Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    19-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ecologische tuinbeurs

    Eco Today  is een  beurs over Duurzaam Leven
    en heeft plaats op zaterdag 22  en zondag 23 oktober 2011
    in de Beurshalle te Brugge  

    Dit is een beurs over

    Ecologie en duurzaamheid

    Ontdek je eigen profijt

     

    Maak kennis met nieuwe technieken en mogelijkheden die bijdragen tot:

    -een beter en duurzaam gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen

    -een gezondere levensstijl

    -biologische voeding

    -duurzame woning- en kantoorinrichting

    -duurzame energieproductie

    -een beter beheer van onze natuurlijke hulpmiddelen...

    Plus:  alles wat daartussen ligt.

     

    -commerciële bedrijven

    -verenigingen

    -diverse instellingen

    bieden de bezoeker

    alle mogelijke info over: ecologische producten en –materialen.

    Bezoek de beurs want:



    is er aanwezig


    19-10-2011 om 17:19 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.broccoli

    Na half oktober neem ik het gaas weg van boven de broccoli.  



    Het is nu natuurlijk veel gemakkelijker om de nu  steeds kleiner wordende kropjes te knippen. 
    Het verwijderen en terugleggen van het gaas is steeds een hele klus. 


    Dit is het resultaat van de zoveelste pluk. 


    Het gaas hangt op de wasdraad in regen en wind.
    Hopelijk krijgen we ook nog wat zon. 
    Eens droog, wordt het opgeborgen tot volgend jaar.

    18-10-2011 om 12:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    17-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondagse wandeling

    Wij hebben onze zondagse wandeling van ruim een uur hervat. 
    We kozen voor de bosjes tussen De Haan en Wenduine.

    Onder een schitterende zon met een mager fris windje stelden we vast,
     dat we te warm gekleed waren.

    Naar het einde toe had ik toch het gevoel van ..
    er komt hier maar geen einde aan dat pad. 
    Het was eventjes doorbijten geblazen en deftig transpireren. 
    Eens uit de bosjes, meer in de wind, moesten opletten  geen kou te vatten. 


    Ik  kon een foto maken de kardinaalsmuts in volle gloed.  

    Eens thuis en na een verfrissend bad , ben ik in onze tuin gegaan en
     voor de eerste keer in mijn leven heb ik hier in ons klimaat,
    een eetbare vijg geplukt op onze boom maar dan een vijg van de tweede pluk.
    Op de foto is de vijg te zien aan de buitenkant (detail boven). 
    Binnenin het rijpe vlees van een doorgesneden vijg  (detail onder).

    Vijgen eten van de tweede pluk hier bij ons, wijst erop hoe zonnig ons lente- , zomer- en herfstseizoen dit jaar wel is.  
    Zeer zeker zijn er onder de bezoekers van deze blog ook personen die in eigen tuin, rijpe vijgen kunnen plukkken in de tweede pluk. 
    Jullie mogen gerust betere foto's doorsturen dan die van mij naar dalae@pandora.be
    De vijgen van tweede pluk zijn even lekker maar een weinig minder sappig en
    veel kleiner dan die in eerste pluk.

    17-10-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    16-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.samen soep maken

    Er is, dit jaar,  in onze tuin,  prei en selder in overvloed.    soep zonder prei
    en selder kan voor mij gewoon niet, voor Colette soms wel.
    Bij ons gaat er steeds een grote    ajuin in. 


    Gisteren hebben we een bouillonsoepje gemaakt met allemaal fijn gesneden groentjes. Colette had een bouillon getrokken uit een mals stuk rundvlees.
     
    De drie voorgenoemde groenten , een paar fijngesneden worteltjes                             ,
    enkele bladeren van de boerenkool                                 

     

    en fijngesneden tomaatjes  als sluitstuk
     


    Het resultaat was een grote en een kleinere pot lekkere bouillonsoep; eten en drinken.

    16-10-2011 om 06:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    15-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pot -en kuipplanten

    Nu de koude haar intrede doet is het tijd om de bloemen en planten in potten
    binnen te halen  want in de winter
    vragen kuipplanten een speciale verzorging.












    Veel potplanten hebben wij niet maar die moeten toch
    bepaalde bewerkingen ondergaan.
    Het onkruid moet er uit en alle afvallende bladeren en
    bloemen moeten aanstonds worden verwijderd.
    De planten mogen niet helemaal uitdrogen maar moeten het
     de hele winter met zo weinig mogelijk vocht doen.
    Dit controleer ik dan ook regelmatig.

