Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    15-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendrecept met schorseneren

    Ik koos deze keer voor een weekrecept met schorseneren.

    http://recept.e-gezondheid.be/varkensgebraad-met-gekonfijte-sjalotten-en-schorseneren/recept/1373

     

    Varkensgebraad met gekonfijte sjalotten en schorseneren

     hoofdgerecht voor vier personen                    


    Ingrediënten
    -Varkensgebraad: van ongeveer 800 g
    -Sjalotten: 16
    -Schorseneren: 1 bundeltje
    -Olijfolie: 1 soeplepel
    -Witte wijn: glas (10 cl)
    -Platte peterselie
    -Zout, peper van de molen

    Bereiding

    -Warm de oven voor op 210°C

    -Voeg zout en peper toe aan het gebraad.,

    -Pel de sjalotten en maak de schorseneren klaar.
    -Leg het gebraad en de sjalotten in een schotel en zet hem ongeveer 50 minuten in de oven.
    -Warm een soeplepel olijfolie in een pan en laat de schorseneren aanbakken.
    -Haal ze uit de pan en houd ze warm.
    -Haal het gebraad uit de oven. Snij het in plakjes en leg die op een schotel.

    -Voeg de sjalotten en de schorseneren toe.

    -Zet de schotel in de oven, die uit is, om het gerecht warm te houden.
    -Zet de schotel met het bakvocht op een vuurtje.

    -Voeg een glas witte wijn toe en schraap de aangebakken sappen los.

    -Laat koken en inkoken tot u een mooie saus bekomt.

    -Giet de saus over het gebraad en werk af met een paar plukjes platte peterselie en een beetje peper. 

                                                         
                                                          varkensgebraad

     
    schorseneren                                                geconfeite sjalotjes

    Laat het je smaken.

    15-12-2012 om 06:21 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie stemt er voor Addi?

    Misschien eens een gelegenheid om onze gastvrouw van de Tuinclub te bedanken voor haar jarenlange gastvrijheid!
    Klik in onderstaand bericht op hier en kies als gemeente Jabbeke.  Daarna kan je je stem uitbrengen op Adi Pierloot.

    Krak van jouw gemeente

    dinsdag 29 november 2011 om 08u00

    Wie verdient het om 'Krak van 2012' genoemd te worden in je gemeente?
    >> Stemmen kan HIER tot 17 december om 8u <<

    In de krant van 4 januari lees je wie derde eindigde, in de krant van 11 januari kom je te weten wie tweede werd en in de krant van 18 januari wordt dé Krak van je gemeente paginagroot aan je voorgesteld.

    Een initiatief van: In samenwerking met:

    15-12-2012 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    14-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een beetje opruimen

    In de vrieskoude was ik anderhalf uur in beweging met een beetje opruimwerk.



    Aan de doorgang naar het achterste deel van de tuin stonden planken tegen de afsluiting.

    Ze kwamen van de afbraak van de serre.  Ik gaf ze een andere plaats.



    Ze werden aan de buitenkant van de kippenren aan de zijkant van het kippenhok aan de draad vastgebonden


    Dit eerste luik van de opruimactie is geslaagd.



    Ook aan de achterste garagepoort was het wat rommelig en moest het een beetje opgeruimd worden.


    De rechtstaande paletten en de planken zijn verhuisd naar achterkant van de tuin.

    De planken staan nu tegen de geknotte kriekelaar.

    De paletten heb ik aan de draad van de kippenren gebonden aan de kant van de ingang naar het kippenhok.



    De balkjes zijn helemaal in de hoek van de garagemuur met de gevel van het huis van de buurman geplaatst

    De oude ramen van de afgebroken serre blijven voorlopig staan.

    Glas en hout moeten apart aangeboden worden in het containerpark.

    Aangezien ik zoveel mogelijk glas wil uithalen zonder te breken is het nu te koud voor dat werkje.
    Ook heb ik nu heel wat andere prioriteiten.

    14-12-2012 om 05:42 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    13-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schorseneren

    Er zijn groenten die ik graag eet maar niet of niet meer kweek.

    Zo begin ik met  de schorseneer, die een echte wintergroente is.  


    Op
     
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_schorseneer#Ziekten  

    vond ik de beste beschrijving van wat een schorseneer in feite is.


    -Dit is een plant uit de composietenfamilie
    (Asteraceae).

    -De plant wordt toegepast als groente die voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten werd.

    -Na de oorlog raakte ze in diskrediet, mogelijk door zijn bewerkelijkheid.

    Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij.

    -Dit feit heeft de groente de bijnaam "keukenmeidenverdriet" of "huisvrouwenleed" opgeleverd.

    -Dit zijn ook bijnamen die ook aan de verwante haverwortel worden gegeven.

    -Andere bijnamen zijn: 'winterasperge' (of 'armeluisasperge') en winterstaaf.

    -Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari.

     

    Maar bij http://www.janstraatman.nl/groenten/schorseneren.html

    vond ik de meest beknopte uitleg over soorten , telen en ziekten. -Grond en bemesting

    De liefst lichte grond moet diep bewerkt worden (minstens 40 cm) en zo los mogelijk gehouden worden. Als de grond te vast is, krijg je vertakte pennen.

