dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    30-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bak je klei in de maand mei

     

    Als je tijdens het weekend eens in de buurt komt van Boom, langs de A12 autoweg

    bijvoorbeeld, ga dan eens een stapje verder tot in Terhagen.

    Je zult het je niet beklagen.

    Het museum van de Rupelklei verwelkomt je graag in de namiddag.

    Het ligt ook pal naast de fietsroute langs de rivier, als je op twee wielen zit.

     

     

     

    Het gebouw puilt onder meer uit van talloze uit lokale klei

    gebakken voorwerpen.

    Er staat zelfs een kunstpaard (!), maar dat is niet van klei.

    Dit geopende bierblikje bijvoorbeeld, is niet uit blik, maar uit

    de oerechte Boomse klei.

    Je mag in deze ruimte niet te veel met de armen zwaaien,

    want breken is betalen.

     

     

     

    Twee spitse kegels houden een gebakken bol vast.

    De maker vond waarschijnlijk zijn inspiratie tijdens

    een partijtje bowling. Sport op het kunstenaarsbord.

     

     

     

    Diertjes zijn vanzelfsprekend heel populair bij de fervente kleibakkers.

    Zo heb je bijvoorbeeld hier een haantje (de voorste), dat ook kan dienen

    als een comfortabel containertje, al was het maar voor paaseieren.

     

     

     

    Ook deze twee kleibakkers concentreren zich volledig op onze gevleugelde vrienden,

    hoewel de linkse bakker ook graag een écht, vlezig haantje op het bord ziet liggen.

    Een haantje Archiduc bijvoorbeeld.

     

     

     

    Zelfs een groen draakje maakt zijn opwachting.

    Ik verwacht dat het elk ogenblik vuur gaat spuwen,

    maar het vurige deel is voor later.

     

     

     

    Vogeltjes zijn natuurlijk altijd sympathiek, vooral als het stevig doorvoede

    zwaluwtjes zijn, zoals dit deftig geklede groepje hier.

    Alles is (soms) te koop aan spotprijzen.

     

     

     

    Ook mogen visjes niet ontbreken.

    Dit exemplaartje in de Spaanse kleuren is een aardappelmesvisje.

    Als het verder groeit, wil het ooit een echte zwaardvis worden.

     

     

     

    Hier hebben zich een troepje gebakken schildpadjes genesteld.

    Op de vloer bedoel ik.

    Wat zou nu eigenlijk harder zijn?

    Een echt schildpadschild of een gebakken in klei?

    Deze dames raken het daar moeilijk over eens.

    À propos, de rechtse dame is mijn Greta, en naast haar

    staat dochter Nora.

    Ze lijken mentaal zo erg op elkaar dat ze zelfs zonder

    enige afspraak dezelfde kleren kiezen.

    Alleen zijn ze bij Greta één maatje groter.

    Voor de rest zijn deze schatjes totaal identiek.

     

     

     

    Als gastbakker is er ooit een Indiaan langs geweest,

    die zijn sporen heeft nagelaten met een uit de klei en

    de kluiten gewassen gebakken totem.

    Deze illustere Indiaan luisterde naar de naam “Chief Holy Smoke”.

     

     

     

    Dit is werkelijk een prachtstuk.

    Jammer dat de totemkop wat op mij lijkt.

     

     

     

    Er vertoont zich zelfs een niet onaardige alien die uit een honingraat ei kruipt.

     

     

     

    Deze mannetjes zijn gebaseerd op de lokale voetbalploeg,

    elf spelers in een vier-vier-drie opstelling en twee ballenrapers

    vooraan. Zien er heel sportief uit.

     

     

     

    De vrouwtjes daarentegen…

     

     

     

    Intussen waren buiten een reeks nieuwe baksels al geruime tijd in de oven gezet.

    In afwachting van de bakresultaten zijn er enkele dames op de voorgrond

    die overwegen om de plaatselijke vaatwas te doen.

