Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    30-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.combinatieteelt

    Op de site http://www.avvn.nl/natuurlijk-tuinieren/moestuin/combinatieteelt/  vond ik iets interessants dat we kunnen toepassen in de combinatie teelt

    Wortels en uien worden van oudsher in elkaars buurt geteeld. Door de geur van de wortels zou de uienvlieg wegblijven. Dit is echter nooit aangetoond. Wel is het zeker dat de geur van de uien maakt dat de wortelvlieg op afstand blijft. Om dit effect te bereiken moeten overigens wel ongeveer 4 x zoveel uien als wortels geteeld worden! Bovendien duurt de werking tegen wortelvlieg maar zo lang als de uien in hun groeiperiode zijn.

    -Afrikaantjes zijn bevorderlijk voor een gezond bodemleven: door afscheiding van stoffen via de wortels weren ze aaltjes uit de moestuin.

    -Ook van  de kogeldistel    (Helenium en Echinops) is deze werking tegen aaltjes aangetoond.

    -Zegekruid    (Nicandra physalodes), een wat minder bekende eenjarige plant, is ook zo’n nuttige plant die ingezet kan worden tegen witte vlieg. Zaai deze daarom bijvoorbeeld tussen de boerenkool.
    -Oost-Indische kers kan goed werken als vangplant voor verschillende insecten. Wortelvlieg, witte vlieg, klein koolwitje en bladluis zoeken deze plant op en blijven daardoor van de groente af.

     

    De inleidende tekst op die site verwijst in feite naar de ‘permacultuur’. Kijken we in de natuur, dan vinden we daar geen monoculturen. Allerlei planten staan er kriskras door elkaar en dat is totaal geen probleem, sterker nog, ze gedijen prima in elkaars gezelschap.
    Voor ‘permacultuur’ is dat kris kras door mekaar.  Voor de combinatieteelt is dat in rijen naast elkaar.

     

    30-01-2012 om 12:45 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept voor de zondag

    Voor het zondagsrecept van deze week koos ik voor:
    K
    ONIJN MET WITLOOF, AMANDELSAUS EN TORSI,   uit de Belgische keuken

    en pasta naar keuze             

    Ingrediënten
      Voor 2 à 3 personen.
    200 g Torsi van SOUBRY
    -2 konijnfilets
    -2 witloofstronkjes
    -1/2 l kant-en-klaar kalfsfond
    -100 g boter
    -2 dl verse room
    -50 g amandelpoeder
    -peper, zout, muskaatnoot

    Bereiding
    -Snipper het gewassen witloof fijn en stoof het gaar in de boter met peper, zout en muskaatnoot.

    -Bak de konijnfilets aan beide kanten 3 minuten in de hete boter, kruid met peper en zout.

    -Laat intussen de kalfsfond voor tweederde inkoken met amandelpoeder en voeg de room toe.

    -Laat op hoog vuur indikken en kruid met peper en zout.

    -Kook intussen de pasta zoals aangegeven op de verpakking.

    -Schep de pasta in het midden van het bord, schik daarop wat witloof en het in plakjes gesneden vlees.

    -Overgiet met amandelsaus en serveer.

                                                          
    http://www.soubry.be/consumer/pasta-recepten-detail.php?idrecept=158&lang=NED

    Laat het je smaken.

    29-01-2012 om 15:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    28-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ruccola of raketsla

     Ik ben dan  op zoek geweest naar de verschillende soorten rucola.

    · Smaakmaker in groene slaatjes, aardappel- en tomatensalades

    · De decoratieve blaadjes ogen fris als versiering bij warme gerechten

    · Zeer lekker in koude en warme pastaschotels

    · Hoog vitamine C-gehalte: 15 mg per 100 gr

    · Zeer lage calorische waarde: 11 kcal/100 gr

    · Werkt vochtafdrijvend en maagversterkend   

    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/rucola-of-notenbladsla-raakt-bekend-bij-de-consument/

     

    ROCHETTA & ROQUETTE

    -Rucola wordt hier ook raketsla genoemd, de Engelsen spreken over rocket en de Italianen hebben het over rochetta.  

    -roquette is de Franse naam voor rucola.

