Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    22-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tartaar van zeebaars met handgepelde grijze garnalen


    Tartaar van zeebaars met handgepelde grijze garnalen, sorbet van tijm en crumble van kroepoek

    Voor 4 personen:
    - 1 zeebaars van 1 kg = 500 g filet netto, 100 ml olijfolie extra vergine
    - 500 ml citroensap, 00 ml limoensap, peper en zout
    - 50 g gedroogde kroepoek, 400 g ongepelde grijze garnalen
    - 3 takjes tijm, 125 g glucose, 150 g suiker, 1 mespunt wasabipoeder
    - 750 ml water, 2 eieren, 2 eidooiers, 1 el mosterd, 1 el gemberpuree
    - 1 el soya, 300 ml arachideolie, 30 g rodenerfzuring
    - 30 g lente-ui, 30 g enoki (champignons),limoen
                                                   

                                                 
    Bereiding:
    Snij de zeebaars in filets, verwijder het vel en snij de filets in mooie gelijke blokjes. Breng op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout. Neem de gedroogde kroepoek en frituur deze gedurende een 20-tal seconden op 165°C. Laat uitlekken op keukenpapier en mix de kroepoek tot crumble in de keukenmachine. Pel de garnalen.

    Om de sorbet te maken, breng je water aan de kook, samen met de glucose, de suiker en een mespunt wasabipoeder. Voeg citroensap, limoensap en de fijngehakte tijm toe. Laat opkomen tot het kookpunt en laat daarna afkoelen in de ijskast. Maak de sorbet in de sorbetière.

    Voor de vinaigrette, klop je de eieren en eidooiers los met mosterd, gemberpuree en soya. Opmonteren met 300 g arachideolie. Breng op smaak met peper, zout en limoensap. Snipper de lente-ui en de enoki fijn en breng de salade op smaak met peper, zout en limoensap.

    Dresseer het bord als volgt: gebruik een vormpje om de tartaar van zeebaars op het bord te verdelen. Leg hierop de grijze garnalen en verdeel de salade op het bord. Werk af met de rodenerfzuring, de crumble van kroepoek en sorbet van tijm.

    bron;plusmagazine.knack.be
     Auteur: L.B.

    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:zeebaars, garnalen, citroen, champignons, enoki,
    21-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zalmtartaar met waterkers


    zalmtartaar met waterkers

    Een tartaar van rauwe zalm met een fris slaatje is ideaal als voorgerecht. De zuren zetten meteen de spijsvertering in gang, waardoor je met een licht gevoel aan het hoofdgerecht kan beginnen.

    Voor 4 personen;

    400 g verse zalm (filet of haasje),1 sjalot, 2 eetlepels fijngehakte bieslook,
    2 eetlepels olijfolie, sojasaus, graanmosterd, 1 citroen, 1 bakje tuinkers,
    1 bussel wilde waterkers, 1 appel (bv. Jonagold),
    1 daikon (of enkele radijsjes),30 g walnoten, notenolie, ciderazijn,
    2 eetlepels yoghurt, 2 eetlepels zure room,
    1 koffielepel mierikswortel (in bokaaltje),
    4 sneetjes brood (bv. toastbrood),zwarte peper, zout.

        

    bereiding

    • Maak de waterkers en de tuinkers schoon in koud water. Zorg ervoor dat er geen zand of aarde in achterblijft. Laat de sla goed uitlekken.
    • Gebruik ontvelde zalmfilet voor dit gerecht. Versnij de zalm zeer fijn met een vlijmscherp mes.
    • Let op: Doe de zalm niet in een blender of hakmolen, want dan krijg je puree.
    • Techniek: Snij de zalm eerst in repen. Snij deze repen op hun beurt nog eens in reepjes, en snij die tenslotte in hele kleine stukjes.
       
    • Tip: Voor een licht gerookte toets in dit gerecht, kan je een klein beetje gerookte zalm fijnsnijden en mengen onder de verse zalm.
       
    • Doe de vis in een mengschaal en voeg er zeer fijn gesnipperde sjalot en bieslook aan toe.
       
    • Voeg een beetje graanmosterd toe, een scheutje olijfolie en enkele druppels sojasaus. (De sojasaus zorgt voor een lichte zoute toets, dus gebruik geen extra zout.)
       
    • Meng alle ingrediënten en voeg een scheutje vers citroensap toe.
    • Proef en voeg naar smaak wat peper toe. Meng de tartaar en zet opzij.
       
    • Voor het sausje voeg je een schep pittige mierikswortel (gepureerd), de zure room, een beetje verse yoghurt en vers citroensap samen. Meng alles met wat peper van de molen en een snuifje zout.
    • Snij een stuk van de daikon in flinterdunne schijfjes. Snij deze op hun beurt in heel fijne reepjes (julienne).
    • (Indien je radijsjes gebruikt, snij er dan enkele op dezelfde wijze.)
       