    Nora, Greta en Sigrid, die schoonmama mag (moet) zeggen tegen Greta

    beraden zich. Het resultaat van de stemming wordt 2 tegen 1. Ze doen het niet.

     

     

     

    De oven (links) is open gegaan en de gebakken stukken

    worden er voorzichtig uit gehaald, en met een suikertang

    overgeplaatst in een viertal vuilnisbakken.

     

     

     

    Terwijl de warmtewerkers hun ding doen,

    mag de bakoven zelf ook afkoelen.

     

     

     

    Beschouw het afkoelen maar als een duiker die geleidelijk

    een decompressie ondergaat.

    Vooraleer in de ultieme buitenlucht te belanden mogen

    de kleiklompen nog even in het vagevuur. 

     

     

     

    Gelukkig zijn we hier niet in een restaurant, want er wordt een stukje afgerookt!

    Deze rooksignalen hebben ze geleerd toen Chief Holy Smoke nog meebakte.

    Het signaal dat je hier ziet betekent: “Schat, ik zal wat later thuis zijn”.

     

     

     

    De kunstwerken komen te voorschijn. De eerste twee zijn op het droge.

     

     

     

    Een normaal mens haalt zelden iets uit een vuilnisbak,

    maar hier is dit de gewoonste zaak.

    Elke bak wordt voorzichtig geleegd.

     

     

     

    Ook de oven zelf, demonteerbaar in drie aparte delen, wordt afgekoeld.

     

     

     

    Alle stukken zijn er nu uit, maar ze moeten nog vrij lang afkoelen vooraleer

    Ze met de blote hand aan te raken zijn.

     

     

    De kleuren zijn nooit vooraf te bepalen, dus voor de maker zelf

    is het soms een (on)aangename verassing.

     

     

     

    Het verblijf tussen al deze warmtebronnen wekt een hevige dorst op.

    Het begrip après-ski heeft ook hier zijn sporen achter gelaten.

    Het après-bakken wordt op de gepaste manier verzorgd

    door een attente barman.

    De nabespreking kan nu beginnen met twee lokale bakwatchers.

    Het rooksignaal is nu immers toch verstuurd.

     

     

     

    30-05-2010, 20:48 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    22-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN met een bereiding uit één stuk: kip Archiduc

     

     

    Niet waar natuurlijk! De kip moet in verschillende stukken gesneden worden,

    ten minste in vier, zodat zij (of hij als het een haantje is) voldoende mals

    kan worden in korte tijd.

     

     

    Garfield is in gedachten verzonken, en droomt van een kippenboutje Archiduc.

    Het formaat van de hier aanwezige kip doet er geen twijfel over bestaan:

    deze moet in meer dan vier worden verdeeld.

     

    Ik heb ook gemerkt dat er van de “Kip Archiduc” heel wat varianten bestaan.

    Archiduc slaat eigenlijk op de saus, want Archiduc kan men evengoed maken

    in combinatie met kalfsvlees, varken, kalkoen, steak enz.

     

    Mijn (eenvoudig) recept komt uit de “SOS Piet” Tv-uitzending, het populairste

    en meest hilarische kookprogramma in Vlaanderen.

    Hier is het toegepaste recept:

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 kip in stukken, of borst en billen apart

    smelt de boter in een kleefpan

    30g boter

    kruid de stukken kip stevig met pezo

    300g grote champignons (of andere)

    bak de kip 4’ aan elke kant op hoog vuur

    1 scheut cognac of brandy of…

    giet het vet uit de pan

    25 cl water

    blus met de brandy en voeg het water toe

    1 tl geconcentreerde kippenfond

    doe er de fond bij (of kippenboeljon) en roer goed

    20 cl room (eventueel sojaroom)

    laat

     voor de helft inkoken op een lager vuur

    versgehakte peterselie

    snij grote champignons in 4, doe ze mee in de pan

    pezo

    giet de room erbij, laat weer voor de helft inkoken

     

    werk af met de gehakte peterselie en dien op

     

    lekker met gekookte piepers

     

     

    Deze kip is eigenlijk een Vlaams gerecht, ondanks de Frans klinkende naam.

