dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    26-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Via El Greco in Toledo (2) naar Riofrio

     

    Een wandeling maken door Toledo, de oude hoofdstad van Spanje,

    is alsof je 500 jaar teruggekaatst wordt in de tijd.

    In de oude binnenstad is er weinig of geen verkeer te zien.

    Alleen oude straatjes, binnenplaatsen, en een massa winkeltjes

    met armaturen, wapens, en allerlei oude (namaak)dingen waar

    het blanke staal voor wordt gebruikt.

     

     

     

     

    Een van de bekendste ex-inwoners is de schilder El Greco, uit de glorietijd

    van Spanje, toen er heel veel geld was (ergens anders geplunderd natuurlijk,

    zoals in Vlaanderen bijvoorbeeld) en geen twintig percent werklozen, zoals nu.

    Nochtans zag El Greco, afgaande op zijn zelfportret, er niet zo stralend uit.

     

     

     

    Domenikos Theotokopoulos (what’s in a name?) is zijn echte naam.

    De Spanjaarden vonden dit wat lastig om uit te spreken, en hij werd dus

    terecht algemeen bekend als El Greco (Spaans voor de "De Griek").

    Het schrijven lag nog iets moeilijker, wat denk je van Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

    Onleesbaar voor de meesten, maar omdat ik bij de nationaliteiten

    van mijn lezers zie dat er toch één Griek tussen zit, wil ik deze persoon

    toch ook de volledige originele naam geven.

     

    El Greco werd geboren in Heraklion op Kreta in 1541 en hij was

    een getalenteerde kunstschilder die voornamelijk in Spanje werkte.

    Net als Greta en ikzelf was hij al een echte Europeaan.

    Na een opleiding op Kreta in de kunst van de iconen reisde El Greco

    naar Italië, en in Rome studeerde hij onder de schilder Titiaan.

    In 1577 emigreerde hij naar Toledo in Spanje, waar hij zijn

    grootste hoogte bereikte, tot aan zijn dood in Toledo op 7 april 1614.

    Hij was erg geliefd onder hoogwaardigheidsbekleders en schilderde

    vooral religieuze werken en portretten.

    De schilderijen van El Greco onderscheiden zich door de langgerekte vormen

    en de expressieve kleuren. Zijn werken doen werkelijk erg modern aan.

    Hier zie je het schilderij “De doop van Christus”, geschilderd rond 1610.

     

     

     

     

    Na zijn dood werd El Greco eeuwenlang niet meer als belangrijk

    kunstenaar gezien.

    Aan het eind van de 19e eeuw ontstond echter een hernieuwde belangstelling

    in zijn hoogst persoonlijke expressie.

    El Greco bevrijdde zich van de exacte vorm, licht en kleuren van zijn onderwerpen

    en inspireerde kunstenaars als Pablo Picasso en Jackson Pollock in hun

    inspanningen om de kunst te transformeren

    De meeste kunstcritici bestempelen hem als een moderne schilder ‘avant-la-lettre'.

    Hij slaagde erin zijn schilderijen licht te laten uitstralen, wat totaal ongewoon

    was in de  jaren 1600. Als voorbeeld zie je het zicht op de stad Toledo,

    van op de plaats waar we verblijven in hotel Eurostar.

     

     

     

    Deze historische en artistieke bespiegelingen veroorzaken dorst en honger.

    Dus gaan we op zoek naar de beste bar van Toledo: de Gambrinus. Niet te missen!

    Bemerk de frappante gelijkenis tussen de kraag die El Greco rond zijn nek draagt,

    en de kraag van de pint die Greta in haar knuistje neemt.

    De Spanjaarden weten waar Joost de mosterd en de pils vandaan haalt.

     

     

     

    De Gambrinus serveert Cruzcampo bier, en dat zullen we geweten hebben.

     

     

     

    Aan de zijkant van de bar ligt een driehoekig pleintje, waar Greta snel haar

    plaatsje vindt. Merk op dat ook hier het spel van licht en schaduw volop

    tot zijn recht komt. El Greco vergezelt ons.

     

     

     

    Na de bestelling van enkele natjes en droogjes neem ik even tijd

    voor persoonlijke hygiëne.

    Dat geeft me de gelegenheid eens rustig het interieur te bekijken.