    15-10-2011 om 10:21 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vijgen ...lekker!

    Ik ben op zoek gegaan naar wetenswaardigheden en tips over vijgen. Er is veel te vinden maar ik koos voor onderstaande site.  

    http://www.solo.be/nl/ingredienten/vijg.htm     Waar je nuttige zaken verneemt. 



    Gastronomie

    De vijg is de redelijk zoete vrucht van de vijgenboom.
    Ze wordt algemeen beschouwd als hét embleem van de mediterrane regio,
    waar ze gekweekt wordt.  
    Vijgen kun je rauw uit het vuistje eten.
    De schil kun je opeten, maar dat hoeft niet.
    Je kunt ze ook verwerken in
    desserts , patisserie (taarten, clafoutis),
    in fruitslaatjes of zelfs in confituur.

    Vijgen zijn ook lekker bij gevogelte.
    Bovendien zijn ze goed te combineren met zoute smaken, zoals
    geitenkaas of gerookte ham.


    Therapeutische waarde

    Vijgen zijn zeer energierijk en rijk aan vezels.
    Ze bevatten vitamine B, magnesium, fosfor, kalium en calcium.


    Bewaring

    Van juni tot oktober vind je verse vijgen in de winkel.
    Let erop dat ze niet te hard aanvoelen wanneer je erop drukt,
    want ze zijn maar zeer beperkt houdbaar.
    Verse vijgen eet je het best op de dag dat je ze koopt.
     Bewaar ze op kamertemperatuur, niet in de koelkast!

    In de winter kun je gedroogde vijgen kopen.
    Die kun je enkele maanden bewaren in een hermetisch afgesloten potje.


    Wij hebben dit jaar maximaal genoten van eigenvijgen van eigen boom. 
    Vijgen worden zeer gespreid rijp  zodat je ruim drie maand kunt genieten. 

                                 
    Je kan in kookboeken en op het net heel wat lekkere bereidingen vinden.

    12-10-2011 om 07:35 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    11-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vijgen

    In het zuiden oogt men op de vijgenbomen  twee keer per jaar.

    Hier enkel 1 keer.
    Alhoewel we dit jaar reeds meer dan 100 vijgen konden oogsten,
    staat de boom opnieuw beladen met meer dan 100 vijgen
    die in ons klimaat hier geen kans krijgen om te rijpen. 



    Sommige van die vruchten zijn nu aan het verkleuren ...
    maar zijn niet op volle grootte. 
     



    Andere staan er nog volledig klein en groen bij zoals het
    hier bijna elk jaar is. 


    Ik beet in die groene en spoog alles direct uit. 

     Ook in die verkleurde zette ik mijn tanden en raar
    maar waar.
    Ze waren niet echt paars van binnen maar toch licht verkleurd en reeds
    deels eetbaar.  Sedert de boom er staat, gebeurde dat niet eerder.
    We beleefden dan ook een uitzonderlijk jaar. 
    Wat een voorjaar. En zomerse temperaturen in oktober.


    11-10-2011 om 10:18 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenlof

    Groenlof is als bladgroente een slanke plant met soms  grote bladeren
    die er als flaporen bijhangen. 
     

     In de kern
    van de plant vormt zich een witte vorm die aan witloof doet denken. 


    In de nacht van donderdag en vrijdag ging de wind,
    gedurende de regenvlagen en stevig tegenaan. 
    Het liet duidelijk zichtbare sporen na op de planten die
    langs de serre staan in de wisselteelt. 

     In de rijencultuur
    is daar niet van te merken. 



    Dit is één van de voordelen van de combinatieteelt dat de ene rij bescherming biedt aan de andere.
    Hier op de foto zie je het groenlof aan beide zijden van de broccoli,
    overdekt met tuingaas. De ene rij is beschermd door het gaas en
     de andere door de selder die er aan de andere kant naast staat.





    10-10-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blog Tuinclub Velt Jabbeke is populair!

    Categorie Tuin, vijver, groen :

    link : http://blog.seniorennet.be/categorie_blog_overzicht.php?categorie=35

    Top 20 :

    09-10-2011 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    08-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekentip : Plant goed!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    boekentip :

    Voor € 5 kan je een interessant boek bestellen bij de provincie West-Vlaanderen!