    “Archiduc” betekent Aartshertog, en dat klinkt natuurlijk beter dan Kip Matrak.

    Nochtans is het gerecht ook bekend in de Franse keuken, die de voorloper is

    van de Belgische en de Vlaamse keuken.

     

    De fameuze Franse chef-kok Escoffier bereidt archiducsaus met brunoise

    van groenten, truffel, sherry, whisky en porto en er komen geen champignons in voor.

    Maar door de hoge prijs van de truffel, maakt de gewone mens meestal de saus

    met gebakken champignons of andere paddenstoelen.

     

    Hier is ons archiducje sappig aan het inkoken. Kwijl kwijl.

     

     

    Voor de saus is heel veel variatie mogelijk.

    In de meeste recepten vertrekt men van een brunoise van groenten.

    Voor de beginner: dit zijn groentjes gesneden in heel kleine vierkante blokjes.

    Deze groenten moeten natuurlijk voldoende gaar zijn.

    Om de archiducsaus op smaak te brengen wordt gebruik gemaakt van: cognac,

     brandy, whisky, sherry, Madeira, witte porto.

    Let wel, begrijp dit niet verkeerd! Dit is of, of, of, en niet en, en, en.

     

     

     

     

    Sommige recepten vermelden nog een toevoeging van een snuifje rozemarijn,

    en anderen verkiezen melk in plaats van room.

    De champignons smaken beter als ze eerst even op hoog vuur gebakken worden.

    Mijn recept, of correcter, dat van SOS Piet, houdt het supereenvoudig.

    Maar lekker is het zeker, met een gekookt aardappeltje.

    Heel geschikt voor beginnelingen, zoals ik. Kan niet mislukken.

    Het mannetje (of vrouwtje) zal hiermee heel tevreden zijn.

     

    In de meeste restaurants zal je het ook op deze manier voorgezet krijgen,

    want een brunoise maken kost tijd.

     

     

    En hop, daar gaan we dan, tot de volgende keer!

     

    .

     

     

    Bereid naar SOS Piet

     

    22-05-2010, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    15-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostende, terug in de dokken, waaruit we vertrokken (slot)

     

     

     

    Terug heelhuids aan wal. De tocht met de Mercedes was een unieke belevenis.

    Daar moeten we toch nog even van bekomen. Cooldown na de emotievolle zeetocht.

    Cooldown mag je niet letterlijk nemen, want het is heet en William & Kate Johnston

     verstoppen zich terecht voor de blakende julizon.

     

     

     

    Sommige schippers wagen het toch om op het achterdek het glaasje te heffen.

    Op de loopplanken is het minder vochtig. Greta staat er nog wat hulpeloos bij,

    maar dat zal drastisch veranderen, want...

     

     

     

    …de “Eerste Hulp Bij Dorstigen” helikopter strooit de geschikte drankblikken

    uit zijn buik om de droge menselijke keelholtes te bevochtigen. Wat een organisatie!

     

     

     

    Na de welkome verfrissing is de tijd rijp om deze oude tweemaster te vereren

    met een bezoekje. Een oude houten schuit als geen ander zien we hier.

     

     

     

     

    De stuurhut, of de brug als je wilt, blinkt niet uit door techno hoogstandjes.

    Dat maakt het natuurlijk charmant. Net een veteran car, maar dan op het water.

     

     

     

    Het interieur bevat een hond met grote ambities om alle zeeën te verkennen.

    Deze ambitieuze viervoeter heeft alles om een echte zeehond te worden.

    De blik op oneindig is er al.

     

     

     

     

    Deze kijk van de binnen- naar de buitenwereld via een ronde patrijspoort herinnert

    me er ineens aan dat we binnen enkele weken weer voor verkiezingen staan.

    Een wit bolletje zwart maken is niet zo erg, maar hopelijk is het rondje

    niet zo groot als dit hier, want dan gaat het even duren om het in te kleuren.