    Op één plaats hangen de lekkerste hammen te drogen aan de haak,

    met onderaan het druippotje om resterend vocht op te vangen.

     

     

     

     

    Even verder staan een aantal gezellige tafeltjes klaar om gasten te ontvangen.

    Het is nu rond 4 uur, zowat de kalmste periode van de dag.

     

     

     

     

    De Cruzcampo pils wordt hier hoog in het vaandel en in de vrachtwagen gedragen.

     

     

     

    Spanjaarden eten tapa’s altijd aan de toog. Geen probleem hier.

     

     

     

    Er was een tijd dat deze plaats ook een huisbrouwerij was.

    De bewijzen zijn nog aanwezig.

     

     

     

    Intussen is de bestelling toegekomen. Eigenlijk wilden we een kleine tapa

    eten, maar de hoeveelheden die men neerzet zijn aan de ruime kant.

    Mijn probleem is dat ik nauwelijks kan weerstaan aan al die lekkere dingen.

    De kelner heeft dus niet veel moeten afruimen.

    ’s Avonds bij het romantische diner kunnen we geen pap meer zeggen,

    en eten we maar enkele kruimeltjes.

    Er is nog een sappige story aan verbonden met een steak en een hond,

    maar het zou me te ver leiden om dat hier en nu uit de doeken te doen.

     

     

     

    Na de heerlijke maaltijd in de Gambrinus werpen we nog een laatste blik

    in het interieur. Geen blik in staal natuurlijk, hoewel dat in Toledo ruim

    voorhanden is, zoniet zouden we de barjuffrouw achter de toog

    te veel doen schrikken van het lawaai.

     

     

     

    De tijd is gekomen om oud Toledo te verlaten, met zijn pittoreske straatjes

    en dito winkeltjes met  Armas Historicas.

     

     

     

    We rijden het laatste stuk naar Malaga door een monotoon landschap.

    Een ultieme stop voor een kleine snack en een smeerbeurt voor de keel

    voeren we uit net voorbij Granada.

    Er is daar een piepklein dorpje, Riofrio. Door het dorpje loopt een rivier,

    eveneens genoemd Riofrio natuurlijk, wat zoveel betekent als “koude rivier”.

    Bij onze aankomst ziet het er nogal verwilderd uit, en er is geen levende ziel.

     

     

     

    We zitten hier in de uitlopers van de Sierra de Loja, met zicht op de hoogste

    toppen van de Sierra Nevada.

    Sinds 1664 wordt hier op forel gevist. Dat is toevallig ook het jaartal van het

    ontstaan van het bier 1664 van Kronenbourg, maar verder is er geen verband.

    Onlangs werden hier forelvangsten gedaan tot 5.2 kg!

    Je moet wel over een stevige barbecue beschikken om dat visje te braden!

     

     

     

    Het visseizoen loopt hier het hele jaar, waarbij men verse forel serveert

    van de barbecue in de talrijke restaurants.

    Het oogt hier niet zo aantrekkelijk als normaal.

    Gisteren is hier een zware storm gepasseerd, en alles ligt overhoop.

     

     

     

    De hoofdattractie hier is nochtans niet meer de forel, maar de steur.

    Na drie en een halve eeuw forellen vangen was men er wat op uitgekeken,

    en is er een familie gestart met het kweken van steur.

    Niet de vis is op zichzelf heel interessant, maar wel zijn eitjes,

    met andere woorden gezegd: het draait allemaal rond kaviaar.

    Kaviaar mag sinds enkele jaren niet meer ingevoerd worden

    in de Europese Unie, enkel als eitjes, om zelf te kweken.

    Wil je er meer over weten, dan kan je naar http://www.caviarperse.net.

    Persoonlijk vind ik de smaak van kaviaar maar niks.

     

     

     

    Vroeger werd de steur in het wild gevonden in de Guadalquivir, die ook Sevilla

    en Cordoba bespoelt. Maar sinds die werd afgedamd voor drinkwater

    en elektriciteit, is het visje in Spanje bijna uitgestorven.

    In Riofrio bevindt zich nu een van de grootste steurkwekerijen in de wereld.

    Naast forel kan men er ook de steur zelf eten in de plaatselijke restaurants.

    Dat zal bij ons volgend bezoek dan ook gebeuren.

     

     

    Steuren zijn grote, primitieve vissen met een bepantserde kop.

