dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    31-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonder geharrewar naar Alfafar

     

     

    De drang is er weer. Het is mei, en alle vogeltjes, althans de wijfjes, leggen een ei.

    Maar je mag niet alles geloven wat ze zeggen, en zeker niet wat in de krant staat.

    Elk jaar gaan we dus terug naar de bakermat om dat ei-leggen te controleren.

     

    De dag dat we van Spanje met de wagen terugrijden naar België, is ontspannend.

    De stress van het inpakken, en de afscheidskussen met de vrienden zijn volledig

     voorbij. Het laatste "we gaan toch nog eens samen eten hé" is achter de rug.

     

    Deze rustige dag, deinend over de Autovia, gaat ons nu tot Valencia brengen.

    We vertrekken volledig relax rond 9 uur. Op de kilometerteller staat 50050 km.

    Rond 10 uur doen we een stop langs de autoweg voor een licht ontbijt.

    We hebben 100 km gebold en een ‘tostada’ met verse tomatenpulp, besprenkeld

     met wat olijfolie en wat pezo gaat gemakkelijk naar binnen.

    Zeker als de koffie zo lekker is als hier. Van dit soort eetstops zijn er tientallen,

    en deze is niet beter of slechter dan de andere.

    Ik noteer: Hotel restaurant “Rosario”, behoorlijke ontbijtstop.

     

     

     

     

    Een uur of zo later rijden we langs de Sierra Nevada. De hoogste pas waarover

    we rijden, ligt op ongeveer 1400 meter.

    De omgeving van de Sierra heeft het lentegevoel te pakken, niettegenstaande

    de hoogte.

     

     

     

     

    Als je nauwkeuriger kijkt, zie je dat de Sierra Nevada nog flink onder de sneeuw zit.

    De hoogste top ligt of staat ongeveer op 3400 meter, en tot begin mei kan men

    hier skiën.

     

     

     

     

    We tanken net voor de stad Lorca. Gelukkig zijn we hier geen tien dagen later,

    want dat is het moment van een hevige aardbeving, met ernstige schade.

    De kerktoren stort neer pal naast een reporter.

    Deze gril van de natuur kost ook het leven aan een dozijn mensen.

     

    Rond Elche kiezen we voor de autoweg naar Valencia, via het binnenland.

    De kustweg via Alicante en Benidorm is mooier, maar het is een tolweg,

    en Autopista, en hij is wat langer in afstand.

     

    Langs deze rustige autoweg zitten we echt in het Spaanse toeristarme binnenland,

     en we rijden regelmatig langs kastelen van middeleeuwse krijgsheren.

    Ook de Moren hebben hier letterlijk hun steentje bijgedragen om alle kastelen

    op de heuvels te krijgen.

     

     

     

     

    Stilaan worden de oude constructies gerestaureerd en toegankelijk gemaakt.

    Zoals hier met het kasteel Monfort.

     

     

     

     

    Voor de grotere kastelen, zoals het volgende, zal er niet veel Spaanse euro’s

    meer overblijven vrees ik. Misschien kunnen ze wel een aantal kastelen verkopen,

     en ze exporteren naar het Midden Oosten of China, waar er nog geld zat is.

    Let op, dit is niet zo idioot. De Engelsen hadden al het voorbeeld gegeven met

    de London Bridge, die nu ergens in een verloren woestijn staat, in Arizona.

     

     

     

     

     

    Na een comfortabele rit komen we aan in Alfafar, een deelgemeente van Valencia.

    Alfafar is niet te verwarren met ‘farfalla’, want dat is pasta, om te eten dus.

    Zeg ook nooit ‘Alfalfa’, want dat zijn ontkiemde zaden van de Luzerneplant.

    Misschien komt er ooit eens iemand op het idee een recept te maken met farfalla

     én alfalfa in combinatie. Ik vind wel dat het dan moet genuttigd worden in Alfafar.

     

    Valencia is de derde stad van Spanje, na Madrid en Barcelona.

    De stad is enorm groot, maar zeer ruim en rustgevend. Ons hotel heet ‘Albufera’,

    en ligt in het commerciële centrum ‘Albufera’. Waarschijnlijk geen toeval.

     

    Vorig jaar verbleven we in hetzelfde aparthotel.

    Een groot salon, keuken met goed werkende koelkast, waar we nog enkel dingen

     insteken, slaapkamer en badkamer met UV lampen, voor een prijsje. Aanbevolen.