    -Wel zijn er vele soorten rucola, die allemaal een tikkeltje anders smaken.

    http://www.elle.nl/eten/culinaire-kooktips/Raketsla

    Naamvariatie bij rucola
    Er bestaan verschillende benamingen voor een en dezelfde groente:

    Eruca sativa

    Rucola

    Notenbladsla

    Notensla

    Raketsla

    Mosterdkruid


       Al deze benamingen verwijzen naar de wilde ‘slasoort’ met dunne getande blaadjes. De groente heeft een heel aparte smaak met zowel een pikante toets van radijs als een notensmaak. Je kan rucola vers eten – doorgaans in combinatie met een slaatje – of kort koken. 

    Herkomst van rucola
    Het woord rucola mag dan wel afkomstig zijn van het Italiaans, de plant zelf is dat niet helemaal. Wel wordt rucola al vanaf de Middeleeuwen rond de Middellandse Zee geteeld. De habitat van rucola is veel uitgebreider: ruwweg het noordelijk halfrond en Zuid-Amerika.

    Rucola als koolsoort
    Rucola is eigenlijk een koolsoort waarvan je de jonge blaadjes eet. Eruca sativa behoort tot het geslacht Eruca dat op zijn beurt bij de Brassicaceae of de kruisbloemigen ingedeeld wordt.

    http://www.infotalia.com/nld/tuin/moestuin_en_kruidentuin/moestuin/moestuin_detail.asp?id=2125

     

     

    Nederlandse naam                                                  :raketsla

    Latijnse naam                                                           :Eruca sativa

    Familie:                                                                     : Kruisbloemigen (Brassicaceae

    Soort                                                                         :eenjarig

    Toepassing                                                               :Keukenkruid

    Standplaats                                                              : zon half schaduw.




    http://www.marechal.be/nl/gidsen-en-brochures/planten-encyclopedie/kruiden/eruca-sativa/

    Als ik rucolazaad koop, kijk ik altijd op de afbeelding  van het zaadzakje want er is heel veel verschil in de soorten. Enkel de afbeelding geeft uitsluitsel.  De minder getande soorten smaken voor mij het best.

    28-01-2012 om 20:40 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 29 januari : 10 - 12 uur : TUINCLUB bij Addie

     Vooruitblik op de tuinwerkzaamheden in het voorjaar!

    Opgelet : Er zijn werken in Stalhilledorp!

    28-01-2012 om 09:38 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    24-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snoeidemonstratie op druiven

    Ja ik was zaterdag bij de 16 aanwezigen van de demonstratie. 
    Het was interessant van bij het begin maar ging vroeger terug naar huis om persoonlijke redenen.

    Het fotomateriaal dat ik meebracht is van eerder mindere kwaliteit. 
    Tegen licht fotograferen is altijd moeilijk maar mijn blits werkte niet.
    We zullen het moeten stellen met de foto’s die ik heb.



    Eerst kregen we theorie te verwerken over hoe je kan beginnen met het telen van druiven. 
    Alles heel klaar en duidelijk uitgelegd.


    Vóór de snoei staan er nog veel verdroogde druiven. Dit zijn echte krenten.


    Op deze foto kan je het verschil zien vóór en na de snoei. 
    De oude scheuten worden met krent en al afgeknipt op een heel kort stompje.
    We kregen dan ook nog wat uitleg over de zomersnoei.
    Toch is het heel moeilijk je daar een goed beeld van te vormen.
    Zomersnoei moet je uitgelegd krijgen in de zomer op echte en scheuten. 
    Tenslotte ging het over krenten.
    Dit wil zeggen, het uitdunnen van de trossen in het voorjaar.
    In theorie moet je 70% van de bolletjes wegsnijden zo evenwichtig mogelijk verdeeld over de tros.




    24-01-2012 om 10:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    22-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bot

    Om mijn programma te volgen breng ik vandaag een zondagsrecept.

    Tegendraads als ik ben wordt het een visrecept.

    Om mijn programma te volgen breng ik vandaag een zondagsrecept.

    Tegendraads als ik ben wordt het een visrecept en dan nog een recept dat ik pas gisteren zag op de culinaire zender Njam.

    Dit recept kan je vinden op: http://www.njam.tv/recepten/stoofpotje-van-bot-met-savooi-en-spek

     

    Stoofpotje van bot  

    met savooi    en spek  

     

    bereid de bot voor:

    -Knip langs beide kanten de vinnen van de bot en ontschub onder koud stromend water.

