Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    31-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winderig

    Het heeft heel wat geregend maar hier deed de zon echt haar best.


    De tuin staat kletsnat.  Dit zie je best waar er niet werd afgedekt.


    De restjes van de vervroren inhoud van de waterton heb ik op het gras gegoten.

    Zo is de ton meteen  gereinigd van er in gespoelde bladeren  en andere overbodigheden.



    Dat het veel heeft geregend zie je aan het niveau van de vijver.

    Er waren hevige windvlagen, te zien aan het rimpelig oppervlak van het water.

     


    In de miniserre is de eerste veldsalade dus geoogst. 
    Door de zon zijn de ruiten helder doorzichtig geworden.



    De salade in de serre heeft zich gerecht.


    Het is dan ook een aangename t° binnenin.



    Ik heb de tweede poot van de tablet ondergraven om er de zware betonklinker rechtop in te plaatsen.



    Dat is dan nog een klus die is afgewerkt.

    Een volgende klus is om boven de drenkbak een rek te maken met twee niveaus.


     

    31-01-2013 om 07:51 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.veldsalade

    De veldsalade die eind oktober van vorig jaar werd gezaaid in de miniserre is nu oogstbaar.


    Het ongewenste groen is mee gegroeid maar dat gaat bij het oogsten naar de kippen.



    Alle zijkanten van die serre waren groen aangeslagen. 
    Ik had reeds lang het voornemen ze te reinigen.

    Tot nu toe kwam het er niet van.



    De glazen van het dak waren enkel aangeslagen door damp.


    Eerst heb ik het groen met vodden er afgeveegd.



    Dan heb ik een vod gedrenkt in azijnwater (half water half azijn) en de glazen een flinke spoelbeurt gegeven.


    De zijruiten zien er nog een beetje wazig uit maar de zon zal dat wel oplossen.

    Voordien kon je de salade helemaal niet meer zien.  Er is vooruitgang. 



    Gisteren hebben we voor de eerste maal malse en zachte veldsalade op tafel gebracht.

    Dit komt van pas, als afwisseling met de suikertoppen die hun beste tijd hebben gehad.

    30-01-2013 om 06:16 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste salade planten in de serre

    Iets meer dan veertien dagen stonden de saladeplantjes in hun waterhoudend bakje vorstvrij in de veranda.

    Het werd meer dan tijd om ze te planten.



    De wat gefileerde, dus verzwakte planten,  heb ik reeds de dag voordien naar de serre gebracht.



    Aan de zijkante van de serre is de sneeuw,  die van het dak gleed,  nog niet helemaal weg gesmolten.


    Binnen in de serre is het over dag, als er zon is, tussen 15 en 20°
    Dat voelt aangenaam aan om er te werken.


    Per bak  maak ik telkens 6 putjes die ik bemest met koemestkorrels en begiet.


    Ik laat de bakken eventjes staan tot alles is geplant en dan moeten ze van de plantjes af.


    De plantjes zien er nogal teer en verwaaid uit in vier duidelijke vakjes van zes.

    Afdekken met bakken in piepschuim is een goed en gemakkelijk te plaatsen afweermiddel tegen nachtvorst.
    Ik weet niet,  of de resterende sneeuw buiten aan de zuidkant , invloed heeft op de temperatuur binnen.

    Hopelijk gaat het kwik niet dieper meer dan 5 of 6° onder het vriespunt.
    Is het wel zo dan zal ik een bijkomde bedekking op de bakken moeten aanbrengen.

     

    29-01-2013 om 06:47 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    28-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voeding volgens bloedgroep

    Gisteren was er tuinclub.
    Er kwamen heel wat onderwerpen aan de orde.

    Eén van die onderwerpen was een voedselmethode die heel wat vragen oproept: eten volgens je bloedgroep

    Op de site  http://home.planet.nl/~holtj019/nl/art_bloedgroep.html  kan je lezen wat het allemaal min of meer inhoud.

    Het is een hele boterham. 


    Er is o.a. telkens, volgens de groep een lijstje van zogezegd slechte en een opsomming van goede voeding.

    Er zijn bloedgroepen waarvan de lijst van af te keuren voeding langer is dan de aanbevolen voeding.

     

    Behoor bv. maar bij bloedgroep A.


    bij voorkeur vegetariër 

    gevoelige spijsvertering

    tolerant immuunsysteem

    heeft agrarisch dieet nodig om slank en sportief te blijven


    Slechtste voedsel

    Vlees, lever, sommige soorten vis en schaaldieren

    zuivelproducten

    erwten

    rode en limabonen

    tomaten en de meeste andere nachtschaden inclusief aardappelen (zowel wit als zoet)

    aubergine

    paprika en pepers

    meeste kool

    maïs

    te veel tarwe

    sesam- en saffloerolie

    azijn

    sommige vruchten

    sinaasappelsap

    alcoholhoudende dranken behalve wijn

    thee

    koolzuurhoudend water


    Beste voedsel

    Verschillende soorten vis en schaaldieren, m.n. slakken

    plantaardige olie

    soja

    alle groenten, behalve groenten die hierboven zijn genoemd

    knoflook en uien

    meeste noten en peulvruchten

    boekweit

    volkorenbrood

    fruit, ananas in het bijzonder

    rode wijn

    koffie

    Voor de andere groepen  lees je best op de site wat er te lezen staat.

     http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/prei/prei-mosterd

    Het is een behoorlijke brok lectuur om door te nemen.

