Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    27-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Bocuse d'Or-kandidaat is gekend
       
    Belgische Bocuse d'Or-kandidaat is gekend


      

    België stuurt Robbrecht Wissels naar de Europese finale van de Bocuse d’Or, de meest prestigieuze kookwedstrijd ter wereld. De kok van Belgacatring Aalst won de selectieproeven tijdens de gerenommeerde vakbeurs Horeca Life in Tour & Taxis, Brussel. De jury werd voorgezeten door de kruin van de Belgische restaurantwereld.

    De proef bestond uit drie verschillende bereidingen, waaronder tong met garnalen, ossenstaart en een ribstuk. Sterrenchef Peter Goossens prijsde vooral de vernieuwende aanpak van de winnaar. ‘Zowel de nieuwe look als de smaken zaten heel goed. De presentatie was super mooi.’

    Henri Decroix (Les Cuisines Bruxelloises - Brussel) en Peter Aesaert (restaurant ‘t Laurierblad in Berlare) waren de twee andere kandidaten die meedongen naar een plaatsje in de Europese finale, volgend jaar in Brussel. De twaalf besten gaan naar de wereldfinale in Lyon, tijdens de Sirha van 26 tot 30 januari 2013.

    Met zes podiumplaatsen (drie zilveren en drie bronzen medailles) bezet België de derde plaats op het palmares van de Bocuse d’Or. (DB)

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:Bocuse d’Or,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden lendebiefstuk met pekètsaus, gebakken pompoen


    Gebraden lendebiefstuk met pekètsaus, gebakken pompoen, pruimen en ijs van bruin bier

    Voor 4 personen :

    16 jeneverbessen, 4 lendebiefstukken, 800 g pompoen; enkele plakken en rest in dobbelstenen, 8 cl pekèt, 2 dl bruine gevogeltefond, 4 pruimen, 2 flesjes bruin bier, 50 g glucose atomisé (siroop van gedroogde glucose; te verkrijgen in speciaalzaak patisserie), 100 g suiker.

                                         gebraden lendebiefstuk met peketsaus gebakken pompoen pruimen en ijs van bruin bier
    Bereiding :

    1 Het ijs. Breng 400 g bruin bier met de glucose en de suiker aan de kook, laat afkoelen. Plaats het ofwel in de diepvries aan -20°C en vergruis het daarna met de Pacojet of draai het tot ijs in de ijsmachine.

    2 Pruimen. Laat de pruimen weken in het resterende bier.

    3 Rundvlees. Kleur de lendebiefstukken aan alle kanten in boter en laat verder garen. Houd het vlees na baktijd warm. Giet het braadvocht weg en ontvet. Blus met de pekèt voeg daarna de bruine gevogeltefond toe en de jeneverbessen, laat inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.

    4 Pompoen. Laat de pompoenplakken drogen in een oven op lage stand. Bak de pompenblokjes, en kruid ze met peper en zout.

    5 Bordschikking. Stapel de gedroogde plakken en gebakken pompoen op elkaar en steek er een geweekte pruim tussen. Snijd het vlees en schik op het bord, giet wat van de saus rondom en leg een bolletje ijs op het torentje van pompoen.

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Rundsvlees, Pompoen, Jeneverbessen, Pruimen, Bier, Siroop, Suiker,
    26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse mango in diepvriesvorm

    Verse mango in diepvriesvorm 


    verse mango in diepvriesvorm

    Altijd al verzot geweest op mango, maar geen fan van al dat snijwerk? Dan is er nu goed nieuws, want je kan het fruit sinds kort ook als diepvriesvariant kopen.

    Crop's ontwikkelde mangoblokjes in diepvriesvorm. Heerlijk voor cocktails, maar ook handig in een mango kaastaart-bereiding of simpelweg als zoet ijsblokje. 

                                              verse mango in diepvriesvorm

                                  Voor een doosje van 300 gram tel je zo'n 1,99 euro neer.

