Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
31-07-2022
Bram De Langhe zwom kanaal over
Waregemnaar Bram De Langhe is er in geslaagd om het kanaal over te zwemmen. De Langhe vertrok rond half één ‘s nachts in Dover, voor de oversteek van meer dan 50 kilometer naar het Franse Wissant. Rond drie uur zaterdag namiddag zette hij voet aan grond aan de Franse kust. Volgens de officiële registratie zwom Bram De Langhe voor de overtocht 53.959 meter in 14 uur 18 minuten en 3 seconden. De Waregemse kinesist liet zich sponsoren ten voordelen van SOS Kinderdorpen.
Het is Bram De Langhe (41) eindelijk gelukt om het kanaal over te zwemmen. Eerst door de covid-pandemie en vorig jaar door het slechte weer moesten eerdere plannen worden afgeblazen. Vooral vorig jaar kwam de melding aan als een koude douche. “Om een poging te wagen moet je al twee jaar op voorhand inschrijven. Vorig jaar kreeg ik tien dagen voor de geplande datum het goede nieuws dat ik deze onderneming zou kunnen aanvatten. De dag voordien kwam echter de melding van de schipper dat de poging niet kon doorgaan door het weer. De wind mag niet boven de 10 knopen zijn en die bedroeg het dubbele.”
De trainzwemkilometers werden intussen aangedikt van 1000 vorig jaar naar 1700. Aanvankelijk trainde hij hoofdzakelijk in zwembad De Treffer, maar vanaf november zocht hij zwembaden op met een watertemperatuur van 6 à 7 graden om te wennen aan koud water. Vanaf april was hij actief aan Vosselaere Put en in juni schakelde hij over naar tochten in de zee. Hij nam onder meer deel aan een tocht van 16 kilometer tussen Nieuwpoort en Oostende.
Bram heeft al een heleboel straffe prestaties achter zijn naam. Zo legde hij al 6 Iron Mans af, legde hij de Marathon van Berlijn als skeelerend af, en nam hij deel aan de zwaarste duatlon in de ruime regio, de loodzware Hel van Kasterlee. Hij fietste de Tiegemberg 204 keer op en af, voor de discipline Everesting. Daarbij kiezen sporters wereldwijd een lokale heuvel uit, en die fietsen ze telkens op en af tot ze aan het aantal hoogtemeters (8.848 m) van de Mount Everest zitten.
Bij de kanaalovertocht gelden strikte regels. Enkel een zwembril, muts en een zwembroek zijn toegelaten. Tijdens de tocht mag de boot niet worden aangeraakt en ook uurwerk en tape zijn uit den boze. Het eten wordt in de vorm van een shake toegediend via een slagroomzak.
De tocht verliep niet zonder slag of stoot. Bram werd twee keer door een kwal gestoken en moest ook afrekenen met de koude temperatuur van het water. De vele aanmoedigingen van vrienden en familie die op groot scherm te zien waren voor Bram maakten echter veel goed. Het zwemmen over het Noordzeekanaal duurde ook langer dan verwacht en dan mocht Bram (41) aanvankelijk niet eens aan land komen in Frankrijk.
“Ik ben kapot maar dolgelukkig”, klonk het bij Bram De Langhe toen hij aan boord werd gehesen. De eerste uren van zijn tocht zwom hij in het donker. “Vooral de koude ’s nachts, met buitentemperaturen van 14 graden en een watertemperatuur van 18,3 graden, was lastig. Zeker omdat je geen wetsuit mag dragen en ik ook niet ingesmeerd was met olie. Ook mentaal was het niet makkelijk. Door veranderende stromingen en getijden was ik genoodzaakt om niet de vooraf ingeschatte 44 kilometer, maar tot 55 kilometer te zwemmen. Aan het goede doel denken, sleurde me er door”, zegt Bram Delanghe.
Er gaat tot 4.000 euro naar SOS Kinderdorpen, ook dankzij sponsor KPNI Belgium, kenniscentrum voor gezondheidsprofessionals. SOS Kinderdorpen zorgt er mee voor dat elk kind in een familie kan opgroeien, met liefde, veiligheid en respect en omringd door betrouwbare volwassenen.
