xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 
We vernemen het overlijden op 99e jarige leeftijd van Waregems ereburger baron Jean Casier. Hij overleed gisteren dinsdag 29 januari om 18.45 uur in het Waregemse ziekenhuis, waar hij enkele weken geleden werd opgenomen na een verkeersongeval. Niemand twijfelt aan zijn uitzonderlijke verdiensten voor Waregem en voor de paardensport in het bijzonder. Daarom kende de Waregemse gemeenteraad hem tijdens de zitting van 4 oktober 1988 de titel toe van ereburger van Waregem. Dat gebeurde naar aanleiding van zijn 80e verjaardag. Dit jaar was al een hulde gepland voor zijn 100e verjaardag, maar een auto-ongeval besliste daar anders over
Hij wordt zaterdag begraven.
Baron Jean Casier werd geboren op 8 oktober 1908 te Waregem als telg van de adellijke familie Casier. De grootmoeder van Baron Casier was Marie Victorine Storme, dochter van Jules Storme (burgemeester van Waregem 1848-1904) en gehuwd met Baron Victor Casier. In 1939 huwde Baron Jean Casier met Marie Desclee de Maredsous. Ze namen hun intrek in het kasteel van Nokere. Hij werkte als technisch ingenieur in de vlasspinnerij van de familie Casier te Gent, een bedrijf dat op een bepaald ogenblik 600 personeelsleden telde. Later verschoven zijn beroepsactiviteiten via de familie van zijn echtgenote bij de energiesector, waarin hij actief was tot 1970. nadien kon hij zich volledig wijden aan zijn twee grote hobby's: paarden en koetsen.
Baron Casier blijft in de annalen bekend als pionier voor de Europese erkenning als Stad van het Paard. Daarvoor staat niet alleen Waregem Koerse, maar zijn streven om in Waregem topwedstrijden te brengen in alle disciplines van de paardensport. Waregem was gast voor het wereldkampioenschap Mennen in 1996 met finalecross in het unieke kader van het kasteelpark Casier in Nokere. Hij was ruim 70 jaar actief als bestuurslid van de Koninklijke Waregemse Koersvereniging. In 1937 trad hij toe tot het bestuur en vanaf 1966 was hij voorzitter. Baron Jean Casier zorgde tijdens zijn voorzitterschap voor de opbloei van Waregem Koerse en maakte Waregem bekend als paardenstad.
Je kon je geen hippisch evenement in de regio voorstellen of baron Casier was van de partij, meestal in zijn koets langs het parcours. Baron Casier mocht dan al 'blauw bloed' in de aderen hebben, hij liet nooit na zijn sociale contacten te onderhouden. Hij maakte daarbij tijd en ruimte voor jong en oud. Hij was vriendelijk tegen iedereen, dankbaar voor elkeen die hem enige dienst bewees. Zijn kasteelpark stond regelmatig open voor allerlei activiteiten. In Nokere was hij ook voorzitter van de fanfare. Bovenal bleef hij een belangrijke hippische ambassadeur, met het hart op de juiste plaats. Hij was ook gepassioneerd door koetsen. Hij beschikte over enkele merkwaardige exemplaren die hij in zijn koetshuis tentoonstelde.
In 1977 kocht Waregem het kasteel en het domein Casier te Waregem van de familie Casier. Het park werd in 1982 openbaar voor het publiek en één jaar later werd in het kasteel een koffiehuis ingericht. De afspraak met de familie Casier om kasteel en kasteelpark in het onmiddellijke stadscentrum na het overlijden van zijn moeder in handen te geven van de gemeente, werd door wijlen burgemeester Marcel Coucke als zijn voornaamste verwezenlijking gezien. Waregem heeft al enorm veel deugd beleefd aan dit kasteelpark Casier. Jaren geleden ontmoetten we hem daar nog bij de inhuldiging van een standbeeld tijdens één van de eerste edities van de kleinste Steeple. Met zijn paardjes en koets was hij een graaggeziene gast bij tal van activiteiten, tot vorig jaar nog in de Parade van het Paard, de Military in Anzegem, Waregem Koerse, enzomeer.
Burgemeester Kürt Vanryckeghem bracht vanmorgen op radio 2 nog eer aan de Waregemse ereburger. Baron Casier was niet alleen 40 jaar voorzitter van Waregem Koerse, hij heeft het evenement ook opgetild tot de manifestatie die ze nu is met vorig jaar ruim 35.000 toeschouwers. Zijn deur en park in Nokere stond ook steeds wagenwijd open voor buitengewone manifestaties met het paard. Daar zijn de jaarlijkse Militarys, maar dank zij hem hadden we hier ook het wereldkampioenschap Mennen. Wie de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester en schepenen bij het stedelijke nieuwjaarsgebeuren hoorde, wist dat er dit jaar in Waregem een grootse viering van ereburger Casier op touw stond. Het zou een koetsenparade met 100 koetsen worden de week voor Waregem Koerse.
Jozef Vandenbroeke, zijn opvolger als voorzitter van de Koninklijke Koersvereniging, heeft 40 jaar met hem nauw samengewerkt en ziet baron Jean Casier als zijn tweede vader. Hij was de bezieler en ongeëvenaarde voorzitter en voortrekker. Het was een man met visie, met beleid. Hij noemde zijn vereniging Koninklijke Koersmaatschappij een société sportieve et joyeuse. Mr. Vandenbroeke zegt veel te hebben geleerd van de baron en noemt minder gekende talenten van de baron. Hij was een edele man in alle betekenissen van het woord. Alhoewel hij volgens de gebruiken van die tijd in het Frans is opgevoed, was hij niet alleen Nederlandskundige maar ook liefhebber van de Nederlandse taal. Een ander aspect van baron Casier is zijn belangstelling voor geschiedenis. Onze stadsarchivaris heeft aan hem ongetwijfeld goede herinneringen bewaard bij haar historisch werk over het kasteel van Nokere. Laatst was baron Casier nog regelmatig bezig met de geschiedenis van de Europese kastelen.

|