Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    26-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met spinazie, olijven en artisjokken


    Tagliatelle met spinazie, olijven en artisjokken


    Voor 4 personen:
    400 g tagliatelle, 250 g verse spinazie, 100 à 150 g zwarte olijven
    1 blik artisjokbodems, 50 ml droge witte wijn
    1 teentje knoflook, fijngehakt
    80 g geraspte parmezaan,1 el olijfolie

                        
    Bereidingswijze

    Kook de pasta al dente in een grote hoeveelheid gezouten water. Was de spinazie. Verwijder de stelen en de minder mooie bladeren. Laat uitlekken.

    Snij de artisjokbodems in stukjes. Fruit ze met de knoflook in 1 eetlepel olie. Overgiet met de wijn. Breng aan de kook.
    Voeg de spinazie toe en laat snel even slinken.
    Voeg de olijven toe en daarna ook de uitgelekte pasta.
    Breng op smaak. Dien op met de parmezaan.



    bron; weekend.knack.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:tagliatelle,spinazie, olijven,artisjok, look, parmezaan,
    25-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Pieters-Woluwe heeft beste Brusselse wafels


    Sint-Pieters-Woluwe heeft beste Brusselse wafels

    In Sint-Pieters-Woluwe vind je de beste wafels van Brussel. Dat hebben jury en publiek beslist op de Brusselse wafelengang, een wafelbakwedstrijd tussen de Brusselse gemeenten. De wafels van Haren en Etterbeek strandden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

    Een jury had de smakelijke opdracht om het beste recept van het symbool van de Brusselse gastronomie te kiezen. De wafels werden beoordeeld op smaak, uitzicht en originaliteit. De deelnemers hadden zich geëngageerd om ieder 300 wafels te bakken.

    De Brusselse Wafelengang verwijst naar de 18e-eeuwse straat de Allée aux Gaufres, bekend om de vele wafelhuizen. Met het project wil de vzw vol-au-vent de Brusselse wafel opnieuw onder de aandacht brengen.

    De wafel van Sint-Pieters-Woluwe blonk uit op het vlak van presentatie, smaak en originaliteit en werd gegarneerd met chocolade, krieken (gekookt in kriekbier) en een mousse van speculaas.



    bron; de redaktie.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:wafels,
    24-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis

    Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis

    Voor 4 personen:
    4 gepelde tomaten, 4 dikke sneden ciabatta ,1 gepelde teen knoflook
    1 gesnipperde sjalot, 8 ansjovisfilets op olie (uitgelekt)
    8 blaadjes raketsla, olijfolie, zwarte peper van de molen


                              
     

    Bereidingswijze

    Snij de tomaten in vier, verwijder de groenige zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Rooster het brood en wrijf de randen in met de knoflook. Verdeel de tomaten en de sjalot over het brood. Werk af met de ansjovis en raketsla. Bedruip met een straaltje olijfolie en kruid met zwarte peper van de molen.

    Tip: crostini (Italiaans voor croûtons ) zijn kleine sneetjes geroosterd brood
    die met knoflook worden ingewreven en afgewerkt met beleg naar keuze.
    Ze worden gewoonlijk als aperitiefhapje of als bijgerechtje geserveerd.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:tomaten, ciabatta brood, knoflook, sjalot, ansjovis, raketsla, olijfolie,
    22-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundergebraad met paddenstoelen
     

    Rundergebraad met paddenstoelen

    Voor vier personen:
    1 kg rundergebraad, zout, zwarte peper, 50 g boter
    1 kop vleesfond, 1 kg gemengde paddenstoelen

    Voor de marinade:
    3 koppen rode wijn, 4 soeplepels olie, 1 kop water
    1 versneden ui, 1 versneden wortel, 1 teen knoflook
    2 laurier blaadjes, 2 takjes rozemarijn, 2 koffielepels gehakte peterselie

                           

    Bereidingswijze

    Kruid het vlees met zout en peper. Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom, voeg het vlees toe en bewaar het acht uur op kamertemperatuur ondergedompeld in de marinade. Keer het vlees regelmatig.

    Haal het uit de marinade en dep droog. Laat boter smelten, laat het gebraad aan alle kanten korsten en plaats het in een ovenschaal.