Bram en zijn entourage van familie en vrienden zijn terecht trots op wat hij klaarspeelde. “Een lange zwemuitdaging ontbrak, als sporter. En het was een jongensdroom. Als je als kind aan de zee staat en aan je vader vraagt wat er aan de overkant ligt… En je daarna begint af te vragen of je naar Engeland kan zwemmen… Schitterend, toch? Maar goed, er volgen geen extreme uitdagingen meer. Ik denk dat ik nu piano zal leren spelen, dat lijkt me wel iets”, besluit Bram De Langhe.
Fanfare KMV Leiezonen behaalt grootste onderscheiding op WMC Concours Kerkrade
KERKRADE/DESSELGEM – De Koninklijke Muziekvereniging De Leiezonen uit Desselgem boekte afgelopen weekend een mooie prestatie op het Wereld Muziek Concours in het Nederlandse Kerkrade. Bij hun eerste deelname in Eerste Divisie behaalde het fanfareorkest uit Desselgem een score van 87,58 procent, ofwel grootste onderscheiding.
Het 50-koppige fanfareorkest uit Desselgem, onder leiding van Diederik De Roeck, trok op 23 juli naar het WMC in Kerkrade. De Leiezonen namen het op tegen fanfares uit België, Nederland en Luxemburg. Voorzitter Kasper Vanoverbeke is tevreden: “Bij onze eerste deelname in Eerste Divisie meteen zo’n mooi resultaat behalen in een deelnemersveld met 13 andere topfanfares uit de Benelux maakt ons trots”, zegt Kasper. “Het is de kroon op het harde werk van onze muzikanten en dirigent Diederik De Roeck en een hoogtepunt in ons 128-jarige bestaan.”
“Nu genieten we nog even van het resultaat tijdens een welverdiende zomerpauze, maar eind augustus gaan we er weer vol goesting tegenaan. Wie ons aan het werk wil zien en horen, kan alvast op zondag 23 oktober terecht in ons repetitielokaal voor een leuk aperitiefconcert”, laat Kasper nog weten.
Het Wereld Muziek Concours vindt elke vier jaar plaats en dat al sinds 1951 in Kerkrade. Normaal zouden de Leiezonen in 2021 al deelnemen, maar door corona verschoof de wedstrijd naar dit jaar. KMV De Leiezonen behaalde in eerdere edities al de wereldtitel in Derde Divisie (2009) en Tweede Divisie (2013). In 2017 kwam het orkest nipt te kort en werd het vice-wereldkampioen. Uiteindelijk ging fanfare Eendracht uit het Nederlandse Den Ilp met de wereldtitel lopen.
Stadsbestuur ontvangt erfgoedpremie voor renovatiewerken vijver park Baron Casier
Het Agentschap Onroerend Erfgoed kende het stadsbestuur een Vlaamse erfgoedpremie van 150000 euro toe voor de renovatiewerken in park Baron Casier. Tijdens die werken dit najaar krijgt de vijver in het stadspark een flinke opknapbeurt. Eerder dit jaar investeerde het Vlaams Gewest al in de brugjes over de vijver..
Het park werd in 1977 onder burgemeester Coucke aangekocht door de gemeente van de toenmalige kasteelheer Casier. Het domein kon vanaf 1982 worden opengesteld voor het publiek. In 2003 werd het kasteelpark beschermd als stadsgezicht. Tegelijkertijd werden het kasteel, het koetshuis met orangerie, de hondenkennel, het erehek aan de Stationsstraat, de waterpartijen met eilanden en bruggen, de ijskelder, de O.-L.-V.-kapel met aanleunende muur aan de Keukeldam beschermde monumenten.Het park kreeg die bescherming vanwege de historische architectuur en historische waarde. De erfgoedpremie werd toegekend omdat de werken geen afbreuk doen aan de bescherming van het onroerend goed. Bovendien zorgen ze voor de instandhouding van de historische waarde van het park en in het bijzonder de vijver met de eilanden.
Het is een groen rustpunt in het centrum van Waregem en herbergt een waardevol oud bomenbestand. Naast de monumentale beuken en paardenkastanjes pronken er een honing- en trompetboom, een majestueuze oude linde, een blauwe atlasceder en een Japanse lork. Als bezoeker ontdek je tijdens je wandeling de waterpartijen met fonteinen, eilandjes en sierlijke loopbruggetjes, het pompmolentje, het koetshuis en de vroegere ijskelder waar vleermuizen een thuis vonden. Tenslotte kan je genieten van een drankje of versnapering in het kasteel, waar een tearoom ondergebracht werd.