    Ik ben er nog niet helemaal door maar ik zit nu reeds met een hoop vragen.


    Ik breng deze lectuur aan omdat ik graag van jou een reactie wil bekomen.

    Het is winter, neem het eens door en mail mij op dalae@pandora.be wat jij er over denkt. 


    Mijn eerste bedenking was: ik ben nog van de generatie die alles moest eten wat er op tafel kwam. 



    Het zit er in gebakken.
    Ik eet alles wat op tafel komt maar ik heb zo mijn voorkeur voor bepaalde spijzen.

    Er is niets dat me ziek maakt of ongemakkelijk.  .  

    Ik heb altijd een maag gehad als een betonmolen.
    Met de jaren is er wat sleet op gekomen en blijft die molen als eens haperen.
    Dan is het meestal door te veel te eten.


    We weten uit de oude spreuken en gezegden dat ‘overdaad schaadt’.

    Ons moeder zei altijd: ‘Eet met mate en geniet er dubbel van’

    28-01-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend menu: met prei

    Na de vorige bijdrage koos ik natuurlijk voor een prei recept dat  vond ik op

    http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/prei/prei-mosterd
    Het is een heel eenvoudig vegetarisch Hollands recept.

    Prei met mosterd

    Ingrediënten

    -500 g prei, in schuine ringen

    -2 eetlepels slagroom

    -1 eetlepel grove mosterd

     Bereiding

    -Kook de prei 10 minuten in weinig water met zout.

    -Roer de slagroom en de mosterd door elkaar.

    -Giet de prei af en schep het mosterdmengsel erdoor.

     

    Je kan bv serveren met aardappelen natuur en een fijn geroosterde braadworst.
           
    Laat het je smaken.

    Dit prei recept hebben wij hier nog nooit klaar gemaakt. 

    Het is het proberen waard want veel eenvoudiger recepten kan je waarschijnlijk niet vinden. 
    Ik vraag me af  hoe het zou smaken als je de slagroom gewoon vervangt door soja room.

    In elk geval zal het beter zijn jouw lijn maar het gaat om de smaak hé! 

     

    27-01-2013 om 06:38 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinclub op zondag 27 januari 2013

    Zondag 27 januari 2013

    Tuinclub bij Addie in het Café  “ ’t Oud Gemeentehuis “ in Stalhille.

    Mogelijke gespreksonderwerpen :

    1)    Het woord aan onze voorzitter Marc!

    2)    Daniël zoekt onderwerpen voor de Tuinblog  : http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/

    3)    Vaste rubriek : Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs?

    4)    Velters voor Velters : Vanaf nu : inloggen!

    (Reden : Dagelijks kwam er Spam binnen via het Gastenboek!)

    inloggen op : http://www.velt.be

    Nog geen wachtwoord? Maak een account op de site van Velt.

    Surf naar : http://www.velt.be/Joomla/index.php

    Na het inloggen op velt beweegt, kan je automatisch op de site van Velt Jabbeke en daar zie je dan wel alle rubrieken!
    3) Registreren heeft vele voordelen :
    voordeel voor de leden :
    *
    http://www.velt.be/beweegt/pag135 Seizoenenarchief
    *
    http://www.velt.be/beweegt/pag124 downloads
    * ...

    5)    Vragen Tuinclubleden : Eventueel mag je deze vragen vooraf doorsturen naar Paul of via e-mail ons!(zie rechterkolom van deze pagina)

    6)    Voor jou gelezen : Enkele fragmenten uit bibliotheekboeken!

    http://www.jabbeke.be/2010/Details.aspx?ID=114&o1=111&detail=12259

    (online catalogus Bib Jabbeke)

    7)    Wie brengt zelf een artikel mee?

    8)    De siertuin, … : Luc aan het woord!

    9)    Slot : Evaluatie!

    10)                      Voorstellen : Onderwerpen voor de volgende Tuinclub ?

    11)                      Voorstellen  voor een eventueel jaarprogramma?

    12)                      Kalender :

    a)     02-02 : afhalen Bio-hulpmiddelen

    b)    08-02 : Nieuwjaarsreceptie

    c)     … (zie Flap)

     

    26-01-2013 om 14:49 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    25-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prei in jouw leven

    Is prei ook belangrijk in jouw voeding?


    Ik heb, hier in de polders, al van bij het begin behoorlijk wat prei gezaaid en geplant.
    Toen ik enkel wisselteelt had in de tuin kweekte ik niet meer dan toen ik de combinatieteelt invoer.
    Een hele tijd plantte ik die enkel in de combinatieteelt.


    Sedert enkele jaren plantte ik één van de vijf wisselteelt vakken vol met winterprei.
    Voor 2013 heb ik opnieuw alle prei voorzien voor de combinatieteelt.
    Dit doe ik om opnieuw een plaats te hebben voor de pompoenen.
    Die stonden waar nu de kruisbessen staan.
    In het bloembed zijn ze vorig jaar nooit tot hun recht gekomen en totaal mislukt.

    Waarom is prei zo gezond?
    Prei bevat weinig calorieën en weinig vet. 28 kcal en 0,3 gram vet per 100 gram.

    Ook is cholesterol niet aanwezig in prei. Wel bevat het veel water, vezels, vitaminen en mineralen.

    In de prei is allicine aanwezig. Dit is een zwavelverbinding die zorgt voor de smaak en geur.

    Voor het lichaam is dit stofje goed, want het doodt bacteriën.