    Hij is een van de weinige dieren die de prehistorische tijd heeft overleefd.

    Kenmerkend is de lange snuit met een soort uitstulpbare slurf.

    Ze worden tot 6 meter lang, 500 kg zwaar en maximum 100 jaar oud.

    Steur is een vis die heel zuurstofrijk water nodig heeft.

    Bij een tekort aan zuurstof, zal de vis krom groeien en uiteindelijk sterven.

    Het pure zuivere water dat rechtstreeks van de Sierra Nevada komt is

    uiterst geschikt voor deze vissen, die volledig ecologisch gekweekt worden.

    Deze viskweek valt wel buiten het gewone.

    Alleen al het feit dat de oude knarren heel gevoelig zijn voor hun leefmilieu ,

    is er ook nog een groot praktisch probleem.

    Mannetjes worden pas geslachtsrijp na 7 tot 15 jaar en vrouwtjes na 8 tot 20 jaar.

    Wie een kwekerij start moet een heel aantal jaren wachten op de eerste eitjes,

    en om iets tastbaars terug te zien van zijn investering.

    Vandaar dat er weinig steur wordt gekweekt in de wereld en dat de eitjes

    een heel duur exclusief product blijken te zijn.

    Dit inloopstadium zijn ze hier intussen al wel voorbij.

     



    De ei-afzetting vindt normaal plaats in diepe rivierdelen met stenige bodem,

    of ook wel boven zandbanken in ondiep water bij de monding van rivieren.

    Het vrouwtje verspreidt daarbij de eieren (tot 800000 stuks, bij grote exemplaren)

    over een oppervlakte van honderden vierkante meter.

    Enkel op enkele plaatsen in Europa leven nog wilde steuren.

    In de Dordogne bijvoorbeeld zijn ze nog niet helemaal weggevist.

     

     

     

    Na enkele tapa’s nemen we afscheid van deze interessante plek.

    Het laatste dat we zien is een wilde eend, dicht tegen de weggespoelde oever.

    Dit lekkere beestje legt natuurlijk al de link naar een mogelijk volgende

    hoofdstuk in de kokeneten rubriek.

    Come and see next week.

     

     

     

    26-02-2010, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    20-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: ingrediënten uit alle continenten

     

     

     

    De kalkoen is een gedomesticeerde vogel oorspronkelijk afkomstig uit Yucatán,

     waar hij door de Maya's gehouden werd. In de 16e eeuw werd de vogel

    in Europa populair op het menu, na import door de Spanjaarden.

    Het Nederlandse woord kalkoen is afgeleid van de stad Calicut in India.

    In Denemarken, Estland, Noorwegen is het kalkun, in Zweden kalkon enzovoort.

    De naam in de meeste andere Europese talen wijst op een exotische origine.

    Het komt voor een deel voort uit de misvatting dat Columbus naar India was gevaren,

    toen hij Amerika ontdekte. Vandaar ook in het Frans: dinde (in feite d’Inde).

     

    De Pilgrim Fathers, Engelsen die twee eeuwen later naar Amerika trokken,

    om het land te exploiteren namen kalkoenen mee. Dat was echter onnodig,

     aangezien daar een grote, wilde soort kalkoen bleek voor te komen,

    namelijk de "wild turkey".  Wij wisten dat natuurlijk intussen.

    Zie foto hieronder.

    Deze soort wordt in de VS traditioneel verorberd op Thanksgiving Day.

    Een kalkoen wordt gekenmerkt door zijn naakte rode kop, met lellen

    aan beide kanten van zijn snavel.

     

     

     

    Vandaag gaan we een (klein stukje van dit) beestje bereiden en opeten.

    Als toemaatje denken we daarbij aan gegrilde tomaten, altijd lekker.

    Je kunt het topje er af nemen, ofwel ze in twee snijden, zoals ik

    deze keer deed, in tegenstelling tot het recept.

     

     

    Ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 grote rijpe tomaten

    Verwijder het harde kroontje van de tomaten, snij er de kapjes af

    45g vers broodkruim

    Schep er de zaadjes uit

    3el gehakte peterselie

    Rangschik ze op een ingevette ovenschotel

    2 tenen look, grof gehakt

    Meng het broodkruim, peterselie en look; kruid met peper en zout

    pezo

    Vul er losjes de tomaten mee

    olijfolie

    Besprenkel de tomaten met olie

     

    Zet de schotel 15´in een oven van 200º

     

     

     

    Dan is de tijd gekomen voor het vogeltje, dat al een tijdje  (ten minste vier uren)

    in de koelkast staat sappig te worden in een Oosterse marinade.

