Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Op het Van Dammepark in de IJzerstraat is de muur achteraan helemaal afgewerkt. Er wordt ook verder gewerkt aan het gebouw met een klein aantal werklieden.
Verkoop bouwproject Dans swingt naar 40% in 4 maanden
Huizenjagers laten zich niet afschrikken door het coronavirus. Dat concluderen Peter en Hans Vereycken van vastgoedontwikkelaars Stigt en Hoome. “De interesse in onze projecten is de voorbije weken enorm toegenomen. En dat vertaalt zich ook naar de verkoop: van bouwproject Dans in Eeklo zijn op vier maanden tijd bijna de helft van de 52 appartementen verkocht. En dat nog vóór de eerste steen gelegd is.”
“Lockdown hoeft kandidaat-kopers niet tegen te houden”
De coronamaatregelen houden de Vlaming niet tegen in de zoektocht naar diens droomwoning. “We hebben de voorbije weken opvallend méér aanvragen gekregen voor onze projecten”, legt Peter Vereycken uit. “Op zich hoeft die stijging niet te verwonderen. Mensen zitten thuis en hebben meer tijd om een nieuwe woning te zoeken. Dit is dus het ideale moment om te vergelijken en knopen door te hakken. We kunnen kandidaat-kopers trouwens perfect informeren, dankzij virtuele tours, Skype, e-mail en telefoon. Zelfs verkoopovereenkomsten vormen geen probleem. We bezorgen de nodige documenten via e-mail en de koper tekent digitaal.”
“Verkoop bouwprojecten boomt”
De verkoop gaat trouwens ook hard. “Ons bouwproject Dans in Eeklo, zo genoemd naar de balletschool die er vroeger gevestigd was, is een schot in de roos. De verkoop swingt niet alleen de pan uit, ook het bouwtraject zelf is aan een verschroeiend tempo gestart. De afbraakwerken zijn momenteel achter de rug zodat de archeologen binnenkort hun werk kunnen doen zodat het terrein bouwrijp is. Afhankelijk daarvan plannen we rond de zomer met de eigenlijke bouwwerken te kunnen starten. Perfect op schema.”
52 hedendaagse appartementen in een groene oase
Dans is dan ook een erg fraai project. De site is gelegen tussen het Jan Frans Willemsplein en de Boelare in Eeklo, op de voormalige site van balletschool Anne-Sophie Deweer. Er komt een divers aanbod aan hedendaagse appartementen (twee of drie slaapkamers, zuidgericht terras, modern comfort, vanaf 206.500 euro) gelegen in een groene woonomgeving, vlakbij het centrum van Eeklo.
Keeperschool in 1986. Fc Eeklo's doelmannen met trainer Robert Schelkens. Dit is alles van info die bij deze foto was. Weet er misschien iemand enkele namen?
Christophe Bauwens heeft volgende namen: Robert, x ,Geert Van Vooren, x, x, Steven Van de Voorde, Kurt Claerhout, Felix Bekaert, Wim Blondeel.
Frits Van Acker vult aan: 2de rij 1) D'Hulsters Olivier 3de Kristof Roelands 4de Davy De Vlieger 3de rij 4de Rik De Mil (nu trainer van de beloften van club brugge) 5de Jasper Van Den Bossche.
De Eeklose ploeg in het seizoen 1983 - 1984
Staand: trainer Etienne Desmet, Patrick Goemare, Tonny Van Herzele, Filip Messens, Albert Dutree, Guy Swimberge, Franky Van Hove, Luc Maenhout, Geert Van Vooren, Robert Rotty, kinesist Roland Pieters.
Gehurkt: Peter Carly, Luc De Meyer, Van Steelandt, Frank Piessens, Peter Fordeyn, Geert Lootens, De Baets, Van Cappel.
Na jaren toegankelijk maken van de rijke collectie in het Stadsarchief leek het best haalbaar: een overzicht van alle Eeklose huizen en hun bewoners in de laatste 400 jaar. De beschikbare documenten waren alleszins veelbelovend: landboeken uit 1638, 1673, 1709, 1796 en 1820, vrijwel ononderbroken rijen belastingboeken (geordend per straat) van 1622 tot 1796, volledig geklapperde verkopingen van gronden en huizen, volkstellingen van 1748 en 1795, gevolgd door tienjaarlijkse tellingen (per straat en per huis) van 1816 tot 1962. Nadien kadastrale leggers, kiezerslijsten, adresboeken en klappers, .. bijna te mooi om waar te zijn.
Dat de werkelijkheid enigszins anders is, heeft twee oorzaken: enerzijds gold bij de Eeklonaars altijd “hoe minder men op het stadhuis weet, hoe beter”. En anderzijds liepen de ambtenaren in de loop der eeuwen niet over van vlijt en precisie. Onze oude landboeken dragen daar zware sporen van: onderverhuring is bijna nooit te vinden, en de praktijk leert dat in de kolom “bewoners” soms zelfs driekwart van de namen ontbreekt.
