Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    21-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Achter dit witte spookachtig uiterlijk school Linda Verelst, de nieuwe  mini-ster 1984  van Groot Leest. Rechts de winnares van vorig jaar Wendy Van Steen. Tussen hen in voorzitter Verschueren en uiterst rechts Toine Lauwens.

     

     

    1984 – Zaterdag 24 maart : Jaarlijks gemaskerd bal van St.-Cecilia.

     

    Met de tweede verkiezing van ‘Eerste MINI STER van GROOT LEEST.

    Start 21 u. met optreden van discobar ANTVERPIA met D.J. Felix.
    Alle gemaskerden hadden gratis toegang tot het bal en de tombola.

    “…In de finale mochten de 10 deelnemers met het hoogste puntentotaal  uit de vorige proeven in de kring. Zij kregen allen nog een blinddoek voor, alsof het al niet warm genoeg was, en dan maar zoeken naar de vele uitgegooide tennisballen.

    Na deze finale werd de uitslag bekend gemaakt en nr. 1 was een macaber figuur, die men ’s nachts liever niet op zijn weg ziet passeren. Maar ééns het masker af, kwam er alles behalve een macaber gezicht te voorschijn. De tweede mini-ster van Leest is Linda Verelst. Deze jongedame is eigenlijk een Katelijns product, maar sinds een tijd is zij zich in Leest komen vestigen. Met haar komst te Leest maakt zij in ieder geval furore. “(pc)

    (GvM,27/3/1984).

     

    1984 – Zondag 25 maart : Wedstrijdbal van Jef Vloeberghen

                Voor de thuiswedstrijd van SK Leest tegen Niel werd de wedstrijdbal geschonken

                door SP-gemeenteraadslid Jefke Vloeberghen.

     

    1984 – Maandag 26 maart tot vrijdag 6 april :

     

                                          ZEEKLASSEN Stedelijke Lagere School 1984.

     

    De deelnemers van dit jaar waren al de leerlingen van de 5de klas :

    Dirk Annaert, Kurt Cauwenbergh, Joris Diddens, Sven Diddens, Danny Dom, Peter Emmeregs, Ronny Huysmans, Ilse Peeters, Ann Robbens, Johan Tiri, Alain Van den Sande, Erik Van de Vondel, Jürgen Verschueren en Wout Verschuren.

    Enkele leerlingen en de juf maakten volgend dagboekverslag :

     

    Jürgen Verschueren :

    “Op maandag 26 maart omstreeks 9 uur vertrokken we vanuit Leest naar zee. We gingen er in een mooi hotel logeren. Het hotel heet ‘Zeezicht’. Op de bus speelden we spelletjes en zongen we onze liedjes. Toen we aankwamen werden de kamers toegewezen. Omstreeks 1 uur gingen we eten. Daarna gingen we wandelen langs het strand. Voor Danny moet het wel prettig geweest zijn. Hij zag toen immers voor ’t eerst de Noordzee.

    De eerste nacht was het voor sommige jongens niet prettig. Ze konden niet slapen. Zij gingen dan praten en dan werden ze gestraft door een leraar of een lerares.

    We kregen er goed eten. Vele kinderen zijn echter enkele kilootjes afgevallen van al dat wandelen en lopen !”

     

    Alain Van den Sande :

    “We zijn goed aangekomen in Oostende. Het weer viel er goed mee. We gingen allemaal naar de derde verdieping behalve de meisjes. Zij kregen een kamer op de tweede verdieping.

    ’s Middags gingen we eten. In de namiddag gingen we leren en wandelen. Na het avondeten schreven we brieven naar huis. Daarna gingen we slapen. Die nacht kon ik niet slapen, maar de andere nachten wel. ’s Morgens na het ontbijt leerden wij in de klas. Daarna kregen we wel 20 minuten speeltijd. Dan gingen we weer naar de klas. In de namiddag wandelden we naar de pier van Oostende. Daar hebben we de draagvleugelboot gezien. Na het eten hebben we allemaal een stortbad genomen in het hotel. We mochten tot 9 uur spelletjes spelen op de kamer. De laatste nacht heb ik het best geslapen, want de volgende dag gingen we naar huis. Om elf uur kwamen we in de school aan !”

     

    Ilse Peeters :

    “Dinsdag, 27 maart 1984. In de voormiddag hebben we taal en rekenen geleerd. Mijnheer Trompet kwam in de klas vragen of wij ansichtkaarten en postzegeld nodig hadden. Bijna iedereen bestelde enkele ansichtkaarten. Daarna gingen we eten en om één uur reden we met de lijnbus naar Oostende. Daar hebben we de mailboot bezocht. Onze gids gaf veel uitleg en was erg vriendelijk. Op het schip kregen we melk als vieruurtje. Dat was lekker. We wandelden in de regen terug naar het hotel.”

     

    Dirk Annaert :

    “Woensdag, 28 maart 1984. In de voormiddag hebben we zoals gewoonlijk geleerd in de klas. Om elf uur zijn we naar het strand getrokken omdat de zon scheen. Daarna hebben we gespeeld. Dan was het middag. Later vertrokken we naar het zee-aquarium. Daar hebben we haaien gezien. Op de terugtocht vonden we zeesterren en zeewier in de netten van de vissers. Thuis aten we pannenkoeken en daarna nog een ijsje.”

     

    Wout Verschuren :

    “Donderdag, 29 maart 1984. Tijdens de namiddag reden we met de autobus naar de abdij ‘Ter Duinen’. Eerst zagen we een moderne kerk met mooie glasramen. Daarna zijn we naar de ruïne van de vroegere abdij geweest. Ook bezochten we het museum van de abdij. Je kon er vele voorwerpen van vroeger bewonderen. Die voorwerpen werden daar opgegraven. Die dag hebben we veel geleerd.”

     

    Danny Dom :

    “Vrijdag, 30 maart 1984. De uitstap die we vandaag maakten, deden we voor ’t eerst met de tram. Dat was een hele belevenis want we moesten zo’n half uur rijden. In De Panne stapten we af. We maakten toen een strandwandeling van De Panne naar Koksijde. Die afstand bedraagt ongeveer 8 kilometer. We hebben heel veel schelpen gezocht om er thuis iets mee te knutselen.”

     

    Johan Tiri :

    “Zaterdag, 31 maart 1984. Vandaag zijn we naar het olympisch zwembad van Oostende gaan zwemmen. Dat was wel eens prettig. Alleen was het water zout en dat was niet zo erg lekker. We hebben daar zo’n uurtje gezwommen. We moesten voortdurend onze mond gaan spoelen aan het fonteintje. Terug thuis gingen we eten en daarna vielen we vermoeid in slaap.”

     

    Dirk Annaert :

    “Zondag, 1 april 1984. Vandaag hebben we niet geleerd omdat het zondag was. Wel zijn we in de voormiddag naar de kerk gestapt. Ook hebben we een voetbalwedstrijd gespeeld in zeer hevige wind. We hebben gewonnen met 1-0. Tijdens de namiddag zijn er veel ouders op bezoek gekomen. Wij gingen juist naar de Mercator, dat is een oude driemaster. Het is wel een mooi schip. Op de terugweg kwam het water tot aan de dijk. Een echte storm zagen we toen. Dat was een mooi gezicht !”