    De grond mag niet vers bemest worden omdat dit zou leiden tot weelderig bladgroei en vertakte pennen.

    -Soorten

    Schorseneer behoort tot de samengesteldbloemigen.

    Veelgebruikte soorten zijn Lange Jan, Westlandia Flandria en Duplex. Deze soorten schieten niet makkelijk. Je hebt ook nog o.a.de Russiche  reuzen, de  Deense reuzen en andere soorten.

    -Plant- en oogstgegevens

    Schorseneren worden in april - mei op regels gezaaid (4 cm in de rij, 25 cm tussen de rij). Het zaad kiemt langzaam. Uitdunnen op 8 cm.

    Oogst van november tot eind maart. Naarmate het seizoen vordert, neemt de kwaliteit af.
    Omdat de pennen diep wortelen en makkelijk breken, moet je voorzichtig zijn met het oogsten.

    -Wissel- en combinatieteelt

    Schorseneren behoren tot de wortelgewassen. Teeltwisseling 1 op 4.

    Voor combinatieteelt: gedijen ze het best bij: biet, koolrabi, prei, sla, ajuin.
    Alle andere groenten zijn neutraal dus niet beschermend en niet aanvallend
    .

    -Ziekten

    Schorseneren kunnen last hebben van meeldauw of schimmel. Ze zijn niet erg gevoelig.

    -Als schorseneren   in bloei komen, knip je best de kop er uit. 
    Doe je het niet dan blijven ze eetbaar maar zijn ze hol.

    Wie beschikt over het veltboek 'Handvoek Ecologisch tuinieren' kan dit natuurlijk best raadplegen. Wij noemen het 'onze tuinbijbel'.  Dit boek is zo goed als compleet. 

    Alle velt -boeken zijn te verkrijgen bij onze boekenverantwoordelijke van elke afdeling.

    Alleen wanneer u de boeken rechtstreeks bij Velt nationaal bestelt, betaalt u de verzendingskosten.
    Klik hier voor meer info over de boeken.

    13-12-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een velt -artikel

    Vandaag neem ik een artikel over uit seizoenen mei-juni 2008. 

     

    Een nieuwe preiplaag: Napomyza gymnostoma

     

    In de winter van 2006 vestigde Jef Hermans, de voorzitter van Velt Limburg, mijn aandacht op een ‘nieuwe’ aantasting van zijn winterprei. Ook op andere plaatsen in de regio rond Maasmechelen merkten Velt-leden bij het schoonmaken van de de winter- en late herfstprei roodbruin verkleurde vraatgangen in de schacht van de prei op. In de gangen vond men hier en daar kleine bruine poppetjes, hooguit een paar millimeter lang.

     Ongewone aantasting 

    We verzamelden enkele van die poppetjes in een bekertje en na enkele dagen kwamen er vliegjes tevoorschijn. Een ‘gewone’ preivlieg, dachten we. We vermoedden dat het om een aantasting ging door een late vlucht van de preivlieg in de herfst van 2006. In de loop van het vroege voorjaar van 2007 signaleerde een lid uit Kessel-lo dezelfde aantasting en vorig najaar dook het fenomeen op in mijn eigen tuin in Oost-Brabant. Op internet ontdekte ik dat hobbytuiniers in Vlaanderen en Nederland op diverse tuinsites melding maken van dezelfde, ongewone aantasting van prei.

    Enkele weken geleden maakte het provinciale Proefcentrum voor de Groenteelt in Kruishoutem bekend dat het gaat om een mineervlieg, namelijk Napomyza gymnostoma. Het blijkt een relatief nieuwe ‘plaag’ te zijn die vanuit Centraal-Europa oprukt naar onze streken. Vooral hobbytuiniers merken die mineervlieg op. Een nieuwe preiplaag: Napomyza gymnostoma

    De professionele teelt berichtte tot dusver nog niet over een dergelijke aantasting; wellicht omdat er in de gangbare landbouw verschillende insecticiden worden gebruikt. Toch hebben we van biologische landbouwers nog geen meldingen gekregen. Volgens het Proefcentrum uit Kruishoutem is deze mineervlieg ook actief bij ui, look en bieslook. De larven vreten gangen in de plant waardoor die vatbaarder wordt voor bacteriële en schimmelinfecties.

    De eerste generatie volwassen vliegen van Napomyza gymnostoma komt tevoorschijn in april en legt eitjes op waardplanten, aan de plantbasis of in de schacht van de plant. De larven die uit de eitjes ontstaan migreren in de schacht van de planten, waar ze verpoppen. Vanaf einde mei tot einde september blijft de vlieg in popstadium in de plant aanwezig. Dan verschijnt de tweede generatie volwassen mineervliegen, vanaf begin oktober tot november. De larven van deze vliegen zijn verantwoordelijk voor de schade die bij de prei werd opgemerkt in de late herfst en bij de winteroogst. Vanaf einde november overwintert de larve als pop. Deze bruine poppetjes werden eerst opgemerkt bij de oogst van winterprei.

