dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    01-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: kom op met dat Mexicaanse varken, resoluut de pot in!

      

     

    Je moet het maar meemaken: één dag voordat we in de media

    het gruwelijke bestaan ontdekken van de Mexicaanse varkensgriep,

    kies en bereid ik, totaal onwetend, een gerecht uit de Mexicaanse keuken.

    En dan nog eentje met varken!  

    Nu ja, het heeft toch superlekker gesmaakt, en bovendien vertonen we

    tot dusver geen hevige griepverschijnselen.

    Laten we nu even deze harde realiteit aan de kant zetten, en focussen

    op de Mexicaanse keuken zelf.

    Uit het uitstekende kookboek met uitsluitend Mexicaanse gerechten,

    citeer ik een paar merkwaardige passages, waarvan de meeste lezers

    zullen opkijken: 

    “De oorspronkelijke bewoners van Mexico (Maya’s) voedden zich

    hoofdzakelijk met maïs, bonen, avocado’s, paprika’s, pepers,

    pompoenen en vis: een evenwichtig maar weinig opwindend voedingspakket.

     Naast konijn en hert at men (enkel in welgestelde huishoudens) wel

    kalkoen, samen met eend het enige huisdier dat de Maya’s fokten.

    Ook op dit gebied kwamen er met  de komst van de Spanjaarden

    grote veranderingen.”

    Het slechte nieuws was dat de Spanjaarden iedereen afslachtten

    die in hun weg liep, in de zoektocht naar goud en andere schatten.

    Het goede nieuws was dat de overlevenden veel gevarieerder

    konden koken, en eten.

    Ik citeer nog even:

    ”De Spanjaarden brachten kippen, schapen, geiten, varkens en

    rundvee mee voor de fok (in de eerste plaats voor zichzelf natuurlijk).

    Behalve met deze nieuwe vleessoorten werd de Mexicaanse keuken

    verrijkt met al de bijproducten: kaas, melk, eieren en vet.

    Varkensvlees is ook vandaag zeer populair.

    Het wordt nog steeds op Spaanse wijze bereid.”

     Besluit: de traditionele mayaproducten leerde men vanaf de 16de eeuw

    in Europa kennen via de Spanjaarden, en de Europese producten andersom.

    Spanjaarden zijn vandaag nog altijd grote liefhebbers van bonen, avocado's,

    paprika's en alle andere Maya specialiteiten.

    De Mexicaanse griepvarkens zijn dus eigenlijk ook Spaanse varkens.

    Wat men allemaal niet te weten komt door in een kookboek een receptje te zoeken!

     

    Terug nu naar het gerecht, het wordt Varkensvlees met Courgette,

    of oorspronkelijk “Cerdo con Calabacitas”

    Het is een makkelijk recept, het is afkomstig uit Toluca (zegt me niets),

    en ik heb het een beetje aangepast (zoals gewoonlijk) en succesvol

    uitgeprobeerd, en het met veel vreugde en smaakvol in mijn slokdarm laten glijden.

     

     

    Ingrediënten voor 4

    bereiding

    2 uien, 600g vleestomaten

    Pel de uien en hak ze fijn

    750g varkenshaas, in stukjes van 3 cm

    Snij de tomaten in 8

    2 el olijfolie

    Verhit de olie in een wijde pot

    600g courgettes

    Braad de stukjes vlees aan op een hoog vuur

    Zout, zwarte peper, 1 tl cayennepeper

    Haal ze uit de pan en houdt ze apart

    50g strooikaas in slierten

    Fruit de uien in olie tot ze glazig zijn

     

    Pel intussen de look, snijd heel fijn en bak ze kort mee

     

    Voeg de tomaten toe en laat ze 5´sudderen op laag vuur

     

    Was intussen de courgettes en verwijder de steeltjes

     

    Snij ze in blokjes van ca 1,5 cm

     

    Doe de stukjes vlees en courgette in de pan

     

    Bestrooi met veel peper, zout en cayennepeper

     

    Laat de ragout afgedekt 20´ stoven boven een matig vuur

     

    Rasp intussen de kaas op een grove rasp

     

    Betrooi het gerecht tijdens het serveren met de kaas

     

    Opm. als er geen haas is, neem dan varkensstoofvlees, en laat dit eerst 40´stoven in ½ l vleesboeljon

     

    Tip: geef er koude tomatensaus bij ->

     

    Salsa’s zijn Mexicaanse “sauzen”. Bij het varkenshaasje heb ik dé meest

    bekende en gebruikte salsa gemaakt, namelijk Salsa Mexicana.

    Zeer eenvoudig te maken, en het is eigenlijk een koude tomatensaus,

    die het varkentje helemaal ten top zet.

    Op een warme zomerdag past het bij allerlei gerechten.

    Het komt uit hetzelfde kookboek, en ik heb deze keer niets veranderd

    aan het recept. Bewaar de saus tot gebruik op een koele plaats.

    Op deze manier wordt de "saus" (die er geen is) gemaakt: 

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    Koude tomatensaus:

    Snij de tomaten heel fijn, doe de stukjes in een kom

     

    350g vleestomaten

    Pel de ui, hak hem zo fijn mogelijk, meng met de tomaten

     

    1 witte ui, een verse rode peper

    Snij de peper open, verwijder zaad, spoel af, hak heel fijn

     

    Sap van een citroen

    Voeg toe aan het mengsel en besprenkel met de citroen

     

    Zout en verse peper

    Maak af op smaak met veel peper en zout

     

    15g verse koriander of peterselie

    Hak de koriander grof en schep ze door de saus

     

      

     

    Het is de tweede maal dat ik dit bereid, en het zal zeker de laatste keer niet zijn.

    Drink er een glaasje (of twee) rood bij. Smakelijk.

     

     

     

     

    Gemaakt naar TimeLife, Koken in de Wereld, Mexico pag.54 en 95

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    06-05-2009
    Lieve-Groetjes
    Hoi U wist niet waar Sappemeer lag, Dat ligt in de provincie Groningen in nederland. Aan de A7 tussen Groningen en Nw-Schans

    Hallo

    Wens je een hele fijne dag
    Groetjes en liefs
    derktje20zegt1.gif

     
     

    06-05-2009, 15:11 geschreven door Derktje


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    het_geluk
    blog.seniorennet.be/het_gel

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!