Onder meer de oevers van de vijvers zijn op verschillende plaatsen aan herstel toe. Om dat te kunnen uitvoeren, is het nodig om de vijver droog te zetten. Het stadsbestuur zal van die gelegenheid gebruik maken om eveneens de vijver te ruimen en het slib af te voeren. Daarnaast krijgt het eiland een opwaardering en een meer natuurvriendelijke inrichting met respect voor de erfgoedwaarden en de aanplant van nieuwe bomen.
Eind maart 2022 kreeg de stad ook al een Vlaamse subsidie van 150 167,53 euro voor de restauratiewerken aan de drie bruggen in park Baron Casier. Met de werken aan de bruggen en de vijver zet de stad de finale fase van de algemene restauratie en herwaardering van het park in. Na de restauratie wordt het onder meer opnieuw mogelijk om de historische wandeling doorheen het park te maken. De werken staan gepland na Waregem Koerse van dit jaar.
Historiek
Het park en de vijvers werden aangelegd rond 1840, ongeveer tien jaar vóór de bouw van het kasteel. De opdrachtgevers en eerste eigenaars waren Felix De Ruyck en Nathalie Storme. Na hun dood erfden baron Victor Casier en Marie-Victorine Storme het domein. De volgende en tevens laatste private eigenaars waren het echtpaar baron Gabriel Casier - de Schietere de Lophem.
Het 19de-eeuwse kasteelpark werd aangelegd in Engelse landschapsstijl met romantiserende invloed. Als verheerlijkt landgoed werd het uitgebouwd tot statussymbool van de hogere burgerij in een kleinstedelijk centrum. Zowel het smeedijzeren hekwerk aan de Stationsstraat en de muur aan de Keukeldam, als de imposante bomen zorgen voor de afscherming ten opzichte van de straat. Dit wijst op het oorspronkelijk privaat en besloten karakter van het domein.
De aanleg van het park gebeurde rond de achtvormige omwalde site in de vallei van de Gaverbeek. Hiertoe werden de vroegere walgrachten (ca. 1816) uitgegraven tot siervijvers. Beide eilandjes zijn toegankelijk via elegante gedecoreerde loopbruggetjes, wat niet kon ontbreken in een park aangelegd volgens de romantiserende en idyllische tuingedachte.
Ook de vleermuizen, meer bepaald de snorvleermuis, hebben de weg naar het domein gevonden. Ze zochten een onderkomen in de vroegere ijskelder van het kasteel. De kelder is een gemetselde conische ruimte van een drietal meter diep. Tijdens de wintermaanden werd er ijs van de vijver in grote blokken opgestapeld. Met deze ijsvoorraad kon de familie Casier tot in de zomer vers vlees bewaren. De ijskelder werd in 1986 gerestaureerd en voorzien van een invlieggat voor de vleermuizen.
Naast de ingang tot het park aan de Keukeldam staat een O.-L.-Vrouwkapelletje in neogotische stijl. Het werd in 1911 gebouwd in opdracht van Agnes Casier, dochter van baron Victor, als dank voor de genezing van haar dochter Ghislaine.
De Stad Waregem, Politiezone MIRA en voetbalclub SV Zulte Waregem lanceren een plan om de veiligheid en de positieve beleving in het voetbalstadion van Essevee te verhogen. Er komt een nultolerantie tegen geweld, pyrotechnisch materiaal en drugs. Daarvoor wordt geïnvesteerd in extra opleidingen voor stewards, extra camerabewaking en er komt een meldpunt.
Voetbal, een feest. Een huizenhoog cliché, maar jammer genoeg niet altijd een realiteit. Om de positieve beleving in en rond de Elindus Arena te bewaren, bundelen de stad, de politie en Essevee hun krachten.
Focus op positieve beleving
SV Zulte Waregem wil zijn trouwe supporters en vrijwilligers nauwer betrekken om van een bezoek aan de Elindus Arena een fijne ervaring te maken. De club zal via de supportersfederatie en een nieuw samen te stellen SLO-team (supporter liaison officer, een verbindingspersoon tussen de club en de supporter) de stem van zijn supporters horen. En loopt het toch eens fout, dan kunnen supporters voortaan terecht op een meldpunt voor problemen. Op die manier wil Essevee sneller kunnen inspelen op uitdagingen die supporters ervaren: gebrek aan sanitair, problemen met de drankkaart of de toegankelijkheid van de tribuneplaatsen, ... worden zo eenvoudig gemeld.
