dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    26-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: schladijs naar de Dikke Van Dale?

     

     

     

     

    Het avondmaal komt vandaag uit de Noordzee.

    Gepelde grijze garnalen doen hun best om hun rol van decoratie ten volle

    uit te spelen, maar het hoofdstuk, het belangrijke stuk zeg maar, is een vis.

    Deze platte knaap plaatst me een beetje voor een dilemma.

    Hier ter plaatse noemen we dat een “pladijs”, maar net dezelfde bodemzwemmer

     geeft men in Nederland de naam “schol”.

    Voor de Nederlanders: in Belgie betekent schol: “op je gezondheid”,

    bij het ledigen van een of ander lekker (vloeibaar) goedje.

    Ik ben even naar de statistieken van mijn blog gaan kijken, en al 36.5 %

    van de regelmatige lezers komen uit Nederland.

    Na rijp zelfberaad heb ik het volgende uitgedacht: ik noem de vis een “schladijs”.

    De twee landen kunnen zich in deze naam vinden, en het grootste deel

    van de naam is Belgisch, maar daar hebben deze laatste recht op,

    met meer dan 50% van het lezersaantal.

     

     

     

     

     

    Het recept komt uit een kookboek over Europese keukens,

    en ik had nog nooit iets gemaakt uit Denemarken.

    Dat is met deze dan weer rechtgezet.

    Ik vind de naam van deze schladijs in het Deens ook maar niks.

    Het is “rødstæte”. Alsof de vis al een beetje rot is.

    Geef mij dan maar schladijs.

     

    Laten we nu toch maar overgaan tot de bereiding, eenvoudig als altijd.

    De vis is lekker vers, net uit de viswinkel tussen Sluis en Knokke.

    De heer Van Dale, die ons heeft opgescheept met zijn groen woordenboek,

    is trouwens afkomstig van Sluis.

    Ik zie hem regelmatig als ik langs het Walplein kom, waar zijn standbeeld

    in het middelpunt van de belangstelling staat.

     

    Hij moet er maar eens over denken dit woord neer te pennen

    in de volgende uitgave.

    Wie weet hoeveel zich verbergende schladijzen we nog zullen ontdekken,

    wanneer de Nederlanders ooit de Schelde uitdiepen?

     

    Here we go: Schladijsfilet met grijze garnalen.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 schladijsfilets (2 vissen)

    verwarm een ovenschaal voor op 75°

    citroensap

    dep de visfilets droog, druppel citroensap en bestrooi met zout

    pezo

    schep bloem en paneermeel in diepe borden

    2 el bloem

    klop het ei los in een derde diep bord

    3 el paneermeel

    wentel de visfilets door de bloem, schud overtollige bloem af

    1 ei

    haal de vissen door het ei en wentel ze door het paneermeel

    boter en olijfolie

    verhit in een antikleefpan 30g boter met de olie

    100g gepelde grijze garnalen

    bak de visfilets op een laag vuur in porties in circa 3’ goudbruin

    1 citroen

    houd ze warm in de oven in de ovenschaal

     

    verhit intussen in een kleine pan in wat olie 3’ de garnalen

     

    snijd de citroen in partjes, verdeel de garnalen over de visfilets

     

    garneer met partjes citroen en wat dillepoeder

     

    dien op met gekookte piepers en een salade met vinaigrette

     

     

    Dat is al. Eenvoudig hé.

    De foto uit het kookboek hieronder spreekt me helemaal niet aan.

    Als je de foto’s vergelijkt ziet mijn vis er wel beter uit.

     

     

     

    Dit receptje dateert van augustus. De reden om dan een paar schladijzen

    in de pan te kwakken, is ingefluisterd door een lokale visser:

    De schladijzen (toen noemde hij het nog pladijzen) zijn nu het lekkerst en het dikst.

     Het is een echte zomervis.

    In de winter kan je hem ook aanschaffen, maar wie eet er nu graag een anorexia schladijs?

     

    Met een frisse salade er bij kan de dag weer niet meer stuk.

     

     

     

     

    Laat het je smaken!

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    polux
    blog.seniorennet.be/polux

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!