    Prei is dus erg gezond, het bevat vele mineralen als calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink, mangaan en koper.

    Ook vele vitaminen zijn aanwezig, waaronder vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C.

    http://www.watisgezond.net/prei-gezond/

     

    Prei speelt ook een zeer grote rol in de keuken. Er zijn heel veel mogelijk bereidingen met prei.

    Maar iets dat wij veel te vlug naar de composthoop verwijzen is het donkergroen van de prei.
    Op http://www.alldaylong.be/2011/02/meer-doen-met-preigroen/

    Alleen  de donkergroene buitenbladeren interesseren mij. 


    Met de bleekgroene kunnen we over het algemeen gemakkelijk over weg.
    Die donkere buitenbladeren kunnen we open leggen.
    Daarna moeten ze vijf tot tien minuten gestoomd of gepocheerd worden.
    Ze worden daarna meteen onder de koudwaterkraan gespoeld en droog gedept.
    We krijgen dan groene linten en daarmee kunnen we leuke dingen doen:
    – De linten rond blokjes gemarineerde zalm, mootjes gekookte vis winden.
    Ook kan je ze rond grote blokjes gekookte ham of dikke plakken worst wikkelen.
    Zo maak je een soort van sushi. 
    Daarmee kan je al je collega’s jaloers maken als je die sushi meeneemt als lunch! 
    – De binnenkant van een ring kan je bekleden met preilinten en verder opvullen.
    Hier kan je een warm of koud gerecht gebruiken.
    Hiervoor kan je o.a. een rijstsalade, gewokte groenten, een pastasalade enz. gebruiken.
    – De linten  kan je ook in lange, dunne repen snijden en gebruiken voor eetbare versieringen op het bord.
     Zo kan je bijvoorbeeld bundeltjes samenbinden:  boontjes, asperges, preiwit, witloof enz.
    – De linten kan je in flinterdunne slierten snijden en die slierten nadien samen frituren.
    We krijgen dan spinnenwebjes die we als spectaculaire versiering gebruiken.
    Die leggen we dan boven op een stuk vis, een torentje puree of een groenteflan.

    In deze tijd van crisis kunnen we niet spitsvondig genoeg zijn.
    Zo kunnen we veel geld uitsparen. 

    25-01-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bewaartechnieken bij rode biet

    Ik gebruik 2 bewaartechnieken bij rode biet.


    Op de eerste plaats moet ik vermelden dat ik enkel nog het ras ‘cylindra’ zaai.

    Ik zaai twee keer per seizoen, een vroege en een latere zaai.


    De vruchten laat ik maar staan tot op een zekere dikte.
    Worden ze te dik dan verliezen ze hun sappigheid.


    De late soort wordt in emmers met zand bewaard in de vorstvrije garage.
    Als ze zo worden bewaard dan kan je ze op alle mogelijke manieren opdienen.
    Ze kunnen geraspt worden samen met wat appel er bij.
    Je kan ze ook warm klaar maken of koken en dan koud opdienen.



    De vroege worden met pel en al op hun geheel gekookt in de stoompot.

    De pel wordt en na het koken en afkoelen in één beweging af gewrongen.

    De bietjes worden in plastiek zakjes in de diepvries geplaatst.

    Deze dienen enkel om later koud op te dienen in schijfjes. 

    Ze kunnen ook klaar gemaakt worden als rode kool met appelmoes erbij.

    De ‘cylindra biet’ is de rode biet met een fijne smaak die weinig of niets naar aarde smaakt.

    De smaak kan wel beïnvloed worden door de grondsoort. 

    24-01-2013 om 17:23 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    23-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zon op de serre

    De zon was eindelijk eens goed van de partij.


    Was het eergisteren over dag nog juist aan het vriezen in de serre dan is dat gisteren het geval niet geweest.



    De suikertoppen stonden wel bervroren maar eens ontdooid is er niets aan de hand. 
    Als je een bevroren groenlof binnen haalt moet je hem een nachtje laten tot zichzelf komen. 
    Dan pas kan je hem gebruiken in de keuken.


    Toen ik mijn werkje begon was het nog ongeveer 15°C maar de temperatuur was iets hoger geweest.

    Ik begon rond 3u in de namiddag.


    De steunpoten van de tablet rustten op tegels.  Ik verloor daardoor te veel plantruimte.

    De tegels doe ik plaats ruimen voor een rechtstaande zware klinker die ik van onder de sneeuw had gehaald.



    Het te ondergraven pootje moest los komen te staan.  

    Daarvoor had ik een balkje bij gehaald om het tablet een beetje op te lichten.



    Het klusje duurde zo een half uur en ondertussen was de temperatuur toch reeds 3° gezakt.


    De tegel aan de drenkbak zal ik later vervangen door de klinker die klaar staat.


    Nu kan ik 4 piepschuim bakken naast elkaar omkeren. Onder elke bak wil ik 6 saladeplantjes plaatsen.

    Zelfs als de dooi begint zal ik wat moeten wachten want een deel van de grond is vervroren.

    De grond die de hele tijd onder een bak lag is koud maar niet vervroren.

    Ik kan ook met lauw water de grond ontdooien zodat ik vlugger alles kan planten.

    23-01-2013 om 06:08 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    22-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.planning

    Paul stuurde mij onderstaande foto.



    In eigen planning heeft hij samen met de hele familie een nieuwe serre geplaatst voor hun vader die 84 was geworden.

    Naar Paul vertelde is hij er iedere dag in bezig.