Een gelijkaardig hiaat in de verkopingen. Hoe hoger iemand op de sociale ladder stond, hoe minder hij het nodig vond zijn transacties te melden op het stadhuis. Vaak liet zo iemand zijn aankopen vastleggen door een notaris in Gent, buiten medeweten van de Eeklose administratie om.
De belastinglijsten creëerden dan weer een andere hindernis. De namen staan in principe in de volgorde van de huizen. Bij een nieuwe bewoner zou je verwachten dat hij op de plaats van de oude werd genoteerd, maar de 17de- en 18de-eeuwse klerken plaatsten die doodleuk op het einde van de straat, waar na enkele jaren een ondoordringbare jungle onstond.
De 19de en 20ste eeuw zijn helaas dikwijls in hetzelfde bedje ziek: vele essentiële vakken op de formulieren bleven oningevuld, en de foutieve nummers en namen zijn niet te tellen of ontbreken gewoon.
Kort samengevat: de “400 jaar Eeklose bewoning” is in opbouw, maar is geen zaak van morgen of zelfs overmorgen …
Rustige wegen en het gaat van brede banen tot smalle paadjes want men moet een beetje opletten
of men is er voorbij. Maar we rijden altijd op asfalt en moeilijke passages zijn er niet. Het is heel anders rijden dan vorige week langs het kanaal waar het meer op een autostrade leek.
Wist ge dat de eerste Delhaizewinkel in Eeklo op de hoek van de Boelare en de Molenstraat was? Dit was ook in de oorlogsjaren en de man die dit openhield zou een Brusselaar geweest zijn.
Nu door Corona het loket en de wachtzaal van het station tijdelijk zijn gesloten, heeft de NMBS op het perron een camera geplaats die 24 op 24 een oogje in het zeil houd. Deze soort camera’s wordt meestal gebruikt om spoorlopers te betrappen.
De laatste tijd heb ik deze cartoon van Romain Coemelck al enkele keren ontvangen. Die werd uitgebracht bij een Eeklose kermis waar een 'boksmatch' georganiseerd werd in 1986.
OPEN AFFICHE IS IN FEITE EEN CARTOON
LINKS BOVEN ROMAIN COEMELCK
BOVEN MIDDEN DE GROTE KERMISMAKER ANDRE DELLAERT
BOVEN RECHTS DE POPULAIRE JAN (jantje) MARTENS
ONDER LINKS WILLIAM VAN HOOREBEKE DE FILMER
ONDER FONS COPPIETERS BURGEMEESTER
GANS ONDER RECHTS JAAK DE MUYNCK
DAT WAREN TOEN GOEIE KERMISSEN VEEL LOL EN CAFES VOL
En dit is de tekst die ik er bij kreeg. Wie heeft nog namen?
Om de groeiende berg informatie in goede banen te leiden – met minder personeel! – bouwde ons land al bijna veertig jaar geleden het Rijksregister uit, een centrale gegevensbank van iedereen die in België woont/verblijft. Onze stedelijke administratie kwam daarmee grotendeels in een gecentraliseerd digitaal bestand terecht. Gegevens kunnen snel opgevraagd worden, zodat de papierwinkel tot een minimum beperkt kan blijven.
Onontkoombaar en efficiënt wellicht, maar het Stadsarchief is daar niet altijd gelukkig mee. Dat het zelf geen toegang heeft tot dit register, is niet het probleem, wel dat op het stadhuis van veel informatie na de invoering geen spoor meer overblijft.
Onze medewerkers ondervonden dit recent bij het digitaliseren van de zogenaamde in- en uittredingen, de jaarregisters van de personen die zich in Eeklo kwamen vestigen of de stad verlieten. Deze registers worden wel bijgehouden, maar hebben geen rechtsgeldigheid zoals bijvoorbeeld geboorteakten. Het gevolg is dat de aantekeningen dikwijls nogal slordig zijn gebeurd. Van elke persoon wordt maar één voornaam vermeld (of maar een halve, bijv. Jean i.p.v. Jean Pierre), wat met een bevolking vol naamgenoten tot onoplosbare puzzels leidt. Nuttige verwijzingen zoals vroeger naar de tienjaarlijkse tellingen zijn onmogelijk, want die worden al sinds 1947 niet meer gehouden.