    Beeld: Photonews & Crop's
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Mango,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Limousinfilet met snoepjes van libertine, zachte geitenkaas


    Limousinfilet met snoepjes van libertine, zachte geitenkaas, pompoencreme en krachtige jus
     

    Voor 4 personen :

    4 x 50 g filet van limousinrund, 1 verse geitenkaas; bv. carré de hanzines, 1 flesje abdijbier ‘l’abbaye d’aulne’, 3dl bruine fond, 1 eetlepel luikse siroop,
    50 g gezouten boter in klontjes, 100 g pompoen 3 dl. libertine
    (3 vruchtenlikeur), 7 g agar agar (bindmiddel).

                                     limousinfilet met snoepjes van libertine zachte geitenkaas pompoencreme en krachtige jus
    Bereiding :

    1 Verwarm de Libertine met de agar agar tot 70°C, giet uit in een bakje en laat afkoelen. Wanneer de gelei hard geworden is kan je er snoepjes van snijden.

    2 Kook de geschilde pompoen gaar, giet af en blender heel fijn, voeg er 20 g boter aan toe en kruid met peper en zout

    3 Laat de bruine fond tot 1/3 inkoken samen met het abdijbier en de Luikse siroop, klop er op ‘t laatst de klontjes boter door zodat de saus blinkt.

    4 Bak de filets aan in boter, laat eventjes rusten en snijd ze in dunne schijfjes. Kruid met fleur de sel en zwarte peper.

    5 Schik de snoepjes en de geitenkaas op de schijfjes filet de Limousin. Lepel er de crème van pompoen naast en trek streepjes met de saus.

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Rundsvlees, Geitenkaas, Bier, Fond, Siroop, Boter, Pompoen, Vruchtenlikeur, agar agar,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep met gember en koriander


    Pompoensoep met gember en koriander en
    spiesje van gemarineerde scampi’s

    Ingrediënten :

    400 g pompoen, 10 g gember, 1 ui, 1 rode paprika, 1 wortel, 1 l gevogeltebouillon, 1 busseltje koriander, 1 dl olijfolie, 1 teentje look, 1 chilipeper, 1/2 citroen.

                                              pompoensoep met gember en koriander en spiesje van gemarineerde scampi s
    Bereiding :

    1 Schil de paprika, pompoen en wortel. Pel de ui.

    2 Rasp de gember.

    3 Snijd de pompoen, paprika, wortel en ui in blokjes en stoof ze aan in een weinig olijfolie met de gember onder deksel. Bevochtig met de gevogeltebouillon en laat 30 minuten sudderen.

    4 Pel ondertussen de scampi’s en verwijder de darmkanaaltjes.

    5 Week 4 houten spiesjes in wat water tegen het verbranden.

    6 Maak een marinade met de olijfolie, de look, het chilipepertje, het sap en de schil van de citroen. Marineer hierin de scampi’s.

    7 Steek de scampi’s op de spiesjes.

    8 Mix de pompoensoep en doe ze door een fijne zeef. Breng op smaak met peper en zout. Hak de koriander fijn.

    9 Bak de scampispiesjes aan en verdeel de soep over de soepkommen. Werk af met de koriander en leg op elk soepkommetje een spiesje met scampi’s.

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Pompoen, Gember, Ui, Paprika, Wortel, Koriander, Look, Chilipeper, Gevogeltebouillon,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risotto van Venere-rijst met zeevruchten, basilicum en olie


    Risotto van Venere-rijst met zeevruchten,
    basilicum en olie

    Voor 4 personen
    Voor de risotto;
    280 g Venere-rijst • 12 middelgrote gamba’s • 12 middelgrote langoustines •
    2 sjalotjes • 1/2 glas witte wijn • 750 ml visbouillon • 400 ml langoustinesoep • 1 takje kervel • 1 takje dille • 1 takje basilicum • zout, peper •
    extra olijfolie van eerste persing • 20 g boter

                                risotto van venere rijst met zeevruchten basilicum en olie
    Voor de pesto
    100 g basilicum • 40 g peterselie • 30 g pijnboompitten • 50 g geraspte Parmezaanse kaas • 30 g ricotta • zout, peper • extra olijfolie van eerste persing

    De pesto : Was de kruiden, voeg pijnboompitten, Parmezaanse kaas, ricotta, zout en peper toe en meng alles met een beetje olie.

