xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Waregem was in het midden van de 19e eeuw nog een typische plattelandsgemeente waar vele kleine boerderijen waren en waar de nijverheid vooral bedreven werd door thuiswerkers. De aanleg van de spoorlijn Gent-Kortrijk in 1842 en later deze van de autosnelweg E17, hebben bijgedragen tot de evolutie van een landbouwgemeente tot eerst industrie- en vervolgens dienstencentrum. Zowel op dienstverlenend, cultureel als recreatief vlak is Waregem toonaangevend voor de omliggende gemeenten.
Na de fusie van 1977 groeide Waregem verder van dorp tot stad. Waregem is echter niet enkel industriestad of dienstencentrum. Door zijn geschiedenis en zijn recente ontwikkeling, die ondermeer het gevolg waren van een grote gastvrijheid, is de stad eveneens een plek geworden waar het aangenaam is om te vertoeven, zowel voor de eigen bewoners als voor de vele bezoekers. Unizo Waregem, en dan zeker zijn secretaris Rik Ghistelinck, droomt er al enige tijd van om iets te doen rond toerisme is lokale economie (ruim bekeken). Voorzitter Hans Maddelein werd ondertussen door dat enthousiasme aangestoken. Zo zeer zelfs dat hij zijn Raad ver Bestuur kon overtuigen om het toerisme als jaarthema voor 2008 te laten uitroepen.
Volgens sommigen lachen de Waregemnaars zich een kriek als je hen vertelt dat hun kleine stad het doel zou kunnen zijn van toeristen. "Het komt er dus vooreerst op aan een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen" meent de voorzitter. Is het idee echter zo ongeloofwaardig? W'ondernemen heeft eens onderzocht wat Waregem kan bieden aan toeristen. Zoals de lezer zal merken is dat toch niet zo weinig. We overlopen samen een aantal troeven.
Toeristische bezienswaardigheden:
Amerikaans Kerkhof 'Flanders Field': het enige Amerikaans kerkhof in België uit de eerste wereldoorlog
Sint Amands- en Sint Blasiuskerk: de hoofdkerk op de markt te Waregem.
De Gaverbeekhippodroom
Park Baron Casier: het prachtig stedelijk park in het hartje van de stad.
Hef Munkenhof: een imposant gebouwencomplex dat eens het bestuurscentrum was van de Gentse Sint-Pietersabdij.
Sint Martinuskerk (met orgel): de beschermde neogotische Desselgemse kerk uit 1849. In de kerk bevindt zich een merkwaardig 17de eeuws van Belleorgel.
De Lourdesgrot: Juffrouw Ursula Vandenbroeke liet in 1895 deze grot bouwen met rotsblokken uit de Pyreneeën.
Hef Goed te Nieuwenhove: De historische kasteelhoeve in Nieuwenhove. Deze stedelijke eigendom bezit de enige stukwerkschuur uit de streek.
Zavelput en Leieboorden: een uniek stukje natuur in Beveren-Leie waar enkel passieve recreatie toegelaten is.
Cultuur:
Sinds 2003 beschikt Waregem over een kunstencentrum. In 2003 kocht de Provincie West-Vlaanderen het gebouwencomplex van de vroegere galerie Art Box. Het kreeg als nieuwe naam BE-PART, Platform voor actuele kunst. De aanwezigheid in Waregem van een dergelijk platform opent mogelijkheden tot creatie van kunstroutes in onze streek (met onder meer het Raveelmuseum in Machelen, het museum van de Leiestreek in Deinze, de musea in Oudenaarde).
Natuur en groen:
Naast de al genoemde zavelput werd de oude spoorwegberm van de oude lijn Waregem-Ingelmunster als natuurgebied beschermd. Verder is er natuurlijk heel wat groene open ruimte zelfs in het stadscentrum van Waregem: stadion, hippodroom, park Casier. We mogen evenmin vergeten dat Waregem volop kan genieten van de Wortegemse bossen.
Fiets- en wandelroutes:
Als we ze goed geteld hebben zijn er in onze stad 8 wandelroutes en drie fietsroutes, die aan de wandelaars en fietsers de mooie plekjes van Waregem laten zien: De Vlasroute , De Waregemse Hoe-venroute, Vierbekenpad, Ketserspad, De Waterhoek, Kerkwegelpad, Op de Grens van Oost en West, Radio 2 wandeling. Tussen Zavelput en Spoorwegberm, De V-route, Leievalleiroute.
Waterrecreatie:
Dat het zwembad "de Treffer" een succes is zal niemand ontkennen. Ook de Leie heeft gezorgd voor recreatieve activiteiten: er is de jachfhaven met veertig ligplaatsen en sinds kort worden boottochten op de Leie georganiseerd die een unieke kans bieden om de Leiestreek op een andere manier te leren kennen. Het zou ook interessant zijn om eens het aantal recreatieve vissers te tellen dat aan de verschillende waterplassen een lijntje uitgooit.
Het Paard
De geschiedenis van Waregem is sterk verbonden met het paard. Het heeft sedert 1847 een dominante rol gespeeld in de Waregemse samenleving toen beslist werd om wedrennen te organiseren in het centrum van de gemeente. Waregem Koerse vierde dit jaar zijn 160ste verjaardag en blijft een enorme aantrekkingskracht uitoefenen.
Het Bloso sportcentrum is een duidelijk bewijs van de verdere democratisering van de paardensport. Het nieuwe sporthotel zal de werking nog versterken. Vanuit het sportcentrum vertrekt het Cross-Country-ruiterpad terwijl het Bouvelo Mennerspad toelaat de streek tussen Waregem en Oudenaarde te verkennen.
Maar Waregem wil zich niet beperken tot de nationale grenzen. Er wordt ook internationaal gedacht en gehandeld. Zo tekende Waregem met de steden Jerez de la Frontera (Spanje), Pardubice (Tsjechië) en Golega (Portugal) de intentieverklaring voor het oprichten van een netwerk van Europese steden, ter bevordering van de cultuur en het patrimonium van het paard.
Horeca
Wie spreekt over toerisme, moet ook met de horecasector rekening houden: bezoekers moeten kunnen eten en drinken en eventueel logies vinden. Wat dat betreft is Waregem goed uitgerust: er zijn verschillende hotels van een goed niveau en de verschillende restaurants en cafés kunnen aan de toerist bieden wat hij zoekt. Ook de camping zorgt ervoor dat Waregem gekend is bij heel wat passerende buitenlandse reizigers.
Voorgaand overzicht wijst duidelijk op een aantal troeven van Waregem om het toerisme te ontwikkelen als sector. Het zal nooit en tweede Brugge worden, maar er moeten toch voldoende inspanningen geleverd worden om aan mensen die bij ons komen om te studeren, te werken, te consumeren, zich te ontspannen, dat "iets meer" te bieden zodat ze graag naar Waregem terugkomen. De vraag kan gesteld worden of samenwerking met naburige steden mogelijk is. De streek tussen Schelde en Leie beschikt zeker over heel wat mogelijkheden. Ook de Leievallei kan wat toerisme betreft heel wat troeven op tafel leggen.
Unizo Waregem start een werkgroep op om voorstellen uit te werken. Het moet gezegd worden dat de Stad Waregem zelf reeds grote inspanningen heeft geleverd. Het volstaat om de website over toerisme te bekijken. Samenwerking tussen alle belanghebbende partijen kan enkel leiden tot een nog beter resultaat.
www.gavergids.be
toerisme@waregem.be

|