De stad Waregem is wel de vijfde stad van West-Vlaanderen, maar niet bescherm van mogelijke stroomonderbrekingen voor deze winter. Delen van de stad werd ingedeeld in schijf 4, wat betekent dat eerst nog twee andere zone’s (5 en 6) worden getroffen eer ondermeer Waregem aan de beurt komt. Dat werd deze week bekendgemaakt aan de provinciegouverneurs door de huidige Minister van Binnenlandse Zaken in lopende zaken Melchior Wathelet. Troost is dat het afschakelplan voorziet dat de stroomonderbrekingen maximaal drie uur zouden duren. Dat zou het geval zijn in de vooravond tussen 17 u. en 20 u. Er komen info-avonden op 30 september, 1 oktober en 2 oktober in samenspraak met deskundigen van energieleverancier Electrabel en distributienetbeheerder Eandis.

Het afschakelplan komt er na de dreiging van een ongecontroleerde stroomuitval door de sabotage van de kerncentrale van Doel 4 en de scheurtjes in de centrales van Doel 3 en Tihange 2. Die liggen daardoor stil, wat bij een hoog verbruik in de winter tot een uitval zou kunnen leiden. Om veiligheidsredenen en een catastrofe te vermijden is het niet ondenkbaar dat effectief zal moeten worden overgegaan op het gecontroleerd afschakelen van stroom. De consumptiepiek, die gewoonlijk in januari en februari tussen 17u en 20u plaatsvindt, wordt geschat op 13.470 MW. Door het wegvallen van de kerncentrales Doel 4, Tihange 2 en Doel 3, en zonder zonne-energie in de winter, is België nog in staat om 12.596 MW te produceren. Is er geen windproductie, dan valt dat terug tot 10.746 MW. Zelfs met een strategische reserve van 850 MW zou op dat moment dus 2.000 MW moeten worden ingevoerd om aanbod en vraag in evenwicht te brengen. Netbeheerder Elia houdt rekening met een risico op stroomtekort gedurende 49 uur over de hele winter, wat bij erg streng winterweer zou kunnen oplopen tot 116 uur.
Burgers zullen van de overheid tips krijgen om elektriciteit te besparen, zoals de televisie volledig uitschakelen of je gsm-kabel uit het stopcontact halen wanneer de gsm opgeladen is.

Voor Waregem dreigt dus een moeilijke winter. Daar gaan bij een onderbreking alle 74 schakelkasten uit in Beveren-Leie, 53 op 71 in Desselgem, 2 op 58 in Sint-Eloois-Vijve en 72 op 314 in centrumgemeente Waregem zelf. In Wielsbeke worden slechts 5 schakelkasten in Ooigem onderbroken op 157.
Burgemeester Vanryckeghem is ook verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad en is zich ten volle bewust van de dreiging. "We vragen veiligheidsfirma To B-Seen om een inventaris op te maken. Bedrijven die de klok rond werken hebben wellicht noodgroepen nodig, net zoals in woonzorgcentrum De Meers. En wat met verkeerslichten? Verder moeten onder meer hulpdiensten zoals de politie gevrijwaard blijven. In de Lourdeskliniek verwacht ik geen problemen. Er wordt een lijst gemaakt van aandachtspunten. De veiligheidsvoorzieningen moeten blijven werken, wat er ook gebeurt. "Nooddeuren moeten open gaan, alarmcentrales moeten werken en ook de verkeerslichten mogen niet uitvallen. We onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat al die zaken blijven werken. "
Ook verantwoordelijken van bedrijven en openbare instellingen zitten met de problematiek verveeld. Chris Baert, directeur van Waregem Expo, reageerde vorige maand al en dacht overdag beroep te kunnen doen op de zonnepanelen. Maar naar verluidt werken zonnepanelen niet bij stroompanne. In het O.L.V. Lourdesziekenhuis in Waregem maken ze zich ook geen zorgen. Daar kunnen ze een beroep doen op een noodgenerator en een systeem dat de twintig seconden opvangt die nodig zijn om die noodgenerator in werking te stellen. Die noodgenerator voorziet in de energie van alle belangrijke plaatsen waaronder het operatiekwartier, de spoeddienst en de dienst intensieve zorgen. Ze kunnen die zeker 48 uur van elektriciteit voorzien.
http://www.eandis.be/eandis/klant/k_stroomonderbrekingen.htm
http://economie.fgov.be/nl/consument/Energie/Energiebevoorradingszekerheid/Crisisbeleid/elektriciteit/afschakeling/afschakelplan/kaart/
|