    De risotto : Verwarm een beetje olie in een pan en bak kort 4 hele gamba’s en 4 hele langoustines. Houd ze warm. Was de kruiden en hak ze fijn. Stoof de gehakte sjalotjes in een pan tot ze glazig zijn. Voeg de rijst toe en laat hem even meebakken. Overgiet de rijst vervolgens met de wijn, die u laat verdampen. Houd de rijst daarna afwisselend nat met de langoustinesoep en de warme bouillon. Als de risotto halfgaar is, voegt u het in grote stukken gesneden vlees van 8 langoustines en 8 gamba’s toe. Voeg zout en peper toe en laat gaar worden. Haal de pot van het vuur en werk af met de fijn gesneden kruiden en de boter. Dien de risotto op met op elke portie een hele gamba en een langoustine. Versier de borden met de pesto en enkele blaadjes basilicum.

    Van Chef Angelo Aglianò.
    Uit: Guida Gallo: 101 Risotto's van de beste restaurants ter wereld.
    Ed. Gribaudo
    bron; gva.be


    Categorie:RIJSTGERECHTEN
    Tags:basilicum, Peterselie, Pijnboompitten, Kaas, Ricotta, Rijst, Gamba, Lagoustines, Wijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honingkoekjes


    Zelfgemaakt: Lekkere Honingkoekjes

    Benodigdheden:

    300 g bloem, 100 g suiker, 180 g zachte boter, 1 ei, ½ zakje poedergist, honing.

                    zelfgemaakt honingkoekjes

    Bereiding:

    Meng alle ingrediënten en kneed het deeg tot een bal.
    Rol kleine balletjes van het deeg. Duw ze een beetje plat in de palm
    van je hand en maak in het midden een kuiltje met je duim.
    Leg de koekjes op een bakblik met bakpapier.
    Bak de koekjes goudbruin in een voorverwarmde oven (180 °C).
    Laat even afkoelen en vul de kuiltjes met honing.
    Je kunt variëren met aardbeien- of abrikozenconfituur.


    Beeld: Marc Wauters.
    Uit: Zelfgemaakt, Majke Jongen, Davidsfonds Uitgeverij
    bron; gva.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:Bloem, Suiker, Boter, Ei, Gist, Honing,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Advocaat


    Zelfgemaakt: Advocaat

    Benodigdheden:

    4 eierdooiers, 1 groot blik zoete, gecondenseerde melk, 1 zakje vanillesuiker, 180 g extra fijne suiker, 1 dl alcohol (90°), glazen bokaal met deksel.

                                       zelfgemaakt advocaat
    Bereiding:

    Meng de eierdooiers met de melk en de vanillesuiker gedurende 2 min met de mixer op lage snelheid. Voeg de helft van de suiker toe. Meng gedurende 4 min zeer goed met de mixer op hoge snelheid. Voeg afwisselend de alcohol en de rest van de suiker toe. Blijf mixen op hoge snelheid tot je een dikke vloeibare massa krijgt. Doe de drank in de bokaal.

    Beeld: Marc Wauters.
    Uit: Zelfgemaakt, Majke Jongen, Davidsfonds Uitgeverij
    bron; gva.be


    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Tags:Eieren, Suiker, Alcohol, Gecondenseerde melk
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snackkomkommer met dipsausje
     

    Snackkomkommer met dipsausje

    Groenten om te dippen zijn weer helemaal in! Probeer meerdere smaken te combineren... Dit is een receptje met vitamines A en C, kalium, natrium, caroteen, koolhydraten.

    Voor 4 personen:

    2 sneetjes droog witbrood • takje peterselie • zeezout • peper van de molen • 1 tl kerrie • mespuntje kurkuma (geelwortelpoeder) • geraspte schilletjes van een halve citroen • 4 snackkomkommers 

                                          

    Bereiding:

    Bereid de wortelpuree  (bijvoorbeeld zoals in Follade 'Lise' in 'Denk Groenten! Lente' p. 56). 