    In tegenstelling tot de bekende aantastingen van wortel, ui, kool en prei waarbij de groentevliegen vanaf einde oktober geen verdere schade aanrichten, blijft de larve van Napomyza gymnostoma bij prei actief tot einde november.

    Preventie

    Hieronder geven we enkele preventieve teeltmaatregelen om aantasting door deze mineervlieg te vermijden of de uitbreiding ervan tegen te gaan:
    • het gebruikte insectengaas bij de teelt laten liggen tot november (gebruik een maaswijdte kleiner dan 0,8 mm, dat is de vleugelwijdte van het insect;
    • gewasresten opruimen om proactief het als pop overwinterende insect uit de tuin te weren;
    • een goede composthygiëne toepassen, waarbij aangetaste preiresten beter niet mee worden gecomposteerd om verspreiding van de poppetjes van de mineervlieg in de tuin tegen te gaan.

    Biologische bestrijdingsmiddelen

    Omdat dit een vrij recente aantasting is, zijn er nog geen ervaringen uit de praktijk bekend. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen op basis van pyrethrum is een mogelijkheid. Pyrethrum werkt hoofdzakelijk als contactgif en het is gezien de grote mobiliteit van de mineervlieg en de beschutting die de preischacht biedt aan de larve dus twijfelachtig of pyrethrum effectief is.

    Sinds het najaar van 2007 zijn er in België voor gangbare landbouwers twee bestrijdingsmiddelen erkend op basis van de actieve stof spinosad. Deze actieve stof is een mengsel van twee metabolieten die geproduceerd worden door een van nature in de bodem voorkomende actinomyceet. Je vindt het sinds dit voorjaar in de handel voor hobbytuiniers, bijv. onder de merknaam Conserve®. De fabrikant raadt dit aan tegen o.a. mineervliegen.

    Middelen op basis van spinosad zijn momenteel niet toegelaten in de biologische landbouw. De aanvraag tot toelating in bio ligt nu op tafel bij de EU-commissie. We hebben ook wat dit middel betreft echter geen praktijkresultaten. Voorkomen blijft beter dan genezen; dat geldt ook voor Napomyza gymnostoma!

     

    (tekst: Luc Vanhoegaerden) Uit: Seizoenen, mei-juni 2008

     

     
    de mineervlieg                                        de larve van de mineervlieg
    Google afbeeldingen
    Indien jij in jouw tuin deze aantasting voor hebt.  Lat het ons dan weten op het mailadres dalae@pandora.be.

    12-12-2012 om 07:18 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    11-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grondvesting nieuwe serre

    Mijn schoonbroer, geholpen door mijn broer, legde gisteren de grondvesten voor de nieuwe serre.

    Die serre zal een meter korter zijn maar een halve meter breder dan de oude.


    Dit was gisteren het uitgangspunt, de oude grondvesten.



    Hier wordt de rechterkant er uit gehaald. 

    De oude plaats blijft behouden maar wordt uitgediept en aangevuld met ‘stabilsé’.


    Aan de linker zijde komt de verbreding die direct op de juiste diepte is gedolven.



    Hier zie je de aanvulling met ‘stabilisé’ vooraleer de balk word terughelegd.


    Eens alle betonnen balken op hun plaats zijn, wordt rondom rond een steentje opgemetst.



    Gisteren avond, met kunstlicht werd het afgewerkt en afgedekt tegen de vlagen.

    Maar deze morgen bleek dat we hadden afgedekt tegen zeer minieme nachtvorst.


    De put achter de serre is reeds grotendeels gevuld.

    Die opvulling is zoals de rest van de tuin, deze morgen bedekt met een fijn laagje poedersneeuw.
    Het is nu wachten tot de volgende dooi om de bedekking weg te nemen.
    Dan zal ik ook de nu vast getrappelde vochtige grond los leggen met de spitvork.

    11-12-2012 om 09:12 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe serre 1

    De nodige voorbereidingen voor de nieuwe serre zijn gestart.



    De linkerkant die een halve meter breder wordt is deels uitgegraven.



    De achterkant die een meter vooruit moet komen is ook deels uitgegraven.


    De rechterkant ligt een beetje schuin en moet recht gelegd worden en pas.
    De hele basis zal op stabilisé pas worden gelegd en vast gezet.
    Achteraan links lag er nog een klein beetje sneeuw die niet werd bedenkt met aarde.

    Het is niet goed om koude onder te delven want die raakt er niet vlug meer uit..


    Toen het gisteren regende was er al vlug niets meer te zien van de sneeuw.
    Vandaag wordt er normaal gezien verder gewerkt aan de nieuwe fundaties.

    10-12-2012 om 05:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendrecept rucolasoep

    Het wijst zichzelf dat er dit weekend een recept wordt naar voor gebracht met rucola.

    Dit vond ik op: http://www.ah.nl/allerhande/recepten/710654/rucolasoep

    Ik paste de presentatie een beetje aan.  Al mijn recepten probeer ik in dezelfde vorm te gieten. 


