Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Als men eens in zijn oude foto's gaat snuffelen komt men er wel altijd enkele tegen die men goed vind. Zoals deze van 17 december 2010 van het Eeklose station bedekt met een laagje sneeuw.
In het Eeklose archief vond ik deze twee foto's. We zien de Burggravenstraat die er nog niet echt was op de bovenste foto. We zien een weg die naar de achterliggende weiden en akkers liep.
Op deze foto, van op dezelfde plaats genomen, is men al goed aan het bouwen.
Weet er nog iemand in welk jaar men is beginnen bouwen in de Burggravenstraat?
We gaan dus verder met de serie over de oude Heilig Hartkliniek in Eeklo. De verhuis naar het nieuwe AZ Alma was pas op 29 maart 2017 maar nu
klinkt 'Heilig Hartkliniek' al nostalgisch.
Voor de een zal dit gebouw leuke herinneringen hebben en voor anderen heel wat verdriet oproepen, dat is nu eenmaal zo met klinieken. We blijven nog eens aan de buitenkant omdat dit gebouw geen lang leven meer beschoren is. Volgens de eerste geruchten zou men nu al aan het afbreken geweest zijn maar dat is niet zo.
Omdat Eeklo na de 19de-eeuwse nationale inspectieronde als enige van de Meetjeslandse gemeenten zijn oud archief mocht behouden, telt zijn stadsarchief nu zo'n 120 meter documenten van vóór 1796. Typen was toen nog lang niet aan de orde, en de handschriften van toen lijken maar uitzonderlijk op de onze.
De problemen die dit oplevert voor de modale stamboomzoeker zijn complex: massa's afkortingen (dikwijls van schrijver tot schrijver verschillend), moeilijk leesbare vervormde letters, onbekende woorden plus het dikwijls onderschatte feit dat onze woorden toen heel vaak een totaal andere betekenis hadden.
Bijkomende complicatie: AN bestond nog niet, de scribenten probeerden hun dialectklanken en –woorden zo goed en zo kwaad mogelijk op het papier te krijgen. Veel van die woorden zijn trouwens in de woordenboeken niet terug te vinden: op dit gebied is de periode 1500-1780 in het Nederlands zo goed als onontgonnen terrein.
Toen in het Stadsarchief twee ervaren lezers, Erik De Smet en Willy Hamerlynck, binnen de twee jaar overleden, bleven maar twee teamleden meer over om de bezoekers in die oude documenten wegwijs te maken. Het is bekend dat her en der cursussen daarvoor georganiseerd worden, maar de soorten handschriften en teksten zijn zo uitgebreid, dat het echte werk daarna wel eens tegen wil vallen.
De beste leerschool is daarom de praktijk, de directe confrontatie met de oude documenten, met de nodige begeleiding van de "anciens". Op die manier werden twee teamleden opgeleid, zodat het aantal ingewijden weer gestegen is tot vier. Geen wonder dat meer dan de helft van de klappers en bronnenpublicaties in het SAE over de oude periode gaat.
Helemaal rooskleurig is de toekomst echter niet: de vier betrokkenen zijn tussen de 61 en de 73 jaar oud, en jongere krachten zijn met geen vergrootglas te bespeuren. Natuurlijk krijgen studenten geschiedenis aan de universiteit een cursus paleografie, maar er is een hemelsbreed verschil tussen de daar bestudeerde overheidsdocumenten en de primitieve krabbels van de Eeklose landbouwers en ambachtslieden die hun werk en leveringen betaald wilden zien.
Luc is al lang op zoek wie de man op de linkse foto zou zijn. Hij gaf mij deze info mee.
Rechts dat is mijn pa Richard De Poortere, links is onbekend. De foto's zijn genomen op de buiten bolbaan bij ons thuis. Toen nog Tieltse steenweg 52 in café Kinderwelzijn recht over fietsenmaker Albert Colpaert. De bolbaan lag , waar nu de parking is van begrafenis De Smet.
Is er iemand die de man links kan herkennen?
De groepsfoto zou zijn genomen voor het stadhuis van Eeklo. Links is mijn nonkel Aimé Regelbrugge de broer van mijn moeder, en als vrijwilliger meegetrokken met de Cannadezen, zegt Luc.
Vandaag starten we dus met een nieuwe fotoreeks. Ditmaal van de oude kliniek AZ Alma. Om alle misverstanden te vermijden, en dat in de loop van de reeks sommige mensen niet denken dat het foto's zijn uit de nieuwe kliniek, zullen we het in deze reeks hebben over de Heilig Hart kliniek zoals de naam van de kliniek vroeger was. Het was in de laatste periode dat de naam werd veranderd naar AZ Alma wat nu de nieuwe kliniek is aan de Ringlaan.
Ook een woord van dank aan Marc Van Hulle die deze reeks mogelijk maakte.
We starten met foto's van aan de buitenkant, beelden welke we
Eind de jaren '50 was de verjonging al ingetreden maar zoals men op deze foto's ziet was het halverwege de jaren '60 een bijna volledige nieuwe ploeg met bijna allemaal Eeklose jongens. Odeurs was nog de enige die overschoot van de 'oude garde'.
En met Maurice Himschoot was er ook een Eeklose trainer.
Mist kan Willy voor zijn dagelijkse wandeling in Eeklo niet stoppen. Gewapend met zijn fototoestel nam hij enkele foto's waaruit ik deze twee selecteerde.