dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valencia (4): El Parque Natural de Albufera

     

    Als je naar Valencia rijdt langs de A7, zie je tientallen kilometers ervoor en erna

     niets anders dan bomen met citrusvruchten: sinaasappels, citroenen, mandarijnen,

     pomelo’s, clementines, limoenen, pompelmoezen enzovoort.

    Valencia is ook gekend voor de Paella Valenciana, maar daar kom ik later op.

    Ik kan u verzekeren dat het plaatselijk een stevige traditie inhoudt, zie foto hierbij.

     

     

     

     

    De streek is heel rijk aan water, wat toelaat die miljoenen citrusbomen te irrigeren.

    Het gebied grenst aan de Middellandse zee, maar er is zoveel zoet water

     voorradig, dat men al zeer vroeg hiervan gebruik maakte om massaal rijst

    te kweken.

    Slechts enkele kilometers ten zuiden van het Calatrava-complex zit je in een

    andere wereld: rijstvelden zover je kunt zien.

    Het is een van de grootste zoetwaterbekkens van Spanje. Elke winter wordt een

     massa water aangevoerd vanuit de Turia rivier, die Valencia bespoelt.

    Het beschermde park is 20 000 ha groot, en is nog maar een fractie van vroeger.

     

     

     

     

    In het rustige, slaperige dorpje El Palmar heb je toegang

    tot het watergebied  La Albufera.

    Niet te verwarren met Albufeira in de Algarve (Portugal), 

    waar evenveel discoteken zijn, als hier reigers.

    Het dorpje is heel eenvoudig te bereiken, met de wagen 

    of het openbaar vervoer.

     

     

     

     

    In El Palmar zijn enkele kanalen gegraven, 

    die verbinding maken met de zee.

    Langs die kanalen liggen de eenvoudige bootjes 

    van de vissers.

     

     

     

    Stilaan, en niet fanatiek, wordt hier een infrastructuur

    uitgebouwd om inkomsten te verwerven uit het (water)toerisme.

    Sommige vissers beginnen hun bootjes te gebruiken om in het gunstige

    seizoen toeristen rond te varen op het meer.

     

     

     

     

    Wij worden zelf benaderd door ene Luis, die een bootje heeft, en actief

    naar klanten zoekt. Normaal gaan de toeristen in een iets grotere boot met

    zijn twintig het meer op voor 4€ per kop. Voor die prijs mag ook het lijf mee.

    Luis stelt ons voor om voor 20€ een privé-tocht te doen, met hem als gids.

    Dat is maar een eurotje meer, en het garandeert een privé-rondvaart.

    Het is trouwens op dit uur nog te vroeg voor de grotere boot.

    In Spanje komt alles wat later op gang natuurlijk.

     

     

     

    We moeten nog even wachten, want Luis moet zijn boot nog uit zijn slaap halen.

     

     

     

    Even later kunnen we vertrekken, en Luis stuurt het Perello-kanaal op,

    weg van de zee.

    Onderweg passeren we regelmatig vissers, die ons vriendelijk toewuiven.

     

     

     

     

    Waar het kanaal uitmondt in het meer, zijn visgronden, waar paling wordt gevangen.

    Deze vis, de anguila, is wel dunner dan de Belgische variant.

     

     

     

    De vis wordt gevangen in fuiken, en alles is heel kleinschalig. Er is in het verleden

    al zoveel oppervlakte van dit gebied ingepalmd voor andere bestemmingen, dat

     de status van nationaal park nu toch garandeert dat er niet meer aan gemorreld

     wordt, en alles blijft zoals het is.

     

     

     

     

    Er is een uitgebreid vogelleven in het park, zowel met residentiële vleugelaars,

     zoals reigers en ooievaars, als trekvogels.

    De vertegenwoordigers van deze laatste groep kunnen hier in alle rust hun buikje

    vol eten in de rijstvelden en rond het meer.

    Ongeveer 250 verschillende vogelsoorten zijn al officieel geteld door het

    ornithologisch centrum. Soms verblijven er 100 000 vogels tegelijk in het park.

     

     

     

     

    Als we het kanaal verlaten hebben, stuurt Luis zijn boot het meer op.

    De diepte van de plas varieert van één meter tot 2,5 meter.

     

     

     

     

    Op sommige plaatsen staan rijen huisjes langs de oever, de zogenaamde

     barracas.

    Aan het einde van de Reconquista (de herovering van Spanje op de Moren)

     hadden de verslagen moslims twee keuzes. Ofwel moesten ze zich bekeren,

    ofwel moesten ze het land uit.

    Toen was het wel eenvoudiger en drastischer dan vandaag.

    Diegenen die wilden blijven, werden enkel nog getolereerd in de meest barre

     streken, zoals de Alpujarras in de Sierra Nevada, of hier in deze toen desolate

     moerassige streek.

    Als je goed kijkt, dan zie je op de nok van elk dak een kruisje staan. Dat toonde aan

     dat het huis werd bewoond door moslims die (zogezegd) bekeerd waren.

     

     

     

    Na een tocht over het meer varen we terug door het kanaal op weg naar de

     aanlegsteiger.

    Luis heeft ons nu al zijn anecdotes verteld gedurende de 45’ op het meer.