    • Schil de appel en snipper ook deze in heel fijne reepjes.
       
    • Hak enkele walnoten fijn.
       
    • Doe de waterkers, de tuinkers, de daikon (of radijs), de appel en de stukjes walnoot in een slakom. Meng de sla voorzichtig met de hand, zodat je de slablaadjes niet beschadigt.
       
    • Verwarm de oven voor op 160°C.
    • Druk met een brede dresseerring rondjes uit het brood (1 per persoon).
    • Leg de sneetjes brood op een ovenschaal met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
    • Sprenkel over elk broodje enkele druppels olijfolie en toast ze gedurende enkele minuten in de oven (160°C).
       
    • Druppel wat ciderazijn en notenolie over de sla. Voeg wat peper van de molen toe en meng de sla zorgvuldig met de hand.

    de afwerking:

    • Plaats op elk bord een warme toast. Plaats de dresseering over de toast en schep hierin wat zalmtartaar. Druk het mengsel voorzichtig aan met de bolle kant van de lepel.
    • Werk het voorgerechtje af met een toefje sla bovenop de tartaar.
    • Verwijder de ring en druppel een lepeltje van de saus rond het gerechtje.

      Tip; Een daikon is een lange witte Aziatische radijs met een zachte smaak.

      extra materiaal: een dresseerring (diameter ongeveer 8 cm)


      bron; een.be


    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:zalm,tartaar,waterkers,sjalot,bieslook,olie,sojasaus,mosterd,citroen,tuinkers,waterkers,appel,daikon,noten,brood,mierikswortel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti met kreeft, dragon en mango


    Spaghetti met kreeft, dragon en mango

    Voor 4 personen:
    1 gekookte kreeft, 4 takjes dragon, 1 kleine rijpe mango,
    cayennepeper, 50 ml kokosmelk, 50 ml witte wijn,
    1/2 kl kerriepoeder, 400 g spaghetti, 1 el boter. 

                                
                                               

    Bereidingswijze

    Haal het vlees uit de kreeft en bewaar de scharen voor de versiering. Schil de mango, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in kleine stukken. Kook de spaghetti al dente in gezouten water.

    Bak de stukken mango in de boter, kruid met peper en zout en voeg de kerrie en cayennepeper toe. Blus met de kokosmelk en de witte wijn en hou opzij (niet meer aan de kook brengen !). Laat de stukjes kreeft warmen in de saus. Was de dragon en dep droog.

    Meng de spaghetti met de saus en verdeel over warme borden. Schik de stukken kreeft op de pasta en bestrooi met dragon.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:spaghetti,kreeft,dragon,mango,melk,wijn,boter,kerrie,cayenne,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino met grijze garnalen, amandelen en lichte kerrie



    Cappuccino met grijze garnalen, amandelen en lichte kerrie

    Een origineel en geraffineerd soepje, ideaal om mee te beginnen …

     
    • Voor 8 glaasjes;
      o gehakte verse koriander, peper en zout, 1 ui(en)
    • o 1 koffielepelkerriepoeder,125 g gepelde grijze garnalen
    • o 2 vetarm(e) bouillonblokje(s), 2 eetlepel(s) arachideolie
    • o 200 g geschaafde amandelen, 25 cl verse room, 3 wortelen (200 g)

                              Cappuccino met grijze garnalen, amandelen en lichte kerrie

      Bereiding: 15 min. + 20 min.
    • 1. Snipper de ui en snij de wortelen in plakjes.
    • 2. Fruit ze op een zacht vuur in een stoofpan met 2 eetlepels arachideolie.
    • 3. Voeg na 5 min. het kerriepoeder en de amandelen toe, meng 1 min., doe er dan 1,2 L water bij en de verbrokkelde bouillonblokjes.
    • 4. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat 20 min. op een heel zacht vuur sudderen.
    • 5. Laat 5 min. rusten, mix goed en breng op smaak.
    • 6. Net voor het serveren : klop de room half op in een kom en kruid met peper en zout.
    • 7. Schep 1 eetlepel grijze garnalen in elke kop, giet er de hete soep bij en lepel er wat room bovenop.
    • 8. Bestrooi met fijngehakte koriander en dien op.
    bron; delhaize.be

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:koriander, garnalen, amandelen, room wortelen,
    20-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstcrunch met witte pensen en truffels


    Kerstcrunch met witte pensen en truffels


    Ingrediënten;
    • 4 velletjes bladerdeeg, 4 witte minipensen, 30 g stukjes truffel
    • gesmolten boter, 4 fijne reepjes prei, gemalen peper en zout 
                 
                          
                                                                      Foto; dufrais.be

      Bereiding;
      Bestrijk de blaadjes bladerdeeg met gesmolten boter. Beleg elk blaadje met een witte minipens. Voeg een paar stukjes truffel en wat peper en zout toe. Bind het geheel samen met een reepje prei. Bestrijk de buitenkant van de pakketjes met gesmolten boter. Bak gedurende 10 minuten in de oven.

      bron;leffe.com

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:bladerdeeg, witte pensen, truffels, prei,
    19-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn gekweekte zalmen gifbommetjes?