    Kook de baksappen met de fond al roerende los en giet dit vocht samen met de gezeefde marinade bij het vlees. Dek de schaal af en plaats 25 min. in een voor verwarmde oven van 180°C. Dik de saus, indien gewenst, met een weinig opgelost maïszetmeel.

    Maak de paddenstoelen schoon en bak in wat boter. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd van het vlees de paddenstoelen toe aan de ovenschotel. Snij het vlees in schijven en server met saus en paddenstoelen.


    bron; weekend.knack.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:runsvlees, paddestoelen, wijn,ui, look, laulier, rozemarijn, peterselie,
    21-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddenstoelen zijn veelzijdige smaakmakers


    Paddenstoelen zijn veelzijdige smaakmakers

    De liefhebber van wilde paddestoelen hoeft nooit op zijn honger te blijven zitten. In elk seizoen zijn er wilde soorten te vinden, die in gerechten voor een meer dan aparte smaak zorgen.

    Gekweekte paddenstoelen, zoals champignons, oesterzwammen, bundelzwam, pruikzwam (pompom blanc), de grote portabella, enoki en shii-take zijn dankbare ingrediënten voor de kok die op zoek is naar variatie. Ze zijn relatief goedkoop en het hele jaar door beschikbaar. In de keuken blijft het echter een beetje behelpen met knoflook, ui en kruiden, want de smaak en geur van gekweekte paddenstoelen zijn eerder bescheiden en niet te vergelijken met die van in het wild groeiende paddenstoelen. Het schoonmaken van wilde paddenstoelen is een heikel punt.

    Hoewel er soorten zijn die het wassen uitstekend verdragen (hoorn des overvloeds, truffel, sponszwam), geeft de echte liefhebber er de voorkeur aan om de paddenstoelen met veel geduld zorgvuldig schoon te borstelen.


    bron; weekend.knack.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:paddestoelen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoemp met witloof en rundvlees


    Stoemp met witloof en rundvlees

     Voor 4 personen

    1 kilo bloemige aardappelen (bv. Bintje), peper en zout,
    4 stronkjes witloof, in reepjes gesneden, boter,
    125 g oesterzwammen, in reepjes gesneden,  melk,
    nootmuskaat, bosje veldsla, gewassen en grof gesneden,
    8 sneetjes rosbief, (of reepjes gebraad),

                               

    Bereidingswijze

    Kook de aardappelen gaar in zout water. Bak intussen het witloof in boter. Breng op smaak met peper en zout, en laat mooi bruin karameliseren. Bak nu ook de oesterzwammen kort en hevig in boter. Giet de aardappelen af en pureer ze met een scheutje hete melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het witloof, de oesterzwammen en de veldsla toe.
    Roer goed. Voeg dan het vlees toe.

    bron; mijnflandria.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappel,peper,zout,witlof,oesterzwammen,nootmuskaat,veldsla,rosbief,
    19-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden everzwijnkoteletten, appelen en aardappelstaafjes

    Gebraden everzwijnkoteletten, appelen en aardappelstaafjes

    Voor 4 personen:
    Voor de appelen met kaneel :

    4 boskoopappelen, 2 kl boter, 2 kaneelstokjes, 1 à 2 kruidnagels,
    4 el suiker, 2 el citroensap, 50 ml witte wijn, 10 ml calvados

    Voor de aardappelstaafjes:
    500 g vastkokende aardappelen, frituurolie

    Voor de everzwijnkoteletten:
    8 everzwijnkoteletten (toebereid door de slager), 2 el geklaarde boter
    2 el boter, 1 takje rozemarijn, 2 jeneverbessen.

                                     
    Bereidingswijze

    Voor de appelen met kaneel : schil de appelen, snij ze in twee‘n, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in fijne plakjes. Bak ze in de boter en bestrooi met suiker. Voeg de kaneel, de kruidnagels en het citroensap toe en giet de witte wijn erbij. Bak de appelen terwijl u voortdurend roert tot ze mooi zacht worden en een moes met stukjes vormen. Voeg indien nodig een beetje water toe om te vermijden dat de appelen aanbakken. Voeg de calvados toe, haal van het vuur en laat afkoelen.

