dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    20-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: te rijpe tomaten uit de Karpaten

     

     

    Dit vegetarische recept uit Oost-Europa wordt op smaak gebracht met peterselie.

    Van dit gesmaakte plantje zijn er drie soorten in gebruik in de keuken:

     

    Ten eerste is er de wortelpeterselie.

    Deze wortel is zo'n 15 cm lang, maar is minder gekend en toegepast.

    Van wortelpeterselie wordt enkel de penwortel gegeten.

     

    Krulpeterselie met de bekende gekroesde blaadjes wordt in hoofdzaak

    gebruikt als garnering. De smaak is niet erg doortastend.

     

    Bladpeterselie (ook platte peterselie genoemd) bezit gladde bladeren

    en heeft door een hoger watergehalte en een hoger gehalte aan

    etherische oliën (in hoofdzaak apiol) een fijnere smaak dan krulpeterselie.

    Werp van deze plant nooit de steeltjes weg!

    Snij ze in fijne reepjes en geniet van de intense smaak van dit lekkers.

     

    Om de fijnere smaak gebruik ik altijd deze laatste soort in de gerechten.

    Op het terras staan trouwens altijd zowel verse krul- als platte peterselie

    in een schaal met aarde, samen met koriander, dat hetzelfde uitzicht heeft.

     

    Bladeren en wortel kunnen worden gedroogd, waarna ze lang bewaard

    kunnen worden. Bladeren kunnen ook worden ingevroren.

    De wortel dient eerst te worden geblancheerd alvorens hij wordt ingevroren.

     

     

     

     

    Het kruid dient pas aan spijzen toegevoegd te worden vlak voor het serveren

    (dus niet meekoken) omdat het anders veel van zijn smaak en frisheid verliest.

    Maar in ons geval kan de smaak of geur niet verdampen of ontsnappen.

    Voor dit recept mag de peterselie rustig mee de oven in.

     

    Ook wordt het vaak samen met look aan roomboter toegevoegd om kruidenboter

    te vormen. De smaken van look en peterselie passen uitstekend bij elkaar.

    Gebruik ze altijd samen!

    Bladpeterselie kan ook in salades gebruikt worden.

    Peterselie is ook een klassiek bestanddeel van een bouquet garni.

    De plant kan gebruikt worden om de geur van look uit de mond te verminderen

    door op rauwe peterselieblaadjes te kauwen.

    Ofwel kan je ook op look kauwen om de smaak van peterselie te verminderen.

    (grapje natuurlijk).

     

     

     

    In dit Roemeens recept uit de Karpaten las ik dat rijpe tomaten vereist waren.

    Wie ben ik om daaraan te twijfelen? Ik heb er genomen die wel iets té rijp zijn.

    Dus, als er toch iemand dit receptje wil bereiden: de rode vruchten moeten wel

    een tijd in de oven, wat ze nog heel wat zachter maakt. Opletten dus.

    Het resultaat kan je zien op de foto: ze zijn wat door hun pootjes gezakt, maar de smaak

    was wel in orde! Je leert natuurlijk ook van “mislukkingen” als deze.

     

    Hier dus het onvervalste recept paradais rosii umplute cu oua,

    of zoals wij zouden zeggen: tomaten, gevuld met eieren.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    4 kleine eieren

    was de tomaten en verwijder voorzichtig het kroontje

    4 grote (rijpe) tomaten

    snij het kapje van de tomaten, bewaar het en hol de tomaten uit

    pezo

    draai ze om, zodat het vocht er kan uitlekken

    50g boter, gesmolten

    schik de tomaten in een goed beboterde ovenschotel

    cayennepeper

    zorg ervoor dat ze stabiel staan en niet kunnen omvallen

    3 el fijngehakte peterselie

    verwarm de oven voor op 180°

    2 el zure room

    strooi wat zout en cayennepeper in de tomaten

    Parmezaanse kaas, geraspt

    giet hier wat van de gesmolten boter bovenop

     

    breek de eieren en laat ze voorzichtig in de tomaten glijden

     

    kruid met nog wat pezo, vul op met de kaas en de peterselie

     

    giet de rest van de boter erbij

     

    zet op iedere tomaat zijn eigen afgesneden kapje

     

    plaats de schotel(s) in de oven, voor 20’ à 25’

     

    de kaas moet dan normaal over de tomaten lopen

     

    serveer de tomaten, met het bovenkuiltje, gevuld met zure room

     

     

     

    lekker met pureeaardappelen, en eventueel een salade

     

    De fles wijn is al half als het gerecht op de tafel komt, en de zetel nodigt uit voor

    een dromerige siësta erna.

     

    Met een frisse salade en smeuïge aardappelpuree heb je elke Roemeen mee,

    en gaat hij daarna vrij gemakkelijk naar de plee.

     

     

     

    Gemaakt naar TimeLife, Eieren en Kaas, pag. 97 (oorspronkelijk uit “The Romanian Cookbook”)

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    peetersinvrouwenhanden
    blog.seniorennet.be/peeters

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!