    Zo zie je maar : Tuinieren is iets voor je ganse leven, als je het geluk hebt om gezond te zijn


    Hier mijn serre , geplaatst volgend de planning van mijn schoonbroer.

    Het was de vierde keer dat deze serre geplaatst werd.

    Ik kan enkel mijn dankbaarheid en mijn bewondering uitspreken naar mijn schoonbroer toe.

    De omstandigheden voor de plaatsing van het geraamte waren zonnig gunstig.

    Om het glas er in te plaatsen hadden we minder geluk want in de namiddag ploeterden we in de gietende regen.

    Wat er ook van is, de serre staat er en ik ben de koning te rijk.

    Ik zal ze nu stilaan beetje bij beetje in orde brengen.

    Ik mag me gelukkig prijzen dat ik de salade niet kon planten vóór de vorst bij gebrek aan tijd.

    Min10°C is toch wel van het negatieve te veel, tenzij ik de sterkte van salade onderschat.

    Als ze toch nog groeit, dan heb ik mijn vragen bij de effecten van de koude groeistop die ze moest ondergaan.

    22-01-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.teeltschema

    Straks is het met sneeuw en kou misschien afgelopen.

    Ik profiteer van het sneeuwverlet dat ik heb om mijn tuinschema, mijn teeltschema lichtjes aan te passen.

    Er zijn dus enkele aanpassingen voorzien.

    Ik kijk reeds uit naar de groene weelde in 2013.


    foto van eigen tuin op Google afbeeldingen
     

    Tuinschema 2013-22-01-13

     

    Wisselteelt

    1-gele mosterd           pompoenen

    2- miniserre met sla  -  paprika  /   Wachtbed prei ....salade
    3- mosterd  -  staakbonen + twee zapallito’s

    4- afdekken  -  vier rijen sjalot + 1rij gele ui

    5 goudsbloem-  courgettes       


    combinatieteelt 2013
     
                  
                              hoofdteelt                       nateelt
    4C          afdekken           zomer prei         paksoi
    5A          groene selder 
    6C          afdekken           zomerprei          venkel 
    7B          salade gemengd  + rucola          rode biet          

    8C          peul                                             winterprei

    9A          knolselder

    10C        afdekken              eind mei         winterprei.

     11 B      rode biet                                     groenlof

    12C        peul                                             winterprei

    13A        pastinaak

    14C        gele ui                nateelt

    15B        mosterd – struikboontjes            veldsalade         
    16C        paprika               

    1A          rode ui                                          groenlof

    2C          broccoli

    3 B         mosterd -  struikboontjes             venkel 

     

    Er zijn dus enkele aanpassingen voorzien:

    -Er komen 2 rijen zomerprei en 2 rijen winterprei.

    -In de wisselteelt komt geen prei meer maar er komen pompoenen in de plaats.

    -Er zijn 3 rijen winterprei voorzien in de combinatieteelt.

    -Ook zijn er 3 rijen ui voorzien

    -De witte selder valt weg en het wordt een volle rij groene.
    -In de serre zal het nog een beetje zoeken zijn.

    Ik voorzie een tiental tomatenplanten aan de linkerkant en paprika en aubergine onder de tablet.

    De twee broeikomkommers voorzie ik achterin de serre.

    De soorten basilicum komen in bakken en of potten op de tablet.



     

    -Er zullen nog kleine aanpassingen volgen ter plaatse die dan in het schema van 2014 zullen opgenomen worden.

    22-01-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.velt principes

    Vandaag wil enkele principes van velt op de voorgrond plaatsen.

    De tekst heb ik overgenomen van de site van velt nationaal.

     

    Biologische productie betekent duurzame productie. Ze voldoet aan economische, ecologische en sociale verwachtingen.

    De biologische landbouw produceert hoogwaardige voedingsmiddelen zonder residu’s van schadelijke stoffen voor mens en milieu.

    Een optimale bodemvruchtbaarheid en genetische diversiteit zijn van groot belang.

    Landbouwhuisdieren moeten hun soorteigen gedrag kunnen uiten.

     

    • Efficiënt omspringen met energie in productie en transport

    Ons voedsel wordt vaak aangevoerd met vliegtuigen, vrachtwagens, en schepen.

    De energie die we uit ons voedsel halen, staat vaak niet in verhouding tot de energie die de verplaatsing vraagt.

    Niet enkel transport vergt energie, ook bij de teelt, de verwerking en de bewaring wordt energie verbruikt.

    Het energieverbruik kan worden teruggedrongen door te kiezen voor seizoen- en streekgebonden landbouwproducten.


    • Een rechtvaardig inkomen voor boeren

    Duurzaam geproduceerde producten zijn vaak duurder dan andere.

    Biologische boeren hebben meestal lagere gewasopbrengsten.

    Ze kweken hun dieren langzamer op en hebben meer grond nodig voor de uitloop.

    Ze hebben hogere loonkosten omdat hun werkwijze arbeidsintensiever is.

    Ook de controle kost geld. Niet-duurzame landbouw zorgt voor lage prijzen voor de consument.

    Wanneer consumenten voldoende geïnformeerd worden over de herkomst van de producten,

    zullen ze eerder bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen.


    • Efficiënt omspringen met het landbouwareaal

    Voor de productie van dierlijke eiwitten wordt enorm veel landbouwgrond gebruikt.

    In de Europese Unie wordt 75% van het landbouwareaal gebruikt om veevoeder te telen.