Geboorteplaats en -datum zijn de ideale identificatiegegevens, maar die werden vanaf 1995 niet meer genoteerd. De rijksregisternummers lossen dit probleem grotendeels op: de eerste zes cijfers leveren de geboortedatum, meestal voldoende om naamgenoten uit elkaar te halen. Maar helaas werden ook die jaren lang in de registers niet genoteerd . Staan daar bijvoorbeeld alleen een courante familienaam met een even courante voornaam, een datum en een plaats van herkomst of bestemming, dan staat ook het personeel van Burgerzaken machteloos, want zonder persoonsnummer geeft het Rijksregister geen antwoord.
Voor de genealogen ziet de toekomst er dus somber uit. En het zal er niet beter op worden, nu de overheid beslist heeft op termijn de papieren geboorteakten af te schaffen …
De werken op de Ridder Karel site, op de hoek van de Molenstraat en de H. Grafstraat, liggen wel stil maar ik had de laatste tijd niet meer geweest om te kijken. Ze hebben er daar een doolhof van gemaakt zo te zien. Dat is nogal wat hé de laatste tijd met het bouwen. Het is niet meer gelijk vroeger...
Op de Sogeta wijk is het gebouw, welke zijn voorgevel in de Guldensporenstraat heeft, al flink opgeschoten. Nu liggen de werken wel stil maar op korte tijd is hier goed gewerkt.
De postbodes aan het oude Postgebouw in de Stationsstraat klaar voor hun ronde te starten. In 1980 was er nog geen sprake van auto's of andere hulpmiddelen maar wel "heui fakteur hoe is't" en ze waren altijd bereid voor een babbelken.
Het was al een tijdje geleden dat ik nog eens in de Euerardstraat ging piepen maar dat is daar een ferme bouw geworden. Verschoot er eerlijk gezegd een beetje van.
Aan het gebouw op de achtergrond te zien is dit in de Broederschool en op een soort open schooldag. We zien Marcel Corné gezwind over de bok springen gevolgd door Adelin Stuyvaert, Eli Van De Veire, Gerard Staelens.
Staand: De Moor, Ghekiere, De Meyere, Van Raemdonck, Van Cappel, Deschamps.
Zittend: Verzorger André Claeys, Van Poucke, De Baets, Dirk Van Renterghem,
mascotte Filip Willems, Erik Van Renterghem, Roland D'Hooge.
Deze foto zou uit dezelfde periode zijn als die hierboven. Dit ziet er een zeer jonge ploeg uit
en is waarschijnlijk een samenstelling met de reserven. Zo zien we onder meer Geert Van Vooren opduiken die stilaan Alain Deschamps in het doel zal vervangen.
Staand: Valère Raemdonck, Geert Van Vooren, Rudy De Meyer, Ruud Cornelis, Franky De Coninck, William Van Cappel, Arnold Cocuyt.
Zittend: Ronny Ghekiere, Eric Van Renterghem, Dirk Van Renterghem, Donald Haeck,
Vrijdag met het goede weer nog een fietstochtje gemaakt. Men moet niet zover rijden om rustige paden te vinden.
Dit moet me toch van het hart: Er kwamen twee tegenliggers die naast elkaar reden af. Wij reden achter elkaar. Die vrouw kwam heel dicht tegen ons gereden en mijn vrouw zei: een beetje afstand houden aub.
Die vrouw riep terug: 'we zijn een koppel'. Er zijn dus mensen die het hoegenaamd niet snappen ofwel
niet willen snappen. Wat heeft dat daar mee te zien? Het is omdat ze te dicht bij ons kwam maar dat zal haar iemand eens goed moeten uitleggen dat de virus zo kan overgezet worden. Maar met een koerstruitje aan en op een koersfiets is men schijnbaar iets meer dan de gewone mens op zijn gewone fiets.
Zes jaar na hun afwerking zijn de acht banden Eeklose In- en Uittredingen 1816-1940 bij de genealogen een vertrouwde bron geworden. Zij zijn in de eerste plaats nuttig voor de "gevorderde" stamboomzoekers, die zich niet tevreden stellen met de klassieke data geboorte-huwelijk-overlijden, maar het leven van hun voorouders in detail willen reconstrueren. Waar de mensen voor en na hun verblijf in Eeklo gevestigd waren, is namelijk verder alleen te vinden in de tienjaarlijkse tellingen, en die zijn in principe alleen tot 1920 raadpleegbaar...
Vanzelfsprekend gingen de blikken ook uit naar eventuele vervolgdelen, maar op het stadhuis werd toen aangenomen dat men door de oorlog met deze aparte registratie was gestopt. De verrassing was dan ook groot toen bij het leegmaken van de Vredegerechtzolder eind 2017 een omvangrijke reeks vervolgregisters te voorschijn kwam, die tot in de jaren negentig van de vorige eeuw liep. Deze techniek liep toen duidelijk op zijn laatste beentjes: er volgden nog enkele jaargangen op losse bladen, op het einde zelfs schots en scheef verknipt.