    Het is een goed adresje, want het ligt binnenin een commercieel centrum.

    Greta is op zoek naar nieuwe tennispantoffels, en ze vind het ideale paar in

    een reusachtige outlet winkel, hier ter plaatse.

     

     

     

     

    Deze plaza is vrij groot, en alle soorten winkels zijn present.

    In het centrale deel van het nieuwe complex ligt een kruispunt met fontein.

    De reden dat het hier ‘Albufera’ heet is niet toevalligl.

    Niet ver hiervandaan ligt het fantastische natuurpark met dezelfde naam.

    Enkele tijd geleden hadden we daar een origineel bezoek met een paar vrienden.

    Interessante info kan je vinden elders op deze blog.

     

    Klik aan de rechterzijkant op “01-2011”. Het is op de blog gezet op 26-01-11.

    Of ga naar “Zoeken in blog”, eveneens rechterzijkant blog en tik “Albufera”.

    Geweldig interessant bezoek was dat! Ook gastronomisch.

     

     

     

     

    We gaan (heel) stilletjes  in de richting van het uitstekende restaurant

    van vorig jaar, want daar lusten we nóg pap van.

    Onderweg komen we langs een shopping mall, die vorig jaar nog niet op punt stond.

    De ingang doet er ons aan denken dat de nationale kleuren van Spanje rood

    en geel zijn. Het is er duidelijk aan te zien.

     

     

     

     

    We belanden vrijwel onmiddellijk op een kleurrijk binnenplein met twee

     verdiepingen winkels, en daarboven nog een verdieping bestemd

     voor amusement, met bioscopen en ander plezier.

     

     

     

     

    Bij het ontwerp kwam duidelijk veel ijzerwerk kijken, en met de kleurige decoratie

    is het hier best gezellig, en tegelijk een beetje artistiek van inslag.

    Het heeft een lichte Calatrava-toets, waarvan de bekendste en authentieke

    stukken op minder dan 10 km  afstand staan.

    (in blog zie: “Valencia” bij de zoekfunctie)

     

     

     

    Als je het van op iets verdere afstand bekijkt, vallen de witte parasols beter op.

    Een terrasje op de juiste plaats, op het goede moment. Dat doet er ons aan

    denken dat we toch wel recht hebben op een beetje vloeibaar genot, na de lange

    rit van 660 km.

     

     

     

     

    Bij mij slaat het dorstgevoel ineens toe. Greta heeft altijd dorst. Even bestellen…

     

     

     

     

    En wat wordt het? “Dos…hm hm…cervezas por favor!”

    Groot, en stevig gekoeld.

     

     

     

     

    Het aperitiefje hebben we gehad. We stappen op en nu gaan we voor het

    echte werk naar het Italiaanse restaurant “Gino’s”. We gaan vanavond niet

    te laat slapen, om morgen vroeg lekker fris uit de veren te wippen (zeker Greta).

     

     

     

     

    Het is 20 uur, en we zijn moederziel alleen in het restaurant.

    (als we later doorgaan, om 21u30, zit het vol. Duidelijk Spaanse uren)

     

    Laten we, in afwachting van de plat-de-résistance een kleinigheidje binnenwerken,

     onder de vorm van tapa’s. Scuzi, in het Italiaans zijn dat “antipasti”.

    Eén schotel voor twee personen volstaat ruimschoots. Zoals men in Spanje

    pleegt te zeggen: “para compartir”. Het zijn acht verschillende tapa’s.

     

     

     

     

    Rechtzetting: het wáren er acht. Terwijl ik mijn fototoestel even afstel, is er al eentje

     verdwenen. Ik weet niet hoe het van de tafel is gevallen.

     

     

     

     

    Het hoofdgerecht is weer subliem: ik neem een “lasagne funghi”, maar hij is

    zo lekker dat ik er zelfs niet aan denk van een plaatje te nemen. Dan maar

    het nagerecht op het fotootje, een citroensorbet met Bulgaarse yoghurt.

    En een fles Rioja om goed te slapen.

     

     

     

     

    Wanneer we voldaan terug naar het hotel wandelen is het voetpad waar we

    over moeten, afgesloten door de Policia Local met roodwitte linten.

    De reden zie je hier: wat zou dit kunnen zijn? Quizvraag, multiple choice.