    -Snijd de kop er schuin af en haal de ingewanden eruit.

    -Spoel onder koud stromend water, snijd de staart eraf en verdeel de vis in 4 stukjes.

    -Breng de bloem op smaak met peper en zout en wentel de vis erin. –

    -Laat het varkensvet smelten,

    -klop de overtollige bloem van de vis en bak kort aan. Start met de velkant. 

    maak het stoofpotje:

    -Blancheer de savooikoolreepjes in gezouten kokend water, schep ze eruit en laat onmiddellijk terug afkoelen in koud water.

    -Blancheer de spekreepjes in gezouten kokend water en giet ze af onder koud stromend water.

    -Laat het varkensvet uitsmelten met het spek, voeg de savooi toe en kruid met peper en zout.

    -Laat ca. 10 minuten afgedekt stoven.

    -Schep de vis bij de groenten, voeg de visbouillon toe en laat afgedekt enkele minuten sudderen.

    Werk af:

    -Haal de vis voorzichtig uit de pan,

    -breng de groenten eventueel verder op smaak met visbouillon.

    -Schep de groenten in een warm bord, leg de vis erop en werk af met de saus, grof zeezout en mosterd.

     

    Je kan dit gerecht opdienen met aardappelpuree of gestoomde aardappelen en serveer ook een droge witte wijn bij.

     

    Probeer het maar eens,  dit  stoofpotje van  bot met kool en spek.  Het zal alvast ook smaken op een zondag. Vooral jouw wijnkeuze  moet de maaltijd iets extra’s meegeven.

    22-01-2012 om 10:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snoeidemonstratie druiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 21 januari van 14 h tot 16 h
    Snoeidemonstratie van druiven bij snoeier Daniël Verdievel zelf,
    Kievitstraat 9, 8490 Jabbeke
    .

    Te bereiken rechtover de kerk, de Caverstraat ( naast bakkerij Ryckeboer ) volgen en de eerste straat rechts is de Kievitstraat. 
    Vanuit de Weststraat, eveneens de Caverstraat nemen en de derde straat links is de Kievitstraat ( zie VELT pijlen )

    21-01-2012 om 11:26 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    20-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cofituur maken in de winter.

    Mijn programma is een beetje overhoop geraakt.

    In de vorstperiode zitten lag het tuinwerk stil. Bij de dooi kon ik ook niet in de tuin.

     

    Ik was gisteren bij vrienden en daar was moeder de vrouw naarstig confituur aan het maken.

    Zo volop in de winter confituur maken , dat is toch veel duurder dan in de zomer.

    Zo merkte ik op.  Nee hoor, kreeg ik als antwoord. 
    Fruit kan je bewaren in de diepvries en in de winter heb ik veel meer tijd.

    Op mijn vraag welke confituur ze klaar maakte  mocht ik eventjes proeven .
    De Pompoenconfituur met appelen en gember en de pompoenconfituur met
    rabarber en gember zijn,
                                      Noyan Armenskie konfitury z dyni / Pompoen Confituur van Armenie   een heerlijke combinatie. 


    Ik moet zeggen dat het was om je lippen af te likken. 
    Als je de rabarberstelen bewaart in de diepvries dan hoef je ze enkel te ontdooien voor je ze gebruikt..

    Bij ons in de diepvries zit er ook een vak vol met jeneverbessen frambozen, aalbessen en noem maar op. 
    Als de confituur gemaakt is van vers of van ingevroren fruit, je smaakt uiteindelijk geen verschil.
    Confituur van pompoenen met andere vruchten en vooral met gember, was nieuw voor mij. 
    Dit is een echte winterconfituur en we weten allemaal dat gember opwarmt.
    Bij het zoeken naar gemberconfituur vond ik ze nooit zuiver maar wel

     zoals hier appesiel met gember.

    20-01-2012 om 06:59 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rozen snoeien

      Twee dagen voor de vorstperiode heeft mijn broer de wilde rozen gesnoeid.


    Ze stonden nogal wild en de seizoenen stonden toch op hun kop. Dus liet ik maar begaan. 


    De hoopjes snoeihout zijn blijven liggen en zullen opgebonden worden als het warmer is dan nu.



    Zowel de bovenvijver als de onderste zijn dicht gevroren.  De bussel die ik plaatste is juist op tijd gekomen.

