De ruimtefoto van de week is deze schitterende Hubble-foto van de engelachtige nevel S106. In het centrum van de nevel schuilt een jonge, maar ook zeer actieve ster.

Met een beetje fantasie herken je een engel in deze nevel. Draai je de foto een kwartslag, dan zie je misschien een zandloper. De vleugels van de engel hebben een lichtblauwe gloed. Deze vleugels bestaan uit heet waterstofgas, in beweging gebracht door de ster IRS 4 (Infrared Source 4) in het centrum van de nevel. Rondom deze ster bevindt zich een ring van stof en gas, die je het beste kan vergelijken met een broekriem. Deze strakke riem duwt de uitdijende nevel in een zandloper-vorm.

De foto is in 2011 gemaakt door de Hubble-ruimtetelescoop. De nevel Sharpless 2-106 bevindt zich op een afstand van circa 3.300 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Zwaan. De nevel zelf heeft een doorsnee van enkele lichtjaren.

Klik op de foto om een grotere versie te bekijken (let op: 10 MB).

Meer dan 600 bruine dwergsterren
Wist je dat deze nevel een thuishaven is voor meer dan 600 bruine dwergen? Bruine dwergen zijn mislukte sterren. Normale sterren gaan schijnen doordat het kernfusieproces in gang wordt gezet. Soms is de bal materie niet dicht genoeg om dit proces te starten en blijft er een bruine dwerg over. Een gefaalde ster gloeit in infraroodlicht, maar geeft weinig ‘normaal’ licht af. Daarmee zijn bruine dwergen de koudste sterren in het universum. In infrarood licht zijn er dus wel 600 lichtpuntjes te zien in de nevel S106, maar in zichtbaar licht zijn deze dwergen onzichtbaar.

Een tijdloze klassieker
Deze foto van S106 is één van Hubble’s mooiste foto’s. Dit komt vooral door de vele details die zichtbaar zijn. Dankzij Hubble’s scherpe ogen zijn allerlei rimpelingen in het gas te zien. Een bijzonder schouwspel.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.