    Het recept staat te boek als: Kalkoenfilet met koriander.

    Maak het eens voor een ander (maar ook voor jezelf).

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g kalkoenfilet

    snij de kalkoenfilets in repen

    voor de marinade:

    doe de marinade met al de rest, gesneden waar nodig

    2 eetlepels vissaus (nam pla)

    leg de kalkoen in de marinade, dompel ze onder

    2 el sake (of gin)

    zet dit afgedekt ten minste 4 uren in de koelkast

    sap van ½ limoen of citroen

    bekleed de bakplaat van de oven met aluminiumfolie

    1 el milde currypasta

    leg de kalkoenreepjes erop, of op een schoteltje

    2 el kokosmelk of lichte (soja)room

    zet 10’ onder de grill en dien op (Oosterse smaak!)

    2 teentjes look (of 2 tl lookpasta)

     

    1 chilipepertje (of piment d’Espelette)

    bereid met gegrilde tomaten (samen 10’ onder de grill)

    1 bosje verse koriander, fijngesneden

    en “amandelsaus voor kalkoen” uit “Sauzen”

     

    En dan gaat het samen gezellig onder de grill met de tomaten.

    De Spaanse terracotta schoteltjes doen weer hun dienst.

     

     

     

    Het geurige en smeuïge kalkoenfiletje mag na 10’ de tafel op, voorzien van

    een takje lekkere verse koriander uit de grote pot op het terras.

     

     

     

    Nu heb ik toch wel een sausje gevonden zeker, dat uitgevonden is

    om bij kalkoen te geven (almond sauce for turkey).

    Weer een geluk bij een geluk.

    Dit makkelijke sausje kan rustig gemaakt worden terwijl het vogelbeestje

    zich te pletter amuseert met de tomaatjes in de oven.

    Foelie heeft natuurlijk de voorkeur op nootmuskaat.

    Het is de gemalen schil van deze specerij, en is fijner van smaak.

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    voor 10 cl saus:

    smelt de boter in een kleine steelpan

    30g amandelpoeder

    roer het amandelpoeder erdoor tot het blond is

    (of de noten geblancheerd en fijngehakt)

    doe de bloem erbij en doe de fond erbij en water

    10g boter

    kruid met een snuif zout, suiker en foelie

    1 el bloem

    breng de saus aan de kook, klop op met een garde

    8 cl kippenboeljon, of een beetje -fond

    de saus moet niet gezeefd worden

    zout

    roer er voor het opdienen de room door

    suiker

     

    foelie (of nootmuskaat)

     

    1 el (soja)room

     

     

     

     

     

    De kok van dienst komt even de filetjes op de tafel zetten, en hij lijkt

    nog een beetje onzeker over het resultaat. Greta is soms een hard jurylid!

     

     

    Over de tomaatjes wordt nog wat verse basilicum gelegd (zalig!), en alles .

    staat klaar voor de definitieve hap.

    Ingrediënten uit alle continenten zijn vandaag de revue gepasseerd.

    De vino tinto heeft intussen ook al zijn weg gevonden naar het wijnglas merk ik.

    Een van de betere dagen in mijn kokleven is dit . Alles is gelukt. Smakelijk.

     

     

     

     

    Bereid naar :

    De kalkoen komt uit de Libelle (althans het recept)

    De tomaten zijn te vinden in TimeLife Groenten, pag.131

    Het sausje drupte uit TimeLife Sauzen, pag.115.

     

    20-02-2010, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    13-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cupido in Toledo (1)

     

    Na een heerlijk ontbijt in hotel Cuatro Postes in Avila poetsen we de plaat

    naar Toledo, voor een extra uitstap in het binnenland, die niet gepland was.

    De afstand is 250 km, voornamelijk langs autoweg, dus heel comfortabel.

    Onderweg komen we langs een Embalse, een kunstmatig meer dat drinkwater levert.

    Rechts in het midden van de foto is de brug waar we net over reden.

     

     

     

     

    Ook de andere kant van het meer ziet er voldoende fotogeniek uit,

    maar de waterstand mag wat hoger zijn.