    Om één persoon te voeden met een granen -rijk dieet is jaarlijks 180 kg graan nodig; voor een vleesrijk dieet 930 kg!

    Sinds 1950 neemt de consumptie van eieren, zuivel en vlees in ontwikkelde landen almaar toe.


    Duurzame landbouw en productie besteedt bovendien aandacht aan het behoud en de versterking van de agrobiodiversiteit,

    probeert zo weinig mogelijk gebruik te maken van (milieubelastende) verpakkingen en wil de bewerking van voeding (raffinage, additieven) zo veel mogelijk vermijden.


    Velt voert actie voor:

    • Milieuvriendelijke voedselproductie, verwerking en bewaring
    • Het vermijden van overbodige en milieuvervuilende verpakkingen
    • Een verbod op ggo’s
    • Eerlijke prijzen voor boeren
    • Het recht van de consument op gezonde en milieuvriendelijke voeding
    • Het beter bereikbaar en beschikbaar maken van duurzame producten


    Wat kun jij doen?

    • Kies voor lokale, seizoensgebonden producten
    • Geef de voorkeur aan biologische ingrediënten
    • Eet minder vlees en meer groenten en andere plantaardige producten
    • Kies voor verse en weinig bewerkte voeding
    • Steun Velt en word lid. Surf naar
    www.velt.be/voordelen

     

    Wil je meer lezen ga dan naar de site van velt nationaal.

    http://www.velt.be/Joomla/index.php

    21-01-2013 om 08:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    19-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept: physalis als toetje

    Als inleiding tot het weekend recept  geef ik je een reactie op een vorig recept. 

    Titel: Herfstlof (soort groenlof)
    Reactie:
    Inderdaad een lekker recept, ik maakte het op de manier zoals prei in de oven met hesp en kaas .... Oh zo lekker

    Mijn bijdrage over recepten worden dus ook gelezen.
    Voor deze week vond ik een recept voor ‘physalis’ (kaapse kruisbes,goudbes, ananasbes en nog meer namen)
    http://watkokenwevandaag.wordpress.com/2012/08/13/recept-compote-van-physalis


    Compote van physalis

    Categorie: Nagerecht, Sauzen, Smeersels
    Aantal personen: 4

    Ingrediënten:

    -2 doosjes physalis  
    -1 el suiker

    -1 el citroensap

    -Maïzena

    Bereidingswijze:

    -Haal de physalis uit hun omhulsel en prik in elke bes met een cocktailprikker wat gaatjes.
    -Stoof ze op een laag vuur met suiker en het citroensap in een heel klein beetje water gaar.
    -Bind het mengsel eventueel met wat maïzena of pijlwortel.
    -Serveer de compote bij vleesgerechten of nagerechten.

    Smakelijk eten. 
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Om meer te weten over een peilwortel zocht en vond ik op:

    http://www.aziatische-ingredienten.nl/pijlwortel/

    -Pijlwortel: arrowroot , Maranta arundinacea, zhúshǔ (竹薯).

    Wat is het?
    -De wortelstok van een grote tropische plant, oorspronkelijk uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika.

    -De wortel lijkt op een heel dun michelinmannetje verpakt in puntige, papierachtige blaadjes.

    Hoe te gebruiken?
    -Het lijkt erop dat de wortel eigenlijk alleen of voornamelijk wordt gebruikt om zetmeel uit te halen.

    -Dat zetmeel wordt net als aardappelzetmeel of maizena gebruikt in allerlei producten/recepten.

    -Maar waarom we de wortel vorig jaar opeens in een paar toko’s tegenkwamen is een beetje een raadsel, want ze heeft een erg houtige structuur en weinig smaak, niet echt lekker dus.

    - Misschien kook je ze mee in stoofpotjes om die te binden, waarna je de wortel er weer uitvist.

    -Wie het weet mag het zeggen!


    -Physalis is bij ons eerder gekend als een tussendoortje, als snoepje of als versiering op een koude schotel.  Het wordt ook gegeven bij een kaasplank om de smaak van de kaas te beklemtonen.
    -De pijlwortel zal het best zijn gekend door personen die dikwijls de oosterse toer op gaan bij het kiezen van speciale bereidingen.
    Er zijn nog andere  recepten met physalis maar dan samen met andere vruchten bv: appelcrumbel

    Kaapse kruisbessen-appelcrumble    
    appelcrumble met physalis                                         choclade kaastaart met physalis.

    19-01-2013 om 07:22 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koudegolf zichtbaar en voelbaar in de tuin.

    Ik nam enkele rillende foto’s in de tuin.



    Er is een paadje vrij gemaakt naar de tuin en dan verder naar de kippen.


    De serre is helemaal bevroren.  Over dag heeft de zon niet voldoende kracht om de ruiten te ontdooien.


    Gisterenmorgen gaf de thermometer om 9u nog -10° C aan.

    Dit is niet bepaald een t° om salade te planten of er geplant te hebben.


    Als ik dan verder ga naar de kippen toe kan ik de serre beter opserveren.

    Ik zie toch dat de sneeuw op het dak van de serre traag er aan het afglijden is.
    Voor mij is het computertijd, warm binnen blijven en opzoekingen doen.





    18-01-2013 om 05:53 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    17-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidachtigen: Physalis (kaapse kruisbes)

    In het vak van de kruiden of kruidachtige bestaat er een lekkernij: De Kaapse kruisbes (physalis peruviana).