    Zijn gekweekte zalmen gifbommetjes?


    Terwijl zalm vroeger vooral een feestelijk visje was dat enkel op borden verscheen voor speciale gelegenheden, is het vandaag bijna doordeweeks geworden: gerookt, als filet, in slaatjes voor op de boterham of verwerkt in sushi...

    Ze worden echter op grote schaal gekweekt in tanks op het land en tegenstanders van deze zalmkweek beweren dat kweekzalmen nog veel meer dan wilde vissen, echte gifbommen zijn. Dat meldt Gezondheid.be vandaag.

    Kweekzalm
    Aangezien gekweekte vissen vaak gevoed worden met vismeel en visolie zou de blootstelling aan schadelijke stoffen als zware metalen, dioxines, PCB's en pesticiden hoog en misschien zelfs groter zijn dan bij wilde vissen. Zeker voor zalm zou dit het geval zijn. Omdat het een vette vis is worden deze schadelijke stoffen sneller en in grotere hoeveelheden opgeslagen in de vetcellen.

    Daarbij zouden viskwekers ook te veel antibiotica en kleurstof gebruiken. In het wild krijgen zalmen hun mooie roze kleur namelijk door het eten van onder andere plankton en garnaaltjes. Consumenten zijn echter geen fan van witte zalm, dus krijgt het visvoer vaak toevoegingen als astaxanthine (verwant aan caroteen).

    Nuancering
    Hoewel deze astaxantine een synthetisch aangemaakte kleurstof is, heeft ze geen enkel nadelig effect op onze gezondheid. Verder worden Nederlandse en Belgische zalmen met weinig medicijnen gekweekt, waardoor ook het antibiotica-argument niet echt van toepassing is. Bovendien wordt vaker gekozen voor vaccinaties.

    Verder blijft de hoevelheid PCB's in gekweekte zalmen meestal ver onder de normen van de Europese Unie en ook de pesticiden zouden volgens meerdere onderzoeken beneden de aanvaardbare dagelijkse dosis liggen. Geen gevaar dus voor de volksgezondheid. Pesticiden zijn vooral schadelijk bij (wilde) zoetwatersoorten en dus niet zozeer bij vis uit de zee of zout water.

    Zware metalen (lood, kwik, cadmium) zijn schadelijk voor onder andere nieren, hersenen en het zenuwstelsel. Ze verlagen bovendien het ijzergehalte in onze bloedstroom. Toch is de blootstelling hieraan via visconsumptie helemaal niet zo dramatisch als vaak gedacht wordt.

    De Europese Voedsel en Warenautoriteit (EPSA) heeft een onderzoek uitgevoerd naar de schadelijke effecten van kwik in onze voeding. Hieruit blijkt dat er geen gezondheidsrisico's zijn voor mensen die 1 à 2 keer vis eten per week. Van alle vissoorten lopen zwaardvis, haai en tonijn op kop wat betreft kwikverontreining omdat ze andere vissen eten en zo extra veel kwik verzamelen.

    Zalm bevat dus veel lagere gehaltes kwik en kan in principe zorgeloos geconsumeerd worden, hoewel uiteraard met mate. Ook een specifiek onderzoek van het Nederlands Insituuut voor Visserij meldt dat in zalm geen verontrustende waarden gevonden werden.

    Biologische zalm
    Voor wie het toch allemaal niet zo vertrouwt, is er goed nieuws! Steeds meer kwekerijen brengen biologische vis op de markt. Deze kweekvissen leven met genoeg ruimte en worden dus niet op een hoop gepropt binnen 1 kubieke meter. Verder krijgen ze ook voldoende voer, wordt het water niet verrijkt met zuurtstof en worden geen medicijnen of groeimiddelen toegepast. De voortplanting wordt tot slot niet geforceerd, maar gebeurt 100 procent natuurlijk.

    (lf)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Zalm,
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roerei met gerookte zalm


    Roerei met gerookte zalm

    Voor 4 personen:

    100 g gerookte zalm (bij voorkeur van een dikke filet)
    boter , 12 eieren, zwarte peper en zout, verse dille 

                                       
     
    Bereidingswijze
    Smelt boter in een grote pan en breek de eieren een voor een erin. Bak al roerend net gaar. De eieren moeten nog enigszins ‘nat’ zijn. Beleg met gerookte zalm en kruid met zwarte peper. Zet het zout op tafel voor wie meer zout wil. De zalm is zout genoeg. Werk af met verse dille.