    Rucolasoep 

    voorgerecht -4 personen

     Ingrediënten

    -50 g boter +

    -1 ui, gesnipperd +

    -50 g bloem +

    -1 potje bouillon met kip (350 ml) +

    -1 beker slagroom (250 ml) +

    -1 aardappel kruimig, geschild +

    -2 zakken rucola (sla, a 75 g) +

    -100 g zachte geitenkaas

    Bereiding

    -Verhit de boter in een soeppan. Fruit de ui 5 min.

    -Voeg de bloem toe en bak nog 5 min. of tot het mengsel begint te kleuren (roux).

    -Voeg de bouillon, 500 ml water en de slagroom toe.

    -Snijd de aardappel in kleine blokjes en voeg toe. Breng aan de kook en laat 10 min. op laag vuur koken.

    -Neem de pan van het vuur.

    -Houd enkele blaadjes rucola achter voor de garnering en voeg de rest toe aan de soep.

    -Laat 1 min. slinken en pureer met de staafmixer tot een gladde soep.

    -Verdeel de soep over 4 kommen of borden en verkruimel de geitenkaas erover.

    -Garneer met de rest van de rucola.

         
    Een recept van rucolasoep zal je liggen als je houdt van een klein beetje bitterheid. 
    De kunst is om die bitterheid  zo te maskeren met andere smaken zo dat je die nog amper opmerkt.

    08-12-2012 om 05:37 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin afdekken vóór de vorst is gelukt

    Met de druk op de ketel kan je altijd nog een ietsje meer.


    Het was nog half donker toen ik een bussel hout in de vijver legde.

    Zo ben ik gerust dat, zelfs als het streng vriest de visjes voldoende zuurstof krijgen. 

    Het midden van de bussel vervriest niet zodat er altijd een gat in het ijs blijft.


    Dan ben ik begonnen met het afschermen door bladeren van al het groenlof.


    Eerst heb ik de groenste rij er warm ingeduffeld.  Daarna volgden al de andere.
    De aanwezige hagel heb ik eerst opzij geharkt.



    De rest van de prei heb ik gerooid om te verdrijven.


    Ze zijn een poosje in de kruiwagen gebleven omdat ik eerst groenten naar binnen moest brengen voor moeder de vrouw.


    Ik heb de rest van de hoge rucola gesneden die ze zou gebruiken voor soep.



    Ik had er een emmer vol.  Er was behoorlijk wat verlies op.

    Colette heeft er heel wat werk aan gehad om het bruikbare te scheiden van het niet bruikbare.

    Ik kan je verzekeren dat rucolasoep een pittig en fijn gerechtje kan zijn hoor.  Overdrijf je in hoeveelheid tegenover de hoeveelheid prei en dan wordt het een te pittig, bitter soepje.

     

    Waar de prei stond was de grond vrij en lagen er geen hagelstenen meer.


    Ik heb nog vóór de middag dat vak 5 van de wisselteelt afgedekt.



    Na de middag waren alle hagelstenen weggesmolten en kon ik verder de tuin afdekken.

    Ik begon met het kleine strookje aan de rucola.

    De prei was ondertussen reeds verdreven  op vak 3 juist achter de peterselie.



    Ik heb dan rustig verder afgedekt, vak 3 en de rest van de tuin.


    Tegen half vier was de totale klus afgewerkt.

    De tuin was in zijn geheel bedekt vóór de sneeuw en de vorst mag  ook komen.



    Aan de achterkant van de gewezen serre heb ik de rabarber uitgehaald, gescheurd en een andere plaats bezord.


    Er was aan de kruisbessen nog een plaatsje vrij.  In het voorjaar zal je hem hopelijk duidelijker zien dan nu,  bijna volledig onder de grond.



    Eerst had ik de daar verdreven broccoli een andere plaats moeten geven.
    Die verhuisde naar de hoop wachtende aarde dicht bij de kippenren..

    07-12-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winterbedekking vervolg

    Het is vandaag de ultieme dag om het af te werken, daarna volgt de vrieskou.


    Ik heb vak 3 van de wisselteelt nu ook van alle ongewenst groen vrij gemaakt.


    De mest was nog maar voor een gedeelte gevoerd.



    Wat er lag is nu open gespreid en één van de twee van onze koepels staat nu boven het begin van de rij ruccola.



    Ik waag het er op om de groene selder te laten staan en die is lichtjes ingedekt door mest. 
    In het ergste geval vervriest de hele boel.  Hiermee hoop ik te weten te komen hoeveel vorst groene selder aankan.

     

     

     

    06-12-2012 om 06:37 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.letterlijke opruiming

    Vandaag verdween afval en wat rommel uit de tuin richting containerpark.


    De badkuip en alle rommelige potjes zijn weggevoerd. 

    De ramen zijn blijven staan omdat het glas er eerst moet worden uit gehaald.

    Deze twee zaken moeten apart aangeboden worden.


    Hier zijn enkel de lange planken over gebleven.


    Onder het kleine afdakje aan de moerbezie en het houtkot zijn enkele zakjes met zand over gebleven.

    De rest, waaronder kapotte tuinstoelen en gebroken bakjes en kuipen werd weggevoerd.


    Door de vele regen is de vijver vol gelopen zodat het waterpeil hoog staat.