    Hoewel er wel wat wolken hangen in de heuvels, gaat het zeker niet regenen.

     

     

     

    Toledo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, in de autonome gemeenschap

    van Castilië-La Mancha in Spanje. De stad is gelegen aan de rivier de Taag (El Tajo),

    ten zuidwesten van de hoofdstad Madrid.

    De rivier omspant de oude stad volledig, en was in de middeleeuwen natuurlijk

    makkelijk te verdedigen. De stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur,

    en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

     

     

     

    We hebben onderweg via internet geboekt in het prachtige Eurostar hotel,

    dat op een heuvel ligt buiten de stad.

    Vanuit onze kamer hebben we een prachtig overzicht over de oude stad.

     

     

     

    Toledo, een van de oudste steden van Spanje werd in 192 voor Christus

    door de Romeinen veroverd, die haar 'Toletum' noemden.

    Onder de Visigoten was de stad van 534 tot 712 hoofdstad en werden er talrijke

    concilies gehouden.

    Toen waren dat de vergaderingen die het politieke en religieuze leven beheersten.

     Ze zijn vandaag vervangen door Toppen van de Europese Unie.

     

    In de Moorse tijd was de stad tot 1035 de zetel van een emir onder het opperbevel

    van de kalief van Córdoba; daarna beleefde de stad als zelfstandig koninkrijk

    een bloeitijd door de wapenfabricage, en ook door de wolnijverheid.

    Zelfs nu kan je in elke toeristenwinkel alle soorten (nep) snij- en hakwapens kopen.

    Het blanke staal maakte Toledo bekend doorheen alle tijden.

    Ook de wetenschap werd op hoog niveau beoefend.

    In 1085 bezette de Castiliaanse koning Alfonso VI de stad. In 1087 werd ze

    de residentie van de koningen van Castilië en tevens het kerkelijke centrum

    van heel Spanje.

    Toen Philips II, zoon van Keizer Karel de residentie naar Madrid verplaatste,

    verloor de stad haar politieke betekenis. In de Spaanse burgeroorlog

    werd Toledo beroemd door de verdediging van de Alcazar.

     

    Hier zie je de rechts kathedraal en links het Alcazar, dat is het kasteel.

     

     

     

    Vooral ’s avonds komt de schoonheid van het Alcazar tot zijn recht.

     

     

     

    Toledo heeft een oneindig aantal smalle middeleeuwse straatjes.

    In een ervan sta ik (links) rustig tegen een muur mijn puntzakje frieten te eten.

     

     

     

    Verbindingen tussen paters- en nonnenkloosters waren ook al voorzien,

    om samen de Heer te loven en peren te stoven.

     

     

     

    Weinig straten zijn vlak te noemen.

    De toerist kan sightseeing combineren met fitness.

     

     

     

    Oude kerkjes met wanordelijke structuren bepalen het stadsbeeld.

    Toledo bezit geen echte toeristisch bekende blikvanger.

    Het is een stad om te verkennen door de smalle straatjes,

    die je vijfhonderd jaar terugzetten in de tijd.

     

     

     

    Deze volgende foto is niet bewerkt.

    Het is gewoon een reflectie in een etalageraam

    van een van de talloze winkeltjes met snijapparaten.

     

     

     

    Onze wandeling leidt ons langs het Alcazar.

    Vandaar heb je een ruim zicht over de omgeving, met de Taag

    en een reeks middeleeuwse gebouwen op de achtergrond.

    Toledo is in feite een kleine, maar niet overzichtelijke stad.

     

     

     

    Poorten en deuren in de oude stad zijn meestal nog origineel en onverwoestbaar.

     

     

     

    Toledo is ook de stad van de hertog van Alva (of ook wel Alba, want in het Spaans

    klinkt dat hetzelfde). Wij kennen hem onder deze verkorte naam.

    Don Fernando Álvarez de Toledo, was een Spaans generaal en landvoogd

    van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

    Zijn bewind leidde tot een verheviging van de opstand in de Nederlanden

    en uiteindelijk tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

    In de Nederlanden was hij bijgenaamd de IJzeren Hertog en in Spanje de Grote Hertog.

     

    In 1566 werd Alva door de toenmalige koning Filips II (zoon van Keizer Karel V)

    vanuit Italië naar de Nederlanden gestuurd.