    • Maak een persillade: hak het brood fijn in een mixer.

    • Versnij de peterselie zeer fijn.

    • Meng het brood met de peterselie, zeezout, peper van de molen, kerrie,     kurkuma en de citroenschilletjes.

    • Leg de snackkomkommers op een schaal.

    • Doe de wortelpuree en de persillade in twee aparte schaaltjes.

    • Dippen maar. 

    Minder dan 150 kcal per portie.

    Wijntip: de rauwe komkommer vraagt om een frisse witte wijn, de wortelpuree wil een iets zoetere begeleiding. Die twee eisenworden verenigd in een Jacob's Creek Semillon/ Chardonnay. 

    recept; Frank Fol
    bron; bliss-magazine.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Brood, Snackkomkommers, Kurkuma,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème brûlée van speculaas


    Crème brûlée van speculaas

     Ingrediënten :

    1/2 l room, 90 g suiker, 120 g eigeel, 6 stuks speculaas,
    5 gelatineblaadje, een klein mespuntje speculaaskruiden.

                                 creme brulee van speculaas 5

    Bereiding :

    1 Kook de room met de helft van de suiker en de speculaaskruiden.

    2 Voeg de speculaas toe en haal van het vuur.

    3 Klop de andere helft van de suiker op met de dooiers tot een gladde witte crème is ontstaan. Giet er voorzichtig de room op. Roer goed door, en zet even terug op het vuur. Verwarm tot 82°C (dit gaat erg snel, pas op!).

    4 Haal van het vuur en giet in een ander recipiënt. Voeg er de in koud water geweekte gelatine aan toe.

    5 Meng goed, laat even afkoelen tot de massa begint te dikken.

    6 Vul een inox ring ca. 2 cm dik of in schaaltjes en plaats in de koelkast. Laat opstijven.

    7 Verwijder de ring of serveer in de schaaltjes. Brand desgewenst lichtjes af met een brander. Garneer met wat verbrokkelde kruimels speculaas.

    www.ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:creme brulee,speculaas,room,suiker,
    25-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confituur van appelen en rabarber

    Najaarsfruit om zelf confituur te maken

    Zolang er veel en smakelijk fruit te verkrijgen is, kunnen we makkelijk zelf confituur maken. Zowel inlandse variëteiten, zoals bessen of pruimen, als uitheems fruit, zoals ananas, zijn daar uitermate geschikt voor. De vruchten moeten smaakvol zijn, niet gekneusd en zonder plekjes die wijzen op een te rijp stadium.

    Veel recepten vragen om grote hoeveelheden suiker. Die moeten er mee voor zorgen dat jam makkelijker bewaart. Ze maskeren echter de zuivere fruitsmaak en zijn slecht voor de lijn. Voor een betere smaakbeleving kan confituur best met heel wat minder suiker gemaakt worden, alleen moet ze dan wel in de koelkast worden bewaard. Wie één keer zo’n smaakintensiteit heeft geproefd, zal voortaan ongetwijfeld veel minder suiker gebruiken.


    Confituur van appelen en rabarber

    Voor ca. 9 potjes van 400 g:
    1,8 kg gesneden rabarber (stukjes 4 cm)
    1,2 kg gesneden stevige jonagold appelen (blokjes 2 x 2 cm)
    1,5 kg confituursuiker, sap van 1,5 citroen, 60 g pectine

                                     

    Bereidingswijze

    Doe het gesneden fruit, confituursuiker en citroen samen in een ruime pot met dikke bodem. Roer enkele keren om en breng aan de kook. Roer ook tijdens het koken een paar keer om. Controleer de dikte van de confituur en voeg na een tiental minuten de pectine toe. Laat nog één minuut al roerend doorkoken. Vul de confituurpotjes.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Rabarber, Appel, Suiker, Citroen, Pectine,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken met Jeroen


    Koken met Jeroen

    • © VRT 2011 Nyk De Keyser

      © VRT 2011 Nyk De Keyser
    We hebben er lang op moeten wachten, maar sinds deze week is de app van Dagelijkse kost er dan toch. Voor net geen 5 euro is de app, die gemaakt werd door het Gentse In The Pocket, te downloaden in de iTunes Store van Apple.