     

    Joris Diddens :

    “Maandag, 2 april 1984. Vandaag maakten we een uitstap naar de Polders. We bezochten er een landbouwbedrijf. De boer had vele koeien. Hij kocht de kalfjes voor 12.000 frank en verkocht ze als vaars voor zo’n vijftigduizend frank.  Toen we terug naar huis gingen, speelden we in de duinen. Ik heb er tegen Kurt gevochten maar niemand won.”

     

    Kurt Cauwenbergh :

    “Dinsdag, 3 april 1984. We waren vandaag vroeg uit de veren. Na het wassen en aankleden was het tijd voor het ontbijt. Dan gingen we in de klas leren. Toen was het tijd voor het middagmaal. Daarna gingen we voetballen. We wonnen met 0-1 tegen de ploeg van Walem. Later moesten we nog een kilometer hardlopen. Sven was de eerste en ikzelf was de elfde. Na het avondmaal gingen we nog een brief schrijven en knutselen.”

     

    De laatste dagen aan zee was er geen tijd meer om verslagen te schrijven. De juf van de klas heeft ze toen maar zelf geschreven :

    “Woensdag, 4 april 1984. Vandaag gingen we een lange, maar plezierige en leerrijke namiddag tegemoet want er stond een uitstap naar het Zwin op het programma. In het vogelpark leerden we veel inheemse vogelsoorten kennen waarvan we soms nog nooit hadden gehoord. Zo zagen we er reigers, ooievaars, kauwen, bergeenden en nog vele andere soorten.

    Tot slot maakten we nog een wandeling in de oude zeearm, in de richting van Nederland. We zagen er de oude grenspaal tussen België en Nederland staan. Na deze vermoeiende tocht keerden we die dag laat met de bus naar huis terug.”

     

     “Donderdag, 5 april 1984. De donderdagnamiddag werd besteed aan het repeteren voor de Bonte Avond (een zangwedstrijd en een danswedstrijd). Eventjes zijn we wel naar buiten getrokken om een wedstrijd in het bouwen van forten te houden. Snel bouwden we het zandkasteel op. Daarna gingen  we vanop onze kamers kijken welke vlag het langst zou blijven rechtstaan. Wonder boven wonder wonnen wij de wedstrijd. Hiervoor kregen we een mooie trofee die nu in de klas staat. ’s Avonds trad bijna iedereen op tijdens het songfestival.

    Ann, Ilse en Sven traden op als de Star Sisters. Ze deden het schitterend. Ronny, Jürgen, Peter en Sven imiteerden Queen op een grandiose wijze. Ook Kurt, Wout, Joris, Ronny en Jürgen deden hun best als de Strangers. Nadien was er een bal en een danswedstrijd. Peter en Ann deden daaraan mee en werden…vierde.

    Die avond gingen alle kinderen al dansend naar hun kamer. Ze hadden zich goed geamuseerd.”

     

    “Vrijdag, 6 april 1984. Tijdens onze laatste dag aan zee maakten we nog een uitstap naar de Doornpanne, waar we ook de Hoge Blekker gingen beklimmen. De Hoge Blekker is de hoogste duin van België en zowat 33 m hoog. Ook hier waren er prijzen te verdienen. Wie het eerst zou boven komen, zou een beker krijgen. Spijtig genoeg was er voor ons nu geen prijsje meer bij al deden onze klimmers het toch niet zo slecht. De eerste prijzen waren bij de jongens voor Walem en bij de meisjes voor de school van de Brusselsesteenweg.

    Terug in ons hotel genoten we van ons laatste avondmaal in het ‘ Zeezicht-hotel’. Daarna gingen we onze rieskoffers vullen.”

     

    Enkele weetjes

    -Tijdens de eerste wandeling waren er twee leerlingen die bijna door de juf moesten gedragen worden. Gelukkig konden Ilse en Ronny elkaar tot in het hotel helpen. In de loop van de volgende dagen werden zij net als alle anderen volleerde wandelaars.

    -Kurt is een geweldige voetbalspeler. Hij scoorde in de twee wedstrijden de enige punten. Een bravootje voor hem !

    -We waren heel erg blij met het briefje dat we kregen van meester Gobien. Natuurlijk vonden we het spijtig dat de voetbalploeg van de 6de klas in Antwerpen was gaan verliezen. Zelf deden we het toch een beetje beter want we werden tweede na Walem. We hadden hetzelfde aantal punten maar Walem scoorde één doelpunt meer. Wij kregen dan ook een mooie bal mee. Zelfs de kinderen van Walem waren een beetje jaloers. Wij wilden niet ruilen, zelfs niet voor de beker !

    -Op zondag kregen bijna alle leerlingen van Leest bezoek. Gelukkig weende er niemand bij het afscheid.

    -Wisten jullie dat de vorige gids van het zee-aquarium gebeten werd door een zeepaling toen hij deze ging voederen ? Lach nu maar niet want de arme man kan zijn gekwetste arm voorlopig niet meer gebruiken ! Zo zie je maar dat je zelfs met vissen voorzichtig moet zijn !

    -Na het bezoek aan het zee-aquarium vonden we op de kade in enkele vissersnetten mooie zeesterren. Die gaven we aan juffrouw Greet zodat zij daarover les kon geven. Ze was er erg blij mee !

    -De juf gaf ons ook les over de garnaal. Dat was heel plezierig want we mochten allemaal van de meegebrachte garnalen smullen !

    -Op onze laatste uitstap, die naar de Hoge Blekker, liepen we verloren in de Doornpanne. In de verte zagen we de anderen lopen. Zij wisten echter van niets en stapten steeds maar door. Onze juf ging met een stok voorop om de vallen van de stropers op te sporen. Gelukkig kwamen we er geen tegen. We waren op een bepaald ogenblik zelfs zo erg verdwaald dat we het jagerspad niet meer terugvonden. We liepen tegen een hele dichte en erg vertakte doornstruik aan en konden niet verder. We moesten terug !

     Uiteindelijk had de hoofdgroep  ons toch gemist en was er iemand achtergebleven om ons op te vangen.

    -Sven Diddens won de kilometer hardlopen. Hij kreeg een mooi tegeltje met daarop de St.-Romboutstoren. Proficiat, Sven !

    -Ook in het forten bouwen wonnen we de eerste prijs want onze vlag bleef het langst rechtop staan. Die mooie trofee hebben we te danken aan Wout want hij duwde onze vlaggetok heel diep in het zand.

    -Alhoewel het weer niet zo erg meeviel, was iedereen graag in Oostende. Sommige kinderen hadden zelfs spijt dat ze terug naar huis moesten !

     

    Foto’s van deze zeeklassen werden op het schoolfeest tentoongesteld.