    Hij kreeg een leger van 10 000 man en onbeperkte bevoegdheid.  

    Directe aanleiding voor de benoeming van Alva was de Beeldenstorm.

    Volgens een anekdote had Alva tegen Filips II gezegd dat hij maximaal

    zes maanden nodig zou hebben om de opstand neer te slaan

    en dat er "enkel wat koppen moesten rollen".

    Aan zijn eigen kop kan je al zien dat hij geen koorknaapje was.

    Zelfs de schilder van het portret had dat al (letterlijk) in het snuitje.

     

     

     

    Vrijwel direct na zijn aankomst in Brussel richtte deze schurk 

    de Raad van Beroerten (=onlusten) op, die in de volksmond

    al snel bekend stond als "de Bloedraad".

    Zijn komst deed veel edelen als Willem van Oranje op de vlucht slaan.

    Deze besloot in overleg met zijn broers om een inval te wagen in de Nederlanden.  

    In de Slag bij Dalheim werd hij verslagen door Alva's soldaten.

    Alva was woedend en liet 18 edelen onthoofden op de Grote Markt van Brussel.

    Twee populaire edelen, graaf van Egmont en Graaf Horne, werden later eveneens

    als voorbeeld publiekelijk onthoofd in Brussel.

    Willem van Oranje had daar ook bij moeten zijn,

    maar doordat hij tijdig gevlucht was, ontkwam hij eraan.

     

    De Raad van Beroerten was naar de maatstaven van die tijd erg efficiënt.

    Tijdens de vijf jaar van Alva's bewind werden zo'n 8950 personen uit alle lagen

    van de bevolking ondervraagd en veroordeeld wegens verraad, ketterij of beide;

     verbeurdverklaring van goederen bij vermogende veroordeelden kwam veel voor.

    In totaal werden er meer dan 1000 dwarsliggers letterlijk een kopje kleiner gemaakt.

     

    Op 2 oktober 1572 plunderden en moordden de Spanjaarden onder de leiding

    van deze wreedaard in Mechelen, nadat er daar in de maand september voordien

    even een niet-katholiek bestuur aan het bewind was geweest.

    Op 15 november van dat jaar onderging het Noordelijk Zutphen een dergelijk lot.

     

    De Watergeuzen verweerden zich succesvol in een drietal zeeslagen

    tegen Spaanse schepen.

    Vanwege deze tegenslagen en zijn kwetsbare gezondheid diende Alva

    bij Filips II zijn ontslag in.

    Na zijn terugkeer werd hij aanvankelijk als held binnengehaald door Filips II,

    maar door een liefdesaffaire van zijn zoon Frederik werd ook Alva zelf

    in opspraak gebracht.

    Alva werd verbannen van het hof en bracht zijn tijd door in het kasteel van Uceda.

     

    Hij vervult de rol van slechterik in het Suske en Wiske album “Het Spaanse Spook” .

    In Spanje wordt deze meedogenloze katholieke moordenaar beschouwd als

     "de beste van zijn tijd en een van de besten in de geschiedenis".

    Alles is relatief.

     

     

     

    De kathedraal van Santa Maria de Toledo was, zoals die van Antwerpen, gepland

    met twee torens, maar waarschijnlijk ontbraken de nodige financiële middelen.

    Niks nieuws onder de zon dus.

    Vermits we de uitzonderlijk mooie kathedralen van Sevilla en Burgos in detail

    bezochten, de absolute top dus, laten we deze links liggen.

     

     

     

    We komen dus uit aan de rechterkant, en wie zit daar?

    Een ingetogen muzikant, die zorgvuldig en beheerst Aziatische klanken

    produceert tegen een kleine vergoeding.

     

     

     

    Aan de Torre de San Nicolas springen de Moorse invloeden zo in het oog.

     

     

     

    Een muzikaal meisje haalt onvoorstelbare klanken te voorschijn

    uit een merkwaardig instrument, met bijhorende strijkstok.

     

     

     

     

     

    In de omgeving is er nog het Monasterio de San Juan de los Reyes.

    Er zijn in Spanje evenveel middeleeuwse kloosters als tapabars.

    Meestal beperken we onze bezoeken tot de laatste categorie.

    Dat komt omdat de openingsuren ons beter liggen.

     

     

     

    Na het uitgebreide bezoek aan de stad keren we met de bus terug naar het hotel.