Daarnaast blijft Essevee inzetten op de bijscholing van alle medewerkers. Dat gaat van jaarlijkse bijscholingen en opleidingen voor stewards tot een tapcursus voor barmedewerkers, alles wat kan bijdragen tot een aangename en vriendelijke sfeer.
Nultolerantie tegen geweld, pyrotechniek en drugs
Ook het voetbal ondergaat de mindere kanten van de maatschappelijke ontwikkeling. In een eerste fase zullen de acties van de drie par9jen focussen op geweldpleging, het gebruik van pyrotechnisch materiaal en druggebruik. Essevee verleent al jaren zijn medewerking aan sensibiliseringscampagnes van Stad Waregem en de Pro League. Die inzet blijft en zal, na enkele moeilijke coronajaren, opnieuw worden aangescherpt.
Stadionbezoekers die zich toch niet aan de regels houden, zullen worden gestraft. De Politiezone MIRA zorgt voor de handhaving en de club kan via burgerrechtelijke procedures sancties laten opleggen aan zij die zich misdragen. Om de opsporing efficiënter te maken, investeert Essevee in zijn camerabewaking in en rond de Elindus Arena.
Alternatieve trajecten voor vorming & bewustwording
Bij ernstige inbreuken worden een boete en/of stadionverbod uitgeschreven, maar er zijn ook alternatieve trajecten. Wie zich niet gedraagt, moet inzicht krijgen in zijn/haar houding. De Pro League werkt sinds vorig jaar samen met de Kazerne Dossin bij inbreuken van racisme of discriminatie. Essevee zal gelijkaardige trajecten voor vorming & bewustwording opzetten met lokale partners. Dat kan gaan van een vormingssessie bij de brandweer tot logistieke taken om de gemaakte schade te vergoeden. Deze trajecten kunnen worden opgelegd bovenop een stadionverbod of boete.
Inbreng politie voetbalgebeuren SV Zulte Waregem
“Als politiedienst zijn wij naast brandweer, medische discipline en bestuurlijke overheid één van de partners betrokken in het veiligheidsgebeuren naar aanleiding van voetbalwedstrijden in de Elindus Arena. SV Zulte Waregem is als organisator van de voetbalwedstrijden de eerste verantwoordelijke inzake veiligheid in het stadion. De diverse taken die de veiligheid in het stadion moeten waarborgen, worden uitgevoerd door stewards die onder de leiding staan van de veiligheidsverantwoordelijke. In geval de stewards er niet in slagen om een probleem op te lossen, kan een beroep gedaan worden op spotters, politieambtenaren in burger die een oogje in het zeil houden in het stadion tijdens de duur van de wedstrijd. Buiten het stadion zorgt de Politiezone MIRA voor de handhaving van de openbare orde en zo nodig voor het herstel ervan.
De voetbalcel van de PZ MIRA heeft sinds jaar en dag een goeie samenwerking met de beleidsverantwoordelijken en met de veiligheidscel van Essevee. Op regelmatige basis is er overleg op verschillende niveaus. Op die manier probeert de voetbalcel van de PZ MIRA op een constructieve manier mee te werken aan het veiligheidsbeleid van de club (ondersteunen van door de club georganiseerde preventieve acties, deelnemen aan evacuatie-oefeningen, …). Als politiedienst hebben wij er alle belang bij dat voetbalwedstrijden op een veilige manier kunnen afgewerkt worden. Ook voor ons is ‘voetbal een feest’ een feest! De politie-inzet naar aanleiding van voetbalwedstrijden is niet min. Het kunnen reduceren van de politionele inzet, doet ook de maatschappelijke kost naar aanleiding van deze evenementen dalen.
Preventief optreden om moeilijkheden te voorkomen is de basis van onze werking. Echter wanneer preventie niet meer werkt, zullen wij ons genoodzaakt zien om repressief op te treden. De voetbalwet stelt een aantal door supporters gestelde gedragingen, zowel binnen als buiten het stadion, strafbaar. Voor hardleerse supporters grijpen wij dan ook terug naar de voetbalwet en worden er processen-verbaal opgesteld. Deze worden overgemaakt aan de voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken, die een gepaste sanctie (stadionverbod en/of boete) oplegt aan de overtreden.
In samenspraak met de bestuurlijke overheid en SV Zulte Waregem zullen wij onze hierboven beschreven werking bestendigen. Supporters die problemen veroorzaken zullen verder op dezelfde manier worden bejegend. Ook de voetbalcel van de PZ MIRA zal een absolute nultolerantie voeren tegen, geweld, het gebruik van pyrotechnisch materiaal en het bezit en gebruik van verdovende middelen in het stadion.”
