
Terwijl we in België zijn is het volkomen normaal en gepast dat in de keukenpotten
de lokale zwemvissen één voor één aan de beurt komen.
Vandaag geef ik de voorkeur aan een kabeljauw, hoewel je die toch (nog) overal
kan verkrijgen in Europa. Voor dit gerecht heb ik liefst een tamelijk harde vis,
die goed overeenkomt met paprika’s en tomaten.
Kabeljauw is dus één van de mogelijkheden.
Verder is het recept eerder Mediterraan, wat voor ons geen probleem is.
Wel integendeel. Op het eerste zicht zie je op de foto geen vis meer,
maar wees gerust, hij doet gewoon enkele millimeter kopje onder.
Een beetje cameravrees waarschijnlijk.
Hier is het geur- en kleurrijke receptje van “Stoofschotel met tomaat en vis”:
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
400g witte vis: kabeljauw of andere
|
verhit de olie en voeg de bloem er aan toe, roer zachtjes
|
20 cl visboeljon of -fond
|
voeg de paprika, ui en selder toe en bak het geheel
|
3 el bloem, 3 el olie
|
tot de bloem een warme donkerbruine kleur heeft
|
½ groene paprika, fijngehakt
|
en de groenten zacht zijn geworden
|
1 kleine ui, fijngehakt
|
voeg de visboeljon en de tomatenblokjes uit blik toe
|
2 stengels selder, fijngehakt
|
dan de tomatenpuree, en kruid met pezo (en Cayenne)
|
1 blik tomatenblokjes (+/- 460g)
|
breng dit alles aan de kook
|
1 el tomatenpuree
|
laat sudderen tot de saus gebonden is, voeg de wijn toe
|
pezo (eventueel wat Cayenne)
|
kook alles ongeveer 20’
|
3 el witte wijn
|
snijd de visfilet in stukken en voeg de vis toe na +-10’
|
1 el gehakte peterselie
|
(hoe zachtere vis, hoe later toe te voegen)
|
½ el dille
|
roer op het einde de peterselie er door
|
|
zorg ervoor dat de vis niet uit elkaar valt
|
|
breng eventueel nog op smaak met pezo
|
|
dien op met gekookte aardappelen
|
|
|
|
TIP: de wijn kan je vervangen door 1 el citroensap
|
|
en 2 el water
|
|
|
|
TIP: kan met elke soort witte vis
|
Het is een gezellig en gemakkelijk gerechtje om te koken, maar ook degene
die in de onmiddellijke omgeving zit heeft er wat aan, want het ruikt heerlijk
tijdens het garen.
Mocht je dit gerechtje bereiden, hou er dan rekening mee dat je links en rechts
tijdens het kookproces wat kwijl van de grond moet opscheppen van de huisgenoten.

Nog een tipje (maar niet van de sluier): we drinken er een fles Gato Negro bij,
uit Chili. Dit betekent niet “zwart gat” in het Spaans, maar wel “zwarte kat”.
Een kleine nuance natuurlijk. Vooral de versie met de Cabernet Sauvignon druif
is lekker, maar hij bestaat ook met andere druivensoorten.

Yammi yammi.
|