    Plant goed! De nieuwe 'bijbel' over kleine landschapselementen, met zin voor traditie en aandacht voor natuur.

    link : http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/natuur/Pages/default.aspx

                         (Op die pagina kan je het boek ook downloaden!)

    Op http://dehaan.liquifi.be/websites/2/uploads/file/leefmilieu/plantgoed.pdf vind je de volledige inhoud van het boek.

    08-10-2011 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geholpen worden

    Geholpen worden is mooi.


    Het gras moest dringend gemaaid.  


    De kruidenhoek was dringend aan wieden toe. 


    De vijver groeit opnieuw langzaam dicht.


    Helpende handen maakten de kuidenhoek weer toonbaar.


    Het lange gras werd kort gemaaid. 
    Maar de vijver wacht op mij tot ik opnieuw in aktie kom.

    08-10-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ecotoday : 22 en 23 oktober
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De ecobeurs ' Ecotoday' gaat door in de Beurshal in Brugge. 

    Op deze beurs zal een Veltstand aanwezig zijn! 

    Meer info kan je vinden op http://www.ecotoday.be/eco/ !

    07-10-2011 om 20:32 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pootgoed en biobloembollen : bestellijsten
    De lijsten voor de biobloembollen en het pootgoed zijn binnen!

    Ga naar :

    http://www.velt.be/Jabbeke/pag839

    om de bestellijsten af te printen.

    07-10-2011 om 17:47 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paprika in volle grond

    In de miniserre plukte ik reeds rijpe  paprika’s.


    Nu plukte ik buiten de eerste rijpe vruchten. 


    Globaal genomen zijn ze dit jaar nogal klein. 

       Hier en daar
     kon ik toch een groter exemplaar oogsten. 


    Van zodra ze een bruine kleur hebben kan je ze plukken. 


    Na enkele dagen binnen kleuren ze allemaal totaal rood. 

    07-10-2011 om 08:50 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgettes

    Dit is de derde en laatste bijdrage als antwoord op een reactie op de blog.

    de courgettes waren aangetast door witziekte (of meeldauw?).

                                 

    De oogst periode loopt ongeveer van begin juni tot begin oktober.

    Als je anderhalve maand kunt oogsten zit je goed. 

    Naar het einde toe ziet het blad er niet meer zo fris uit.

    Er kan witziekte in een beginstadium optreden.

    Dan verwijder ik ze en breng ze nooit op de composthoop.

    Daarvoor heb ik een aparte verteer hoop, ver van de composthoop.

    Je kan, tegen witziekte, preventief begieten met een aftreksel van heermoes.

    Ik veronderstel dat deze ziekte ook in de grond zit.

    Courgette vraagt vochtige losse grond en een eerder warme standplaats. 

    De ziekte zit niet in de grond maar is eigen aan pompoenachtigen. 

    Sommige rassen zijn meer bestendig dan andere. 

    Bij droge periodes giet ik om de twee dagen.

    Ik had nooit echt last van meeldauw (witziekte)
    Meeldauw is een bladziekte.


    Sommige soorten hebben een witgevlekt blad.
    Dit heeft niets te maken met meeldauw.

    Bij mij hadden sommige planten elke jaar opnieuw last van de koude.

    Hoelang moet deze grond dan vrij blijven voor volgende planten?

    Ik plaats persoonlijk de courgettes om de vijf jaar terug op dezelfde plaats.

    De courgettes behoren bij de familie van de pompoenen.

    Ze kunnen dus ook de ziekten van die hele familie krijgen o.a. meeldauw of witziekte.

    05-10-2011 om 16:07 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.roest op prei

    In september, oktober treed, door de vochtigheid gemakkelijk
      roest op bij prei.


    Men kan enkel preventieve maatregelen toepassen:

    -Plant zodanig dat het opdrogen van de prei bevorderd is. 

    -Een standplaats waar de wind aan kan is aan te raden.

    -Wordt het groen te weelderig dan knip je het gewoon wat in.

    -Regelmatig schoffelen of aan aarden houdt het perceel onkruidvrij.
    -Je kan
    de planten bestuiven met een gesteentemeel.
    -Begiet de prei met een aftreksel van heermoes of knoflook.

     

    Droge grond en hoge bodemtemperatuur  werken roest in de hand.

    Vochtig weer is bevorderend.

    Het bodemtype, de plantafstand, het ras
    of het besmettingsniveau spelen weinig mee.

     

    Van zodra ik roest opmerk knip ik het weg.



    Eens het vriest komt er geen nieuwe roest meer bij.

