Vanaf dit jaar ben ik anders tewerk gegaan met de teelt en de bewaring van de rode bieten.
Ik zaaide maar één keer één rij rode biet cylindra (beta vulgaris).
Die teelt is klaar om te bewaren. Als ik ze nog verder laat groeien , dan worden ze veel te dik en voos binnenin.
De punt en de kruin worden eraf gesneden. Ze worden gewassen en indien nodig een beetje wortelgestel afgeschrobd. Dan gaan ze ongeveer 20 minuten met de pel in de stoompot.
Daarna worden ze in een vergiet gegoten om af te koelen.
Na het koelen neem ik ze tussen mijn twee handen en door lichtjes te wringen verwijder ik in een twee drie de volledige pel. Dan is het weer aan moeder de vrouw om alles in porties te verdelen ein in de vriezer te bewaren.
Tot nu toe overwinterde ik de rode biet vorstvrij in een ton in zand. Dan werden ze echter geoogst einde november of nog later, bij de aankondiging van de eerste nachtvorst. Nu is het te vroeg om ze in zand te bewaren. Ze zouden vlug doorschieten. Het alternatief smaakt zelfs beter. Rode biet is één van de weinige groenten die na invriezen zijn smaak niet verliest. Het tweede voordeel is dat het reinigen en klaar maken in één ruzie doorgaat. En in de tuin heb ik plaats voor een rijtje veldsalade. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
|