    In dit reusachtige moderne etablissement zijn we praktisch alleen als hotelgasten.

    Deze periode in de herfst is het laagste van het laagseizoen.

    We hebben dan ook een romantisch arrangement kunnen boeken voor een prijsje.

    Onder meer zijn inbegrepen: halfpension  en ontvangst met Cava op de kamer.

    In het romantische pakket zijn eveneens de twee aparte bedden

    vervangen door een kamerbreed dubbelbed (!).

    In het restaurant voor het diner is een rode roos voorzien voor de aanwezige dame.

     

               

     

    Deze roos moet ik dan ook op een passende wijze aanbieden aan Greta.

    Cupido komt uit Toledo! Wat een interessante ontdekking!

     

    Het moet geen Valentijn zijn om je liefste plezier te doen.

    Daarenboven heeft ze haar halve fles wijn ook nog…

     

    P.S. waarom we nauwelijks iets gegeten hebben van het nochtans lekkere menu

     komen jullie volgende keer te weten.

     

     

     

     

               

     

    13-02-2010, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    06-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle begin is makkelijk!

     

    Voor ik het vergeet moet ik toch nog even iets kwijt over de activiteiten,

    of het gebrek daaraan op 1 januari 2010.

    In het kort: net als vorig jaar bewandelen we de zeedijk van Fuengirola.

    Iets gemakkelijk dus om het jaar mee te beginnen.

    In het begin van januari mag je niks forceren. Het begin moet makkelijk.

     

    Het weer is tot ieders tevredenheid min of meer bevredigend.

    We vertrekken aan de kant van de plezierhaven, en stappen richting Malaga.

    Er is een vaste plaats waar zandwerkers hun visuele producten aanbieden.

    Ditmaal hebben ze natuurlijk als thema: de drie koningen, Los Tres Reyes.

    Deze drie wijzen zijn erg populair in Spanje, vooral bij de kinderen.

    Ten eerste omdat ze op 6 januari nooit naar school moeten, maar vooral

    omdat ze dan geschenken krijgen. Hoewel Sinterklaas vanuit Spanje

    al zijn verplaatsingen doet met de stoomboot, is hij hier helemaal niet bekend.

    We zien hier een st(r)andwerker die de laatste hand legt aan een zanderige inwoner

    van Bethlehem, terwijl de ezel smaakvol de inhoud van zijn trog verorbert.

     

     

     

     

    Met man en macht wordt gewerkt om de openluchtstal af te wroeten.

    De os, op de voorgrond, lijkt jammer genoeg meer op een Bouvierhond

    met horens dan op een stier zonder kroonjuwelen.

     

     

     

    De heilige maagd Maria ziet er ook niet op haar best uit, maar wellicht

    komt dat door een zware bevalling. Het is verbazend dat ze al rechtop kan zitten.

    Als je ziet dat het kindje Jezus, enkele dagen na zijn geboorte, al heel flink uit

    de kluiten gewassen is, is het niet te verwonderen dat Maria er wat krampachtig bij zit.

    Bij de geboorte was dat zeker een baby van 20 kg en een lengte van 80 cm.

    Jozef zit er ook wat verweesd bij. Als timmerman laat hij er geen gras over groeien

    en daarenboven heeft al een stuk hout gevonden om mee te knutselen.

    Ofwel houdt hij het gereed om mee te slaan als er nog eens een witte duif

    in de buurt van Maria komt.

    Kijk even goed naar de heilige Jozef. Ik heb de indruk dat hij een dikke tong heeft.

     Mogelijk heeft hij gisteravond te lang aan de fles whisky gehangen,

    toen de drie koningen op bezoek waren.

     

     

     

    Het strand is grotendeels verlaten. De visserssloepen blijven binnen vandaag.

    Een paar inboorlingen lopen of rijden toch rond op een zandfiets.

    Onder een tent gebeuren de voorbereidingen om zo dadelijk sardines te grillen.

     

     

     

    Slechts enkele mensen doen de stap tot aan het water, waar nochtans

    het meeste zon schijnt, en waar het zicht over de baai het mooist is..

     

     

     

    De grens tussen Fuengirola en Los Boliches wordt gevormd door een rivier.

    Door de december regens loopt er heel wat drinkwater (verloren) in de zee.