    Voor de aardappelstaafjes : schil de aardappelen, snij ze in schijfjes van 2 mm dik en vervolgens in staafjes van 2 mm breed. Leg ze meteen in koud water en laat ze 3 ˆ 4 minuten weken om het zetmeel te verwijderen, opdat ze tijdens het frituren niet aan elkaar kleven. Haal de aardappelstaafjes uit het water met een schuimspaan en laat goed uitlekken op keukenpapier of dep ze droog. Verwarm, net voor het opdienen, de olie in een frituurpan en bak daarin de aardappelstaafjes gedurende 1 à 2 minuten, tot ze mooi krokant en goudbruin zijn. Haal uit de olie en laat goed uitlekken. Zet in een warme oven tot alle aardappelstaafjes gefrituurd zijn. Bestrooi met zout net voor het opdienen.

    Voor de everzwijnkoteletten : kruid het vlees met peper en zout. Verwarm de geklaarde boter in een braadpan en voeg de geplette jeneverbessen toe. Bak daarin de koteletten aan beide kanten gedurende 3 à 4 minuten, naargelang hun dikte. Giet het vet weg, voeg de boter en de rozemarijn toe. Bak het vlees 2 minuten aan elke kant in de boter. Overgiet daarbij het vlees regelmatig met gesmolten boter. Schik het vlees op warme borden, samen met de aardappelstaafjes en de appelen met kaneel.

    bron; weekend.knack.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:appelen, wijn, calvados, aardappel, averzwijn,
    18-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroketje van overjarige Noord-Hollandse Gouda


    Kroketje van overjarige Noord-Hollandse Gouda
    met het Rode Zegel met cranberries

    Ingrediënten
    300 gram gevogeltefond, 90 gram roomboter
    500 gram overjarige Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel (fijn geraspt)
    130 gram patentbloem, 8 gram gelatine (in koud water geweld)
    150 gram gedroogde cranberries

       
    foto;gaitano.comze.com                        

    Bereiding
    Maak van de boter en de bloem een roux. Als deze gaar is voeg de gevogeltefond toe en breng deze aan de kook. Als de salpicon heeft gekookt roer hier de gewelde gelatine en vervolgens de geraspte kaas door. Hak de cranberries wat fijner en spatel deze als allerlaatste erdoorheen. Laat de salpicon afgedekt onder een plasticfolie afkoelen.

    Knijp er met een ijsknijper bolletjes van en modelleer de bollen naar kroketten of bitterballen, op laten stijven in de koeling, bloemen, door de eiwit en als laatste door de mie de pain (gedroogd kruim van witbrood zonder korst).
    1 dag laten indrogen in de koelkast en afbakken in een frituurpan met een temperatuur van 175°C.

    bron; plusmagazine.be
    recept;Timo Munts
    Auteur: L.B.

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Kaas, boter, cranberries,
    10-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vinken met spruitjes en kerriesaus


    Blinde vinken met spruitjes en kerriesaus

    Voor
    4 personen;

    200 g kalfsgehakt, 4 dunne sneetjes kalfsvlees van 50 g /stuk
    400 g spruitjes,1 ui, 1 dl magere yoghurt
    1 à 2 eetlepels kerriepoeder, naar smaak; 2 eetlepels olijfolie
    1 eetlepel kokosolie, 1 dl groentebouillon
    1 eetlepel maïzena + 3 eetlepels water

           

    Bereiding;

    Sla elk plakje kalfsvlees zo dun mogelijk tussen 2 vellen huishoudfolie met behulp van een vleeshamer of deegrol.
    Maak vier balletjes van het kalfsgehakt en wikkel elk balletje in een plakje kalfsvlees Eventueel kan je de pakketjes opbinden met enkele stukjes keukentouw.
    Braad de blinde vinken aan in een weinig olijfolie en gaar ze verder in een voorverwarmde oven van 170° C gedurende circa 15 minuten.
    Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 6 à 8 minuten in licht gezouten water. Verfris onmiddellijk in ijswater om de groene kleur te behouden.
    Snipper de ui fijn en stoof ze glazig in de kokosolie. Bestrooi de ui met het kerriepoeder, blus met de groentebouillon en laat even opkoken.
    Meng de maïzena met het water en voeg dit al roerende bij de bouillon. Laat de saus even indikken en voeg nu de spruitjes toe.
    Warm alles op en werk de saus af met de yoghurt.
    Serveer de blinde vinken met de spruitjes en rijst of gekookte aardappeltjes.




    mijnflandria.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:gehakt, kalfsvlees, spruitjes,
    09-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fazant brabançonne


    fazant brabançonne

    Voor 4 personen:

    2 kleine fazanten, 8 stronken witloof
    1 citroen, boter, nootmuskaat, peper en zout

                

    Bereidingswijze

    Snijd het witloof overlangs door in 4 gelijke stukken. Verwijder het bittere hart. Was het witloof in water met wat citroensap en dep het goed droog.
    Kruid de fazanten met peper en zout. Schroei de fazanten dicht in een ovenvaste pan met een flinke klont boter. Leg er het witloof rond en laat ook dit rondom kleuren. Kruid het witloof met peper, zout en nootmuskaat en leg er flink wat klontjes boter op. Leg de fazanten op hun rug en zet ze in een matig warme oven op 160°C. Overgiet de fazant en het witloof regelmatig met het braadvocht. Dat is het geheim van een lekkere brabançonne. De smaken van het gevogelte en het witloof moeten met elkaar vermengen.
    Na ongeveer 40 tot 45 minuten zal het witloof gaar zijn.
    Serveer met knolselderpuree.





    bron; mijnflandria.be 
    recept; Geert van der Bruggen

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:fazant, witlof, citroen,
    05-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenskoteletten met wortelstamp


    Varkenskoteletten met wortelstamp

    Koken met schrijvers
    Hoe smaken ze eigenlijk, die literaire gerechten? En kunnen we ze zelf ook klaarmaken? Zeker wel, zegt 'Literair Kookboek', dat 44 culinaire scènes uit de Nederlandse en wereldliteratuur bundelt, recepten incluis.


    Nodig (voor 4 personen)

    - 1 el mosterd (milde of iets scherpere, naar smaak)
    - 4 varkenskoteletten à 200 g, 4 uien, 12 wortels
    - 6 aardappelen (grote, loskokende; bintjes komen in aanmerking)
    - 2 dl water, 100 g roomboter, peper, zout, nootmuskaat
    - Belgische pickles, bouquet garni (3 takjes verse tijm,
    - 4 peterseliestengels, 2 blaadjes laurier)

             
                                           foodphoto, Gent


    Bereiding: 30 - 60 minuten

    - Schil de uien en snijd ze in grote stukken. Schil de wortels (indien nodig) en snijd ze in stukken. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
    - Smelt een stevige klont boter in een pan en bak de uien aan op een middelhoog vuur; roer de stukken regelmatig om, maar ze mogen goudbruin gebakken worden.
    - Voeg de wortelstukjes toe en stoof die mee. Laat het bouquet garni meestoven met de uien en de wortels.
    - Laat alles enkele minuten stoven en voeg dan het water toe (zodat de wortels verder kunnen garen). Haal het bouquet garni uit de pan als de wortels gaar zijn.
    - Voeg de aardappelen toe en plet ze met een stamper, maar niet te fijn: echte stamppot is grof gestampt.
    - Schep een lepel mosterd door de stamppot en voeg naar smaak zout, nootmuskaat en peper van de molen toe.
    - Wrijf de koteletten aan beide zijden in met peper en zout. Smelt een klont boter in een hete koekenpan. Schroei het vlees aan beide zijden dicht zodra de boter licht verkleurt.
    - Zorg ervoor dat de pan heet genoeg is, want anders worden de koteletten gekookt en worden ze taai en droog.
    - Als de koteletten aan beide zijden zijn dichtgeschroeid, zet je het vuur op een lagere stand. Laat de koteletten 3 tot 5 minuten aan beide zijden verder garen.

    Tip: serveer met echte Belgische pickles en een pintje!




    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:wortels, koteletten, aardappelen,
    04-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd


    Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd

    Voor 2 personen;

  • 300 gram kabeljauwfilet,2 eetlepels bloem, 4 struikjes witlof
  • 50 gram boter, sap van een halve citroen
  • 125 ml crème fraîche, 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel gembersiroop (uit een potje gember), zout en peper
  • Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd

    Bereiding; 20-30 min.