    Nieuw soort paddenstoel? Een opgesteven koeienvlaai? De pruik van Helmut Lotti?

    Het is alleen maar een tijdelijk bijennest, met bijen die onderweg zijn, zoals wij.

    En morgen gaan we naar Roses, een bekend kustplaatsje in Catalonië.

     

     

     

     

    31-07-2011, 23:29 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    24-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: over konijnen en hazen

     

     

     

     

    Een konijn kan een hazenlip hebben, maar een haas heeft nooit

     een konijnenlip.

    Nu we dat weten kunnen we er aan beginnen.

     

    De potten hebben bijna geen zin meer om warm te worden,

    en de pollepels vertonen beginnende tekenen van roest.

    De kruiden zijn in staking.

     

    Ze voelen zich neerslachtig, nu ze al zo lang niet meer aan bod zijn gekomen.

    En sommige van mijn gewaardeerde lezers willen ook weer de kwijl over hun

     (hazen)lippen voelen stromen, en daarom gaan we vandaag resoluut de keuken in.

    Samen met een konijn, of toch een deel ervan.

    Ik ga vandaag niet proberen een wit konijn uit een hoed te laten komen, maar een

     bruin konijn uit de pot, gesmoord zelfs. Met kleurige smaakvolle zuiderse paprika’s.

     

     

     

     

    Konijnen en hazen zijn merkwaardige viervoeters, die op elkaar lijken.

    Toch zijn er enkele essentiële verschillen die de meeste lezers (nog) niet weten….

    Bijvoorbeeld: een van de meest gekende specialiteiten van een konijn is pijpen

     graven, en holen. Een haas heeft daar helemaal geen zin in.

    Wat je hieronder ziet is een wild konijn. Tamme konijnen kunnen allerlei fantasierijke

     kleuren vertonen, maar het wilde exemplaar is gekend voor zijn lichtbruine vacht.

     

    Een veelgemaakte vergissing is dat konijnen knaagdieren zijn, dit is NIET het geval.

     Knaagdieren beschikken in het bovenste deel van het gebit over maar twee

     snijtanden terwijl haasachtigen er vier hebben.

    Historisch kwam het konijn enkel voor in Spanje en Portugal. Spanje heeft trouwens

     zijn naam te danken aan het konijn. Toen de Phoeniciërs rond de 11e eeuw vóór

     Christus Spanje bereikten, troffen ze daar massa’s konijnen aan (die onmiddellijk

     het hazenpad kozen natuurlijk).

     

    Omdat de dieren erg leken op de voor hen beter bekende klipdassen,

    gaven ze de streek de naam 'i-saphan-im', het land der klipdassen.

    Deze naam is later door de Romeinen verbasterd tot 'Hispania'.

     

    De Romeinen verspreidden en domesticeerden het dier in het grootste deel

    van het Romeinse Rijk. Eerst werd het beestje gehouden voor het vlees en de vacht,

     later ook als gezelschapsdier.

    De Romeinen hielden het konijn in parkjes met hoge muren.

     

     

     

     

     

     

     

    Oppervlakkig lijkt een haas veel op een konijn, maar hij is groter, en heeft in

     verhouding grotere oren met zwarte punten op het einde, en langere ledematen.

    Hierdoor kan hij mooi rechtop zitten. Als een konijn wegloopt, kun je de witte

     onderkant van de staart zien wippen. Bij de haas is enkel de bovenkant van de

     staart wit maar aangezien ze hun staart omlaag houden tijdens het lopen kun je

     enkel de donkere onderkant zien.

    Ook beweegt een haas zich meer met sprongen voort dan een konijn.

    De haas kwam oorspronkelijk voor in een omvangrijk deel van Europa,

    met uitzondering van het grootste gedeelte van Spanje. Geen hazen te vinden

    in het zuiden van Spanje, terwijl de konijnen oorspronkelijk van Spanje komen!

    Mijn receptjes van hazenrug kan ik in Spanje verscheuren.

    Goed ook, want ik kan dat toch niet bereiden.

     

    De haas is min of meer een nachtdier. Overdag is hij slechts mondjesmaat actief,

     maar op warme zomerdagen is hij ook later op de ochtend en vroeger

    op de avond al bij de pinken. Ik zou zelf een prima haas kunnen zijn!