    Toch moet je vóór de vorst alle roest weg nemen.

    Weggesneden roest geef je met mee met de vuilnis naar de verbrandingsoven.

    Dit onderwerp heb ik in de loop der jaren reeds een paar keer aan bod laten komen.

    Het is goed het eens te herhalen. 

    04-10-2011 om 10:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een reactie

    Een mevrouw stuurde mij onderstaande reactie. 

     

    Bericht:
    Goedemorgen,
    Ik ben 1ste jaar moestuinder dus veel vragen.
    1ste vraag:
    Mijn herfst(?)prei vertoont veel roestvlekken.
    Een paar stalen beginnen ook een harde kern te vertonen,
    dus ik veronderstel dat het om herfstprei gaat en niet de gewenste winterprei? Vandaag snij ik alle aangetaste blaadjes af tot op een 10 cm.
    Is dat oké?
    Ik heb een aantal stalen geoogst en
    ook het witte gedeelte was bij sommigen een klein beetje aangetast.
    Wat doe ik: allemaal oogsten en de diepvries in?
    2de vraag:
    -de courgettes waren aangetast door witziekte (of meeldauw?).
    Ik veronderstel dat deze ziekte ook in de grond zit
    Hoelang moet deze grond dan vrij blijven voor volgende planten?
    -Bedankt bij voorbaat voor advies. Allerbeste groeten, ….


                                                        

    Mevrouw, Voor jouw eerste jaar zou ik je aanraden,
    wat ik aan alle beginners zeg:
    Begin met de eenvoudige teelten en
    bouw op tot je alles in je tuin hebt wat je er in wilt hebben.
    Doe er gerust een paar jaartjes over.
     
     

    Jouw eerste vraag begint met  ‘Mijn herfst(?)prei…’ 
    Dat vraagteken wijst er op dat je niet duidelijk weet…wat nu zomer -,
    herfst -, of winterprei is. 
    Dit hangt duidelijk samen met de zaai -, plant –en oogsttijd.
    Dit is natuurlijk louter theoretisch want het weer kan die data wat
    naar vroeger of later verschuiven.

    Laat mij vandaag eerst en vooral daarop een antwoord geven: 

    Zomerprei:  zaai –half december tot eind januari.     planten  - maart –april       oogsten  rond begin juni.

    Herfstprei:  zaai  april                                                       planten    vóór 15 juni        oogsten  september tot december.

    Winterprei:  zaai  mei                                                       planten    vóór 1 augustus            oogsten  januari tot juni.

    Als je te vroeg zaait dan kan vlug doorschieten het gevolg zijn.

    En wat jouw prei betreft: Als dat doorschieten (harde kern) zich dreigt te veralgemenen dan moet je ze dringend oogsten en invriezen. 
    Het aangetast zijn binnenin wijst er des te meer op dat je alles best heel vlug oogst.
     
     Alles de kruiwagen in op weg naar de diepvries. 
    -Als je hier op de blog zoekt zal je zien dat ik dit jaar, op mijn zomerprei, dit heb moeten toepassen.  
    -Sedert 14 dagen zijn we beginnen oogsten aan onze herfstprei. 
    -
    Winterprei kweek ik niet. 

    Bij de volgende bijdrage behandel ik de roestziekte en in een derde bijdrage zullen we het hebben over de courgettes.

     

    Als je nog niet beschikt over het velt ‘handboek  Ecologisch  Tuinieren’ dan zou ik
    je aanraden dit aan te schaffen.  Daar vind je alle mogelijke gegevens met ziektes, remedies en vooral het voorkomen. 
    Er is ook een boekje voor beginnende tuinders.
    Zie http://www.velt.be/Jabbeke/

    03-10-2011 om 19:31 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de kweepeer

    Er is dit jaar dus een overvloed aan fruit.  Ook de kweepeer heeft een buitensporige opbrengst.

    Op de site
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Kweepeer  haalde ik onderstaand uittreksel. 

    De kweepeer of kwee (Cydonia oblonga)
    is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae).
    De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee
    en is een algemeen bekende vrucht 
    i n veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan.
    In Nederland wordt deze vrucht weer steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en in toko's.
    Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer.
    De boom kan 4-6 m hoog worden.
    De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat,
    namelijk van mei tot in juni.
    De kweepeer is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes.

    De botanische naam is afkomstig van de Griekse stad Kydonia,
    tegenwoordig Chania, dat in het noordwesten van het eiland Kreta ligt.