    Tip: Als u geen zout gebruikt, wordt het gerecht veel delicater en komt de smaak van de eieren veel beter tot zijn recht.


    bron; knackweekend.rnews. be

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:eieren, gerookte zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.garnalencocktail


    Feestelijke garnalencocktail met gerookte zalm 

    voor 4 personen;
    200 gr gepelde garnalen, 120 gr gerookte zalm in reepjes,

    Voor de garnalencocktail saus:

    • Verse mayonaise van:
    • 400 ml fijne slaolie, 1 e, 3 eetlepels wate, 1 eetlepel azijn
    • 1 eetlepel mosterd, een snuifje zout
    • 2 eetlepels tomatenketchup, 2 eetlepels whisky

    Voor de cocktail:

    • 1 groene sla, 4 scharreleieren
    • 1 rijpe tomaat, wat verse kervel, wat verse dille






    Garnalencocktail

    1. Voor de mayonaise doe je in een hoge beker 1 ei, de mosterd, de azijn en het water. Giet er de fijne slaolie over en mix met een staafmixer tot verse mayonaise.
    2. Neem nu acht grote eetlepels verse mayonaise en roer daar de tomatenketchup en de whisky bij: je cocktailsaus is klaar.
    3. Voor de cocktail zelf kook je 4 hardgekookte eieren (10 minuten in kokend water). Spoel de gekookte eieren direct onder koud water.
    4. Was de groene sla en snijd in smalle reepjes van een halve centimeter.
    5. Schik de reepjes sla in een cocktail glas of op een bord met schijfjes tomaat, een hardgekookt ei en garnaaltjes, en de zalm.
    6. Overgiet het geheel met cocktailsaus en versier met vers gehakte dille en kervel.

    Garnalencocktail kan je serveren met stokbrood, pasta, fijne frietjes of gestoomde aardappelen.

    bron; piethuysentruyt.com

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Garnalen, eieren, sla, mayonaise, tomaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJs met geflambeerde kersen


    IJs met geflambeerde kersen

    Wat is het belangrijkste van een kerstdiner? Nee, niet de kalkoen, ook de drank niet, al verschillen de meningen hierover. Voorafje dan? Borrelhappen? Nou nee. Gezelligheid, ja natuurlijk, maar vooral: het toetje.

     Bavaroises, parfaits, merin-gues, panna cotta, sabayons: het lijkt bijna een wedstrijd om toetjes te verzinnen die niet kunnen lukken. En als het dan toch te eng lijkt of bij het proberen al misgaat, kopen we ze maar kant-en-klaar. Jammer, want waar zijn die kerstdessertjes van vroeger gebleven? Die altijd geslaagde, altijd lekkere, traditionele zoete zaligheden? Zoals ijs met warme chocoladesaus (simpel: pure chocolade met wat water al roerend laten smelten), verse vruchtensalade met lobbige room (en likeur!), of (supersnel en simpel) warme kersen met ijs. Geflambeerd natuurlijk, voor het feestgevoel.

    Voor 4 personen:
    1 of 2 potten ontpitte kersen op siroop (samen 700 g netto)
    ca. 2 eetl. witte basterdsuiker
    3 volle theel. aardappelmeel
    ca. 50 ml kirsch (of andere drank met 40 procent alcohol)
    4 bolletjes (vanille)roomijs
    (4 eetl. geroosterd amandelschaafsel)
    geklopte slagroom


    © THINKSTOCK

    Laat de kersen uitlekken in een zeef boven een pannetje. Roer de basterdsuiker door de kersensiroop en breng aan de kook. Roer intussen het aardappelmeel met drie eetlepels koud water glad. Draai het vuur laag. Voeg het aardappelmeelmengsel al roerend toe aan de kersensiroop. Blijf roeren tot de saus gebonden is, laat ongeveer een halve minuut zachtjes doorkoken. Doe de kersen erbij. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

    Warm vlak voor het serveren de kersensaus al roerend nog even goed door, laat niet meer koken. Verdeel over warme bordjes/schaaltjes en breng ze naar binnen. Flamberen: doe het licht uit. Schenk de drank in een metalen opscheplepel en verwarm ongeveer een halve minuut boven een kaarsvlam. Houd de lepel iets schuin zodat de vlam in de lepel slaat (als dat niet meteen lukt, verwarm je nog even) en schenk de brandende alcohol over de kersen. Schep op elk bord een bolletje ijs als de vlammen uitgebrand zijn, bestrooi eventueel met amandelen en geef er slagroom bij.

    Tip; Flamberen kan overigens alleen met drank die voldoende (rond 40 procent) alcohol bevat. Kirsch, gedistilleerd uit kersen, is klassiek, maar bijvoorbeeld cognac, wodka of likeur werken ook: likeur is al zoet, gebruik iets minder suiker. Flamberen in de keuken? Doe wel de afzuigkap uit.