    Omdat hij geen hol heeft (excuseer even de uitdrukking), moet hij geweldig

    op zijn hoede zijn voor loerend gevaar.

    Zijn slaapje is zo licht, dat hij door ieder geluid of trilling van de bodem wordt

     gewekt. Een slaapperiode is zeer kort, zelden meer dan een paar minuten.

    Een hazenslaapje dus.

    Op de foto kan je ook al zien dat het een alert knaapje is.

     

     

     

     

    Voorlopig kan ik geen hazenslaapje doen, want de groenten worden nu ongeduldig.

    Een mix van kleurige paprika’s zullen de malse konijnenbillen alle eer aandoen.

     

     

     

     

    Met de billen bloot kan zomaar niet, en een geurig laagje zal bescherming bieden

     tegen de warmte. Dat is de eerste stap voor het “gesmoord konijn met paprika”.

    Aan de ingrediënten kan je overduidelijk zien dat het een mediterraan gerecht is.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    500g konijn in stukken

    maak een mengsel van bloem, specerijen, kruiden en pezo

    bloem

    haal de stukken konijn hier zorgvuldig doorheen

    harissa

    verhit olie in een kleefpan en bak het beest aan alle kanten bruin

    1 tl dijonmosterd

    leg het konijn op een bord, en fruit in de pan 5’ de ui en de paprika

    1 tl paprikapoeder (de la Vera)

    voeg de tomaten, boeljon toe en breng aan de kook

    2 lookteentjes

    maak de saus op smaak af, met eventueel wat tabasco of peper

    ½ tl gedroogde dille

    doe het konijn weer in de pan en schep de saus er over

    pezo

    smoor het konijn op een zacht vuur, 50 à 60’ tot het volledig gaar is

    olijfolie

    voeg de laatste 10’ de wijn toe

    1 kleine ui in dunne ringen

     

    ½ kleine groene paprika

     

    ½ kleine gele paprika

     

    ½ kleine rode paprika

     

    1 blik tomaten van 400g

     

    1tl laurierpoeder

     

    1 glaasje droge witte wijn

     

    blokje kippenboeljon

     

     

     

    Het vlees en de saus worden dus eerst afzonderlijk bereid, in dezefde pan.

    Heel gemakkelijk en snel.

     

     

     

     

    Het konijn mag nu bij de saus in de pan, en we gaan het vocht erover scheppen.

     

     

     

     

    Terwijl het konijn zalig ligt te smoren, heb ik een uurtje de tijd om nog wat meer

     merkwaardige verschijnselen te lezen over konijnen en hazen.

    Een eerste ding is, dat de tanden van een konijn altijd blijven groeien.

    Dat zou ik voor mezelf ook wel willen. Een gekend probleem bij de tamme

    konijnen is zelfs het bestaan van“olifantentanden”.

    Het omgekeerde, een olifant met “konijnentanden”, is nog niet waargenomen.

     

    Wat ik dan weer een minpunt vind aan een konijn is dat het zijn eigen uitwerpselen

     opeet. Echt waar, dit fenomeen heeft zelfs een Latijnse naam: coprofagie.

    Gelukkig dat ik dit pas lees als het beest bijna gaar is.

    Anders had ik wel tweemaal nagedacht, vooraleer deze bereiding te beginnen.

    Het gesudderde beest is nu klaar voor consumptie, maar het schijnt dat een paar

     lookteentjes de mogelijke smaak van zelfverorberde keutels sterk maskeert.

     

    Gelukkig zit dat al in het gerecht verwerkt.

    De uitvinder van dit recept had zeker weet van dit keutelprobleem

    en heeft het aroma en de smaak al aangepast.

     

     

     

     

    De foto in het kookboek van dit gerecht ziet er zó uit.

     

     

     

    En mijn gerechtje heeft een iets andere kleur, maar ik denk dat het verschil niet

     zozeer ligt in het kookresultaat, maar in de kwaliteit van de camera en de fotograaf.

    Hoe dan ook, het is zeer lekker.

     

     

     

     

    Ter afronding: in mijn woonplaats, Knokke-Heist, ter hoogte van het Zwin,

    staat dit diertje opgesteld. De volksmond noemt het ‘het vliegende konijn’,

    of nóg volkser in het plaatselijke dialect: 'het vliegend keun’.

    Volgens mijn onbescheiden mening zien we hier een haas.

