xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Het Waregems toneelgezelschap Compagnie 't Wezen speelt vrijdag 21 en zaterdag 22 maart 2008 telkens om 20 u. in de schouwburg van het cultuurcentrum De Schakel de productie Stroom in een regie van Karel Smets. Stroom is een ironiserende denkoefening over de dingen achter de dingen, entertainment met dubbele bodems. Stroom vertelt over een niet meer gebruikt mortuarium waarin een hoogspanningscabine is ondergebracht en de vreemde figuren die het bevolken. Negen personen raken in de ban van de stroom
Compagnie 't Wezen is een relatief jong Waregems toneelgezelschap, dat in 1999 werd opgericht door enkele toneelliefhebbers in hart en nieren. Elk jaar opnieuw wil het gezelschap beklijvende theateropvoeringen brengen, die bewijzen dat ook amateurs repertoiretoneel en klassiekers , zij het in een moderne enscenering, voor het voetlicht kunnen brengen. Toch is het niet hun bedoeling werken om avant-gardistisch te werk te gaan. Hun toneel moet toegankelijk blijven voor het grote publiek dat kwaliteit weet te waarderen.
In 1999 maakte de Compagnie 't Wezen haar opgemerkt debuut met Salomé van Oscar Wilde, in een bewerking van Eric Meirhaeghe. In dit massaspektakel gaven ze zowel de anciens' als heel wat jongeren de kans in de spotlights te staan. Het stuk werd door twaalfhonderd toneelliefhebbers erg op prijs gesteld. Het jaar daarop ging het Waregemse gezelschap de uitdaging aan om King Lear van Shakespeare op de planken te brengen, in een bewerking van Dries Vanhegen. En omdat Lear niet zomaar door een jonge snaak kan worden gespeeld, werd Jan Callens bereid gevonden, op tweeënzeventigjarige leeftijd, de titelrol op zich te nemen.
In 2001 kwamen de jongeren opnieuw aan hun trekken in De Golf, eveneens in bewerking van regisseur Eric Meirhaeghe. In 2002 zette Dirk Decavel zijn eerste stappen als regisseur met Roberto Zucco van Bernard-Marie Koltès. Voor dit op ware feiten gebaseerde stuk werd opnieuw met succes een symbiose tussen jeugd en volwassenen tot stand gebracht. In april 2002 was er de productie Dameshandwerk van Jean-Claude Danaud in regie van Cécile Rigolle. In 2003 schitterde jeugd in Scherven van Catherine Anne in regie van Frederik Imbo. De jonge spelers maakten echter geen brokken, maar gaven twee weekends het allerbeste van zichzelf.
In 2006 bracht 't Wezen een prachtige avond met cafétheater 't Is t' HOOP'n in regie van Cécile Rigolle. We brachten de absurde stukken van Karl Valentin, René de Obaldia, en André Praga. Hetzelfde jaar verrasten we met de komedie Lysistrata in regie van Daphne Laquiere. Een gedurfde evenwichtsoefening. In 2007 brachten ze met het stuk Caraïbische zee enkele 'Tranches de vie', dingen die in de Caraïbische Zee stukjes leven worden, dingen zo oud als de wereld.
STROOM
Dit jaar brengt t Wezen dus Stroom van regisseur Karel Smets. Het stuk lijkt op het eerste zicht een verhaal waaraan geen touw is vast te knopen. Er zit nauwelijks logica in wat gebeurt, en de personages hebben ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken. Maar als een regisseur als Karel Smets in de pen kruipt, vloeien er meestal wel rollen uit de pols die op het lijf van de acteurs geschreven zijn. Karel Smets is leraar Engels en Nederlands aan het Gentse Sint-Lievenscollege en ruim 30 jaar actief in het theater (Gentse Rederijkerskamers en semi-professionele gezelschappen als Vertikaal, Malpertuis, Arca).
t Wezen contacteerde Karel Smets zelf om zijn stuk Stroom hier te regisseren. In Stroom raken negen vreemde personen in de ban van de stroom binnen een niet gebruikt mortuarium, waarin een hoogspanningskabine is ondergebracht. STROOM wordt gespeeld door Bernadette Damman, Stephan Delbeke, Tom Demunter, Inge Haerinck, Tom De Meyer, Stephanie Westyn, Wesley Van Rossen, Carine Maiheu en Piet Callens
Outsider is daarbij de anarcho-culturele filosoof Jason, door wiens indringende vragen de andere personages even hun evenwicht verliezen. Gerard van Electrabel is bang de kabine binnen te gaan. De gepensioneerde professor Biesbroeck is goed gek en begaan met de herwaardering van het onafhankelijke denken en de leescultuur. Chef van de veiligheidsdienst Charly compenseert zijn onzekerheid met de zekerheid van een uniform en bepotelt zijn ondergeschikten. Verpleegster Marie-Rose is haar doodlopende verhouding met patholoog Vleeshouwers beu en geeft haar leven een andere wending. DJ Florence Nightingale loopt lieftallig altruïstisch te wezen. Antoinette is de moederkloek, bezorgd om haar filosoof en geeft hem dus veel te eten. De graad van luciditeit van zuster Directrice wordt even verhoogd; haar zekerheden zijn niet zo zeker.
Iedere productie die t Wezen brengt, wordt niet gemaakt door één persoon. Een regisseur, acteurs, decorbouwers en nog vele andere vrijwilligers maken ieder jaar hun voorstelling tot een boeiend en leuk gebeuren. Daarom staan zij ieder jaar open voor nieuwe mensen die de compagnie willen vervoegen. Heb jij ooit al eens willen deel uitmaken van een toneelgezelschap? Twijfel dan niet en neem zeker contact met hen op! Klik verder naar het onderdeel contact en stuur meteen een mail.
Reservaties: 056 61 42 36 eethuis t Motje
ctwezen@telenet.be - http://www.ctwezen.be
Inkom 8

|