    (‘Schoolkrant‘, nr.2, jaargang 4)

     

    21-07-2013 om 06:32 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1984 – Zaterdag 10 maart : Algemene Statutaire vergadering N.S.B Leest

    Bij afwezigheid van voorzitter André Walschaers opende secretaris Georges Veiller om 19 u. de vergadering in het lokaal Sint-Cecilia.

    Een veertigtal oudstrijders, sympathisanten en gelijkgestelde wapenbroeders vergezeld van hun dames woonden de vergadering bij.

    “Bij deze gelegenheid heeft het uittredend bestuur een gratis eetmaal geschonken aan haar aangesloten leden en hun dames.

    Gewoontegetrouw gaf de secretaris een kort maar volledig verslag  over de activiteiten van het voorbije jaar 1983. Bij de verkiezing van de kandidaten voor een functie in het dagelijks bestuur is dit samengesteld als volgt :

    Voorzitter : Van Beersel Eugeen. Ondervoorzitter : Van den Heuvel Louis.
    Secretaris-penningmeester : Veiller Georges. Feestbestuur : De Bruyn Frans.

    Kommissaris : Walschaers  André, Nuytkens August en De Smedt Albert.
    Vaandeldrager : Spoelders René.

    Oudstrijders – krijgsgevangenen – oorlogsvrijwilligers – gewapende weerstanders en gelijkgestelden.

    De nationale strijdersbond van België, Koninklijke maatschappij, gesticht sedert 1919, overweegt en tracht in de mate van het mogelijke tegemoet te komen aan de materiële en morele eisen van oudstrijders en gelijkgestelden.

    Het is in uw belang dat u zich in vertrouwen wendt tot uw plaatselijke afdeling die uw problemen zal trachten  op te lossen, zoals U al meermaals hebt vernomen.

    Voor alle inlichtingen begeef U naar de zitdagen van de secretaris op de :

    -1ste vrijdag van de maand bij ons lid De Laet Frans.

    -2de vrijdag van de maand bij ons lid De Laet Georges.

    -3de vrijdag van de maand bij ons lid De Maeyer Victor.

    -4de vrijdag van de maand bij ons lid Van Steen Emiel.

    Telkens van 15 tot 16 uur.

           De secretaris-penningmeester Veiller Georges.”

    (‘DB’, mei ’84)

     

    1984 – 11 maart : VU Hombeek en Leest bezocht Heemkundig Museum.

                De Volksunie-afdeling Hombeek Leest bezocht het Heemkundig Museum van

                Kontich.

                Inschrijvingen bij Ann Swartenbroeckx, Heike Hombeek. (DMW, 8/3/84)

     

    1984 – 11 maart : Schitterende prestaties voor jonge Leestse muzikanten

    Die dag namen twee jonge muzikanten van de Kon.Fanfare St.-Cecilia deel aan het 2de Nationaal Kampioenschap van Vlaanderen voor koperblazers-solisten. Beiden traden ze op in de categorie van 15 tot 18 jaar en allebei behaalden ze een schitterende uitslag.

    Luc Vertommen, cornet, behaalde 84% en werd vice-kampioen van Vlaanderen.

    Johan De Win, ook cornet, behaalde 79%  en eindigde op een verdienstelijke 4de plaats.
    Eén van de juryleden was Kenneth Dennison, een bekende Britse brassbandfiguur.
    Het kampioenschap werd georganiseerd door de V.B.B.F.

    (‘Van Toeters en Trompetten’, juli 1984)

     

    In ‘Het Laatste Nieuws’ stonden de resultaten van de muziekacademie van Willebroek gepubliceerd. Er werd één regeringsmedaille toegekend en vijf gemeentelijke medailles.

    Van deze in totaal zes medailles gingen er drie naar muzikanten van St.-Cecilia Leest.

    -De regeringsmedaille aan Michel Leveugle (94%, althoorn).

    -Een gemeentelijke medaille aan Johan De Win (94% cornet) en Luc Vertommen (91% cornet).

    Ingrid Polspoel, die niet vermeld werd in het artikel, behaalde met 80% het diploma in de hogere afdeling A. Ook zij speelde cornet.

     

    1984 – 12 maart – Uit Schakel Informatieblad van de Vriendenkring v.d. Sted.Lag.School

                “Geachte Ouders, beste Oud-Leerlingen, beste Vrienden,

    (...)

    In de eerste plaats moeten we u meedelen dat het contract van Mej. Linda Vansant, klassetitularis van de 5de klas, beëindigd is. Zij wordt tot het einde van het schooljaar 1983-84 vervangen door Mej. Carina Vercammen. Wij bedanken  Mej. Vansant voor de bewezen diensten en wensen Mej. Vercammen alle succes toe.

    De leerlingen van de 5de klas gaan allen met hun nieuwe juf van maandag 26 maart e.k. tot en met zaterdag 7 april e.k. op zeeklassen. De Vriendenkring betaalde per deelnemende leerling 1.000 fr. van het deel dat ten laste viel van de ouders. Dit is een traditie en wanneer de financiële toestand van de Vriendenkring in de toekomst zo rooskleurig blijft, zal deze traditie in de toekomst ook aangehouden blijven.

    Het stadsbestuur heeft een perceel grond naast de school en achter het oud-gemeentehuis ter beschikking gesteld. Wanneer dit terrein is opgeruimd, zullen we samen aanplantingen doen, een speelgazonnetje aanleggen en een schooltuin inrichten. De materialen en planten worden door het stadsbestuur ter beschikking gesteld.

    (...)”

     

    1984 – 12 maart : Fysieke klachten voor Leestse dirigent.

    “…Onze dirigent (noot : J.P. Leveugle) had de laatste tijd al wat klachten over zijn fysische toestand. Na een grondig onderzoek heeft men een rugletsel vastgesteld. Hij dient tijdens de komende weken al zeker rust te nemen en over een maand of misschien nog later zal hij beslissen of hij nog verder zal dirigeren. Ondertussen werd er een voorlopige regeling getroffen en wordt de fanfare gedirigeerd door André Van Driessche. Onder zijn leiding wordt het komende Palmzondagconcert voorbereid.”

    (‘Van Toeters en Trompetten’, maart-april ’84)

     

    1984 – 13 maart – Het Laatste Nieuws : Voetballers gewond.

                “Op het terrein van S.K. Leest werden twee voetballers tijdens de wedstrijd

                gewond en naar het St Jozefziekenhuis te Mechelen overgebracht.

                Het gaat om Eddy Lefebvre, Wilgenstraat 59 Mechelen, die zware letsels

                opliep, en Jan Van Hemelrijck, K. Van Doorslaerelaan 54 Bornem, die

                licht gewond werd.”

     

    1984 – Donderdag 15 maart : Open Wijkvergadering SP-afdeling Leest

     

    “Beste Leestenaars,

     

    De SP-afdeling Leest heeft op donderdag 15 maart 1984 om 20.00 u. in zaal St. Cecilia te Leest een ‘OPEN WIJKVERGADERING’ gepland voor ALLE inwoners van Leest.