     

     

    Maar wie ben ik?

    Mijn naam is haas.

     

     

    Bereid in België als variante op een recept van ‘Koken voor Twee’, pag.68.

     

     

    24-07-2011, 18:06 geschreven door grob  

    Reageer (5)

    17-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een goede Schans behoeft geen krans

     

     

    Voor de allerlaatste keer trekken we de stapschoenen aan, om even de Zaansche

     Schans te doorgronden. De naam klinkt stokoud, en alles hier is het ook.

    Deze vreemde naam is ontleend aan de schans die de plaatselijke gouverneur, 

     in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om zo de Spaanse troepen

     tegen te houden.

     

    De Zaanse Schans behoort tot de stad Zaandam, en ligt aan de Zaan,

    pal tegenover Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende openlucht

    attractie met jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers. Het loont zeer de moeite om

     daar eens een dag door te brengen, als je in de buurt van Amsterdam komt.

    In de buurt liggen nog een aantal landelijke dorpen, met soms wel grappige namen: 

    Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, West-Knollendam, Westzaan,

     Wormerveer en Zaandijk (hoofdplaats).

    De Schans is een vrij groot complex, waar je vrij kan in rondwandelen. 

    Een maquette aan de ingang geeft een overzicht.

     

     

     

     

     

     

     

    De eurootjes die men vergaart uit toegangstickets voor parking, sommige musea

     en molens, worden opnieuw geïnvesteerd in het onderhoud van alle houten

     constructies die je op deze plaats kan bekijken en beleven.

    We hebben niet de ganse dag, en maken dus een keuze.

    Vermits we in Nederland zijn, lijkt het ons aangewezen om de plaatselijke

     klompenmakerij eens van dichtbij te bekijken.

    Wooden Shoes for Dummies wordt het.

    De kaasmakerij, tingieterij, distilleermuseum, kuiperij enzovoort is

    voor de volgende keer.

     

     

     

     

     

    Nederlanders maken al eeuwen klompen.

    Waarom deze houten schoenen ontstaan zijn weet ik niet, maar hier zie je enkele

     voorbeelden van de antieke exemplaren, in hout natuurlijk, maar meestal met

     een lederen band om de voet goed vast te houden.

     

     

     

     

    In de loop der tijden ontstonden er zelfs heel kunstzinnige exemplaren, met hier een

     paar voorbeelden. Deze hier hebben wat Oosterse invloeden, en in het midden

    is er eentje met een vogelkop.

    Dit waren natuurlijk klompen voor speciale gelegenheden.

     

     

     

     

     

    Dit paartje hier is bedoeld voor export naar Japan.

    Men is momenteel hardstikke bezig om klompen te ontwerpen, waarmee je 

    op tsunamigolven kunt blijven boven drijven.

    De zogenaamde TSK’s, ofte de Tsunami Surf Kickers.

     

     

     

     

    Dit zijn de porklompen, met een lange scherpe punt vooraan, waarmee je iemand

    efficiënt kan aanporren. Ook bekend onder de afkorting AAK, de Agressieve

     Aanporrings Klomp.

     

     

     

     

    Tot de sportieve klompen behoren de RSW, de Roller Skate Woodies.

     

     

     

     

    De gestroomlijnde sprint klomp, de zogezegde GSK, helpt houterige atleten

    nieuwe persoonlijke records te vestigen.

     

     

     

     

    Krijg je stippen over je lijf, draag dan gedurende vier dagen dag en nacht 

    de MMK, de Medische Mazel Klomp, en deze houten

    jongen slorpt als het ware al je stippen op.

     

     

     

     

    Voor elk wat wils. De BWO, de Bonte Wandelstok

    Omkeerklomp, houdt je recht tijdens je meest vermoeiende uitstappen.

    De BWO zelf staat niet recht, en is de enige die ondersteboven gebruikt wordt.

     

     

     

     

    Zelfs een model op statief is voorhanden, niet te harden! Beter gekend als de KMK,

     de Kitscherige Molen Klomp. Deze kan je op je kast plaatsen, al dan niet binnenin

     voorzien van een vetplant, een Lievevrouwenbeeldje of ook te gebruiken als

     containertje  voor potloden, pennen en andere kantoorartikelen.

    Je kunt hem desgewenst ook aan je voet zetten zoals een klassieke klomp,

    maar als je ernstige valpartijen wil voorkomen, combineer hem dan met een BWO.