     

     

     

     

     

    Zòòò groot wil Greta haar vissen hebben als ze toch zou besluiten

    om vissersvrouwtje te worden. We zullen afwachten of ze doorzet.

    Vandaag heeft ze er toch wel zin in gekregen.

      

     

     

     

     

    Dit is een prachtig stuk beeldhouwwerk. Het stelt schout-bij-nacht De Ghieter voor,

    een bekend historisch figuur uit de Nederlandse marine.

     

    De schout-bij-nacht is bij de Koninklijke Nederlandse Marine een vlagofficier,

    de derde in rang na luitenant-admiraal en viceadmiraal.

    De schout-bij-nacht was oorspronkelijk de bevelvoerder die, bij afwezigheid

    van de admiraal, in de nachtelijke uren toezicht ("schouwt bij nacht") hield

    op de vloot. Dit deed hij door achteraan de vloot te varen.

    Schepen hadden in die tijd een lamp hangen die van achteren zichtbaar was.

    Vandaar de naam rear admiral, of arrière-amiral.

    Vanaf de zeventiende eeuw is de term in gebruik gekomen voor een hoge

     plaatsvervangende officier, onder de viceadmiraal.

    De veel kleinere Belgische marine kent de divisie-admiraal.

     

    De Giether zie je hier in zijn meest karakteristieke houding,

    met een fles champagne in zijn knuisten.

    Hij neemt geen enkel risico en houdt het smakelijke kleinood

    stevig vast met beide handen.

    Aan zijn blik te zien is dit niet de eerste fles die hij recent

    onder handen genomen heeft.

      

     

     

     

    Voor de kenners en liefhebbers zijn hier ook alle scheepstouwen beschikbaar.

    Greta is er weer in geslaagd om ingewikkeld te zijn.

    Het ziet er naar uit dat ze wat hulp kan gebruiken.

     

     

     

     

     

    Intussen ben ik bij de afdeling trissen en trossen beland.

    Deze soorten worden gebruikt voor kleine schepen of grote honden.

    Voor mij is deze maat net iets te klein.

     

     

     

    Even verder is er aanstekelijke live muziek.

    De echte zeebonken zetten zelfs hun beste houten beentje voor.

     

     

     

     

    Er zijn nog een aantal exposities over zeevaart te bezichtigen.

    In een van hen ontdek ik zelfs een schilderij met kapitein Haddock.

    Een mooie hoed siert zijn hoofd. Het merkwaardige hier is de pluim

    op zijn hoofddeksel.

    Ze is afkomstig van de zeer zeldzame rode zwartkeel patrijs, die hij

    kon schieten met zijn befaamde blaaspijp, hier afgebeeld

    in zijn rechterhand.

    De vogel was binnengevlogen via een patrijspoort,

    wat volkomen normaal is voor een patrijs.

     

     

     

     

    Je vraagt je af wat een reusachtige autoband komt doen

    op deze botenshow.

    Of is het een reddingsgordel voor olifanten?

    Het zou kunnen, maar dan moeten ze er nog het binnenste

    stuk eerst uithalen.

     

     

     

     

     

    Geen show van vissers- en andere boten zonder dat men

    gerookte haring kan eten.

    Dat spreekt vanzelf. In de beste ouwe tradities.

     

     

     

     

    Als slot van deze VIP dag worden we nog uitgenodigd op een verdere degustatie

    van hapjes en drankjes in de witte sponsortent.

    En deze keer wordt het festijn ook nog opgevrolijkt door een leuke bende

    die een reeks echte smartlappige vissersliederen ten gehore brengt.

     

     

     

     

    Dit moet dan het slot betekenen van de 10de editie van Oostende voor Anker.

    Maar geen nood, de elfde komt er aan.

    Je kan ze zelf beleven tijdens het laatste weekend van mei 2010.

    Maar nu valt jammer genoeg het (zeil)doek over de 10de uitgave.