    De Heer Burgemeester, Jef RAMAEKERS en de SP-schepenen Mevr. VANDERAERSCHOT, de heren G. JORIS, F. NASON en J. VAN DER SANDE  zullen die avond op al uw vragen trachten te antwoorden.

    Heeft u problemen, heeft u opmerkingen, heeft u kritiek op het gevoerde stadsbeleid, kom uw vragen afvuren op ons SP-panel.

    Werk mee aan de democratie, geef uw noden en verzuchtingen te kennen, onze SP-mandatarissen MOETEN  ze ook kennen !

    Met deze avond lossen wij een belofte in van ons SP-verkiezingsprogramma !

    HET STADHUIS MOET EEN GLAZEN HUIS WORDEN !

    DURF DEZE UITDAGING AAN ! KOM – EN VRAAG !

          De Voorzitter SP-afdeling Leest, Daniël Nuytkens

         De Secretaresse SP-afdeling Leest, Tinneke Vloeberghen.”

    (Omzendbrief)

     

    En de periodiek van de socialisten ‘Voor Allen’ van 24 februari  daarover :

    “Inleveren noemt men het ! Reeds meer dan 2 jaar nationaal, nu ook op gemeentelijk vlak. De meeste mensen zijn bereid om in te leveren, als ze weten waarom en als dit ten goede komt aan hun medemens die het minder goed heeft. Nationaal is het geweten : het geld gaat naar de investeerders (…) en die zijn niet minder gegoed; wij worden er voorlopig (?) niet beter van. Anderzijds schuift de regering ook moeilijkheden op de rug van de steden en gemeenten. Wist je dit ? Jawel, maar je zou wel eens willen weten wat het Mechels stadsbestuur er aan doet ? Om je toe te laten het eens rechtstreeks van een vertegenwoordiger van dit stadsbestuur te horen, hebben wij een open wijkvergadering ingericht. Op donderdag 15 maart zal schepen Francois Nason je het stadsbeleid komen toelichten. Wil je het juist weten ? Kom dan eens luisteren in ons lokaal St.-Cecilia, Dorpsstraat 6. Iedereen is welkom.”

     

    21-07-2013 om 06:21 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1984 – 28 februari : Samenkomst Jong-KVLV

    Thema : ‘agressiviteit bij kinderen’. (‘DB’, maart ’84)

     

    1984 – Maart : Advertentie in  ‘De Band’ :  Uit de band in de hand !

    “Goede zangvogels te koop aan 300 fr. stuk (kweekbaar).

    Poppen 150 fr. stuk.
    Te bevragen bij Jos Vanlaerhoven, Leestsesteenweg 120 Mechelen.”

     

    1984 – Maart : Die maand kregen de Leestenaars een folder in hun bus waarin

                Anita & Theo van de gelijknamige frituur hun hygiënische vleeswaren voorstelden.

                (Folder onderaan)

     

    1984 – Maart - De Gazet van Willebroek :  V.Z.W. ’t SEEL

    “In mei van verleden jaar, werd alhier, een vereniging zonder winstoogmerk opgericht, waarvan de statuten verschenen in het Belgisch Staatsblad van 8 december 1983 onder het identificatienummer 10718/83.

    -waarbij hierbij

    Een van de doelstellingen is jonge kunstenaars de kans geven om hun werken ten toon te stellen. Wij denken aan schilders, tekenaars, etsers, beelhouwers enz.

    Voor de voordrachtkunst staat een zaaltje ter beschikking, om deze beoefenaaars de gelegenheid te geven hun toneel, muziek, zang of dans aan een beperkt publiek voor te stellen. Ook exotische en folkloristische zang en dans kunnen hier beoefend worden.

    Mensen die leiding kunnen geven zijn welkom.
    Een bijzonder doel is, gezellige avonden organiseren voor NIET ROKERS en deze, die pas opgehouden hebben te roken, om ook eens in een omgeving te kunnen zijn waar de rookwalm helemaal afwezig is, zowel bij een pintje bier, als bij een tasje koffie.

    Deze activiteiten zijn niet alleen bedoeld voor mensen uit de streek, maar ook voor alle geïnteresseerden uit het ganse Vlaamse Land.

    Alle inlichtingen over werking en lidmaatschap kunnen bekomen worden bij de voorzitter van de vzw ’t Saal : Tony Baarendse, Juniorslaan 114, 2931 Mechelen Leest. Tel. 015/71.10.21 na 18 u. of de week-einden.”

     

    1984 – 1 maart – De Mechelse Week : Bibliotheek in Leest.

                “Gust Emmeregs (CVP) vroeg naar aanleiding van het agendapunt dat de

                verbouwing en uitbreiding van het bibliotheekcomplex goedkeurde, hoever

                het nu staat met de plannen voor een afdeling van de bibliotheek in Leest.

                Goed nieuws voor de Leestenaren, die bibliotheek komt er wel degelijk.

                De plannen voor de bouw van een filiaal in het Oud-Gemeentehuis van Leest

                zijn rond, en wachten nog enkel op de goedkeuring van ons aller

                brandweercommandant Hendrickx.” 

     

    1984 – Zaterdag 2 maart : KWB Snoeien van fruitbomen

                Om 14 had bij Wilfried De Bondt, Kouter 62 Leest, een theoretische en

                praktische les plaats over snoeien van fruitbomen.

                Organisatie : KWB Leest.

     

    1984 – Dinsdag 6 maart  : Pannekoekenavond in ’t SEEL

    “Leest is een dorp dat leeft ! Leest kent een weelde aan verenigingen. En er komen er nog altijd bij : de jongste telg is de VZW ’t Seel.
    Gesticht in mei vorig jaar heeft ze haar zetel bij Tony Baarendse, Juniorslaan 114.

    Roex Guy, een onderwijzer uit Lint, is penningmeester en Karel Verelst, bediende uit Bornem, secretaris.

    Deze vereniging beoogt een volks trefpunt te zijn en wil volgende activiteiten ontplooien :

    Inrichten van tentoonstellingen, dia-, film, videoclub, folkloristische ontmoetingen, danskunst, kleinkunst, muziek, toneel, toerisme, binnenvaart, streekgerechten, volkskunst, ecologische problemen, micro-processing, elektronica en zelfs gezellige ontmoeting van niet-rokers.

    De pannekoekenavond : vanaf 18 uur.”

    (‘DB’, maart 1984)  

     

    1984 – Vrijdag 9 maart : 2de Grote Kaartwedstrijd van PVV.

    In het lokaal van Victor De Maeyer organiseerde P.V.V.Wijk (Hombeek, Heffen en Leest) een 2de grote kaartwedstrijd.

    Deelname : 50 frank.

    Prijzen : 1 kip per tafel en de hoofdprijs een kalkoen.

     

    Martin Tourné won de kaartwedstrijd van de Brandweer.