     

     

     

     

    Deze man toont tot in het kleinste detail hoe (vroeger) klompen werden vervaardigd.

    Elke dag gebruikt hij zijn reeks machines voor aanmaak van de houten schoenen.

     

     

     

     

    En het resultaat is, dat er honderden tegen de muur hangen, en allemaal te koop.

     

     

     

     

    De klassieke klomp heeft zelfs de perfecte vorm om te functioneren als ligbad!

    Of als reddingsboot, na het stijgen van de oceanen door de klimaatveranderingen.

     

     

     

     

    We hebben geluk vandaag! Het Klompenvrouwtje kruist ons pad.

    Normaal mag je dan drie wensen doen,

    maar vandaag heeft ze een dagje vrij.

     

     

     

     

    Er staan zoveel verschillende molens in

    deze omgeving, dat het onmogelijk wordt om ze

    allemaal te tonen.

    Je kunt ze beter rustig bekijken, als je wil, op deze websites:

     

    www.zaanseschans.nl/

     

    www.leukeuitjes.nl/zaanseschans.html

     

    www.cheesefarms.com/nl/catharina/de-zaanse-schans/

     

    De laatste website is die van kaasmakerij Willig, die ook hier een vaste stek heeft,

     en waaraan we eerder een bezoek brachten.

     

    Er staat hier wel een grappig Zaansch minimolentje. Het staat niet op de

     achtergrond, zoals je misschien zou denken.

    Ik sta er pal naast, en ben bijna even groot.

     

     

     

     

    De Zaansche Schans is ook een aantal typische huisjes rijk, die er allemaal

     ongeveer uitzien zoals deze. Aan de overkant van de rivier ligt Zaandijk,

    met ook weer gelijkaardige schattige houten huisjes.

     

     

     

     

    Hier heb je een zicht op enkele van de molens, in een oneindige rij langs de rivier.

     

     

     

     

    Dit is nogal een speciale, vind ik. Het is “De Gekroonde Poelenburg”,

    een houtzaag-paltrokmolen. Niet meer voor dummies natuurlijk.

    Hij heeft de voor een paltrokmolen typerende open achterkant,

    zeggen de specialisten.

     

    Om andere molens en de omgeving eens rustig te kunnen bekijken,

    klik even op de link van dit herfstig Youtube filmpje:

     

    www.youtube.com/watch?v=uhEYOLDov80

     

     

     

    En hiermee eindigt onze uitstap naar Noorwegen.

    Nu komt even wat tijd vrij om wat potten en pannen boven te halen.

    Is dát lang geleden!

    Tot binnenkort dan.

     

     

     

     

    17-07-2011, 18:04 geschreven door grob  

    Reageer (3)

    09-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het ei valt niet ver van de kip*, en…

     

    … het IJ ligt niet ver van het schip.

    Dat is dan een dubbel doordenkertje (zie verder).

     

    Dit stukje tekst gaat (nog) niet over een nieuw uitgetest eierenrecept,

    maar (nog altijd) wel over de eindfase van het boottochtje naar Noorwegen.

     

    *citaat van Roger Wastijn, mij verder onbekend, maar toch hoop ik dat hij dit leest.

     

    Na het definitief verlaten van de Noorse wateren zetten we koers naar Amsterdam,

     altijd een leuke plaats om te verblijven. We pikken nog een schitterende

     zonsondergang mee, vanaf de boeg van de Opera.

     

     

     

    Deze reddingsboei zullen we hopelijk ook niet meer nodig hebben.

     

     

     

    In afwachting van de aankomst in Nederland probeer ik nog wat Euro’s te

     sprokkelen, maar de bollen willen niet voor mij rollen. 

    Misschien is er teveel deining op zee, en rollen ze langs één kant.

     

     

     

     

    Dan maar liever een spannend boek lezen in een malse zetel met een muziekje

    op de achtergrond en een fris glas bier, in een of andere lounge. Het kan slechter.

     

     

     

     

    Uiteindelijk komen we aan in Amsterdam. Het schip meert aan (op de foto) 

    helemaal bovenaan rechts, naast het vierkante blokje.

    Hier liggen we vlakbij de binnenstad, met alle grachtengordels binnen bereik.