    Loethe Olthuis
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:kersen, kirsch, roomijs, amandel, slagroom,
    17-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbrood of Kerststol


    Kerstbrood of Kerststol

    Nodig;

    500 gram bloem, 30 gram gist, 1 tot 2 dl lauwe melk
    200 gram gesmolten boter, 75 gram basterdsuiker, 1 ei
    200 gram rozijnen, 200 gram krenten, 100 gram gesneden sukade
    geraspte schil van ½ citroen, 1/2 theelepel kardemompoeder
    1/2 theelepel kruidnagelpoeder, 100 gram gemalen amandelen
    10 gram zout, gezeefde poedersuiker


       

                                                            Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Bereiding;
    Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneedt het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat (ongeveer 20 minuten). Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen.

         
                                                      Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen.

    Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel.
    Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker.

    bron; jerryke.be


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:rozijnen, krenten, bloem, sukade, amandelen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmenu 2011

    Kerstmenu 2011
    Wat gaat het jaar snel - de kerst komt er alweer aan. Laat je inspireren door dit kerstmenu's. Feestelijk lekker, om je vingers bij af te likken!

    AMUSE
    Komkommerrondjes met avocado en kalkoen

    Voor 30 stuks: 3 kleine komkommers ~ 100 g gerookte kalkoen, in plakjes ~ ½ avocado, geprakt ~ 1 teentje knoflook, geperst ~ 2 el cranberrysaus ~ 2 el zure room ~ extra cranberrysaus en alfalfa of mosterdkers om te garneren

                                             
    BEREIDING
    20 minuten
    Snij de komkommers in 30 stukjes van 1,5 cm. Snij vervolgens 30 rondjes uit de plakjes kalkoen met een steekvormpje van 3 cm doorsnee. Roer de geprakte avocado door de knoflook, cranberrysaus en zure room. Schep 1 theelepel op elk stuk komkommer en leg er een plakje kalkoen op. Schep er wat cranberrysaus op en garneer met alfalfa.


    VOORGERECHT
    Kreeft met mosselen in hun schelp

    Voor 6 personen:
    2 verse kreeften ~ 20-28 mosselen ~ 1 stengel bleekselderij met blad ~ 1 grote ui ~ 10 cm prei ~ miso chilisaus*

                                                 
    Bereiding;
    Was mosselen onder stromend water. Snij selderijstengel en ui in dunne plakjes. Halveer prei, snij de helften horizontaal door en haal de laagjes los. Snij elke kreeft in de lengte door. Verwijder de groene levers en bak ze op matige temperatuur. Keer één keer na ± 2 minuten of als onderkant goudbruin is. Grill kreeften met schaal naar beneden in laagje olie op hoge temperatuur. Veeg na ± 30 seconden overtollige olie weg, draai om en besprenkel schalen met wat olie. Dek af met cloche en sprenkel er een beetje water onder om te stomen: ± 3 minuten. Snij het vlees in stukjes en leg terug in de staarten, net als de levers. Leg 6-7 mosselen met schelp op elke halve kreeft en bedek met wat prei, ui en selderij. Herhaal stoomproces: ± 2 minuten of tot mosselen openstaan. Leg kreeft in ondiepe schaal en serveer met miso-chilisaus*

    * Breng 200 g rode miso, 50 g witte miso, 100 g tomatenpuree, 150 ml mirin en 180 ml water in pan aan de kook. Laat saus afkoelen. Roer er 75 ml sesamolie en 4 g sambal door.



    HOOFDGERECHT

    Gekruide rollade met broccoli

    Voor 4 personen:
    1 kg rib (scharrelrund) met been ~ 400 g paarse broccoli ~ 300 g basmati- en wilde rijst ~ 4 el zwartebonensaus ~ 4 el olijfolie ~ 2 tl 5-kruidenpoeder ~ zeezout

                                        

    BEREIDING
    20 minuten + 4 uur marineren + 30 minuten oventijd

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng 1 el met het 5-kruidenpoeder en wrijf het vlees ermee in. Dek toe met plasticfolie en laat 4 uur marineren. Schroei het vlees in 30 seconden rondom dicht, leg het in een braadslee en braad het 35 minuten in de oven. Bedruip het na 15 minuten. Neem het vlees uit de oven, dek toe met aluminiumfolie en laat 15 minuten staan. Kook de rijst, giet af en spoel de korrels af met kokend water. Doe de rijst weer in de pan. Dek de pan toe met een dubbele laag keukenpapier en daarop het deksel. Roerbak de broccoli in 3 minuten gaar. Bak de zwartebonensaus 1 minuut mee. Snijd het vlees aan. Verdeel de rijst over de borden, leg er plakjes vlees en broccoli op.


