dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    20-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: ingrediënten uit alle continenten

     

     

     

    De kalkoen is een gedomesticeerde vogel oorspronkelijk afkomstig uit Yucatán,

     waar hij door de Maya's gehouden werd. In de 16e eeuw werd de vogel

    in Europa populair op het menu, na import door de Spanjaarden.

    Het Nederlandse woord kalkoen is afgeleid van de stad Calicut in India.

    In Denemarken, Estland, Noorwegen is het kalkun, in Zweden kalkon enzovoort.

    De naam in de meeste andere Europese talen wijst op een exotische origine.

    Het komt voor een deel voort uit de misvatting dat Columbus naar India was gevaren,

    toen hij Amerika ontdekte. Vandaar ook in het Frans: dinde (in feite d’Inde).

     

    De Pilgrim Fathers, Engelsen die twee eeuwen later naar Amerika trokken,

    om het land te exploiteren namen kalkoenen mee. Dat was echter onnodig,

     aangezien daar een grote, wilde soort kalkoen bleek voor te komen,

    namelijk de "wild turkey".  Wij wisten dat natuurlijk intussen.

    Zie foto hieronder.

    Deze soort wordt in de VS traditioneel verorberd op Thanksgiving Day.

    Een kalkoen wordt gekenmerkt door zijn naakte rode kop, met lellen

    aan beide kanten van zijn snavel.

     

     

     

    Vandaag gaan we een (klein stukje van dit) beestje bereiden en opeten.

    Als toemaatje denken we daarbij aan gegrilde tomaten, altijd lekker.

    Je kunt het topje er af nemen, ofwel ze in twee snijden, zoals ik

    deze keer deed, in tegenstelling tot het recept.

     

     

    Ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 grote rijpe tomaten

    Verwijder het harde kroontje van de tomaten, snij er de kapjes af

    45g vers broodkruim

    Schep er de zaadjes uit

    3el gehakte peterselie

    Rangschik ze op een ingevette ovenschotel

    2 tenen look, grof gehakt

    Meng het broodkruim, peterselie en look; kruid met peper en zout

    pezo

    Vul er losjes de tomaten mee

    olijfolie

    Besprenkel de tomaten met olie

     

    Zet de schotel 15´in een oven van 200º

     

     

     

    Dan is de tijd gekomen voor het vogeltje, dat al een tijdje  (ten minste vier uren)

    in de koelkast staat sappig te worden in een Oosterse marinade.

    Het recept staat te boek als: Kalkoenfilet met koriander.

    Maak het eens voor een ander (maar ook voor jezelf).

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g kalkoenfilet

    snij de kalkoenfilets in repen

    voor de marinade:

    doe de marinade met al de rest, gesneden waar nodig

    2 eetlepels vissaus (nam pla)

    leg de kalkoen in de marinade, dompel ze onder

    2 el sake (of gin)

    zet dit afgedekt ten minste 4 uren in de koelkast

    sap van ½ limoen of citroen

    bekleed de bakplaat van de oven met aluminiumfolie

    1 el milde currypasta

    leg de kalkoenreepjes erop, of op een schoteltje

    2 el kokosmelk of lichte (soja)room

    zet 10’ onder de grill en dien op (Oosterse smaak!)

    2 teentjes look (of 2 tl lookpasta)

     

    1 chilipepertje (of piment d’Espelette)

    bereid met gegrilde tomaten (samen 10’ onder de grill)

    1 bosje verse koriander, fijngesneden

    en “amandelsaus voor kalkoen” uit “Sauzen”

     

    En dan gaat het samen gezellig onder de grill met de tomaten.

    De Spaanse terracotta schoteltjes doen weer hun dienst.

     

     

     

    Het geurige en smeuïge kalkoenfiletje mag na 10’ de tafel op, voorzien van

    een takje lekkere verse koriander uit de grote pot op het terras.

     

     

     

    Nu heb ik toch wel een sausje gevonden zeker, dat uitgevonden is

    om bij kalkoen te geven (almond sauce for turkey).

    Weer een geluk bij een geluk.

    Dit makkelijke sausje kan rustig gemaakt worden terwijl het vogelbeestje

    zich te pletter amuseert met de tomaatjes in de oven.

    Foelie heeft natuurlijk de voorkeur op nootmuskaat.

    Het is de gemalen schil van deze specerij, en is fijner van smaak.

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    voor 10 cl saus:

    smelt de boter in een kleine steelpan

    30g amandelpoeder

    roer het amandelpoeder erdoor tot het blond is

    (of de noten geblancheerd en fijngehakt)

    doe de bloem erbij en doe de fond erbij en water

    10g boter

    kruid met een snuif zout, suiker en foelie

    1 el bloem

    breng de saus aan de kook, klop op met een garde

    8 cl kippenboeljon, of een beetje -fond

    de saus moet niet gezeefd worden

    zout

    roer er voor het opdienen de room door

    suiker

     

    foelie (of nootmuskaat)

     

    1 el (soja)room

     

     

     

     

     

    De kok van dienst komt even de filetjes op de tafel zetten, en hij lijkt

    nog een beetje onzeker over het resultaat. Greta is soms een hard jurylid!

     

     

    Over de tomaatjes wordt nog wat verse basilicum gelegd (zalig!), en alles .

    staat klaar voor de definitieve hap.

    Ingrediënten uit alle continenten zijn vandaag de revue gepasseerd.

    De vino tinto heeft intussen ook al zijn weg gevonden naar het wijnglas merk ik.

    Een van de betere dagen in mijn kokleven is dit . Alles is gelukt. Smakelijk.

     

     

     

     

    Bereid naar :

    De kalkoen komt uit de Libelle (althans het recept)

    De tomaten zijn te vinden in TimeLife Groenten, pag.131

    Het sausje drupte uit TimeLife Sauzen, pag.115.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    nutterts
    blog.seniorennet.be/nuttert

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!