    Snijd de kabeljauw in 2 gelijke stukken en bestrooi ze met zout en peper. Wentel de stukken door de bloem. Maak de struikjes witlof schoon en snijd ze in de lengte in smalle reepjes. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak de kabeljauwfilets op matig hoog vuur in 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege. Houd de filets warm onder aluminiumfolie. Bak de reepjes witlof in het bakvet op hoog vuur al omscheppend in ongeveer 3 minuten beetgaar. Roer het citroensap, de crème fraîche, de mosterd en de gembersiroop erdoor en warm het geheel nog ca. 1 minuut zachtjes door. Schep de witlof met saus op 2 warme borden en leg de kabeljauwfilet erop.




    bron; visrecepten.nl


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:kabeljauw, witlof, gembersiroop,
    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannenkoek met garnaaltjes

     

    Pannenkoek met garnaaltjes

    Heerlijke garnalen

    Voor 4 personen;
    Voor de vulling;
    30 g boter, 40 g bloem, 200 ml melk, peper en zout    
    100 g champignons, 1 eiderdooier    
    100 g gemalen kaas (gruyère, emmentaler of tomme)
    75 g gepelde garnalen, boter en paneermeel voor de afwerking

    Voor de pannekoeken;

    50 g bloem, 1 ei, peper en zout, 200 ml melk, 25 g boter.



    Bereiding;

    1. Voor de vulling: smelt de boter in de pan, roer er de bloem en geleidelijk de melk bij. Laat koken en kruid met peper en zout.
      Borstel de champignons proper met een borsteltje, breek de steeltjes af en snijd in schijfjes.
    2. Neem van het vuur en doe er de eierdooier, de gemalen kaas, de garnalen en de champignons in schijfjes bij.
    3. Spreid dit mengsel uit op een schaal uit en laat afkoelen.
    4. Maak het deeg voor de pannekoeken: doe daarvoor de bloem in een kop en maak een kuiltje in het midden.
    5. Voeg het ei toe en kruid met peper en zout.
    6. Roer er de melk in kleine hoeveelheden door tot je een glad beslag krijft.
      Bak vier pannenkoeken in een bakpan met wat boter.
    7. Verwarm de oven op 200°C.
    8. Leg op elke pannenkoek een vierde van het intussen stijf geworden vulsel.
    9. Plooi de pannenkoeken in vieren of rol ze op.
      Leg ze in een beboterde ovenschaal.
      Bestrooi met een beetje paneermeel en leg er enkele nootjes boter op.
    10. Laat 20 minuten gratineren in een hete oven en dien warm op.
    Tip;
    Uit het boek Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu. Dit boek biedt echter heel wat meer dan enkel recepten. Het neemt u mee op tocht met paardenvissers en oude kruiers, met een vissersschip op zee, naar de veiling, de vismijn... tot in Marokko waar de meeste garnalen worden gepeld.
    Een rijk geïllustreerd boek over de grijze garnaal in al zijn facetten. Met prachtige foto's van Heikki Verdurme.

    Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu, Katrien Vervaele en Nancy Fockedey, uitg. Lannoo



    Auteur : Leen Baekelandt
     bron; knack.be


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:champignons, kaas, garnalen,
    30-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini-groentenpizza's


     
    Mini-groentenpizza's


    voor 4 personen
    Verse groenten naar keuze (bijvoorbeeld tomaten, ajuin, courgettes, champignons, paprika's, spinazie, broccoli, of uit blik: artisjokken, ananas, maïs, olijven enz.),
    olie,1 rol pizzadeeg,1 blikje tomatenpuree,
    oregano, gemalen kaas, dragon, bonenkruid.

            

    Bereiding:
    - Verwarm de oven voor op 210 graden. Maak de rauwe groenten schoon en snij ze in reepjes of schijfjes. Ajuin, courgettes, champignons, paprika's, spinazie, enz. stoof je eerst gaar in een pan met een beetje olie. Broccoliroosjes kook je beetgaar in water. Tomaten kan je rauw gebruiken. Artisjokken, ananas, maïs en olijven uit blik goed laten uitlekken.

    - Steek, bijvoorbeeld met behulp van een glas, rondjes uit het pizzadeeg. Bestrijk elk rondje met een beetje olie, dragon en tomatenpuree. Beleg elk rondje met groenten. Bestrooi met oregano, bonenkruid en gemalen kaas.

    - Vet de bakplaat lichtjes in met olie. Bak de pizza's ongeveer 20 minuten in de oven op 210 graden tot de kaas gesmolten is en de korst krokant gebakken is.

    Extra tip:
    Heb je nog wat overschotjes in je groentela waarmee je niet meteen blijf weet? Dit gerecht leent zich prima om restjes groenten tot een snel en lekker hapje te verwerken!

    bron;hln.be

    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:groenten,pizza's,olie,tomatenpuree,kaas,
    29-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met mozzarella en tomatensaus



    "chewing gum" Pasta een heerlijk eenvoudig gerecht.

