 De stad Waregem is van plan om een belangrijk werk uit haar kunstcollectie te koop aan te bieden. Het gaat over het schilderij Een drenkeling aan de Pont des Arts van Henri Evenepoel (zie bovenstaande foto). De stad beschikt op vandaag over onvoldoende infrastructurele voorzieningen om dit kunstwerk op een veilige en verantwoorde manier tentoon te stellen. Het schilderij heeft ook geen binding met de stad zelf. In eerste instantie wordt het kunstwerk tegen een minimumprijs van 50.000 euro aangeboden aan de grote Vlaamse musea.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het werk meet 47 op 56,5 cm en is gedateerd uit 1895. Het werk wordt regelmatig vermeld in biografieën over het werk van Henri Evenepoel (Nice 1872 Parijs 1899), een vooraanstaand Belgisch impressionistisch schilder die met Ensor en Spilliaert wordt gezien als voorloper van de 20e eeuw en veelal in één adem wordt vernoemd met Emile Claus en Rik Wouters. Het belangrijke kunstwerk van de jonge Henri Evenepoel in de collectie van de stad Waregem is representatief voor zijn bijna naturalistische werken over het leven in de Parijse binnenstad, waar hij zijn artistieke opleiding afsloot.
De stad Waregem acht zich niet langer bekwaam om dit kunstwerk een volwaardige plaats te blijven bieden en daarom krijgt de gemeenteraad dinsdagavond het voorstel om dit kunstwerk te verkopen en de opbrengst te storten in het kunstfonds. Op deze wijze zal de opbrengst opnieuw geïnvesteerd worden in kunst die naar de burger toe kan aangeboden worden. Het werk werd in 1952 door de toenmalige gemeente Waregem aangekocht in een Brusselse kunstgalerij. Waregem was toen een gemeentelijk kunstmuseum aan het aanleggen. In oude culturele brochures is nog melding van de aanwezigheid van dit kunstmuseum in Waregem. Dat project was echter geen lang leven toebedeeld.
Om dit kunstwerk te kunnen verkopen, wordt voorgesteld om volgende procedure toe te passen:
In eerste instantie wordt het belangrijke werk te koop aangeboden aan de grote Vlaamse musea (Antwerpen, Gent en Oostende) en aan het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media en dit tegen een minimumprijs.
Indien geen van deze instellingen binnen een beperkte periode ingaan op het aanbod, wordt het werk via een veilinghuis te koop aangeboden tegen minstens de minimumprijs.
Het veilinghuis zal aangeduid worden na prijsvraag conform de wetgeving op de overheidsopdrachten en meer concreet bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.v Als minimale verkoopprijs wordt 50 000 voorgesteld, op basis van vrijblijvende schattingen door het Vlaams Ministerie van Cultuur, diverse veilinghuizen en deskundigen. Aan de gemeenteraad wordt dinsdagavond gevraagd om verkoop van het schilderij Een drenkeling aan de Pont des Arts van Evenepoel goed te keuren en de verkoopprocedure vast te stellen.
Henri Evenepoel is een gewaardeerd schilder. Als vergelijkingspunt kunnen we hier nog aanhalen dat enkele jaren geleden nog zijn doek De Kleine Charles uit 1897 van het formaat 28 op 23 cm in Brussel werd geveild voor 98.000 euro. Dat gebeurde tijdens een tweedaagse verkoop in veilingzaal Beaux-Arts op de Brusselse Zavel, die volledig gewijd was aan Belgische moderne kunst. De waarde van dat werk werd toen geschat op 20 tot 30.000 euro. Volgens een verantwoordelijke van de veilingzaal heeft dat werk België niet verlaten.
Henri EVENEPOEL (Nice 1872 - Paris, 1899)
Henri Evenepoel was schilder, tekenaar en graveerder. Hij werd geboren in Frankrijk als zoon van Belgische ouders. Na het vroege verlies van zijn moeder in 1874 werd zijn opvoeding verzekerd door zijn vader, een gecultiveerd en muziekminnend Belgisch hoog ambtenaar. Zijn grootvader is kunstkenner en een oom is beeldhouwer. Zijn artistieke opleiding start aan de academie van Sint-Joost-ten-Noode en de Academie voor Schone Kunsten te Brussel. In 1892 volgt hij de school voor Schone Kunsten in Parijs een opleiding decoratieve kunst, maar na het overlijden van zijn leermeester volgt hij het atelier van kunstschilder Gustave. Moreau, waar hij Henri Matisse en Georges Rouault als medeleerlingen leert kennen. Vanaf 1893 schildert hij levendige voorstellingen van het Parijse leven, de animatie van de straten en de verscheidenheid aan volkstypes.
Hij neemt vanaf 1894 deel aan de tentoonstellingen van de kunstateliers en maakt in dat jaar ook kennis met het werk van Manet, dat hem diep raakt. Zijn talent en zijn persoonlijkheid geraken steeds sterker gewaardeerd binnen artistieke milieus. In november 1894 wordt zijn zoon geboren, die nadien zal figureren in tal van zijn werken. Vanaf 1895 stelt hij zijn werk regelmatig voor op het Salon van Champ-de-mars nabij de Eifeltoren en wordt hij ontvangen door collegas als Toulouse-Lautrec, Jérome, Jacques-Émile Blanche. Uit die periode stammen ook zijn portretten van Madame Crespin, Mademoiselle Matisse, e.a. maar ook zijn wel sterk naturalistische werken als de drenkeling aan de Pont des Arts, dat nu door de stad Waregem te koop wordt aangeboden.
Eind 1897 wordt de nog jonge Henri ziek en verblijft om te herstellen enkele maanden in Algerije. Terug in Parijs realiseert Evenepoel grote werken als Zondagwandeling in het Bois de Boulogne en stelt ondermeer nog tentoon in Brussel en Munchen. Hij stond op het punt te exposeren op La Libre Esthétique als hij sterft op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van tyfus.
Werk van hem winden we ondermeer nog in het Prentenkabinet (Brussel), Gemeentekrediet (Brussel), Musée dOrsay (Paris), Museum voor Waalse kunst (Luik Promenade du dimanche à Saint-Cloud), Museum voor Schone Kunsten (Gent - oa. De Spanjaard te Parijs, Portret van graaf Chevalier, Louise in de rouw), Museum San Francisco, Nationaal Museum voor Schone Kunsten (Algiers), Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (Antwerpen), Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (Brussel - Henriette au grand chapeau, Marché d'oranges à Blidah) Provincie Vlaams-Brabant (Leuven), Städel (Frankfurt am Main), Stedelijke Musea (Sint-Niklaas).
 
|