Kokeneten: varkenshaasje met jonge wortelen
Dit gerechtje kan elke amateurkok bereiden. Het is lekker en gezond,
en je wordt er (nog) mooier van, want zoals iedereen weet
krijg je goede en mooie ogen als je wortels eet.
Varkenshaasjes zijn het beste stuk van dit beestje, en zeker in Spanje,
afgezien van de Serranoham natuurlijk. De varkenshaasjes worden hier
om je oren geslagen, want er zijn er eigenlijk teveel van,
door het overvloedig aanbod van de Serrano.
Om dit te maken voor vier moet je twee haasjes voorzien (
elk zo´n 350g), ofwel een varkensfilet.
Hierbij het uitgeprobeerd receptje, met een foto als bewijs.
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
600 à 700g varkensfilet
|
braad het vlees kort aan in boter, kruid met peper en zout
|
olijfolie
|
doe er de gesnipperde ui in, laurier en 10 cl warm water
|
peper en zout
|
voeg er de helft van het appelsiensap aan toe = 10 cl
|
1 zoete ui (Spanje: witte ui)
|
dek half af en laat 20´ sudderen op een zacht vuur
|
laurier
|
schil de jonge worteltjes, doe het loof er af en voeg toe in de pan
|
20 cl vers geperst sinaasappelsap
|
dek helemaal af en laat nog 20´ zachtjes verder garen
|
500g jonge worteltjes
|
rooster de noten in een pannetje goudbruin in enkele minuten
|
100g cashewnoten
|
laat nu de filet rusten onder aluminiumfolie
|
15 cl room
|
neem de worteltjes eruit en leg ze in een vergiet
|
|
blus de braadpan met de rest van het appelsiensap
|
|
laat inkoken tot de helft
|
|
doe er de room bij en laat inkoken tot sausdikte
|
|
snij het vlees in plakjes, leg er de wortels en de noten bij
|
|
nappeer met de saus en serveer met gekookte aardappelen
|
|
|
|
OPMERKING: neem een varkenshaasje indien voor 2 personen
|
|
De baktijd van het vlees moet gehalveerd worden (2x10´)
|
|
maak de wortels vooraf halfzacht in de microwave (afgedekt)
|
|
(of snij ze eerst in dunne schijfjes)
|
|
halveer uiteraard de hoeveelheid van de andere ingrediënten
|
|
indien geen zoete ui beschikbaar, voeg een theelepel honing toe aan de saus op het einde
|
|