    De gerechten zijn ook gratis te consulteren op de website van Eén maar deze app doet meer dan ruim honderd gerechten en bijbehorende video's netjes ordenen. Je vindt er onder meer ook een resem basistechnieken en keukenweetjes, zoals hoe je vis ontvelt en wat het verschil is tussen brunoise en juliette.

    Ingrediënten kunnen ook makkelijk in een boodschappenlijstje geordend worden. De app is voorlopig alleen nog maar beschikbaar voor Apple-producten. De Androidmarkt is volgens de VRT voorlopig nog te klein.


     Dagelijkse kost voor iPhone en iPad, 4,99 euro

    Jan Debackere
    bron; demorgen.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:Jeroen Meus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tournedos Rossini


    Tournedos Rossini

    Voor 4 personen:
    4 sneden wit toastbrood, boter, peper en zout
    4 rundtournedos van 120 g elk (ongeveer 3 cm dik en van ongeveer 7 cm diameter)
    4 dl tomatensaus (zie hieronder), 1 dl madera
    4 schijven ganzenleverpastei van 5 cm diameter

    Voor de tomatensaus:
    5 grof gesneden sneden spek, 2 grof gehakte uien, 1 grof gesneden wortel
    1/3 grof gesneden bleekselderijstengel, boter, ½ klein blik tomatenpuree
    2 el tarwebloem, 10 grof gehakte tomaten, 5 dl blanke fond
    peper en zout, 3 geplette knoflooktenen
    kruidentuil (peterseliestengels, tijm en laurier) 

                             

    Bereidingswijze

    Maak eerst de tomatensaus. Fruit spek, ui, wortel en selderij in boter zonder te laten kleuren. Roer de tomatenpuree eronder en laat even meebakken. Bestrooi met bloem, roer om en laat opnieuw meebakken om de bloemsmaak kwijt te raken. Voeg de tomaten toe en bevochtig met de fond. Kruid met peper, zout, knoflook en kruidentuil en laat afgedekt gedurende 2 u. zacht trekken.

    Snij het toastbrood in ronde schijven van ongeveer 6 cm diameter. Bak ze krokant en goudbruin in boter. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

    Bak de tournedos langs alle kanten aan in boter. Kruid met peper en zout en laat nog 6 min. op zacht vuur bakken tot het vlees saignant is.

    Breng de tomatensaus aan de kook en giet ze door een zeef. Doe de madera erbij en controleer de kruiding. Schik eerst de toast op de borden. Daarop komt de tournedos en daarop de plakken ganzenleverpastei. Lepel de saus erover en eromheen.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:brood, rundsvlees, tomatensaus, ganzelever, madera, kruiden,
    24-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip en appelbrochette

    Kip en appelbrochette

    Voor 4 personen

    2 kippenfilets, 3 appels
    honing, boter, peper en zout

                                    
    Bereidingswijze

    Snijd het kippenvlees en de appels in even grote blokjes.
    Steek deze afwisselend op een brochette, kruid met peper en zout.
    Borstel er wat honing op.
    Warm de oven tot 180°C. Kleur de brochettes in de pan met wat boter. Gaar verder in de oven.
    Dien op met kroketjes.

    bron; mijnflandria.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:Kip, Appel, Honing,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatenketchup


    Zelfmaken; Tomatenketchup

    Met een vlijmscherp mes, wurmde een kweker de pitjes uit het vruchtvlees en liet mij een stukje proeven van de Paul Robeson. De tomaat, vernoemd naar de zwarte acteur, atleet, zanger, schrijver en politiek activist (1898-1976), was niet de enige bijzonderheid op het Feest van de tomaten en oude groenten in Haverskerque, een stadje in Noord-Frankrijk. In opperste vervoering bekeken liefhebbers honderden tomaten in alle kleuren van de regenboog.

