Na de pijnlijke en gealcoholiseerde vertering van alle zware
en uitgebreide Kerst- en Nieuwjaarsmenu’s,
is nu wel de tijd aangebroken om terug te keren naar de roots
en de alledaagse keuken, voor wat gewone kost.
Voor dit gerechtje heb ik een aantal leuke dingetjes samengebracht,
die op zichzelf niet moeilijk te maken zijn, echt iets voor mij dus,
en misschien voor jullie ook.
Wat dacht je van een gebraden varkenshaasje, met als garnituur
een aardappelsalade met ei en citroen, gebakken champignons
en wortels met een suikerlaagje?
Het werd zorgvuldig geproefd en goed bevonden.
De wortels heb ik sinds kort al twee keer klaar- en gaar gemaakt.
Gezond en lekker, en lees hier hoe ik het heb gedaan:
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
jonge wortels
|
schil de wortels en snijdt ze in stukjes
|
olijfolie
|
zet de wortels in de microwave met een bodempje water
|
een halve (witte) ui
|
zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen
|
suiker
|
warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in
|
peterselie
|
als de ui glazig is, voeg de wortels toe en schud regelmatig met de pan
|
boter
|
voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt
|
|
strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over
|
|
(vers citroensap kan ook als extra)
|
|
tip: de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken
|
En hoe de wortels er dan uitzien na de bobbehandeling:

En de champignons zien er uit als Obama waar een pletwals
heeft over gerold, maar ze smaken wel beter.
De aardappelsalade met ei en citroen daarentegen hebben
in tegenstelling tot wat je zou denken, niet in de zon gelegen,
ondanks de rode blos.
Enkel een dun laagje mild en rood paprikapoeder is de reden.

Om deze altijd geslaagde salade te maken doe je bijvoorbeeld het volgende:
ingrediënten voor 4 porties
|
bereiding
|
900g harde aardappelen, best rattekes
|
kook de piepers in water met zout, of in de microwave
|
zout en peper
|
giet af en laat koelen, snijdt ze dan in dobbelsteentjes
|
1 middelgrote witte ui, fijngehakt
|
breng ze op smaak en meng de ui erdoor
|
1 ei, hardgekookt
|
pel het hardgekookt ei en plet het fijn in een kom
|
30 cl mayonaise
|
doe de mayo erbij, de look en de citroen en meng alles
|
1 teentje look, fijngehakt of geplet
|
schep de fijngehakte peterselie er doorheen
|
sap van 1 citroen
|
voeg nu de aardappelblokjes toe en meng goed
|
4 el verse peterselie, fijngehakt
|
bestrooi met wat paprikapoeder
|
mild paprikapoeder
|
|
Het varkenshaasje en de champignons bereiden is natuurlijk
té gemakkelijk om nog het World Wide Web mee te bezoedelen.
Hier heb je dus ten slotte het volledige ensemble,
dat spijtig genoeg al lang verorberd is.

|