    Deze vrucht wordt hier meestal aangeboden rond Kerst en Nieuwjaar.

    Dit vruchtje heeft meerdere benamingen.  Onder de naam goudbes vond ik onderstaande gegevens.


    Goudbes
    (kaapse kruisbes)  

    Goudbes   

    -De goudbes (Physalis peruviana), ananaskers of kaapse kruisbes

    is een tot 2 m hoge, eenjarige, kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae).

    -De plant heeft breed vertakte zijscheuten. De bladeren, de bloemstelen en de kelken zijn bezet met zachte haren.

    -De afwisselend geplaatste bladeren zijn hartvormig en groen.

    -De bladeren zijn 10-17 cm lang en de randen zijn gekarteld.

    -De bloemen komen solitair uit de bladoksels en vertakkingen van stengels.

    -De klokvormige kelk bestaat uit vijf driehoekige delen.

    -Na de bloei vormt de kelk zich tot een omhulsel van de bes.

    De vrucht is een oranje, 1-2 cm grote bes, die omhuld blijft door de lichtbruine kelk.

    -Het sappige, licht- oranje vruchtvlees bevat vele kleine zaden.

    -Het smaakt aromatisch en zoet tot zoetzuur.

    -De vrucht, de goudbes, wordt bij ons vooral rond de kerstperiode in de supermarkt aangeboden.

    -De vruchten kunnen het hele jaar op de markt worden gekocht.

    -Vaak worden ze in de handel aangeboden onder de geslachtsnaam Physalis.

    -De goudbes komt van nature voor in de Andes maar wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt.

    -In Nederland en België kan de plant als kamerplant of in de tuin worden gekweekt: de plant is daarnaast verwilderd.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Goudbes

     

    Een andere soort uit hetzelfde geslacht met eetbare vruchten is de tomatillo (Physalis philadelphica).

    Dat is voor een andere keer. 

    In 2010 heb ik ze hier in de tuin geteeld.


    Toen had ik ze te laat geplant en kreeg ze niet meer rijp. 


    Ze zijn toen gewoon vervroren.



    In 2007 had ik meer succes en kreeg ze rijp. Ik moest ze wel enkele dagen narijpen op het vensterbank in de keuken.
    Het was toen de eerste keer dat ik zelf de plant zaaide en plantte .
    Ik schreef letterlijk :

    "Het zou geen eenjarige maar een doorlevende woekeraar zijn

    die 's winters helemaal afsterft en terugkomt in het voorjaar. 

    Ik zal het wel zien."
    Doorlevend:  Misschien in Peru  maar zeker niet hier

    Na de winter heb ik er hier niets van teruggezien. Je moet hier dus elk jaar opnieuw zaaien.

    Tik 'Kaapse kruisbes' in op de zoekfunctie van de blog en je krijgt de volledige bijdragen te lezen.

    17-01-2013 om 10:54 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    16-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.saladeplantjes

    Vorige zaterdag ben ik de saladeplantjes voor de vroege teelt gaan halen bij de kweker.

    Dit is een jarenlange gewoonte.

    Ik breng er dan ook mee voor de webmaster die ze zaterdag nog plantte.

    Hij stuurde mij een foto.

    Zelf had ik niet eer tijd dan maandag maar dan vroor het de hele dag.  Ik had de grond vooraf niet afgedekt.

    Nu moet ik wachten tot de vorstperiode over is.


    De tablet in de serre is nu belegd met glas met allemaal stukken die ik had liggen.



    De ruiten zijn aangeslagen door de vochtigheid binnen. Luchten tot het vroor hielp een klein beetje.




    Ik haalde een twintigtal salade plantjes bij de kweker.



    Ik kon niet vroeger planten dan maandag maar dan vroor het de hele dag. 

    Ik had helaas de grond in de serre vooraf niet afgedekt en die vervroor.

    Nu moet ik wachten tot de vorstperiode over is.



    Het bakje met de plantjes werd in een grote bak geplaatst.


    Een ander grote bak werd er bovenop geplaatst.


    Zo leden de plantjes niet van de lichte vorst.



    Toen viel er hier tot 14cm sneeuw wat in feite warmte betekent maar gisteren werd tot -8° beloofd.


    Er werd tot -8° vorst aangekondigd  en ik verhuisde de plantjes naar de veranda waar het constant +7°is.

    Ze werden in een waterhoudend bakje geplaatst zodat ik ze kan drenken.

    Hopelijk is de hevige vorst toch vlug voorbij.

    Had ik ze zaterdag geplant dan zou er niets aan de hand zijn geweest. 

    Ze krijgen dan relatieve warmte uit de niet vervroren grond.

    Voor de nacht afdekken met een isomo bak beschermt voldoende tot meer dan
    -10°


    Onder deze ingesneeuwde koepel staan de plantjes van Paul.

    Hij beweert dat ze voldoende beschermd zijn.  Laat ons afwachten.
    Ze werden geplant op niet bevroren grond, goed overdekt en worden met rust gelaten tot na de vorst.
    Paul heeft er alle vertrouwen in dat hij vroeg nieuwe salade zal oogsten.


    16-01-2013 om 11:17 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    14-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een reactie met vraag

    Er was een reactie op de blog op 5 januari waarop ik nog geen antwoord heb gegeven.

    Nu wil ik dat in orde brengen.

    Titel: vraag .
    hallo .
    Ik kijk altijd even op de site .
    De vraag is wat voor grond het is waar u op teelt?.
    Is het zware klei of zware poldergrond?
    Wij tuinen zelf op lichte zandgrond vlak onder de duinen .

