xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Filip Dewinter en zijn VB-aanhang hielden tijdens het voor de gelegenheid afgelaste vrijdaggebed een bescheiden protestactie in de Nieuwstraat te Desselgem tegen de daar gevestigde erkende moskee Asounna. Het Vlaams Belang organiseerde deze betoging in Desselgem tegen de erkenning en werking van de plaatselijke moskee. De actie startte aan café Gemeentehuis in het centrum, waar Filip Dewinter op een persconferentie in de bovenzaal de bedoelingen van hun actie nog uitgebreid argumenteerde. Het VB-kopstuk had het daar zelf al over een bescheiden protestactie
Tijdens de persbijeenkomst was het inderdaad al duidelijk dat het aantal betogers duidelijk onder de verwachtingen bleef . Een aantal bakken met professioneel betogingsmateriaal (borden en stokken) verdwenen na de voorstelling al opnieuw in de koffer van de geparkeerde wagen naast de opvallend gele sportwagen van Dewinter. Het plaatselijk café met sympathie voor Vlaams Belang was immers op dat ogenblik ruim genoeg om alle opkomende betogers te herbergen. Wat later zouden toch nog zowat honderdvijftig VB-militanten, benevens de Antwerpse en nationale inbreng afkomstig uit de heel brede regio, opstappen in de protestactie.
Het Vlaams Belang wil met deze demonstratie zijn afkeur tonen tegen de erkenning van moskeeën in het land. Volgens Filip Dewinter werkt men met de ondersteuning van de werkingen rond moskeeën de niet-integratie van de immigrantengemeenschappen in de hand. Het Vlaams Belang onderzoekt momenteel de mogelijkheid tot het instellen van een procedure bij de Raad van State tot vernietiging vande zes erkenningsbesluiten van 22 december 2007 omwille van hun strijdigheid met het uitvoeringsbesluit van 30 september 2005 inzake maatschappelijke relevantie, gebruik van het Nederlands en het democratisch gehalte van de moskee. Het Vlaams Belang start ook een petitieacite op tegen de erkenning van moskeeën.
De Nieuwstraat zelf lag er opvallend kaal en verlaten bij. De anders drukke straat was volledig parkeervrij en ook verkeersvrij. Alle invalswegen waren afgezet en de politie was aanwezig aan alle zijstraten om elk verkeer te verhinderen. De opvallend talrijk aanwezige zonder haat straat-bordjes voor de ramen maakte in deze doodse buurt indruk als stil en waardig antwoord van de bewoners op de haatzaaiende actie van Vlaams Belang. Die vredige stilte stond in schril contrast met de dreigende doortocht van de VB-demonstranten, de politiemacht en een aantal op rellen beluste journalisten.
De burgemeester had de betoging toegelaten en tegelijk maatregelen genomen om zoveel mogelijk waarborgen te scheppen om de orde en veiligheid te blijven verzekeren. Het volledig verkeersvrij en parkeervrij maken was daar een van, maar ook de aangekondigde aanwezigheid van zowat 120 politiemensen met het nodige materiaal behoorde tot het geheel. Het Vlaams Belang had zelf ook gezorgd voor een eigen ordedienst om eventuele oprispingen van ongure elementen binnen zijn manschappen in de kiem te smoren. De betoging verliep mede daardoor ook rustig.
Net voor de moskee werd de groep afgeleid. Op die plaats stonden enkele tegenbetogers, die volgens de berichtgeving in De Morgen als extreem-linkse militanten worden bestempeld. Een van hen werd tijdelijk opgepakt. Na ruim een uur werd de betoging ontbonden. Volgende afspraak was dan een meeting in zaal De Jager in Sint-Eloois-Vijve. Kopstuk Filip De Winter orakelde daar zijn aanhang nog eens over het gevaar van de Islam voor Europa.


|