    Ik denk dat ook de ondergrondse waterspiegel van behoorlijk laag naar zeer hoog is gekomen.

    Ik de tuin begint het op vele plaatsen glad te worden omdat de grasmat modderig wordt.


    05-12-2012 om 16:14 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winterbedekking

    Voor de winterbedekking wordt het meer dan tijd.
    Er komt altijd maar weer iets tussen, o.a. het slechte weer.


    De broccoli heb ik uitgetrokken en de vervormde koolkragen verzameld. 

    Ze krijgen hun soepele vorm wel terug hoor. 

    Als je niet kunt wachten op de voorjaarszon, dan leg je ze even op een doek op de verwarmingsradiator.


    De broccoliplanten heb ik verdreven dicht bij de kruisbessen waar een klein lapje grond vrij is.

    Die worden beetje bij beetje voor de kippen gegooid als groenvoeding.




    De restjes heb ik bijeengeharkt en die kunnen gerust op de compost wachthoop geworpen worden.
    Alles wat nu nog in de tuin staat moet er voorlopig blijven. Zo kan ik de winterbedekking afwerken.

    04-12-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste nachtvorst hier

    Op onze kleigrond hier komt de nachtvorst altijd een tijdje later dan op andere plaatsen.
    Toen in vroeg in de morgen op de thermometer keek was het 0°C.


    Als het klaar werd zag ik dat het gras wit berijmd was.


    De groene selder leed er niet onder maar het suikerbrood zag er echt vervroren uit.



    Prei kan op dat vlak tegen een stevige duw.



    Het roodlof was enkel flink berijmd.



    De dag voordien had ik nog een volle portie heel kleine kropjes broccoli gesneden. 

    Nu mogen de planten worden gerooid want nieuwe kroppen zullen er niet meer op komen.

    Ons broccoliseizoen heeft dit jaar geduurd tot 1 december..



    De veel later geplante tweede rij suikertop  is ook enkel berijmd.



    Ik geloof niet dat ruccola winterhard is maar voorlopig is er niets aan de hand.
    Ik zal toch een koepel weghalen boven het roodlof en die boven de ruccola plaatsen.

     

    03-12-2012 om 11:08 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Het weekend recept met paksoi sluit de serie af met: 


                                    Gevulde paksoibladeren met curry -gehakt

    Ingrediënten:

    -2 struiken paksoi gewassen  

    -4 el plantaardige olie

    -1 ui fijn gesnipperd

    -300 g rundergehakt

    -3 el curry poeder (hot)

    -3 bosui grof gesneden 

    -zout

     

    Voedingswaarde p.p.

    -8 g koolhydraten

    -347 kcal

    -27 g vet, waarvan 7 g verzadigd

    -18 g eiwit

     

    Bereiding

    -Verwarm de oven voor op 175°C.

    -Snijd de onderkant van de paksoi. Verwijder de stelen van 8 grote bladeren.

     Kook de bladeren een halve minuut en laat ze op een bord uitdampen.

    -Snijd de resterende witte stengels in reepjes en schep ze om met 2 el olie en zout.

    -Verhit 2 el olie in een koekenpan en fruit de ui zonder dat deze kleurt.

    -Rul het gehakt. (Rullen is het braden van gehakt zonder dat er een bal van is gemaakt.)

    -Voeg de bosui toe.

    -Breng het op smaak met zout en curry poeder.

    -Snijd de overgebleven paksoibladeren fijn en roer ze door het gehakt.

    -Bak het geheel ca. 5 min. tot de paksoi is geslonken.

    -Leg de bladeren op een grote plank.

    -Verdeel het gehakt erover en vouw de bladeren dicht.

    -Leg ze met de bolle kant naar boven in de ovenschaal, tussen de fijngesneden stengels van de paksoi.

    -Zet de schaal in het midden van de oven en laat de paksoirolletjes nog 15 min. warm worden.

     

    Als je op het einde van deze serie recepten over paksoi nog niet overtuigd bent van de vele mogelijkheden van paksoi!!!

    Dan kan ik je maar één raad geven: ‘Maak de paksoi eens klaar op alle verschillende wijzen die je op het net kunt vinden.

    Ik heb van alle verschillende manieren van klaar maken met evenveel smaak genoten.

    Wil je de zuivere smaak van paksoi direct proeven , stoof dat, heel fijn gesneden, gewoon op met een weinig boter van rundmelk.

    Hoe je het ook klaar maakt…wens ik je heel smakelijk eten.



    Wat je aan dit gerecht toevoegt, hetzij rijst, aardappelen, mie of couscous, om het even.
    Het zal  allemaal smaken als je maar gewoon jouw voorkeur volgt .

    01-12-2012 om 09:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.venkel en paksoi binnen halen

     Er is nachtvorst aangekondigd en dan vind het tijd om de venkel in te kuipen en de paksoi in te vriezen.



    In de tuin wordt de venkel gerooid en het groen wordt ingekort. Het hart wordt gespaard.