    NAGERECHT
    Taartje van specerijen en kruidige peertjes, granite van peer, roomijs van gember en een getikt eitje met advocaatschuim

    Voor 6 personen:
    8 kleine stoofpeertjes ~ 250 ml witte wijn ~ 300 ml water ~ 2 blaadjes laurier ~ 30 korianderkorrels ~ 10 zwarte peperkorrels ~ 60 g suiker ~ schil en sap van 1 citroen ~ 50 g amandelpoeder ~ 75 g poedersuiker ~ 75 g eiwit ~ 30 g bloem ~ 25 g boter, gesmolten ~ 1 tl speculaaskruiden ~ mespuntje bakpoeder ~ 6 scharreleitjes ~ 100 g suiker ~ 130 ml slagroom ~ 200 ml melk ~ 50 g verse gember, geraspt ~ 200 g advocaat ~ 80 ml slagroom ~ 2 blaadjes gelatine ~ ijsmachine ~ slagroomspuit met koolzuurpatroon ~6 bakvormpjes (doorsnee?)

                                              
    Bereiding;
    Schil peren, laat steel zitten. Snij onderkant recht af en verwijder klokhuis met meloenboor. Zet peren op met wijn, water, laurier, peper, koriander, citroenschil, citroensap en suiker. Laat 30 minuten zachtjes koken. Laat 6 heel en snij er 2 in blokjes. Zeef peervocht in platte ijzeren schaal en zet in vriezer. Roer deze granite om de 25 minuten door. Laat room, melk, suiker en gember op laag vuur 20 minuten trekken. ‘Onthoofd’ eitjes met een eiertikker, bewaar dooiers. Spoel de eierschalen onder hete kraan. Roer dooiers los met wat koude melk, voeg roommengsel toe, doe massa terug in de pan en laat al roerende 82 °C worden. Laat mengsel afkoelen en doe dan in ijsmachine. Meng amandelpoeder, poedersuiker, bloem, speculaaskruiden en bakpoeder. Klop eiwit met garde erdoor, klop op het laatst snel de gesmolten boter erdoor. Spuit een bodem beslag in 6 ingevette vormpjes en druk er een drooggedept peertje in. Bak 14 minuten in oven op 175 °C. Haal ze uit vormpjes en laat afkoelen. Week 2 blaadjes gelatine in koud water. Verwarm 80 ml slagroom en los ze hierin op. Haal pan van vuur en roer er 200 g advocaat door. Doe mengsel in slagroomspuit. Draai er een koolzuurpatroon op en leg koud weg. Zet taartje op bord, trek er strepen advocaat omheen. Serveer met blokjes peer gevuld eitje en spuit deze vol met advocaatschuim. Schep mooie quenelle of bol gemberijs erbij en wat granite op het taartje. Serveer direct.


    Geroosterde zoete aardappel

    Voor 6 tot 8 personen:
    BIJGERECHT
    800 g zoete aardappelen ~ zout ~ 120 ml olijfolie ~ 4 el honing ~ 3-4 takjes verse tijm

                                          

    BEREIDING
    15-30 minuten + 45 minuten in de oven

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de zoete aardappelen en snij in grove stukken. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi met zout. Meng de olijfolie met de honing en sprenkel ongeveer de helft van dit mengsel royaal over de aardappelen. Leg de takjes tijm (eventueel in kleinere stukjes) tussen de zoete aardappelen in de ovenschaal. Rooster de zoete aardappelen in ca. 45 minuten in de oven. Draai de stukken aardappel halverwege met een vork en sprenkel de rest van de honing-oliemarinade erover.

    bron; telegraaf.nl

    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:Avocado, komkommer, kalkoen, kreeft, mosselen, varkensvlees, broccoli, rijst, peren, aardappel,
    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dragonaardappeltjes met eend en porto

    • Dragonaardappeltjes met eend en porto

    • Voor 4 personen;

    500 g bloemige aardappelen, een halve bussel dragon

    50 g gezouten boter, 2 eendenfilets, 1 dl porto, 1 dl gevogeltebouillon

    1 dl room, 150 g kerstomaatjes, peper en zout.

                             
    Bereiding;

    Schil de aardappelen en prik ze met een vork.

    Schroei de eend dicht op een hoog vuur. Begin met de velkant en draai om na ongeveer 3minuten. Zet het vuur lager en kruid met peper en zout. Bak de eend rosé.

    Haal de eend uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

    Blus de pan met porto, bouillon en room. Laat inkoken tot je een gladde saus verkrijgt.

    Gaar ondertussen de aardappelen in de microgolfoven gedurende 8minuten.

    Plet de aardappelen met een vork.

    Hak de dragon en meng die samen met de boter onder de aardappelen.

    Snijd de kerstomaatjes fijn en meng door de saus.