    18-01-2012 om 09:16 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    16-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snoei met hulp

    Omdat ik ook de perenboom wil vellen heb ik hulp ingeroepen.

    Door een ernstig werkongeval, kan ik geen beroep meer doen op mijn oudste broer.
    Hij zou dit klusje in minder dan een uur hebben geklaard. 
    Mijn jongste broer en ik zullen het boompje ook wel klein krijgen maar met heel wat meer moeite en gepruts. 


    Eerst hebben we samen de klus rond de vijvers afgewerkt.

     


    Dan was ik uitgeteld en is mijn broer begonnen de perenboom wat minder omvangrijk te maken.


    Dit is wat er  over blijft voor een latere datum.
    Jullie zijn natuurlijk nieuwsgierig naar de redenen waarom deze mooi en gezond uitziende boom moet verdwijnen.
    De hoofdreden zijn de vruchten.
    Je kan de peren niet bewaren. Ze zijn heel kort sappig en worden dan melig. 
    Het zijn ook geen inlegperen. 
    Dit was voor Colette voldoende  om mij te vragen, die boom te vellen. 
    Er komt een andere boom in de plaats.


    16-01-2012 om 06:21 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    14-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snoei

    Mijn eerste snoeidag viel zwaar.  Niet meer gewoon om veel te werken. Ik moet terug in vorm geraken.  
     
    De fijnere takken worden geknipt. 


    De dikkere worden afgezaagd.


    Alle takken worden direct op bussellengte geknipt.


    Ik verzamel normaal gezien het snoeihout op gelijke hoopjes. 
    Maar gisteren is het gestopt na één enkel hoopje van zo ongeveer de hoeveelheid van een bussel.
    Een mens buiten conditie is ook vlug buiten adem
    .


    Ik heb er twee keer een half uur over gedaan om één bussel te vergaren en te binden.


    Dan heb ik de afsluiting van de vijver geopend. 


    De bussel plaatste ik in de hoek van de vijver.  Dit is voldoende om de vissen zuurstof te geven als de vijver volledig dicht vriest.


    14-01-2012 om 09:45 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kalken

    De seizoenen staan op hun kop.


    De sneeuwklokjes staan reeds van in december in bloei.
    Plus al de andere bloemen die buiten hun bloeitijd,
     misleid zijn door de te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.



    Dat je in de winter het gras een kalkbeurt geeft, is normaal. 


    Nog nooit was de vijver op dit tijdstip van het jaar zo troebel. 
    Het is de eerste keer dat ik er zeewier korrelkalk in werp.
    Als ze er juist ingeworpen zijn zie je ze liggen op de lage bodem van de rand. 


    Eens die korrels beginnen op te lossen  wordt de vijver melkachtig troebel. 
    Na enkele dagen is dat weggetrokken en zou het water helder moeten zijn.



    12-01-2012 om 12:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.er komt een dag

    Er komt inderdaad een dag dat ik de tuin niet verder kan onderhouden.

    Het grootste werk is de moestuin.  Die zal er eerst moeten aan geloven. 










    De groenten zullen één na één uit het tuinbeeld verdwijnen.



    Het kleinfruit zal blijven maar zullen we dan nog de vogels vlug genoeg af kunnen zijn?

    09-01-2012 om 17:36 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voltijdse job

    We  haalden onze kleindochter.
    Het is kerstverlof en zoals ieder verlof als onze kinderen moeten werken, krijgen we een kleinkind op bezoek.
    Dit keer is het dus de kleindochter.  Gelukkig heeft ze ’s morgens meer nood aan oma dan aan opa en kan ik het relatief rustig houden.

    Ik de loop van de dag verandert dat al vlug.
    Mijn voornaamste bezigheid is dan met de kleine eieren roven bij de kippen,  of op zijn minst drie keer gaan kijken of er reeds een ei is tot ze er eentje naar oma kan brengen.
    Toen ze hier de vorige keer waren was haar broer voor geweest.  Ze bleef maar zagen en zagen tot mijn dochter een gekookt ei  in haar zak meenam en haar, mits een paar handigheidjes,  zo kon paaien.
    Toen ze aan de glazen keukendeur kwam, klopte ze met het ei op de ruit, terwijl ze riep ...oma, voor jouw. 
    Het leek er op alsof ze door had dat haar ma haar had gefopt.  Voordien had ze nog nooit met een vers ei op de ruit getikt.  Het gekookte ei kon zo gepeld worden.