    Omdat er dit jaar weinig venkel over gebleven is bracht ik de kuip met zand op de kruiwagen in de tuin.
    Daar kon ik ze direct inkuipen. Vorig jaar had ik een volle kuip met venkel.
    Er werd dus ook veel meer zand gebruikt dat ik erin goot in de veranda.



    Nu kon ik  gemakkelijk de kuip met zand en al naar de veranda brengen.



    Ik heb de paksoi  uitgehaald en met de kruiwagen naar de veranda gebracht.


    Dan heb ik wat scherp zand bijgevuld en de paksoi er in geplaatst.

    Eerst wou ik de paksoi invriezen maar omdat er maar vijf kleinere kroppen zijn, plaats ik ze eerst in de kuip.
    We zullen die zo vlug mogelijk klaar maken. 
    Het is de eerste keer dat we paksoi in de kuip plaatsen maar het is ook de eerste keer voor het invriezen. 
    We zullen proberen met een klein deeltje rauw in te vriezen en zien of het lukt.
    Lukt het dan kunnen we nog altijd de rest invriezen als het in de kuip verkeerd gaat. 
    Als het in de vriezer niet gaat maar ook niet in de kuip, dan kunnen we die nog altijd klaar gemaakt in de vriezer plaatsen.

    30-11-2012 om 09:22 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinclub en velter voor velters


    Marc    onze voorzitter bracht twee schitterende ideeën van hem tot leven. 

    Ik wou er reeds lang een artikel aan wijden maar had een beter idee. 

    Ik laat hem gewoon zelf voor jou aan het woord. 

    Ik weet dat Marc het mij niet kwalijk zal nemen dat ik een beetje aan de schikking werkte met behoud van de inhoud.  


    De Tuinclub (TC).

     

    Is opgericht om alle tuinierende Velters bij elkaar te krijgen.

    Zowel de beginner, de gevorderde als de cracks worden met elkaar in contact gebracht.

    Ze geven zo ook gratis kennis en ervaring aan elkaar door, zonder daarvoor lesgevers te moeten uitnodigen.

    Zo komen wij van februari tot juli elke maand op zondagvoormiddag samen in: Het ‘salon’ van Addi, café ‘t Oud Gemeentehuis’. in Stalhille.

    In het najaar gebeurt dit enkel in september en november.

     

    Het is een gezellige boel zo’n praatgroep, waarvan alle items vooraf digitaal worden doorgegeven.

    Het geheel bestaat eerst en vooral uit vaste rubrieken zoals de komende moestuinwerkzaamheden, wat te doen in de fruittuin en de siertuin.

    Er kunnen op elk moment vragen daaromtrent worden gesteld. 

    Iedereen kan ook zijn eigen tuinproblemen naar voor brengen.

    Het gaat ook over preventieve bestrijding, econieuws uit de media of uit gevolgde voordrachten.

     

    Een uitwisselingsscenario wordt gehanteerd zodat iedereen bij blijft.

    Het bezoek aan een bio -bedrijf in de regio behoort ook tot een jaarlijks terugkerende activiteit.

    Zo kunnen we ook eens zien hoe de beroeps het aanpakken.

     

    In november overlopen we samen de bestellijst voor bio-zaden.

    We geven aan elkaar door wat wel en wat geen succes was in het afgelopen teeltseizoen.

    Er wordt ook aan uitwisseling gedaan of gedeelde aankopen voor wie de hoeveelheden per pakje te groot zijn.

    In mei organiseren we een ruil/verkoop onder de leden van plantoverschotten en in juni gaan we op aperitief in de tuin van één der leden.

     

    Wie van al dit moois ook wil proeven kan zich gewoon aansluiten, je hoeft niet perse een Veltlid te zijn, maar wat niet is, kan komen.

     

    De Laatste samenkomst was op zondag 25 nov. van 10u tot 12u.

     

    Het programma van de tuinclub is ook telkens terug te vinden op de website van Velt Jabbeke.  http://www.velt.be/Jabbeke/

     

    Velter voor Velters.

     

    Wat de een te veel heeft is misschien hetgeen waar een ander op zoek naar is.

    Daarom hebben we een digitaal forum opgestart waar Veltleden terecht kunnen met vraag en aanbod.

     

    En het werkt. 

    Heel wat leden die iets in overschot hebben sturen een mail naar de voorzitter.

    Het kan bvb gaan over; planten scheuren, verwijderen na heraanleg, teveel van één soort of een rijke oogst aan druiven, appelen enz.

     

    De voorzitter verstuurt dan het aanbod naar de medeleden. 

     

    Ook vragen waar iets te vinden is komt aan bod, kortom een uitwisseling onder mensen met hetzelfde gedachtegoed. 

    Tevens is het een uitstekende manier om leden van onze vereniging met elkaar in contact te laten komen wat op die manier ook stimulerend en verrijkend werkt.

     

    Alle aanbiedingen en vragen worden gestuurd aan Marc Deketelaere, voorzitter Velt Jabbeke.

    Hij stuurt ze op zijn beurt door naar alle leden die hun e-mail adres aan hem hebben doorgegeven..

     

    Al dit, is ook te vinden op de website van Velt Jabbeke onder’ Zoekertjes’, kijk maar eens mee.