    Snijd de eend en serveer met groenten naar keuze.

    bron; nieuwsblad.be
    dar

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:aardappelen, dragon,eend, porto, tomaat, gevogeltebouillon,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelardeerd varkensgebraad

    • Gelardeerd varkensgebraad

      Voor 4 personen;
      500 g varkensgebraad uit de rug, gelardeerd (met gerookt spek of buikspek) 100 g wortelen,100 g ui, 2 laurierblaadjes,
      2 takjes tijm, peper en zout, geklaarde boter, witloof, pijnboompitten.

                                           
    Bereiding;
    Kruid het gebraad met peper en zout.

    Verhit de geklaarde boter in een pan en kleur het gebraad aan alle zijden.

    Bak de groenten in dezelfde pan met de tijm en de laurier.

    Leg de groenten en het gebraad in een ovenschaal, laat 30minuten bakken in een voorverwarmde oven (180°C) en overgiet regelmatig met het braadvocht uit de ovenschaal.

    Haal het gebraad uit de oven, laat even rusten, snijd en serveer met gebakken witloof en geroosterde pijnboompitten.

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:varkensvlees, spek, witlof, pijnboompitten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flensjes met citroen


    Flensjes met citroen
    Voor 4 personen;

    150 g bloem, 3 eieren, 4 dl melk, 40 g boter,
    Fijne witte suiker, vers geperst citroensap.

                              
    Bereiding

    Giet de bloem in een grote kom, maak een kuiltje en breek er de eieren in.

    Roer beetje bij beetje de bloem onder de eieren en voeg geleidelijk de melk toe. Magere en halfvolle melk verdienen hierbij zeker de voorkeur. Ze bevatten evenveel calcium als volle melk, maar bevatten minder calorieën en zijn dus gezonder.

    Smelt de boter in de microgolfoven en roer onder het beslag.

    Bak twaalf flensjes en dien op met vers geperst citroensap en fijne witte suiker. Smakelijk!

    Tip:
    Maak het recept feestelijker met een bolletje citroenijs of vanille-ijs!

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:bloem, eieren, melk, citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderkersttaart


    Kinderkersttaart

    Wie kan je meer plezier doen met taart? juist! kinderen en kleinkinderen.

    Voor 1 taart;
    1 kg biscuitmix (Biscovit), 10 eieren, 10 eetlepels water
    800 ml slagroom, 500 g mascarpone, 200 g suiker
    100 g vanillesuiker, 300 ml frambozencoulis
    100 ml suikersiroop met abrikozenlikeur, 500 g rolfondant
    1 koffielepel rode kleurstof (cacaoboter), glazuursuiker
    kerstversieringen van suiker

                                     
     Bereidingswijze;

    Klop biscuitmix met eieren en water gedurende 10 minuten op. Doe dit deeg in twee ingevette taartvormen, met een verschillende diameter. Bak de biscuit gedurende 30 minuten op 180°C.

    Klop de slagroom op samen met de vanillesuiker. Klop mascarponekaas, suiker en frambozencoulis onder de room. Kneed de rolfondant soepel en meng met rode kleurstof. Rol de fondant open met een deegrol.

    Snijdt de afgekoelde biscuits 2 maal door, bestrijk met suikersiroop en smeer er een dikke laag frambozenroom tussen. Herhaal dit voor de twee taarten. Bedek elke taart met een dun laagje gekleurde rolfondant en plaats ze op elkaar. Versier de taart met kerstversiering en een strik.

    bron; weekend.knack.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:biscuitmix, eieren, slagroom, mascarpone, suiker, frambozencoulis, fondant,
    15-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salsa van tomaat en garnaal

    Salsa van tomaat en garnaal

    Voor 4 personen:
    12 trostomaatjes,12 gekookte (of gegrilde) grote garnalen
    sap van een limoen, een scheut tabasco, verse koriander, peper en zout

                                        
    Bereidingswijze;

    Meng limoensap, tabasco, peper en zout.

    Snij de kerstomaatjes in stukjes en voeg het vocht toe.

    Snij de garnalen in de lengte doormidden.

    Meng de ingrediënten en verdeel over glazen. Versier met koriander.

    bron; weekend.knack.be

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:tomaat, garnalen, limoen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoemp van aardappel met kool
     

    Stoemp van aardappel met kool

    Voor 4 personen:
    500 g bloemige aardappelen
    8 bladeren kool (spitskool, savooiekool, wittekool)
    150 g gerookt spek, 2 uien, 1,5 dl warme melk
    40 g boter, zout, peper van de molen, nootmuskaat

                            
    Bereidingswijze

    Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water. Blancheer de koolbladeren 3 min. in zout water, verwijder, verfris en laat uitlekken. Snij het spek in blokjes en bak ze uit in een droge koekenpan. Laat de spekjes op keukenpapier uitlekken.