     

     

     

     

    Dit is weer een heel prettige ervaring die achter 

    de rug is, onder de ideale omstandigheden.

    Bedankt weergoden, bedankt Luis.

     

     

    En de pret is nog niet over. El Palmar staat er voor bekend 

    dat men er de beste paella’s van Spanje serveert. 

    Het is trouwens de geboorteplaats van dit befaamde gerecht.

    We informeren Luis dat we hier graag paella willen eten.

    Hij wil ons begeleiden naar het beste paella resto 

    van El Palmar, waar een vriend van hem chef is.

    Vlak in de buurt van het resto neemt hij nog een foto 

    aan een lokale barraca.

    De daken van deze historische woningen zijn natuurlijk van riet, 

    want daar heeft men genoeg van, en het was vroeger dus

    de goedkoopste oplossing voor de arme bevolking.

     

     

     

     

    We belanden in een typisch Spaans restaurant, waar alle muren bedekt zijn met 

    azulejos, kleurige tegels die de rol overnemen van schilderijen,

    maar wel beter afwasbaar.

    Op deze azulejo staat bijvoorbeeld een antieke “trilladora” afgebeeld.

    Dat is een bescheiden fabriekje, waar de rijstkorrel wordt gescheiden van de

     omhullende pel. Tegenwoordig gebeurt dat via elektrische motoren, maar vroeger

     ging dat met de hand via een draaikruk.

     

     

     

    Het is bijna vanzelfsprekend dat de paella hier is ontstaan. Honderden jaren

     geleden hadden de plaatselijke bewoners niet veel om tussen de lippen te steken.

    Altijd rijst natuurlijk, maar wat als garnituur?

    De meesten hielden kippen voor het vlees en de eieren.

    Daarenboven zaten er nogal wat eenden op het meer.

    Ook heel lekker, als je ze kunt pakken.

    In de duinen van de Albufarra zaten de konijnen rustig het duingras op te knabbelen.

    En dan nog de slakken met hoofddeksel. Zelfs makkelijker te vangen dan konijnen.

    Dat werden dan de hoofdingrediënten voor de Paella Campesina, de enige echte

     originele boerenpaella.

    Echte Paella Valenciana wordt in een grote pan boven houtvuur klaargemaakt

     alleen dus met volgende ingrediënten: rijst, kip, konijn, eend, slakken (baguettes),

     jonge sperziebonen, tomaten, olie, zout, saffraan, rood paprikapoeder en water.

     

    Op onze foto kan je inderdaad al deze ingrediënten terugvinden.

    Opdracht: zoek de slakken.

    Als voorgerecht nemen we paling, dan paella voor vier en dan nog een stuk taart.

    Van de paella hebben Greta en ikzelf bereidwillig de lokale slakken afgestaan

    aan onze vrienden. Je moet iets over hebben voor de vriendschap.

    De meeste paella’s in Spaanse restaurants zijn “toeristenpaella’s” : slakken worden

     (voor het uitzicht) meestal vervangen door gamba’s, en eend of konijn kan al eens

     ontbreken.

    Vandaag is het rustig in El Palmar, maar in het weekend komt half Valencia (derde

     stad van Spanje) hier paella eten.

     

     

     

     

    Na de heerlijke lunch maken we nog een wandelstop in El Saler (zie kaartje

     bovenaan).

    Parkings zijn uitgebreid, veelvuldig aanwezig, en netjes aangelegd.

     

     

     

    Alle stranden zijn kraaknet, en worden vooral gebruikt door Spaanse

     vakantiegangers.

    Internationaal toerisme staat nog in zijn kinderschoenen in Valencia.

    Dat is wel aan het veranderen door Calatrava, door het Formule 1 circuit

    en door de nieuwe jachthaven, gebouwd voor de start van de America’s Cup.

     

    We kuieren helemaal rond een groot zoetwatermeer dat door een lange duinenrij

     van de Middellandse Zee gescheiden wordt.

    De dames zijn niet meer te houden en gaan zelfs tot aan het strand en de zee.

    Het is hier een prachtige streek.

    We gaan een volgende keer zeker nog in Valencia verblijven.

    We’ll be back.

    En dan nu naar Marbella.

     

     

     

    Ik had nog meer foto's, maar Seniorennet knipt af op 20 stuks.

    Misschien verbetert dat nog wel.

     

     

    Klik eens op deze link van Greta:

    http://fotoalbum.seniorennet.be/gaviota-album

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    27-01-2011
    azul...
    leuk verhaal, alleen een klein foutje....het zijn azulejos....

    27-01-2011, 10:47 geschreven door greta


    26-01-2011
    uitnodigend relax-verhaal...
    ... en dat is het zeker beste bob... heerlijk rustig vaar ik met jullie mee door dit boeiend gebied, doorspekt met historische weetjes... op veilige zoete zeetjes dank je wel president... en vergeef mij deze hoofdletterloze tekst... voorlopig (hopelijk) moet ik het doen met één hand... en die zou ook volstaan rond de reuzepaella toe te tasten hartelijke dank en dito groet vanachter de grijze noordzeedijk

    26-01-2011, 18:03 geschreven door artiest 8300


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ga
    blog.seniorennet.be/ga

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!