    Net als vorig jaar is er een serieuze geul in het strand, waar de rivier

    zich een weg heeft “gebaand”, alleen is hij nu weer anders van vorm.

     

     

     

    Meer volk te vinden langs de barretjes aan de zeedijk.

    Na een slopende wandeling wordt het hoog  tijd om wat op krachten te komen.

    Bij het binnenkomen van Los Boliches is er de Italiaanse tearoom Valentino.

    Greta heeft onmiddellijk de geschikte tafel gevonden.

     

     

     

    Om het nieuwe jaar goed in te zetten nemen we naast de gewone koffie

    ook wat straffer spul, om ook onze binnenkant te verblijden.

     

     

     

    Terwijl we rustig van de omgeving genieten worden we muzikaal onderhouden

    door een Hongaarse student. Op de achtergrond zien we dat de heilige maagd

    zich ondertussen in verticale positie heeft weten te hijsen.

    Het kindje had in zijn bedje gedaan, en terwijl Jozef het stro ververst,

    houdt Maria het "kleintje" overeind.

    Dank zij de goede ingeving van de drie wijzen beschikken de nieuwbakken ouders

    nu over voldoende voorraad wierook en mirre om de onaangename geurtjes

    deskundig te kunnen neutraliseren.

     

     

     

     

    De Hongaar staat te popelen om een gezamenlijke foto van ons te nemen,

    en we laten hem zijn gang maar gaan. Vorig jaar was het warmer zie ik.

    Dan droeg ik een hemd met korte mouwen, en nu met lange.

    Maar verder hebben we geen klagen.

     

     

     

    Een eindje verder is er een plein met een fontein.

    Vorig jaar stond hier een reusachtige kerstboom.

    Nu is hij in de kast blijven staan.

     

     

     

    Op de dijk staat gans het jaar een mooie paardencarrousel opgesteld.

    De grote hotels houden in januari de zon weg van de paardenmolen.

     

     

     

    De brave viervoeters huppelen vrolijk rond en worden begeleid door

    nostalgische orgelmuziek.

     

     

     

    Vorig jaar vonden we een leuk (Engels!) restaurantje met de naam “Mañanas”.

    Het eten was eenvoudig, maar lekker.

    Waarom zouden we hier dus niet opnieuw ons namiddagbuikje vullen?

    Laten we de lunch beginnen met een verfrissing voorzien van een witte kraag.

     

     

     

    We kiezen allebei dezelfde bereiding als vorig jaar. Ook de kok is dezelfde.

    We zien hem in de open keuken en herkennen hem aan zijn piratensjaal.

     

     

     

    Nu moet je eens goed kijken, onder en boven.

    De volgende foto is precies een jaar ouder.

    Zoek hieronder de zeven verschillen met de vorige foto.

    Greta telt niet mee bij het zoeken, want die ziet er nog hetzelfde uit (even jong ).

    De volgende foto heb ik hier gewoon geplukt uit deze weblog.

    Als je het wil controleren, of onze actiepunten van vorig jaar (nog eens) wil zien,

    klik dan bovenaan in de rechterkolom bij “Archief per maand” op “01-2009”.

    Voor diegenen die het niet zouden geloven: hier vind je nu het echte bewijs

    van de economische crisis in Spanje!

    Het volume van dit gerecht, gebaseerd op een gevulde aardappel, is dit jaar

    nog maar een derde, terwijl de prijs met een derde is toegenomen.

    Dit is hetzelfde gerecht met één jaar verschil. Dit bewijs is onomstotelijk!

     

     

     

    Een eindje verder komen we nogmaals de heilige maagd tegen.

    Deze maal met een uitbeelding van een andere periode in het jaar:

    rond half maart zowat.

    Het is een uitbeelding van de Onbevlekte Ontvangenis.

    De Maagd Maria helpt een afgepeigerde witte duif op een boomtak,

    na het waarmaken van het gekende verhaal uit de bijbel.

     

     

     

    Wanneer we terug ter hoogte van de jachthaven van Fuengirola komen,

    doet Greta (rechts in het donker) een poging om het aantal spitse torentjes

    van het havengebouw te tellen. De alcohol heeft zich (nog) niet volledig meester

    van haar gemaakt  Ze telt er “ten minste twee”. Ook het einde is dus gemakkelijk.

     

     

    06-02-2010, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    broek_city
    blog.seniorennet.be/broek_c

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!