    Ingrediënten

    2 kilo tomaten, 1 rode paprika, in blokjes, 2 uien, in blokjes
    2 tenen knoflook (uit de knijper), 75 ml appelciderazijn
    3 eetlepels zoetpoeder (stevia) of 50 gram suiker, snuf zout
    2 theelepels geraspte gember, 2 theelepels paprikapoeder
    2 theelepels nootmuskaat, flinke snuf cayennepeper
    1 eetlepel korianderzaad, fijngevijzeld, 1 kruidnagel
    peper naar smaak.

               
                                                                                                                       © THINKSTOCK
    Bereiding;
    Was de tomaten en snijd ze in stukken. Voeg de paprikablokjes toe. Doe tomaat, paprika, ui en knoflook met wat water in een grote pan. Laat dit minstens een uur zacht sudderen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Voeg indien nodig wat water toe. Als het mengsel zacht is, kan het even van het vuur af en worden gepureerd.

    Verwarm opnieuw en voeg azijn, suiker of zoetpoeder en specerijen toe. Laat het geheel nog een uur of wat sudderen en indikken. Mijn collega Melle heeft een versie gemaakt met suiker, ik met zoetpoeder dat in natuurwinkels verkrijgbaar is. Giet de saus in steriele potten.

    Beide ketchups smaakten fris en minder zout dan de fabrieksvariant. Die van Melle was vrij zoet, de mijne kon wel wat peper gebruiken. Desalniettemin: lekker bij Meditterane gerechten, zoals falafel of gehaktballetjes.


    Yvette van Boven
    Marie Louise Schipper
    bron; volkskeuken.nl

    Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
    Tags:Tomaten, Paprika, Appelcider, Gember, Paprikapoeder,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Netelsoep


    Mmm, brandnetels vanavond!
    Netelsoep

    Een plantenexpert hoeven we zeker niet te zijn om haar te vinden. Simpelweg even rondkijken volstaat. De (grote) brandnetel (Urtica dioica) is een plant van bij ons, behorende tot de familie van de Urticaceae. Ze is donkergroen van kleur en draagt prikkende haren. Ze gedijt het best in koele, vochtige bodems, maar eigenlijk overal. Ze is resistent aan heel wat pesticiden (amateurtuiniers kunnen dat beamen) en kan ruim anderhalve meter groot worden. Vandaag is de brandnetel uit de apotheek verdwenen, hoewel ze toch een aantal interessante voedingsbestanddelen bevat.

    Ze is rijk aan de vitamines A en B (B2 en B5), aan ijzer (even veel als orgaanvlees), aan silicium, zink, foliumzuur... Haar calciumgehalte is gelijkwaardig aan wat er in kaas zit, met daarenboven minder risico op allergie of overdaad aan calorieën. Ze levert zeven keer meer vitamine C dan sinaasappel. Bovendien is ze bloedzuiverend, verbetert ze de spijsvertering, behandelt ze acne (dankzij de zink die ontstekingsremmend werkt) en bekampt ze brekende nagels en haaruitval. Ten slotte verdrijft ze ook de vermoeidheid.

                            ortie
    Netelsoep


    Ongeveer 500g gewassen netels in een kookpot met 1 liter water,
    1 groentebouillonblokje en kruiden (peper, zout, Provençaalse kruiden of komijn, kurkuma, koriander...). Voeg daarbij een grote aardappel of een courgette, in blokjes gesneden. Na 15 tot 20 minuten is de soep klaar.
    Mix en dien op met een scheutje room.

    bron; plusmagazine.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Netels, Kruiden, Aardappel,
    23-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soms meer zout in snee brood dan in zakje chips


    Soms meer zout in snee brood dan in zakje chips


    Dat chips zout zijn, is geen nieuws. Maar ook brood bevat veel te veel zout. Zoveel zout zelfs, dat één snee brood in een kwart van de gevallen meer zout bevat dan een zakje chips. Dat blijkt uit een gezondheidssteekproef van de Britse organisatie Consensus Action on Salt and Health.

    "Mensen beseffen vaak niet dat brood zoveel zout bevat, omdat het niet echt zout smaakt. Maar er zit dus wel degelijk veel zout in, en dat zou moeten vermeld worden op de verpakking", aldus de organisatie.  "Hoe kunnen consumenten er anders voor zorgen dat ze minder dan 6 gram per dag eten?"