     

     

     

    15-05-2010, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    08-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.naar het noorden, in weinig woorden

     

     

    Woensdag vertrokken uit Marbella. Zomer.

    Zon aan de blauwe hemel, de zee in azuur.

    Eerste stop in Valencia, dicht bij de plek waar we in oktober drie dagen overnachtten, maar wel aan de andere kant van het Parque Natural Albufera. Echt Spaans lenteweer.

    De dag daarna verbleven we in het verbluffende kasteel Castell d'Emporda, 30 km ten oosten van Girona. Nauwelijks zon te zien, maar dat werd goedgemaakt door het verblijf zelf. Spaanse winter.

    Dan hadden we een kort intermezzo in het domein l'Espinet in Quillan (tussen Perpignan en Carcassonne), waar we de laatste 15 jaren ten minste éénmaal per jaar verbleven. We hadden in de namiddag een afspraak ten huize van Rita en Harry, die ons eindelijk weer de smaak van Blanquette de Limoux in herinnering brachten.

    Het moet niet altijd Cava zijn. De zon was opnieuw volledig van de partij tijdens deze welkome tussenstop.

    Een dik uur na vertrek zaten we volop in de sneeuw, op ongeveer 650 m hoogte, in een dorp tussen Carcassonne en Toulouse. Gelukkig hadden we een B&B in een vallei gereserveerd, sneeuwvrij. Toch was het daar ook niet al te warm. De thermostaat moest omhoog, en de truien werden boven gehaald.

    Vanmorgen, na het ontbijt, begonnen we de definitieve tocht naar het barre noorden. Op dit ogenblik zitten we in het warme huis van Betty (afkomstig uit Leuven), die ons een fles wijn offreert om de ervaringen van de laatste dagen door te spoelen.

    zie http://users.telenet.be/Vanwinkel/

    Morgen zijn we, zonder tegenslag, opnieuw thuis, en kunnen we starten met acclimatiseren aan de Belgische kust.

    Tot volgende.   

     

     

     

    08-05-2010, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (4)

    01-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: artisjok around the clock

     

     

     

    Vandaag gaan we door tot de bodem, de artisjokbodem.

    Het leuke is dat je in Spanje volop (voorlopig toch nog) verse tonijn op de kop

    kan tikken, en hem daarna nog opsmikkelen ook.

     

    Welke groenten gaan we daarbij nemen?

    Waarom eens geen distelbloem? Of met andere woorden: artisjok.

    Artisjokken zijn echt wel de vlezige, gesloten en geschubde bloemknoppen

    van een distelsoort.

    Daarmee wil ik niet zeggen dat je die ene vervelende distel uit je achtertuin

    morgen moet gaan opknabbelen.

    De artisjok is gekweekt uit de kardoen, een distel die nog steeds in het wild

     voorkomt. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Perzië (Iran) en Turkije.

    Al voor onze jaartelling was de artisjok een geliefde delicatesse

    bij de Egyptenaren en de Romeinen. Ook de Franse edelen waren er dol op.

    Tot in de 18e eeuw werd het eten van artisjokken beschouwd als een teken

    van rijkdom. Ook in onze tijd wordt de plant beschouwd als een delicatesse,

    die bovendien makkelijk in de tuin te kweken is.

    Artisjokken worden vandaag ook het hele jaar aangevoerd vanuit Frankrijk,

    Egypte, Spanje en Italië.

     

     

     

     

    De grootte van de artisjok hangt af van het ras en zegt dus niets over de kwaliteit.

    Zo zie je op de eerste foto een kleine arti, en op de tweede foto een grote sjok.

    Let er bij de aankoop op dat de artisjokken niet te veel bruine blaadjes (schubben)

     vertonen, dat de stengel stevig aanvoelt en dat de knop nog gesloten is.

     Artisjokbodems zijn ook in blik verkrijgbaar.

    Je kunt dus slim doen zoals ik, en enkel de artisjokbodems of -harten gebruiken..

