan.

    Vette vis, brood met lijnzaad en postelein

    Vette vis is een must!

    Niet alleen omdat er tryptofaan in zit, maar ook omega 3. En omega 3 stimuleert de werking van de serotonine in de zenuwcellen.

    Een tartaar van zalm, een lekkere makreel in witte wijn, sardientjes op olie, ansjovissen, (een toast met ansjovispasta en groentjes is superlekker), een forel gepocheerd in een bouillon met wijn en azijn of gebakken in de pan (het is zo klaar), een goeie opgelegde haring met aardappelen… allemaal ideetjes waaruit u naar eigen smaak een paar keer per week kunt kiezen.

    Maar omega 3 zit ook in lijnzaad. Brood met lijnzaad is tegenwoordig overal te krijgen. Het levert u koolhydraten en omega 3, twee vliegen in één klap dus!

    Postelein bevat ook veel omega 3. In het zuiden groeit ze ‘s zomers weelderig in het wild. Bij ons is deze slasoort wat vergeten, maar stilaan wordt ze herontdekt.

    Ook in veldsla, spinazie en kool zit veel omega 3.

    Maak uw salades met deze groenten klaar en geef er een vinaigrette bij van koolzaad- of notenolie, allebei ook goede leveranciers van omega 3.

    bron; e-gezondheid.be
    Paule neyrat, dietiste
             


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:postelein, veldsla, ansjovis, zalm, makreel, lijnzaad, pompoenpitten, erwten, kersen,
    09-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs, gefileerd en gefrituurd, zurkelpuree met bieslook en kruidenmayonaise


    Pladijs, gefileerd en gefrituurd, zurkelpuree met bieslook en kruidenmayonaise

    Voor 4 personen;

    600 g pladijsfilets, 1 ei, 2 eetlepels bloem, 100 g broodkruim
    4 partjes citroen, peper en zout,frituurpan met nieuwe olie

    voor de aardappelmousseline
    500 g aardappelen, 50 g zurkel, 50 g bieslook
    2 dl melk, 50 g boter

    voor de kruidenmayonaise
    1dl mayonaise,½ sjalot,1 eetlepel gesneden bieslook
    1 eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel gesneden dragon
    1 eetlepel kappertjes 

                                                  image
    Bereiding;


    1. Spoel de pladijsfilets,dep droog, haal eerst door bloem, dan door losgeslagen ei en vervolgens door broodkruim.
    2. Kook de aardappelen, giet af en laat drogen, haal door een roerzeef en roer er de melk onder.
    3. Spoel de zurkel en bieslook, stoof kort in boter en voeg bij de aardappel, breng op smaak met zout en peper.
    4. Maak de mayonaise aan met de kruiden en de kappertjes.
    5. Frituur de pladijsfilets in olie, laat uitlekken op keukenpapier en kruid met zout en peper.
    6. Schik de filets op borden, ernaast de aardappelmousseline en serveer de kruidenmayonaise afzonderlijk.



    bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:paedijs, schol, zurkel, aardappel, bieslook, mayonaise, kappertjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwarring rond stevia


    Verwarring rond stevia

                                       
                                                    stevia
      
    Mensen hebben het er voortdurend over dat zij 'stevia' gebruiken als zoetstof. Toch is de regelgeving rond de etikettering bijzonder duidelijk. Zeggen dat ergens 'stevia' in zit of dat eenproduct 'gezoet is met stevia' kan niet.

    Stevia heet gezond te zijn en onschadelijk voor diabetici. Maar toch heerst er verwarring rond het plantje. Zeggen dat een voedingsstof met ‘stevia’ gezoet is, kan wettelijk niet. Om licht te zien in de duisternis, heeft het Federaal Agentschap Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) eens opgelijst wat wel kan en wat verboden is op de verpakking van voedingsproducten.