    07-01-2012 om 05:53 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rechtzetting

    Ik kreeg een rechtzetting van de beheerde van deze blog.
     Eerst stuurde hij mij een mail over het onderwerp.  Daarin had hij het over de ‘aardappelbovist’.  Ik ben altijd vlug om nadere informatie te verzamelen en ging aanstond op zoek. Wat ik niet had opgemerkt, was dat hij een bijdrage plaatste waarin het ging over de reuzebovist.
    De tweede mail, om de zaak helemaal uit te klaren luidt als volgt:
    Op de site had ik het over de REUZENBOVIST.
    In mijn eerste mail dacht ik spontaan aan ‘de aardappelbovist’  maar deze is het dus niet!
    Op de site staat het wel juist.
    Het gaat dus niet om de aardappelbovist maar wel degelijk om de Reuzebovist.


    reuzenbovist,Langermannia gigantea

     

    Op de site:
    http://www.liliancam.net/weblog/2006/09/19/paddenstoelen-recept/   vond ik het onderstaande:   

    Paddenstoelen in de pan en kokkerellen maar…
    door FEMKE STERKEN

    19 SEPTEMBER 2006 – APELDOORN
     – Maar weinig mensen weten dat er op de wereld meer dan 100.000 soorten paddenstoelen groeien. Daarvan zijn er rond de 3500 in Nederland te vinden. Een kleine vijftig soorten kunnen gegeten worden.
    De ‘reuzenbovist’ is bijvoorbeeld erg lekker als hij gebakken wordt met een beetje knoflook.
    Ook kan deze paddenstoel met een jasje van beslag in de frituurpan.

    Eekhoorntjesbrood is natuurlijk bekend uit de Italiaanse keuken (porcini).

     

    Voor wie graag met paddenstoelen kokkerelt, is hier een heerlijk Stentor-recept:
    -Kook wat verse pasta.
    -Bak kastanjechampignons, oesterzwammen en gewone champignons in olijfolie.
    -voeg nog toe: drie tenen knoflook en een gedroogd pepertje.
    -Gooi er na een minuut of zeven een bekertje room bij en laat een tijdje sudderen.

    -Serveer de pasta met daar overheen de paddenstoelensaus en versnipper er wat peterselie over.
    -Glaasje witte wijn erbij en smullen maar. Eet smakelijk!

    De paddenstoelen natuurlijk wel in de supermarkt kopen en niet zelf plukken! Dat is wel zo veilig.

     

    Als je de foto ziet van die sponsachtige ‘reuzenbovist’ dan kan je toch moeilijk geloven dat deze eetbaar is en bovendien lekker met knoflook.
    Ik denk dat we beroep zullen moeten doen op een echte zwammenspecialist.
    De aardappelbovist daarentegen is giftig.

    Op de site  http://plusmagazine.knack.be/nl/gezondheid/voeding/artikel/531/paddenstoelen-mager-en-gezond/3  lees je o.a.:

    Zelf plukken blijft gevaarlijk
    Zelf kweken is kinderspel.                
    Natuurlijk lees je daar nog veel meer.

    05-01-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oesters

    Voor rauwe -oester liefhebbers zocht ik een receptje op.  Ik kwam terecht op.  http://www.receptjes.be/recept_bloody_mary_oesters.html

     
    Ingrediënten
      voor 2 Personen:
    -10 verse oesters
    - tabasco
    - peper
    - 10 ijsblokjes
    - 25 cl tomatensap
    - 1 maat wodka
    - 1 theelepel worchester saus
    - 1 stukje selder (zeer fijn gesneden)
    - 1 tomaat (ontveld, in kleine blokjes gesneden)

    Bereidingswijze

    -Vraag in de winkel of men de oesters voor je wil openen (Of doe het zelf; zie kooktip onderaan).
    -Maal de ijsblokjes fijn in de keukenrobot. (of wikkel ze in een propere theedoek en sla ze plat met een hamer).
    -Doe het gemalen ijs in een diep bord en schik er de oesters bovenop.
    -Meng het tomatensap met de wodka, de ‘Worchester’ saus en enkele druppels tabasco.
    -Vul elke oester met dit mengsel en kruid bij met wat peper.
    -Schik de selder en de blokjes tomaat op de oesters.
    -Onmiddellijk serveren.