    De artisjokken vertonen ook slim gedrag.

    Ze bezitten het merkwaardige verschijnsel van prikkelbare meeldraden:

    bij aanraking met bijvoorbeeld een bijentong of -poot trekken de helmdraden

    zich samen en komt er een snuifje wit stuifmeel vrij uit de helmknoppen.

    Ga en vermenigvuldig u! (Job, XIII, §5)

     

     

    Als je nu toch zelf deze distels wil bedwingen (misschien omdat je de blaadjes

    ook wil degusteren), kan je als volgt tewerk gaan:

    Wassen, de steel afbreken en de onderste lelijke en taaie bladeren verwijderen.

    Knip de puntjes van de bladeren alleen af als ze lelijk zijn.

    Leg de artisjokken samen met de stelen en de weggesneden bladeren in

    een bodem kokend water met zout. Voeg eventueel azijn of citroensap toe

    (of steek een paar dunne, halve schijfjes tussen de bladeren).

     

    Ze zijn gaar in 30 à 40 min. (controleren door met een vork aan een blaadje

    te trekken: als het gemakkelijk loslaat is de groente gaar).

    Ondersteboven laten uitlekken in vergiet en droogdeppen met een doek.

    Trek van onderaf beginnend de blaadjes een voor een uit de artisjok en

    dompel ze telkens met de vlezige onderkant in een dipsaus. Zuig de blaadjes uit.

     

    Het 'hooi' (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat nu tevoorschijn komt

    is niet eetbaar. Schraap het met een mes van de artisjokbodem.

     De bodem is wel het lekkerste deel van de artisjok: snijd hem in stukjes

    en geniet ervan met de rest van het sausje.

    Mijn manier: neem artisjokharten uit blik; gooi ze in een vergiet en laat ze uitlekken.

    TIP! Hou er rekening mee dat wijn niet goed bij artisjokken smaakt. Neem dus je voorzorgen. Mediabestanden

     

     

    Het is natuurlijk een mediterraan gerecht, en er komen o.a. nog trostomaatjes

    en olijven aan te pas.

    Kortom, tijd voor ons (supereenvoudig) recept “tonijn met artisjokbodems”:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 visfilets van 200g (verse tonijn)

    verwarm de spinazie in de microwave (7’ full power)

    400g (diepvries)spinazie

    kruid met pezo en roer het er goed onder

    2 trostomaten

    laat de artisjokharten en de olijven uitlekken in een vergiet

    1 blik artisjokharten

    verwarm de oven op 175°

    tiental zwarte olijven

    pel de tomaten, snij ze in langwerpige partjes

    olijfolie

    verdeel de spinazie en de olijven over vuurvaste borden

    2 el graanmosterd

    leg op elke portie een gekruide visfilet

    pezo

    bestrijk de vis zorgvuldig met mosterd

    takjes peterselie (garnering)

    leg er de partjes tomaat en de artisjokharten op

     

    besprenkel met olijfolie, en zet 15’ à 20’ in de oven

     

    haal ze er uit en garneer met de peterselie

     

     

    Nog een kwartier laten opkomen in de oven.

    En toekijken terwijl de kwijl uit mijn mondhoeken gutst.

     

     

     

     

    Op voorhand gedresseerd, mag het uit de oven onmiddellijk de tafel op.

     

    .

     

    Dit gerecht is waarschijnlijk een van de meest fotogenieke die ik maakte.

    En het is dan nog heel lekker ook.

    En iedereen kan dit maken zonder probleem.

    En ik wou dat ik het weer hier en nu kon eten.

     

     

    De kans is zeer groot dat dit (voorlopig) het laatste blogstukje is uit Spanje.

    Het volgende zal zijn van onderweg, of vanuit België.

    Ondertussen gaan we vanaf woensdag nog wat reisavonturen beleven

    in het binnenland van Spanje en Frankrijk.

     

    01-05-2010, 15:07 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    quo
    blog.seniorennet.be/quo

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!