    Niet de plant zelf

    Het is bijna een spel van woorden geworden. De essentie komt hierop neer: stevia, als plant, is niet toegelaten. Steviolglycosiden, de moleculen met zoetkracht die uit de plant gedistilleerd worden, zijn wel toegelaten. Op de verpakking mag je bijvoorbeeld wel zetten: met steviolglycosiden en met steviolglycosiden uit stevia, met zoetstoffen uit stevia, met stevia-extract-steviolglycosiden. Voor de consument moet het duidelijk zijn dat het gaat om een zoetstof of steviolglycosiden (uit stevia). Simpelweg ‘met stevia’ of ‘met stevia-extract’ kan niet. De plant stevia rebaudiana Bertoni is immers een niet toegelaten nieuw voedingsmiddel. Daarom
    kan op de verpakking nooit verwezen worden naar stevia-extracten zonder te verduidelijken dat het gaat om zoetstoffen of steviolglycosiden.

    Mensen zouden anders kunnen denken dat het voldoende is om een blaadje stevia in stukjes te doen en in de thee te doen. Stevia-extract is volgens Europa niet hetzelfde als steviolglycoside, waar het eigenlijk als zoetstof om gaat.

    Zoetstof van plantaardige oorsprong

    De regels rond de etikettering gaan nog verder. Zo mag er, bij gezoet met steviolglycosiden, op de verpakking ook niet gezet worden dat het om een ‘natuurlijke zoetstof’ of ‘gezoet met natuurlijke ingrediënten’ of ‘natuurlijk gezoet’, ‘zoete smaak van nature’ en ‘natuurlijk zoete smaak’ gaat. Steviolglycosiden zijn niet ‘natuurlijk’. Ze worden verkregen door een complex proces.

    Maar ‘zoetstof van natuurlijke oorsprong’ en ‘met zoetstof van plantaardige oorsprong’, mag dan weer wel omdat steviolglycosiden van nature aanwezig zijn in de bladeren van de stevia. Wat ook mag (en wat echt wijst op het woordenspel) is ‘natuurlijk zoet’, ‘zoete smaak van nature’ en natuurlijke zoete smaak’ omdat deze vermeldingen slaan op de steviolglycosiden zelf. Het is een vrij complexe materie en nu al gaan veel etiketten in de fout. Het FAVV heeft alvast een intensieve opdracht om deze van de markt te halen...




    Auteur: Désirée De Poot
    De Apotheker
    bron; knack.be   reaktie van L.

    Het artikel over stevia is inmiddels achterhaald, stevia plantjes mogen vrij verkocht en gebruikt worden in Belgie.
    De beste manier is zoeten met de stevia plantjes.

    P.S. Stevia ( in poedervorm) kan bij Delhaize gekocht worden.


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Stevia,
    08-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van maatjes met aardappelen



    Salade van maatjes met aardappelen  

    Voor 4 personen

    • 500 g kleine, vastkokende aardappelen 
    • 5 cl droge, witte wijn,4 eetlepels wijnazijn
    • 1 koffielepel mosterd, 8 eetlepels olijfolie, ½ bosje lente-uitjes
    • ½ bosje radijzen, 4 maatjes, peper en zout

       Maatjessalade


      Bereiding:<20min.


      Kook de aardappelen in de schil gaar, volgens de methode naar keuze (water, stoom of microgolfoven), maar zorg dat ze nog wat vast zijn.

      Snij ze in schijfjes, leg ze in een schaal en overgiet ze met de witte wijn. Laat afkoelen.
      Doe ondertussen de azijn in een kleine bokaal, kruid met peper en zout, voeg de mosterd en de olie toe. Sluit de bokaal en schud goed.
      Snipper de uitjes (witte + 2/3 van het groene deel) en de radijzen fijn. Bedek er de aardappelen mee en leg er de in stukjes gesneden maatjes bovenop.
      Bedruip met wat vinaigrette en serveer koel. Dien de resterende vinaigrette apart op.