    Uit het onderzoek bleek ook nog dat brood de grootste bijdrage levert aan de dagelijkse inname van zout (18 procent).  De organisatie vraagt dat de bakkers het zoutgehalte in hun brood halveren.

    Te veel aan zout doet de bloeddruk stijgen en kan op termijn leiden tot fatale beroertes of hartaanvallen. Minder zout in brood zou volgens de organisatie drieduizend sterftegevallen per jaar in Groot-Brittannië kunnen voorkomen.

    (edp)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Zout,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er is ongeveer 10 liter melk nodig om 1 kilogram kaas te maken.


    Er is ongeveer 10 liter melk nodig om
    1 kilogram kaas te maken.

    bron; seniorennet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Kaas, Melk,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere ijstaart bij Häagen-Dazs


    Bijzondere ijstaart bij Häagen-Dazs


    Bijzondere ijstaart bij Häagen-Dazs

    Häagen-Dazs introduceert dit jaar de luisterrijke ijstaart «Fleur de Glace». Voor het vierde jaar op rij heeft Häagen-Dazs een Europese designer uitgenodigd om een object van roomijs te ontwerpen. Dit jaar werd Kiki van Eijk uit Eindhoven gevraagd om een unieke designijstaart te creëren. Een speciale editie vanwege de vijftigste verjaardag van Häagen-Dazs. Kiki liet zich inspireren door ijskristallen en bergbloemen. Het resultaat is oogverblindend mooi. Een bloem van ijs.

    De IJsbloem is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en verkrijgbaar in twee smaken: IJsbloem en Zonnebloem. De IJsbloem (wit) is een combinatie van Caramel, Biscuit and Cream, Speculoos en Vanilla roomijs met een hart van romige karamel op een bed van krokante praline voor 8/10 personen aan 43 euro. De Zonnebloem (geel) is gemaakt van Macadamia Nut Brittle en Mango Sorbet. Het delicate hart van passievruchtencoulis op een biscuit van hazelnoot geeft de taart een exotische toets. Voor 8/10 personen aan 43 euro.

    bron; skynet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:ijstaart,
    22-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs, op z’n geheel, jus met garnalen en zeekraal


    Pladijs wordt best even dun gepaneerd met bloem, zout en peper alvorens te bakken. Zelf zou ik de pladijs op vel bakken, zo vermijd ik koolhydraten en smaakverlies. Ik heb geen bezwaar tegen tomatenpitten en laat die erbij, het maakt het geheel wat smeuerig en voor de caloriefanaten kan sojaroom gebruikt worden. Maar natuurlijk smaken verschillen.

    Pladijs, op z’n geheel, jus met garnalen en zeekraal

     Voor 4 personen;
    4 pladijzen, 2 eetlepels bloem, 100 g zeekraal, 1 sjalot
    50 g boter, 4 eetlepels gehakte peterselie, peper en zout

    voor de garnaaljus
    1 dl garnaalbisque, 100 g gepelde garnalen,
    1 rijpe tomaat, 1½ dl room, 25 g boter

                                    image

    Bereidingswijze :

    1. Spoel de zeekraal grondig
    2. Ontvel en ontpit de tomaten, snij in blokjes.
    3. Hak de sjalot fijn en stoof ze in de boter, voeg de zeekraal toe en laat verder stoven, kruid met een snuif peper.
    4. Laat voor jus de garnaalbisque inkoken tot de helft, voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot een lichtgebonden saus, kruid met zout en peper.
    5. Spoel de pladijzen, dep ze droog, haal door de bloem, bak ze in de boter, kruid met zout en peper.
    6. Voeg de garnalen en tomatenblokjes bij de jus van garnalen.
    7. Dresseer de pladijs op warme borden, lepel er de zeekralen langs en nappeer met de jus van garnalen. Garneer met de gehakte peterselie.
    Suzanne Van Mouffaert
    bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Pladijzen, Schol, Zeekraal, Peterselie, Garnalen, Tomaat,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!