    Het ziet er altijd heel netjes uit hoor .
    gr ….. uit Nederland

    -Hier bij ons is het halfzware poldergrond.


    foto uit eigen tuin op Google afb. Hier kan je best de vochtige poldergrond herkennen op het blekere paadje. 
    De donkere gedeelten zijn oude compost, gewonnen hier in eigen tuin.

    De moestuin kreeg echter elk jaar, 27 jaar lang, de nodige compost (humus).

    Zo kan ik zeggen dat de siertuin zware polder is gebleven maar de moestuin verbeterde, lichtere polder.

    -U bent heel dicht bij zee terwijl wij toch op een 6tal km er vandaan zijn.  

    Maar in beide gevallen moet je vooral rekening houden met de wind.
    Ons dorp ligt in de poldervlakte en uw tuin heel dicht bij zee.
    Daar is toch meestal wel meer wind dan in het binnenland..

    Uw tuin zal wel beschermd zijn door de duinen voor hevige wind uit het zeegat. 

    Is hij aan de andere zijden ook beschermd?

    -Onze tuin is aan de noordwest noordkant beschermd door een parkbos.

    Aan de zuid- en zuidwest kant staan gebouwen.

    De Oost- en Noordoost kant is afgeschermd door een verhoogde berm.

    Alleen uit de westkant  heeft de eventuele wind een klein gaatje voor vrij spel.

    -Het komt er in feite op aan, welke grond je ook hebt, dat je elke jaar humus er aan toevoegt.

    Dit kan door compost toe te dienen of door af te dekken met organisch materiaal (mulchen).

    Dit is wat men noemt, een horizontale compostering.

    -Door een tuin af te schermen zorg men voor een microklimaat.

    In onze tuin is het gewoonlijk 2 tot 4° warmer dan op straat.

     

    Zware grond maak je lichter en vruchtbaarder door toedienen van compost.

    Lichte grond verzwaar je niet met compost maar de grond wordt wel vruchtbaarder.

    Wil je lichte grond zwaarder maken dan moet je zware grond toevoegen.

    -Zo hebben wij hier in onze afdeling ons oudste lid met een tuin op lichte grond.

    Zeer veel jaren na mekaar bracht hij telkens hij in de polders kwam een klutsje poldergrond mee.

    En dat allemaal op de fiets hé maar hij woont slecht enkele km van de polder af. 

    Nu ligt zijn tuintje merkelijk hoger dan alle omliggende.

    Zo bekwam hij in zijn tuin verzwaarde zandgrond.

     Foto uit eigen tuin op Google afb. 

    Hier zie je de structuur van onze grond als het droog is.

     

    Dit is de structuur van zandgrond.  Foto Google afb.
    De kleur van polder verschilt van streek tot streek.  Met zandgrond heb je hetzelfde voor.

    14-01-2013 om 10:06 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendrecept met groenlof

    Met groenlof kan je veel soorten warme bereidingen klaarmaken. Op  http://www.smulweb.nl/recepten/1383897/Groenlof-met-kaas-en-spek  vond ik het onderstaande recept.

     

    Groenlof met kaas en spek

    Klaar in 20-30 minuten


    Ingrediënten voor 4 personen

    -1 kg groenlof;

    -100 g spekreepjes / blokjes;

    -I.p.v. spek kun je ook hamblokjes gebruiken (minder vet).

    -2 el geraspte kaas;

    -scheut citroensap;

    -wat boter

    Voorbereiding

    -Verwijder de buitenste bladeren.

    -Was de groente en snij in reepjes.

    Bereidingswijze

    -Breng een pan water aan de kook.

    -Voeg een scheut citroensap toe.

    -Blancheer de groente gedurende 5 minuten in het kokende water.

    -Giet af en laat uitlekken.

    -Bak de spek in een hapjespan.

    -Voeg de uitgelekte groenlof met een scheut boter toe.

    -Roer door en smoor 10 minuten op laag vuur met deksel op de pan.

    -Af en toe omroeren.
    -Verwarm de oven op 175 C.
    -Doe het mengsel dan in een vuurvaste ovenschaal en bestrooi met de kaas.

    -Zet de schaal ongeveer 8 minuten in de oven, zodat de kaas smelt.

    Serveertips

    Lekker met gekookte aardappelen en bijv. een gehaktbal.

     

    Laat het je smaken. 

    Wat lezen wij over groenlof?

     

    Groenlof: (cichorium intybus var.Folios-umis), is een vergeten groente die je in de meeste kookboeken niet tegenkomt. 
    Er zijn verschillende rassen: Kenmerkend is de iets bittere smaak. 
    -Herfstlof

    -Jupiter   een hybride met compacte kroppen en is schiet resistent. De krop wordt 30 tot 35 cm hoog.

    -Pluto   een hybride met compacte kroppen en is schiet resistent. De krop wordt 35 tot 40 cm hoog.

    -Suikerbrood (Zuckerhut)   een oud ras met veel omblad en een 30-35 cm hoge, lichtgroene krop

    -Vroege zelfsluitende  

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Groenlof

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------De officiële overkoepelende naam van deze groente is Groenlof
    De plant is familie van de witlof en andijvie en kan een beetje vorst verdragen. Vandaar zeer geschikt voor de najaarsteelt.
    -Suikerbrood is de soort met heel weinig bitterheid.

