dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    01-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: artisjok around the clock

     

     

     

    Vandaag gaan we door tot de bodem, de artisjokbodem.

    Het leuke is dat je in Spanje volop (voorlopig toch nog) verse tonijn op de kop

    kan tikken, en hem daarna nog opsmikkelen ook.

     

    Welke groenten gaan we daarbij nemen?

    Waarom eens geen distelbloem? Of met andere woorden: artisjok.

    Artisjokken zijn echt wel de vlezige, gesloten en geschubde bloemknoppen

    van een distelsoort.

    Daarmee wil ik niet zeggen dat je die ene vervelende distel uit je achtertuin

    morgen moet gaan opknabbelen.

    De artisjok is gekweekt uit de kardoen, een distel die nog steeds in het wild

     voorkomt. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Perzië (Iran) en Turkije.

    Al voor onze jaartelling was de artisjok een geliefde delicatesse

    bij de Egyptenaren en de Romeinen. Ook de Franse edelen waren er dol op.

    Tot in de 18e eeuw werd het eten van artisjokken beschouwd als een teken

    van rijkdom. Ook in onze tijd wordt de plant beschouwd als een delicatesse,

    die bovendien makkelijk in de tuin te kweken is.

    Artisjokken worden vandaag ook het hele jaar aangevoerd vanuit Frankrijk,

    Egypte, Spanje en Italië.

     

     

     

     

    De grootte van de artisjok hangt af van het ras en zegt dus niets over de kwaliteit.

    Zo zie je op de eerste foto een kleine arti, en op de tweede foto een grote sjok.

    Let er bij de aankoop op dat de artisjokken niet te veel bruine blaadjes (schubben)

     vertonen, dat de stengel stevig aanvoelt en dat de knop nog gesloten is.

     Artisjokbodems zijn ook in blik verkrijgbaar.

    Je kunt dus slim doen zoals ik, en enkel de artisjokbodems of -harten gebruiken..

    De artisjokken vertonen ook slim gedrag.

    Ze bezitten het merkwaardige verschijnsel van prikkelbare meeldraden:

    bij aanraking met bijvoorbeeld een bijentong of -poot trekken de helmdraden

    zich samen en komt er een snuifje wit stuifmeel vrij uit de helmknoppen.

    Ga en vermenigvuldig u! (Job, XIII, §5)

     

     

    Als je nu toch zelf deze distels wil bedwingen (misschien omdat je de blaadjes

    ook wil degusteren), kan je als volgt tewerk gaan:

    Wassen, de steel afbreken en de onderste lelijke en taaie bladeren verwijderen.

    Knip de puntjes van de bladeren alleen af als ze lelijk zijn.

    Leg de artisjokken samen met de stelen en de weggesneden bladeren in

    een bodem kokend water met zout. Voeg eventueel azijn of citroensap toe

    (of steek een paar dunne, halve schijfjes tussen de bladeren).

     

    Ze zijn gaar in 30 à 40 min. (controleren door met een vork aan een blaadje

    te trekken: als het gemakkelijk loslaat is de groente gaar).

    Ondersteboven laten uitlekken in vergiet en droogdeppen met een doek.

    Trek van onderaf beginnend de blaadjes een voor een uit de artisjok en

    dompel ze telkens met de vlezige onderkant in een dipsaus. Zuig de blaadjes uit.

     

    Het 'hooi' (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat nu tevoorschijn komt

    is niet eetbaar. Schraap het met een mes van de artisjokbodem.

     De bodem is wel het lekkerste deel van de artisjok: snijd hem in stukjes

    en geniet ervan met de rest van het sausje.

    Mijn manier: neem artisjokharten uit blik; gooi ze in een vergiet en laat ze uitlekken.

    TIP! Hou er rekening mee dat wijn niet goed bij artisjokken smaakt. Neem dus je voorzorgen. Mediabestanden

     

     

    Het is natuurlijk een mediterraan gerecht, en er komen o.a. nog trostomaatjes

    en olijven aan te pas.

    Kortom, tijd voor ons (supereenvoudig) recept “tonijn met artisjokbodems”:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 visfilets van 200g (verse tonijn)

    verwarm de spinazie in de microwave (7’ full power)

    400g (diepvries)spinazie

    kruid met pezo en roer het er goed onder

    2 trostomaten

    laat de artisjokharten en de olijven uitlekken in een vergiet

    1 blik artisjokharten

    verwarm de oven op 175°

    tiental zwarte olijven

    pel de tomaten, snij ze in langwerpige partjes

    olijfolie

    verdeel de spinazie en de olijven over vuurvaste borden

    2 el graanmosterd

    leg op elke portie een gekruide visfilet

    pezo

    bestrijk de vis zorgvuldig met mosterd

    takjes peterselie (garnering)

    leg er de partjes tomaat en de artisjokharten op

     

    besprenkel met olijfolie, en zet 15’ à 20’ in de oven

     

    haal ze er uit en garneer met de peterselie

     

     

    Nog een kwartier laten opkomen in de oven.

    En toekijken terwijl de kwijl uit mijn mondhoeken gutst.

     

     

     

     

    Op voorhand gedresseerd, mag het uit de oven onmiddellijk de tafel op.

     

    .

     

    Dit gerecht is waarschijnlijk een van de meest fotogenieke die ik maakte.

    En het is dan nog heel lekker ook.

    En iedereen kan dit maken zonder probleem.

    En ik wou dat ik het weer hier en nu kon eten.

     

     

    De kans is zeer groot dat dit (voorlopig) het laatste blogstukje is uit Spanje.

    Het volgende zal zijn van onderweg, of vanuit België.

    Ondertussen gaan we vanaf woensdag nog wat reisavonturen beleven

    in het binnenland van Spanje en Frankrijk.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    02-05-2010
    Goede reis...
    ... naar het hoge Noorden, momenteel zo'n 15 Celsiusjes lager dan bij jullie. Goede reis dus en dank voor jullie blog in woord en beeld... Wij zijn in blijde verwachting jullie weer te zien... dan komt de zon ook wel !! Dank ook voor de vele weetjes die je mild en vrolijk in je blogwerk strooit... ook nu weer vol hooi en strooi in de kleurrijke artisanale distelbloembereiding... Zag ik toch wijn op de foto's.... wijn die er "niet zou bij passen".... of moet deze keer (alweer) mijn begrijpelijk vermogen 'passen'... Tot aan ons zjeètje.. Erik

    02-05-2010, 09:58 geschreven door artiest 8300


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    crea_powerpointgroep
    blog.seniorennet.be/crea_po

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!