Kardinaal Jan Schotte (Beveren-Leie 29 april 1928 Rome 10 januari 2005) kreeg deze week, bijna drie jaar na zijn overlijden, zijn definitieve rustplaats in zijn titelkerk, de Koninklijke Belgische Kerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen in Rome. Hij had als kardinaal vooraf de wens uitgedrukt om begraven te worden in zijn titelkerk San Giuliano dei Fiamminghi. Bij zijn overlijden was de kerk nog aan restauratie toe. De voornaamste reden moet gezocht in het feit dat de administratieve regeling met de Italiaanse overheid voor de nodige vergunningen nog niet rond was.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Kardinaal Schotte overleed op maandagavond 10 januari 2005 in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd op vrijdag 14 januari 2005, na een door paus Johannes-Paulus II geconcelebreerde eredienst, voorlopig begraven in een kapel van de kanunniken van het Kapittel van de Sint-Pietersbasiliek op de monumentale 19de-eeuwse stedelijke begraafplaats Campo Verano in Rome. Sedertdien steekt in zijn kist ook een in Beveren-Leie opgemaakt Curriculum Vitae Cardinal Jan P. Schotte, C.I.C.M., D.D., I.C.L. met informatie over zijn levensloop. Die tekstrol is dus mee verhuist naar zijn definitieve begraafplaats.
Jan Schotte werd geboren op 29 april 1928 in Beveren-Leie als zoon van de plaatselijke onderwijzer Marcel (Jonkershove-Woumen 3 juni 1889 - Beveren-Leie 25 okt 1972) en Rhea Duhou (Helkijn 7 juni 1894 - Beveren-Leie 1 juni 1975). De Waregemse gemeenteraad kende de toen pas door de Paus als kardinaal benoemde Jan Schotte tijdens de raadszitting van 3 mei 1994 de titel toe van "ereburger van Waregem". De belangrijke Waregemse vertegenwoordiger op het Vaticaan was zijn geboortedorp en latere stad altijd trouw gebleven. Hij volgde in de periode 1940-1946 de Latijn-Griekse afdeling aan het Heilig-Hartcollege in Waregem. Hij was die jaren ondermeer ook actief bij de KSA-afdeling van Desselgem/Beveren-Leie. Bezoekers uit Beveren-Leie en Waregem en zijn rhetorica-jaar op het College werden altijd warm ontvangen in Rome. Jaarlijks probeerde toch even te vertoeven in de ouderlijke woonst langs de Grote Heerweg en soms was er dan wel tijd voor een aantal bezoeken aan vrienden en kennissen van vroeger.
Reeds vroeg zag hij in opvolging van een oom een leven als missionaris in China als zijn roeping. Daarom trad hij in bij de Missiecongregatie van Scheut. Op 3 augustus 1952 werd hij priester gewijd. Jan Schotte begon de Chinese taal te studeren, maar die reis naar de Volksrepubliek ging niet door. Vanaf 1956 tot 1962 was pater Jan Schotte vice-rector van het toen nog bestaande Theologisch Seminarie van zijn Congregatie in Leuven. Vanaf 1963 tot 1966 was hij rector van het Missie-seminarie van Scheut in Washington, D.C. In 1967 trok hij naar Rome als secretaris-generaal van de Congregatie van Scheut en bleef in die functie tot hij in 1972 in de Vaticaanse curie aan de slag ging. Hij bleef 32 jaar in dienst van de paus in verschillende functies.
Jan Schotte was een persoonlijke vriend van paus Johannes Paulus II, die hij op zeventien buitenlandse reizen begeleidde tussen 1979 en 1993. Op 20 december 1983 werd hij door de paus tot titulair bisschop van Silli aangesteld en op 6 januari 1984 bisschop gewijd. Op 24 april 1985 benoemde de paus hem tot aartsbisschop en tijdens het consistorie van 24 april 1994 werd hij kardinaal gecreëerd. Van 24 april 1985 tot enkele maanden voor zijn overlijden was hij algemeen secretaris van de Bisschoppensynode. Tijdens de periode die daaraan vooraf ging was hij jarenlang vice-voorzitter van de Pauselijk Raad 'Justitia et Pax'. Op het ogenblik van zijn overlijden was hij nog Sinds 14 april 1989 is hij ook voorzitter van het Arbeidsministerie van het Vaticaan, functie die hij sedert 14 april 1989 vervulde. Kardinaal Schotte was tevens rechter van het opperste gerechtshof van de Kerk en rechter van het opperste gerechtshof van het Vaticaan. Hij was tevens lid van de Congregatie voor de Bisschoppen, lid van de Congregatie voor de Evangelisatie van de volkeren en lid van de Commissie voor Latijns-Amerika.
Als secretaris-generaal van de bisschoppensynodes was Schotte jarenlang een van de invloedrijkste mannen van het Vaticaan, tot hij in februari 2004 ontslag nam. Kardinaal Jan Schotte was een wereldreiziger (zowat minister buitenlandse zaken van vatikaan). Toen hij bij in 2000 bij de millenniumviering en de plechtigheid bij het stad worden in Waregem zijn Belgische pas kwam vernieuwen, vertelde hij daar dat hij al 157 landen had bezocht. Toen hij in 1994 kardinaal werd, zagen velen in hem een belangrijke kandidaat om zijn vriend paus Johannes Paulus II op te volgen. Hij stond ook aan de zijde van paus Johannes Paulus II toen deze zijn eerste encycliek per email verstuurde.
De West-Vlaamse delegatie bij de plechtigheid n.a.v. zijn herbegrafenis in zijn titelkerk bestaat uit gouverneur Paul Breyne, Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem en de schepenen Rik Soens en Pietro Iacopucci, deken Frans Verhelst, de Beverse pastoor Luc Suys, enkele leden van het kerkbestuur van Sint-Jan de Doper en enkele familieleden van de kardinaal. Zij wonen er zaterdag een heel speciale plechtigheid bij want het is van 1870 geleden dat er in St.-Juliaan der Vlamingen nog iemand werd bijgezet. Het gebeurt uiterst zelden dat iemand in Rome en ook elders bovengronds wordt bijgezet.
Wellicht komen tijdens de reis van de Waregemse delegatie naar Rome ook enkele rustende dossiers ter sprake. We denken hier aan de plannen om een kardinaal Schotte pleintje te benoemen in Beveren-Leie. En wat gebeurt er met het geboortehuis langs de Grote Heerweg? Misschien vinden de delegatieleden inspiratie in het wapenschild van Kardinaal Jan Schotte met zijn wapenspreuk PARARE VIAM DOMINO PACIS (Zich inzetten voor de echte vrede die van God komt)
http://www.sangiuliano.org/schotte.html
http://www.gavergids.be/ (zoek Waregem verliest ereburger Jan Schotte)

|