xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Als we daarvoor kunnen rekenen op enige medewerking van de bezoekers van deze internetkrant, willen we dit jaar met enkele bijdragen de klok 100 jaar terug draaien
Hier dus een dringende oproep om uw informatie over het oude Waregem door te spelen aan ondergetekende. We kunnen uw histories dan publiceren onder de noemer Waregem 100 jaar, 50 jaar, 25 jaar of onder het opgegeven jaartal Alvast bedankt voor uw moeite
Hier hebben we enkele beelden anno 1908 van de Sint-Amanduskerk op het mark Al zijn er misschien wel veel gelijkenissen met de huidige kerk, dan moet toch duidelijk gemaakt dat de kerk die hier is afgebeeld werd stukgeschoten op 24 oktober 1918. Dat gebeurde door terugtrekkende Duitse troepen vanuit de heuvelrug van Anzegem en die dagen liep trouwens het gehele centrum van Waregem zware averij op.
De hier afgebeelde voorgevel van de kerk werd gebouwd bij de uitbreiding van de kerk omstreeks 1839/1843. Hij was opgetrokken in baksteen met sierelementen in natuursteen. Het portaal werd er tegenaan gebouwd in 1868 door bouwmeester Crocquison uit Kortrijk. De huidige kerk is monumentaler, maar de oude was wellicht iets sierlijker. Dat moet blijken in het portaal en rozet, maar ook voor de toren.
De sterke gelijkenis tussen de oude en huidige kerk is alvast niet te ontkennen. De afmetingen werden trouwens ook nauwelijks gewijzigd en wat niet verwoest was in 1918, werd gebruikt in de nieuwe kerk. Het gebouw was bij de uitbreiding omstreeks 1840 twaalf meter langer geworden en dat was ondermeer duidelijk te zien aan de schaliën van het dak. Het oude deel was in natuursteen, het nieuwe vanaf het voorlaatste venster was in baksteen.
Ook het interieur van de Sint-Amanduskerk komt ons nu niet vreemd voor. Hoewel de heiligenbeelden aan de pijlers verdwenen zijn, en ook de beschildering van de gewelfbogen, herkent men nog duidelijk de vroegere bouwstructuur in de huidige kerk. Ook de kansel is nadien dezelfde gebleven. Hij werd in 1901 gebeeldhouwd door Leonard Blanchard uit Sint-Denijs-Westrem.
(bron Jef Vanthuyne)


|