    Gebruik

    Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees.
    Ook komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor.
    Daarnaast bevat de kweepeer veel steencellen, cellen met een harde wand. Kweeperen bevatten veel pectine en 10-14% suiker.

    Kweeperen worden verwerkt tot compote,
     


     marmelade,

    En verder nog 
    jam, gelei, vruchtensap, vruchtenpasta (in blokjes lijkend op bonbons),
    taart, cotignac (vruchtenbrood), gekonfijt, wijn en likeuren.

    Het woord "marmelade", dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.

    Mijn doel is, te benadrukken wat een kweepeer is en wat men er mee kan aanvangen. Wil je er meer over lezen ga dan gerust verder lezen op de boven vermelde site.

    01-10-2011 om 07:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.visrecept

    Vroeger,  in de (goede) oude tijd tot een nog in ons geheugen liggend dicht verleden was,

    de vrijdag een visdag wat het eten betreft. 
    Nu voelt men zich vrijer waardoor er gemakkelijker
       
    twee keer per week vis op tafel komt. 


    Ik vond voor jullie op  
    http://www.visrecepten.nl/ 
    een fijn visreceptje dat ik een beetje bewerkte voor onze blog.

    Gestoomde heilbotfilet met basilicumsaus

     

    Ingrediënten:
    4 stukken heilbotfilet van 200g

    2 theelepels vierseizoenen peperkorrels
    1 komkommer of grote courgette

    50 g zeekraal

    40 g basilicum

    3 eidooiers

    2 eetlepels citroensap

    versgemalen witte peper

    150 g boter, gesmolten

     

    Bereiding:

    -Wrijf de peperkorrels in een vijzel fijn.

    -Schaaf van de komkommer of courgette 8 mooi dunne, lange linten.

    -Laat de linten op keukenpapier uitlekken.

    -Wrijf de stukken heilbot in met zout en bestrooi de bovenkant met wat peper.

    -Leg er een toef zeekraal op.

    -Wikkel rond elk stuk vis 2 linten.

    -Leg de stukken vis in een stoommandje boven een flinke laag kokend water.

    -Stoom de vis in een steamer of in een stoompan in 8-10 minuten gaar.

    -Overgiet intussen het basilicum in een zeef met kokend water.

    -Pureer de blaadjes met het citroensap en 50 ml water in de blender.

    -Voeg de dooiers met ½ theelepel zout en peper naar smaak toe.

    -Meng alles 1 minuut op de hoogste stand.

    -Voeg al draaiend de boter in een dun straaltje toe.

    -Schenk de saus in een pan met een dikke bodem.

    -Verwarm het geheel al roerend op heel zacht vuur tot de saus licht bindt.

    -De saus mag niet koken!

    -Schep de saus op warme borden en leg er een stuk gestoomde heilbot in.

    -Garneer met wat peper.

    Smakelijk eten. 
    Onze favoriete groenten bij om het even welke vis zijn:
    venkel,  
    prei  en spinazie.

    Eens heb ik in een restaurant in Echternach van een kelner gehoord
     toen we groenten vroegen:
    'Vis komt het best tot zijn recht enkel met gestoomde aardappeltjes.
    Giet er enkel een scheut gesmolten boter over.' 
    Ja, elk zijn gedacht hé. 
    Geef ons maar een flinke portie groente erbij. 
     

         
    Toemaatje:Als je zoiets op de kop kunt tikken, laat je maar gaan hoor.

    30-09-2011 om 06:10 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit persen

    In de tuinclub is bebleken dat meerdere leden van velt,
    hun fruit niet geperst kregen wegens over bezet. 
     
      Dit is natuurlijk onbegonnen werk.

    Mij werden nu enkele adressen toegestuurd,
    waar je misschien terecht kan om het eigen fruit te laten persen.

    1)     Voormezele : www.tuinsappen.be
     
    2) Eksaarde-Lokeren :
    www.fruitsappen-verhofstede.com

     
    3) Landen :
    www.fructus.be
     
    4) Thijs Tanghe : Meulestraat 29, Oedelem
    info  tel: 050/ 78 11 94

     Je kan ook terecht bij: info@houtlandsetuinsappen.be



    Hiermee zou jij misschien reeds jezelf kunnen verhelpen. 


    Maar voor grote hoeveelheden is een mobiele fruitpers de oplossing. 

    29-09-2011 om 06:39 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!