    Telkens ik niet kan aanwezig zijn op de tuinclub weet ik dat ik veel heb gemist:

    Het gezellig samen zijn maar vooral de uitwisseling van kennis. 

    En je mag er zeker van zijn dat er onder de leden Ckrack’s zijn hetzij op het vlak van siertuin, moestuin, fruittuin of serreteelt.

    De sfeer bij Addi    bij Addi onze gastvrouw… daarvan moet je echt eens hebben geproefd. 

    Je bent ook in de gelegenheid om er een aperitief activiteit van te maken.

    Ook heb ik onlangs, na het mislukken van de pompoenoogst beroep gedaan op Velter voor Velters.

    Ik vroeg specifiek naar de ‘Hokaïdo’ pompoen of kleine exemplaren van een andere soort.  De dag erop kreeg ik reeds een aanbod.


     

    Voor wie meer wil weten over Velt of Velt Jabbeke surft naar:  www.velt.be
    of naar:   www.velt.be/jabbeke 

    29-11-2012 om 08:59 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reactie met o.a. een vraag

    In mijn mailbox vond ik op de eerste plaats een beaming van wat ik over spaghetti pompoenen schreef.

    De mail eindigde met veel lof en aanmoediging. Tussenin  staat een dubbele vraag over de bedekking in mijn  tuin.

    Ik vraag heb die dan maar in vette letters gezet.

    Als jij geen filosoof bent...
    Ik kweekte lang geleden ook spaghettipompoenen.
    Ze zijn vooral vezelig, hebben weinig smaak, soort waterige courgette smaak.
    Dan gaat het wel over volgroeide courgettes.
    Net  zoals bij spaghetti  is het de saus die de smaak bepaald.
    De vezelige structuur van de vrucht geeft wel iets speciaal,
    zeker als  je de inhoud er met een vork uit krast.
    Doe het dan liefst met lange halen zodat de vezels lang en ongebroken blijven.

    Wat je tuin -opkuis betreft, het ziet er goed uit, maar zal je dit najaar nog groenbemesters inzaaien? 
    -Voor mij is het eenvoudiger de tuin af te dekken. 
    Mijn tuin is een zeer intensieve tuin. Pas laat in oktober begint er volop grond vrij te komen. 
    -Enkel het vak waar de courgettes staan is vroeger vrij. 
    Daar zou ik eventueel een groenbemester kunnen zaaien. 
    -Bij een willekeurig OVERZICHT van gelijk welke tabel  met courante soorten vind ik geen gepaste groenbemester.
    Je kan er weinig of geen vinden die laat in oktober kunnen worden gezaaid.

    Ik vond tot nu toe enkel rogge die in aanmerking komt. 
    Dit is dan weer een typische groenbemester voor lichte grond.

    ...en waarom bemest je de braakliggende grond voor de winter?
    Het is zoals je het bekijkt hé. 
    Jij ziet het als bemesten maar ik spreek steeds van afdekken met winterbedekking.
    Over plantenresten als organisch materiaal beschik ik bijna niet.
    De kippen krijgen dat als groenvoeding en bedanken mij met smakelijke eieren. 
    Tot nu toe kon ik gemakkelijk strorijke stalmest krijgen. 
    Dit jaar was het voor de laatste keer en zal ik op zoek moeten naar een nieuwe leverancier.
    Ik kan ook een andere methode toepassen zoals bv. enkel de grond los leggen vóór de winter.
    Als jij me op dat vlak raad kunt geven dan zal ik daar zeer blij mee zijn.

    En ik heb genoten van je tuinblog. 
    Ziet er heel goed uit, vooral blijven schrijven zou ik zeggen, de foto's zien er ook goed uit, mooi en veelzeggend.
    Dank je voor het compliment en ik hoop dat je er nog lang van kan blijven van genieten.

    Als je zaad nodig hebt van speciale tomatenrassen geef je maar een seintje, ik ben het één en ander aan het verzamelen...
    Geldt dit aanbod ook voor de bezoekers van onze blog?
    Laat het mij weten met graag de vermelding van jouw stock hoeveelheid!
    Dan kan ik hier een aanbieding plaatsen.

    Succes met de opbouw van de serre


    http://www.tuinserres.com/

    Dit is ongeveer de grootte van serre die ik zal plaatsen. bij mij is het 2,50 op 3m.
    De hoogte van de zijkanten is echter slechts 1,20m. In het midden is het rond de 4m.
    Gekregen en geplaatst (gratis) met een werkblad er bij.
    De plaatsing zal enkele onkosten met zich meebrengen omdat er dichtingen ontbreken.


    Ik
    had gehoopt dat ze er tegen Nieuwjaar zou staan maar ik denk dat het voorjaar meer  haalbaar zal zijn. 
    groeten en tot nog eens

     

    Ik ben tot nu toe zo intens bezig met van alles en nog wat. 
    Daardoor raak ik bijna voortdurend in tijdsgebrek.
    De goede aanpak daarbij is vooral rustig blijven en me voor niets opjagen. 
    Ik denk en spreek reeds enkele jaren van afbouwen. 
    Ja dat is zo maar in de praktijk is de drukte toegenomen en houdt aan en to nu toe kraakte ik niet.