    Pasta met mozzarella en tomatensaus 

    "Chewing Gum" Pasta by FotoosVanRobin.  

    bereiding;
     Bak wat kleingesneden ui op matig vuur met tijm in ongeveer 7 minuten.
    Voeg wat knoflook toe, bak nog een minuut.
    Voeg witte wijn erbij.
    Voeg er een blik gepelde tomaten, zout,peper en kippenbouillonpoeder bij.

    afwerking
    Voeg ik er wat room bij en 1 of 2 bolletjes klein gehakte mozzarella .
    Werk af met veel verse basilicum.
    Parmezaan volgens smaak. Serveer direkt.

    bron;www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:Pasta,mozzarella,tomatensaus,ui,tijm,look,wijn,
    28-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witloofslaatje met appel, walnoot, oude kaas en spekjes


    Een stevige Vlaamse klassieker heeft Jeroen Meus geïnspireerd om een beetje tegendraads te doen, gezond tegendraads. Hij verklapt hoe je een smakelijk witloofslaatje kan maken, geïnspireerd op de hoofdingrediënten van de Vlaamse klassieker witloof in de oven.   

    witloofslaatje met appel, walnoot, oude kaas en spekjes

    Voor 4 personen;

    • 4 plakken spek, 3 stronkjes witloof, 1 groene appel (Granny Smith),
      50 g walnoten, 200 g belegen kaas in blok (vb. Brugse kaas),
      1 sjalot, rozijnen, optioneel: kervelpluksels (wilde of Romeinse kervel),
      3 eetlepels zure room, scheutje appelsap, scheutje ciderazijn,
      scheutje walnotenolie, honing, peper, zout.  
       

      bereiding;

    Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de reepjes spek op een vel bakpapier of op een siliconenmatje, en bak ze krokant in de hete oven (ongeveer 10-12 minuten).

    Intussen maken we de dressing klaar. In een mengbeker doe je de zure room, het appelsap, een flinke scheut walnotenolie, een scheutje ciderazijn en de honing.

    Mix de dressing met de staafmixer, proef en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.

    Nu bereiden we het witloofslaatje. Snij de stronkjes witloof eerst middendoor en vervolgens in niet te fijne onregelmatige stukken. Doe het witloof in een grote slakom.

    Snij de appel in fijne reepjes (julienne) en voeg ze bij het witloof. Schillen is niet nodig.

    Strooi een handje rozijnen en de fijngesneden walnoten in de sla, samen met de pittige tuinkers.

    Snipper de sjalot fijn, en werk er de sla mee af. Als je de kervel in huis hebt, voeg dan de fijne pluksels toe. Meng alles.

    Haal er de belegen kaas bij. Gebruik een dunschiller om snippers kaas over de sla te strooien.

    Snij de krokante sneetjes spek in kleine stukjes en voeg ze toe aan de sla.

    Giet de dressing over de gemengde witloofsalade, en klaar! Serveer de witloofsla in een soepkom of een diep bord.

    bron; een.be


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:salade,witlof,kaas,spek,fruit,appel,appelsap,olie,noten,zure room,
    26-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastinaak-kerriesoep


    Pastinaak-kerriesoep


    hartverwarmend deze feestelijke soep


    Voor 4 personen;
    • 150 g 5 soepgroenten,250 g pastinaak, 1 groen pepertje
    • 2 teentjes knoflook, 125 g Griekse yoghurt,1.5 eetl. boter (+ 0.5 koffiel.)
    • 1 L kippenbouillon (2 blokjes opgelost in 1 L heet water)
    • 1 eetl. kerriepoeder (Topaz),peper en zout

      Bereiding; 40min.

    ()


    Schil de pastinaak en snij in blokjes., Snipper het knoflook fijn. 

    1. Smelt 1,5 eetl. boter in een grote kookpot en stoof de soepgroenten en het fijngesnipperde knoflook 5 min. op een zacht vuur.
    2. Voeg de stukken pastinaak toe en overgiet met de kippenbouillon. Laat 25 min. koken.
    3. Verwijder ondertussen de pitjes uit het pepertje en snij in ringetjes. Smelt 1/2 koffiel. boter in een pannetje en bak de peperringen ± 3 min.
    4. Meng de Griekse yoghurt met het kerriepoeder en breng op smaak met peper en zout.
    5. Mix de soep glad en breng op smaak met peper en zout.