    -Als je het groen verwijdert dan neem je grotendeels de bitterheid weg.

    -Als je groenlof als sla gebruikt kan je ze langer in de koelkast bewaren dan witloof dat zeer vlug rood uitslaat.

    -Om dan de bitterheid te compenseren gebruik je best appel, honing of diksap.


    Vorig jaar heb ik relatief weinig groenlof geteeld omdat ik dacht dat ik zonder serre zou zijn.  Het wonder van gulheid en behulpzaamheid bezorgde mij in heel korte tijd de Kas die ik nu heb.


    Wij gebruiken de naam serre maar in feite komt dat van het Frans 'la serre' de broeikas.  De Nederlandse naam is dus 'broeikas' kortweg de kas.
    Mijn vele Nederlandse bezoekers zullen het mij wel niet kwalijk nemen dat ik verder over mijn serre(kas) praat. 

     

    12-01-2013 om 08:11 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    11-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serre in gebruik

    De hele voormiddag heeft mijn schoonbroer aan de serre gewerkt.
    Ik hielp waar ik kon en zo is de serre gebruiksklaar geraakt.

     

    De tablet werd gemonteerd. Ik had twee dikke glazen liggen die er in passen. 
    Het tweede stuk zal vandaag volgen.



    Voorlopig staan de poten op tegels, zodat er een groter draagvlak is.
    Ik verlies daardoor plantruimte maar dat wordt later aangepast.

     

    De plaatjes voor een draad, waaraan ik de geleidkoorden van de tomaten  zal vast maken, werden gemonteerd


    Niet alleen bovenaan met een voorlopige draad, maar ook lager werden plaatjes gemonteerd.

    Zo kan ik de tomaten op twee rijen plaatsen. De plaatjes kunnen gemakkelijk verplaatst worden.



    Het plexiglas dat de potgrond moet opvangen, werd aangepast. 
    Ik moet nog steviger steunijzers zoeken die het gewicht van de grond aankunnen.



    Van de drie panelen die als werkvloer dienden heb ik de twee grootste opgeborgen.

    Hier ligt de overblijvende klaar om het groenlof te verplaatsen van de tuin naar de serre.

    Zo druk ik de grond met mijn gewicht gelijkmatig aan.



    Ik had nog twee rijen groenlof staan. 
    De sterk uitgedunde rij, werd vroeger gezaaid en zal als eerste gebruikt worden.
    Ze moest dus als eerste in de kruiwagen.



    Groenlof heeft geen groot wortelbestel en laat zich ook zonder kluit aarde eraan gemakkelijk verplanten. 
    Ik wip ze even op met de spade en plaats ze in de kruiwagen.

    Het volstaat om de planten wat aan te drukken in het nieuwe begoten plantgat. 
    De plant vormt zo goed als onmiddellijk nieuwe vezelworteltjes.



    De werkvloer wordt telkens verschoven tot alle planten er staan.



    Hier heb ik meer ruimte dan in de oude serre zodat ik de planten veel losser kan klaatsen.
    In de huidige serre zitten 4 dakvensters zodat ik doeltreffend kan verluchten.
    In de oude moest alles langs de deur gebeuren wat niet ideaal was.
    Groenlof kan tegen koude maat nattigheid is uit de boze.
    Dit is ook de reden waarom ik ze iedere winter binnen plaats.

    11-01-2013 om 07:34 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onze blog!

      JABBEKE    site met tuinblog
    http://www.velt.be/Jabbeke/

    Wat kan je deze winter op de blog nog verwachten?

    Ik zat een beetje klem en daarom vroeg ik om hulp.

    Die kreeg ik in de vorm van een vergadering met Marc onze voorzitter en Paul onze webmaster.


    Mijn plan was om een vast onderwerp zoveel mogelijk te binden aan een vaste dag.

    Daarvan ben ik afgestapt.  Er zijn eenvoudigweg te veel mogelijkheden.
    Enkel het weekend recept kan blijven op zaterdag. Zondag is mijn rustdag.


    Hieronder een opsomming van onderwerpen die ik
    kan aan snijden.

    - Kruiden – groenten – bewaartechnieken.
    – Bloemen en planten in de siertuin – de vijver in de drie seizoenen.

    - Dieren in de tuin, te beginnen met de eigen poes.

    - Teeltschema bijwerken – teeltmethodes .
    – Boekennieuws en nog wel meer mogelijkheden.

    De rode draad tussen de verschillende onderwerpen blijft de werkzaamheden in de tuin.

    Jij kan ons helpen bij onze renovatie van de blog!
    Wij willen wat meer leven krijgen in deze goed bezochte blog.
    Laat ons weten welk ecologisch onderwerp je behandeld wilt zien!

    Zend ons tuintips door zodat we een rubriek kunnen openen ‘Tip van de maand’

    Zend ons tuinfoto’s  dan kunnen we een ‘Foto van de maand’ publiceren
    En heb jij nog andere ideeën!  Laat het ons weten

     ---------------------------------------------------------------------------------------------------

    Wij zullen gebruik maken van de interne zoekmachine van de blog.

    Zo kunnen wij zien of het onderwerp  veel, minder of zelfs niet behandeld werd.
    We zijn bezig aan het zesde  jaar van ons blog bestaan.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------- 
    Weet jij niet hoe je moet omspringen met de blog en de site? 
    Laat het ons weten en je krijgt de nodige uitleg. 

    Wij rekenen op jou!

       

    09-01-2013 om 11:55 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!