    Dezelfde dag organiseerde de Mechelse Brandweer ook een kaartwedstrijd te  Leest :

    “Al hadden de organisatoren, met name de sportkring van de Mechelse Brandweer, voor een prijzentafel gezorgd ter waarde van 20.000 fr., toch konden zij de massa niet lokken.

    Men had voor Leest geopteerd, omdat daar regelmatig kaartwedstrijden gebeuren.

    Winnaar van deze kaartavond werd Martin Tourné. Hij haalde het voor Eddy Van den Berghe, De Ridder, Theo Van Moer en Willy Van Hoof.

    Na de wedstrijd werd in de wandelgangen gefluisterd dat de Mechelse brandweer goed kan blussen, als men het aantal afgetapte vaten aanschouwde…” (GvM, 9 maart ’84)

     

    Leestenaar Martin Tourné was te Willebroek geboren op 4 april 1946 en hij overleed na een langdurige ziekte te Duffel op 21 augustus 1986. Hij was een zoon van Albert en van Jeanne Van Hoof uit de Blaasveldstraat.

    Hij was gehuwd met Paula Schaerlaecken, echtgescheiden en samenwonend met Lena Verschooten. Twee kinderen : Chris en Nancy Tourné.

    Zoals zijn vader werkte Martin jarenlang in de buizenafdeling van Eternit en nadien bij de zegeldienst van de Post.

    “…Wij hadden nooit gedacht dat Martin het zo vroeg zou opgeven. Het leek wel of hij zeven levens had, zo hebben wij, zijn leeftijdsgenoten van de Leest-Heide, dat toch ervaren.

    Martin was kampioen in het koerslopen. Hij kon tevens erg goed in bomen klimmen. Bij dit laatste is hij een paar keer op het nippertje aan erge dingen ontsnapt. Daarom dachten wij dat hij zeven levens had…”

    (Stan Gobien in de folder n.a.v. een reünie van de Leestse vijftigjarigen in 1996)  

     

    Bijgevoegd :

    -De folder van Anita en Theo.

    -De folder van de PVV-kaartwedstrijd.

    -Een jonge Martin Tourné.

    -De familie Tourné op de huwelijksdag van Martin.

    Van l. naar r. : José Tourne, Miel Ceuppens, Paula Schaerlaecken, Martin, Ludo Tourné, moeder Jeanne Van Hoof, vader Albert Tourné.

    Onderaan : grootmoeder Florentien ‘Tien’ De Schoenmaeker, haar tweede man Louis Diddens en Frieda Tourné.

    -Martin op rijpere leeftijd.











    20-07-2013 om 07:37 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1984 – 28 februari – Gazet van Mechelen :

     

                                                Leest krijgt eigen Sportcentrum

    “Met een aantal fiere tremolo’s in de stem kondigde Gust Emmeregs gisteren tijdens een persconferentie de bouw van een sportcentrum te Leest aan.

    De realisatie ervan moet in een bliksemsnel tempo gebeuren want de eerstvolgende Leestse Volksfeesten, aangekondigd met start op 31 mei, moeten als eerste activiteit in het nieuwe complex kunnen doorgaan.

    Het “Sportcentrum Leest” beslaat 15 are bebouwde oppervlakte met een grote zaal van 42 x 23 m, waar buiten sport ook andere manifestaties kunnen plaatsgrijpen.

    Gedacht wordt hierbij aan (handels)beurzen, tentoonstellingen, muziekwedstrijden en diverse feestelijke bijeenkomsten.

    Een compartimentele vloerverwarming laat het opsplitsen van de zaal in kleinere ruimtes toe.

    Vanzelfsprekend is er voorzien in dienstlokalen, berging, sanitair en kleedkamers ;

    er is echter ook een ruime keuken voorzien die een capaciteit van de ganse feestzaal aankan, (500 zitplaatsen) naast een restaurant en een cafetaria.

    Het complex is toegankelijk voor minder-validen.

    De sportzaal met haar bijna 1.000 m2 oppervlakte wordt voorzien voor zaalvoetbal, minivoetbal, handbal, korfbal, tennis, volley, basketbal.

    Het gebouw zelf wordt opgetrokken uit een staalconstructie met asbestcementpanelen.

    De eerste spadestreek is nog voor deze week gepland.

    Met de aankoop van de inplantingsgronden aan de Dorpstraat te Leest, voor de terreinen van VV, en de bouw van het complex is een investering van 15 miljoen gemoeid.

    “Uiterst goedkoop”, meent Gust Emmeregs, die het ook nog had over de stroomversnelling waarin de bouwplannen terechtkwamen na de tentenramp van vorig jaar.

    Om de plannen te kunnen realiseren leent een opgerichte “NV Sportcentrum Leest” (opgericht 9/2/1984 bij notaris Schotte te Mechelen) een bedrag van 9 miljoen dat over 15 jaar dient te worden terugbetaald.

    De “NV Sportcentrum Leest” heeft haar maatschappelijke zetel aan de Tisseltbaan 34 te Leest.

    De vennootschap heeft tot doel het ten dienste stellen en de commercialisatie van het gebouwencomplex ter beoefening van sporten en vrijetijdsbestedingen in de ruimste zin aan personen, verenigingen en handelsmaatschappijen.

    Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 4,5 miljoen frank,(verdeeld over 4.500 aandelen van elk 1.000 frank) volgestort door 18 aandeelhouders.

    De raad van beheer is samengesteld uit Gust Emmeregs, Guillaume Seeldrayers, Louis Vloebergh, Jos Roosemont,(architect van het complex) Frans Tuyaerts (ex-voetballer van KV Mechelen) en Emiel Spruyt.

    Commissaris is Camiel De Loose.

    Gust Emmeregs is tot afgevaardigde-beheerder aangesteld.

    Door de initiatiefnemers werd een kosten-baten analyse uitgewerkt die voorziet in het financieel zichzelf bedruipen van het nieuwe sportcentrum, cafétaria, restaurant en het verhuren van de sportaccommodaties moeten hier hun niet te versmaden rol spelen.

    Voor het meer dagelijks en bestendig werk zal van bij de start één full-time en één parttime persoon in dienst genomen worden. (FOJ)”

     

    In ‘De Band’ van maart 1984 verscheen een vraaggesprek met Gust Emmeregs :

    -“Gust gaat er nu een sporthal komen ?”

    -“Ja natuurlijk, wat dacht je wel, als we iets beginnen moet het er ook komen.”

    -“Hoe ben je op het gedacht gekomen zelf een sporthal te bouwen ?”

    -“De Leestse Volksfeesten is mijn levenswerk. Door de stormramp van verleden jaar konden ikzelf noch mijn vrienden het risico lopen van nogmaals een tent te nemen.  Gezien hier in Leest geen geschikte zaal is, moesten wij er iets op vinden om de feesten in de toekomst te laten doorgaan. Dan maar zelf een sporthal bouwen. Maar er is ook een tweede reden : ondanks het feit dat er in Mechelen stad goed uitgeruste sportaccomodaties zijn, zullen de jeugd en de sportliefhebbers van Leest en omliggende zich weer thuis voelen in een sporthal in eigen midden en georganiseerd door eigen mensen.”