De betrokken diensten met van links naar rechts: Gerrit Seynaeve (Eerste Commissaris PZ MIRA), Miguel De Ruyck (Commercieel Directeur SV Zulte Waregem), Kurt Vanryckeghem (Burgemeester Stad Waregem), Kristof Chanterie (Schepen van Sport Stad Waregem) en Frederik Vandecasteele (Korpschef PZ MIRA)
Op 8 juli 1922, nu een volle eeuw geleden, werd de Samenwerkende Maatschappij voor het bouwen van Goedkope Woningen – Helpt Elkander - te Waregem opgericht. De vergunning voor het eerste bouwproject, de ‘Veertig Huizen’ in de huidige Jozef Duthoystraat, werd afgeleverd in september 1922. Helpt Elkander is ook actief in Wielsbeke, Dentergem, Tielt, Pittem en Ardooie. 100 jaar sociaal wonen wordt gevierd op vrijdag 8 juli 2022 met een academische zitting in de raadszaal te Waregem en een feest voor de bewoners in OC Leieland te Ooigem. Helpt Elkander kon nog net zijn eeuwfeest vieren en meer zit er niet meer in want volgend jaar wordt Helpt Elkander opgeslorpt in de Woonmaatschappij met Mijn Huis en RSCK Waregem.
Ann Goerlandt, directeur a.i. ziet Sociale Huisvesting als een verhaal van kansen bieden aan mensen. De manier waarop is door de jaren heen sterk geëvolueerd. “Het verhaal van Helpt Elkander begon in Waregem, drie jaar na de oprichting van de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken (NWGWW – nu VMSW). Het initiatief voor de oprichting ging uit van een aantal Waregemse privépersonen die bekommerd waren om de woningnood in hun gemeente. De woningnood was al schrijnend vóór WO I.”
Maatschappij van sociaal nut
Ergens in het voorjaar van 1922 werd een eerste keer vergaderd over de stichting van een ‘maatschappij van sociaal nut, die al haar krachten zou aanwenden om de wooncrisis te bestrijden’. Bij het ruime publiek werd een oproep gedaan om in te tekenen op aandelen van deze maatschappij en op 8 juli 1922 volgde de officiële oprichting en volgde als eerste bouwproject de ‘veertig Huizen’.
WO II zorgde opnieuw voor een nijpend tekort aan degelijke huisvesting. Na een oproep vanuit het gemeentebestuur volgden vanaf 1948 nieuwe bouwactiviteiten met realisaties aan de Roterijstraat, de Toekomststraat en aan de Hope van Vrede (hoek Brouwerijstraat en Franklin Rooseveltlaan). De mensen uit de krotwoningen konden daardoor verhuizen naar nieuwbouwwoningen.
In 1949 traden het gemeentebestuur van Sint-Eloois-Vijve en Wielsbeke toe tot de maatschappij. Dentergem volgde in 1958 en na de fusie in 1977 kwam de uitbreiding met Tielt, Pittem en Ardooie. Vandaag is Helpt Elkander actief in 10 deelgemeenten : Koolskamp (68), Egem (73), Kanegem (10), Aarsele (76), Dentergem (49), Oeselgem (48), Sint-Baafs-Vijve (36), Wielsbeke (118), Sint-Eloois-Vijve (134) en Waregem (723). Er werden ondertussen meer dan 2.500 woningen gebouwd. Momenteel beheert Helpt Elkander een patrimonium van 1352 woningen.
Ann Goerlandt : “De focus heeft zich intussen verlegd. De laatste decennia hebben we massaal ingezet op het renoveren van onze woningen. Al de woningen hebben dakisolatie, energiezuinige verwarmingssystemen en dubbele beglazing. In onze nieuwbouwprojecten hebben we veel aandacht voor natuur en klimaat door gebruik te maken van vernieuwende technieken. We willen hiermee ook kansen creëren voor de toekomstige generaties en ons steentje bijdragen aan het versterken van de leefbaarheid, o.a. door het inrichten van aangename open ruimtes waar de huurders kunnen samenkomen. We hechten ook veel belang aan het ondersteunen van huurders in moeilijkheden. Goede huisvesting is belangrijk, maar een juiste omkadering voor mensen met extra begeleidingsnoden is dat evenzeer.”