     

     

     

    Op de foto, genomen vanaf de Opera, is dat dan aan het grote stenen gebouw

     helemaal rechts in het midden van de foto.

     

     

     

    Het schip ligt dus niet te ver van het IJ, tegen het “Muziekgebouw aan ’t IJ”.

     

     

     

     

     

    Hoog tijd om de mastodont te verlaten en wat kan je beter doen, dan Amsterdam

    te verkennen vanaf het water in een platte schuit?

    Voor wie het nog niet gedaan heeft: het is en het blijft een aanrader.

    Dertig jaar geleden heb ik hetzelfde al eens gedaan en er is intussen

    hier niet veel aan veranderd. Aan mij wel daarentegen. 

     

     

     

     

    Op vele plaatsen staan de statige herenhuizen nog altijd recht.

    Wel zie je meer wagens dan toen, wat het stadsbeeld niet verfraait natuurlijk.

     

     

     

     

    In de echte binnenstad drijven nog altijd massa’s woonboten, waarvan bij

    sommigen de tuin groter is dan de woning: tuinboten als het ware.

     

     

     

    We varen onder ontelbare bruggen, sommige wel breed genoeg, andere heel krap

     om het bootje er te kunnen doorwringen. Boven het water en de bruggen speelt zich

     intussen een andere wereld af.

     

     

     

    Een kiekje van de prachtige Westertoren, met zijn voetjes bijna tot

    in het water, mag zeker niet ontbreken.

     

     

     

    Aan de kant zijn er heel wat gebouwen opgesmukt,

    en de gezelligheid straalt er zo af. 

     

     

     

    Er liggen natuurlijk ook grote hoeveelheden woonboten

    met terras, voorzien van parasol en straatverlichting en al de andere poespas.

     

     

     

    Als je in de buurt van Amsterdam komt, moet je niet alleen gaan varen

    op de grachten, maar natuurlijk ook op zoek gaan naar de andere Hollandse

     typische dingen. Tulpen staan nu niet in bloei, wat blijft er dus over?

    Kaas natuurlijk!

    Met z’n allen met de bus op naar Edam en omstreken, de smakelijke bollen gaan

     bekijken en proeven!

    We bezoeken de kaasmakerij Willig, de grote naam in de streek.

    Het familiale bedrijf ligt achter het authentieke woonhuis.

     

     

     

    De moederkoe “Bella”, waarmee alles begonnen is, is nu op rust gesteld,

    en mag in de voortuin wat stoeien en ravotten. Bekijk even de ogen van dat beest.

    Kom op zeg, zo worden je ogen pas als je een overdosis epo op hebt!

    Een renner die zo in de Tour de France rondloopt, moet zelfs niet meer gaan

     plassen. Die mag zonder meer zijn valies nemen en naar huis gaan.

     

     

     

     

    We gaan geen pellicule meer vuilmaken aan kaastroggen of gistingsprocessen.

    Veel interessanter wordt het als we mogen poseren met

    de enige echte Willige kaasvrouw, in voltooid ornaat.

     

     

     

    Dit lijkt een doorsnee, niet doorgesneden Willige Hollandse kaasbol, maar in

    werkelijkheid is het de achterkant van een tankwagen, al of niet gevuld met melk.

     

     

     

     

    Als we terug in Amsterdam komen ligt het schip er gelukkig nog, maar niet

    lang meer. Er hebben zich intussen al een paar woonbootjes definitief

    tegenaan gevleid aan de zijkant. Die Hollanders zijn er wel snel bij.

    Geen plaatsje blijft onbenut voor de Amsterdamse woonboten.

     

     

    De zijbootjes worden met zachte hand even tot zinken gebracht,

    en we verlaten definitief de haven van Amsterdam.

    Nederlanders houden ontzettend veel van pontjes.

    Hier zie je er twee, die onophoudelijk de rivier kruisen in de twee richtingen.

    In België, zeker in Antwerpen, houdt men meer van bruggen, maar men

    bouwt ze nooit. Misschien is dit een idee?

     

     

     

    Voor het laatste deel van deze trip heb ik nog iets apart gehouden: een

     doordringend bezoek aan de Zaansche Schans, ook weer in de buurt van

     Amsterdam. Zeker de moeite waard, en dat is voor de volgende maal!

     Come and see next week!

     

    09-07-2011, 16:51 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dolfijntje54
    blog.seniorennet.be/dolfijn

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!