    Maak de uien schoon, snij in plakjes en laat even kleuren in spekvet. Giet aardappelen af, voeg boter en melk toe en stamp. Doe de uien en het spek bij de gestampte aardappelen. Kruid met peper, nootmuskaat en weinig zout (het spek is al zout) en roer om.
    Leg in ieder bord twee koolbladeren en verdeel de puree. Sluit de bladeren rond de puree en bind vast met een lintje (bv. een reepje geblancheerd groen van prei).

    bron; weekend.knack.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappel, kool, spek, ui, spitskool, savooiekool, wittekool,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgo Burger nieuwste creatie van McDonald's


    Belgo Burger nieuwste creatie van McDonald's

    Fastfoodketen McDonalds gaat zijn assortiment uitbreiden met de Belgo Burger, een hamburger met een typisch Belgische touch.

    Het nieuwe broodje is deze keer een echte pistolet met rundsvlees, stukjes bacon, verse salade, gegrilde ajuin, en een plakje Maredsous-kaas, afgewerkt met een cocktailsaus.

    Voor de creatie van de Belgo-burger gingen maandenlang smaaktesten in het hele land vooraf. De hamburger moest vooral een product voor en door Belgen worden. Wie de proef op de som wil nemen, moet maar even langs de grote gele M. Enkel in Belgische vestigingen uiteraard.


    (DB)
    bron; weekend.knack.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:Belgo Burger, McDonald's,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische lasagne met courgette en geitenkaas


    Vegetarische lasagne met courgette en geitenkaas

    Echt heerlijk deze lasagne, weer eens wat anders en bijzonder smaakvol.

    Voor 4-5 personen:
    2 courgettes, ca. 12 lasagnebladen (4 lagen)
    100 gram harde geitenkaas in plakken of geraspt

    - Tomatensaus;
    Olijfolie, 1 teentje knoflook, 800 gr gezeefde tomaten
    5 sjalotjes, versgemalen peper en zout, bosje basilicumblaadjes
    3 bosuitjes, 1 rode of gele paprika, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
    paar takjes verse tijm

    - Bechamelsaus;
    500 ml melk, 40 gram boter, 40 gram bloem, nootmuskaat

                                

    Bereiden:
    1. Bereid de tomatensaus en de bechamelsaus. Schaaf de courgette in dunne plakken, dit gaat gemakkelijk met een kaasschaaf.
    2. Snijdt de bosui in dunne ringetjes en rasp de paprika grof, roer samen met het gerookte paprikapoeder en de tijmblaadjes door de tomatensaus.
    3. Vet de ovenschaal in met wat olie en verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem met een dun laagje tomatensaus en leg hierop de eerste 3 lasagne bladen.
    4. Bedek de lasagne bladen met 1/3 van de overgebleven saus en verdeel hierover weer 1/3 van de dunne plakjes courgette. Bedek de courgette met 1/3 van de bechamelsaus en 1/3 van de geitenkaas en eindig met de lasagne bladen.
    5. Herhaal dit nog 2 keer (eindig uiteraard nu niet met lasagne bladen) maar bestrooi de bovenkant van de lasagne met wat verse tijmblaadjes.

    Tips:
    Geen zin om zelf tomatensaus te maken? Je zou ook voor een pastasaus uit de supermarkt kunnen gaan (uiteraard wel minder lekker!)
    Restjes in de koelkast? De tomatensaus is erg geschikt om restjes groente en kruiden in te verwerken. Ook erg lekker met geraspte bleekselderij en kleine stukjes aubergine


    bron; kvzkookblog.blogspot.com


    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:lasangne, courgette, geitenkaas, tomatensaus, bechamelsaus,
    14-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Choco-cupcakes in papieren bakvormen

    Choco-cupcakes in papieren bakvormen

    Voor 12 stuks:
    50 g pure chocolade, 300 g bloem, 2 tl cacaopoeder, 3 tl bakpoeder
    1 ei, 1 eigeel, 125 g suiker, 1 pakje vanillesuiker
    125 g zachte boter, 275 g zure room

    Decoratie:
    100 g mascarpone, 100 ml room, 1 el suiker
    cacaopoeder om te strooien

                                   
    Bereidingswijze;

    Meng bloem, cacaopoeder en bakpoeder. Voeg het ei en eigeel, de suiker, vanillesuiker, boter en zure room toe. Smelt de chocolade en roer die door het deeg.

    Plaats papieren bakvormen in een muffinbakblik. Verdeel het deeg en plaats in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25-30 min. Laat afkoelen.

    Decoratie: roer de suiker en de mascarpone tot een glad mengsel, roer er de opgeklopte room door en vul een spuitzak met gladde tuit. Spuit het mengsel op de cupcakes en bestrooi met cacaopoeder.

    bron; weekend.knack.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:chocolade, room, mascarpone,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!