    Soms begint het moeilijk te lopen maar een beetje trager gaat ook. 
    Ik krijg een dagje in de week hulp in de tuin en dat is zeker in dank afgenomen.


     

    27-11-2012 om 11:11 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin klaar maken voor de winter.

    Het wordt natuurlijk hoogtijd dat ik de rest van de tuin afdek.


    Het paadje langs vakken 1en 2 wordt eerst afgeboord.


    Daarna volgt het paadje dwars door de tuin.

    Ook het einde van de tuin krijgt door het afboorden een duidelijkere grens.


    Het groenlof dat er rot begint bij te staan zal eerst geoogst worden.

    Het is enkel de buiten laag die er de krop bedrieglijk slecht doet uitzien.


    De rij die er ergst aan toe lijkt te zijn is dan ook deze die eerst werd geplant.


    Een derde rij staat er nog behoorlijk fris groen bij. 

    Vooral deze rij zal ik een beetje indekken met bladeren.
    De andere twee rijen worden nu vlug geoogst.

    Het is mogelijk dat het groenlof deze winter in de tuin blijft.

    Als de serre er vlug genoeg staat, plaats ik het toch nog binnen.


     

    26-11-2012 om 06:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wekendrecept Paksoi met vis

    Het weekendrecept toont nog maar eens over de mogelijkheden met paksoi. Ik vond het op: http://www.okokorecepten.nl/recept/vis/zeeduivel/gestoomde-zeeduivel-paksoi

     

    Gestoomde zeeduivel in paksoi

    Dit is een Oosters visgerecht voor 2 personen.

     

    Ingrediënten

    -2 stukken zeeduivelfilet van ca. 125 g

    -3 eetlepels sesamolie

    -4 stengels paksoi

    -3 eetlepels sinaasappelsap

    -geraspte schil van 1 sinaasappel

    -1 theelepel sambal oelek

    -2 eetlepels Japanse sojasaus

    -1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

     

    Bereiding

    -Wrijf de zeeduivelfilets in met zout en peper en ½ eetlepel sesamolie.
    -Snijd de bladeren van de paksoi. Snijd de stengels in dunne plakjes .

    -Verdeel ze over de bodem van een (bamboe) stoommandje.
    -Leg 2 bladeren overlappend naast elkaar en verpak er 1 stuk zeeduivel in.

    -Verpak de andere zeeduivelfilet op dezelfde manier.

    -Leg de pakketjes in het stoommandje.
    -Breng in wok of stoompan ruim water aan de kook.

    -Zet in de wok het stoommandje op een rekje boven het water of hang het stoommandje in de pan.

    -Dek de wok of pan af en stoom de vis in ca. 10 minuten gaar.
    -Klop in een kom een dressing van de rest van de sesamolie, 3 eetlepels sinaasappelsap, de sinaasappelschil, sambal, sojasaus en sesamzaadjes.

    -Schenk de dressing in twee kleine kommetjes (of eierdopjes).
    -Schep de plakjes paksoi op twee borden en leg de pakketjes erop.

    -Zet een kommetje met dressing ernaast. Lekker met pandan- of Basmatirijst.


                


    Extra benodigdheden

    Stoompan of pan met stoommandje/vergiet

    Je kan ook de zeeduivel vervangen door kabeljauw, zeewolf of schelvis.

    Dit is een heerlijk gerecht en dus smakelijk hé.

    Het recept 'Gestoomde zeeduivel in paksoi' wordt je aangeboden door het Nederlands Visbureau.

    Van zodra er een beetje vorst wordt aangekondigd oogst ik de rest van de paksoi.

    Dan snij ik die in heel kleine stukjes en bewaar alles rauw in de diepvries.
    Het zal de eerste maal zijn dat ik paksoi invries.
    Ik weet dus niet of deze groente zijn smaak zal behouden of gedeeltelijk verliezen.
    Bloemkolen en venkel vriezen wij niet meer in wegens te groot smaakverlies. 

    24-11-2012 om 07:57 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    23-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verdere opkuis van de tuin

    Bijna gelijklopend met de voorbereiding voor de nieuwe serre loopt de opkuis van de tuin.


    Tegen de afsluiting van de kippenren staat alle gebroken plat glas van jaren ver.

    Er voor stonden bakken met kleinere plastiek potten.

    In dezelfde hoek aan de afsluiting van de zuiderbuurman zijn tuin lag ook een oude badkuip.


    De badkuip en de potten collectie staan nu aan garage poort in de tuin te wachten op vervoer naar het containerpark.


    Het glas tegen het kippenren moet ook zijn weg vinden. 

    Een deel moet versneden worden en het andere deel is voor de glascontainer.


    De grotere plastiek- en de gebakken potten maar ook de plastiek bakken blijven voorlopig staan.

    Later zal alles ook een selectie ondergaan.

    Een groot deel zal behouden worden. 
    De rest bied ik m
    isschien eerst wel aan op velter voor velters.
    We zien wel.

    23-11-2012 om 07:03 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!