    -“Goed en wel, iets willen en iets realiseren zijn twee verschillende zaken. Zo iets neerzetten betekent toch een investering van enkele tientallen miljoenen.”

    -“Tientallen miljoenen : dat kan waar zijn voor sportpaleizen gezet door openbare besturen met geld van de belastingbetaler. Dat is hier niet het geval. Sinds oktober van vorig jaar heb ik mij zeer intens geïnformeerd naar de kost- en uitbatingsprijs van een sporthal die aan de behoefte voldoet maar die ook betaalbaar en leefbaar is. De laatste maanden heb ik 15 sporthallen over gans Vlaanderen bezocht, ik heb er gekeken en met de verantwoordelijke personen gesproken. Daaruit is b.v. het besluit genomen geen globale aanbesteding –sleutel op de deur- te doen maar post per post aan te besteden.”

    -“Ja, maar hoeveel gaat het nu kosten ?”

    -“Ik zou eerst willen zeggen dat het hier niet enkel om een sporthal gaat maar om een zaal die geschikt is voor vele doeleinden, waar dus naast sport ook vergaderingen, manifestaties als feesten in kunnen georganiseerd worden. Hiermede rekening houdend heeft architect Roosemont een plan opgesteld dat volledig overeenstemd met dit polyvalent gebruik.”

    -“Wat gaat er dan allemaal komen ?”

    -“Op het gelijkvloers is er vooreerst de sporthal zelf met 42 m op 23 m geschikt voor : zaalvoetbal, handbal, volleybal, basketbal, tennis en korfbal. In de inkomhal is er een sanitair voor gehandicapten, er is een trap en een lift, ook een restaurant-frituur, een keuken en nog twee sanitaire installaties. Op de verdieping is er dan een groot chalet van 15 x 6 m. met een glaswand en met rechtstreeks zicht op het sportgebeuren in de zaal, verder zijn er 5 kleed- en 5 douchekamers. Aan de voorzijde is er de conciërgewoning en bureel en lokaal EHBO.”

    -“Dat is fantastisch ! Wanneer begint de bouw en wanneer moet hij klaar zijn ? Dat kan toch niet meer tegen de komende Leestse Volksfeesten ?”

    -“Het blijkt misschien wel onmogelijk, maar het is nog gebeurd dat in Leest zaken kunnen die vooraf ondoenbaar geacht werden. De aanbesteding heeft al plaats gehad, de grondwerken zullen beginnen eind februari – begin maart. Met elke aannemer werd de timing afgesproken. Tegen 25 mei moet alles kant en klaar zijn. Het gebouw bestaat uit metalen gebinten en prefabmaterialen zodat alles vlug kan gaan.”

    -“En wat gaat dat nu kosten Gust ?”

    -“Op basis van de toegewezen werken die de volledige afwerking inhouden en rekening houdend met de waarde van de grond zal het geheel rond de 15 miljoen kosten. Ter vergelijking met de andere sporthallen is dit minder dan de helft. Ik ben er fier op dit te kunnen realiseren zonder dat dit de Mechelse belastingsbetaler ook maar 1 fr. zal kosten.”

    -“15 miljoen is nog veel geld, van waar gaat dat komen ?”

    -“Dit is inderdaad een grote investering die een gezonde en brede financiële basis moet hebben. Daarom werd er een naamloze vennootschap gesticht ‘N.V. Sportcentrum Leest’ op 9 februari 1984 bij notaris Schotte te Mechelen. Het kapitaal van deze vennootschap bedraagt 4,5 miljoen en voor de realisatie van het gehele complex werd verder een lening aangegaan. Ik wil hier alle aandeelhouders danken voor hun financiële inbreng, het zijn er niet minder dan 18 die hun vertrouwen stellen in de zaak.”

    -“Maar gaat de uitbating al die kosten kunnen drukken ?”

    -“Zoals gezegd ben ik veel sportcentra gaan bezoeken. Ik heb een kosten-baten analyse opgemaakt. Op basis van te verwachten zaalbezetting en verteer is rendement verzekerd.

    Alle Leestse sportverenigingen zullen wij bij voorrang ten dienste staan zodat zij niet meer moeten uitwijken. Anderzijds zullen wij voldoende initiatieven aan de dag leggen om het geheel te laten renderen : alle grote sportmanifestaties maar ook familiefeesten zoals bij communie, huwelijk, jubileum, maar ook bals en dansavonden, bijeenkomsten voor bedrijven, gepensioneerden, onthaal bij eendagsreizen kunnen wij piekfijn verzorgen met eten, drank en amusement. Vanzelfsprekend zullen ook de Leestse Volksfeesten, de handelsbeurs en hopelijk ook de andere grote Leestse manifestaties zoals de Ceciliafeesten en de Vevoc-cross welgekomen gasten zijn. Verenigingen die bepaalde grote manifestaties plannen zullen wij graag ontvangen en onze diensten aanbieden.”

    -“Dat zal toch veel volk vragen, wie gaat dat allemaal doen ?”

    -“Kijk maar naar het verleden : wat hebben wij allemaal al gerealiseerd dank zij het enthousiaste medewerken van zovele mensen. Op hen blijven wij natuurlijk verder rekenen want de sporthal zal ook een stukje van hen zijn.. Voor het meer dagelijks en bestendig werk zal wel iemand in vaste dienst genomen worden, dat helpt dan de tewerkstelling.”

    -“Gust, dank je voor de uitleg. Wij wensen u oprecht veel succes toe.”

    -“Dank U ! Ik ben er van overtuigd dat U en alle Leestenaren en mensen uit de omgeving blij zullen zijn met dit gedurft privé-initiatief.”

    -“Gust, de wereld is aan de durvers !”    

     

    (Meer over ‘Sportcentrum Leest’ : 3/8/1984 in deze Kronieken.)

     

    Foto’s :

    -Op deze plaats, de parking van V.V. Leest, werd de sporthal gebouwd.

    -De beheerraad van Sportcentrum Leest.

    -Zo moet het Sportcentrum Leest er gaan uitzien.







    19-07-2013 om 06:40 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    -De voltallige rennersgroep van Vlug en Vrij Muizen. (Foto : DMW)

     

     

    1984 – 23 februari – De Mechelse Week : Renners Vlug en Vrij Muizen

                Twee Leestenaars bij deze club : Geert De Bruyn stond bij de lijst junioren en

                Gino De Leeuw bij de liefhebbers vermeld.

                Verder verscheen in dezelfde krant over deze Leestenaars :

                Gino De Leeuw : geboren 1/8/1964.

                Cecilialaan 7 2931 Leest.

                1981 : 1 noverwinning (N)

                1982 : -

                1983 : 1 overwinning (J). Krachtig gebouwd. Is dikwijls mee maar getuigt van

                weinig koersdoorzicht. Kan waarschijnlijk goed het grotere verzet rondkrijgen.

