xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Op initiatief van Peter Vanhoutte, Desselgemnaar en zelf blind, organiseren de Waregemse basisscholen en de stad Waregem een dopjesactie. Reeds geruime tijd wordt er door het Begisch Centrum voor Geleidehonden dopjes ingezameld. Ook de Waregemse basisscholen willen hun dopje bijdragen. Hiervoor kunnen ze rekenen op de steun van de stad Waregem voor de coördinatie. De dopjesactie is deze morgen in aanwezigheid van enkele schepenen van de stad op gang geschoten in de basisschool op de Keukeldam, maar de actie loopt ook in 10 andere basisscholen van de stad.
Het lijkt onrealistisch maar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) realiseert het om met veel vrijwilligers gratis geleidehonden voor blinden te financieren met het verzamelen van plastieken schroefdopjes. Deze dopjesactie krijgt steeds meer weerklank in Vlaanderen. Als we de verzamelpunten bekijken, blijft West-Vlaanderen opWaregem na echter nog een kale plek. We vonden al contactpunten in Waregem (0497/39.94.18) en Desselgem (0494/59.35.09), maar de vandaag gestarte actie met ondersteuning van het stadsbestuur zal pas echt het initiatief bekend maken bij de bevolking en de sensibilisering naar een massale verzameling op gang brengen.
Met de opbrengst van de dopjesactie wil BCG de strijd aangaan voor meer mobiliteit van de blinden. De belangrijkste doelstellingen van het centrum zijn:
- Het kweken en opleiden van honden tot blindengeleidehonden.
- Visueel gehandicapte personen leren omgaan met hun geleidehond.
- Blijvende nazorg verlenen aan de hond en de geleidehondgebruiker.
Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden te Tongeren is een bescheiden doch professioneel opleidingscentrum voor blindengeleidehonden. Hoofddoel is: de mobiliteit van personen met een visuele handicap vergroten zodat zij in onze 'ziende' maatschappij weer een actieve functie kunnen innemen. Vb. zelfstandig winkelen, werken, deelnemen aan socio-culturele activiteiten.
Een blindengeleidehond kost (aan opleiding ed.) zon 15.000, maar een blinde hoeft daar niets voor te betalen. Omdat het Belgisch Centrum voor Geleidehonden dit in zijn plaats bekostigt, heeft het nood aan sponsors en sympathisanten. Daarom organiseren zij reeds enkele jaren een inzameling van dopjes. De ingezamelde dopjes worden ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden verkocht om te worden gerecycleerd in duurzame paletten. Door het inzamelen van de dopjes draagt men dus op een milieuvriendelijke wijze bij tot de ondersteuning van het BCG.
Het is belangrijk om weten welke dopjes juist van nut kunnen zijn. Alleen plastic schroefdopjes van drankflessen worden ingezameld :
- van mineraal- of spuitwater
- van frisdrank (cola, limonade,
)
- van melk
- van fruitsap
Dus niet van detergenten, zeepproducten of oliën. Ook geen plastic deksels of andere materialen
In alle deelnemende scholen wordt een tonnetje geplaatst. Kinderen kunnen dopjes meebrengen van thuis, familie en vrienden en deze hierin deponeren. De stad zal al deze dopjes regelmatig komen ophalen in de scholen en zorgen dat ze terecht komen bij het BCG, met zetel in Tongeren. De aanwezigheid bij de lancering van de schepenen Peter Desmet (milieu), Chantal Coussement (sociale zaken) en Jo Neirynck (onderwijs en jeugd) benadrukt het engagement dat het stadsbestuur in deze actie neemt.
Welke scholen nemen deel ? (ingeschreven scholen op 14 januari 2007)
Vrije basisschool Duizend+Poot
Stedelijke basisschool Desselgem
Vrije basisschool Desselgem
Vrije basisschool Sint-Petrus
Vrije basisschool De Biest
Vrije basisschool Nieuwenhove
St-Lutgardissschool De Jager
Stedelijke basisschool Sint-Eloois-Vijve
Stedelijke basisschool Beveren-Leie
Vrije basisschool Keukeldam
Gemeenschapsonderwijs Gaverbeek
De opbrengst van de inzameling is afhankelijk van de zuiverheid van de dopjes. Als Waregem 4.500 kg aan plastieken schroefdopjes samen krijgt, kan de BGC hiermee één goedgekeurde en geschikte pup aanschaffen. In één kilogram dopjes zitten er zowat 400 stuks. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte (het ene dopje weegt nu eenmaal meer dan het andere), of er nog een "kraagje" aan vast hangt, ... Het stadsbestuur en de scholen gaan dus voor 1.800.000 dopjes. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte (het ene dopje weegt nu eenmaal meer dan het andere), of er nog een "kraagje" aan vast hangt, ...
Buiten het feit dat het hier om een edel rasdier gaat, worden er ook nog strenge eisen gesteld aan fysieke kenmerken, net als aan bepaalde karaktereigenschappen. Je spreekt dus echt niet over zo maar even een hondje kopen ... Hiermee wordt bedoeld dat je wel kan starten met je pup, maar dit dier moet eerst gesocialiseerd en getraind worden in een pleegezin en moet nadien opgeleid worden in het geleidehondencentrum ... Dit alles vraagt een enorme organisatie, zowel qua mensen als infrastructuur. Uiteindelijk zijn er ongeveer 68.000 kg dopjes nodig zijn om een opgeleide en afgeleverde blindengeleidehond te kunnen financieren.
http://www.dopjesactie.be
www.geleidehond.be
|