    Verdeel de soep over 4 diepe borden en lepel er 1 eetl. Griekse yoghurt op.
    Bestrooi met de peperringetjes.




    bron; colruyt.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:pastinaak, yoghurt,
    25-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hindegebraad in een knapperig kleedje, Marsalasaus


    Hindegebraad in een knapperig kleedje, Marsalasaus




    Voor 4 personen;
    • 1hindegebraad van 650 tot 700 g, 8 sneden ontbijtspek
      8 grote saliebladeren, 20 cl Marsala, 1 eetlepel olijfolie
      8 cl verse room, 1sjalot,12 cl wildfond,
      1 eetlepel express bindmiddel voor bruine sausen,
      zout en peper.

          

    Bereiding;

    • Haal het gebraad 1 uur vooraf uit de koelkast.
    • Verwarm de oven voor op th. 6/7 – 200°C.
    • Schik 8 sneden spek zij aan zij op een snijplank. Leg 1 salieblaadje in het midden van elk sneetje. Leg daarop het gebraad, kruid en wikkel in het spek. Draai het aldus verpakte gebraad om en leg het in een ovenschotel; laat 28 tot 30 min. bakken in de oven (reken 20 min./500 g).
    • Fruit ondertussen op een zacht vuur de fijngehakte sjalot in een steelpan met olie. Giet er na 5 min. de Marsala en de wildfond bij; laat op fel vuur tot de helft inkoken. Filter en giet opnieuw in de steelpan. Doe het bindmiddel en de room erbij; laat zachtjes sudderen en controleer of het voldoende gekruid is.
    • Dek het gebraad af met aluminiumfolie en laat 5 min. op een warme plaats rusten. Snij het in sneden en dien op met de saus. Serveer met dennenappeltjes, gebakken boschampignons en gepocheerde appeltjes.



      bron; delhaize.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:hinde, spek, marsala, room,
    21-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddestoelen a la Stroganoff


    Paddestoelen à la Stroganoff

    Voor 4 personen:
    30 g boter,1 el olijfolie,2 fijngehakte uien,
    2 fijngehakte tenen knoflook,1 kg gemengde paddestoelen,
    2 dl room,1 tl tomatenpuree,versgeraspte nootmuskaat,
    peper en zout, paprikapoeder.

    Bereidingswijze

    Smelt boter met olie, fruit er de uien in. Voeg look toe, bak 2 minuten. Voeg paddestoelen, room, tomatenpuree toe. Kruid met nootmuskaat, peper, zout en paprikapoeder en dien op.

    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Look,Tomaten,Boter,Nootmuskaat,Knoflook,Olie,Paddenstoelen,Room,Paprika,
    20-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalencocktail met komkommer


    Garnalencocktail met komkommer

    Voor 4 personen;
    200 g garnalen, ½ kleine komkommer, ½ sinaasappel
    2 eetlepels verse dille, fijngehakt zout, versgemalen zwarte peper
    75 g waterkers, 100 g Griekse yoghurt
    2 eetlepels olijfolie extra vierge, mespunt chilipoeder

                                        

    Bereiding;
    Schil de komkommer en snijd het stuk in de lengte doormidden.
    Schraap de zaadjes eruit en snijd de komkommer in kleine blokjes.
    Rasp 1 theelepel oranje schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Schep in een kom de komkommer met de geraspte sinaasappelschil,
    dille en 2 eetlepels sinaasappelsap door elkaar.
    Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

    Verwijder de grove takjes uit de waterkers.
    Leg in vier rechte (whisky)glazen een laagje van waterkersblaadjes.
    Schep de helft van de garnalen erop en verdeel de komkommer erover.
    Schep de rest van de garnalen erop. Roer de yoghurt los met de olijfolie en breng het sausje pittig op smaak met zout, peper en chilipoeder.
    Schep in elk glas een lepel van het sausje.

    Tip; Vervang de garnalen door cocktailgarnalen.
    Ook leuk als aperitiefhapje in kleine borrelglaasjes


    bron; smaakexperience.com


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:garnalen, komkommer, sinasappel, dille, waterkers, yoghurt, olijfolie, chilipoeder,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!