    Tip:
    om aardappelen gaar te koken in de microgolfoven : leg ze zonnestraalsgewijs in een diepe schaal, prik ze enkele keren in en leg er een bord op. Reken voor 500 g 7 à 8 min op 800 W, draai ze halverwege de kooktijd om (achterstevoren).

    bron; delhaize.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappelen, wijn, wijnazijn, mosterd, olijfolie, lente-ui, radijzen, maatjes, haring,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijn-paprika stoofpotje



    Konijn-paprika stoofpotje


    voor 4 personen;

    1 konijn, 3 blaadjes laurier,5 takjes tijm, 2 paprika's (rood)

    8 lente-uitjes, 2 teentjes knoflook, peper, zout

      Konijn-paprika stoofpotje

    Bereiding;
    Het in stukken verdeelde konijn aan alle kanten aanbraden in olijfolie. Kruiden met peper en zout, een paar blaadjes laurier en rijkelijk veel tijm.

    De schoongemaakte paprika's in reepjes snijden en samen met de hele uitjes en de geperste knoflook bij het konijn voegen.

    Overgieten met een kopje water en op een zacht vuur met deksel laten sudderen tot het vlees gaar is. Eventueel af en toe nog wat water bijvoegen.

    Opdienen met rijst, pasta of stokbrood.

    bron; xquis.com


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:konijn, paprika, lente-ui,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta salade met gegrilleerde groenten


    Pasta salade met gegrilleerde groenten

    Voor 4 personen;

    300 g pasta (fusilli, penne of orecchiette), 4 eetlepels pesto
    100 ml wittewijnazijn (het liefst witte balsamico)
    1 kleine aubergine (ca. 200 g), in plakken,1 gele of groene paprika, in repen
    1 oranje of rode paprika, in repen,3 kleine courgettes, in de lengte in plakken
    3 eetlepels olijfolie verse basilicum

                                        

    Bereiding;
    Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar. Giet de pasta af en bewaar 100 ml kookwater voor het maken voor de saus. Roer door het kookwater de pesto, wittewijnazijn en peper naar smaak. Houd 2 eetlepels van de saus achter en roer de rest door de uitgelekte pasta en laat dit ca. 20 minuten intrekken.

    Bestrijk intussen de aubergineplakken, repen paprika en plakken courgette met olijfolie en grilleer de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 10 minuten onder een hete grill, onder regelmatig keren.

    Snijd de helft van de gegrilleerde groenten in stukjes en meng deze door de pasta. Rangschik de overige groenten om de salade op het bord en bestrijk deze met de achtergehouden saus. Garneer met vers basilicum.


    bron; smaakexperience.com


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:fusilli, penne, pesto, aubergine, paprika, courgette, olijfolie, basilicum,
    06-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarberconfituur met grenadine

    Rabarberconfituur met grenadine


    Ingrediënten;

     

    2 el grenadine (voor de kleur), 1 kg rabarber, 900 g geleisuiker, citroensap.

     

                                rabarberconfituur
    Bereidingswijze;

    1

    Spoel de rabarberstengels, snij ze in stukken en doe ze in een kookpan.

    2

    Snij de vanillestokjes overlangs open en schraap het merg bij de rabarber. Doe er ook de stokjes zelf bij, de geleisuiker en het citroensap. Breng al roerend aan de kook en laat zo lang koken als op de suikerverpakking vermeld staat.

    3

    Verwijder de vanillestokjes. Roer de grenadine door de confituur.

    4

    Schep de confituur in schone bokaaltjes, draai er meteen het deksel op en zet de potjes ondersteboven. Laat afkoelen en bewaar op een koele en droge plaats.



    bron; libelle.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:grenadine, rabarber, geleisuiker, citroen,
    05-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse rabarber


            Verse rabarber

    Geniet van deze heerlijke verse rabarber.

    Voor 4 personen;

    1.     220 g jonge rabarber, 60 g suiker

    2.     1/2 sinaasappel (sap van een halve sinaasappel)

    Verse rabarbermoes












               Bereidingstijd; 8 min.

    3.     Snij de rabarber in stukjes van 2,5 cm, doe ze in een potje bestemd
    voor de microgolfoven, voeg er het sap van de halve sinaasappel
    aan toe en de suiker.

    4.     Bedek met plastiekfolie.

    5.    Laat 2.5 tot 3 minuten op hoog vermogen koken.

    6.     Roer een tot twee keren en klaar is de rabarbermoes.




    bron; solo.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:rabarber, sinaasappel,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!