Na veel mislukte pogingen is het SpaceX gelukt om een raket op een zeeplatform te laten landen. De Falcon 9-raket wordt over enkele maanden opnieuw gelanceerd.

In december 2015 lukte het SpaceX om de Falcon 9-raket op het vaste land neer te zetten. Een zeelanding is veel lastiger. Niet alleen is het drijvend platform erg klein – 90 bij 30 meter groot – ook is water altijd in beweging. Daarnaast is er geen beschutting, waardoor het doorgaans harder waait op zee.

Toch is het gisteravond gelukt! Om 22:55 uur Nederlandse tijd meldde het private ruimevaartbedrijf dat de eerste trap van de raket op het ‘Of Course I Still Love you’-droneschip is geland. “De Dragon-capsule is in de juiste baan om de aarde”, aldus SpaceX.

SpaceX CRS-8 First Stage Landing Onboard Cam + Chase Plane synced

Published on Apr 8, 2016

Footage from the camera on the Falcon 9 Side by side with the chase plane footage.

https://youtu.be/61dDyClHoiQ

YOU TUBE Published on Apr 9, 2016

On April 8th, 2016, Space landed its Falcon 9 first stage on an ocean barge for the first time. A camera mounted to the rocket captured the landing along with a chase plane. The same hardware launched the Dragon spacecraft on the CRS-8 Space Station re-supply mission minutes earlier. -- SpaceX Mission Control Erupts in Applause: http://goo.gl/Akgaew

Falcon landplatform
Falcon 9 lift-off

Landing from the chase plane

Enkele uren later feliciteerde president Obama Elon Musk en zijn collega’s: “Gefeliciteerd SpaceX met deze zeelanding. Dankzij innovators als jullie en NASA blijft de Verenigde Staten voorop lopen in de ruimtevaart.”

Groene ruimtevaartindustrie
De landing op zee is een grote stap naar een duurzame ruimtevaartindustrie. Vaak worden raketten slechts eenmaal gebruikt. De eerste trap van de Falcon 9-raket kan tien tot twintig keer opnieuw gebruik worden. Sommige onderdelen kan SpaceX zelfs duizenden malen recyclen.

Maar eerst is het belangrijk dat zeelandingen routinematig slagen. “We zijn pas succesvol wanneer een zeelanding saai is”, zegt Musk.

Blue Origin
Het bedrijf van Elon Musk is overigens niet het enige bedrijf dat raketten hergebruikt door ze te laten landen op aarde. Ook Blue Origin heeft al drie geslaagde raketlandingen uitgevoerd. Dit is wel appels vergelijken met peren, aangezien de raketten van SpaceX hoger gaan om satellieten in de juiste baan om de aarde te krijgen, terwijl de raketten van Blue Origine ‘slechts’ de ruimte aantikken.