    Voor niet liefhebbers van rauwe oesters, zoals ik er een ben,  geef ik het recept van mijn vrouwtje mee.
    Als de oesters geopend zijn:

    -strooi op elke oester een beetje geraspte Parmezaanse kaas.

    -besproei ook even met wat vers citroensap.

    -plaats eventjes in een voorverwarmde oven op +/- 250°

    -dien op

    Voor mij is dat voldoende om het tot een feestelijke lekkernij te maken.

    Rauw lust ik ze aan geen kanten.  

      
           Laat je niet tegenhouden door het feit dat nieuwjaar dag voorbij is.

    03-01-2012 om 15:20 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de aardappelbovist 2

    Ik dank de beheerder van onze site voor de reactie en de foto’s  Ik deed heel wat opzoeking.

    Op onderstaande site kwam ik op een forum terecht waar er wordt gereageerd op de vraag of de ‘aardappelbovist’ eetbaar is.

    http://vroegevogels.vara.nl/Forum.35.0.html?&no_cache=1&view=single_thread&cat_uid=3&conf_uid=10&thread_uid=22572



       
    Uit de lijst van giftige en niet eetbare paddenstoelen op.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_giftige_paddenstoelen
    haalde ik de:

     

    Aardappelbovist

    Scleroderma verrucosum

    Deze knolvormige paddenstoel wordt aangetroffen op hellingen, boomschors enz.

    Het 'kopje' is donkergeel of helder bruin, met korrelige vlekjes; als de paddenstoel ouder is,

     is het kopje bedekt met een laagje stof (sporen).

     

    Vergiftigd wil meestal zeggen zeggen dat het niet dodelijk is bij consumptie maar wel bijvoorbeeld braakneigingen kan opwekken of koortsaanvallen teweegbrengen.
    Een vergiftiging is het ziek worden en/of pijn krijgen als gevolg van het eten, drinken, inademen, op de huid of in de ogen krijgen van (te veel van) een schadelijke stof.


    Het verwonderd mij wel dat ik op Google afbeeldingen geen enkele afbeelding vind die deze benaderd die ik nam in de tuin van mijn vrienden. 

    De klaarste uitleg kan je vinden op

    http://home.scarlet.be/benny.lenaerts/paddestoelen/aardappelbovist/index.html

    Verdere reacties blijven welkom. 

    02-01-2012 om 10:44 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    31-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reuzenbovist
    Volgens mij gaat het over de reuzenbovist.
    In een jong stadium lijken ze op grote voetballen.  Ze liggen soms los in het gras!
    Op 'oudere' leeftijd lijken ze op een bruine spons.  Ze zijn vederlicht en met een beetje wind verplaatsen ze zich!
    Groetjes Paul en prettige feestdagen!




    31-12-2011 om 15:44 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mysterieuse bollen in een tuin!

    Ik werd bij vrienden binnengeroepen...het was voor de tuin! Je zal het maar voorhebben. 
    Er liggen in hun tuin twee mysterieuze bruine bollen van verschillende afmetingen.
    En het zijn dan nog bollen die zich verplaatsen ook! 

    Ik had zoals bijna altijd mijn fotoapparaatje op zak zodat ik niet terug moest om ze op beeld te brengen. 



    Ze hebben dus en jute kleur en ze verplaatsen zich.   Deze hier heeft +/- een doormeter van 25cm. 

     


    De tweede is veel groter en ik schat hem op een 35 à 40 cm diameter. 
    Ze zijn niet verbonden met de grond. 
    De verplaatsing wordt vast gesteld maar is nog nooit geobserveerd. 
    Niemand durft ze aan te raken!
    Zijn ze giftig? 
    Kunnen ze, met een weliswaar zachte knal in je gezicht ontploffen?
    Mag je er wel aankomen? 

    Vragen in overvloed maar geen enkel antwoord. 


    Wie kan er aan dit mysterie een naam en een verklaring geven. 
    stuur jouw antwoord naar
    dalae@ pandora.be
    Dank bij voorbaat.

    31-12-2011 om 15:24 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wensen voor 2012





         Aan alle dames schenk ik  nu deze kleurrijke digitale 
         veldbloemetjes vergezeld van de wens dat jullie in 2012
         regelmatig eens een echt fris ruikertje zouden mogen
         ontvangen.

    31-12-2011 om 10:40 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!