Toekomst
Pietro Iacopucci is sedert 2014 voorzitter van Helpt Elkander. Hij werpt een blik op de toekomst. “De Vlaamse Overheid besliste om een ingrijpende hervorming door te voeren met de vorming van de Woonmaatschappijen. De kracht van deze hervorming ligt erin dat huurders en kandidaten bij één maatschappij per gemeente terecht zullen kunnen voor hun dossier en dat de expertise van zowel de sociale huisvestingsmaatschappijen als de sociale verhuurkantoren per werkingsgebied voortaan gebundeld zal zijn. De expertise van de sociale verhuurkantoren biedt ons alleszins perspectieven om in de toekomst nog extra in te zetten op huurbegeleiding voor wie dit nodig heeft.”
Gelukkig hebben Waregem, Wielsbeke en Dentergem uitzondering bekomen inzake de vooropgestelde referentieregio’s van op 12 maart 2021 keurde de Vlaamse Regering (goedgekeurd op 12 maart 2021). Waregem enerzijds en Wielsbeke en Dentergem anderzijds liggen in een andere referentieregio, maar na protest van burgemeesters van Wielsbeke, Waregem en Dentergem wordt hun samenwerkingsverband voor de woonmaatschappij (eenmalig?) door de vingers gezien.
“100 jaar Helpt Elkander kan effectief gezien worden als het einde van een tijdperk. Er komt geen 105e verjaardag, maar er begint iets nieuws: de regionale Woonmaatschappij met Helpt Elkander, Mijn Huis (Harelbeke) en RSVK Waregem. Het werkingsgebied van deze Woonmaatschappij zal uit 8 gemeenten bestaan: Anzegem, Deerlijk, Dentergem, Harelbeke, Lendelede, Oostrozebeke, Waregem en Wielsbeke. De voorbije periode werd intens samengewerkt met de besturen van de betrokken gemeenten om deze woonmaatschappij vorm te geven. De deadline voor de start van deze woonmaatschappij is 30 juni 2023 en nadert dus met rasse schreden. Met de vorming van de woonmaatschappij en het ambitieus programma waarbij tegen 2030 een 350-tal bijkomende sociale huurwoningen zullen gebouwd worden, hopen we op termijn de wachttijd voor een sociale woning minstens in te korten”, aldus nog voorzitter Pietro Iacopucci tijdens een georganiseerd persconferentie in het hoofdkwartier Hazepad, waarbij de pers zelf zoals gebruikelijk haar kat had gestuurd.
350 nieuwe woningen tegen 2030
Al kan de reorganisatie naar Woonmaatschappij tijdelijk voor enige vertraging zorgen, dan blijft voorzitter Iacopucci ervan overtuigd dat geen afbreuk moet gedaan aan het ambitieus programma aan voorziene projecten. Tegen 2030 staat de bouw gepland van 350 woningen waaronder 65 huurappartementen in Hof Ter Waaien, 99 huurappartementen en woningen in fase 1 op het Dompelpark alsook 24 koopwoningen. Fase 2 op Dompelpark moet nog eens 111 huurwoningen, 52 koopwoningen en 19 bouwkavels opbrengen. Tenslotte worden ook nog 15 nieuwe woningen voorzien op Transvaal Sint-Eloois-Vijve fase 2 en 23 nieuwe woningen in de Loverstraat in Sint-Baafs-Vijve.
Momenteel telt Helpt Elkander 12 medewerkers, telt de wachtlijst 1188 kandidaten en was de wachttermijn eind 2021 gemiddddeld 39 maanden. Met de Woonmaatschappij kan gerekend worden op een ruimer personeelsbestand en wordt gehoopt om de procedures inzake stedebouw vlotter te kunnen laten verlopen.
8 voorzitters, 5 directeurs
Bij de stichters waren eerste voorzitter Hubert De Craene (beheerder 1922-1926), Baron Jules Casier (1926-1946) en August Faveere (1946-1962). oorlogsburgemeester Jozef Van Heuverbeke was voorzitter van 1962 tot zijn overlijden in 1981. Hij werd opgevolgd door Pol Vanhoutte (1981-1989), beheerder-afgevaardigde door stad Waregem. Architect Marc Bovyn, particulier beheerder sinds 1959, was voorzitter van raad van bestuur van 1989 tot 2004. Nadien volgden Christian Dewaele (2004-2014) en huidig voorzitter Pietro Iacopucci.