                Kan goed tempo-rijden.

     

                Geert De Bruyn : geboren 17/7/1965.

                Dorpstraat 55, 2931 Leest.

                Is een klasbak, uiterst snel aan de meet maar laat vlug de moed zakken.

                Heeft veel pech gekend in ’83, sukkelt met de knie.

                Volgens de laatste inlichtingen dringt een knie-operatie zich op.

                1980 : 1 overwinning.

                1981 : 3 overwinningen.

                1982 : 12 overwinningen als nieuweling, 2 als junior.

                1983 : 5 overwinningen.

                Bezit ook enorme aanleg als pistier. Wordt liefhebber op 17/7/84.

     

    1984 – Zaterdag 25 februari : Chiro-Bal

                In de parochiezaal met het orkest van J. Maes.

                Aanvang vanaf 21 uur en inkom bij voorverkoop 60 frank. (GvM, 25/2)

     

    “Dit jaar hadden we echt veel geluk : ons orkest kwam deze keer wel opdagen en dan nog wel met een grotere bezetting dan contractueel voorzien. Toch werd er meer jeugd waargenomen op ons chiro-bal dan chiro-ouders en het zijn tenslotte deze ouders waarop ons chirobal gericht is.

    Waarschijnlijk zit de belangstelling van de jeugd wel een beetje in de weg van een talrijke opkomst van de chiro-ouders.

    Toch danken we langs deze weg al de aanwezigen want nu kunnen we dan toch met een gerust hart en gespijzigde kas op bivak vertrekken.”

    (‘DB’, mei 1984)

     

    1984 – 25 februari : Teerfeest SP Leest

                Leden betaalden 350 frank, niet-leden 700 frank.

                Plaats van gebeuren : zaal St.-Cecilia, Dorpstraat. Inschrijven kon bij de

                secretaris van het bestuur : Tinneke Vloeberghen, Kouter 91.            

                Tijdens het feest werd ook overgegaan tot de verkiezing en herverkiezing

                van het bestuur. (‘Voor Allen’, 30/12/1983)

     

     

    17-07-2013 om 22:00 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1984 – 23 februari – De Mechelse Week :

     

                                                     LEEST TEGEN DUBBEL SPOOR

    “De elektrificering van de spoorlijn 54 Mechelen-Sint Niklaas heeft reeds voor heel wat protest gezorgd. De NMBS besloot tot deze peperdure operatie met het oog op het vlotter doen verlopen van het toenemend treinverkeer. Deze lijn behoort tot de wenige nog niet geëlektrificeerde spoorlijnen in België en was dringend aan opwaardering toe.
    Bovendien zou deze onderneming, hoewel erg duur, op lange termijn kostenbesparend werken. De oude diesellokomotieven eisen immers heel wat dure energie en elektriciteit is veel goedkoper geworden.

    Wie echter niet zoveel zullen besparen, zijn de vele omwonenden.

    Samen met de elektrificering wordt lijn 54 ook op dubbel spoor gezet.

    In Blaasveld leidde dit al tot een uitgebreide protestactie, omdat een viaduct het dorp in twee dreigde te snijden. Maar viaducten komen er, niet in Blaasveld, maar wel in Leest. Bovendien zullen een aantal van de kleinere overwegen afgeschaft worden, wat heel wat praktische moeilijkheden voor gevolg zal hebben.
    Het eerste slachtoffer van heel deze onderneming zijn zeker de Leestse landbouwers. Zij zien niet enkel een deel van hun land opgeofferd aan de brede spoorlijn –de goedkeuring voor de onteigeningen werd al door de gemeenteraad gegeven- maar de afschaffing van een aantal overwegen brengt ook verbindingsproblemen met zich mee.

    Een boer die anders op zo’n 200 meter van zijn land woonde, zou zo verplicht worden om een ommetje van een slordige 4 km te maken alvorens hij zijn akker zal kunnen bewerken. De Belgische Spoormaatschappij toonde al begrip voor deze problemen.

    In Leest zijn de werken gestart. De land- en tuinbouwers zien alles met lede ogen aan en hebben weinig verweer.

    De besparingen voor de “ijzeren weg” zullen voor hen onherroepelijk een meerkost betekenen. En de tijdsbesparing voor de treinpassagiers zal eveneens ten koste van tijdsverlies bij de omwonenden gaan.

     

    Mensen van Leest en Hombeek krijgen moeilijkheden door een geëlektrificeerde ijzeren weg.

    De spoorlijn 54 –Mechelen-St.Niklaas- is de enige spoorweg die nog niet geëlektrificeerd is. De NMBS wil het steeds toenemend trein- en wegverkeer vlotter laten verlopen door elektrificatie van deze spoorlijn.

    De voorbije maanden werd op het spoorweggedeelte tussen Leest en Hombeek met man en macht gewerkt. Ultramoderne machines met tientallen mankrachten toverden op een minimum van tijd een oude spoorweg om naar een vrij goede en fantastisch mooie spoorweg. De NMBS  zal met deze miljoeneninvestering vast en zeker bijzonder grote besparingen inbrengen in het verder verloop van dit verkeer. Er kan alleen al geblikt worden op de enorme besparing van benzine. Of die besparing echter voor iedereen besparingen met zich zal meebrengen is nog een heel andere vraag.

    Wat is nu juist de bedoeling van de Belgische spoorwegen en welke problematiek hangt hier rond ?

    De spoorlijn 54, Mechelen-St.Niklaas, is het enige spoorweggedeelte dat nog niet werd gemoderniseerd. Hieruit komen dan een heleboel moeilijkheden te voorschijn wat de aansluitingen betreft voor Brussel, Antwerpen en Gent. De mensen van de Belgische spoorwegen willen het steeds toenemend trein- en wegverkeer vlotter laten verlopen door elektrificatie en verdubbeling van deze lijn, de uitschakeling van de overwegen en de vervanging van de twee bestaande stopplaatsen te Blaasveld door één modern station. Daarbij zou de NMBS de spoorweg laten ophogen van Leest-Heide tot aan de spoorwegbrug over het kanaal te Willebroek. Dit betekende dat de woonzone Blaasveld doormidden zou worden gesneden door een betonnen viaduct van 6 m hoogte plus de elektrificatie tot 10 m hoog.

     

    Landbouwers slachtoffer

    Op het Heike te Hombeek werd de afschaffing voorzien van twee bewaakte overwegen en één onbewaakte. De eerste overweg, de belangrijkste , ligt in het centrum van het Heike, aan de vroegere treinhalte, vlak naast de feestzaal van de fanfare ‘De Vrolijke Vrienden’.

    De tweede overweg die dichtgaat ligt aan het einde van de Moststraat, op het punt waar de spoorlijn naar Willebroek afgesplitst van de lijn naar Dendermonde.

    De derde onbewaakte overweg heeft weinig verkeer, de sluiting treft echter landbouwers in de verbinding met hun akkers. Als alternatief voor de drie afgeschafte overwegen voorzag de spoorwegmaatschappij  wel een brug over de spoorlijn. Deze brug bedient echter niet het Heike maar wel een smal asfaltwegje nabij de ‘Brede Dries’.

