Deze week zijn kalfslapjes met salie aan de beurt.
Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik tot voor kort
salie te weinig kende, behalve gedroogd, maar dan is de geur
grotendeels verdwenen.
Ik heb ontdekt dat het een van de heerlijkste geuren heeft van alle verse
kruiden, en het doet het uitstekend met de neutrale smaak van kalfsvlees.
Hier heb je het: smakkie smakkie.
KALFSLAPJES MET SALIE
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
4 dunne kalfslapjes
|
bedek de kalfslappen met de ham
|
4 sneetjes rauwe ham: Serrano, Ganda, enz
|
voeg ook de salieblaadjes toe
|
5 cl witte wijn
|
rol op en pin vast met prikkers
|
8 verse salieblaadjes
|
bak het vlees in olie aan alle kanten goudbruin
|
olijfolie
|
schik het kalf op een voorverwarmde schaal
|
zout en peper
|
bak de champignons op hoog vuur en verminder
|
aardappelen
|
blus de pan met de wijn, laat inkoken tot de helft
|
boschampignons
|
voeg het kookvocht van de champignons toe
|
|
indien nodig: dik de saus wat aan met Roux Express
|
|
giet de saus over het vlees
|
|
dien op met de champignons en piepers
|
Deze keer is er geen fotootje voorhanden.
Greta had haar apparaatje laten liggen in de wagen, die langs de straat
geparkeerd stond.
Ter compensatie geef ik nog een tweede gerechtje, dat ik ooit
maakte in Spanje.
Het komt uit Jamaica, maar bevat geen speciale ingrediënten,
behalve misschien bataten, met een “b” vooraan, die je kan vinden
in elke “serieuze supermarkt.
Ze worden behandeld als piepers, maar ze zijn zoet.
Dit gerechtje wordt koud verorberd, en kan uitstekend dienen als lunch.
Daar gaan we dan:
CREOOLSE SALADE MET BATATEN
Ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
2 zoete aardappelen of bataten
|
Bataten vooraf schillen
|
Kleine stengel selder
|
Kook de bataten 10’ tot ze beetgaar zijn
|
1 tomaat
|
Snij ze in plakjes
|
1dl room
|
Snij selder en ananas in blokjes
|
1 limoen
|
Snij de tomaat eveneens in blokjes
|
1 jong uitje
|
Meng de room met de curry en limoensap
|
Kerriepoeder
|
Doe er het fijn gesneden uitje bij
|
1 schijf ananas
|
Meng de saus met de andere ingredienten
|
Vers gemalen peper
|
Werk af met vers gemalen peper en dien koel op
|
Harde kaas
|
Schraap eventueel de harde kaas voor garnering
|
Rucolasla
|
Voeg eventueel rucolasla en appel toe
|
1 appel eventueel
|
|
|