Het waarom van deze teloorgang is duidelijk. Bij deze chronologische lijsten werd geen index gemaakt, zodat iemand terugvinden een tijdrovende opgave is, met 450 à 900 personen per jaar. En eigenlijk had men die ook niet strikt nodig, want alles was terug te vinden in het Rijksregister.
Voor ons Stadsarchief wenkte hier meteen een opdracht: een digitale versie, zoals de vorige decennia per twintig jaar alfabetisch geordend. Concreet : 1961-1980 en 1981-2000, in vier digitale bestanden. Niet zomaar een klusje natuurlijk, want dit betekent telkens negen- à elfduizend namen.
Niettemin vorderden de werken goed, tot in 1962 een probleem opdook. Van de vertrekkenden en aankomenden werden namelijk alleen familienaam plus één voornaam genoteerd, niet erg handig bij courante namen. In het register werd gelukkig ook de bladzijde in de tienjaarlijkse telling vermeld. In 1962 werd dit soort tellingregisters echter vervangen door steekkaarten. Die vele duizenden stuks zitten op het stadhuis alfabetisch geordend en zijn niet genummerd. Met andere woorden: tijdrovend zoekwerk bij mogelijke dubbelgangers, en deze administratie is niet toegankelijk voor het publiek ... .
Wegens de privacywetgeving komen de nieuwe registerindexen hoe dan ook nog enkele decennia niet ter beschikking van de bevolking, maar in de stedelijke administratie zullen zij de verbinding met het Rijksregister aanzienlijk kunnen ontlasten.
Op de hoek van de Zuidmoerstraat met Platanen (waar vroeger de Broederschool stond) werkt men ook verder. Eens de kraan zal weg zijn zal het zicht beter worden.
We gaan terug een stapke verder in de geschiedenis van de Eeklose voetbalclub KFC Eeklo.
Stilaan verdwijnt de 'oude garde' en komen er nieuwe jongens in de plaats.
Staand: Voorzitter Daniël Willems, Alain Deschamps, Valère Raemdonck, Aimé Antheunis, William van Cappel, Roland Dhooge, Patrick De Moor, Rudy Bobelijn, trainer Firmin De Coster.
Onder: René Vloeberghs, J. Leemans, Walter Van Poecke, Julien van Puyenbroeck,
Jef Dupont, Etienne Van Dierendonck.
Tijdens het seizoen '78-'79 in de wedstrijd Latem - Eeklo. Links zien we De Baets.
Er werd in deze rubriek al vroeger gesignaleerd dat de Vlaamse overheid de Nederlandse privacy-normen heeft overgenomen: 100 jaar voor geboorten, 75 voor huwelijken, 50 voor overlijdens. Een bijkomende bepaling waar niet veel aandacht aan werd besteed: recentere stukken kunnen alleen ingezien worden van familieleden in rechte lijn.
Precies deze beperking zorgt voor heel wat ongenoegen. Niet alleen maakt zij het fervente stamboomzoekers onmogelijk grootooms en -tantes op te sporen, zij sluit ook opzoekingen voor anderen uit – een niet te verwaarlozen detail als men weet hoeveel fysiek gehandicapten aan hun stamboom werken en zelf de verplaatsingen niet kunnen maken.
Een andere categorie getroffenen zijn de doorgewinterde zoekers die – al of niet tegen betaling – hele stambomen samenstellen: nu de toelating van de rechtbank van eerste aanleg vervangen is door de verwantschapseis, wordt hun werkterrein aanzienlijk ingeperkt.
Dat het koninklijk besluit en de praktische voorschriften van de nieuwe regeling nog altijd op zich laten wachten, opent de weg voor gezeur en discussies. En wat verwacht kon worden: de eerste klachten tegen strikt optredende diensten Burgerzaken worden al ingediend …
Afgezien van de geringe kansen op succes, getuigt zo’n rechtszaak niet van intelligentie. De wet verplicht de ambtenaren namelijk alleen de documenten toegankelijk te maken. Nergens staat dat zij behulpzaam moeten zijn bij het interpreteren en fouten moeten rechtzetten. Meer nog, zij zijn evenmin verplicht kopieën op te sturen.
Zelfs wie onverhoopt voor de rechtbank zijn gelijk zou halen, zou dus door verongelijkte ambtenaren genoodzaakt kunnen worden, zijn documenten overal ter plaatse te gaan inzien. Heel wat nuttige informatie zit ook verstopt in andere registers dan de drie klassieke reeksen. Doorgaans weet alleen het lokale personeel van hun bestaan af, en of zij die dan op tafel zullen leggen …
In de Zuidmoerstraat, waar Taptoe nog is geweest, was het een tijdje geleden dat ik nog eens gestopt was en er zijn heel wat veranderingen gekomen ondertussen.