    In Leest zou de overweg aan de Tiendeschuurstraat wegvallen, wat als gevolg heeft dat

    de bedrijven van een tiental boeren klakkeloos in twee wordt gesplitst.

    Voor hun stuk land dat 300 à 400 meter van de boerderij ligt hoeven ze dan dagelijks maar even 4 km af te leggen.

    De tweede overweg die in Leest wordt afgesloten is de overweg aan de Juniorslaan.
    Deze wegonderbreking zou worden gecompenseerd door een overbrugging.
    Deze viaduct zou dan helemaal terecht komen op het tuinbouwbedrijf van Marcel De Prins. Dit bedrijf kan dan ook hulpeloos verloren worden genoemd.

    Een derde overweg die het slachtoffer wordt van de spoorwegmodernisering ligt op de Grote Heide. Deze afsluiting zou dan eveneens betekenen dat land- en tuinbouwers een rondritje kunnen doen van een kleine 4 km.

    Dus kan men ongeveer gaan stellen wat de Belgische spoorwegmaatschappij bespaart aan energie, een surplus uitgave wordt bij de boeren.

     

    Aanpassingen.

    Wat is er nu al verwezenlijkt ? En wat zal er al dan niet komen ?

    De spoorwegbrug over het kanaal te Willebroek zal voorlopig niet worden vervangen. De nieuwe brug zal overigens naast de bestaande gebouwd worden zodat het treinverkeer niet zal gehinderd worden. De veel besproken spoorwegviaduct door het dorp van Blaasveld komt er na talloze protestacties evenmin.

    Het baanvak Willebroek-Heike zou oorspronkelijk dubbelsporig worden, maar ook dit project werd geklasseerd. De overweg-afsluiting aan de Grote Heide te Leest zou wel worden uitgevoerd, alsook de overweg aan de Juniorslaan en de Tiendeschuurstraat.

    De viaduct aan de Juniorslaan is reeds in vergevorderd stadium en zal waarschijnlijk binnen enkele maanden in dienst worden genomen. De onderbrugging aan de Tiendeschuurstraat komt er helemaal niet. Dit project zou praktisch en financieel niet te halen zijn. Alhoewel er vanwege de landbouwers over de  honderd schriftelijke bezwaren werden ingediend, werd hier echter geen rekening mee gehouden.

    Wat er aan het spoorweggedeelte al is verwezenlijkt is het grondgedeelte, de elektrificatiewerken zouden pas beginnen in maart en gans het complex zou eind 1984 in gebruik kunnen genomen worden.

    Na dit kleine overzicht kan men wel stellen dat de NMBS zich toch de moeite heeft getroost om rekening te houden met plaatselijke bewoners, zo heeft ze bijna de helft van haar project laten vallen en hiervoor compensaties gezocht. Er zullen nog wel enkele grote moeilijkheden blijven en hierbij blijven we dan denken aan de landbouwers.

    De NMBS is gestart met een mooi, modern, overdacht en verantwoord project maar wat zeker blijft is dat de besparingen aan energie die de spoorwegmaatschappij vooropstelt zal worden gecompenseerd door een surplus uitgave bij de landbouwers en andere mensen die nu vele kilometers zullen moeten meer afleggen.” (D.D.S.)

     

    “De Band” van maart 1984 publiceerde daarover volgend artikel :

     LEEST IS ER GEW… Een brug te veel !

    “Vroeger was er nog een station, de treinen stopten er. En in de oorlog werd er zelfs zeer druk aan ruilhandel gedaan : de machinist reed dan wat verder door zodat zijn locomotief goed in het veld stond, de stoker gooide wat kolen van zijn tender terwijl de boeren hem vlug groenten en boter toereikten.

    Wie zou het ooit gedacht hebben dat daar midden in het veld een viaduct zou komen ?

    Het waarom is een lang verhaal en begint bij de petroleumcrisis. Om onafhankelijk te worden van de dure olie schakelt ons land over naar eigen energiebronnen : steenkool en kernenergie.

    46% van onze elektriciteit wordt nu geproduceerd uit kernenergie ! Daarom ook werkt de Maatschappij der Spoorwegen een plan uit om haar spoornet te elektrificeren. In dat plan is ook de lijn 54 Mechelen-St.Niklaas voorzien en tegen eind van dit jaar moet over gans het traject de elektriciteitsleiding aangebracht zijn.

    En over die draad gaat het nu. Want die leidingen belemmeren het vervoer over de weg van uitzonderlijk hoge en zware stukken zoals grote machines, turbines en ketels. De vrije ruimte onder de draad is slechts 5,50 m. Al wat hoger is moet langs Leest komen.

    Waarom nu juist langs Leest ?

    Al wat uit het midden en het zuiden van het land naar de haven van Antwerpen moet is geblokkeerd te Boom omdat de draagkracht van de Rupelbrug te beperkt is (slechts 80 ton). Zo heeft men een andere weg moeten zoeken die loopt over Tisselt – Leest – Blaasveld – Mechelen – Rumst – Kontich – Antwerpen.
    Daarom moest men een brug bouwen te Leest die sterk genoeg is om dat uitzonderlijk vervoer te dragen nl. 360 ton. Tevens zal aan de hoek Juniorslaan – Blaasveldstraat de draaicirkel vergroot worden : de elektriciteitskabine die er nu staat wordt verplaatst en de tip grond wordt in het wegdek opgenomen.

    Al deze uitleg die wij bij de ministeriële diensten ophaalden, kan wel kloppen. Maar wie er woont, heeft toch de last ervan te dragen : waardevolle gronden werden onteigend, de uitbating van tuinbouwbedrijven werden bemoeilijkt doordat de gronden van mekaar werden gescheiden –vooral het bedrijf van De Prins Marcel is getroffen- , voor velen, vooral oudere mensen, zal de steile helling een hindernis zijn en een gebuurte wordt in twee gesneden : vooral de mensen van het Rennekouter moeten nu een grote omweg doen.

    Is dit de tol die we moeten betalen voor de vooruitgang ?

    Over autostrades rijden we in de kortste tijd van stad tot stad. Maar dat diezelfde autostrades dorpen en gebuurten in twee hebben gesneden, daar denken we niet aan.

    Alleen als in onze eigen omgeving zoiets gebeurt, hebben we er oog voor.

    Als straks de treinreizigers in de elektrische treinen veel vlugger zullen voorbijrazen, zullen we alleen maar spreken van verbetering.”

     

    Foto’s :

    -Vertrouwd beeld in het dorp. Passagiers op de lijn Mechelen-Sint-Niklaas.

    -De overweg aan de Tiendeschuurstraat. (Foto : DMW)

    -De werken aan de Juniorslaan zijn reeds ver gevorderd.

    -De werken aan het viaduct aan de Juniorslaan. (Foto : DMW)

     











    17-07-2013 om 07:37 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!