De sociale bouwmaatschappij Helpt Elkander kende in die 100 jaar slechts vijf directeurs. Achiel Thienpont leidde de maatschappij van 1922 tot 1948. Hij werd opgevolgd door Oscar Kint. Hij lag als dynamische secretaris van de Commissie van Openbare Onderstand samen met gemeentesecretaris Antoon Callu aan de basis van het moderne Waregem. Hij zette zich vooral in om de Waregemse senioren een degelijk logement te verschaffen. Op de Keukelmeersen was hij bouwheer van ’t Ware Heem, seniorenflat Zonnetijd en het revalidatiecentrum De Zonne. Onder zijn impuls werden door Helpt Elkander 1607 woningen gebouwd.
In 1979 werd Kint opgevolgd door Albert Rogge (1979-1989). Christ Bossuyt leidde de maatschappij van 1990 tot vorig jaar en sedert augustus 2021 is Ann Goerlandt directeur a.i.
Viering eeuwfeest
Het eeuwfeest wordt op 8 juli gevierd me een academische zitting in de raadszaal van het stadhuis te Waregem. Na het welkom van voorzitter Pietro Iacopucci volgt een toespraak van mevrouw Carien Neven, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. Daarna volgt een boeiende getuigenis van Axel Peleman, Vlaams zanger en bassist, die opgroeide in een sociale woonwijk. Directeur Ann Goelandt verzorgt het slotwoord. De academische zitting wordt opgeluisterd door Mary & Jones. ’s Namiddags worden de bewoners uitgenodigd op een feest in OC Leieland te Ooigem.
Van maandag 4 tot vrijdag 8 juli kunt u dank zij de vzw Waregemse Gordel ook in Waregem deelnemen aan het spel van de Stoel. Geïnspireerd door het zomerspel De Stoel, dat dit jaar al voor het vijftiende jaar op rij wordt georganiseerd op Eén en VRT NU. In Waregem kunt u volgende week op zoek naar de Stoel van Gorbie.
Gorbie is de mascotte van de Waregemse Gordel en vlijt zich iedere avond van maandag 4 tot vrijdag 8 juli ergens neer in eigen stad. Om te weten waar de strandstoel staat, zal die week iedere avond om 19 uur een kort filmpje op de website en de Facebookpagina getoond worden waar de stoel zich bevindt. Wie als eerste aan de stoel staat mét het gevraagde voorwerp, wint een waardevolle prijs.
Het gemeenschappelijk en maatschappelijk doel van de vzw Waregemse Gordel bestaat uit het samenbrengen van burgers, dit door middel van het organiseren en stimuleren van sociale, educatieve, creatieve, culturele, sportieve en recreatieve manifestaties met oog op het bevorderen en bestendigen van menselijke interactie en communicatie. Op die manier wil de vzw tegemoet komen aan de sociale, sportieve en culturele behoeften van burgers.
De 1ste Waregemse Gordel vond plaats op zondag 14 juli 2002, nu 20 jaar geleden. Het coronavirus zorgde ervoor dat de 19de Waregemse Gordel – gepland op zondag 12 juli 2020 – niet kon doorgaan. Tenminste, niet zoals de deelnemers het gewend waren. Het bestuur wou de trouwe deelnemers wel verwennen met een alternatieve corona-editie, gespreid over 12 dagen. In 2021 was er geen Waregemse Gordel meer.
Maar de vzw Waregemse Gordel werd niet opgedoekt. Zo blijft de wandelclub zeker bestaan. De kennis en materialen worden aangeboden aan plaatselijke verenigingen. Tevens organiseert de vzw Waregemse Gordel meerdere, aldanniet meerdaagse, creatieve, sportieve en recreatieve manifestaties. Op die manier willen zij tegemoet komen aan de sociale en culturele behoeften van de inwoners van onze mooie stad.
Hou dus komende week de website en facebookpagina van De Waregemse Gordel in de gaten.
Volgende prijzen zijn te winnen: - een aankoopbon van 50 euro (Elektro Service Mauroo) - een aankoopbon van 60 euro (modezaak GIKS) - een aankoopbon van 60 euro (Hubo Beveren-Leie, aangeboden door vzw Waregemse Gordel) - een aankoopbon van 60 euro (Paradisio Desselgem, aangeboden door vzw Waregemse Gordel) - een Ray Ban zonnebril van 100 euro (Pearle)
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)