
Deze week presenteer ik drie recepten voor de prijs van één, omdat het Pasen is.
Het hoofdbestanddeel is kip, uiteraard een must met Pasen.
In alle bescheidenheid durf ik er aan toevoegen, dat dit gerecht
(voor mijn persoonlijke smaak) het beste is wat ik dit jaar gemaakt heb.
Zelfs een startende kok als ik kan (toevallig?) toch ook wel eens scoren
of wat geluk hebben in de keuze van de recepten en de bereiding!
Merkwaardig is dan nog dat ik het recept met kip simpelweg had gekozen
wegens zijn lange, en grappige naam. In het kookboek staat dit recept vermeld als:
“Erskine Caldwell’s Genuine Southern Fried Chicken”.
Uit de USA. Alstublieft. XXXL.
De Amerikanen kunnen niet koken, maar wel de grappigste namen bedenken.
Het geheim van deze kipbereiding zit hem daarin, dat hij een nacht geweekt
wordt in melk. Hierdoor krijgt hij een ultra softe smaak, een beetje te vergelijken
met Tandoori-kip van de Indiërs, maar beter van smaak, en met een lage
moeilijkheidsgraad om te bereiden.
Ik lees in het kippenkookboek dat (citaat)
“Sinds de invoering van wetenschappelijke intensieve kweektechnieken
zijn kippen gegarandeerd vlezig en mals.
Maar omdat ze op een standaarddieet gesteld zijn, en weinig beweging
krijgen, heeft het hedendaagse gevogelte een fantasievol maar verstandig
gebruik van marinades, sausen en /of vullingen nodig om hun smaak te verhogen.”
Dus het kippetje krijgt zijn marinade, en ook andere aanvullingen om het
yammie-yammie te maken.
Zo zag Erskine Caldwell zijn eigen kippetje evolueren:
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
2 stevige kipfilets
|
snijd de kipfilets in 3 stukken
|
½ l halfvolle melk
|
zet de stukken kip een nacht in de melk,…
|
1 ei, losgeklopt
|
waaraan het ei, wat zout en een scheut tabasco is toegevoegd
|
zout
|
laat de stukken kip uitlekken in een vergiet, en dep ze droog
|
tabasco
|
haal ze door een mengsel van half bloem, half paneermeel
|
1 el bloem
|
bak ze in olijfolie tot ze bruin zijn
|
1 el paneermeel of broodkruim
|
doe ze dan 10 à 15’ in een oven op180°
|
olijfolie
|
heel lekker met gegrilde tomaten en een hete speksaus
|
Welke groenten komen in aanmerking? Bij een kip is er keuze te over.
Maar, mits de kip in de oven moet, kan de oven beter nog wat voller.
Twee vliegen in één klap.
Hoewel gebakken vliegen alleen in Cambodja op het menu staan.
De keuze valt op gegrilleerde tomaten. Ze doen denken aan de zomer en BBQ.
Ook weer heel eenvoudig te bereiden.
Ik had het vroeger al eens met succes bereid bij kalkoenspitjes met wortel-rijstsalade.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
4 stevige grote tomaten
|
maak de tomaten schoon, verwijder het kroontje
|
4 looktenen (onder olie)
|
snijd de tomaten met een scherp mes kruiselings in
|
olie, zout en peper naar smaak
|
pers de look en vermeng de lookpuree met de olie
|
basilicum(pasta uit tube)
|
verdeel het mengsel in de spleten van de tomaten
|
|
doe er de basilicum(pasta) bovenop
|
|
besprenkel met beetje olijfolie en grilleer de tomaten 10´
|
|
dien ze op, bestrooid met zout en peper
|
En zo komt het lekkere duo samen in de oven terecht.

Nu hebben we al vlees en groenten. Wat met de koolhydraten?
Toevallig loop ik door het kookboek “Salades en Koude Voorgerechten”,
en zie ik een hete speksaus staan. Vreemd hoe dat in dit kookboek terecht komt.
Het is geen salade, en nog minder een koud voorgerecht.
Misschien heeft de receptenverzamelaar dit in het boek gezet op een maandagmorgen.
Ik vergeef hem, want het is lekker, zeker in combinatie met de rest.
À propos, in België gebruikt men regelmatig een microgolfoven.
In Nederland niet, maar de keukens blijken daar uitgerust met een magnetron.
Er is geen enkel verschil. Omdat statistisch 25% van de lezers van deze weblog
Nederlanders zijn, is het mijn plicht ook voor hen de recepten leesbaar
en gebruiksvriendelijk te maken. Ziezo.
Nu weten ze inmiddels nog niet dat “piepers” aardappelen zijn, maar ja,
alles op zijn tijd.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
1 el sherryazijn
|
schil en kook de aardappelen (in de microgolfoven)
|
4 el olie + olie om te bakken
|
bak het spek even aan in een pan en giet het vet weg
|
pezo
|
maak in een kommetje de vinaigrette
|
2 grote of 4 kleine aardappelen
|
doe er het spek en de gesnipperde ui bij
|
100g blokjes gerookt spek
|
giet deze saus opnieuw in de pan, breng het aan de kook
|
1 gesnipperde ui
|
draai het vuur laag, laat het vocht een tijdje pruttelen
|
|
zet er geen deksel op, roer af en toe tot de uien zacht zijn
|
|
snijd de hete piepers in schijfjes (warm!)
|
|
rangschik ze op een verwarmd diep bord
|
|
giet de warme saus gelijkmatig over de aardappelen
|
|
dien de salade meteen op
|
Je ziet hoe mijn spieren zich spannen (van de schrik)...

Het spek wordt voorzichtig uit de pan geschept, en alles is klaar.
Alles heeft zijn weg gevonden naar de tafel: de tomaten,
met de lookpuree en de basilicum.

Verder zie je de gebronsde kipfilets en de hete speksaus op de schijfjes
aardappel.
Ik heb er ook nog een gemengde salade bijgedaan, om het feest
compleet te maken.
Superlekker!

Lichtjes gebaseerd op:
TimeLife Gevogelte pag.98
Eten van grill en BBQ pag.88
TimeLife Salades en Koude Voorgerechten pag.29
|